Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Harde aanpak pedofiel juist gevaar voor kinderen'

  •  
12-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
535 keer bekeken
  •  
Flickr_kinderen_schaduw_F.Montino_300.jpg
Pedofiel wordt in isolement gedreven, dit vergroot kans dat ze de fout in gaan, zegt seksuoloog Erik van Beek
Recente gebeurtenissen met pedoseksuelen hebben geleid tot een restrictieve sfeer: buurtbewoners in Twente die het vertrek van een pedo uit hun buurt eisen, de Tweede Kamer die binnenkort over een verbod op de pedofielenvereniging Martijn praat, en het kabinet dat wel wat ziet in plannen van de PVV om pedoseksuelen na tbs levenslang te volgen. In Trouw zegt seksuoloog Erik van Beek dat dit averechts zal werken.
Van Beek behandelt in de Randstad mannen met pedofiele gevoelens. In Trouw zegt hij:
Het is allemaal bedoeld om kinderen te beschermen, maar het werkt averechts. Het brengt deze mannen in een isolement. Een veroordeelde pedoseksueel gaat juist sneller weer de fout in als hij geen contact kan hebben met volwassenen. Veel spanning en frustratie komt er dan uit in de vorm van seksualiteit, in zijn geval met kinderen. Bovendien zorgt een oververhit klimaat voor heftige reacties bij ouders van slachtoffers en bij andere betrokkenen. En naast het misbruik zelf kunnen ook die heftige reacties schadelijk zijn voor een kind.
De krant laat ook andere deskundigen aan het woord. De Groningse seksuoloog Jelto Drenth raadt mannen met pedofiele gevoelens aan dat maar aan niemand te vertellen, ook als ze nog niets hebben gedaan met die gevoelens.
Voor je het weet, gaan er verhalen over je rond. Het lijkt me verschrikkelijk: mensen met deze gevoelens kunnen nergens terecht.
Jules Mulder, directeur van de forensische kliniek De Waag, merkt dat verscheidene mannen die hij behandelt, makkelijker in de slachtofferrol kruipen sinds er zoveel media-aandacht voor is.
Zo van: ‘Ze moeten allemaal mij hebben’. Dat kan lastig zijn, want je wilt ze juist leren verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen gedrag.”
De Waag, gespecialiseerd in behandeling van daders die via de rechter in therapie moeten, gaat met het Meldpunt Kinderporno een telefoonlijn openen waar mannen met pedofiele gevoelens anoniem hulp kunnen krijgen, aldus Trouw.
Foto-cc: Felix Montino
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.