Joop

Handen af van onze hoeren, PvdA!

  •  
27-02-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
118 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Juist de zichtbaarheid van prostituees is hun grootste bescherming tegen kwaadwillende prostituanten
Het Nederlandse prostitutiebeleid is een van onze grootste vrijzinnige verworvenheden. De verregaande legalisering waarvoor Nederland gekozen heeft stelt ons namelijk in staat om prostituees zo goed mogelijk te beschermen. Bescherming van veilige werkomstandigheden van prostituees is immers veel beter te garanderen door acceptatie van hoererij, in plaats van de criminalisering ervan. Het idee van de Partij van de Arbeid om hoerenlopen strafbaar te stellen, draagt niet bij aan goede werkomstandigheden voor deze vrouwen. Bovendien is het geenszins bewezen dat dit beleid naar Zweeds voorbeeld de prostitutie terugdringt; de achterliggende wens van de PvdA. Wat het wel zal bereiken? Hoeren die gedwongen zullen worden hun werkzaamheden in het geheim uit te voeren. Door de criminalisering verliezen zij anders immers hun klanten en inkomsten. Juist de zichtbaarheid van prostituees is hun grootste bescherming tegen kwaadwillende prostituanten.
De PvdA gaat ervan uit dat prostitutie geen normaal vak is, aldus Tweede Kamerlid Myrthe Hilkens. Daarmee speelt ze in op een verondersteld onderbuikgevoel en schuift ze bovendien hoeren weg als een minderwaardige en zelfs onwenselijke beroepsgroep in onze maatschappij. Een zeer kwalijke benadering. Het is niet aan Myrthe Hilkens, de PvdA of wie dan ook om te bepalen op welke manier mensen met hun lijf omgaan. Elk mens heeft volledige zelfbeschikking over het eigen lichaam. De lichamelijke integriteit dient juist beschermd in plaats van afgebroken te worden door de overheid. De moralistische kijk van de PvdA daarop dreigt ons decennia terug in de tijd te werpen.
Qua veiligheidsrisico’s is prostitutie inderdaad geen doorsnee beroep. De gevaren van mishandeling, bedreiging en intimidatie zijn voor een hoer een stuk groter dan voor, laten we zeggen, bijvoorbeeld een arts, advocate of een kapster. En juist daarom moeten de vrouwen die voor dit vak kiezen op goede werkomstandigheden en bescherming kunnen rekenen. Die zijn alleen gegarandeerd als prostitutie legaal en zichtbaar is. Een in gevaar verkerende prostituee zal niet snel de politie bellen, als zij weet dat de consequentie is dat zij daarna haar werkadres moet veranderen. Anders zal de politie het haar namelijk onmogelijk maken om haar werk te doen, door al haar klanten op te pakken als ze bij haar komen. Met het voorgestelde beleid van de PvdA dreigen prostituees hun waardigheid, veiligheid én inkomen te verliezen.
Hoeren zijn er niet bij gebaat dat een moreel oordeel van de politiek, in dit geval van de PvdA, als basis dient voor het beleid. Prostitutie is niet onwenselijk en niet inherent verbonden aan criminele activiteiten. Het beleid moet zich erop richten om de misstanden aan te pakken die in de sector bestaan. Mensenhandel en gedwongen prostitutie moeten worden aangepakt, zonder dat dit ten koste gaat van de omstandigheden van andere prostituees. Want hoe verwerpelijk de moralistische PvdA prostitutie kennelijk ook vindt, het vak zal niet verdwijnen.
In plaats van naïef de ogen te willen sluiten, kan ze dat beter erkennen. Door het verbieden van prostitutiebezoek dwingt men prostituees in de illegaliteit, ook al zijn zij zelf niet strafbaar. Als zij gedwongen worden hun werk ondergronds te doen, zal het vrijwel onmogelijk voor hen worden om dit zelfstandig te doen, zonder tussenkomst van een pooier. Deze pooier zal dan ook veel machtiger zijn, omdat elk contact met de politie het werk van de prostituee bemoeilijkt.
Laten we dus vooral handelen in het belang van de prostituees en kijken naar wat er verbeterd kan worden aan het beleid tegen mensenhandel en gedwongen prostitutie. Anders helpen we onze prostituees van de wal in de sloot.
Volg Anne Zeven ook op Twitter

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Patrick Faas
Patrick Faas27 feb. 2013 - 14:38

"Van de wal in de sloot" is wel een leuk woordgrapje, maar komt als mosterd na de maaltijd, nu Myrthe Hilkens al tot inkeer is gekomen (/teruggefloten is).

FransAkkermans1947
FransAkkermans194727 feb. 2013 - 14:38

"De PvdA gaat ervan uit dat prostitutie geen normaal vak is, aldus Tweede Kamerlid Myrthe Hilkens. Daarmee speelt ze in op een verondersteld onderbuikgevoel en schuift ze bovendien hoeren weg als een minderwaardige en zelfs onwenselijke beroepsgroep in onze maatschappij." Dus als ik vind dat mijn dochters (en nog wat andere meiden die ik heb zien opgroeien) goed zijn terechtgekomen, want niet in de prostitutie beland, laat ik mijn onderbuik spreken?

vriest
vriest27 feb. 2013 - 14:38

Wat is er mis met een vrouw die zich liggend staande houd .Dit geneuzel omtrend de prostitutie ,laat zien dat er wederom naar de verkeerde oplossingen word gekeken .Ook asscher heeft in amsterdam met zijn beleid omtrend dit item niet de oplossing gebracht .Het prostitutie beleid wat begin 2000 tot stand is gekomen hoeft maar op een paarpunten aagepast te worden .Maar vraag daarvoor informatie vanuit de branche ,en doe niet populair over de ruggen van de sexwerkers .

vriest
vriest27 feb. 2013 - 14:38

Het probleem van uitbuiting van prostituees is van alle tijden .heeft men vroeger op school niet mee gekregen ,dat de schout en zijn hellebardiers prostitutiehuizen exploteerden ,althans in amsterdam .

Ratelaar
Ratelaar27 feb. 2013 - 14:38

@ Niek ( de reageer op button doet het niet ) "Je moet lezen, nihilist: tegen prostitutie zijn vind ik burgerlijk-rechts. Ik ben tegen uitbuiting van vrouwen, niet alleen in de prostitutie. En als nihilist prostitutie gelijkstelt aan uitbuiting hoort hij ook bij die club van 'burgerlijk rechts'." Wat is dat voor een onzin? Het voorstel komt van burgerlijk links. Als iets associaties met klein burgelijkheid oproept dan is het wel een morealistische toon waar elitaire politici zich van bedienen. Vaak zijn dat PvdA-ers. Maar zij hebben niet het monopolie. Er zijn slechts naïve en realistische politici. In alle richtingen. . Ten slotte wil ik Anne Zevenen complimenteren met haar scherpe analyse.

RyanBrein
RyanBrein27 feb. 2013 - 14:38

Hoe verklaard Anne Zeven dat het aantal slachtoffers van mensenhandel sinds de legalisering van prostitutie verdriedubbeld is? En dat 85 % van de hoeren alsnog illegaal werkt? Heeft ze zo weinig kennis van de materie of kan het lot van die vrouwen haar gewoon niks schelen als zij maar lekker tegen de PvdA aan kan schoppen. Om kotsmisselijk van te worden.

schleborsjki
schleborsjki27 feb. 2013 - 14:38

Anne heeft gelijk. Men moet zich niet laten naaien door de pvda en haar oeverloze maakbaarheidsgeneuzel. Hoerenlopers zijn m.i. echter wel ranzige ventjes. Het zullen je klanten maar zijn.

1 Reactie
PopeyeKamper
PopeyeKamper27 feb. 2013 - 14:38

"Hoerenlopers zijn m.i. echter wel ranzige ventjes. Het zullen je klanten maar zijn." Ik heb als coördinator 8 jaar gewerkt op de G.J. de Jonghweg in Rotterdam, tippelzone Keetje Tippel. Per dag - nacht, gemiddeld 450 klanten, 7 dagen in de week. Havenarbeiders, leraren, glazenwassers, zeelui, politiekers, advocaten, dokters, maatschappelijkwerkers, juristen, piloten, kennissen, buren, ect; en die zgn fatsoenrakkers zoals jij, die het allemaal zo ranzig vindt.!

JongLinks
JongLinks27 feb. 2013 - 14:38

Zo naïef om de vrijheid van prostitutie een van de grootste vrijzinnig verworvenheden te noemen. Misschien is de Nederlandse oplossing de beste, ik betwijfel het, maar ook als het zo is dan is deze niet perfect en moet er altijd worden gekeken naar verbetering. Het feit is gewoon dat er enorme uitbuiting plaats vind en dat het gewoon simpelweg niet fijn is om hoer te zijn (ook niet als je het vrijwillig doet). Steun de hoeren, maar maak geen sprookjes van hun werk.

1 Reactie
robvaniren
robvaniren27 feb. 2013 - 14:38

'dat het gewoon simpelweg niet fijn is om hoer te zijn' spreekt meneer/mevrouw uit ervaring?

jakobwedemeijer
jakobwedemeijer27 feb. 2013 - 14:38

Mag ik Anna uitnodigen op mijn kantoor Advocatenkantoor Oudegracht in Alkmaar om met de specialisten te praten. Wij staan slachtoffers mensenhandel bij. De legalisering heeft de mensenhandel enorm vergemakkelijkt. Door de enorme vraag en de enorme bedragen is mensenhandel enorm lucratief voor criminelen. Het Zweedse model is te radikaal maar er moet is aan de legalisering worden gedaan want er is grootschalige slavernij in Nederland.

1 Reactie
toshiba
toshiba27 feb. 2013 - 14:38

Heb je wel in overweging genomen dat met de uitbreiding van de EU, met name naar de Oostkant juist de criminele kant meer ruimte kreeg omdat het politionele toezicht in die landen op prostitutie gerelateerde misdaad er laag is en de grenzen van dat soort landen een gatenkaas is. Eenmaal binnen de EU is doorzetten van de criminele activiteiten naar steden als Amsterdam, namelijk kinderspel.[open interne grenzen] Een van de constateringen bij het zweedse model is dat de criminaliteit en slavernij niet minder is geworden. Het is gewoon uit het zicht verdwenen.

[verwijderd]
[verwijderd]27 feb. 2013 - 14:38

Handen af van onze hoeren? Maar dan verdienen ze toch geen cent meer.

1 Reactie
Woeki Hypo
Woeki Hypo27 feb. 2013 - 14:38

@Piet de Geus, wo 27 februari 2013 20:13, Handen af van onze hoeren, PvdA! “Handen af van onze hoeren? Maar dan verdienen ze toch geen cent meer” De oproep geldt alleen voor de PvdA bestuurders, de PvdA leden en de PvdA kiezers: de nieuwe dominees (sommigen uitgezonderd). Woeki Hypo.