Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Handen af van Curaçao

  •  
24-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Als Curaçao ervoor kiest op eigen benen te gaan staan, past daar Nederlandse stilte bij
Een ruime meerderheid zal niet dwars liggen als Curaçao zelfstandig wil worden, werd deze week bekend. Ach, wat zijn onze parlementariërs toch een lieverds.
De stuiptrekking die immer volgt op zelfbewuste uitspraken in de voormalige koloniën zijn systematisch paternalistisch. Men lijkt op Het Binnenhof nog altijd niet te begrijpen dat de voormalige koloniën zélf gaan over zelfstandigheid of niet. Wat Nederlandse politici daar ook van vinden.
Als een student op kamers gaat wonen kunnen de ouders twee dingen doen. Ze zijn het er mee eens en steunen de student met geld, middelen of advies. De tweede optie is dat ze het afkeuren. In beide gevallen zal de student gewoon doen wat hij of zij al van plan was te gaan doen: op zichzelf gaan wonen en dat zal gaan met vallen en opstaan. Wellicht zal de student een keer krap zitten of een keer niet weten hoe je een goede pan eten maakt, maar dat hoort erbij. Al doende leert men.
In het geval van een volk dat ‘op zichzelf wil gaan wonen’ ligt de situatie nog wat scherper. Historisch gezien heeft Nederland geen enkel recht op zeggenschap over in dit geval het Antilliaanse volk. Nederland is geen vader, moeder, oudoom of vriend. De historische band bestaat vooral uit eeuwenlange onderdrukking en exploïtatie. Een vruchtbare vriendschap op deze betonnen fundering is een schier onmogelijke, getuige de wijfelende rol die Nederland telkenmale inneemt ten opzichte van haar vroegere kolonie en vice versa.
Als Curaçao ervoor kiest op eigen benen te gaan staan, past daar Nederlandse stilte bij. Geen debat in de Kamer over steun, vriendschap of andere relatievorm. Geen publieke discussie over wat wij daar van vinden: gepaste stilte.
Mocht men op het eiland beslissen dat men een innige band met Nederland wil: prachtig. Wil men zoveel mogelijk afstand: ook prachtig.
Nou goed, een recept voor een goede pan eten zou Nederland wel kunnen geven. Al maken ze die op Curaçao waarschijnlijk net zo lekker. 

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

Heileeuw
Heileeuw24 okt. 2012 - 10:42

De schrijver heeft last van irrationeel denken, dat is niet erg, dat doen we allemaal weleens maar in die staat een stukkie schrijven levert meestal geen waardevolle inzichten op. Of de schrijver het wil of niet: Curaçao maakt deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden en in die hoedanigheid heeft de Kamer recht van spreken, ook als het de schrijver niet aanstaat:) Nederland onderschrijft het handvest van de Verenigde Naties en die hebben een protocol voor (voormalige) kolonien die onafhankelijk willen worden en dat legt het initiatief voor onafhankelijkheid bij de voormalige kolonie, Curaçao dus, neer. Voorts gaat het over de relatie: en of er een warme relatie gaat ontstaan na de onafhankelijkheid is niet alleen afhankelijk van Curaçao, daar zijn er echt twee voor nodig....:) Dan nog iets over de kans dat onafhankelijkheid ook echt een optie is voor de eilanders..nou nee, hooguit 15% van de stemgerechtigden is daar voor, ze zijn niet gek daar. Waar blijft dan de lol van het voortdurend appelleren aan het schuldgevoel van de Nederlandse staat, en niet te vergeten het met enige regelmaat het trekken van de portemonnee?

[verwijderd]
[verwijderd]24 okt. 2012 - 10:42

toch jammer dat de recente geschiedenis door de schrijver vergeten wordt, als je de bedragen ziet die de laatste jaren door nederland in de antillen zijn gepompt optelt dan is nederland zowel ouder als suikeroom overigens heeft nederland wel degelijk recht tot spreken simpelweg omdat de huidge mede door de antillianen ondertekende verdragen dat nu eenmaal stellen

2 Reacties
denmol
denmol24 okt. 2012 - 10:42

"als je de bedragen ziet die de laatste jaren door nederland in de antillen zijn gepompt" Jij kunt vast wel feitelijk aangeven hoe groot die bedragen zijn die er ingepompt worden?

sefnic
sefnic24 okt. 2012 - 10:42

Ton, je moet niet alles geloven wat je verteld wordt, Nederland is zeker geen suikeroom, asl je ziet dat voor elk gulden dat "geshonken" wordt 150,-- terugbetaald moet worden. Dit soort verhalen doen heel vaak de ronde terwijl het verhaal twee kanten heeft. Nederlandes volk wordt slect of half geinformeerd, de journalsit hierboven belicht alleen maar de andere kant en dat moet eens een keer gedaan worden. Zou jij het willen dat jullie autonomie nog bepaalt wordt door Duitsland?

[verwijderd]
[verwijderd]24 okt. 2012 - 10:42

Realiseren die mensen zich wel dat afsplitsen zeer waarschijnlijk tot armoede zal leiden? Wat je ziet in het hele Caribische gebied is dat ze het moederland nodig hebben om financiële en economische stabiliteit te handhaven. Zelfde zie je nu ook gebeuren in Zuid-Afrika. Er is gelijkheid maar de leefomstandigheden van de voorheen onderdrukte zwarte bevolking worden eerder slechter dan beter. Ik ben bang dat ons nu nog mooie Curacao in een 2e Haïti verandert. Als de eigen bevolking dat zo graag wil mogen ze onafhankelijk worden, het is hun eigen recht, maar ik denk dat de economie snel onderuit zal gaan zonder Nederland.

1 Reactie
sefnic
sefnic24 okt. 2012 - 10:42

Geachte bijstandkoming, dit soort manier van denken maakt het dat het we idd een derde werldland worden en die kant op kan gaan. Als je de mensen de juiste eduactie, infromatie en bestuursvorm geeft niet. Weliswaar bestaat volledige onafhankkelijkheid niet, maar het gaat om het RESPPECT van een volk. Nederland heeft zich ook losgevochten van Duitsland toch? en de weropbouw zelf gedaan. OK we zijn een klein eiland , dan gaat het wel op een ander manier. Met de welwillendheid (ook) van Nederland zal het zeker lukken. Ik denk dat jullie de bemoeienis van Nederland en de bepaling van de financiele middelen die zie aanreieken onderschatten, Nederland stop er geld in , maar haalt meer dan150% terug (huidige schuld bestaat drm uit een hoge bedrag btrf RENTELAST), qua regelgeving wordt het eiland ook beperkt om eigen inkomsten te generen en minder afhankelijk te zijn van Nederland, offshoreregeling bijvoorbeeld, dat het moglijk maakt voor nedeland om wel zijn voordeel hierin te krijgen. Dit is nog steeds een vorm van exploitatie. Weet u wel wat er op de BES eilanden gebeurt? De originele Boneariaanse inwoners kunnen de ksoten van de primaaire levensbehoeften niet dekken. Omdat daar merendeels van de Nederlanders zijn gaan wonen met hun euros en nederlandse bedrijven zich daar hebben gevestigd waardoo het levenstandaard voor een gewone Boneriaan niet haalbaar is. Vindt de doorsnee Nederlander dit wel goed? dit is ook een vorm van vorming van derde wereldsituaties, zoals in zuid-africa, de situatie op Boneire is een soort verkapte apartheid. Willen jullie dit wel , met een schijn van welzijn voor de bevolking?