Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Hans Asperger verantwoordelijk voor nazi-moord op honderden kinderen

  •  
19-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
854 keer bekeken
  •  
asperger
Hans Asperger, de Oostenrijkse kinderarts die zijn naam gaf aan het syndroom van Asperger, was een actief deelnemer aan de praktijken van het naziregime. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Molecular Autism. Asperger verleende zijn medewerking aan het euthanasieprogramma voor mensen die door de nazi’s minderwaardig werden geacht. Honderden kinderen vonden door rechtstreeks toedoen van Asperger de dood.
Speculaties rondom het naziverleden van Hans Asperger dateren al uit de vroege jaren 90 nadat zijn werk in het Engels vertaald werd. Vaak werd echter aangenomen dat Asperger zijn werk simpelweg voortzette onder het naziregime, maar er geen expliciete steun aan verleende. Uit onderzoek in het Oostenrijks staatsarchief blijkt nu dat Asperger inderdaad geen lid was van de nazipartij, maar wel voorstander was van etnische zuivering door middel van gedwongen sterilisatie.
Asperger, een pionier op het gebied van onderzoek naar het autistisch spectrum, verwees met grote regelmaat kinderen door naar de beruchte Am Spiegelgrundkliniek bij Wenen, waar het euthanasieprogramma door de nazi’s werd uitgevoerd. Daarbij ging het om kinderen met autisme, een handicap, of kinderen uit zogenaamde asociale gezinnen. De ouders werden gedwongen hun kinderen af te staan voor “behandeling”. Bijna 800 door Asperger doorverwezen kinderen werden tussen 1940 en 1945 in de kliniek vermoord, de ouders kregen maanden later te horen dat hun kind was overleden aan een longontsteking.
Hoewel uit het onderzoek niet blijkt dat Hans Asperger bewust aanstuurde op euthanasie voor de kinderen die hij allen omschreef als “autistische psychopaten”, was het wel zijn diagnose die de kinderen noodlottig werd. Ook is nergens uit Aspergers onderzoek gebleken dat hij bij zijn onderzoek en diagnose het welzijn van de kinderen voor ogen had. Ook na de val van het naziregime bleef Hans Asperger diagnoses stellen die extreem problematisch uitpakten voor zijn patiënten.
Volgens onderzoeker Herwig Czech van de Medische Universiteit in Wenen is er ondanks de nu aangetoonde betrokkenheid bij het naziregime en de dood van honderden kinderen, geen reden om Aspergers onderzoek naar autisme zelf in twijfel te trekken. Czech vindt dan ook dat er geen enkele reden is om de term Asperger uit het medisch lexicon te schrappen.
Bronnen: The Guardian, NOS / Foto: Wikimedia

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Josef K
Josef K20 apr. 2018 - 10:16

In de VK stond dat het ging om een handvol kinderen, waarvan enkele gevallen bewezen zijn.Maakt het niets minder erg, maar waarom moet iets dat op zich verschrikkelijk is ook nog eens schromelijk overdreven worden?

Hiltermann
Hiltermann20 apr. 2018 - 6:05

Toch mooi dat deze kindermoordenaar regelmatig herdacht wordt doordat zijn naam verbonden is aan het syndroom van Asperger. Wordt het niet eens tijd dat er voor Joseph Mengele ook een kwaal gevonden wordt waaraan zijn naam verbonden kan worden?

2 Reacties
koffieleut2
koffieleut220 apr. 2018 - 10:02

De MWF (Mengele weerstand factor)?

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)20 apr. 2018 - 11:05

Ookal zijn ziektes en stoornissen niet prettig, het is een eer om er eentje naar je vernoemd te hebben. Betekend dat je iets bereikt hebt in je leven. Zo is downsyndroom vernoemd naar John L Down. Het syndroom van Gilles de la Tourette is vernoemd naar Georges Gilles de la Tourette, die het syndroom als eerst beschreef. Hans was de eerste die een definitie publiceerde over het Asperger.

Eric Minnens
Eric Minnens20 apr. 2018 - 1:06

Effe checken en dubbel checken, en als het klopt, toch meteen een andere naam verzinnen. Elke mogelijke verwijzing naar het nazi-regime is natuurlijk uit den boze. Ik ben geen kenner, maar met een beetje googlen kom je toch al gauw op termen als repetitiesyndroom, obsessieve stoornis of Einzelgaengerssyndroom.

1 Reactie
Hiltermann
Hiltermann21 apr. 2018 - 12:26

Die alternatieven gaan het zeker niet worden omdat ze een te algemene beschrijving van symptomen geven. Asperger is een specifieke aandoening die daar niet mee afgedekt wordt.