Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Handvol nimby's wil vluchtelingen weren uit Oud-Zuid

  •  
25-02-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
2707677716_d1ffbfdd0c_o

© cc-foto: Jeroen Meijer

Rel om plaatsing vluchtelingen door wooncoöperatie, kopt het Parool vandaag. Het blijkt te gaan om een chique woningbouwvereniging in de buurt tussen de Hobbemakade en het Roelof Hartplein waar een ruzie is ontstaan over huisvesting van statushouders. Weer eens wat anders dan de gemiddelde provincieplaats, dit is de zo door populisten verachte ‘grachtengordel’. D66 is de favoriete partij in de bewuste buurt. Bij Geenstijl werd dan ook meteen victorie gekraaid. In hun gebruikelijke pseudo-insider jargon schrijven ze “nu de multiculturele golf op meters genaderd is van het Concertgebouw zijn de NIMBY66’ers ineens piswoest”.
gs
Ook op Twitter is het geproest niet van de lucht. Oud-parlementair verslaggever Wouke van Scherrenburg, niet bepaald een fan van de muliticulturele samenleving, sneert mee:  “Vast progressieve stemmers.”
wouke
Maar wat is er echt aan de hand? Het gaat om de Amsterdamsche Coöperatieve Wooningvereeniging ‘Samenwerking’ die in het gebied 900 woningen beheert en een eeuw geleden werd opgericht om middeninkomens die niet in aanmerking kwamen voor sociale woningbouw van betaalbare huizen te voorzien. Het bestuur besloot in november op humanitaire gronden dat 3 woningen met voorrang beschikbaar worden gesteld voor erkende vluchtelingen. Dat besluit werd door de leden met luid applaus begroet en op 7 januari officieel bekrachtigd. Over het besluit werd zelfs een speciale ledenraadpleging  gehouden die een twee keer zo hoge opkomst kende als gebruikelijk. Met een overweldigende meerderheid (73 procent) werd het besluit gesteund.
Er is echter een minderheid die om uiteenlopende redenen het besluit niet ziet zitten en wil aanvechten. Er zouden zelfs advocaten in de arm genomen zijn, die overigens in de betreffende wijk niet moeilijk te vinden zijn. In Het Parool wordt als tegenstander onder meer opgevoerd de heer Trautwein. Hij werd in 2011 in het bestuur gekozen van de vereniging en beloofde een kruistocht voor ‘transparantie’ te gaan voeren. Bij de volgende verkiezing verloor hij de helft van zijn aanhang, werd niet rechtstreeks herkozen maar kon alsnog plaatsnemen wegens een plotselinge vacature.
In door Joop geraadpleegde interne stukken van de vereniging dreigt Trautwein vanwege de opname van vluchtelingen met ‘juridische stappen’ tegen het eigen bestuur waarvan de kosten ‘vanzelfsprekend’ voor rekening van de vereniging zullen komen. Zijn compaan is Philip van Tijn, bekend van de protestpartij Red Amsterdam, die in 2010 nog een zetel haalde in de gemeenteraad maar die in 2014 weer verspeelde. Hij spreekt in Het Parool van ‘naïeve naastenliefde’. Volgens de interne stukken noemen andere leden van de vereniging  hem juist een “hitsige provocateur” en zijn manier van opereren “NVU-manieren in een Oud-Zuidjasje”, waarbij NVU verwijst naar de neo-nazistische partij. Een derde bezwaarmaker heeft 75 schriftelijke vragen ingediend over de kwestie en eist dat ze allemaal beantwoord worden. Bestuurslid Ewald van Wilsem heeft geen enkel begrip voor zijn buren die de statushouders willen weren.
"Het gaat om een aantal mensen die niemand anders wil helpen. Dan zijn er die wel mensen willen helpen, maar ‘not in my back yard’. Een meerderheid zegt: het moet wel gebeuren."
De kleine groep felle tegenstanders probeert nu met de geijkte middelen, zoals een handtekeningenactie, het bestuur en de ledenraad weg te krijgen. Of ze daar in zullen slagen is zeer de vraag maar de sfeer is er ondertussen niet beter op geworden.
De doldrieste tegenacties sorteren niettemin wel effect. Een deel van de voorstanders vraagt zich af of er om de sfeer in de vereniging te herstellen niet een andere oplossing gezocht moet worden, bijvoorbeeld door middelen beschikbaar te stellen om de vluchtelingen elders te huisvesten. Dus ja, zoals op veel plekken leidt de opvang van vluchtelingen tot fel debat, zijn het de tegenstanders die het meeste lawaai maken maar is de meerderheid gewoon voor opvang. Jammer voor mensen als Wouke van Scherrenburg die nu weer op zoek moeten naar iets anders om hun vooroordelen bevestigd te krijgen.
cc-foto: Jeroen Meijer
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.