Joop

Hans Vogel en Nederland in de Russische propaganda

  •  
17-03-2022
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
1795 keer bekeken
  •  
index

Het blijft de moeite waard te doorgronden hoe de tegenstanders van de vrijheid ons hun verwrongen beeld van de werkelijkheid opdringen.

De autoriteiten, onder wie de bekende liberaal Mark Rutte, denken dat we te dom zijn om de propaganda van de Engelstalige Russische kanalen RT en Sputnik te doorzien. Daarom hebben ze die voor ons afgesloten. Er blijft nog wel iets over waaronder Pravda Report. De titel verwijst naar de roemruchte of liever gezegd beruchte Pravda, ooit het centraal orgaan van de Communistische Partij van de Sovjet Unie. De journalisten die de site in 1999 oprichtten, hadden daar een verleden. De redactie heeft zich moeiteloos gevoegd naar de nieuwe orthodoxie van Vladimir Poetin. 

Hoe ziet de propaganda eruit? Je kunt dat het best duidelijk maken aan het beeld dat de lezers van Nederland voorgeschoteld krijgen. Dit wordt geschetst door de historicus Hans Vogel Phd., ooit docent aan de Leidse Universiteit. Hij heeft een behoorlijk en serieus oeuvre op zijn naam waar niemand in ons mooie vak zich voor hoeft te schamen. Vogel is specialist op het gebied van militaire geschiedenis en Latijns Amerika. Hij onderhield lange tijd banden met twee universiteiten in Buenos Aires, zoals blijkt uit deze wat oudere levensbeschrijving en de manier waarop hij zich presenteert aan de lezers van Pravda Report.

Hij heeft sinds zijn Leidse tijd op zijn zachts gezegd een geestelijke ontwikkeling doorgemaakt, zoals uit het vervolg zal blijken.

Aan de vooravond van de raadsverkiezingen schreef Vogel een uitgebreide voorbeschouwing. Het begin: 'Zoals een dociele vazalstaat van de Verenigde Staten als Nederland past, wordt het geregeerd door een corrupte elite. Bijeengehouden als ze wordt door ambitie, hebzucht, chantage en angst heeft deze elite het neoliberalisme omhelsd en de schandelijke nonsens waarop dit stoelt: politieke correctheid en de afgeleiden daarvan woke-isme, militant feminisme en de LHBTQ gekte. Net zoals in de Verenigde Staten en zijn andere vazalstaten het geval is, beschouwen de Nederlandse elites zich als "links", "liberaal" en "progressief". Toch: hoewel ze links zijn, vullen ze rechts hun zakken. Hoewel ze progressief zijn, waren ze tot nog toe druk bezig hun burgers terug te duwen naar het feodalisme onder aanroeping van de "groene agenda".'

Daarmee is de toon gezet en het is een toon die bekend voorkomt. De machthebbers in Nederland houden met behulp van laster, intimidatie, chantage en spionage de oppositie onder controle. Er heerst een zware censuur. Slachtoffer van deze onderdrukking is bijvoorbeeld journalist Micha Kat. Om Uw geheugen op te frissen: dat is een complotdenker volgens wie Nederland zo ongeveer wordt geregeerd door een netwerk van hooggeplaatste kinderverkrachters. Hans Vogel: 'Als alles mislukt, worden oppositionele krachten geliquideerd zoals in 2002 gebeurde met Pim Fortuyn en in 2005 met Theo van Gogh.' 

Een nader bewijs is de keiharde manier waarop in Nederland protesten tegen het coronabeleid zijn neergeslagen. Vogel grijpt bovendien het interview van Maaike Schoon met de Russische ambassadeur aan om nog eens te onderstrepen hoe het er in Nederland aan toe gaat. 'Afgelopen zondag werd de Russische ambassadeur in Nederland, de heer Alexander Sjoelgin, geinterviewd door een of andere bimbo die zich voordeed als journalist. Ze sprak Amerikaans Engels. Zij vertoonde zowel onwetendheid als ongelooflijke brutaliteit. Ze liet de ambassadeur niet uitspreken en bleef hem maar onbeschoft onderbreken. De heer Sjoelgin toonde bewonderenswaardige zelfbeheersing en beschaving. Zo kwam Rusland er schitterend van af hoewel misschien niet in de ogen van het verdoofde en volgzame Nederlandse publiek.'

Nadat hij kort Wilders heeft genoemd, eindigt Hans Vogel met een loflied op het Forum voor Democratie. De parlementariërs van die partij steken met kop en schouders boven hun collega's uit. Niet alleen Thierry Baudet maar ook Pepijn van Houwelingen en Gideon van Meijeren ('de beste debater van het FvD') krijgen een compliment. Baudet verdient vooral waardering omdat hij samenwerking met Rusland bepleit, wat volgens Vogel in het belang is van West-Europa. 

De collega geschiedschrijver hoopt dat de raadsverkiezingen een kleine maar belangrijke stap zullen zijn weg van Klaus Schwab en zijn groene fascisten. Klaus Schwab? Dat is de voorzitter van het World Economic Forum.

Vogel besluit: 'Weg van de Verenigde Staten, uit de NAVO en de Europese Unie, toenadering tot Rusland.'

Het artikel laat perfect zien, hoe de Russische propaganda het publiek vergast op een bedwelmende combinatie van feiten en fictie. Daaruit ontstaat het beeld van een disfunctionele maatschappij waarin een corrupte elite de  overhand heeft. Gelukkig zijn er leiders die onverschrokken de waarheid zeggen. Met gevaar voor eigen leven ontmaskeren zij elke dag weer de zelfzuchtige leugenaars die steeds meer moeite hebben het volk een rad voor ogen te draaien. 

Wie vroeger graag aan de afstemknop van de radio zat, kwam op de korte golf Radio Moskou tegen, die in zowat alle talen ter wereld uitzond. Deze stem van de Sovjet-Unie verspreidde een verwrongen wereldbeeld dat veel gemeen had met de manier waarop Hans Vogel Nederland schetst: alleen waren het destijds niet de Baudettianen maar de communisten die zich tomeloos inzetten voor het volk. Dankzij hun correcte Leninistische analyses waren zij de enigen met het juiste inzicht. Daarom konden zij bij uitsluiting de leugens van de bourgeoisie ontmaskeren. Zij waren de enige hoop voor de uitgebuite en misleide Nederlanders. 

Er is niets veranderd. Alleen heeft de leer van Lenin plaats gemaakt voor een van orthodox geloof doordesemd nationalisme en een reactionaire mentaliteit. De paranoïde kijk op de wereld is hetzelfde gebleven. Alleen de uitgangspunten zijn veranderd.

Hans Vogel voegt zich met graagte en overtuiging naar Poetins heilsleer. 

Het blijft de moeite waard te volgen hoe het allemaal werkt.  Om je als democraat staande te houden in deze wereld is het onontbeerlijk te doorgronden met welke technieken het beeld van de werkelijkheid wordt gemanipuleerd en verwrongen. 

Tot slot: om weer een prettige smaak in de mond te krijgen: hier een concert dat de grote Duitse chansonnière en musicalster Katharina Mehrling samen met muzikale vrienden uit de Oekraïne gaf. Datum: maandag 14 maart, lokatie Palais Lichtenau, Potsdam. Niet te missen:

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast over politiek en geschiedenis van Han van der Horst en John Knieriem. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Frits6
Frits62 apr. 2022 - 16:25

Hans Vogel heb ik nu een aantal malen in Pravda gelezen. De man moet door de propagandamachine zijn ingehuurd: zijn colums zijn doordrenkt van haat en minachting. Ongenuanceerd fulmineert hij tijdens deze crisis tegen alles wat zijn oorsprong op het westelijk halfrond heeft.

Kuifje3
Kuifje322 mrt. 2022 - 8:40

Zoals zo vaak is niet alles wat de man beweert onzin. Dat maakt het in eerste instantie dan ook wat lastig om wat hij zegt op waarde te schatten. Na een tijdje zakt vanzelf je broek wat af. Ik kijk op YouTube veel filmpjes over de oorlog in Ukraine. In het begin dacht ik dat het niet zo slecht ging daar. Na een tijdje krijg je het idee alsof de Russen volledig in de pan gehakt worden. Dan realiseer je je dat bijna alles wat je daar hoort en ziet propaganda is. Ik hoop natuurlijk op verlies van de Russen, maar het ligt toch echt wat anders dan je ziet.

Ewout Pool
Ewout Pool18 mrt. 2022 - 8:09

Ik verbaas me over dit verschijnsel. Historici leren tijdens hun opleiding informatie te wegen, bronnen op waarde te schatten en zoveel mogelijk feit, fictie en opinie te scheiden. Hoe kan het dan dat oorspronkelijk gerespecteerde historici als Vogel en Irving zo de mist in gaan? Als historicus vind ik dat een prangende vraag.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst18 mrt. 2022 - 10:18

Ik denk dat het iets te maken heeft met een bekeringsproces. Ineens zie je het licht. Een beetje op die manier.

Martin van der Linde
Martin van der Linde18 mrt. 2022 - 12:10

Ewout, ik denk dat je het zelf aangeeft. Een historicus moet feit, fictie en opinie kunnen scheiden. Ik denk dat hun opinie in de loop der jaren steeds sterker is geworden. Dat is een algemeen menselijk trekje. Bij sommigen steekt bij het klimmen der jaren het cynisme de kop op, bij anderen juist het tegendeel, onverbloemd idealisme. En feiten kunnen daarbij in de weg zitten. Er ontstaat een zekere spanning die wordt geneutraliseerd door enkele delen fictie aan de oplossing toe te voegen. Het verschijnsel zie je niet alleen bij ouderen, iedereen doet het.

Martin van der Linde
Martin van der Linde17 mrt. 2022 - 14:46

Dank voor je info Han, ik had nog niet gehoord van Pravda.ru of van Hans Vogel. De man is duidelijk wat ze in de VS een asset noemen. Ik hoorde afgelopen week over een per ongeluk gelekt rapport uit het Kremlin waarin gesproken wordt over usefull assets. Tucker Carlson werd met name genoemd. Assets zou je kunnen vertalen als activa, een middel dat iets oplevert. Dat is iets anders dan usefull idiots, dat zijn de hersenloze meelopers. Zij zijn er om aantallen te genereren. Een asset weet wat hij doet, hij is slim en invloedrijk. En of hij wel of niet achter zijn boodschap staat is van ondergeschikt belang. Carlson is zo iemand, net als Baudet. Ze zijn te slim om te weten dat ze onzin verkondigen. Hun kracht ligt in het woordenspel. Zoals je zegt, die mix van feit en fictie.