Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

Handhavers staken uitdelen coronaboetes: 'Regels vallen niet meer uit te leggen'

  •  
06-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Justitieminister op werkbezoek bij boa’s in Hilversum

© HILVERSUM - Een boa tijdens een werkbezoek van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in Hilversum. De minister sprak met boa's over het handhaven van de noodverordening met betre

Terwijl de autoriteiten in verband met het heropleven van het coronavirus zinnen op het aanscherpen van de regels, is handhaving van de bestaande regels in de praktijk nu al amper meer mogelijk. In heel Twente zijn de afgelopen maand slechts vijf boetes uitgedeeld wegens overtreding van de regels tegen verspreiding van het coronavirus. “De anderhalvemetermaatregel wordt al niet of nauwelijks meer gehandhaafd. Het is niet meer uit te leggen aan mensen,” verklaart Eric Lakenman, voorzitter van de Nederlandse BOA Bond, tegenover RTV Oost. Twente kampt met een verdubbeling van het aantal besmettingen, afgelopen week waren het er 13. De helft daarvan betreft personen tussen 20 en 29 jaar oud.
De GGD stelt dat zelfs mensen waarvan vermoed wordt dat ze besmet zijn met het coronavirus zich steeds minder aan de regels houden. Ze hebben geen zin om 48 uur te wachten op de uitslag en willen ook niet meewerken aan het onderzoek naar bron en contacten. Dat laatste is een essentieel onderdeel van de strategie om het virus onder controle te krijgen.
De Veiligheidsregio beweert dat er strenger opgetreden gaat worden maar handhavers hebben daar een hard hoofd in en zien het als een loos dreigement. Onveiligheid is ook een belangrijke reden om de handhaving te laten varen. Lakenman: “Dat komt omdat boa’s vooral groepen moeten aanspreken. En dan sta je met zijn tweeën tegenover een groep van zes, acht of tien mensen. Waarschijnlijk hebben ze dan ook nog een borreltje op. Dan voel je je niet heel prettig.”
Woensdag beklaagde een woordvoerder van de boa-vakbond zich tegenover RTL Nieuws over de onmogelijkheid de regels te handhaven:
"“Het wordt alleen maar moeilijker voor de handhavers en we zien een toename van incidenten. Handhaving moet ook kúnnen en volgens mij is de regelgeving er ook niet voor om een boete uit te kunnen schrijven. Daarmee komt de geloofwaardigheid van de boa’s ter discussie te staan en dat willen we niet.”"
Het geweld tegen boa’s is de afgelopen weken op veel plaatsen toegenomen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (73)

P Haan
P Haan8 aug. 2020 - 7:15

Op het vorige hoogtepunt van de corona ellende werden beveiligers ingezet, onder andere bij het Vondelpark. Mensen zijn ervaren, komen uit de evenementen branche maar zaten zonder werk. Ze weten hoe ze grotere groepen kunnen begeleiden. Bij het eerste zonnetje hebben ze een, twee, drie en uiteindelijk een heleboel stappen achteruit gedaan. Mensen zijn het niet waard om beschermd te worden. De BOA heeft ook gewoon een gezin. Mensen die wel de moeite waard zijn om in bescherming te nemen, en dat geef je niet op voor een stelletje hersenlozen die niet bereid zijn om zich aan te passen. De cultuur om niet naar gezag te hoeven luisteren is diep doorgedrongen. Op zich geen punt, maar ik heb geen verbaasd gezicht beschikbaar om net te doen alsof deze gevolgen vreemd zijn. Mijn twee centjes? Richt je op de mensen die wel van goede wil zijn. Die lopen namelijk niet op de wallen. Die gaan wel gewoon naar buiten, maar wachten beleefd op elkaar als het even niet lijkt te passen. Die snappen dat dit in een aantal opzichten een verloren jaar is, maar zien ook meteen de kansen en de mogelijkheden, om eens minder druk te doen. Niet hijgend van het ene land naar de andere, het ene pretpark naar het andere of, zoals in mijn geval, het ene concert na het andere. Dat gezegd hebbend, ik heb van de week een vrouw geknuffeld waar ik niet mee getrouwd ben. Zij hoort bij de risico groep, maar zij koos er voor om dat te doen. Als we dan toch besmet moeten raken, dan liever door iemand waar we van houden dan door een of andere idioot die illegaal feestjes bezoekt.

sunny2
sunny27 aug. 2020 - 23:56

Mooi.. handhavers, politie die zien dat steeds meer burgers opstaan tegen de regering, RIVM CBS, censurerende mainstream media .. Al door zoveel medici / specialisten bevestigd dat: - Covid19 niet besmettelijker/dodelijker is dan Influenza.. - 1,5mtr niet helpt tegen Covid19 maar goede ventilatie wel - Covid19 een virus is en handgel, besprayen van winkelwagens etc daarom niet helpt en dus grote onzin is. - een Covid19 vaccin en app dus onnodig zijn en dit alleen wordt gepusht uit financieel belang (pharma, belastingen) - De zogenaamde Covid19 vaccin.niet eerst op dieren maar direct op de mens wordt uitgevoerd..zeer risicovolvol - zie op YouTube zoveel bevestiging van artsen over heel de wereld - IGZ (olv de regering) verbiedt de Hydrochloride-zink cocktail die wereldwijd succesvol aanslaat tegen Covid19. In april ook bevestigd door NL dr. Elens die patiënten succesvol heeft behandeld - belangenverstrengeling Hugo de Jonge zijn broer werkt bij de vaccin leverancier, fraude! Hugo de Jonge heeft al een maand geleden geroepen dat alleen vaccin gaat helpen - als je bereid bent onderzoek te doen ipv schaapachtig alleen het 20uur journaal etc te bekijken..zul je alle misstanden snel vinden

2 Reacties
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden8 aug. 2020 - 12:25

Het is één groot complot.

NoahAmber
NoahAmber9 aug. 2020 - 18:04

@sunny 8 augustus 2020 at 01:56 – als je bereid bent onderzoek te doen ipv schaapachtig alleen het 20uur journaal etc te bekijken..zul je alle misstanden snel vinden Daar zou ik dan maar eens snel mee beginnen als ik jou was.

Mostafa
Mostafa7 aug. 2020 - 21:33

Bij het aanvang dienst van Corona op aard probeerde ik altijd hier een beetje hoop te verkondigen...ik riep ook en meteen dames en heren...het is een vreemde visus iedereen is de weg kwijt en niemand heeft de juiste antwoord dus mondkapjes op en inderdaad werd ik hier uitgelachen. Nu hoor ik en het is bijna zeker dat Corona oooooook door de ogen ingaat en kruipend naar de luchtwegen toe om haar favoriete bestemming te bereiken, waar zij lekker kan groeien en zich ontwikkelen tot een echte monster: De longen. Ik dacht net : voor dat ik hier ga roepen dat naast het verplichten van een mondkapje ook een zonnebril moet verplicht worden moet ik zelf eerst in mijn spiegel kijken ....een lelijke goedkoop mondkapje en een zonnebril bij Hema voor 2 euro op en kijk maar even Mostafa!......eerlijk ....het Is geen gezicht...

johannn2
johannn27 aug. 2020 - 17:03

Ach, Nederland is gedoogland per slot. We gedogen zelfs in zekere zin de verspreiding van corona omdat de bevolking dat lijkt te willen. Prachtige nieuwe begrippen zoals "mondmaskerhaat" en "handhavingsangst" krijgen zo bestaansrecht. De toename van coronabesmettingen is nu ongeveer even sterk als in maart/april. .

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard7 aug. 2020 - 15:35

een verdubbeling van het aantal besmettingen naar 13, DERTIEN! Geweldig , en daar gaan we dan erg over panikeren om het maar op z'n Belgisch te zeggen.. En ook nog onder de 30 jaar oud.. Kan dit gezeur over zijn? Ben zelf 62 en gezond..

Fredje3
Fredje37 aug. 2020 - 14:25

Je kan klagen over dit kabinet wat je wel, maar zij zijn wel de enige die geloven in een intelligent lockdown. Dat houdt in dat ze als enige geloven in de intelligentie van de bewoners (mag geloof ik geen volk meer zeggen) van een land. De rest heeft het al lang opgegeven. De regels zijn heel erg simpel. Er worden mogelijkheden voor lokale overheden vrij gegeven om per gebied regels in te stellen. Dit is natuurlijk heel mooi aangezien lokale overheden het beste weten wat er in hun gebied afspeelt. Het enige wat je als bewoner van Nederland hoeft te doen is even te kijken wat de regels zijn in het gebied waar je bent of waar je naar toe wilt. Echter begin ik te denken dat dit kabinet onterecht gelooft in de intelligentie van de bewoners van dit land. Het is niet alleen dat, er zijn ook mensen die geloven dat het kabinet alleen maar slechte dingen wenst voor haar bewoners en dat dez soepelheid alleen maar voor de economie is, zodat er nog meer gegraaid kan worden. Alsof het voor de bewoners van dit land niet prettig zou zijn dat er na de crisis nog werkgevers over zijn om je geld te kunnen verdienen. Maar goed, deze mensen zijn vaak ook niet in staat om verder te kijken dan stap 1.

Bouwman2
Bouwman27 aug. 2020 - 13:40

Vaak wordt gedacht bij het lezen van de spreuk Je maintiendrai, dat die bijpassende leeuw belast is met de handhaving. Dat is een misverstand. De leeuw is gewoon van een grote bank, die wel veel aan beveiliging, doet maar niet bijzonder veel aan handhaven. Dat zul je allemaal zelf moeten doen, je zelf incluis. Vooral dat laatste is geen peuleschil. Hier op de bouwerij zijn de regels coronavirus nogal eenvoudig: blijf en werk op lot, begeef je niet daarheen waar het druk is en was goed je handen, met van die heerlijk naar kokos ruikende zeep. Nee, geen mondmaskers uit de aard der zaak.. Dat heeft Rutte die in zijn schaarse vrije tijd bijklust op het Johan de Witt heel goed en didactisch zeer verantwoord uitgelegd. Het is dus helemaal niet zo moeilijk,in dit geval om Rutte te begrijpen. En al helemaal geen eden om meteen bij voorbaat de handdoek in de ring te gooien. Er is geen polsstokspringer die vlak voor de sprong zegt: oei wat hoog, als ik dat maar haal. Zal ik het doen of maar liever niet.? De slang in het paradijs die nog nooit van Geelkerken had gehoord, zei "doe het maar ! ". En dat hoort een boa dus ook te zeggen.Je bent als boa toch geen chinchilla, toch?

Hellewina Heinz
Hellewina Heinz7 aug. 2020 - 9:28

Och, de playmobielpolitie heeft weer eens wat te zeuren. Alsof ze voor Corona wel aan handhaving deden. Een verbod op oversteken bij rood is helemaal niet ingewikkeld, maar handhaven, ho maar.

2 Reacties
adriek
adriek7 aug. 2020 - 11:13

Handhaven doen de dames en heren liefst door een kenteken op te schrijven. Lekker veilig en anoniem.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout8 aug. 2020 - 11:31

`Och, de playmobielpolitie heeft weer eens wat te zeuren.' Wat een vóndst! Die houden we erin!

Paulus3
Paulus37 aug. 2020 - 9:09

Het blijft de taak om de balans te vinden. Sherp the omstandigheden aan van wat open mag, dan is er minder weiger ruimte, dan kan politie hun baan uitoefenen.

Bert de Vries
Bert de Vries7 aug. 2020 - 7:56

Gisteravond gaf in Op1 een politiek commentator tussen neus en lippen door een verklaring voor Rutte's zwabberbeleid. Achter de schermen zouden economische overwegingen leidend zijn. De opmerking werd voor kennisgeving aangenomen, of misschien zelfs dat niet. Veel commentaar op de onnavolgbaarheid van het beleid, op het zich in de steek gelaten voelen, op de schijnbare incompetentie van kabinet, RIVM, OMT, GGD's, is terecht. En dat maakt complimenteuze reacties richting deze beleidsmakers ook zo dwaas. Het volk, in wiens opdracht deze clubs hun werk doen, wordt bedrogen en beschadigd omwille van het geld. Met als waarschijnlijke uitkomst ook nog eens extreem verlies op de lange termijn. Door neoliberaal beleid, dat korte termijn voordeel op de eerste plaats zet.

4 Reacties
Robert Follon
Robert Follon7 aug. 2020 - 9:22

Zullen we afspreken dat iedereen die zich nu nog van de term 'het volk' bedient voorgoed af is...?

Bert de Vries
Bert de Vries7 aug. 2020 - 9:32

Follon, de term 'volk' kan vrijwel zonder winst of verlies van betekenis worden vervangen door de term 'kudde'.

Jozias2
Jozias27 aug. 2020 - 13:36

uiteraard spelen economische overwegingen ook een rol. U doet net alsof dat geheim en of erg is. Het zou pas erg zijn als economische overwegingen helemaal geen rol zouden spelen. De gezondheidszorg, alle uitkeringen en alle andere gemeenschappelijke voorzieningen moeten ergens van betaald worden.

Bert de Vries
Bert de Vries7 aug. 2020 - 17:09

Jozias, als economische overwegingen bepalend zijn voor beleid, en je zegt dat niet maar stelt dat volksgezondheid bepalend is voor beleid, dan is er sprake van doelbewuste misleiding. De een kan daar wel mee uit de voeten, de ander niet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 aug. 2020 - 7:11

Ik begrijp niet waarom die mensen 'geslaagd' zijn voor hen opleiding, al begrijp ik wel dat het een goede samenwerking met de politie vergt. Wat ik ook niet begrijp is dat er zoveel hoogopgeleiden zouden zijn in Nederland, tenzij het onderwijs zelf niet meer deugt. Ik zie de vreemdste 'denkwijzen' en argumenten voorbij komen waarom de regels niet zouden deugen, de statistieken niet deugen, de mate van besmettelijkheid en het risico van het virus niet deugt... etc..etc... En dat nog allemaal afgezien van de complot-theorieën.

4 Reacties
Jan Johannes
Jan Johannes7 aug. 2020 - 7:58

Haha, jij gelooft nog steeds dat intelligentie samengaat met een hoge opleiding? Zie hier het probleem van de zogenaamde 'hoog opgeleiden'. Allemaal goed geleid en shit :') :')

Bert de Vries
Bert de Vries7 aug. 2020 - 9:38

Minoes, er zijn meer factoren aan orde dan intelligentie. Zelfkritiek en zelfvertrouwen spelen ook een grote rol. Dat begint al bij het leren van 1 + 1 = 3, en dat gaat door tot bijna alle andere zaken.

adriek
adriek7 aug. 2020 - 11:15

Er is een streven naar een (steeds hoger) percentage hoogopgeleiden. Bij gebrek aan voldoende capabele mensen worden daarom de eisen bijgesteld.

Bert de Vries
Bert de Vries7 aug. 2020 - 13:28

Roorda, het opleidingsniveau zegt weinig tot niets. Persoon en omstandigheden zijn meestal beslissend. De rol van intelligentie wordt doorgaans schromelijk overschat.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty7 aug. 2020 - 6:04

Even kort door de bocht, het niet naleven van de richtlijnen spitst zich vooral toe op twintigers en bepaalde minderheidsgroeperingen in de Randstad. Een liberaal appel op de eigen verantwoordelijkheid vind ik verdedigbaar, maar is te vrijblijvend indien er niet zichtbaar gehandhaafd wordt. Ik proef bij de verantwoordelijke ambtenaren weerstanden die de resultante lijken te zijn van de vermaledijde Nederlandse gedoogcultuur. Te snel klinkt het "kan niet en werkt toch niet". Ik ben geen voorstander van een repressieve politiestaat, maar hoe moeilijk is het om de 1,5 meter regel consequent te handhaven? Omringende landen lukt dit immers wel. Focus je op het uitgaansleven en groepen youngsters die hier lak aan hebben. De politie of BOA's kunnen niet altijd 'je beste vriend" zijn.

8 Reacties
NoahAmber
NoahAmber7 aug. 2020 - 7:43

@Deplorable Lefty 7 augustus 2020 at 08:04 Omringende landen lukt dit immers wel. Ook in die omringende landen lukt het niet. Gewoon geleuter weer van je

Bert de Vries
Bert de Vries7 aug. 2020 - 8:03

Lefty, er zijn te weinig BOA's, te weinig opgeleid, te weinig uitgerust. Omdat een organisatie goed toe- en uitrusten geld kost. En dat geld kun je beter gebruiken. Waar geld Leitmotiv is, verdwijnt de menselijke maat.

GoudenBergen
GoudenBergen7 aug. 2020 - 8:21

@Deplorable @Noah Mogelijk is een "gedifferentieerde intelligente lock-down" een oplossing. Amsterdam, Rotterdam en andere infectiehaarden gaan dan volledig op slot. Maar in Oost-Twente of Noord-Groningen hoef je alleen 1,5 meter afstand te houden; de vraag is of zelfs dat nodig is, maar enfin. Er moet wel gehandhaafd worden op illegale feesten. Bovendien wordt iedereen die op Schiphol aankomt verplicht getest en gaat verplicht 14 dagen in quarantaine. Blijkt iemand besmet te zijn, dan gaat hij/zij in z'n eentje 14 dagen in verplichte in thuisisolatie. Bij overtreding volgen hoge boetes. Mensen die terugkomen van vakantie of zakenreis naar een land met status oranje moeten zich ook laten testen. Voor jongeren moeten apart beleid komen waarbij vooral aandacht moet zijn voor studenten en andere jongeren die in groepen opereren en zich niet aan de regels houden. Dat wordt een hele moeilijke klus.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty7 aug. 2020 - 10:40

@ NoahAmber Die Nederlandse jongeren wisten niet wat hen in Knokke overkwam, een politie die optrad dat zijn we hier niet gewend. @ Bert de Vries Klopt, er is een tekort. Maar de BOA's die er wel zijn, zien ik in mijn stad nauwelijks mensen aanspreken. @ Gouden bergen ik geloof ook in een “gedifferentieerde intelligente lock-down”. Daar zal het wel op uitdraaien. De bewustwording van die "twintigers" krijgen we nog een hele kluif aan.

adriek
adriek7 aug. 2020 - 11:16

In alle omringende landen groeien de aantallen besmettingen in vrijwel dezelfde lijn als in Nederland. Wat lukt er in de omringende landen dan zo goed? Regels over de bevolking uitstrooien? Boetes uitdelen? Het effect is overal (veel te) beperkt.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty7 aug. 2020 - 12:49

@ Eirda Ben ik eigenlijk wel met jou eens, er zou nog meer moeten gebeuren. Anders is het in de herfst weer net als in het begin van dit jaar "too little too late".

Joao Pinto
Joao Pinto7 aug. 2020 - 16:53

Nou, in Spanje en Portugal houden mensen zich absoluut niet aan 1,5 m afstand. Dat lukt in Nederland een stuk beter hoor, al is het ook hier niet perfect.

Thuiszitter
Thuiszitter7 aug. 2020 - 23:58

Lefty welk land lukt dat wel dan in Europa ? . Dat voorbeeldje uit Knokke slaat kant nog wal als er ergens geen rekening wordt gehouden met de 1.5 meter op diversen plaatsen , is het België wel. Zo werd in de regio Antwerpen behoorlijk gefeest bijvoorbeeld.

Thuiszitter
Thuiszitter6 aug. 2020 - 22:33

Zijn de feestjes , de inkomende reizigers , druk bezette kroegen e.d. die nieuwe besmettingen opleveren. Daar moet men op handhaven . Op straat in Twente waar in het gebied slechts 13 stuks nieuwe besmettingen zijn daar ga je niet bekeuren , ik zou het in ieder geval niet doen.

2 Reacties
NoahAmber
NoahAmber7 aug. 2020 - 7:44

Daar moet men op handhaven . Op straat in Twente waar in het gebied slechts 13 stuks nieuwe besmettingen zijn daar ga je niet bekeuren Je handhaaft of je handhaaft niet. De uitzondering die jij nu maakt zorgt dus voor die verwarring bij de BOA's en de mensjes. Je onderschrijft dus precies het punt van die BOA's

Thuiszitter
Thuiszitter7 aug. 2020 - 15:16

Noah - laat ik nu zelf die blauwe pet op hebben gehad. Je kan in deze niet zwart wit denken. Ik zeg dus ook niet dat de Boa’s geen punt hebben , dit op te lossen om er maar op los te gaan bekeuren zou nergens op slaan , geen boa’er of politieman trapt daar in. En dat is waar het dus omdraait maar jij bent er dus voor dat er hoe dan ook bekeurd niet worden? Ja ja .....

RaymondenJoop
RaymondenJoop6 aug. 2020 - 20:44

De BLM demo, gevolgd door de boerendemonstraties en onduidelijk beleid. Tijdens de eerste werd je nog bekeurd als je met de buurman je hondje uit liet, de boerendemo's werden wel verboden maar vonden toch plaats en de halfbakken richtlijnen helpen ook niet. Schep duidelijkheid, dat moreel beroep werkt niet bij jongeren, religieuzen en mensen die mnd'en binnen hebben gezeten terwijl we niet eens weten hoe of wat en wat het effect was/is. Schiphol geen economische voorrang geven, optreden tegen demo's ook al sympatiseer je ermee, kleine kroegen dicht, etc. Stop met swalkend beleid. Zweden doet het nu beter dan ons, dat zet te denken En ondertussen de economie (vertraagd) naar de knoppen.

1 Reactie
gimli55
gimli557 aug. 2020 - 6:53

De BLM en boeren demonstraties hebben niet geleid tot een stijging van de besmettingen, dat is duidelijk door de Hond uitgelegd, maar uiteraard niet naar geluisterd. Het RIVM heeft samen met het OMT met oogkleppen op, met tunnelvisie slechte richtlijnen opgesteld. Dat de jeugd nu niet luistert, komt door hetzelfde RIVM en OMT, die zeker in het begin hebben verkondigd dat de jeugd niet ziek werd, net besmet werd en niet besmettelijk zou zijn. Nu opeens het tegenovergestelde zeggen, werkt niet meer. Het gaat om geloofwaardigheid en laat Rutte daar nu juist een probleem mee hebben. Andersdenkenden werden genegeerd en geridiculuseerd en blijken nu vaak het juist te hebben gezien. Te weing en te laat, eerst te weinig testen, nu pas testen op Schiphol, maar niet verplicht en met een verzoek in quarantine. Nu alle verantwoordelijkheid doorschuiven naar de horeca, door registratie. Wij zijn het enige land waar dat verplicht is. In De UK hebben ze het eten voor de halve prijs met subsidie van de regering volgens mij. Het was gisteren een media show, waarbij het belangrijker was welke doventolk erbij aanwezig was. Heel veel woorden, weing inhoud.

Greendutch
Greendutch6 aug. 2020 - 20:32

ik begrijp niet waarom 'men' niet wil (kan) snappen wat '1 1/2 meter ' is??? 1 1/2 meter = 1 1/2 meter!! die overal gehanteerd moet worden behalve in het OV! wat een dom volk hebben we tegenwoordig. mensen kunnen niet meer nadenken! laat scholen , nu in de tijd van vakantie, en hierna na schooltijd en in de avonden, gebruikt worden om mensen te leren wat 1 1/2 meter is. als deze 1 1/2 meter en 'mondkapjes in OV' gedaan worden dan zijn we al een heel eind en men kan ook eens aan anderen denken i,p,v, aan zichzelf.

3 Reacties
Jan Johannes
Jan Johannes7 aug. 2020 - 8:05

Volgens mij begrijp jij heel veel niet.

johannn2
johannn27 aug. 2020 - 11:51

Jan Johannes, Zoals wat ? Een conclusie is zinloos zonder de onderbouwing. .

johannn2
johannn27 aug. 2020 - 21:47

Jan Johannes, Oftewel: geen onderbouwing? .

adriek
adriek6 aug. 2020 - 20:29

Die vier mensen die een boete kregen toen ze op anderhalve meter afstand een ijsje zaten te eten: dat was natuurlijk prima uit te leggen.

Joao Pinto
Joao Pinto6 aug. 2020 - 20:20

Mensen die coronaregels aan hun laars lappen zitten voornamelijk in de slimme steden Amsterdam en Rotterdam. De boeren, die hebben nauwelijks corona. Alleen in het begin, toen niemand nog van het bestaan in Europa af wist, was Brabant een "haard." Nu echter zijn het studenten hoogontwikkelde stedelingen die zich bezig houden met de verspreiding van corona. Hopelijk houden we de risicogroepen weg bij die engerds.

spiegeltje2
spiegeltje26 aug. 2020 - 20:15

Er is iets veel ernstigers aan het ontstaan in onze samenleving. Een soort groepsparanoïa, een algehele angst van een bepaalde groep mensen voor iets wat ze niet kunnen duiden of vastpakken. Mensen kunnen niet tegen de onzekerheid die dit virus met zich meebrengt. En toch moeten we gewoon (verstandig) doorleven.

Bert de Vries
Bert de Vries6 aug. 2020 - 19:40

De overheid faalt dramatisch. Zo ook de organisaties die de overheid dienen. Het beleid begint lachwekkend te worden. Stel je voor, dat Rutte de geschiedenis ingaat als de man die door extreem falen duizenden doden op z'n geweten heeft.

3 Reacties
adriek
adriek6 aug. 2020 - 20:33

Niks gefaald. De eerste golf is (redelijk) succescol bestreden, het aantal besmettingen was bijna nul. Toen was het nieuwtje er vanaf en gingen de mensen weer Facebook lezen en geloven. Als je liever in een totalitaire dictatuur wilt leven moet je een dictator kiezen.

gimli55
gimli556 aug. 2020 - 21:12

@Eird Het niet willen zien is ook een vak. Ik hoef maar een paar woorden te nemen, verzorgingshuizen, aerosols, testen en er rijst een berg slecht beleid he tegemoet. Het is niet dankzij, maar ondanks dat het redelijk gaat in Nederland.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden6 aug. 2020 - 23:32

Stroman en vals dilemma: een ander beleid is nog geen dictatuur.

Rearden7
Rearden76 aug. 2020 - 19:20

Wie had dat gedacht, BOA's blijken intelligentere inschattingen te maken dan premier Rutte en zijn overlords die hem allerlei maatregelen influisteren om Nederlandse ingezetenen te onderdrukken.

Welp2
Welp26 aug. 2020 - 18:52

Ik begrijp de BOA's wel - Willekeur : Regels worden massaal genegeerd (tot aan burgermeester(s)) aan toe. Als groep 10 wel bekeurd wordt, maar groep 1 t/m 9 niet, krijg je al snel het verwijt van dat op onduidelijke gronden geselecteerd wordt. - Dispropotioneel Indien het tot een bekeuring leidt, kan deze vergaande gevolgen hebben (naast de financiele aderlating). Gepaard met de eerder genoemde willekeur zal dit al snel leiden tot een gevoel van onrechtvaardigheid. - Bewijsvoering Eerder werd gesteld dat het de bedoeling was dat men eerst een waarschuwing kreeg. Tenzij dezelfde handhaver dezelfde personen weer tegenkomt, is het moeilijk aan te geven dat daadwerkelijk een waarschuwing plaatsvond. En als een boete wordt opgelegd zonder waarschuwing, zal dit het gevoel van willekeur alleen maar versterken. - Onveiligheid De politie heeft soms al een mobiele eenheid nodig om tegen groepen (zeker als alcohol in het spel is) op te treden. Alsof 2 beperkt uitgeruste BOAs dan wel in staat zijn om op te treden. Ook weer gepaard met de eerder genoemde willekeur / gevoel van onrechtvaardigheid maakt dit het niet makkelijker. Het enige dat ik kan verzinnen is dat je BOAs niet laat bekeuren, maar op zijn hoogst namen laat noteren, die in een voor de (lokale) politie inzichtelijke database komen, waarbij alle records ouder dan 2 weken automatisch worden verwijderd. Bij de 2e keer schenden van de regels binnen 2 weken zou dan assistentie van de politie ingeroepen kunnen worden, wie dan een boete komt uitschrijven. Dit zou voornamelijk de BOAs wat meer buiten schot houden, terwijl wel er wel zichtbaarder aan handhaving wordt gedaan. En door het beter te borgen dat er daadwerkelijk een waarschuwing heeft plaats gevonden, zou het gevoel van onrechtvaardigheid iets gemitigeerd worden. Het lost zeker niet alle problemen op (kan nog steeds escalatie optreden bij groepen), plus dat het een database-systeem vereist dat moet voldoen aan alle (privacy-)eisen, maar het lijkt me wel een verbetering voor het gevoel van dat er gehandhaaft wordt.

Phantom3
Phantom36 aug. 2020 - 18:45

Lijkt me volkomen logisch.

1 Reactie
GHS
GHS7 aug. 2020 - 11:49

Namen opschrijven? En die mensen geven hun juiste naam op? Laten zich inschrijven? Degenen die zich "bewust" niet aan de regels houden, weten heel goed hoe zij zich moeten "drukken".

Uilenspiegel
Uilenspiegel6 aug. 2020 - 18:13

Dat regels niet meer uit te leggen zijn ligt dat aan de warrige regels of aan de .....?

Phil2
Phil26 aug. 2020 - 18:07

Wat een onvoorstelbaar napapegaaien dat maatregelen niet zijn uit te leggen. Wat een ovoorstelbaar gebrek aan solidariteit. We gaan het pas geloven als het weer fout gaat, ziekenhuizen overvoerd raken, opa's en oma's doodgaan. Belooft wat hoe we ons opstellen t.a.v. het grotere gevaar van Climate Change.

1 Reactie
gimli55
gimli556 aug. 2020 - 21:17

Opa's en Oma's gingen dood door slechte lucht circulatie, gebrek aan beschermingsmaterialen. Niet nodig door de adviezen van het RIVM en het OMT. Ziekenhuizen raakten overvoerd door te laat reageren van het OMT en Rutte. De solidariteit is redelijk goed en er zijn altijd afwijkingen, net als te hard rijden in het verkeer. Daar vallen ook onschuldige slachtoffers door.

Ryan2
Ryan26 aug. 2020 - 17:15

Het hele idee van de BOA is idioot. Opleiding? Minimaal. Nog erger dan de politie, die ook al last heeft van een afbrokkelend aanzien. BOA's dus... Burgers in feite, die andere burgers zouden moeten aanspreken op asociaal gedrag. Maar, Nederlanders kennen ondertussen wel de parkeerwachters, de stadswachten. Mensen die dikwijls ook nog even hun eigen agenda hebben. Zo iemand laat je toch geen boetes uitschrijven? Omdat het rechtssysteem nauwelijks nog voor de gewone burger toegankelijk is, is het vragen om herrie. (Recht is belachelijk duur!) De overheid vond het belangrijk om de politie te centraliseren. Meer blauw op straat heette het dan.. Waar dan? De politie is tegenwoordig net als de brandweer. Die komen ook met loeiende sirenes uit hun kazerne. Zo ook bij de politie. Met 4 man tegelijk duiken ze op een verdachte, die naar een stad getransporteerd wordt, en daar zal wel eens bekeken worden, wat er aan de hand is. Stel je eens voor hoe dat gaat.. Ik heb het zelf meegemaakt. Op het werk staat iemand* een appel te schillen, maar tegelijk staat hij te praten, en maakt gebaren met zijn mes in de hand. Een eind verderop ziet een vrouw dat, en rent naar de balie. De politie komt een tijd later met 4 man aanzetten. Iemand zou met een mes hebben staan te zwaaien. *Klein detail.. Buitenlander.. Oordeel is vlug geveld.

2 Reacties
johannn2
johannn26 aug. 2020 - 19:48

Ryan, Je kritiek is alleszins terecht. .

gimli55
gimli557 aug. 2020 - 7:05

De BOA's zijn het huidige blauw op straat, waarbij de "veiligheid" vermarkt is door bedrijven en het innen van boetes tot core bussines verheven is. Alle andere taken van vroeger, wat door blauw werd uitgevoerd, is weggesaneerd en wordt niet meer uitgevoerd. Minimale opleiding op MBO niveau als beveiliger is een pre, waarbij de opleiding ook is uitbesteedt aan de markt. Het ligt niet aan de BOA's, maar aan het beleid op gemeentelijk niveau. De leidinggevenden en adviseurs, coaches, die een topzware afdeling runnen en de politiek die overal op probeert te bezuinigen. Pay peanuts en je krijgt monkeys. Kosten minimaliseren en socialiseren, baten maximaliseren en privatiseren, is al 40 jaar het beleid. Nu wordt het steeds beter zichtbaar, voor de mensen die het willen zien. De persconferenties van Rutte zijn geen persconferenties, maar monologen zonder inhoud.

johannn2
johannn26 aug. 2020 - 17:10

Handhavingsangst .

1 Reactie
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty7 aug. 2020 - 6:13

Rake typering!

Rutger Groot
Rutger Groot6 aug. 2020 - 17:00

Regels zijn regels en de corona regels zijn prima uit te leggen dus optreden svp. Dit soort flauwekul reacties draagt alleen maar bij aan het BOA imago van "playmobiel politie" en de BOAs zijn daar voor het grootste deel debet aan. Natuurlijk is het optreden tegen groepen lastig, maar maak dan goede afspraken met de politie.

1 Reactie
johannn2
johannn26 aug. 2020 - 19:50

Rutger, - "Handhavingsangst" - .

Aart van de aap
Aart van de aap6 aug. 2020 - 15:33

Mensen hou nou een beetje afstand. Niet omdat de wet het zegt ( uiteraard ) maar voor jezelf en voor de mensen die je kent. Hoe moeilijk is het om afstand te houden ? En al zou het een hoax zijn, dan nog kan je beter afstand nemen. Het zekere voor het onzekere nemen.

Mostafa
Mostafa6 aug. 2020 - 15:27

Corona regels te handhaven in het algemeen belang is niet makkelijk, maar daarvoor heb je apart cursus voor nodig en niet zomaar van wildplassers bekeuren naar Corona overtreders bekeuren?! Het is meer dan als je een wildplassers betrapt, komt de eerst opmerking van de handhaver : ''Doe je zo iets ook thuis?'' zo begint de handhaving tot een boete. Maar bij mensen die geen mondkapje wil dragen of houd niet aan 1,5 meter afstand ga je niet zeggen: '' Doe jij zo iets ook thuis''! Als ik een handhaver was begin ik bij Corona overtreder met : '' volgens mij u leeft in een andere planeet''....ect....ik zeg maar wat. Handhavers hebben spoed cursus nodig omgaan met Corona overtreders.

2 Reacties
Ryan2
Ryan26 aug. 2020 - 17:18

Geef nu maar gewoon toe dat je niet spoort als je handhaver wil zijn. Want daar hebben we de politie voor.

Mostafa
Mostafa6 aug. 2020 - 17:24

Schakel de politie in en klaar is Kees. Doe niet zo moeilijk als het makkelijk kan.

NoahAmber
NoahAmber6 aug. 2020 - 15:25

Is ook inderdaad niet uit te leggen. Wat mij betreft hebben die BOA's gewoon een heel sterk punt.

4 Reacties
Ryan2
Ryan26 aug. 2020 - 17:16

BOA's hebben helemaal geen punt.

Phantom3
Phantom36 aug. 2020 - 18:47

BOA's hebben wel een punt.

Jozias2
Jozias26 aug. 2020 - 20:06

Wat is niet uit te leggen? Dat je op een plek waar nauwelijks besmettingen zijn niet zo strikt handhaaft als op een plek waar er veel besmettingen zijn? Lijkt me juist heel goed uit te leggen.

Aart van de aap
Aart van de aap7 aug. 2020 - 10:23

Ik heb een verschrikkelijke hekel aan 'BOA's' hahahaha En iedereen hier in de stad, lijkt wel. Een gemeenschappelijke vijand ? Ze doen niets anders dan fietsen weghalen en mensen beboeten om niets. Maar als er echt thugs in de stad zijn, gaan ze er vandoor, met de staart tussen de benen. De staat kan de onderklasse makkelijk beboeten. Ze geven je zo gewoon eventjes 300 euro boete, alsof het niets is. Ja, ze zwemmen zelf in het geld natuurlijk, voor hen is dat niets. Zo decadent is het allemaal geworden in Nederland. Je mag ergens niet fietsen, maar dit wist jij niet ( hoe moet je het weten ). Dan krijg je niet eerst een waarschuwing ofzo, van 'BOA's'. Nee, je krijgt meteen een boete van 300 euro. Daar gaan weer drie dagen hard werken. En dit pikken mensen dan gewoon. Het is niet te geloven allemaal. BOA is vier jaar werkeloos, krijgt van de gemeente een blauw pakje en mag dan lekker politie spelen. Jaren lang geleefd op het geld van de gemeenschap en dan nu diezelfde gemeenschap beboeten. Stank voor dank Als je een 'BOA" bent. Denk dan na over de woorden van Aart. Op een onbewaakt moment, ga je nadenken over de woorden van Aart. Heeft Aart misschien toch wél een punt ? Zou het kunnen ? Is Aart misschien niet de slechterik, the bad guy, het zwarte schaap ?

wilenbert
wilenbert6 aug. 2020 - 15:21

zo, 13 besmettingen, pfoeh, dat is veel zeg

ton14024
ton140246 aug. 2020 - 15:12

Nu snel een vaccin asjeblief.