Joop

Hans Brusselmans verdeelt SP

  •  
09-05-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
144 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2019-05-09 om 18.57.46

© Screenshot SP-campagne "Hans Brusselmans"

De partijtop van de SP mag dan in zijn nopjes zijn met de Europese campagnespot waarin een twee minuten durende persiflage van PvdA’er Frans Timmermans wordt neergezet, niet iedereen binnen de partij is gediend van de frontale aanval. Bij diverse partijafdelingen door het land heen steken SP-politici hun afkeur niet onder stoelen of banken, wat weer tot gevolg heeft dat de partijtop de lokale afdelingen onder druk zet om de kritiek te smoren.
‘Nee, wij zijn hier niet blij mee als fractie SP Oude IJsselstreek,’ zegt fractievoorzitter Heini Peters in het AD : ‘Wij vinden dat je politiek moet bedrijven op de inhoud en in een campagne niet iemand persoonlijk moet aanvallen, op een manier die diep onder de gordel is.’ De lokale fractie liet woensdag direct in een Facebookbericht weten niet achter de aanval op Timmermans te staan. Het duurde niet lang of er werd vanuit de partijtop gedreigd met maatregelen als het Facebookbericht niet direct werd verwijderd. SP Oude IJsselstreek heeft het bericht laten staan. Daarnaast zegt Peters zelf contact te hebben opgenomen met de PvdA-fractie in de regio: ‘dat dit een aanval van links op links is, neem ik de partijtop nog het meest kwalijk.’
Ook in Oss, thuisbasis van de familie Marijnissen, valt ‘Hans Brusselmans’ niet goed. ‘Dit valt ons rauw op het dak,’ laat fractievoorzitter Jan Zoll weten tegenover de Volkskrant : ‘Het is een te negatieve campagne die gevoerd wordt. In de video gaat het over anderen, niet over ons. Dat vind ik verkeerd.’ En in Rotterdam zegt fractievoorzitter Aart van Zevenbergen: Ik kan dit niet verdedigen. We vallen links aan, maar het probleem zit op rechts. Dan moet je solidair zijn.’
Al in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen besloot de SP het over een populistische anti-Europa-boeg te gooien, ogenschijnlijk om gelijkgestemde ‘tegenstemmers’ weg te lokken bij partijen als de PVV en nieuwkomer Forum voor Democratie. Dat mislukte jammerlijk en de SP werd bij die verkiezingen gehalveerd. De partijtop concludeerde daarop niet dat de tactiek had gefaald, maar dat de strijd om de tegenstemmer juist opgevoerd moest worden. Of zoals de partijtop beloofde, dat ‘de handrem eraf zou gaan’.
Behalve kritiek is er ook veel lof binnen de partij voor de campagne. Zo kan fractievoorzitter Bram van Boven van SP Den Bosch ‘zich helemaal vinden’ in de aanval op Frans Timmermans. Volgens hem laat het filmpje duidelijk zien hoe de partij erin staat. In Groningen wordt de campagnespot ‘uitermate geslaagd’ genoemd. ‘Hans Brusselmans is het symbool van een Europese elite die niet wil luisteren. Gezien de reacties legt het de vinger precies op de zere plek,’ aldus fractievoorzitter Jimmy Dijk. Fractievoorzitter van de SP in Apeldoorn Sunita Biharie zegt op Twitter niets te begrijpen van de ophef omdat de SP ‘altijd al populistisch’ is geweest. Ook schrijft ze de PvdA helemaal niet als linkse bondgenoot te zien. Gerrie Elfrink van de SP Arnhem heeft maar één probleem met het filmpje: het had van hem veel eerder mogen verschijnen.
Update vrijdag 16.00 uur: De anti-Timmermanscampagne dreigt overigens nog een staartje te krijgen: in de video is een trekpop te zien die bestaat uit twee tekeningen van verschillende cartoonisten, waaronder Ruben L. Oppenheimer. Voor het gebruik van die afbeeldingen is geen toestemming gevraagd. Oppenheimer eist vrijdag dat de SP de campagnespot voor 16.00 uur verwijdert van internet. Daar lijkt de SP gehoor aan gegeven te hebben, want de link werkt niet meer. De SP heeft de trekpop in het filmpje door een ander model vervangen met het hoofd van D66-voorman Rob Jetten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (211)

Klaas Punt
Klaas Punt13 mei 2019 - 8:01

Joe, wat dacht je er van om elke avond naar de publieke omroep te kijken? Elk uur pakweg zo'n 8 minuten reclamefilmpjes. Waar jij zelf voor betaalt. Als dat niet ranzig genoeg is, ga dan fietsen, neem de bus of trein. Niet te vermijden ranzigheid. Naar Brusselmans hoef je niet te kijken.

Wilma3
Wilma313 mei 2019 - 7:33

Het spotje van de SP kan wel eens een, door hen, ongewenst effect hebben en juist ervoor zorgen dat mensen op de Sociaal Democraten stemmen. Zou ik wel een gewenst effect vinden.

Joe Speedboot
Joe Speedboot13 mei 2019 - 6:47

'raak gezien de ophef. En dan is hij dus goed.' Ophef veroorzaken is heel makkelijk. Gewoon een kwestie van een flink ranzig filmpje maken. Dat is 'dus goed' in uw ogen. Ik kijk nu al uit naar de toekomst, met al die ranzigheid in het verschiet..

Geesteman
Geesteman12 mei 2019 - 6:56

Voor die paar jongeren die hier lezen. Lang geleden hadden we Wim Kan. Een wat je nu standup komediant zou noemen. Hoewel hij meestal op een stoel zat. De man was beroemd met het beschimpen van politici van ongeacht welke politieke partij en kreeg daar op oudejaar van de VARA televisie zendtijd voor. Hoewel we het nu als uitermate melig kunnen beschouwen was het toen hard amusement. Weinig politici kwamen er goed vanaf. Het bijzondere was eigenlijk dat politici zich bijna beledigd voelde als ze niet door Kan genoemd werden. Werd je door Kan beschimpt dan deed je er toe. Ik vraag me af hoe Timmermans zich nu zal voelen.

4 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt12 mei 2019 - 11:38

Ja, Lijmen Jan, lijmen met z'n allen, en dan maar carnavellen. Komt die Timmermans ook niet uit het Zuiden?

Klaas Punt
Klaas Punt12 mei 2019 - 11:42

carnavellen moet zijn carnavallen.

EricDonkaew
EricDonkaew12 mei 2019 - 16:53

@Klaas Punt --------------------------------------- "Waar we heen gaan, Jelle zal wel zien." was ook een Kan-klassieker. Hij stond echt boven de partijen en was bij links en rechts geliefd. Zoiets zie je tegenwoordig niet meer.

Geesteman
Geesteman13 mei 2019 - 8:45

Er zullen nu ook wel heel veel politici gefrustreerd zijn omdat de SP geen filmpje over ze gemaakt heeft.

L.Brusselman
L.Brusselman11 mei 2019 - 16:43

Prima satire,In Den Rode Haan deed niet anders. Kun je nagaan hoe mutserig dit land is geworden de laatse decenia.

5 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin12 mei 2019 - 18:13

L.Brusselman Het mooiste is dat Timmermand helemaal geen campagne voert voor het EP. maar puur campagne voert voor een hoge functie binnen de EU. Hij vraagt om een beoordeling van hem als persoon en zijn persoonlijke visie op Europa. Hij is aan het solliciteren voor een baan en vraagt om feed-back. Maar oh wee als je die geeft. De valsheid zit er juist in dat men dit hier op een niet mis te verstane wijze angstvallig tracht onder de mat te vegen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 mei 2019 - 18:13

d=s

L.Brusselman
L.Brusselman13 mei 2019 - 9:42

@Minoes Idd

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 mei 2019 - 8:33

Jose Dan moet jij aangeven wanneer ik mensen naar beneden haal, belaster etc.. en nog wel heel vaak. Tenzij daar waar ik continue gestalkt wordt en belasterd vanwege het door Joop gelogenstrafte gelijk van die ander, dat mijn nog geen week eerder hevig ontkende feiten bevestigde. Iemand die dat blijkbaar niet kon 'verwerken' en dat me op een gegeven moment de keel uit gaat hangen. Niet nadat ik het eerst al een paar keer fatsoenlijk heb aangegeven. Ik begrijp je verwijt dan ook totaal niet. Maar ik zal je voor zijn; Dat zal dan vast ook wel aan mij liggen.. Een algemeen verwijt immers daar kan ik me niet tegen verdedigen. Je hebt me dan ook echt weten te raken. Dat valt niet voor niets onder agressie, de ultieme persoonlijke aanval. Je hebt me wel iets geleerd; Ook ik schat mensen weleens verkeerd in. In ieder geval blij dat je mij erop attent hebt gemaakt, dan is daar toch nog iets goeds uit voortgekomen. Het ga je goed.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 mei 2019 - 8:36

Mijn reactie op Jose moet een verdieping lager staan. Mijn excuses!

DaanOuwens
DaanOuwens11 mei 2019 - 14:08

Lijkt mij tijd voor satire. De SP past haar naam aan tot Nederlandse Socialistische Partij. Na verloop van tijd kan dat Nederlandse gewoon vervangen worden door Nationaal. Dan wordt pas echt serieus werk gemaakt van het stemmen werven onder de kiezers van PVV en FvD.

14 Reacties
Rode druppel
Rode druppel11 mei 2019 - 15:05

Geweldig Daan. Zelf bedacht ? Ik sta versteld van zoveel creativiteit.

DaanOuwens
DaanOuwens11 mei 2019 - 17:13

@ Rode druppel Jij schrijft: Zelf bedacht ? Ja. En jij schrijft; Ik sta versteld van zoveel creativiteit. Dank.

Peterrr2
Peterrr211 mei 2019 - 18:42

@Rode druppel, hij heeft gewoon een hartgrondige hekel aan de SP en heeft er een dagtaak aan om dat te uiten. Mooi om te zien zoveel bevlogenheid.

HM van der Meulen
HM van der Meulen11 mei 2019 - 20:40

Rode druppel - Hij is van de PvdA, dus wat verwacht je anders..

José
José12 mei 2019 - 5:39

Max van Weezel voorzag al vroeg dat de SP onder Lilian Marijnissen zich zou gaan richten op de PVV en FvD. https://nos.nl/l/2213893 Het is in ieder geval goed om te zien dat de linkervleugel van de SP zich tegen deze koers en het spotje verzet.

DaanOuwens
DaanOuwens12 mei 2019 - 16:44

@ José Jij schrijft: Het is in ieder geval goed om te zien dat de linkervleugel van de SP zich tegen deze koers en het spotje verzet. Op zich ben ik dat met je eens. Maar alle sympathisanten van de SP op deze site behoren dus tot het extreem rechtse deel van de NSP. Dat zijn er best veel. Dus ik denk dat de discussie binnen die partij niet zo maar beslecht zal worden. Het extreem rechtse deel laat zich luid en duidelijk horen, van progressieve krachten binnen die partij hoor je verder erg weinig.

Ecclesia
Ecclesia12 mei 2019 - 17:24

@HM Bestaat de PvdA dan nog? Al tijdje niets meer van gehoord...

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 mei 2019 - 17:42

Jose Meen je dat nu? Ik vind dat onbegrijpelijk!

L.Brusselman
L.Brusselman13 mei 2019 - 9:45

@Minos Dat zie je wel vaker ,rechts dat zich zelf als links beschouwt.

José
José13 mei 2019 - 12:18

@DaanOuwens De benaming extreemrechts neem ik niet voor mijn rekening, Daan, want ik vind dat je daarmee veel te kort door de bocht gaat. Wat ik zelf wel eens zou willen weten, is of die linkervleugel gemeenschappelijke kenmerken heeft: zijn het vooral jongeren, zijn het ‘Roemerianen’ die zich verzetten tegen het feit dat Marijnissen/Meijer de koers van Roemer volledig aan ‘t terugdraaien zijn? In dat geval zou het me niet verbazen als de discussie door blijft sudderen. En al zitten ze niet (?) hier, ze zitten wel in gemeenteraden waar ze gewoon samenwerken met PvdA en GL, en dat is waar het om gaat. @Minoes Zeker meen ik dat, Minoes, want anders zou ik het niet opschrijven. Voor mij is niet alleen nationale, maar ook internationale solidariteit het hart van wat links genoemd mag worden. En als een partij pleit voor het sluiten van grenzen en het afsluiten van vluchtelingendeals waarvan je nu al aan kunt tonen dat dat het leven van de armen alleen maar nog ellendiger maakt, ja, dan plaats ik vraagtekens bij het linkse gehalte van die partij en ben ik blij om te zien dat in ieder geval een deel van de SP zich ook tegen die koers verzet. Bovendien schuur je met die koers dicht tegen het ‘eigen volk eerst’ aan, en is dat dan werkelijk wat je bedoelt met socialisme? Over het spotje kan ik kort zijn: ik vind het smakeloos, leugenachtig en het spelen op de man is mijn stijl niet. Maar het levert de SP de gewenste aandacht op, alsook reputatieschade. We zullen zien wat het oplevert.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 mei 2019 - 13:56

Jose Ik had een uitgebreide reactie geschreven. Bij het willen toevoegen van een link heb ik blijkbaar mijn tekst weggedrukt, (Joop weggedrukt voordat ik op verzenden had gedrukt en de link toegevoegd, natuurlijk.) Geen zin/tijd om het nogmaals te doen, volgende keer beter.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 mei 2019 - 15:29

Jose Ik begrijp intussen wat je ervan vindt; "SP zeloten die vasthouden aan hun eigen gelijk (hebberigheid)", al begrijp ik de strekking totaal niet. Hoezo hebberigheid en hoezo zeloten, en hoezo gelijk en hebberigheid in een adem genoemd? Dat is inderdaad een reactie van je die ik elders gelezen heb!

José
José15 mei 2019 - 4:57

“Ik begrijp intussen wat je ervan vindt” Wat ik ervan vind, heb ik op 13 mei om 14.18 uur geschreven. Ik zie totaal niets in de lijn van Marijnissen/Meyer, het roept bij mij vooral het gevoel op dat de SP op deze manier richting uitgang gaat. Ik zag wel wat in de lijn Roemer, ik had het idee dat hij er een volwassen partij van wilde maken die op alle niveaus bestuursverantwoordelijkheid zou kunnen en willen dragen, met de vrijheid van beslissen en handelen die daarbij paste. Ik heb toen als steunbetuiging ook lokaal en provinciaal op de SP gestemd. ‘“SP zeloten die vasthouden aan hun eigen gelijk (hebberigheid)”, al begrijp ik de strekking totaal niet. Hoezo hebberigheid en hoezo zeloten, en hoezo gelijk en hebberigheid in een adem genoemd?’ Je citeert me niet helemaal correct. Ik had het over ‘FvD- en SP-zeloten die vastzitten in hun eigen gelijk(hebberigheid).’ Vastzitten, dus niet vasthouden. En gelijkhebberigheid als één woord. Met mensen die vastzitten in hun eigen gelijk bedoel ik mensen die niet verder (kunnen) kijken dan hun eigen standpunt, die denken dat hun standpunt het enige juiste is, de enige waarheid. Mensen die niet (kunnen) zien dat die waarheid relatief is, dat andere mensen andere standpunten, andere visies, andere waarheden hebben die net zo legitiem zijn. [Ik zet ‘kunnen’ telkens tussen haakjes, omdat in bepaalde gevallen factoren mee spelen die buiten de controle van de persoon vallen] Mensen die menen dat zij de waarheid in pacht hebben, neigen op grond daarvan tot gelijkhebberigheid, en tot emotie-gedreven aanvallen in plaats van een open gedachtewisseling. Dat is de strekking van wat ik schreef. Iedere partij heeft zo zijn zeloten, zijn drammers; de een meer, de ander minder. Ik zie ze vooral bij SP en bij FvD. “Dat is inderdaad een reactie van je die ik elders gelezen heb!” Je citeert een stukje uit een reactie die ik op De Correspondent geplaatst heb, en dat vind ik hoogst onfatsoenlijk. De Correspondent is geen openbaar forum zoals Joop, en leden moeten erop kunnen vertrouwen en spreken dat ook uit dat wat zij schrijven - en regelmatig zijn dat persoonlijke zaken die niet voor het grote publiek bestemd zijn - op DC blijft en niet zonder toestemming naar buiten wordt gebracht. Het is niet voor niks dat de ledenbijdragen alleen door leden te zien zijn. Jij schendt dat vertrouwen, en als ik ooit merk dat je zonder toestemming iets van de andere leden naar buiten brengt, Henny, dan kun je er op rekenen dat ik daar actie op zal ondernemen. Dat je die vragen niet aan mij stelt op DC, maar dat citaat nu hier plaatst, verrast me dan weer niet. Als mensen het niet met jou of met de SP eens zijn, reageer jij daar vaak op door hen omlaag te halen, te belasteren, in een negatief daglicht te plaatsen, of het nu om medereageerders handelt of om politieke concurrenten zoals Timmermans, Klaver en Thieme. Daarom plaats je dat tekstje nu hier. Blijkbaar heb je nog steeds niet door dat je daarmee vooral jezelf laat kennen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 mei 2019 - 7:52

Jose Ik ben blij dat jij in ieder geval zo open staat voor de ander dat je ze daarop wijst en eerst vraagt of de ander daar weet van heeft. Ik wist dat nl. niet omdat ik bij reacties aldaar las dat ook degenen die meedenken/doen een soort van journalistiek bedrijven. Maar goed je had het ook kunnen vragen voordat je van leer trok en begon te dreigen. Als dat openstaan is voor ander, niet eerst vraagt of een ander dat begrepen heeft, geweten, voordat je van leer trekt en begint te dreigen, dan trek ik mijn conclusie over het openstaan etc..etc... naar anderen toe. Ik heb je hier altijd graag gelezen en ook je 'verwijzingen'. Maar goed ondanks je bedreigingen, ik kan het nu niet anders lezen, mijn excuses en goed dat je mij erop 'attent' hebt willen maken.

Bouwman2
Bouwman211 mei 2019 - 8:18

Met een bizarre aanval op de EU toont de SP aan dat ze genoeg heeft van vrede, samenwerking en welvaart en dat ze het zoekt is strijd, polarisatie en inzet op minder welvaart voor iedereen. Dat is een armoedig standpunt, dat hier gedeeld wordt door de PVV en Forum, het is populistisch, het andere woord voor bedriegerij. Je ziet het ook in andere landen terug. Hongarije, Italië, de VS en het VK. En je zag het ook vroeger, in de tijd van de Republiek van Weimar. Hier in de beeldenstorm. Het zijn rimpelingen in de vijver. oprispingen van verzet. Interessant om te zien hoe mensen zeer emotioneel worden en bijgevolg dus helemaal niets leren. . Wie geen ever closer union wenst eist het recht op voor zich zelf. Het is een vorm van antisociaal denken. Van dubbelzinnigheid. Want de SP, om even terug te gaan naar het begin, is toch een socialistische partij? Een partij die staat voor eerlijk en rechtvaardig? Voor rood? .

3 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman11 mei 2019 - 11:22

Mij lijkt dat ook de SP niets aan jouw hersensspinsels kan doen. Daar zijn specialisten voor in ons land. En ja, ik weet zeker, SP staat voor Socialistische Partij, en rood is de kleur, links is waar het hart zit. En het zal je ongetwijfeld niet opgevallen zijn maar die EU is gewoon kapitalistisch, een politiek waar alle socialistische partijen tegen gestreden hebben.

HM van der Meulen
HM van der Meulen11 mei 2019 - 12:36

Niet voor niets laat hij de helft blanco.

LaBou
LaBou 12 mei 2019 - 21:13

Die letters zijn anders alleen maar een verhulling van nog meer blanco.

Uilenspiegel
Uilenspiegel11 mei 2019 - 7:51

Weet iemand hier hoe de SP over Europa denkt? https://www.sp.nl/onderwerp/europees-beleid De SP zoekt de samenwerking, maar wel onder voorwaarden en die komen niet overeen met wat Draghi doet: ongebreideld geld drukken.

Bert de Vries
Bert de Vries11 mei 2019 - 6:16

Gisteravond bij Pauw het (aangepaste) filmpje gezien. Verfrissend. Eindelijk iets anders dan de met halve waarheden opgetuigde leugens waarmee verkiezingscampagnes doorgaans worden versierd. En natuurlijk moest Pqauw nog even duidelijk maken aan de kijkertjes, dat het filmpje niet netjes is. Volgens sommigen. Kort daarvoor bij Nieuwsuur Sophie in het Veld gezien. In debat met een opponent van de onderste bovenklasse. Nog even over dat geld, zei de altijd kritische presentatrice. Dat was wel veel geld, zei ze. En ze liet sommetjes zien. Pakweg 15.000 euro per maand. De helft van Brusselmans' beloning. Hoe kon dat nou., vroeg ze Sophie. D66 heeft altijd geijverd voor een lagere beloning, zei Sophie. Ja maar, zei de presentatrice, hoe kon dat nou, al dat geld? Wij vinden transparantie heel belangrijk, zei Sophie. En toe was het einde centjes. De altijd kritische presentatrice ging door naar het volgende onderwerp. Transparantie. De partij van Sophie vindt, zoals vrijwel alle partijen, inclusief CDA, PvdA en VVD (natuurlijk) dat dat geld dat geld is. De SP vindt, dat je het geld dat niet nodig is, terug geeft. Het wordt tijd dat daar ook eens schande over wordt gesproken. Dat de SP terugstort wat niet wordt gebruikt. Want dat is ook niet netjes. Die SP toch. Wat een schandalige partij.

Cave Canem
Cave Canem11 mei 2019 - 6:00

Mij lijkt de actie positief uit te pakken, er is al verdeeldheid en ruzie over binnen de SP en dat is alvast resultaat nr. 1. Nu nog een (verdere) decimering van het electoraat op 23 mei en de partij staat op springen. Wat willen we nog meer?

1 Reactie
Frans Kwakman
Frans Kwakman11 mei 2019 - 11:29

Ik weet biet of dat een graadmeter is. Ik zal niet stemmen voor die EU en misschien zitten nog wel meer linkse mensen op dezelfde lijn. Jammer voor de SP kandidaten...

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty11 mei 2019 - 5:51

Als je de reacties leest zit er kennelijk veel oud zeer tussen de PvdA en de SP. Het chagrijn spat er bij de sociaal democraten van af. Zij proberen dit campagnefilmpje te framen als linkse broedermoord en betichten de SP van revanchistische motieven. Misschien heeft het structureel piepelen van de socialisten door de "arogante" sociaal democratische regenten idd voor sommige SP-partijbonzen een rol gespeeld, maar dit was natuurlijk niet de primaire motivatie voor het maken van dit spotje. De SP is, als je de geschiedenis op naslaat, immers altijd zeer EU-kritisch geweest. Indien FT van VVD huize was geweest, was hij naar mijn overtuiging op precies dezelfde wijze te kakken gezet. In

4 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman11 mei 2019 - 11:27

Hij heeft ook heel wat vrienden uit zijn ministersperiode bij VVD-kabinet, Rutte. Ze kennen hem daar en het is beslist niet vanwege z'n mooie ogen dat hij nu in Brussel zit.

Joe Speedboot
Joe Speedboot11 mei 2019 - 15:44

'Misschien heeft het structureel piepelen van de socialisten door de “arogante” sociaal democratische regenten..' Ach welnee. Dit is een wanhopige poging om aan stemmen te komen van een partij die al jaren geen stap verder weet te komen vanwege gebrek aan intelligentie aan de top. Zowat iedereen met brains en frisse ideeën (Kant, Gesthuizen etc ) is inmiddels huilend weggerend en de partij moet het doen met de politiek uiterst middelmatige dochter van.. Sneu want de SP achterban verdient zoveel beter dan dit soort armoedige derderangse Trumpiaanse marketing tactieken die gegarandeerd nergens toe gaan leiden behalve gezamelijk lekker boos zijn en collectief het slachtoffer uithangen.

Frans Kwakman
Frans Kwakman11 mei 2019 - 19:46

Joe, Agnes Kant is voor zover ik weet weggegaan na een nederlaag en hondse kritiek zoals de jouwe Tot mijn spijt want zij heeft mij de ogen geopend voor de goede zaak waarvoor de SP staat. Gesthuizen heeft de strijd om het voorzitterschap verloren en heeft toen haar biezen gepakt. Daar mag je van denken wat je wil maar fraai is anders. Ik vertegenwoordig zeker niet de SP achterban maar begrijp toch niet hoe jij zou kunnen bepalen wat de SP achterban verdient. Want 1 ding staat als een paal boven water, je bent geen vriend van de SP.

Joe Speedboot
Joe Speedboot13 mei 2019 - 6:55

'maar begrijp toch niet hoe jij zou kunnen bepalen wat de SP achterban verdient' Wat dacht je van betere betaling, betere zorg, betere arbeidsomstandigheden, meer bestaanszekerheid etc etc. 'je bent geen vriend van de SP.' Niet van de met ijzeren hand geregeerde SP onder de niet bijster slimme familie Marijnnisen.

Me, Myself and I
Me, Myself and I11 mei 2019 - 5:28

Het is duidelijk dat het zeer moeilijk te verkroppen is voor het Pro-EU kamp als ze met de neus op de feiten gedrukt worden..... Ik ben geen SPer, maar dit filmpje is "Spot-On".

Geesteman
Geesteman10 mei 2019 - 22:36

Ik kan me de tijd nog herinneren dat het voor PvdA'ers absoluut verboden was om met iemand van de SP überhaupt te praten. Wat dat betreft is de PvdA al wat bijgeschaafd. Maar er lopen daar nog heel veel bobo's met hun neus in de lucht bij wie de tijd heeft stilgestaan. Daarmee is het moeilijk samenwerken. Dat is eigenlijk ook het gevaar van de PvdA als ze groter gaan groeien. Al die carrière yuppen die ons land in de uitverkoop hebben gezet willen dan weer te toon gaan zetten. Iedereen met een sociaal hart zou dat niet moeten willen. Pas als ze echt willen vernieuwen en personen als Timmermans aan de kant zetten kan het nog wat worden met de PvdA. En dat hoop ik van harte.

HM van der Meulen
HM van der Meulen10 mei 2019 - 22:31

Er zijn goede redenen om tegen de EU te zijn: https://www.trouw.nl/groen/de-eu-heeft-zijn-criteria-afgezwakt-en-dus-mag-het-meeste-landbouwgif-gewoon-worden-gebruikt~a377e88b/

3 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen10 mei 2019 - 22:39

De PvdA is de partij van en voor de mensen die hardleers zijn en hun motto is: "Mundus Vult Decipi" - http://www.historien.nl/de-wereld-wil-bedrogen-worden/

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 mei 2019 - 12:04

Aanvulling! https://decorrespondent.nl/9087/omstreden-onkruidverdelger-kreeg-groen-licht-op-basis-van-witwasteksten-van-de-fabrikanten/4021248119460-c47fffbd

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 mei 2019 - 12:09

En dan vergeten we nog het jarenlang (nog) tolereren van het spuiten EN de illegale manier van spuiten ( tegen de regels) door bloementelers. Mensen worden ziek, moeten naar binnen vluchten en denken daar veilig te zijn, kinderen echter hebben gif in de luiers, het binnenklimaat in huizen in de omgeving is nog vele malen slechter dan het buitenklimaat. Maar de politiek sluit de rijen en houdt de mond. De minister zal weer het zoveelste onderzoek doen dat in de onderste la verdwijnt.

Uitgekleed
Uitgekleed10 mei 2019 - 19:39

De rancune van de SP met de PvdA is goed te begrijpen. Als linkse partij zijn ze meegesleurd in de afgang van links nadat de PvdA met de VVD ging regeren. De beleidsbepalende personen van de PvdA tijdens die kabinetsformatie waren Jeroen Dijselbloem en Frans Timmermans die beiden als "blijk van waardering" hoge posten in de EU kregen, omdat deze regeringscombinatie het onzalige ESM kon ratificeren in 2012, wat ook in Duitsland sterk onder vuur lag.

3 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens11 mei 2019 - 7:28

@ Uitgekleed Jij schrijft: De rancune van de SP met de PvdA is goed te begrijpen. Als linkse partij zijn ze meegesleurd in de afgang van links nadat de PvdA met de VVD ging regeren. Domme opmerking. Logisch vervolg van het verlies van de PvdA zou winst van de SP moeten betekenen. Dat bleek niet het geval. Ex PvdA-stemmers weken uit naar GroenLinks en D66. Blijkbaar zijn de PvdA-kiezers en SP-kiezers geen gemeenschappelijke groep. Gezien de discussies hier is dat ook wel logisch. De zijn wel SAP-kiezers die switchen naar het FvD en de PVV. De rest van je tekstje is ook van bedroevend niveau. Jeroen Dijselbloem en Frans Timmermans hebben de functies vervuld binnen de EU omdat 1. minister van financiën was en vanwege die functie voorzitter werd van de euro-groep en 2. Timmermans gewoon heeft gesolliciteerd op zijn huidige functie. Net zoals extreem rechts verzint de SP aanhang ook zelf zijn feiten.

msj_meijerink
msj_meijerink11 mei 2019 - 10:08

@Uitgekleed welja, jij maakt het helemaal spannend. Dat de conservatief socialisten van de SP doorn hun 'geile' schurken tegen PVV en FdV bij de PS/WS-verkiezingen veel kiezers hebben verloren, komt doordat de PvdA met de VVD vier jaar lang succesvol het lans uit de crisis hebben geloodst. Ik lees de laatste tijd veel over vreemde complottheorieën door verliezende groeperingen bij verkiezingen, maar deze -uiterst curieuze- theorie kende ik nog niet. Volgens mij verliest de SP veel stemmers doordat ze overal 'nee/njet/nein' tegen zeggen. En als ze soms verdwaald(?) in een bestuur komen, leren ze snel 'mee-roeien met de stroom' en of 'met de staart tussen de benen wegwezen'! Of ze verkopen sociale huurwoningen aan een commerciële partij!

HM van der Meulen
HM van der Meulen11 mei 2019 - 12:50

"doordat de PvdA met de VVD vier jaar lang succesvol het lans uit de crisis hebben geloodst." Die crisis werd veroorzaakt door de banken ("het kapitaal"), de verliezen werden verhaald op de werkende bevolking en de bezuinigingen vertraagden het economisch herstel. Maar het ergste is nog wel dat er niets veranderde. de boel werd weer vlot getrokken met 80 miljard per maand door de ECB, maar dat werd niet gestopt in meer productie, want de burger had geen geld om die af te nemen. In plaats daarvan stegen de prijzen van het onroerend goed en de aandelen, alleen maar omdat er teveel geld was, wat weer zijn weerslag vond in de stijging van de prijzen van de huizen en hogere huren. En de heer Meijerink snapt nog altijd niet hoe hij opgelicht werd.

tempest
tempest10 mei 2019 - 18:54

Echt heel knap gedaan van de SP. Nu een tweede keer in het nieuws met een andere trek-pop. Dit lijkt steeds mee een onderwerp bepalend filmpje te worden bij deze verkiezingen, iets wat de SP zeker ten goede zal komen. Zelf Rutte vond het nodig het filmpje voor bagger uitte maken! Wat zal de SP in zijn nopjes zijn over de campagne. Zo krijg je aandacht!

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 mei 2019 - 17:58

Tja en dan moet Frans Timmermans de vrede bewaren? Hier wordt een heuse burgeroorlog aangewakkerd.

4 Reacties
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin11 mei 2019 - 1:13

En wie is begonnen?

HM van der Meulen
HM van der Meulen11 mei 2019 - 12:32

Met Job Cohen als PvdA-leider onder het door Geert Wilders gedoogde kabinet Rutte I leken de linkse oppositiepartijen in 2012 eindelijk bereid om de handen ineen te slaan. Samen pleitten ze voor ‘een ander Nederland’. Het bleek voor Cohen een fatale flirt, met dank aan Timmermans. Die stuurde in 2012 een boze brief naar tientallen partijgenoten waarin hij SP’ers wegzette als ‘linkse cynici’. De kritiek op de partijkoers lekte uit; Cohen vertrok. Even later stapten de PvdA en Timmermans in een kabinet met de VVD. SP-voorzitter Ron Meyer nu: ‘Ik werk graag samen met linkse vrienden, maar Frans Timmermans is noch een vriend, noch links.’ - https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/samenwerken-op-links-de-hoop-is-er-maar-het-loopt-altijd-droevig-af~b84cbcb0/

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin11 mei 2019 - 14:31

Ik heb eerder aangegeven dat het plan van Asscher, linkse samenwerking waarin de sp aanschuift onmogelijk is, zo blijkt nu ook, de rest van jouw verhaal heb ik al menigmaal weersproken, zie elders, met links en al, al heb ik er een hard hoofd in dat je die bovenkamer wil openzetten, enfin kijk maar,. https://joop.bnnvara.nl/nieuws/kee-van-jole-over-anti-timmermans-spotje-sp-en-speech-wopke-hoekstra

HM van der Meulen
HM van der Meulen11 mei 2019 - 20:49

Raymond Bhagwandin: "de rest van jouw verhaal heb ik al menigmaal weersproken" Het is mijn verhaal niet, maar dat van de Volkskrant, als je het wilt tegenspreken moet je bij hun zijn. Vooralsnog hecht ik er meer geloof aan, als aan het commentaar van een verstokte PvdA-er

Joop den Uil
Joop den Uil10 mei 2019 - 17:21

Het oude PSP gevoel komt weer terug …. geweldig ! en dan die miezerige reacties herinneren aan KVP en CHU commentaren indertijd… Kom op zeg … politiek is tegen woordig toch alleen maar de eigen portemonnaie en familie ? Er moet echt iets gebeuren dan alleen het papegaaien van theorieën en wensen … Hup SP : gooi er nog maar een extra stinkbom tegenaan … het zuur van uitgerangeerden is alleen maar meelijwekkend

6 Reacties
Paddy3
Paddy310 mei 2019 - 21:29

Maakt maar weer duidelijk hoe de SP er in zit. Gelukkig straft de kiezer het af.

Joe Speedboot
Joe Speedboot11 mei 2019 - 6:09

'Het oude PSP gevoel komt weer terug' Dat was 50 jaar geleden, ongeveer de tijd waarin de harde kern van de SP is blijven steken. Verlies aan sociale cohesie, het klimaatprobleem, de veel te grote macht van corporates, etc. Dat soort enorme problemen los je echt niet op door de samenleving nog verder te polariseren, daar heb je serieuze intelligentie voor nodig. Dat zijn meisje Marijnissen en Meyer niet.

Uilenspiegel
Uilenspiegel11 mei 2019 - 7:47

@Joe Laat het polariseren maar aan jouw rechtse vrinden, die telkens als links iets eist, met dit verwijt komen aan links. Ondertussen vullen zij hun zakken, liegen keihard (Rutte!, integriteit in de VVD). En dan moet de SP een brave Hendrik zijn van jou. Zo wordt de hele politiek een pot nat en dat moet ze juist niet zijn. Er moet iets te kiezen zijn. En dat maak je niet duidelijk in een krijtjes pak.Soms sla je met de vuist op tafel. Het werd weer eens tijd, sterker dit is een prima actie. Overigens deel ik het SP standpunt over Europa niet, zoals de meeste Nederlanders niets in een Nexit zien.

Frans Kwakman
Frans Kwakman11 mei 2019 - 8:23

Hey Joe, hoe snel je ook gaat maar GroenLinks is de legitieme opvolger van de PSP. Wellicht zijn mensen die zich socialist voelen overgestapt.

Joe Speedboot
Joe Speedboot11 mei 2019 - 15:21

'Laat het polariseren maar aan jouw rechtse vrinden,' Dus je bent al rechts als je dit spotje van de SP banaal vindt. Het links waar ik op stem staat voor solidariteit en verheffing. Niet voor de Trumpiaanse banaliteit en polarisatie die de SP hier laat zien. 'GroenLinks is de legitieme opvolger van de PSP.' Precies!

L.Brusselman
L.Brusselman11 mei 2019 - 21:21

Groen Links lijkt in de verste verte niet op de PSP en zijn zeker niet hun erfgenamen

Ben  Liberaal
Ben Liberaal10 mei 2019 - 16:15

- SP heeft hier een nieuwe marketing trent gezet , en voelt precies aan wat de tijdgeest nu wil. Als je dat niet begrijpt, kopieer dan onderstaande zure commentaren. Ze positioneren zich in 1 klap als vernieuwend, kwajongens, tegen schenen trappen (au, zoals - opnieuw onderstaand) en met een duidelijke boodschap. Jammer dat de beide partijleiders het charisma van een paperclip hebben , anders was de SP de innovatieve runner-up geworden. Zoals Frits Westers vandaag ook zei: nu 20 zetels winst, morgen weer 30 verlies .... geen peil op te trekken. Dus moet je wel met wat anders komen dan een toeter , roosje , petje

2 Reacties
Paddy3
Paddy310 mei 2019 - 21:30

* trend

Joe Speedboot
Joe Speedboot11 mei 2019 - 5:53

'SP heeft hier een nieuwe marketing trent gezet' Ach welnee, ze hebben gewoon één op één de strategie van extreem rechtse types alsTrump, Baudet, Orban, Erdogan etc gekopieerd: verover de macht door je tegenstanders voortdurend zwart te maken en heb het vooral niet over inhoud. Dezelfde strategie die is uitgevonden door neo-liberale bedrijven als Über, AirBNB etc. Je weet wel die op en top kapitalistische bedrijven die taxi chauffeurs voor een hongerloontje laten werken en de sociale cohesie helpen te vernietigen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot10 mei 2019 - 15:18

Als je met dit soort Trumpiaanse ranzigheid meent de solidariteit in dit land te kunnen vergroten dan ben je als poitieke partij ver heen.

5 Reacties
Uilenspiegel
Uilenspiegel10 mei 2019 - 19:10

Bedoel je het spotje van de brave CU?

HM van der Meulen
HM van der Meulen10 mei 2019 - 19:41

Is het dan de bedoeling de solidariteit in dit land te vergroten? Waarom zou je solidair zijn met de neo-liberalen?

Paddy3
Paddy310 mei 2019 - 21:31

@HM van der Meulen, wat snap je niet aan “samenleving”?

Joe Speedboot
Joe Speedboot11 mei 2019 - 5:33

'Is het dan de bedoeling de solidariteit in dit land te vergroten? ' De verhuftering van de samenleving was je nog niet opgevallen? Hoe dacht je de macht ooit weer bij de burger te krijgen, door je als SP nog verder de marge in te manoeuvreren? Waar het gebruik van Trumpiaanse campagne tactieken toe kunnen leiden zie je in Amerika: een gepolariseerde 'ieder voor zich' samenleving waar de solidariteit inmiddels nadert tot nul.

HM van der Meulen
HM van der Meulen11 mei 2019 - 21:03

Ik ben geen voorstander van solidariteit tegen elke prijs en zeker niet met mensen die anderen Trumpiaanse ranzigheid verwijten. En van enige solidariteit met de SP heb ik hier nooit wat gemerkt.

Peterrr2
Peterrr210 mei 2019 - 15:04

Ik las ook dat Rutte kritiek had op het spotje. Dat zie ik toch als een compliment. Als iemand die tijdens vorige verkiezingscampagnes aantoonbaar heeft staan liegen iets aan te merken heeft op je, dan moet je dat vooral als compliment zien. Bizar eigenlijk dat iedereen weet (zou moeten weten) dat Rutte soms glashard staat te liegen, maar hij er telkens mee wegkomt en gewoon door kan gaan. Zijn gedrag is veel erger dan dit SP spotje.

Gianni Del Panni
Gianni Del Panni10 mei 2019 - 14:31

Ik heb nog even overwogen om SP te gaan stemmen, maar nu gaat mijn stem zeker naar Frans Timmermans. Als de linkse partijen in de jaren dertig beter hadden samengewerkt, was Hitler nooit aan de macht gekomen.

11 Reacties
Vik Tief
Vik Tief10 mei 2019 - 14:46

Ok dus omdat links niet goed samenwerkt, dan rest je niets ander dan op een figuur als Hitler te stemmen? Ik kan deze logica niet helemaal volgen.

frankie48
frankie4810 mei 2019 - 15:15

Beste Gianni, "Als de linkse partijen in de jaren dertig beter hadden samengewerkt, was Hitler nooit aan de macht gekomen." Linkse partijen in Nederland?

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 mei 2019 - 15:49

Dan moet je vooral niet bij de PvdA zijn. Die houdt de 'concurrent' immer juist dan buiten de deur als die een groot aantal stemmen en zetels haalt. Dat is te 'gevaarlijk'. Dat is het kenmerk van een machtspartij waarvan Timmermans het ultieme uithangbord is. Eens zei hij in de TK niets te zullen doen voor de partij omdat hij de TK te min vond voor hem, hij een bepaalde post niet kreeg, ik geloof BZ. Meneer was furieus. Er zou maar door je kiezers op je gestemd zijn. Nee met de democratie en het land en haar bewoners heeft het niet zoveel meer te maken.

Geesteman
Geesteman10 mei 2019 - 18:23

Soms denk waar halen mensen hun informatie vandaan. De SP heeft nooit anders gedaan dan oproepen tot samenwerking Het zijn personen als Timmermans die dat hebben afgehouden.

Jorah
Jorah10 mei 2019 - 18:50

Je laatste opmerking slaat nergens op als we het over het EP hebben. En verder ben ik wel benieuwd dan naar je inhoudelijke beweegredenen om op de PvdA te gaan stemmen komende EP verkiezingen. Een partij voor de arbeiders of het gewone volk is het al lang niet meer.

HM van der Meulen
HM van der Meulen10 mei 2019 - 19:52

Dus je stelt Frans Timmermans en de EU gelijk met Hitler en Duitsland? En dus stem je dan maar op Hitler? Begrijp me goed, ik zoek naarstig naar een andere uitleg, maar wie bedoel je anders? Bas Eickhout?

DaanOuwens
DaanOuwens11 mei 2019 - 4:53

@ Gianni Del Panni Jij schrijft: Ik heb nog even overwogen om SP te gaan stemmen, maar nu gaat mijn stem zeker naar Frans Timmermans Dat lijkt mij een verstandig besluit. @ Vik Tief/frankie48/Minoes&tuin/Geesteman/Jorah/HM van der Meulen De consequentie van de hufteriger SP aanpak, is dat het jullie aantrekt, dat is voorspelbaar. Het stoot anderen echter af. Daar waar de SP mensen wellicht terug wint die naar het FvD gingen gaat de SP anderen verliezen die nu naar GroenLinks, de PvdA of nieuwe partijen gaan. Per saldo zijn er slechts verliezers. En uiteindelijk toch groei van extreem rechts. Dat maakt de afweging van Gianni Del Panni wel begrijpelijk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 mei 2019 - 12:33

Daar heb je Daan Ouwens weer met zijn aannames over de kiezers! Hufterig, hufterig is de neo-liberale politiek en zijn zij die het vertegenwoordigen! Ik heb helemaal niets met rechts-extremistische partijen maar dat weet Daan al, hij wil het echter zo graag anders hebben zodat hij los kan gaan. Ik heb voordien 30 jaar PvdA gestemd. Voordien betekent dan; voor de heer Kok en hun metgezellen een doodlopende weg insloegen, een kerkhof voor velen aan het eind achterlatend. Ze passen prima bij D66, de meest neo-liberale partij in Nederland met als goede tweede VVD en misschoen GL, waarvan laatstgenoemde wat ambivalent overkomt. Daan weet ook wel dat de meeste SP-ers niets moeten hebben van PVV en FvD, maar denkt dat de volhouder wint en een leugentje om bestwil er niet toe doet. Hij hanteert dan ook precies dezelfde mechanismen als die FvD en de PVV hanteren.

DaanOuwens
DaanOuwens11 mei 2019 - 17:51

@ Minoes&tuin Jij schrijft: Daar heb je Daan Ouwens weer met zijn aannames over de kiezers! Ik neem niets aan. Ik trek mij conclusies uit het filmpje van de SP en de toelichting van de partijvoorzitter die wordt ondersteund door onder andere jouw teksten en andere SP-sympathisanten. Jij schrijft: Daan weet ook wel dat de meeste SP-ers niets moeten hebben van PVV en FvD, Ik lees de teksten hier van SP-ers of sympathisanten van de SP zoals Vik Tief, Minoes&tuin, Geesteman, Jorah, Klaas Punt, Rode druppel en HM van der Meulen die het roerend eens zijn met de PVV en het FvD. Frankie48 is een aanhanger van het FvD maar vindt dat de SP op het goede pad is. Dus jouw stelling dat de meeste SP-ers niets moeten hebben van extreem rechts lijkt mij niet echt houdbaar. Het zijn dikke vrienden. Ze gebruiken zelfs dezelfde woorden en strategie. Volgens mij heb je dus weinig te klagen over mij. Ik gebruik geen PVV/FvD strategieën dat blijkt ook uit deze correcte reactie naar jou. Volgens mij is dat ook niet nodig, de feiten spreken voor zich en zijn al treurig genoeg.

frankie48
frankie4812 mei 2019 - 9:12

De neoliberale-leer die D66 in de EU aanhangt, die laat zich zo verdomd gemakkelijk met de Brezjnev-leer vergelijken, maar Daan kan of wil dat niet inzien. EU-lidstaten moeten wel in de pas lopen met het gedachtegoed van deze dwazen, want ook deze dwazen geloven dat zij een volmacht bezitten om bij afwijkend gedrag in te mogen gaan grijpen!

DaanOuwens
DaanOuwens12 mei 2019 - 16:39

@ frankie48 Jij schrijft: De neoliberale-leer die D66 in de EU aanhangt, die laat zich zo verdomd gemakkelijk met de Brezjnev-leer vergelijken, maar Daan kan of wil dat niet inzien. Als jij nou eerst eens goed gaat nadenken over overeenkomsten tussen het fascisme en het FvD zet je een meer logische en noodzakelijke stap dan het vergelijken van D66 met Brezjnev. Overigens ben ik volgens je SP-vrienden aanhanger van de PvdA en volgens jou D66 allebei neoliberaal uiteraard volgens jullie, maar net als jullie mag ik toch ook maar 1 keer stemmen. Dus correct kan het nooit zijn.

Hendrik5
Hendrik510 mei 2019 - 14:12

We vallen links aan, terwijl het probleem op rechts zit. Nou in Europa is de houding van Timmermans en waar hij voor staat een SP probleem. Timmermans is nog steeds het rottend gezwel waaronder de PVDA lijdt. Die partij wil weer terug naar haar roots? Dan moet je als partij je "afsnijden" van figuren zoals Timmermans.

Le Chat Botté
Le Chat Botté10 mei 2019 - 14:08

Met hufterige spotjes trek je hufterige kiezers met hufterige sentimenten aan. Die dan weer willen dat je je hufterige beloften waarmaakt. Is er nog iemand die weet wat het woord samenleving betekent? Sterkte allemaal... #hufterspiraal

6 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin10 mei 2019 - 15:56

LeChatBotte Dat vraag ik me al die tijd al af dat de SP en de SP-ers hier afgebrand worden, weggezet als PVV-ers etc... zoals ze door de PvdA politiek buitengesloten worden, en dat is al jaren. Je kunt je alleen beroepen op iets wat je zelf in huis hebt en zelf naar leeft.. Benieuwd of Timmermans dat ook wist toen de Sp 30 zetels gehaald had in de TK.en weet! De grootste vijand van de SP is altijd de PvdA gebleken. Je blijft niet zeuren en smeken om samenwerking. je laat je niet keer op keer bedonderen! Tot wat maakt je dat?

Klaas Punt
Klaas Punt10 mei 2019 - 17:22

Beste Gelaarsde Kat, samenleving, is dat die organisatie die ziekenhuizen verkoopt, gemeenten dwingt hun bezit te verkopen omdat ze anders hun uitgaven niet kunnen dekken, die de kinderen van minderbedeelden geen goed onderwijs kunnen geven en de banen van de mensen die wat moeilijker meekomen in het arbeidsproces afpakken. Dat is voor mij niet een samenleving als je dat bedoelt. En weet je, na langere tijd zoeken heb ik de SP gevonden die tenminste een alternatief kent. De mensen van de SP werken aan een betere samenleving. En als je uit de ellenlange klaagliederen hieronder denkt dat het een zooi is, bedenk dat het overgrote deel gewoon tegenstanders zijn. En dan nog degenen die geschokt zijn, je weet wel van het soort dat bij de Barend Servet show hun VPRO lidmaatschap opzegden of idem bij Zo is het ook nog eens een keer.

Uilenspiegel
Uilenspiegel10 mei 2019 - 19:08

Wees dan braaf.

Le Chat Botté
Le Chat Botté10 mei 2019 - 21:59

@minoes Mijn beschrijving van de hufterspiraal heeft een algemene geldigheid en betreft niet uitsluitend de sp, of zelfs maar politieke partijen. Verder is huftergedrag niet het enige alternatief als je niet wilt of kunt samenwerken. Je kunt ook een zelfstandige constructieve koers varen @Klaas ik ben met je eens dat de SP heel veel goed werk deed en doet voor een betere samenleving. Daarom begrijp ik ook de keuze voor dit spotje niet. Het is een capitulatie voor de laffe hufterigheid die we overal te horen krijgen. Het smerige geluid van de moedeloze zwakkeling, de ontevredene die de wereld niet meer begrijpt en naarstig op zoek is naar monsters en onmensen om de schuld te geven en dankzij wie hij zich beter kan voelen. Problemen los je niet op met haat en cynisme, die maken je op zijn best deel van het probleem. Waar is de moed, het zelfvertrouwen en de constructieve kracht van de SP gebleven? Ik vind ze het meest bij partijen als GroenLinks en de Partij voor de Dieren. @Tijl geen idee wat je bedoelt, maar ik voel de behoefte om het volgende te zeggen: voor een constructieve levenshouding zijn moed, intelligentie en kracht nodig. 'Gutmensch' is een groot compliment.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 mei 2019 - 13:19

Le Chat Botte Wat hufterig is, is wat de PvdA haar kiezers heeft aangedaan met de slogan; Wil je geen VVD, stem dan PvdA. om vervolgens met de VVD in zee te gaan en er ook nog heel content over te zijn, Dat was hufterig. Dat had verregaande consequenties. Dat heeft de PVV in de kaart gespeeld en nu FvD, als we het dan toch daarover hebben. Wat hufterig is, is de SP niet in de regering vragen terwijl die 30 zetels had in de verkiezingen, fors gewonnen had, maar dat je liever dan dat met die andere partijen in zee gaat, waaronder de VVD. Dat is hufterig. Samenwerking als argument? Laat me niet lachen Timmermans gaat hier niet op voor de PvdA in het EU parlement, maar voor de hoogst mogelijke functie (baan) binnen de EU, ieder ander openstaande baan daar wil hij niet meer, aldus Timmermans ook geen plaats in het EU parlement. Het is alles of niets. Timmermans is de personificatie van het verregaand doorgeslagen neo-liberalisme in de EU ook in de PvdA. Dat is wat het spotje weergeeft . Je kunt geen keuze maken voor hem in het parlement, omdat dat niet van toepassing is. je kunt hem ook geen gebrek aan bescheidenheid in de schoenen schuiven! Bij de Prov-Staten verkiezingen was de SP de enige partij die inhoudelijk opereerde, op onderwerpen die leefden in Nederland. Wat bracht het ze op? Wie leverden er toen de one-liners t.k.v. andere partijen. Had ik het misschien iets subtieler gebracht, het zou qua inhoud op hetzelfde neerkomen. Timmermans is uit op een hoge functie, een goedbetaalde baan, daarvoor voert hij campagne, niet voor het parlement. Het is deze functie of geen functie. Hij laat daarbij een onverdroten neo-liberale opvatting prevaleren. Dat maakt het op zich altijd persoonlijk, dat kan niet anders. Hijzelf heeft het een persoonlijke campagne gemaakt. Hier wordt dat gegeven heel slinks omzeilt. Hij voert hier echter een puur individuele/persoonlijke geheel eigen campagne voor een heel specifieke baan en anders is hij weg. Hij wil geen enkele andere functie, ook niet in het parlement, het is alles of niets. Dat is dus precies wat hij zelf vraagt, een geheel persoonlijke reactie, beoordeling. Dat is blijkbaar niet in je opgekomen of je wil het niet weten. Mensen hebben zo langzamerhand het recht cynisch te reageren. De ander toont nu ook niet bepaald een gebrek aan bescheidenheid.

Le Chat Botté
Le Chat Botté12 mei 2019 - 21:37

@minoes Ik geloof best dat andere partijen huftergedrag vertonen. En dat de SP daarbij aan het kortste eind heeft getrokken. Het feit dat de SP meent dat ze nu ook de hufter uit moet hangen bewijst de werking van de hufterspiraal. Jammer. Two wrongs don't make a right.

Dieter van der Burgt
Dieter van der Burgt10 mei 2019 - 13:36

Wat goed om te zien dat er op Links écht iets te kiezen valt. SP heeft op dit onderwerp echt wel een heel andere visie dan GroenLinks, D66 en PvdA. Chapeau voor de SP!

Klaas Punt
Klaas Punt10 mei 2019 - 13:16

Ik lees net op Teletekst dat een of andere cartoontekenaar het filmpje offline wil hebben ivm copyright bezwaren. Lijkt mij niet zo moeilijk, er kan toch een stukje Rutte of Jetten ingelast worden op die plek, ik neem aan dat op die figuren geen copyright rust. Trouwens gezien alle onrust hier op Joop, mogelijk het beste een vervolg te maken.....

1 Reactie
ton14024
ton1402410 mei 2019 - 19:52

Ik lees net ergens anders dat een of andere cartoontekenaar serieus naar de rechter stapt. Excuses per tweet voldoen niet. Echt, ik meen het, om een trekpop ????. Zo´n stumper gun je toch die gratis advocaat.

Georg Groenegaard
Georg Groenegaard10 mei 2019 - 13:14

Mooi dat Oppenheimer een proces aanspant tegen de SP omdat een seconde lang een fractie van een tekening van hem in beeld is. De stoelontwerper van de fauteuil stapt ook naar de rechter, evenals de gebakjesbakker van het oranjeroodwitblauwe taartje. Het afgezakte broekenmerk eist 1 miljoen wegens smaad. De architect van de villa moest al in een inrichting worden opgenomen toen hij zich realiseerde dat hij met de SP in verband werd gebracht. Ook de makers van het filmpje zelf zijn razend nu zij ontdekken dat ze niet voor het kinderprogramma Zappelin blijken te hebben gewerkt. De SP wrijft in zijn handjes en roept iedereen op die wat in hun filmpje herkent om in alle media luid te klagen.

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot11 mei 2019 - 15:56

'De stoelontwerper van de fauteuil stapt ook naar de rechter' Dat zal hij net zoals die architect etc niet doen omdat hij i.t.t. jou wel verstand heeft van auteursrecht. Oppenheimer gaat dat proces vrijwel zeker moeiteloos winnen omdat de SP met haar actie inbreuk heeft gemaakt op zijn auteursrecht. Dus dat wordt betalen. Dat die cartoon razendsnel is verwijderd komt 100% zeker van de advocaat van de SP die probeert de schade bepert te houden.

Vik Tief
Vik Tief10 mei 2019 - 11:07

Ik snap niet wat de aversie is van Nederland tegen de SP terwijl dit de enige partij is die Nederland nog enig sociaal gezicht kan geven en de mens enigszins centraal stelt. Alle overige partijen dwepen hetzij met het kapitaal, hetzij met de natuur, hetzij met de boreale wereld. Gerust doorgaan met affakkelen dan zit Nederland binnenkort vol met 'groene' bedrijven, met boreale expatriates voor de hooggeschoolde functies, migranten uit oost Europa voor de laaggeschoolde functies en o ja nul uren contracten voor de Nederlanders. Deze bedrijven zullen dan allemaal een mooie tax ruling hebben en geen cent belasting betalen. Dit is blijkbaar wat Nederland voor ogen heeft.

4 Reacties
itsme3
itsme310 mei 2019 - 14:50

Als sociaal heb ik de SP nooit kunnen zien. Hun motto is nog steeds "iedereen even arm". Ze zijn dan ook nog steeds aanhanger van Maduro, die dit concept vakkundig in de praktijk brengt.

Paddy3
Paddy310 mei 2019 - 21:36

SP sociaal? Waar blijkt dat dan uit? Asociaal kortzichtig beleid.

Vik Tief
Vik Tief10 mei 2019 - 22:08

@itsme 'iedereen even arm' is wat we de afgelopen jaren onder VVD bewind hebben meegemaakt muv een kleine groep vrienden en familie: socialism for the rich, capitalism for the poor. En wat de SP met Maduro te maken heeft geen idee, het is niet erg socialistisch wat die man doet, eerder kapitalistisch

LaBou
LaBou 11 mei 2019 - 19:46

"SP sociaal? Waar blijkt dat dan uit? Asociaal kortzichtig beleid. " Beleid wordt gemaakt door de regering. Wanneer heeft de SP in de regering gezeten?

Rode druppel
Rode druppel10 mei 2019 - 10:51

Is de SP verdeeld ? Het gaat over de vorm niet over de inhoud. Populisme, dan ben ik daar trots op. Bijna alles is geoorloofd ( behalve geweld ) om de arbeiders en de lagere middenklasse weer een beter perspectief te kunnen bieden in bestaanszekerheid. Beter met populisme iets kunnen betekenen voor jouw doelgroep dan politiek correct niks bereiken. Het doel heiligt de middelen.

7 Reacties
harmmeijer
harmmeijer10 mei 2019 - 15:00

“Bijna alles is geoorloofd ( behalve geweld ) om de arbeiders en de lagere middenklasse weer een beter perspectief te kunnen bieden in bestaanszekerheid.” Dat gaat met een zwaktebod zoals die nu door de SP gepresenteerd is niet lukken. Het is een statement van niks. Ik ben van de SP veel meer inhoud gewend.

Joe Speedboot
Joe Speedboot10 mei 2019 - 15:23

'Bijna alles is geoorloofd ( behalve geweld )' Dit is een spotje wat er met gestrekt been in gaat. Louter bedoeld om te polariseren; het voorland van geweld. Of dacht je nou serieus dat dit soort spotjes ook maar enige sympathie zouden losmaken bij niet SP/PVV/FvD stemmers?

DaanOuwens
DaanOuwens10 mei 2019 - 19:39

@ Rode druppel Jij schrijft: Bijna alles is geoorloofd ( behalve geweld ) om de arbeiders en de lagere middenklasse weer een beter perspectief te kunnen bieden in bestaanszekerheid. En hoe gaat dit spotje aan het behalen van dat prachtige doel bijdragen? In samenwerking met de PVV en het FvD?

Rode druppel
Rode druppel11 mei 2019 - 6:36

Daan. Ik schreef al, het doel heiligt de middelen. Als dat in een coalitie met extreem rechts is, dan moet het maar. PVV heb ik meer problemen mee dan FVD. Omdat de PVV een geloofsgroep aanvalt, dat vind ik niet kunnen. Dit gaat u en vele anderen tegen de borst stuiten ( zelfs mij ), dat weet ik. Maar al die partijen, die verantwoording hebben gehad in een regering, hebben in bestaanszekerheid enorm gefaald. Ze steunen een EU die niets voor onze doelgroep heeft gedaan, behalve afbreken van bestaanszekerheid. Dit spotje is spot on. Het laat zien hoe ik de EU zie. Waarom durven de pro EU partijen niet eerlijk te vertellen dat we in een transferunie zitten ? Geld en welvaart gaat van noord naar zuid overgeheveld worden. Men steunt banken, stelt alles in het werk om deze falende instituten overeind te houden ( met belasting geld ), in plaats van ze te splitsen. Zodat ze failliet kunnen gaan, zonder gevolgen voor burgers. Het ESM wordt als laatste daarvoor ingezet. Bankenunie is een farce. De Euro drijft landen economisch uit elkaar. Geldverruiming door de ECB en rente op nul zetten zijn maatregelen om de EU nog overeind te houden. Anders was dat wankele EU gebouw al lang ingestort geweest. In zoverre heeft Draghi prima werk verricht ( voor de EU adepten ). De rekening krijgen de burgers in meer schuld per hoofd van de bevolking en kijk eens naar de pensioenen. Niets, maar dan ook niets, deugt aan het financieel economisch beleid. De rekening mag de burger betalen. De EU adepten geloven in het gouden kalf, welk niet bestaat.

Keilstra
Keilstra11 mei 2019 - 7:56

Haha, Rode druppel ! Jij bent een trotse populist, en dat denk ik nu ook maar te worden. Populist is een echte geuzennaam in een überpolitiek-correcte omgeving. Je hebt goed populisme en slecht populisme, en dus kan populist ook een prachtige geuzennaam zijn.

DaanOuwens
DaanOuwens11 mei 2019 - 10:19

@ Rode druppel Jij schrijft; Als dat in een coalitie met extreem rechts is, dan moet het maar. Dan heeft neem jij en de SP daarmee afscheid van je linkse gedachtegoed. En je schrijft: Waarom durven de pro EU partijen niet eerlijk te vertellen dat we in een transferunie zitten ? Omdat het niet zo is. Maar discussies over dit soort onderwerpen met extreem rechts hebben niet veel zin.

Rode druppel
Rode druppel11 mei 2019 - 13:18

Daan. Nu stelt u mij teleur. In een coalitie is het geven en nemen. Maar je gedachtegoed blijft hetzelfde. Dat hoef ik hopelijk u niet te vertellen. Tja, dat krijg je als er niets gedaan wordt voor de SP doelgroep, dan gaan wij andere wegen zoeken. Eigen schuld. Maar wat mij het meest verbaasd is dat u als fervent aanhanger van de EU de kritiek niet weerlegt met feiten. Valt mij erg tegen van u.

jandan
jandan10 mei 2019 - 9:43

De SP blijft dus een populistisch actie partijtje die alleen de marge kan operen. Als er andere populisten als Wilders of Baudet opstaan, stappen die 'trouwe' SP kiezers net zo gemakkelijk over van extreem links naar extreem rechts.

2 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt10 mei 2019 - 13:03

Een probleem in Nederland: er is geen extreem links. Dus wat bedoel je?

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 mei 2019 - 15:59

Als je dat maar vaak genoeg zegt gaan mensen het wel geloven. Dat is de mores van extreem rechts die hier gebruikt wordt. Die doen dat ook zo! Leugens doen het goed heden ten dagen!

Bert de Vries
Bert de Vries10 mei 2019 - 9:21

'Satirisch spotje splijt SP', kopt de volkskrant. Het houdt niet op. Nog even, en het satirische spotje van de SP dreigt tot een burgeroorlog te leiden. Wat een vrolijk volkje zijn we toch. Of is deze hysterie onvermijdelijk in een land waar een meerderheid van de bevolking het zo goed heeft, dat ze niet meer weet waar ze zich nog druk over moet maken? Oh, ik moet stoppen. Ik hoor dat de Russen bij Zandvoort aan land zijn gegaan om meneer Meier van de SP de noodzakelijke bescherming te bieden. Even de vlag uitsteken.

1 Reactie
Rode druppel
Rode druppel10 mei 2019 - 11:06

Heb net het filmpje gezien. Leuk, maar te soft.

Uilenspiegel
Uilenspiegel10 mei 2019 - 9:13

Als de SP met dit spotje PVV en FVD en de neoliberale PVDA stemmen afsnoept wordt het doel bereikt, of dat winst is voor de SP is de vraag. Maar misschien heiligt het doel wel de middelen in dit geval. Voor Europa heeft noch het spotje, noch de verontwaardiging enige betekenis. De grootte van de fascistenclub heeft dat wel. Daarom: dit moet kunnen. Weg met de azijnpissers, mensen snappen heus wel dat de SP de persoon niet aanvalt, maar wel wat hij symboliseert.

5 Reacties
Paddy3
Paddy310 mei 2019 - 12:04

Mensen snappen heel goed dat de SP hier persoonlijk Timmermans aanvalt. Laag bij de gronds spotje. Lekker inclusief op zijn postuur. De enige mensen die ik tegenkom die dit spotje leuk of spot om vinden, zijn SP’ers en FVD’ers. Die Sp’ers stemmen al SP, die Fvd’ers gaan nooit SP stemmen. Dus wat is je winst: een deel van je eigen stemmers heb je afgestoten en je politieke vrienden (PvdA/Groen Links) willen niet meer met je samenwerken.

Paddy3
Paddy310 mei 2019 - 12:05

*spot on

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 mei 2019 - 17:50

Het is toch Timmermans die campagne voert voor zichzelf! dat doet hij in heel Europa. Die voert geen campagne voor de PvdA!

Peterrr2
Peterrr210 mei 2019 - 18:57

@Paddy, als SP'er vind ik dat deze partij al een tijdje heel matig campagne viert. Het 'Stem Rutte weg' vond ik ook al erg armoedig en maakte volgens mij velen niet heel erg duidelijk waarom je SP zou moeten stemmen. Waar ik het totaal niet mee eens ben is je opmerking over 'politieke vrienden'. De PvdA en GroenLinks hebben nog nooit met SP willen samenwerken, maar zagen die partij altijd als een bedreiging.

Uilenspiegel
Uilenspiegel10 mei 2019 - 19:04

@ Paddy Blijkbaar heb je weinig vertrouwen in de oordeelsvorming door anderen. Weet je wat laag bij de grond is, anderen beschuldigen van laag bij de grond gedrag op basis van horen zeggen.

Hugo van Heerewaarden
Hugo van Heerewaarden10 mei 2019 - 8:43

De persiflages op Donald Trump vallen kennelijk meer in de smaak dan dit portret van Hans Brusselmans.

5 Reacties
Keilstra
Keilstra10 mei 2019 - 9:01

Precies ! SNL doet wat de SP doet. En wat vìndt dit forum dat leuk ...... en dan tegen de SP zeggen dat ze niet op de man mogen spelen. OK, hoe hypocriet wil je het hebben ?

Middenman
Middenman10 mei 2019 - 9:55

Exact Hugo! Zie hier de onverdraagzaamheid van de mensen waarvan ik dacht dat ze verdraagzaam waren. Ik vind het spotje helemaal niks, maar de ophef erover vind ik nog minder. Op rechts lachen ze in hun vuistje en het maakt haarscherp duidelijk waarom links het zo moeilijk heeft helaas.

Realist5
Realist510 mei 2019 - 11:55

Ach, geen grotere narcist dan die PVDA'er Frans Timmermans, deze enge Eurofiel draait volledig door, dus dit filmpje past wel bij de beoogde opvolger van dronkaard/seksist Jean-Claude Juncker. Allemaal enge mannetjes daar in het Europarlement. Het enige waar ze goed in zijn, is declareren en hun eigen zakken goed vullen.

itsme3
itsme310 mei 2019 - 14:53

@keilstra. Is SNL ook een politieke partij?

Joe Speedboot
Joe Speedboot10 mei 2019 - 17:42

'SNL doet wat de SP doet' Als je het verschil tussen een satirisch programma en een politieke partij al niet eens kan bedenken dan kan ik me voorstellen dat je alleen nog maar bij populisten als PVV/SP/PVV kan uitkomen. Politici worden ingehuurd om een land te besturen. Dat is wat anders dan Youp van het Hek of SNL. Dat is vermaak.

JanB2
JanB210 mei 2019 - 8:40

Ach, zowel de PvdA als Timmermans zijn volstrekt kansloos. Een SP spotje doet daar niets aan af. Meer dan de helft van Nederland is sowieso allergisch voor de ziekelijke ijdelheid van Frans T.

6 Reacties
Markzelluf
Markzelluf10 mei 2019 - 9:27

Het spotje zegt dan ook niets over de PvdA of over Timmermans, maar alles over de SP. Er valt nu nooit meer te ontkennen dat het een populistische partij is waar vorm boven inhoud gaat en jij-bakken boven oplossingen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin10 mei 2019 - 9:39

“Ach, zowel de PvdA als Timmermans zijn volstrekt kansloos.” Totgesagte leben länger, bovendien schijnt Frans het goed te doen in de peilingen. “Meer dan de helft van Nederland is sowieso allergisch voor de ziekelijke ijdelheid van Frans T.” Spreek voor jezelf, typisch sp trekje, die hebben het ook altijd over mensen in het land.

Realist5
Realist510 mei 2019 - 12:02

Idd zijn ze kansloos, mensen mogen dan tegen een Nexit zijn, maar hebben helemaal niets met Europa. Zeker de pro Europese partijen zullen waarschijnlijk zwaar verliezen. Er zal overigens niet veel veranderen, het systeem door en door verrot en corrupt. Dit filmpje van de SP is een laatste stuiptrekking van een partij die al jarenlang de verkiezingen aan het verliezen is.

Peterrr2
Peterrr210 mei 2019 - 19:04

@Realist, wat jij zegt klopt niet. Kijk maar naar de percentages van de TK verkiezingen: 1989 Jan Marijnissen 38.789 0.4 0 1994 Jan Marijnissen 118.738 1.3 2 1998 Jan Marijnissen 303.703 3.5 5 2002 Jan Marijnissen 560.447 5.9 9 2003 Jan Marijnissen 609.723 6.3 9 2006 Jan Marijnissen 1.624.349 16.6 25 2010 Emile Roemer 924.977 9.8 15 2012 Emile Roemer 909.853 9.6 15 2017 Emile Roemer 955.633 9.09 14 In 2006 had de SP 25 zetels. In 2010 stond die partij in de peilingen er een tijd lang enorm goed voor. Daarna is het al bijna 10 jaar stabiel rond de 15 zetels. In het verdeelde klimaat in NL geen slechte score. Iemand die roept dat de SP al jarenlang de verkiezingen aan het verliezen is heeft of geen kennis van zaken, of wil bewust verkeerde informatie geven.

JanB2
JanB211 mei 2019 - 4:41

@ Markzelluf Nee hoor. Het spotje zegt alles over Timmermans. Maar niets dat we nog niet wisten.

JanB2
JanB211 mei 2019 - 4:44

@ Raymond Bhagwandin Het wordt steeds erger. Nu toon je je al een slecht verliezer nog voordat er gestemd is. Voor de goede orde: ik heb mensen uit allerhande politieke geledingen in mijn kring (behalve VVD en nog rechtser). Nog nooit heb ik iets positiefs ober Timmermans gehoord.

Keilstra
Keilstra10 mei 2019 - 8:31

Ik ben gewoon blij dat links weer in staat is tot echte satire. Als ik die zouteloosheid bij SNL aanschouw, dan moet ik niet lachen. En dat wordt op dit forum als het summum van humor beschouwd ....

1 Reactie
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin10 mei 2019 - 9:40

“Ik ben gewoon blij dat links weer in staat is tot echte satire.” Als je bedoelt te zeggen dat die satire de sp splijt ben ik samen met jou blij.

Frits Jansen
Frits Jansen10 mei 2019 - 8:24

Inhaken op populistisch anti-EU sentiment is verraad aan de socialistische beweging, die van oudsher bij uitstek internationaal is. De SP kiest ervoor om te schreeuwen langs de zijlijn, terwijl door hen gehate multinationals vrij spel krijgen als de EU verzwakt wordt. Dat

5 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen10 mei 2019 - 8:27

Luistert Timmermans niet? Ja, naar feitenvrij gemekker tegen de EU. Populisten leven van angst, dus maken ze de mensen bang, voor de islam, voor de EU, zaken waarvan men niet precies op de hoogte is dus die kunnen worden behangen met valse geruchten.

Keilstra
Keilstra10 mei 2019 - 9:04

Internationalisme is niet alleen een socialistisch ideaal. Het bedrijfsleven met de vrijhandel en vrij internationaal aanbod van goedkope arbeid heeft ook zo haar internationalisme. De SP ageert daartegen. En modern links ageert er vóór.

Klaas Punt
Klaas Punt10 mei 2019 - 9:20

Frits, als je door had waar die EU voor staat, verdediging van de grote spelers in de internationale economie, dan zou je ook tot de conclusie komen dat dit niet goed zit. En dhr Brusselmans, als vertegenwoordiger van de USA, is natuurlijk een prime target.

Paddy3
Paddy310 mei 2019 - 12:08

@Klaas Punt, je vergeet dat juist de EU grote bedrijven aanpakt met recordboetes voor kartelvorming, privacyovertredingen en machtsmisbruik. Als je denkt dat de SP of Nederland hier een vuist tegen kan maken, dan zit je ernaast. Juist de EU kan dit, omdat Europa voor dergelijke bedrijven een te aantrekkelijke markt is.

Klaas Punt
Klaas Punt10 mei 2019 - 15:44

Paddy, je vergeet even dat Timmermans aka Brusselmans volledig aan de tiet van de VS hangt. Er is in de tijd dat hij minister van ons land was geen mening van zijn hand verschenen welke niet het standpunt van de VS vertolkt. Als commissaris is hij onzichtbaar, het laatst dat ik hem gehoord heb was met een grote bek tegen de halve Britse bevolking. Dus hoewel ik niets met dat filmpje te maken heb is het voor mij een schot in de roos. Maar smaken verschillen, daarom hoef je nog niet slecht te zijn.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 mei 2019 - 7:39

Links wordt helemaal niet aangevallen, Timmermans wordt aangevallen en die is binnen de PvdA juist alles behalve links. De PvdA heeft nl. twee vleugels. Laten we het dan maar 'positief' houden. Dit gaat niet over de PvdA dit gaat over Frans Timmermans en de EU, en zijn geheel eigen inhoud. Zo geeft Frans Timmermans zelf immers op niet te misstand wijze ook Job Cohen en Hans Spekman aangevallen in 2012. Ze zouden teveel SP light worden. Je kunt Job Cohen toch niet een niet integere man vinden. Timmermans is een pure machtspoliticus, ook binnen de PvdA.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin10 mei 2019 - 7:40

op niet mis te verstane wijze...

Bert de Vries
Bert de Vries10 mei 2019 - 9:34

Minoes, blij. Je doet me denken aan Eva Jinek. Die degradeerde gisteravond bij Pauw de hele quatsch-elite aan tafel tot hersenloze dwalers. Aanleiding was hun dwaze gebazel over het heerlijke verenigd Europa. Ze wees even op de enorme massa's die zich door de EU gedupeerd voelen en op de duisternis waarin Europees beleid wordt ontwikkeld. Bevlogenheid en hysterie zijn al te vaak een twee-eenheid. Net als beschaving en blinde arrogantie.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 mei 2019 - 6:48

Over karaktermoord gesproken!

Joop Schouten
Joop Schouten10 mei 2019 - 6:30

Ja, de PvdA is niet zogenaamd links maar een middenpartij. Ja, de PvdA hebben de neoliberale politiek waar we in beland zijn gesteund. Ja, de PvdA had samenwerking met de SP meermalen afgewezen. Ja, de stijl en inhoud van het SP filmpje is ondermaats en ondoordacht. Ja, ik verkies nog steeds de SP boven de PvdA.

1 Reactie
Klaas Punt
Klaas Punt10 mei 2019 - 9:23

Joop, ik vond het best wel goed dat videotje. En ben blij dat je de SP verkiest, sta ik niet alleen.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty10 mei 2019 - 5:14

Gisterenavond toch maar even het hele filmpje gekeken. Eigenlijk best wel geestig [persoonlijke highlight "het portret van Juncker en Verhofstadt"] en zet wel in drie minuten neer wat de Europese sociaal democraten voor hebbben met de EU. Er wordt op de man gespeeld, soit. In dit geval acceptabel want het gaat hier natuurlijk wel om de "Spitzenkandidat" die Juncker wil opvolgen als voorzitter van de EC. Dan moet het toch mogelijk zijn om een oordeel te vellen, ook in de vorm van satire, over zijn visie op de toekomst van de EU? Ik mis in veel reacties inhoudelijke kritiek op de punten die worden aangesneden,wat is nu feitelijk onjuist? Kennelijk wordt hier een gevoelige snaar geraakt en is dit te confronterend voor de EU-fundamentalisten onder ons.

Sonic2
Sonic29 mei 2019 - 22:07

Ik denk vooral dat de vorm verkeerd is. Die is veel te veel PVV en FvD achtig. En dan kom je sowieso in de veel te verkeerde hoek. Waar je niet in moet gaan zitten. Bovendien krijg je al die FvD en PVV stemmers niet weg, want die zitten in hun eigen paralel universum. Die vinden Baudet en Wilders helden en Trump ook. Ik vond het voorstel van de SP over de energie rekening prima. En ook over de arbeidsmigranten. Daar onderscheiden ze zich van PvdA en Groenlinks. Dus duidelijk het verschil maken tussen aan de ene kant PvdA en Groenlinks en aan de andere kant het kabinet. En ik denk dat je ook niet meer partijen als de VVD moet uitsluiten. Gewoon heldere en duidelijke keuzes maken. En vooral geen PVV en FvD retoriek overnemen. Dat is alleen interessant voor al dat rechts radicale volk. Dat zal toch nooit op je stemmen. En je raakt sympathie kwijt onder het normaal denkende deel van de Nederlanders.

3 Reacties
Keilstra
Keilstra10 mei 2019 - 8:28

"@Sonic "Het normaal denkende deel van Nederland" ..... ja, dat vinden jullie zelf ! En wij zitten niet te wachten op de sympathie van mensen die zich in hun beleid tegen de gewone mensen keren.

Sonic2
Sonic210 mei 2019 - 10:12

@ Keilstra Wat zijn gewone mensen eigenlijk in uw definitie? En wat is het volk? Het zal wel weer het drammerige PVV en FvD volk zijn wat u onder het volk ziet. Nogmaals dat is een DEEL van het volk. En nu niet echt PR voor Nederland. Dat vind ik sowieso al iets autoritairs hebben. Dat nationalisten altijd de enorme neiging hebben om voor de hele bevolking te spreken. En iedereen die daar van afwijkt is extreem of radicaal links. Gevaarlijk volk. Ik maak uit uw warrige betoog op dat u denkt dat FvD en PVV voor uw belangen opkomen. Dan ben u uitermate naïef. Maar dat verklaart u stemgedrag waarschijnlijk.

Keilstra
Keilstra10 mei 2019 - 10:38

@Sonic Uit het feit dat ik in deze draad de SP verdedig kunt u afleiden dat ik SP stem. Het volk is wat het zegt, heel het volk. De gewone mensen zijn - in mijn definitie - de lager opgeleiden.

Bert de Vries
Bert de Vries9 mei 2019 - 21:59

Niet iedereen bij de SP is inzijn nopjes met de campagnespot over broeder Brusselmans. Nou nou, dat is me wat. In een politieke partij hoor iedereen het blijkbaar met elkaar eens te zijn. Want 'niet eens' leidt tot commotie, vooral bij trendwatchers. Je zou ook kunnen zeggen dat er binnen de SP hier en daar discussie is over de campagnespot. Of, voor de hoger opgeleiden onder de opponenten, debat. Maar dat gebeurt niet. Hebben de criticasters niet door dat hun moraliserende verontwaardiging eigenlijk te genant is voor woorden?

Dutchball
Dutchball9 mei 2019 - 21:26

Timmermans is inderdaad een van de beste voorbeelden van de EU bureaucratie. De afstand tussen hem en de mensen waarvan hij denk dat hij ze tegenwoordigd is onoverbrugbaar. De man heeft het altijd over waarden, maar hijzelf is de laatste Europeaan die de gevolgen van zijn eigen 'Europese' waarden zal accepteren.

OlavM
OlavM9 mei 2019 - 20:07

[De lokale fractie liet woensdag direct in een Facebookbericht weten niet achter de aanval op Timmermans te staan. Het duurde niet lang of er werd vanuit de partijtop gedreigd met maatregelen als het Facebookbericht niet direct werd verwijderd. SP Oude IJsselstreek heeft het bericht laten staan. Daarnaast zegt Peters zelf contact te hebben opgenomen met de PvdA-fractie in de regio: ‘dat dit een aanval van links op links is, neem ik de partijtop nog het meest kwalijk.’] De SP zal eraan moeten wennen dat interne kritiek –welke op zich belangrijk en gezond kan zijn- niet voortdurend binnenskamers blijft en kan worden toegedekt. Dit soort dreigementen vanuit de top werkt natuurlijk averechts. Ook al beschouw je de PvdA niet als “echt links” –wat ik zelf ook niet doe- dan nog kan die partij een nuttige coalitiepartner zijn. En daarmee moet je als volwassen partij gewoon rekening houden. Dat wil niet zeggen dat geen kritiek op elkaar zou mogen worden geleverd, maar wel dat de wijze waarop, zowel inhoudelijk als qua toon, nauw luistert. [Al in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen besloot de SP het over een populistische anti-Europa-boeg te gooien, ogenschijnlijk om gelijkgestemde ‘tegenstemmers’ weg te lokken bij partijen als de PVV en nieuwkomer Forum voor Democratie. Dat mislukte jammerlijk en de SP werd bij die verkiezingen gehalveerd. De partijtop concludeerde daarop niet dat de tactiek had gefaald, maar dat de strijd om de tegenstemmer juist opgevoerd moest worden.] Uitermate stom, en onbegrijpelijk dat je je überhaupt wil concentreren op stemmers op uiterst rechts. Dat zegt helaas niet veel goeds over het zelfbeeld, dat de top van de SP over de eigen partij (en de daarbij passende stemmers kennelijk heeft. [Fractievoorzitter van de SP in Apeldoorn Sunita Biharie zegt op Twitter niets te begrijpen van de ophef omdat de SP ‘altijd al populistisch’ is geweest.] Tja. Het is maar waar je met de partij heen wil. By the way: cartoonist Ruben Oppenheimer uit zich wél geestig in de laatste twee zinnen…..

1 Reactie
Geesteman
Geesteman10 mei 2019 - 18:38

[Uitermate stom, en onbegrijpelijk dat je je überhaupt wil concentreren op stemmers op uiterst rechts. Dat zegt helaas niet veel goeds over het zelfbeeld, dat de top van de SP over de eigen partij (en de daarbij passende stemmers kennelijk heeft.] Je mag van mij aannemen dat alle partijen loeren op de stemmers op uiterst rechts. Waar moeten ze anders hun stemmen vandaan halen. Het zijn maar stemmers. Voor de rest hebben ze geen invloed. Bijvoorbeeld bij wie zou de PvdA zijn stemmen terug moeten halen.

JanB2
JanB29 mei 2019 - 19:45

Het filmpje benoemt alleen maar feiten. Als dat al niet meer mag dan is het einde zoek.

4 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans194710 mei 2019 - 7:36

"Ook al beschouw je de PvdA niet als “echt links” –wat ik zelf ook niet doe- dan nog kan die partij een nuttige coalitiepartner zijn." Humor?

FransAkkermans1947
FransAkkermans194710 mei 2019 - 7:38

@JanB Excuses. Was bedoeld voor Olav. Overigens: Dit filmpje benoemt alleen maar feiten…is dat ook ironie?

OlavM
OlavM10 mei 2019 - 8:01

@ FransAkkermans1947: In dit geval alles behalve humor. Heb je wel eens gehoord van bestuurscoalities met partijen vanuit verschillende politieke richtingen?

JanB2
JanB210 mei 2019 - 8:31

Nee Akkermans, dat is geen ironie. Het feit dat je dat niet inziet pleit niet voor je. Slecht gevoel voor de feiten zou ik zeggen, anders had je ze wel herkend.

Bluesboy
Bluesboy9 mei 2019 - 19:30

Dit geinige spotje smaakt naar meer.????

Rechtse Bal3
Rechtse Bal39 mei 2019 - 19:27

Timmermans is dus ook mijn favoriet !

3 Reacties
Jorah
Jorah9 mei 2019 - 20:21

Ik ben benieuwd waarom. Wat heeft hij de laatste jaren concreet betekend voor de EU? Wat was er niet gebeurd zonder hem?

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 mei 2019 - 7:27

Rechtse Bal "Timmermans is dus ook mijn favoriet!" Dat zegt dus genoeg. Je raakt de kern.

JanB2
JanB210 mei 2019 - 8:32

@ Jorah Timmermans is gewoon een rechtse bal. Soort zoekt soort.

ton14024
ton140249 mei 2019 - 19:22

Wat zielig van Oppenheimer, ´´Waarom zou je die boerenpummels om toestemming vragen?´´ erg FvD of stiekeme reclame voor de VVD. Deze EU is een unie voor het kapitaal. Deze unie staat niet fier voor mens en natuur, maar voor handel en goederen. Mensen, dieren en de aarde als goederen, als grondstof, als productiemiddel. Deze unie moet socialer, met meer SP.

4 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens9 mei 2019 - 19:56

@ Ton14024 Jij schrijft: Wat zielig van Oppenheimer, ´´Waarom zou je die boerenpummels om toestemming vragen?´ De SP was erg kritisch toen de EU het over het intellectueel eigendom besluiten nam. https://www.europa-nu.nl/id/vh7dotk6izy6/intellectueel_eigendom Grote bedrijven en overheden zouden het intellectueel eigendom schenden. En wat blijkt? De SP zelf jat van mensen. Zoals deze tekenaar. En jij vindt hem zielig? Dus de SP mag wel van hem jatten? Lijkt mij dat integriteit bij de SP een heel schaars goed is.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg9 mei 2019 - 20:09

.... maar uit het spotje wordt niet duidelijk waarom je SP zou moeten stemmen voor dat socialere Europa, of hoe de SP dat dan denkt te gaan doen. Maar ach ja, dat hoeven die boerenpummels natuurlijk ook niet te weten. Eerlijke informatie is ook gewoon te moeilijk voor het domme volk. Inhoudelijkheid of feitelijkheid staat voor kennis, en intelligentie wellicht. Zulke zaken zijn vies, voos en verwerpelijk want elitair. Zet daarom nu maar gewoon een kruisje, en laat het denken verder maar over aan De Partij.

Frits Jansen
Frits Jansen10 mei 2019 - 8:32

Oppenheimer moet aangifte doen bij de politie. @Ton14024: de tegenstelling tussen kapitaal en mensen is kunstmatig. Er moet geld verdiend worden voor de welvaart. Werknemers van multinationals zijn ook mensen!

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 mei 2019 - 3:17

Hanneke Kouwenberg Wat was de kritiek met de Provinciale Statenverkiezingen op de SP. Dat juist de SP een goede inhoud had en desondanks op die goede inhoud, toch fors verloren had, zij daar geen profijt van heeft kunnen trekken. Trek je eigen conclusie. Wie kwam daar met de one-liners en ging er met de winst van door. Niet enkel FvD voordat je dat weer als antwoord geeft. Dat argument is hier al in een dag versleten. Geen partij die meer op inhoud campagne gevoerd heeft en campagne voert dan de SP. Blijkbaar zitten mensen daar niet op te wachten, ook die van GL niet en PVdD. Het kan niet beiden waar zijn.

RaymondenJoop
RaymondenJoop9 mei 2019 - 19:14

Je kan smalend doen over dit filmpje, maar het zou het pro-EU kamp sieren zich tenminste af te vragen waarom het ueberhaupt in het leven is geroepen en waarom men er niets aan doet.

6 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens9 mei 2019 - 20:00

@ RaymondenJoop Jij schrijft; maar het zou het pro-EU kamp sieren zich tenminste af te vragen waarom het ueberhaupt in het leven is geroepen Waarom moet mensen zich verdiepen in de motieven van anderen? Waarom moeten mensen raden naar de motieven van de SP? Het filmpje is duidelijk men doet een poging om Timmermans te beschadigen omdat men hem niet vertrouwt, hij te veel inkomen heeft, zijn eigen mening heeft die anders als die van de SP. En waarom moeten anderen daarover nadenken?

frankie48
frankie4810 mei 2019 - 7:23

Beste Daan, Je hebt gelijk, waarom zal je je in hemelsnaam gaan verdiepen in de beweegreden van andere politieke partijen waar je ook op 23 mei op kunt gaan stemmen. Steek je vinger net als Daan in de lucht, en laat het van de windrichting afhangen, of van je ingenomen antipathie tegenover andere politieke partijen dan de jouwe en dan lees je de standpunten van andere politieke partijen gewoon niet, en dan stem je net als Daan op een neoliberale graaipartij als D66!

DaanOuwens
DaanOuwens10 mei 2019 - 11:09

@ frankie48 Jij schrijft: Steek je vinger net als Daan in de lucht, en laat het van de windrichting afhangen, of van je ingenomen antipathie tegenover andere politieke partijen dan de jouwe en dan lees je de standpunten van andere politieke partijen gewoon niet, Exact een reactie op hetzelfde hufterige niveau als het SP-spotje. Ik beweer nergens dat ik de partijprogramma's van de partijen niet ken, ik beweer dat ik mij niet wil verdiepen in de motieven van de SP om te hufterige filmpje te maken. En vervolgens maak jij daarvan dat ik geen belangstelling heb in de standpunten van andere partijen. Dit soort tekstjes zoals deze van jou laten goed zien waarom de SP helemaal niets weet te bereiken, het is een anti partij zonder visie, een soort politieke geen stijl. Politiek getreiter, daar heeft dus niemand iets aan.

frankie48
frankie4810 mei 2019 - 15:18

Beste Daan, Ik stem op 23 mei op FvD.

Geesteman
Geesteman10 mei 2019 - 18:47

Dat is pas echt satire. Daan die het over politiek getreiter van anderen heeft.

DaanOuwens
DaanOuwens11 mei 2019 - 4:56

@ frankie48 Jij schrijft; Ik stem op 23 mei op FvD. Ik schreef al: Exact een reactie op hetzelfde hufterige niveau als het SP-spotje. Dat is exact wat de SP wordt verweten, hetzelfde gedrag als FvD en de PVV.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin9 mei 2019 - 18:30

Dhr. Oppenheimer maakt bezwaar tegen het jatwerk van de sp, het kon wel eens stevig in de buidel tasten worden voor de sp, nou is dat geen probleem, ze bulken van het geld door de afdracht regeling, eerder dan ik heb kunnen vermoeden komt die boemerang terug in hun smoel, het kwaad straft zichzelf..

3 Reacties
ton14024
ton140249 mei 2019 - 19:25

RB ziet plagiaat waar humor staat. Maak je niet dik, er zijn al Brusselmannetjes genoeg.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin9 mei 2019 - 19:58

reactie op Ton14024 – 9 mei 2019 at 21:25 Welke humor en ik weet niet of dhr. Oppenheimer dat ook zo ziet.

DaanOuwens
DaanOuwens9 mei 2019 - 20:02

@ Ton14024 Jij schrijft: RB ziet plagiaat waar humor staat. Ik zie hier hypocrisie waar jatwerk staat.

Robbels
Robbels9 mei 2019 - 18:12

Uit het artikel gekwoteerd: '‘Hans Brusselmans is het symbool van een Europese elite die niet wil luisteren. Gezien de reacties legt het de vinger precies op de zere plek,’ aldus fractievoorzitter Jimmy Dijk.' Wees gerust. Het is niet slechts de Europese elite die niet luistert. Het is de grote meerderheid van de NL samenleving die niets in deze populistische retoriek ziet en dus bij deze gewoon uitschakelt. Dat is de context waarin de reacties op Hans Brusselmans gezien moeten worden. De SP heeft zichzelf weer eens op epische wijze 25 meter buitenspel gezet en vraagt zich totaal verwonderd af waarom de bal niet naar hen gespeeld wordt. Onder het kabaal van een striemend fluitconcert van de tribunes, de roepende coach aan de zijlijn, gefrustreerde medespelers maar natuurlijk bovenal een schaterlachende tegenstander die in verdedigend opzicht niets hoeft te doen omdat iedere bal naar voren direct afgefloten wordt. Ik schreef al eerder in een ander draadje: 'Dit soort spotjes mogen natuurlijk in een vrij land als Nederland. Wat ik mij afvraag is echter wat de bedoeling erachter is. Wat wil de SP nou echt? Wat bereikt men met het schofferen van de partij die men als 1e tegenkomt als men vanuit de SP naar rechts gaat? Roder dan de SP zijn er geen partijen. Met wie denkt de SP constructief te kunnen samenwerken en daadwerkelijk ooit in een regeringscoalitie te stappen? Samenwerking met de PvdA is met dit spotje weer maar eens ten grave gedragen, de woorden van Lodewijk Asscher enkele weken terug ten spijt.' Daar kwam geen antwoord op. Heeft niemand daar een antwoord op? Is de bedoeling dat Nederland 'linkser' wordt? Bij mij werkt het namelijk averechts. Ik varieer tussen D66, GL en PvdA en voel mij door dit spotje verder naar rechts gedreven. De PvdA-SP vete op deze site de afgelopen jaren volgend, lijkt mij dit te gelden voor een significante groep. Is het echt de bedoeling van de SP om een onoverkoombare kloof te splijten tussen henzelf en de rest?

11 Reacties
Ivan61
Ivan619 mei 2019 - 18:46

Beste Robbels, PvdA D66 en Groen Links zijn parttime links en daarom kunnen zij nooit met echte linkse partij als SP samenwerken. SP kan je veel verwijten maar zij draaien niet met wind mee zoals 3 bovengenoemde partijen.

ton14024
ton140249 mei 2019 - 19:28

Het is toch echt de rest die naar rechts dwaalt.

DaanOuwens
DaanOuwens9 mei 2019 - 19:46

@ Sarajlija/Ton14024 Ik blijf mij verbazen over dit soort commentaar. Wat verwachten jullie nu? Dat iedereen die zichzelf links vindt SP gaat stemmen? Of streven jullie maar een rechts Nederland met de SP als enig linkse partij met 5 % van de kiezers? Nog los van het feit dat ik het niet met jullie eens ben, is jullie opvatting en dus ook die van het bestuur van de SP volstrekt belachelijk. De SP staat sowieso al in een nogal geïsoleerde positie. De partij zegt links te zijn maar ziet 20% van zijn kiezers overlopen naar het FvD. Maar deze campagne, de reacties daarop van het SP politbureau en vervolgens ook jullie instemmende reacties leiden toch tot een partij die met 5 zetels in een hoek van de kamer zit? Het lijkt mij een soort sekte of kerk. Alleen de echte gelovigen komen in de hemel en de rest is verdoemd. Is dat jullie wereldbeeld? Alle anderen zijn fout? Neoliberaal? Op zich wel overzichtelijk want dan kunnen alle partijen in Nederland de SP schrappen als gesprekspartner want enig resultaat is uitgesloten als de SP handelt en denkt zoals de club en aanhang zich nu laat zien.

Robbels
Robbels9 mei 2019 - 20:41

@ Sarajlija & Ton14024 Het zal u wellicht niet verbazen maar ik kan mij vinden in het commentaar van Daan Ouwens. Volgens jullie dwaalt alles wat rechts van de SP staat verder naar rechts. Wellicht is dat correct maar blijkbaar is dat de wens van de overgrote meerderheid van Nederland, daar nog geen 10% bij de laatste parlementsverkiezingen trouw is gebleven aan de zogenaamd echte linkse waarden. Dat is de realiteit waarin de SP zal moeten opereren. Dus ik stel mijn vragen opnieuw want ik krijg wederom geen antwoord: Wat wil de SP nou echt? Wat bereikt men met het schofferen van de partij die men als 1e tegenkomt als men vanuit de SP naar rechts gaat? Met wie denkt de SP constructief te kunnen samenwerken en daadwerkelijk ooit in een regeringscoalitie te stappen? 'SP kan je veel verwijten maar zij draaien niet met wind mee zoals 3 bovengenoemde partijen.' - Ik vraag mij echt af of dit nu een compliment waard is of niet. Veranderende omstandigheden vragen namelijk om veranderende opvattingen en op sterk wisselende politieke plaattektoniek zal men flexibel moeten zijn om de gedeelten van de eigen idealen te realiseren. Aan de zijlijn bereikt men weinig. 'PvdA D66 en Groen Links zijn parttime links en daarom kunnen zij nooit met echte linkse partij als SP samenwerken.' - Prima als uw conclusie is dat samenwerking per definitie onmogelijk is. Wat mij betreft is dat niet per definitie zo, maar met een SP-houding zoals dezer dagen geëtaleerd uiteraard wel. Ik voel mij echter 0,0 verantwoordelijk voor deze (wat mij betreft) zelfuitsluiting van de SP, hoe hard men ook schreeuwt. Ik ga dus absoluut niet mee in de SP-afkeer van hen die besluiten wel actief mee te schrijven aan beleid dat niet vuurrood is. Het lijkt zoals Daan Ouwens noemt inderdaad bijna sektarisch. Hoe je het wend of keert, PvdA en GL blijven de eerste partijen (van formaat) die men tegenkomt als men vanuit de SP naar rechts kijkt. Met wie wil de SP regeren als niet met hen? De VVD? Werkelijk?

Klaas Punt
Klaas Punt10 mei 2019 - 7:51

Beste Robbels: " ik varieer tussen D66,GL en PvdA" - waarom pak je niet de koe bij de horens en neem het besluit om voortaan VVD te stemmen. Ben je van alle variaties af. Ik vraag mij wel af, zou die Brusselmans ook netjes afwachten tot het standpunt van het State department bekend is?

Robbels
Robbels10 mei 2019 - 11:23

@ Klaas Punt 'waarom pak je niet de koe bij de horens en neem het besluit om voortaan VVD te stemmen.' Dat wil ik helemaal niet. Ik wil milieubewust beleid: GL Ik wil goede progressieve regelgeving op gebieden als euthanasie en abortus: D66 Ik wil een semi-geleid marktkapitalistisch systeem met een degelijk sociaal vangnet: PvdA Ik wil geen onversneden guur economisch kapitalisme: VVD Ik wil geen religieus conservatieve spruitjeslucht: CDA Ik wil geen conservatief socialisme/communisme: SP

OlavM
OlavM10 mei 2019 - 18:36

@ Robbels: In de eerste plaats:louter door zo'n video van de SP moet je je stem niet laten beïnvloeden. Dat is nogal absurd. Ga gewoon van je eigen opvattingen uit. (Zoiets heb ik ook geschreven onder het artikel van Han van der Horst over deze kwestie). Ook politieke samenwerking zal niet direct afhangen van één zo'n video. Die kan wel een wat vertroebelende en verzurende uitwerking hebben, maar uiteindelijk zal politiek pragmatisme bij het vormen van coalities toch echt de overhand hebben. (Dat geldt zeker op lokaal en provinciaal niveau; er zijn b.v. al coaliteis gevormd waaraan zowel de VVD als e SP deelnemen).

Geesteman
Geesteman10 mei 2019 - 19:05

@Robbels en anderen die geen idee hebben waar de Socialistische Partij voor staat. [Wat wil de SP nou echt?] Iedereen die het echt meent kennis te willen nemen van de inhoud (want die is er) van hun standpunten neem dan eens contact op met de SP en vraag informatie. Ik garandeer je dat je word overladen met informatie over elk onderwerp wat je maar aandraagt. Laat je verbazen. Misschien helpt dat wat flauwekul en leugens over de Socialistische Partij te ontkrachten. Want de waarheid is anders dan vaak verondersteld word.

Robbels
Robbels10 mei 2019 - 19:19

@ OlavM Dank voor je reactie. 'In de eerste plaats:louter door zo’n video van de SP moet je je stem niet laten beïnvloeden. Dat is nogal absurd. Ga gewoon van je eigen opvattingen uit. (Zoiets heb ik ook geschreven onder het artikel van Han van der Horst over deze kwestie).' - Maar wees gerust, dat doe ik zeker. Ik laat mij wat dat betreft niet beïnvloeden door zo een filmpje. Waar zo een filmpje wel een invloed op heeft is mijn sympathiegevoel richting politieke tegenstanders waar ik toch potentiële samenwerking mee zou zoeken. Dit werkt niet bevorderend, zelfs vervreemdend. Partijen als PvdA, D66 en GL kunnen in principe samen met alles behalve FvD en PVV. SGP en CU hebben sterk mijn voorkeur niet maar in pragmatische optiek zijn het capabele bestuurders. Mijn bezwaar richting de SP is dat dit filmpje een aanslag is op het soort pragmatische samenwerking dat ik graag zie. Met het gevolg dat PvdA, D66 en GL het wellicht liever zoeken bij VVD, CDA. Dat lijkt mij niet de bedoeling van SP toch? '(Dat geldt zeker op lokaal en provinciaal niveau; er zijn b.v. al coaliteis gevormd waaraan zowel de VVD als e SP deelnemen).' - Het lijkt mij nou juist dat SP afdelingen die dit doen (oprechte complimenten overigens) enorm geschaad worden door dit soort populistische filmpjes. Ik vind dat jammer omdat zo veel opbouwend werk schade wordt toegebracht. Uiteraard is het systeem bestand tegen een stootje en dat is maar goed ook. Het beeld beklijft echter dat dit soort filmpjes volstrekt niets bijdragen aan de constructieve dialoog. Die ga ik graag aan, maar dus niet op deze manier.

DaanOuwens
DaanOuwens10 mei 2019 - 19:37

@ OlavM Jij schrijft: In de eerste plaats:louter door zo’n video van de SP moet je je stem niet laten beïnvloeden. Dat is nogal absurd. Ga gewoon van je eigen opvattingen uit. Dat doen mensen nu ook. De opvatting van velen is: zoiets als dit spotje doe je niet. Dit spotje beïnvloedt opvattingen. Dat mag na deze discussie ook bij jou wel duidelijk zijn. En je schrijft: Ook politieke samenwerking zal niet direct afhangen van één zo’n video. Die kan wel een wat vertroebelende en verzurende uitwerking hebben, maar uiteindelijk zal politiek pragmatisme bij het vormen van coalities toch echt de overhand hebben. Wij kunnen veel tekst schrijven over wat in de toekomst gaat gebeuren. Zonloos. Maar voor mij is zeker dat er na dit incident geen linkse samenwerking meer komt. Die kans was toch al niet groot, maar de SP heeft die kans nu terug gebracht tot 0. Overigens bij het FvD en de PVV is de SP nu wel welkom. Dat is dan ook een resultaat van deze aanpak.

Robbels
Robbels10 mei 2019 - 21:16

@ Geesteman 'Iedereen die het echt meent kennis te willen nemen van de inhoud (want die is er) van hun standpunten neem dan eens contact op met de SP en vraag informatie. Ik garandeer je dat je word overladen met informatie over elk onderwerp wat je maar aandraagt. Laat je verbazen.' Ik leid een redelijk druk leven met daarnaast een groot aantal diverse interesses waarin ik mij graag verdiep. Dien ten gevolge heb ik niet overal tijd voor en maak ik keuzes. Een van die keuzes is (wellicht helaas) dat ik niet iedere politieke partij grondig doorspit. De partijen waar ik van nature meer 'voeling' mee heb, doorgrond ik dieper dan partijen waar ik dat minder mee heb. In de tweede categorie valt onder andere de SP. Ik mijn oordeel over hen ga ik dus af op hun primaire politieke campagne en media exposure. Waaronder dit filmpje. Ik ben niet zo zeer geïnteresseerd in de dieper liggende grondslagen van de SP, als meer in hoe zij überhaupt denken zaken te gaan realiseren. Met wie wil men samenwerken? Ik dacht dat dit in mijn vraagstelling duidelijk was. Wellicht niet. Een ander onderdeel van mijn vraag is de these dat het resultaat van dit filmpje niet het resultaat is dat beoogd werd door de SP partijleiding. Ik krijg hiermee namelijk geen sympathie voor de SP. Eerder antipathie. Wat wil de SP nu eigenlijk? Wil de SP dat ik antipathie jegens hen voel? Dat lijkt mij niet de bedoeling. Nu vind ik dat de SP partijleiding intelligent genoeg is om de analyse te maken dat mensen zoals ik (met een sterke afkeer van dit soort populistische filmpjes) met dit gedrag een antipathie jegens de SP ontwikkelen. Ziet men dit niet, wil men dit niet zien, negeert men dit? Het lijkt mij niet dat dit de echte bedoeling is van de SP. Dus blijf ik met de vraag zitten: vanwaar zo een hatelijk filmpje?

Klaas Punt
Klaas Punt9 mei 2019 - 17:36

Nou, eindelijk gezien dat filmpje. Ik begrijp dat de rechtse congsie deze aanpak moet neutraliseren. Alle dagbladen die ze bezitten hebben de boodschap gekregen denk ik. Maar Brusselmans zal zeker niet met mijn stem gekozen worden. Tussen 2 haakjes ik zou niet weten wat er loos is met deze boodschap. De VVD belofte van € 1000 was volgens mij veel meer aanvechtbaar. Maar ja, die EU is voor mij niet mijn vaderland. Maar ik denk dat de beste manier om de boodschap over te brengen is: gewoon thuis blijven.

1 Reactie
Paddy3
Paddy310 mei 2019 - 12:12

De VVD is op die 1000 euro dan ook meermaals aangevallen. Nog steeds, terwijl die verkiezingsbelofte (groten)deels is ingelost.

Phil2
Phil29 mei 2019 - 17:35

Ik stem geen SP (want PvdD), maar vind het een prima filmpje. Laat aan duidelijkheid niets te wensen over, juist tegenover dat voor veel mensen onbegrijpelijke organisme dat opereert vanuit Brussel en Straatsburg. Beetje persifleren kan en mag. Jemig de pemig, hebben mensen wel eens spotjes van de Britten en van Amerikanen gezien? Dat is veel meer op de man (of vrouw) gespeeld.

2 Reacties
Robbels
Robbels9 mei 2019 - 18:17

'hebben mensen wel eens spotjes van de Britten en van Amerikanen gezien? Dat is veel meer op de man (of vrouw) gespeeld.' - Daar ben ik dan ook absoluut geen fan van. Mijn maag draait om van dat soort met negatieve bagger gevulde spotjes. Ik wil dat hier niet hebben. Niet dat baggerspotjesmakers zich laten tegenhouden wat ik toevallig vind. Dus zal het hier ook wel veel meer komen.

Phil2
Phil210 mei 2019 - 14:03

@Robbels Mee eens. Moet een uitzondering blijven... anders ook niet leuk meer.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty9 mei 2019 - 17:12

"We vallen links aan, maar het probleem zit op rechts." Nee joh. Als het om ongebreidelde centralisatiezucht van Brussel gaat, zit het probleem toch echt op links. Sla de partijprogramma's er maar op na.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens9 mei 2019 - 19:51

@ Deplorable Lefty Jij schrijft: Sla de partijprogramma’s er maar op na. Integendeel je schrijft onzin dus, lees zelf maar na. https://nos.nl/artikel/2283835-eu-leger-nexit-straatsburg-wat-willen-de-partijen-met-europa.html

Auslander
Auslander9 mei 2019 - 17:07

Voor of tegen de EU zijn geen indicatie is voor de linkse karakter van een partij. De voorstanders van de EU zijn in principe predikers van globalisering, de neoliberalen voorop. En de tegenstanders ervan zijn protectionisten met nationalisten als voorlopers. Allebei rechts van midden dus. De linkse voor- of tegenstanders van EU en globalisering gaan enkel uit van de positie van arbeiders (en werkenden) in deze transformatie. De spot van SP, satire of niet, verklapt alleen de behoudende nationalistische visie van de SP. Vanuit de belangen van arbeiders biedt zo’n nationalisme niks zinnigs aan, niet voor hun Loenen en niet voor algemeen achterstand in onderkant. Kortom, de SP biedt ook hier niks progressief en niks socialistisch aan arbeiders, maar geeft wel de rechtse nationalistisch kreten een stem onder de links en arbeiders. De sociaaldemocratisch PvdA is een rechtse partij maar beweert een linkse arbeider partij te zijn. Een echte linkse partij zal PvdA hierop bestrijden en niet op wat de SP zelf naast reactionaire nationalisten plaatst.

5 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen9 mei 2019 - 17:22

Het is bijzonder kortzichtig om kritiek op de gevolgen van schaalvergroting en globalisering gelijk te stellen met nationalisme. -

Ivan61
Ivan619 mei 2019 - 18:36

Lees een keer programma van SP en dan zal jij achter komen dat jij ongelijk hebt. SP is de enige partij die bezig on de wijken is. Wat is links volgens jou?

Satya
Satya9 mei 2019 - 20:33

Hm Ik heb niet het idee dat het internationaal socialisme gepromoot wordt gezien de taal van de laatste tijd.

Auslander
Auslander9 mei 2019 - 20:46

@ HM van der Meulen @ Sarajlija De SP is een socialistisch partij oud stijl, niks mis mee. De SP is niet in staat de heersende neoliberaal beleid op zij zetten en met een linkse of andere rechtvaardigere beleid te vervangen. Dan is haar protectionisme per definitie in dienst van heersende rechts. De vorming van de EU is een proces van globalisering, ertegen strijden zonder een links alternatief (binnen Europa of in eigen land) is ook per definitie in dienst van nationalisme. Zo’n strijd als arbeidersbelang verkopen zal verraadt aan arbeiders betekenen.

Ivan61
Ivan6110 mei 2019 - 9:27

@ Auslander, SP is zeker niet in de dienst van nationalisme. Dat is gewoon ouderwetse partij die voor gewone mens opkomt. Zij zijn tegen en dat vind ik juist fijn aan SP. Beter een duidelijke standpunt dan die gezwam van PvdA.