Joop

Hard werken is goed voor je

  •  
05-08-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
5936 keer bekeken
  •  
ANP-446737151

‘Waar zijn wij in het westen nou helemaal mee bezig eigenlijk?’

Hard werken is goed je. En voor de maatschappij. Mouwen opstropen, niet piepen en werken. Ik heb het niet onderzocht, maar ik durf te zeggen: Hoe ouder iemand is, des te groter de kans dat dat is wat diegene met de paplepel meekreeg. Ik kan het me vanuit het na-oorlogse optiek ook goed voorstellen: Er was in die jaren echt geen ruimte voor balans of ontspanning, het land moest weer opgebouwd worden en de handen moesten uit de mouwen. Ook ik, als vijftiger, kreeg deze boodschap nog mee: Opletten op school, hard werken, je best doen, mouwen opstropen en meedoen.

De ‘jeugd van tegenwoordig’ denkt daar alleen heel erg anders over. Ze zijn volgens mijn generatiegenoten en de generaties boven mij ‘te lui’, ‘te verwend’ en ze ‘hebben teveel eisen’.  Ik zie het terug in het gedrag van mijn eigen kinderen, mijn pubers nemen net als hun vrienden heerlijk een tussenjaar na de Havo en als ze een bijbaantje hebben verlangen ze flexibiliteit van hun werkgevers, want ze willen ook gewoon vrij kunnen hebben en naar school gaan.

Terwijl ik dat allemaal overdenk fiets ik -in het hier en nu- op een zomerochtend met m’n neus in de zon en m’n haar in de wind tijdens mijn jaarlijkse zomerstop naar kantoor. Het valt me op dat de meeste balkonnetjes geen of uitgebloeide bloemen hebben, dat veel mensen die langs fietsen in gedachten zijn, uit lijken te staan. Dat de man met de hond loopt te appen. Dat de vrouw met de kinderwagen druk aan het bellen is en geen oog heeft voor haar kind. De e-bikes op de weg halen me zelfs nu in de zomer ondertussen haastig in. Ik parkeer m’n fiets, groet een voorbijganger die me verstoord aankijkt. Bij aankomst denk ik: ‘Waar zijn wij in het westen nou helemaal mee bezig eigenlijk?’

Misschien moeten we eens leren luisteren naar die jonge gasten en meiden. Er zit namelijk best wel wat in. We hebben dan wel een rijk westen opgebouwd, maar vooral een financieel rijk westen. En niet een ontspannen en gezond, emotioneel rijk westen. Daar hebben we het namelijk te druk voor. Te druk om empathisch te zijn, te druk om vriendelijk te reageren of elkaar spontaan te kunnen helpen, te druk voor een luisterend oor. Ik merk het ook in m’n praktijk. En alhoewel ik inmiddels de lichaamsgerichte tools en handvatten toepas op mezelf en als een waakhond let op balans en rust, moet ik mezelf echt aansturen op dat vlak: Ook ik heb nog steeds de neiging om te veel in m’n agenda te zetten en iedere cliënt die komt te willen helpen.

We zitten in mijn beleving in een overgangsfase waarin het belangrijk is dat we állemaal onze balans vinden élke dag opnieuw. Zodat we het allemaal wat langer vol kunnen houden. Man, vrouw, jong, oud, iedereen. We hebben samen te leren balans ín het werkleven te vinden. Niet alleen in de zomervakantie rust te vinden, maar juist op de dag. Elke dag. Meer pauze, meer ademruimte (letterlijk) en ontspanning, meer bewegen, meer er voor elkaar kunnen zijn, meer natuur, minder schermtijd.

De jeugd geeft daarin eigenlijk gewoon een hele gezonde spiegel. En als je je eraan stoort wil dat zeggen dat je er wat in te onderzoeken hebt: Hoe hard werk je en wat kost het je? Laten we ‘Hard werken is goed voor je’ vervangen door te luisteren naar wat ons lijf nodig heeft en daar naar durven handelen. Depressie, burn-out, vermoeidheid. Het zijn de tekenen van deze tijd. Hard werken blijkt toch niet zo goed voor je te zijn. 

Meer over:

opinie, gezondheid
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (70)

Break on through
Break on through7 aug. 2023 - 11:00

Goed verhaal. We zijn in het westen helemaal uit het oog verloren wie we eigenlijk echt zijn. We hebben allemaal nog het brein van de jager verzameleaar die in drie uurtje iets te eten weet te realiseren (gevarieerder en gezonder dan wij nu, mind you) en verder z'n tijd besteede aan ontspanning, socializen en politiek en wellicht een heel ander slaappatroon had dan wij nu. We zijn van het jager verzamalaarsschap afgestapt omdat als we ons definitief ergens vestigden een vrouw twee keer zoveel kinderen baarde. Landbouw kwam daar achter aan, als gevolg van dit rekensommetje. We hebben echter nog steeds de paar honderduizend jaren oude driften, instincten en behoefte's van de Jager verzamelaar. En die matchen absoluut te weinig met de huidige westerse arbeidsethos waar je dood werken quasi een prijzenswaardig iets is. Ik ben daarom groot voorstander van invoering van een onvoorwaardelijk basisinkomen (google daar eens op) onderzoeken wijzen uit dat het net zo betaalbaar is als onze huidige verzorgingsstaat en de levenskwaliteit van mensen omhoog gaat en ze toch actief blijven.

omaoeverloos
omaoeverloos7 aug. 2023 - 9:59

Als je van je hobby je beroep maakt en daarnaast niet veel om geld of materiele zaken geeft is werken ontzettend leuk. Ik zal het blijven doen totdat ik het echt niet meer kan.

Markzelluf
Markzelluf7 aug. 2023 - 8:22

Hoewel ik niet per se iets tegen parttime werken hebben ik ook zelfs voordelen zie, leidt het ook tot inefficiency. Voorbeeld basisschoolkklas met 30 kinderen en twee docenten die samen klas draaien. Om af te stemmen, overleggen ze regelmatig. De voortgang van de leerlingen bespreken ze samen 3 keer per jaar, 15 minuten per leerling. Ze zijn daar dan elk 7,5 uur per keer, dus 3 dagen per jaar per persoon mee bezig. Zes werkdag per jaar worden alleen hier al aan besteed. Ook ander overleg ( over afstemmen lessen, thema’s voor nieuwe periode, uitwisselen informatie thuissituatie leerlingen) kosten veel tijd die je in je eentje niet hebt. In principe moet dat collegiaal overleg tot betere kwaliteit leiden, maar of dat ook werkelijk het geval is, is nog erg onduidelijk. Communicatieproblemen worden wel vastgesteld.

1 Reactie
Daslief
Daslief7 aug. 2023 - 15:39

Daar staat tegenover dat deze parttime docenten vaak wat makkelijker voor elkaar kunnen invallen als één van beide ziek is. Dat is niet alleen beter voor de leerlingen maar verkleint ook de kans dat beide docenten zichzelf een burnout werken én scheelt voor schoolleiding tijd om een vervanger te vinden. Het lijkt me dat daarmee op zijn minst een deel van die 6 dagen wordt gecompenseerd?

De gewone nederlander
De gewone nederlander7 aug. 2023 - 8:14

Het wordt wel tijd voor de 32 uur werkweek. Door efficiënter te werken kan vaak hetzelfde werk verzet worden. Dus met behoud van salaris, dan ook maar wat minder dividend voor de aandeelhouders...

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman7 aug. 2023 - 7:50

De jongere van nu, hard werken, weinig verdienen, een eigen huis onbereikbaar. Ga er maar aan staan. Wij kochten een huis van 1 fatsoenlijk inkomen, moet je nu eens proberen. De ontwikkelingen in de maatschappij zijn niet hoopgevend voor de jeugd. Ik snap dat de zin in werken gedaald is.

PVDB2
PVDB26 aug. 2023 - 18:33

Er werd in het verleden genoeg misbruik gemaakt van sociale regelen die we hebben ingevoerd om verlies aan inkomen te kunnen compenseren. WW, WAO. Dat er bij de WW misbruik werd gemaakt van deze regeling, men gaat zwart werken, ontdook de belasting. In 2019 200.000 mensen, minimaal 4 miljard euro. Bij de WAO was het een mooie manier om van mensen af te komen. En had je pijn aan je knie die je 20 jaar geleden gestoten had kon je bij wijze van spreken de WAO in. Of je was halverwege de dag moe. Door die mensen ging het niet alleen ten koste van diegene die echt ziek waren en niet in hun vakgebied hun baan konden uitvoeren. Waardoor zaken versobert weren. Nu nog steeds zitten 340.000 mensen in de WAO en worden niet herkeurd tot hun pensioen. Kosten 9 miljard per jaar. Ik kan er zo vijf opnoemen in omgeving. Die ernaast klussen, hobby's eropna houden die men niet kan uitvoeren als men echt de mankementen zou hebben die men zegt. Die gewoon geen zin meer hadden om te werken en liever lekker een biertje op de bank prefereerde. Een bijna 25 jaar een ander 15 jaar. Allemaal kritisch op migranten (die soms mogen werken omdat er wet- en regelgeving is niet moeilijk maakt of er geen vergunning voor hebben). Allemaal lui in de ogen van die rechtse rakkers, uitkeringstrekkers. Terwijl men dus zelf als jaren in een uitkering leeft. Een klagen en zeuren maar over alles. Tot vervelens toe. De bekende (extreem) rechtse hypocrisie.

5 Reacties
PVDB2
PVDB26 aug. 2023 - 19:13

Allemaal kritisch op migranten (die soms niet mogen werken omdat er wet- en regelgeving is die het moeilijk maakt of er geen vergunning voor hebben).

ChefSache
ChefSache7 aug. 2023 - 10:20

@pvdb2 'Allemaal kritisch op migranten (die soms niet mogen werken omdat er wet- en regelgeving is die het moeilijk maakt of er geen vergunning voor hebben).' Wilt u cijfers van de bijstand? Want het CBS heeft die cijfers gewoon.

jantje
jantje7 aug. 2023 - 10:22

Mijn man is echt ziek. Osteoporose, reuma en de gevolgen daarvan. Zijn ziekzijn sleept mij ook mee naar beneden. Door jarenlang onderbetaling van zijn baas zijn wij in een heel lage inkomensgroep terecht gekomen. We moesten vanwege die rotziekte vakanties opzeggen door te weinig geld maar ook omdat het niet kon. Omdat er in eerste instantie niet veel aan de buitenkant te zien was, werd mijn man (en ik) veroordeeld voor luiheid. Buren belden stiekem de controle instanties. Ik heb een paar keer controleurs aan de deur gehad om te vragen of mijn man ook thuis is. (ze hadden melding gekregen dat hij aan het werk was) In werkelijkheid was hij naar het ziekenhuis. Hoe u aan de gegevens komt van dat mensen thuis liever op de bank zitten bier te drinken.. Iedereen die ons veroordeeld hebben willen voor geen goud met mij ruilen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 aug. 2023 - 22:40

De WAO was een manier om aanstaande werkelozen een hogere uitkering te geven dan WW. Keuringsartsen deden daar aan mee.

jantje
jantje8 aug. 2023 - 17:14

@DaniëlleDefoe, Het klopt wat u verteld, toen ik een keer tussen twee banen in zat werd mij ook aangeraden om "me af te laten keuren". Daar heb ik niet aan meegewerkt. Mijn man wilde ook niet in de WAO ondanks zijn dagelijkse pijn. Maar op een gegeven moment wil dat niet meer. Door de houding van mensen die liever niet werken werden wij er ook op aangekeken. En dat doet zeer.

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 aug. 2023 - 15:30

Dat zeggen ze bij Amazon iedere dag tegen hun werknemers!

Ben  Liberaal
Ben Liberaal6 aug. 2023 - 7:58

Werken is een plicht en geen recht. Ook al groeien er in Nederland overal bomen met bankbiljetten.

9 Reacties
r v b
r v b6 aug. 2023 - 9:05

waar werken een plicht is, heerst slavernij.

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick6 aug. 2023 - 9:23

Je hoeft niet te werken rvb. Maak je geld op en ga onder een brug leven als het op is. Oh, je wilt een uitkering. Als je niet kan werken: prima, stop maar met lezen want dit gaat niet over jou. Je wilt niet werken en een uitkering. Die bakker die jouw brood bakt, de bouwvakker die jou huis heeft gebouwd moeten allemaal betaald worden. Daarvoor moeten mensen verplicht werken, zonder beloning (Dat heet belastingen betalen. En ik ben geen tegenstander er van: bepaalde zaken moet je collectief regelen en ook solidariteit met pechvogels valt daar onder). Maar mensen verplicht gratis moeten werken voor mensen die dat niet willen, is dat misbruik. Dan is belastingen betalen ook slavernij. Want belasting is geen gratis geld, dan wordt aan mensen onttrokken. Waarom zouden bepaalde mensen extra moeten werken (ik zou uren vrij kunnen nemen en toch rond kunnen komen) omdat bepaalde mensen niet willen werken en toch een uitkering. Dat is ook slavernij.

Vuurrood
Vuurrood6 aug. 2023 - 9:38

Werken wordt een plicht vanuit VVD oogpunt als de VVDer aan andermans werken kan verdienen. Bomen met bankbiljetten groeien in plaatsen als Wassenaar, Heemstede-Aerdenhout, de Amsterdamse zuidas. Mits die bomen onderhouden worden door de rest van Nederland.

Tuxeido
Tuxeido6 aug. 2023 - 11:25

Werken voor een baas is bukken voor de kost.

Peterrr3
Peterrr36 aug. 2023 - 13:40

Ben Liberaal is wel een grappig account. Waarschijnlijk iemand die de VVD haat en daarom met bizarre VVD-tweets komt, waarom flink gehakt wordt. Aangezien ik ook walg van de VVD hoop ik dat je nog even door gaat met deze parodie. Ik waardeer je humor wel!

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa6 aug. 2023 - 19:57

weken is een plicht? :__) U klinkt letterlijk als een nazi

De gewone nederlander
De gewone nederlander7 aug. 2023 - 8:11

Het is geen plicht maar accepteer dan wel dat je NIETS hebt en krijgt. Tenslotte is het voor andere mensen ook GEEN plicht om voor JOU te werken...

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 aug. 2023 - 22:42

Het is niet verboden om op een andere manier in eigen onderhoud te voorzien dan door te werken. Rentenieren of een sponsor zoeken mag ook.

De gewone nederlander
De gewone nederlander9 aug. 2023 - 8:11

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout5 aug. 2023 - 22:06

Hard werken is goed voor je. Een VVD kreet. Ook wel gehoord op verjaardagsborrels: `Voor wie werken wíl, is er altijd werk.' Of zoals het CDA kond deed van het Bijbelvers: `Wérken zult ge in het zweet uws aanschijns.'| Werken is voor de dommen. Wie zijn verstand gebruikt hoeft nooit meer te werken. Wie zijn geest ontvankelijk maakt voor de rijkdommen der ziel, zal welvaart ten deel vallen. In stille eenvoud en met behoud van unieke en authentieke genotsbeleving.

1 Reactie
Markzelluf
Markzelluf7 aug. 2023 - 8:11

Werken heeft natuurlijk niet alleen effect op degenen die het doen en er dus tijd aan besteden en er (vaak, maar je hebt ook onbetaald werk) geld mee verdienen, maar ook op degenen die genieten van de prestaties. Denk de gast in het restaurant, de lezer die de krant in de bus krijgt, de plasser die op een schone wc staat en de patiënt die een nieuwe nier krijgt. Werken voorziet in prestaties waar we behoefte aan hebben!

Rutger Groot
Rutger Groot5 aug. 2023 - 17:18

Het gaat zo goed in NL zodat het land zo langzamerhand overloopt van zelfbenoemde coaches, therapeuten en deskundigen (geen beschermde titels, iedereen kan zich zo noemen), en dat daar nog werk in is ook! De wensen vd jeugd zijn van alle dag: als je jong bent heb je meer idealen, als je wat ouder wordt kom je er achter dat eea betaald moet worden en dat je er toch voor moet werken... 'Burnouts' bij jongeren is hetzelfde als de RSI van jaren geleden: aangepraat. Voorheen zei je gewoon dat iemand niet geschikt was en niet goed genoeg, tegenwoordig ligt de oorzaak extern. Volgens alle internationale staatjes en onderzoeken behoort de NL jeugd tot de gelukkigste ter wereld. En hard werken hoort er gewoon bij (wat is hard?), daar is nog nooit iemand slechter van geworden. En luisteren naar jezelf is een waarheid als een koe, daar hebben we al eeuwen geen coach voor nodig.

2 Reacties
Karingin
Karingin6 aug. 2023 - 6:25

Ach gos, jij bent net zo'n sneuneus als Theo Hollman, die zegt ook altijd dat als je jong bent dan ben je links, maar als je ouder wordt dan wordt je een cynische ouwe lul die steeds harder naar rechts trekt. Nou, ik ben er met de jaren alleen maar linkser op geworden, omdat ik zie dat de rechterweg alleen maar tot onrecht en het recht van de sterkste leidt. En van heel hard werken kun je doodziek worden (zeker als het fysiek zwaar werk is, maar ook als je constant wordt tegengewerkt of alle kutklussen krijgt toegeschoven bijvoorbeeld). En een burnout is, net als RSI bepaald niet "aangepraat", maar hoe kun jij dat weten, je hebt het nog nooit van dichtbij meegemaakt natuurlijk, want iedereen in jouw omgeving is dolgelukkig - of je bent stekeblind...ik vermoed het laatste

Kevin Kruk
Kevin Kruk6 aug. 2023 - 10:16

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

de passie preker
de passie preker5 aug. 2023 - 15:04

Afgezien dat jongeren geen huis kunnen kopen/huren leven jongeren nu in een tijd met ongekende en obscene welvaart /mogelijkheden . Toch heb ik met ze te doen : ze worden tot praathoofden opgeleid , maar leren geen echte vaardigheden meer . Door sociale druk door social media en internet leven ze in een soort permanente burn-out of bore-out . Ik denk dat het eerst eens echt economisch veel slechter moet gaan voordat onze jongeren uit hun lethargische doom-denkende depressie worden getrokken.

2 Reacties
Volrin
Volrin6 aug. 2023 - 2:12

Ik denk dat u over zaken en een belevingswereld spreekt waar u zelf niks van weet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 aug. 2023 - 10:38

De jongeren die ik ken werken hard. Andere bubble neem ik aan.

Effie2
Effie25 aug. 2023 - 14:40

Hard werken is in mijn beleving alleen maar gezond als je je ziel en zaligheid erin kunt leggen, je gezellige collega's hebt, je inzet en kwaliteiten worden gewaardeerd, en je grosso modo het noodzakelijke evenwicht bereikt tussen inspanning en ontspanning. Als je dagelijks verplicht wordt om uit wantrouwen opgelegde bureaucratische handelingen te verrichten, of verplicht wordt te voldoen aan een door bedrijfsblinde economen bedachte doorgeslagen efficiëntie die tot winstmaximalisatie moet leiden, of als je voortdurend een uitzichtsloos personeelstekort moet zien te compenseren, kortom, de stress in wordt gejaagd, en als gevolg daarvan overwerkt raakt, of als je een langdurig onaangename relatie met je aldoor kritiek spuiende manager hebt, is werken mijns inziens een buitengewoon ongezonde bezigheid.

1 Reactie
Palipka
Palipka5 aug. 2023 - 19:47

Goed gezegd dat is precies de beschrijving van onze neoliberale wereld.

pahan
pahan5 aug. 2023 - 13:53

Eigenlijk jammer dat het als observatie neergezet is, en niet vanuit die jongeren. Juist omdat je in een werk-cultuur instroomt is het lastig om je eigen koers te varen. Ik ben wel benieuwd wat ze zelf te vertellen hebben, hoe ze denken dat een leven er uit ziet waarin een inkomen vergaard wordt en ook nog tijd is voor een leven er naast? Ik heb toevallig (nou ja, niet toevallig natuurlijk) net opdracht gegeven voor zo'n onderzoek. Ik ben akelig benieuwd.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe5 aug. 2023 - 18:56

ik ook

Peterrr3
Peterrr35 aug. 2023 - 12:58

Mooi verhaal. Wat betreft de jongeren. Ik lees vaak dat ze nauwelijks werken. Maar volgens mij werken jongeren veel meer dan de jongeren dat vroeger deden. Zelf liep ik een krantenwijk in mijn jeugd en kon je tot 18.00 uur in de winkel werken. Daarna ging die dicht, behalve op vrijdagavond. Mijn kinderen hebben veel meer keuze aan baantjes die én meer geld opleveren dan een krantenwijk én waar ze per week meer uren kunnen draaien. Tja, ze hebben daardoor meer geld te besteden dan ik vroeger en zijn op dit moment beiden ook lekker op vakantie... Zelf verdiend door naast hun studie hard te werken. Volgens mij komt er een prima generatie aan die al op jonge leeftijd de juiste baantjes weet te vinden.

1 Reactie
pahan
pahan6 aug. 2023 - 5:31

Welja. Er is wat dat betreft ook niks aan de hand. Maar ze worden grootgebracht door de mensen waar je hier de bijdragen van kunt lezen. Ze daarvan genezen is best een hoop werk, en wat voor doel zien ze?

Chiba
Chiba5 aug. 2023 - 12:17

Jongeren zouden in het onderwijs en zorg juist voltijds moeten werken. Ook artsen , veel vrouwen, hebben deeltijd banen. Ja vooral huisartsen. Zij hebben de maatschappij veel geld gekost. Verder zie ik jongeren vooral veel over de wereld vliegen. Hopelijk komt er een overheid, die alles eens in goede banen leidt.

6 Reacties
Volrin
Volrin5 aug. 2023 - 12:59

Dan moet er eerst wat aan de werkdruk en andere negatieve factoren in die sectoren gedaan worden.

vdbemt
vdbemt5 aug. 2023 - 13:11

Waarom denk je dat veel huisartsen deeltijdbanen hebben? Die hebben ze om niet te belanden in depressie, burn-out, vermoeidheid of andere onwelgevallige situatie.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 aug. 2023 - 18:59

huisartsen zijn steeds vaker vrouw en die nemen nog steeds het leeuwendeel van de huishoudelijke taken voor hun rekening,

MG1968-2
MG1968-25 aug. 2023 - 20:22

@chiba Wat betreft die huisartsen. Die werkte voorheen rond de 80 uur p/week. En daar heeft de maatschappij hen op gehouden. Want... ja... goedkoop... en toch iets als een roeping.... Vraag je teveel krijg je een tegenreactie. En die is in eerste instantie even ver van het normaal punt als de oorspronkelijke misstand. Niemand wil terug naar die tijd. En hetzelfde gaat gebeuren op die ander sectoren die je noemt. Ze zijn onmisbaar en kunnen eisen stellen. Dat gaat er voor zorgen dat je ze moet gaan betalen op een niveau waar ze van kunnen leven maar wel maar 20 uur voor hoeven te werken. Eigen schuld. Moet je niet nu voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten.

Volrin
Volrin6 aug. 2023 - 2:14

@vdbemt Onderwijs precies zo.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 aug. 2023 - 8:51

De huisarts was vroeger een kleine zelfstandige soms ook met apotheek aan huis. Als hij (meestal) op vakantie wilde moest hij een vervanger huren. Toch viel de werkdruk mee. Medisch was er veel minder mogelijk dan nu en patienten waren nog niet mondig. Die tijd komt niet meer terug.

Mathijsco
Mathijsco5 aug. 2023 - 12:17

"meer ademruimte (letterlijk) en ontspanning, meer bewegen, meer er voor elkaar kunnen zijn, meer natuur, minder schermtijd. De jeugd geeft daarin eigenlijk gewoon een hele gezonde spiegel. " Nou auteur, als je kijkt naar de invloed van de Smartphone op onze maatschappij en vooral jongeren, dan kijk je daar toch anders naar. 4/5 'socials' meedragen is geen uitzondering meer voor tieners en twintigers. Alles moet bediend worden, 24/7. Ik vind het in dat licht niet raar dat er tegenwoordig al burnout verschijnselen worden gemeten bij middelbare scholieren. En toch moet er iets mee, want je kunt het ook niet negeren. Het zou goed zijn als big-tech daar eens over ging nadenken. Want aan overspannen mensen die hun producten niet meer kopen hebben ze zelf uiteindelijk ook niets.

Frank Koopmans
Frank Koopmans5 aug. 2023 - 12:02

Wist je, dat Nederland gemiddeld genomen zo’n beetje de kortste werkweek van Europa heeft? En dat die werkweek meestal korter wordt naarmate er meer welvaart is? En dat het meeste vuile werk bij ons opgeknapt wordt door gastarbeiders en allochtonen? We leven in meer luxe, waarvan we langer kunnen genieten. Wij mogen ons gelukkig prijzen! In arme landen sta je voor een hongerloontje vaak 50 uur per week te ploeteren in de hitte.

6 Reacties
Volrin
Volrin5 aug. 2023 - 13:03

"Wist je, dat Nederland gemiddeld genomen zo’n beetje de kortste werkweek van Europa heeft?" Nee. Waar haalt u dat vandaan? " We leven in meer luxe, waarvan we langer kunnen genieten. Wij mogen ons gelukkig prijzen! In arme landen sta je voor een hongerloontje vaak 50 uur per week te ploeteren in de hitte." Niets meer dan een relativiteitsdrogredenatie. Dat het in andere landen slechter is, betekend niet dat het hier goed gaat, laat staan dat het hier niet beter kan.

Rutger Groot
Rutger Groot5 aug. 2023 - 17:05

Volrin, lees eens een goede krant, kijk het nieuws of gebruik Google ipv telkens naar bronnen te vragen, dat is zo lui! NL is kampioen deeltijd werken, dat weet iedereen met een beetje algemene kennis..

TinoZ
TinoZ5 aug. 2023 - 18:58

@Rutger "NL is kampioen deeltijd werken" Nederland staat ook in de top als het gaat om arbeidsproductiviteit en arbeidsparticipatie. Daarnaast hebben we een hoge pensioenleeftijd, en relatief weinig vrije dagen buiten de vakantiedagen. En dan moeten we ook nog mantelzorgen en vrijwilligerswerk doen. Puur focussen op het gemiddeld aantal betaalde werkuren (wat de afgelopen jaren ook toenemende is) is een frame waar onder andere werkgeversclubs als VNO/NCW zich graag van bedienen.

Frank Koopmans
Frank Koopmans5 aug. 2023 - 20:54

@ Volrin. Die statistieken zijn eenvoudig te vinden. Nederland zat in 2021 op een gemiddelde van 32,2 uur per week. In Griekenland was dat 40,1 uur. En in Afrika wordt er in veel landen meer dan 48 uur per week gewerkt. De reden dat ik er andere landen bijhaal, is dat de schrijver het had over “Waar zijn wij in het westen nou helemaal mee bezig eigenlijk?’ Nou, gemiddeld genomen dus niet met hard werken. Dat laten we liever aan anderen over 😉

Volrin
Volrin6 aug. 2023 - 2:17

@Rutger Jij beweert dat NL een van de kortste werkweken heeft. Het is dan aan jou om dat aan te tonen. Eisen dat anderen jouw werk voor je doen is lui en irrationeel. Op dit moment blijf je maar roepen, zonder aan te tonen/onderbouwen.

Sinistra
Sinistra6 aug. 2023 - 11:28

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Fidelman
Fidelman5 aug. 2023 - 12:00

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Dr. Znayder
Dr. Znayder5 aug. 2023 - 11:16

In de context van dit verhaal zou ik boek "Bullshit Jobs" van David Graeber willen aanraden. Hij maakt een heel goed punt dat we in de manegerial bureaucratie van de postindustriële samenleving voor een groot gedeelte bezig zijn met onzin-werk. Daarnaast analyseert hij ook de tegenstrijdige oorsprong van onze christelijke werk ethiek die tijdens de industriële revolutie opkwam en nog altijd overheerst. Ook stelt hij het merkwaardige verschijnsel aan de kaak dat compensatie voor werk bijna omgekeerd evenredig is aan hoe nuttig het is. De best verdienende (graaiende) mensen schuiven gewoon geld heen en weer in de financiële industrie, ze zijn vrijwel volledig parasitair. Mensen in de zorg verdienen juist beperkt. Precies geen meritocratie dus. Hard werk is denk ik wel degelijk goed, maar het moet iets zijn waarin je je zelf herkend of wat duidelijk nuttig is. In het positieve toekomstbeeld van denkers zoals Keynes (Economic Possibilities for our Grandchildren) en Bertrand Russell (in Praise of Idleness and Other Essays) gingen ze er ook vanuit dat rond het jaar 2000 de vlag er heel anders bij zou hangen dankzij vooruitgang. Dat valt tegen. Waarschijnlijk omdat we in consumerisme en een op schuld gebaseerde corrupte economie vol met PR en onzin vastzitten. De 'verveemding' van onszelf is juist extreem momenteel.

4 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen5 aug. 2023 - 12:53

@Dr. Znayder Mag ik van u de "gewone mensentaal" vertaling van u? ;-)

Dr. Znayder
Dr. Znayder5 aug. 2023 - 14:14

@Alfred excuus. Het was een beetje in haast geschreven, maar ik kan in ieder geval aanraden het werk van Graeber te lezen.

Daslief
Daslief7 aug. 2023 - 13:01

Inderdaad een lezenswaardig boek vol prachtige bizarre voorbeelden... Voor een eerste indruk (helaas zonder de voorbeelden) zie: https://davidgraeber.org/articles/on-the-phenomenon-of-bullshit-jobs-a-work-rant/

Daslief
Daslief7 aug. 2023 - 15:05

Nu zie ik ook een uitgebreidere versie online (met voorbeelden, zie vanaf 'Chapter 1: What Is a Bullshit Job?') https://theanarchistlibrary.org/library/david-graeber-bullshit-jobs

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa5 aug. 2023 - 10:54

Het punt met werk....Is.... Waar gaat je werk naartoe? Wat gebeurt er met je inspanning? Domme mensen zijn geneigd om te zeggen : Je moet gewoon hard werken ! Zonder over deze zin na te denken (omdat ze dom zijn) Maar, waar gaat de meerwaarde naartoe die je creëert, als je werkt? De winst die je produceert, gaat naar een CEO die miljardair is en negenhonderd keer zoveel verdiend als jij. Waarom zou je dat pikken, als je een greintje zelfrespect heb ? Waar gaat het werk naartoe, dat jonge mensen doen? Naar de portemonnee van de huisjesmelker, waar ze iedere maand 1500 aan moeten betalen, omdat de overheid huisvesting niet zo relevant vind. Als je iets meer beschouwelijk/reflectief ingesteld bent, ga je deze vragen stellen. Misschien moeten mensen sowieso wat beter leren luisteren.

TheunT
TheunT5 aug. 2023 - 10:53

Die drukte is een keuze, mogelijk mede door groepsdruk, ik heb tijd genoeg.

4 Reacties
Volrin
Volrin5 aug. 2023 - 13:04

Zo zwart wit is het niet. Geld speelt ook een rol. Als je niet aan baan kan komen die een goede tijd/beloning verhouding hebt, is drukte geen keuze.

TheunT
TheunT5 aug. 2023 - 13:09

Op lange termijn kan denk ik vrijwel iedereen de keuze maken maar niet altijd van de ene op de andere dag nee.

Volrin
Volrin6 aug. 2023 - 2:18

@Theunt Uw uitspraak getuigt een grote onwetendheid over de armste NLers.

TheunT
TheunT6 aug. 2023 - 7:39

Alsof die allemaal om de zelfde redenen arm zijn. Sommige zijn arm omdat ze niet kunnen werken, het niet druk kunnen hebben. Als die armen zo druk met werk zijn hebben ze exorbitante kosten waar ze iets aan moeten doen indien mogelijk. Kinderen nemen is ook een keuze.

Hann63
Hann635 aug. 2023 - 9:58

Na 47 jaar werken, maak ik gebruik van de RVU regeling. Vindt het genoeg geweest. De jeugd, of arbeidsmigranten, mogen het overnemen. Ik ga genieten van de mooie omgeving, fietsen , wandelen en hobby's.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen5 aug. 2023 - 9:51

Ik ben al van een zekere leeftijd, maar geestverwanten van me werkten ook alleen maar om te leven. Genoeg was genoeg. Dus feitelijk nooit meer dan een uur of 30 per week, meestal minder. Dat was al sinds de jaren 80 van de vorige eeuw. Je hebt dan tijd voor echt nuttige zaken, zoals vrijwilligerswerk enzo. De laatste ruim 8 jaar leef ik op de kosten van de (ook de Belgische) Staat. Geweldig leven! Ik kan het iedereen aanraden: minder werken, meer tijd voor jezelf. Daar wordt je een gelukkiger mens van. Kleinigheid: Je moet ook wel een gezellige partner hebben, als je kiest om je leven te delen met iemand.

10 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen5 aug. 2023 - 9:53

Met excuus voor de tiepvoutjes

tinekea2
tinekea25 aug. 2023 - 9:58

gooi anders je partner in de groep? hebben we allemaal wat gezelligheid. Kan je partner goed moppen tappen?

plainview
plainview5 aug. 2023 - 10:13

"Je hebt dan tijd voor echt nuttige zaken, zoals vrijwilligerswerk enzo." Zegt genoeg over je eigen werk lijkt me. Sommige mensen vinden hun werk leuk en dat draagt ook nog eens bij aan een goede samenleving bv onderzoekers, artsen ect...

Dr. Znayder
Dr. Znayder5 aug. 2023 - 11:22

Denk dat genoeg mensen dit zouden willen. Maar als je nergens kan wonen behalve een huurhuis van 1800 euro gaat dit toch een lastig verhaal worden voor jonge mensen.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen5 aug. 2023 - 13:02

@ plainview Altijd grappig als iemand aan aannames doet, zonder even na te vragen. Leuk werk is lang niet altijd nuttig en nuttig werk is ook heel vaak helemaal niet leuk. Dus ja, u weet niets van mijn werk. Werken, ach dat doe ik al een tijd niet meer. Levert veel te weinig op, ook wat inhoud en plezier betreft. Done it, seen it. @ Dr. Znayder Tering naar de nering zetten heet dat. En ja, er zijn ook veel goedkopere woningen dan die van 1800,- per maand. Daarvoor heb je hier ook nog steeds een penthouse langs de Oude Maas. Wil je duur wonen.....harder werken....

plainview
plainview5 aug. 2023 - 13:45

@Alfred Het zijn toch echt je eigen woorden. De rest van je stukje is juist een bevestiging van wat ik zeg. Het is zeer individueel en er zijn genoeg beroepen die zowel leuk als nuttig zijn.

Pindaklaas
Pindaklaas5 aug. 2023 - 13:57

@Plainview, ""Je hebt dan tijd voor echt nuttige zaken, zoals vrijwilligerswerk enzo." Zegt genoeg over je eigen werk lijkt me. Sommige mensen vinden hun werk leuk en dat draagt ook nog eens bij aan een goede samenleving bv onderzoekers, artsen ect..." Je zegt het precies goed, sommige mensen vinden hun werk leuk. Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen hun werk helemaal niet leuk vinden. Ook werken veel mensen bijna niet tijdens werkuren, vooral veel kantoor mensen niet. En bijdragen aan een goede samenleving? Waar heb je die nog? Het is bijna overal een bende, kaalgeslagen, individueel. Nee, op kosten van de staat of via een goeie volksverzekering leven lijkt me aangenamer dan in een baan gevangen zitten waar je niet uit kunt komen.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans36 aug. 2023 - 7:56

"De laatste ruim 8 jaar leef ik op de kosten van de (ook de Belgische) Staat. Geweldig leven! Ik kan het iedereen aanraden: minder werken, meer tijd voor jezelf. Daar wordt je een gelukkiger mens van." Vroeger werd dat 'uitvreten' genoemd, of 'klaplopen'. Op iemands kosten leven. Het werd alleen niet zo verheerlijkt.

Sinistra
Sinistra6 aug. 2023 - 11:37

@Pindaklas "Ook werken veel mensen bijna niet tijdens werkuren, vooral veel kantoor mensen niet". En waar haal jij die wijsheid vandaan? Uit je onderbuik verwacht ik al schrijf je het alsof het algemeen bekend is. Vervelend. Nog vervelender is een persoon die afgeeft op de samenleving waar deze onderdeel van is maar er wel van profiteert en dus ook van de mensen die op kantoor werken die jouw levensonderhoud betalen. Zelfs een dier bijt niet in de hand van de persoon die deze voedt.

Pindaklaas
Pindaklaas6 aug. 2023 - 16:15

@Sinistra, Jij schrijft, en ik qoute "@Pindaklas "Ook werken veel mensen bijna niet tijdens werkuren, vooral veel kantoor mensen niet". En waar haal jij die wijsheid vandaan? Uit je onderbuik verwacht ik al schrijf je het alsof het algemeen bekend is. Vervelend. Nog vervelender is een persoon die afgeeft op de samenleving waar deze onderdeel van is maar er wel van profiteert en dus ook van de mensen die op kantoor werken die jouw levensonderhoud betalen. Zelfs een dier bijt niet in de hand van de persoon die deze voedt." Je verwijt mij vanuit mijn onderbuik te spreken, maar doet zelf allerlei aannames in je reactie zonder te weten of ik op kosten van de staat leef, of dat ik vanuit mijn onderbuik praat over kantoormensen. Je wekt het vermoeden op kantoor te werken en je jezelf aangesproken voelt. Hier een link: https://www.businessinsider.nl/onderzoek-stelt-toch-echt-dat-we-aan-de-3-urige-werkdag-moeten/#:~:text=Tijdens%20een%20werkdag%20van%20acht%20uur%20is%20de,precies%20te%20zijn%3A%20twee%20uur%20en%2053%20minuten. Daar kun je zien dat ook jij maar wat zegt om wat te zeggen te hebben, je belangrijk voelen door te proberen mij naar beneden te praten. Morgen weer lekker aan de bak, en niet te veel bij de koffiemachine hangen.

Jan Wijn
Jan Wijn5 aug. 2023 - 9:49

Als ik zo die paleizen zie met een Porsche op de oprit van die met goud behangen BN'ers dan denk ik: van niks doen ga je niet dood.