Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Remkes: boerencrisis reikt veel verder dan stikstof

Bemiddelaar noemt eerste overleg zonder protestboeren "buitengewoon constructief"
Joop

Hans Vijlbrief: Belastingdienst moet anders gaan werken en beter gecontroleerd worden

  •  
23-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5447886376_52b8a0af4f_k
De Belastingdienst moet anders gaan werken. Dat zegt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) in de podcast Betrouwbare Bronnen. “Mensen moeten iemand van vlees en bloed kunnen zien als ze met de Belastingdienst communiceren”, zegt Vijlbrief. “Ik denk dat de Belastingdienst binnen een jaar weer de weg naar boven kan vinden.”
In de kindertoeslagaffaire werden duizenden ouders onterecht aangemerkt als fraudeur waardoor ze in grote problemen kwamen. Vijlbrief: “Er is maar één manier om hier uit te komen en dat is heel stug blijven werken aan een oplossing. Het kost tijd en heel veel uithoudingsvermogen van iedereen die erbij betrokken is.”
Vijlbrief gaat praten met de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. Hij wil van hem weten of hij in de toekomst alle klachten van burgers over de Belastingdienst kan behandelen. “Is hij in staat om dit erbij te doen of moet het apart?”, zegt Vijlbrief. “Het gaat om het idee dat iemand voor je opkomt. Of dat nu de huidige Ombudsman is of iemand anders, dat maakt me eigenlijk niet zo veel uit.”
Kort na zijn aantreden vroeg Vijlbrief een adviescommissie onafhankelijk onderzoek te doen naar de praktische rechtsbescherming van burgers en kleine ondernemers in belastingzaken. “En we zijn ook aan het kijken of we niet extern toezicht moeten gaan zetten op zo’n groot apparaat als de Belastingdienst.” De zwaarste vorm is een inspecteur-generaal zoals Nederland die bijvoorbeeld voor het onderwijs en de gezondheidszorg kent. “Iemand die van buiten het apparaat kijkt: is alles wat daar gebeurt wel in de haak?”
Staatssecretaris Vijlbrief is het eens met CDA Tweede-Kamerlid Pieter Omtzigt dat burgers te weinig worden beschermd tegen de macht van de overheid, in het bijzonder van de Belastingdienst. “We moeten goed kijken hoe grote molochs omgaan met burgers. We moeten afscheid nemen van het beeld dat burgers en bedrijven tegenover overheidsinstellingen staan en andersom. Je moet voorkomen dat de burger verdrukt wordt door zo’n groot apparaat. Daarin heeft Omtzigt gewoon gelijk.”
Vijlbrief wil dat de burger weer vertrouwen krijgt in de overheid en de overheid ook in de burger. “Als ik in de coronacrisis nou één ding heb geleerd: werken vanuit vertrouwen wekt echt beter. Wat minister Koolmees heeft gedaan met de NOW (Noodwet Overbrugging Werkbehoud) en wat ik heb gedaan met uitstel van belastingbetaling – dat gaat uit van vertrouwen. Nooit eerder gedaan en toch doen we het. Je weet dat er ook mensen zijn die dat vertrouwen zullen beschamen. Maar ik geloof echt dat uitgaan van vertrouwen wel eens beter zou kunnen werken.”
Als de relatie tussen overheid en burger verslechtert, werkt dat de opkomst van populistische partijen in de hand. Vijlbrief is daar zeer bezorgd over. “We bouwen op allerlei manieren vangrails om te voorkomen dat zo’n apparaat als de Belastingdienst opnieuw uit de bocht schiet. Dat is volgens mij ook een methode om het populisme de wind uit de zeilen te nemen.”
cc-foto: Alper Çugun

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

Fredje3
Fredje324 okt. 2020 - 12:27

Als de relatie tussen overheid en burger verslechtert, werkt dat de opkomst van populistische partijen in de hand. Vijlbrief is daar zeer bezorgd over.] Beetje laat niet? Momenteel 4 redelijk grote populistische en gevaarlijke partijen in Den Haag. De SP, Groen Links, PVV en FvD. Dat krijg je als normale partijen de burger als vijand gaan zien en de Bdienst gebruiken als stormtroepen tegen de burger.

DaanOuwens
DaanOuwens23 okt. 2020 - 13:18

Hoewel Vijlbrief goede dingen zegt hebt hij volgens mij nog steeds niet de essentie van het probleem te pakken. De belastingdienst is een zieke organisatie waar mensen werken met de verkeerde opvattingen over hun verhouding met de burgers. In de ogen van de belastingdienstmedewerker is de burger een potentiele fraudeur die voor een paar centen de samenleving wil oplichten om zichzelf te verrijken. Het wantrouwen is groot ten aanzien van de burgers en een stuk minder ten aanzien van bedrijven. Dat gedachtegoed zit diep in de bedrijfscultuur. Dat is wat te lezen is in de onderzoeken van externe partijen. De interne procedures zijn veel belangrijker dan een rechtvaardige bejegening van de burger. Die bedrijfscultuur heeft wel een politieke component. Het overlapt natuurlijk sterk met de VVD visie op de samenleving. Je zou kunnen zeggen dat de belastingdienst een VVD-bedrijf geworden is. En niet de hele samenleving dient. Maar het is te gemakkelijk alleen naar de politiek te wijzen. Het bedrijf moet opnieuw ingericht worden. De vraag is of de medewerkers wel mee kunnen veranderen. Een groot deel vermoedelijk niet. Er ligt bij de belastingdienst een enorm organisatieprobleem. Dat kan alleen opgelost worden door de hoogste managementslagen ontslag te geven en verder ook met een kritische blik naar de rest van de medewerkers te kijken. De politiek moet zich vervolgens eens afvragen met welke "bril" de nieuwe belastingdienst naar de burger en bedrijven moet kijken. Dan weet een medewerkers tenminste wat van hen wordt verwacht.

4 Reacties
Hakkepuf
Hakkepuf24 okt. 2020 - 10:54

De Belastingdienst is een souvenir van onze laatste bezetter. Het systeem is na de bevrijding steeds meer geperfectioneerd. Alle elementen zitten er nog in. Naming and Shaming (www.veilingdeurwaarder.nl). Sommige mensen opknopen om zo nog meer angst onder de bevolking te zaaien (de toeslagenaffaire). Het Verdrag van Rome geldt niet voor de Belastingdienst (Zonder enige vorm van aanklacht en proces tot twee jaar de cel in) En last but not least: Omgekeerde bewijslast. Het hele belastingstelsel is opgebouwd drie hoofdthema's: Achterdocht, wantrouwen en jalouzie. Precies de drie hoofdthema's van het Socialisme.

LaBou
LaBou 24 okt. 2020 - 15:01

"achterdocht, wantrouwen en jalouzie. Precies de drie hoofdthema’s van het Socialisme." Jij schijnt er verstand van te hebben. Veel anderen hier hebben dat niet dus het lijkt me het beste dat deze tekst eens uitgebreid uitlegt.

DaanOuwens
DaanOuwens25 okt. 2020 - 22:02

@ Hakkepuf Jij schrijft: Het hele belastingstelsel is opgebouwd drie hoofdthema’s: Achterdocht, wantrouwen en jalouzie. Precies de drie hoofdthema’s van het Socialisme. Dat is inderdaad de manier waarop de VVD naar de sociale zekerheid kijkt. Dat is ook de manier waarop de belastingdienst functioneert. En aangezien het beleid toch al gedurende een aantal jaren wordt uitgezet door rechtse partijen kunnen de socialisten nooit schuldig zijn aan de puinhoop bij de belastingdienst. Zelfs als je het sprookje bedenkt dat de PvdA samen met de VVD verantwoordelijk was voor de huidige situatie had het probleem nu wel opgelost kunnen zijn. Maar ik ben al blij dat je inderdaad ziet dat er een probleem is. Meer inzicht lijkt mij te veel gevraagd gezien deze reactie van je.

Libertain
Libertain26 okt. 2020 - 11:31

@hakkepuf, ("Achterdocht, wantrouwen en jalouzie.") Kijk, heb ik het Kapitaal van Karl Marx nooit op die manier gekend, maar de Belastingsdienst steekt met een hele kop er bovenop. Dit is al aan zich een hele prestatie.

Aart van de aap
Aart van de aap23 okt. 2020 - 12:11

Belasting is diefstal Belasting komt alleen de graaiers ten goede en wij hoesten het verplicht op. Onder dwang, hoesten wij belastinggeld op, dat men over de balk gooit en niet in ons voordeel besteed.

6 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens23 okt. 2020 - 17:19

@ Aart van de aap Jij schrijft: Belasting komt alleen de graaiers ten goede In het linkje zie je dat in totaal 336 miljard wordt uitgegeven in 2021. 97,8 miljard naar sociale zekerheid, 86,7 naar zorg en 40 miljard naar onderwijs. Dus al die bijstandtrekkers, bejaarden en zieken en scholieren en studenten zijn volgens jou graaiers. Je tekstjes zijn sowieso niet erg intelligent, maar deze vond ik dan wel de moeite waard om op te reageren. Je hebt hiermee een nieuw dieptepunt bereikt. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/prinsjesdag/inkomsten-en-uitgaven-van-het-rijk-2021

Aart van de aap
Aart van de aap23 okt. 2020 - 17:37

Daan, je vind mijn tekstjes niet intelligent. Dat kwetst me diep. Ik huil nu stilletjes Ja, het gaat naar onderwijs en dan sijpelt het vervolgens door naar de managers binnen het onderwijs Ja het gaat naar zorg en vervolgens sijpelt het door naar de zorgmanagers Het komt bij mensen terecht, waar het niet terecht zou moeten komen. Het komt teveel terecht bij mensen die niets toevoegen en alleen graaien Natuurlijk komt het niet alleen de graaiers ten goede, maar het komt teveel de graaiers ten goede. Laat ik het dan zo formuleren

DaanOuwens
DaanOuwens23 okt. 2020 - 20:36

@ Aart van de aap Jij schrijft: Dat kwetst me diep. Ik huil nu stilletjes Dat boeit toch niemand. Als ik jou was zou ik je verdriet niet melden. Jij schrijft: Ja het gaat naar zorg en vervolgens sijpelt het door naar de zorgmanagers Zeker naar een leidinggevend verpleegkundige bijvoorbeeld met 45 medewerkers die 1 schaal hoger zit als zijn of haar medewerkers en zelf diensten draait als een medewerker ziek is. Ook een graaier, volgens jou. Of naar Ernst Kuipers de bestuursvoorzitter van Erasmus en van de dikst betaalde managers in de zorg. Die nu dag in dag uit bezig is patiënten op een IC-bed te krijgen. Ook een overbodige graaier volgens jou. Of naar de locatie manager van een school in Kralingen die ervoor heeft gezorgd dat leerraren weer met plezier naar hun werk gaan en leerlingen met plezier naar school. Een school die inmiddels excellent wordt genoemd ondanks het feit dat er vooral kinderen komen met arme laagopgeleide ouders. Typische graaier volgens jou. Je schrijft: Natuurlijk komt het niet alleen de graaiers ten goede, maar het komt teveel de graaiers ten goede. Laat ik het dan zo formuleren Geld komt soms terecht bij incapabele luie mensen die helemaal niets toevoegen. Dat zijn gedachten die bij mij opkomen als ik jou tekstjes lees. Ik denk dat het etiket graaier best bij jou zelf kan passen.

Aart van de aap
Aart van de aap24 okt. 2020 - 11:16

Daan Typerend dat je me 'lui' noemt Je kent me niet hé. Allemaal aannames, van jou kant. Niet zo interessant dus.

DaanOuwens
DaanOuwens25 okt. 2020 - 22:04

@ Aart van de aap Jij schrijft: Je kent me niet hé. Allemaal aannames, van jou kant. Niet zo interessant dus. Inderdaad ken ik je niet. Geen enkele behoefte daartoe. Ik reageer ook niet op jou als persoon maar op je tekst hier. En daar trek ik mijn conclusies uit.

Libertain
Libertain26 okt. 2020 - 11:26

@Daan, ("Die nu dag in dag uit bezig is patiënten op een IC-bed te krijgen. ") Welke IC-bedden? Deze dat wij in ons neoliberaal land helemaal onvoldoende hebben? Of bedoel je dat deze persoon hoofdpersoonlijk zieke Nederlanders naar Duitsland transporteert waar opnieuw aantal IC-bedden voor zieke Nederlanders gereserveerd zìjn, omdat Duitsland gewoon betere gezondheidszorg heeft en beter erop voorbereiden is? Moet je dan managers zo dik blijven betalen omdat ze onvoldoende zorg in ons land blijven aanbieden?

Jan Diederik
Jan Diederik23 okt. 2020 - 10:58

Het hele toeslagencircus afschaffen is een beter idee. Dan is er ook geen mogelijkheid meer om te frauderen en achteraf-controles zijn dan ook meteen overbodig. Implementatie van dit hele circus is ook een onmogelijke opgave voor de belastingdienst. Dat is ook gebleken. Lagere loonbelasting, hogere belastingvrije voet en stoppen met die broekzak-vestzak constructies. Meteen ook een prima prikkel voor de uitkeringstrekkers om mss toch maar te gaan werken.

2 Reacties
Max6
Max623 okt. 2020 - 12:13

Mee eens! Gewoon de boel versimpelen. Niet nog weer een extra laag er omheen bouwen.

DaanOuwens
DaanOuwens23 okt. 2020 - 13:05

@ Jan Diederik Jij schrijft: Lagere loonbelasting, hogere belastingvrije voet en stoppen met die broekzak-vestzak constructies. Meteen ook een prima prikkel voor de uitkeringstrekkers om mss toch maar te gaan werken. Prima plan. Maar als je die toeslagen wil afschaffen moet het minimum netto inkomen fors omhoog. Mensen ontvangen tot 400 euro aan toeslagen per maand, soms zelfs meer afhankelijk van hun huur. Dan moet het minimum netto inkomen naar 1500 tot maximaal 1800 euro per maand. Dus het wettelijk minimumloon naar ongeveer 2000/2100 bruto. Lijkt mij geen probleem. Gevolg is wel dat een groot deel van de logistieke sector, de agrarische sector en het transport fors zal krimpen in werkgelegenheid omdat de loonkosten fors stijgen. In feite komen dan de toeslagen ten laste van de werkgevers die banen bieden tegen een laag loon. Ook dat is prima volgens mij. Maar ik vraag mij af of jij wel zo diep hebt nagedacht?

quatsch
quatsch23 okt. 2020 - 8:55

Gezondheidszorg: :kapot. Onderwijs: :kapot. Rechtssysteem: :kapot. UWV: :kapot. Spoorwegen: :kapot. Belastingdienst: :kapot. U kunt komende verkiezingen uw dankbaarheid tonen aan de grote 4 van de Nederlandse politiek die dit alles mogelijk hebben gemaakt: VVD, CDA, D66, PvdA.

6 Reacties
Martin007
Martin00723 okt. 2020 - 9:53

Helemaal mee eens. Helaas is in de peilingen die "dankbaarheid" nog niet terug te zien. Ik zou dan ook een ernstige aanbeveling willen doen aan mensen met een flexbaan een "sociale" huurwoning het minimum "loon" een uitkering een of andere toeslag Om op een partij te stemmen die het NIET met deze 4 eens is. Dus PVV en Forum vallen af. Die zijn namelijjk ook zeer liberaal. Kun je echt geen keuze maken, stem dan Partij voor de Dieren. Daar kun je je geen buil aan vallen, maar dan gaat je stem toch niet naar een van de zakkenvullers en de kapotmakers. Want als je NIET stemt, gaat je stem automatisch naar de grootste partij.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen23 okt. 2020 - 11:02

Klopt niet, Martin007 : Het uitbrengen van een blanco stem heeft, net als niet-stemmen, geen invloed op de zetelverdeling. Voor de berekening van de uitslag en de kiesdeler/kiesdrempel worden uitsluitend de op de kandidaten uitgebrachte stemmen geteld. Het is dus niet zo dat een blanco stem naar de grootste partij gaat.

Aart van de aap
Aart van de aap23 okt. 2020 - 12:11

Ja, de PVDA heeft ook weer eens 'verantwoording' genomen hahahaha Dankjewel, PVDA, voor je verantwoordelijkheidsgevoel

Thuiszitter
Thuiszitter23 okt. 2020 - 12:22

Martin - waarom nu partij voor de dieren, Piratenpartij zou eens in de kamer moeten komen, in Duitsland , IJsland zijn ze van belang en doen het goed. Een partij vooruitstrevend met verstand van internet mijn zijn mogelijkheden en beperkingen. Zo jammer dat de partij is steeds net niet redt om een zetel te bemachtigen.

Aart van de aap
Aart van de aap23 okt. 2020 - 13:42

Thuiszitter Ik heb er niet echt vertrouwen in, dat er andere partijen dan CDA en D66 en VVD in 'de kamer' komen. Piratenpartij. PVDD in de kamer ? In Nederland ? Ja, ik zie dat gewoon nooit gebeuren. In theorie kan het. Ja, in theorie ja. Maar, waarom leven we steeds vanuit de theorie ?

Martinel
Martinel23 okt. 2020 - 14:36

@ quatsch. @ Martin007, de eerste: hele goede kort en bondige reactie....volledig eens dus. de tweede: na de sp stem ik al sinds een jaar of 5 de pvdd. Niet omdat ik geen keuze kan maken maar juist omdat ik wel die keuze maak voor een partij die een systeemverandering wil. De sp is tegenwoordig namelijk ook maar een bijna 'links' liberale partij geworden. Net als groenrechts de weg kwijt. Probleem is de Tweede Kamer. Controle is verworden tot 'meeregeren'. Daar zijn volksvertegenwoordigers niet voor.

Hakkepuf
Hakkepuf23 okt. 2020 - 8:36

'Als de relatie tussen overheid en burger verslechtert, werkt dat de opkomst van populistische partijen in de hand. Vijlbrief is daar zeer bezorgd over.' Dat burgers tot zelfmoord gedreven worden is voor Vijlbrief niet zo'n probleem, maar dat mensen daardoor op populistische partijen gaan stemmen is een ramp. Die hele toeslagenaffaire is een flagrante schending van mensenrechten die je in oorlogsgebieden als Jemen of Syrie verwacht maar niet in de zelfbenoemde Hoofdstad van het Recht Den Haag. Nota bene de gastheer van het Internationaal Gerechtshof. Het valt ook op dat de bevolking vrij gelaten met de hele toestand rondom de toeslagenaffaire om gaat. We zijn murw gebeukt. Of is het gewoon uit angst voor de Overheid? Wanneer zo'n affaire in de VS opduikt, dan lagen de ramen van de VS ambassade er uit en gingen er iedere avond massa's mensen de straat op om te demonstreren onder het goedkeurend oog van de hele media.

Bouwman2
Bouwman223 okt. 2020 - 8:04

Zouden er ook burgers bestaan, die geen klachten hebben? Over de belastingdienst? Oer de herverdelende Overheid? Zijn er nog burgers die het heel comfortabel vinden als de aangifte voor de IB automatisch wordt ingevuld en die niet wakker liggen over de juistheid van de controle tot op de laatste eurocent ? Zijn er nog wel burgers die de duim opsteken als ze elke maand zonder mankeren een of meer toeslagen ontvangen via de Belastingdienst en denken: nou met de solidariteit zit het wel zo'n beetje snor? Is er nog wel dankbaarheid en wat vertrouwen in anderen dan je zelf, of is het altijd zo dat als er in de spiegel gekeken wordt collectief gedacht wortt: hé die komt me vaag bekend voor, maar is ie wel te vertrouwen? Terzijde als mag? Over Madeleine van Toorenburg, van het CDA. Zij vertrekt uit de Kamer en wat gaat ze doen? : Ze wil rechter worden. Hu, rechter, ik dacht toch echt dat je dan zo onafhankelijk mogelijk moet zijn.( En verplicht lid van D66. ) Zo maar gewoon gezegd en niemand schiet recht overeind. Had ze maar gezegd dat ze een paar dagen herfstvakantie nam met het vliegtuig naar de Algarve. Want dan was er wél kabaal over ontstaan. Erg veel. . Zucht......

2 Reacties
LaBou
LaBou 23 okt. 2020 - 11:06

Dankbaar zijn, dankbaar zijn, dankbaar moet je wezen. En natuurlijk nederig en klein. Dominee bouwman predikt het evangelie van de neoliberale partijen en denkt daarmee anderen tot zwijgen te brengen.

Karingin
Karingin23 okt. 2020 - 12:19

"Zouden er ook burgers bestaan, die geen klachten hebben?" Zodra ze iets nodig hebben van de overheid; nee, niet meer. Betrokken ambtenaren moet je tegenwoordig met een lampje zoeken, want die zijn weggejaagd door de belachelijke reorganisatiedrift van jouw vriend Rutte c.s.

Libertain
Libertain23 okt. 2020 - 7:39

("...of we niet extern toezicht moeten gaan zetten ..") Het gaat zeker niet om "of" indien je met een organisatie met totalitaire neigingen te maken heb die burgers tot in het zelfmoord kunnen blijven drijven, inclusief het rol van de opdrachtgevers binnen dergelijke organisatie. Haal actief de eerste drie woorden van bovenstaande zin, dan mogelijk werk je een een effectieve oplossing.