Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hans Keilson overleden

  •  
01-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Vandaag is Hans Keilson, 101 jaar oud, en inmiddels een eminent psychiater en schrijver in Nederland geworden, overleden. Ik denk en hoop zacht ingeslapen
Eén van de vier mooie boeken die ik in mijn vakantie las, was het debuut van Hans Keilson: Het leven gaat verder. Geschreven door de jonge arts in 1933 en getuigend van een scherpe analytische blik en groot beginnend schrijverschap. Het boek gaat over een kleine joodse middenstander in Duitsland wiens bestaan en inkomen door de economische crisis vernietigd wordt. Zijn zoon probeert zijn machteloosheid vorm te geven door zich bij een politieke beweging aan te sluiten. Niets en niemand wordt met name genoemd, maar alles wijst in de richting die wij met de wijsheid van nu kennen. En alles doet erg denken aan deze tijd.

Jl. zaterdag las ik een mooi interview met deze wijze man in het Volkskrant Magazine. Hij vertelde onder meer dat hij in zijn eigen onderduiktijd was ingezet door zijn onderduikgever (lid van een illegale beweging) om joodse kinderen in hun onderduik te bezoeken en te kijken of het goed met hen ging. Hij zat in Delft en van daaruit reisde hij door heel Nederland langs ondergedoken kinderen. Toen ik dat las herinnerde ik me dat mijn pleegmoeder in Rijnsburg altijd heel trots vertelde dat een Duitse professor een paar keer langs was geweest om te kijken hoe het met mij, 5 jaar oud, ging. En, zei tante Cor altijd dat hij zei dat het kind er PATENT uitzag. Patent, dat zei hij, en in het Duits Gut, gut! En dan at hij bij ons een boterham. Hij droeg knoopjesschoenen.
Toen ik dat las in het interview dacht ik ineens: dr. Keilson heeft mij gezien. Hij vond dat ik er PATENT uitzag. En dat was vast ook zo. Wat zou ik hem graag vragen of hij Rijnsburg had aangedaan en of hij zich er misschien iets van herinnerde. Ik wou hem een briefje schrijven.
Dat kan niet meer. Hij is overleden. 101 jaar oud en haarscherp tot het laatst.
 Wat blijft is zijn oeuvre, waarvan ik nog maar 1 boek gelezen heb. Maar de rest volgt zeker, want als iemand zo’n prachtig boek als debuut schrijft, is de rest zeker ook PATENT.
Dit artikel verscheen eerder op de weblog van Hanneke Groeteman

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

Bernie2
Bernie21 jun. 2011 - 8:11

Ik vernam voor het eerst van hem via DWDD waar hij als hoogbejaarde gast optrad. Een markant man met een minstens zo boeiende geschiedenis, zo bleek tijdens de uitzending al snel. Op miraculeuze wijze decennialang onopgemerkt gebleven. Ik ga nu beslist wat van Keilson lezen.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos1 jun. 2011 - 8:11

Buitengewoon bijzondere man. Ik heb altijd een enorm respect voor mensen die zo lang persoonlijke geschiedenissen en 'de geschiedenis' met zich meedraagt. Iemand die zijn armen om de twintigste eeuw heen kan slaan.

Bernie2
Bernie21 jun. 2011 - 8:11

Wat een mooi en indrukwekkend verhaal trouwens Hanneke.

JoopSchouten
JoopSchouten1 jun. 2011 - 8:11

Gecondoleerd Hanneke... Gelukkig staat zijn 'geest' in zijn boeken vastgelegd.

knast
knast1 jun. 2011 - 8:11

Hij heeft onlangs nog voor het eerst een bezoek gebracht aan het boekenbal, op zijn 101e! Een grandioze man is van ons heengegaan. Moge hij in vrede rusten.