Ondanks het feit dat een meerderheid van de Tweede Kamer zich heeft uitgesproken voor het versoepelen van het kinderpardon – inclusief coalitiepartijen CU, D66 en CDA – is staatssecretaris Harbers niet van plan te stoppen met het uitzetten van gewortelde asielkinderen en hun ouders. In het vragenuur in de Tweede Kamer zei hij vast te houden aan het huidige beleid:
"Dat betekent dat het met enige regelmaat voorkomt dat gezinnen met kinderen gedwongen moeten terugkeren naar hun land van herkomst."
De oppositie wil – net als regeringspartij CU – dat er in elk geval geen kinderen worden uitgezet totdat de Kamer een uitspraak over dit onderwerp heeft gedaan. Maar de VVD wil pas beginnen met nadenken over mogelijke versoepeling na afronding van een lopend onderzoek naar de vraag waarom zoveel vreemdelingen langdurig in Nederland blijven, ook als hun aanvraag is afgewezen. De uitkomst van dat onderzoek – dat voor 15 juni moet zijn afgerond – ligt overigens voor de hand en heet het ‘meewerkingsprincipe’. Zoals hoogleraar migratiegeschiedenis Marlou Schroders uitlegt in Nieuwsuur is het een bureaucratische catch 22: werk je mee dan wordt je uitgezet, voldoe je niet aan meewerkingseisen, dan kom je niet in aanmerking voor kinderpardon.
Volgens oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en SP zijn door de draai van het CDA verwachtingen gewekt en “wordt het gekibbel binnen de coalitie over de hoofden van kinderen gevoerd”. Of zoals Volkskrant-columniste Sheila Sitalsing het treffend verwoordde: “Spelen met wanhopige mensen om een flapdrol uit de coalitie ‘terug te pakken’.”
Trouw herhaalt vandaag nog maar eens wat de werkelijke – wetenschappelijk bewezen – gevolgen zijn van ons hardvochtige beleid:
"Minderjarige asielzoekers die na jaren procederen alsnog worden uitgezet lopen meer schade op dan Nederland in de wettelijke bescherming van zijn eigen kinderen aanvaardbaar acht. Dat is de strekking van de nota die een maand geleden werd geschreven door hoogleraren van de Vrije Universiteit en de Rijksuniversiteit Groningen… Het uitzetten van kinderen die al lang in Nederland verblijven is naar de huidige wetenschappelijke inzichten onverantwoord, concludeert de nota."