Joop

Een handelsoorlog met de VS kent alleen maar verliezers

  •  
22-03-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
trump tradewar

© Screenshot CNN

Trump is hierin de charlatan, maar laat Juncker dan vooral de koene ridder zijn die wil samenwerken om de vrijhandel socialer te maken
De dreigende woorden over het invoeren van importheffingen door zowel de Amerikaanse president Trump als de voorzitter van de Europese Commissie Juncker vormen een rookgordijn voor de echte problemen die gepaard gaan met vrijhandel. In de afgelopen decennia is er teveel ruimte geboden aan vrijhandels-adepten. Het antwoord daarop moet niet protectionisme zijn, maar het beter reguleren van de wereldhandel, zodat de sociale waarden niet in het geding komen. Trump is daarbij de charlatan, maar laat Juncker dan vooral de koene ridder zijn die wil samenwerken om de vrijhandel socialer te maken.
Shock and awe De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn eigen interpretatie van de shock and awe-methode. Allereerst concludeert hij, via Twitter, dat de Amerikanen onrecht wordt aangedaan. Vervolgens moet dit leed ongedaan gemaakt worden met een extreme maatregel die de tegenstander in verbijstering achterlaat. Zo gaat het ook met handel.
Volgens Trump sluiten Amerikaanse staal- en aluminiumfabrieken hun deuren, verliezen Amerikaanse arbeiders hun banen en wordt de Amerikaanse markt overspoeld met producten die het land eerst zelf produceerde. De oplossing in het kader van de America First-politiek: importheffingen om de Amerikaanse staal- en aluminiumarbeider te beschermen.
Protectionisme De positieve effecten van deze protectionistische maatregelen op de werkgelegenheid in de VS zijn te verwaarlozen. Buitenlandse bedrijven die geconfronteerd worden met de heffingen zijn mogelijk eerder geneigd hun activiteiten te verplaatsen naar de VS. Echter, de president vertelt er niet bij dat veel Amerikaanse bedrijven afhankelijk zijn van de import van buitenlands staal en aluminium. De simpele economische les leert ons dat deze producten duurder worden. Duurdere producten leiden vervolgens tot minder afzet en daarmee tot een verlies aan Amerikaanse werkgelegenheid. Bovendien zwakt de president zijn eigen maatregel af door een uitzonderingspositie te creëren voor de grootste staalexporteurs Canada en Mexico. China, de grootste staalexporteur in de wereld, wordt nauwelijks geraakt door de heffingen. Het maakt Trump tot de charlatan voor Amerikanen die hoop hadden op meer werkgelegenheid in de Verenigde Staten.
Daarentegen neemt de Amerikaanse president een enorm risico op het creëren van een mondiale handelsoorlog. De Europese Unie reageerde bij monde van Jean-Claude Juncker fel door importheffingen aan te kondigen op onder meer producten die symbool staan voor de Amerikaanse natie, zoals Harley Davidson motoren en Levi’s jeans. Dit lokte weer een tegenreactie van Trump uit. Hij kondigde aan dat Europese auto’s voorzien worden van een heffing. De aandacht ligt nu bij het uitbreken van een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie, waardoor de negatieve consequenties die gepaard gaan met vrijhandel uit het oog worden verloren. Daarom zou Juncker de koene ridder moeten zijn die kalm reageert, een dreigende handelsoorlog met diplomatie afwendt en oog heeft voor de mondiale problemen die ontstaan door vrijhandel.
Standaarden De opbrengsten van de wereldhandel worden namelijk nog steeds niet gelijk verdeeld. Grote multinationals kunnen veel meer winst maken door de productie naar lagelonenlanden te verplaatsten. Arbeidsvoorwaarden en sociale voorzieningen staan overal ter wereld onder druk. In deze tijden is het belangrijk dat Europa het voortouw neemt en ervoor zorgt dat wij onze eigen opgelegde standaarden naleven.
Van een charlatan als Trump hoeven wij dit niet te verwachten. Laat Juncker daarom de kalmte bewaren en hier het voortouw in nemen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 mrt. 2018 - 17:10

Voor sommige landen is protectionisme juist goed. Protectionisme tegen lagen lonen van hun eigen mensen, tegen kinderarbeid en armoede en voor exploitatie van hun eigen land op een 'gezonde' manier, zodat de koek wat beter verdeeld kan worden over de wereld. Bescherming tegen hebzucht van de markt, mag van mij wel. Ik gun het ze graag. Dan betalen we maar wat meer voor onze bananen. Ach je kunt het van meerdere kanten bekijken. Je kunt alle situaties niet over een kam scheren. Het westen heeft lang genoeg geprofiteerd van de uitbuiting van anderen. Dus het ligt er maar aan welke landen en waarom. Heel die globaliseringsgedachte is enkel gestoeld op uitbuiting door multinationals van de halve wereldbevolking, goedkope grondstoffen, goedkope grond, goedkope slaven etc..Het heeft de rijkste bewoners van de planeet vooral gediend en niet te vergeten de aandeelhouders.

[verwijderd]
[verwijderd]23 mrt. 2018 - 22:28

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Ukkie3
Ukkie324 mrt. 2018 - 11:40

Als de productie meer kost dan het product oplevert deugt het verdienmodel niet. Vraag(afzet) en aanbod(productie) De handel heeft concurrentie nodig.(Tenzij een monopoly gewenst is) Kijk naar daf, fokker en v&d. Steenkool- en gaswinning. Olie was goedkoper dan steenkool en gas hadden we gratis en genoeg? Als je de eigen producten-productie in bescherming neemt tegen de concurrent dan wordt het leventje duurder dan nodig,(tenzij de binnenlandse vraag-afzet groot genoeg is of consuminderen). Als de export belast wordt door importheffingen sluit je de deur voor handel&vooruitgang. China is de grootste exporteur van staal, heeft delfstofgebieden over de hele wereld ter beschikking. Denkt trumpie dat hij met staalheffing China kan treffen? De wereld is groter dan USA. China gaat het voor de wind en heeft een grotere veerkracht dan "america first", durf ik te beweren. Dat China beschikt over veel hardwerkende chinezen die ook nog eens goedkoop zijn, daarbij over uitstekende (buitenlandse) verdienmodellen beschikt, kan jolly joker "america first" niets tegen uitrichten. De jolly joker gaat niet over de beurs van de chinezen. 't Grootste deel van de wereldbevolking heeft weinig te verliezen en veel te winnen,... reken uit de winst.

Ukkie3
Ukkie323 mrt. 2018 - 19:18

Winst Trump = ego gestreeld door Europa. Goedkoop Chinees staal kan nadelig zijn voor Europese afzet. Amerika is de wereld niet!!! Ook al denkt "america-first" dat. http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/donald-trump-und-die-us-strafzoelle-china-haelt-sich-ploetzlich-zurueck-warum-a-1199594.html

richarrd
richarrd23 mrt. 2018 - 15:40

Die Trump en de zijnen staan zo ver van de werkelijkheid af, waar zijn die lui toch mee bezig? Heel onvriendelijk en helemaal niet leuk. Kunnen we het nieuws over Trump niet blokkeren zodat dat nieuws het land niet binnen kan komen?

1 Reactie
ton14024
ton1402424 mrt. 2018 - 9:52

Wil je Facebook e.d. , mensenrechten blokkeren? Eindelijk een handelsoorlog, en ik mag niet meegenieten?

quatsch
quatsch23 mrt. 2018 - 2:41

#De opbrengsten van de wereldhandel worden namelijk nog steeds niet gelijk verdeeld. # Goh, en wie hebben dat mogelijk gemaakt?

1 Reactie
LaBou
LaBou 23 mrt. 2018 - 21:05

Was dat dan de bedoeling, die eerlijke verdeling bij het invoeren van de globalisering? Dat was toch alleen maar voor de mensen / bedrijven die alles al hebben?

dijkbewaker
dijkbewaker23 mrt. 2018 - 1:08

Citaat: De simpele economische les leert ons dat deze producten duurder worden. Duurdere producten leiden vervolgens tot minder afzet en daarmee tot een verlies aan Amerikaanse werkgelegenheid. ------- Aparte uitleg gezien het verleden van Agnus Jongerius die hier meer de econoom laat spreken als de vakbondsbestuurder. Want iedereen weet die wat verder kijkt dat juist de globalisering en vrijhandel vooral de VS heeft getroffen om een aantal redenen. Deze president is zo snel mee bezig, zo snel met schaken op het internationale economische speelveld als geen enkele president voor hem...China levert alles en aan iedereen voor rommelprijzen, maar houdt zelf haar markt gesloten....Er is dus helemaal geen vrijhandel wat dat betreft. Verder worden producten uit de VS bijvoorbeeld auto's gigantisch belast met belasting zodat een auto in de VS 30.000 dollar kost en in ons land dezelfde auto120.000. De vrijhandel is er slechts in naam, en het barst van de protectie methoden om het eigen product te beschermen. In China kan er niet eens een buitenlands bedrijf een poot aan de grond krijgen omdat er altijd een Chinese compagnon moet zijn...Staatshulp voor eigen bedrijven: Dat is de gangbare modus...Dan heb ik het nog niet eens over alle regels die we stellen aan bedrijven alhier en de VS waar in China en alle andere lage lonen landen nogal verschillend over gedacht wordt.... Milieu regels?? Werkuren, vakantie? uurloon? Uitbuiting is de gangbare modus. Verder wordt nieuwe technologie waar miljarden mee gemoeid is om het te ontwikkelen gratis wordt overgenomen om goedkope alternatieven te maken. De import van nep producten kent geen grenzen. Alles wordt overgenomen met labels die niet van echt te onderscheiden zijn. Ook producten die een beschermde status hebben omdat de naam naar een streek verwijst waar het originele product vandaan komst. Dus de kreet handelsoorlog kan ook vertaalt worden naar een pas op de plaats om alle oneerlijke wildgroei die te grote vrijhandel nou eenmaal met zich meebrengt terug te brengen naar een rechtvaardiger wereld. Kijk, je hoeft Trump niets over handel te leren want hij is er mee opgegroeid. De VS betaalde veel te veel voor alles en nog wat in de wereld als de gulle grote oom en die vrijgevigheid welke ten kostte gaat van de werkgelegenheid en de infrastructuur in het binnenland wordt nu aangescherpt. Amerika first heet dat, en daarvoor is deze ruwe bullebak gekozen. Wie het er niet mee eens is in het thuisland krijgt een simpele antwoord van Trump: You're fired. Staat bovenaan op You Tupe...Dus iedereen kon en kan het weten. Eerlijk gezegd kan ik een heel eind met Trump meegaan op het gebied van economisch wakker schudden voor een eerlijker deal... Laat de rest voorlopig maar zitten....

1 Reactie
hansdetorenkraai
hansdetorenkraai23 mrt. 2018 - 12:51

Goed stuk geachte Dijkbewaker!!

Hiltermann
Hiltermann22 mrt. 2018 - 23:55

De EU is er weer in getrapt. Trump roept iets ongenuanceerds waarop heel Brussel in de gordijnen vliegt en onmiddellijk dreigt met tegenmaatregelen. Trump wacht rustig af tot het stof is gaan liggen en gaat intussen accoord met uitzonderingen voor Mexico, Canada en nu ook voor de EU. De Amerikaanse industrie zal hem ongetwijfeld hebben ingelicht dat het hoogwaardige staal van Tat Steel in de VS niet gemaakt kan worden. Dat betekent een prijsverhoging van grondstoffen voor de Amerikaanse industrie. Trump is en blijft een straatvechter. Juncker cs zijn geen partij voor Trump. Dit zal zeker niet de laatste keer zijn dat Donald Trump deze methode volgt, wen er maar aan.

henk-alexander
henk-alexander22 mrt. 2018 - 22:17

Nu gaat het tussen de VS (Trump) gen China. De vraag is of de EU er buiten kan blijven, want 'waar twee olifanten vechten wordt het gras vertrapt'.

1 Reactie
Joyce Klassen
Joyce Klassen23 mrt. 2018 - 8:20

De EU zou er goed aan doen Trump te steunen, China dumpt staal, neemt bij ons bedrijven met hoogwaardige technologie over, maar laat heel moeilijk westerse producten en diensten toe, en laat geen westerse investeringen toe zonder Chinese deelname. China is een typisch geval van eenrichtingsverkeer. Dat Trump daar tegen op wil treden is niet alleen logisch maar ook heel belangrijk voor ons. Als China op een gelijkwaardige manier handel met ons gaat drijven kunnen wij er ook veel meer verkopen. Met Trump is er gelegenheid ontstaan om China met vereende krachten te corrigeren.

Brenda T. Van der Velden-G.
Brenda T. Van der Velden-G.22 mrt. 2018 - 21:06

Wel een goed moment om smakelijk en smeuig bij te kopen, iemand moet tenslotte de beurskoersen steunen toch?

CM2
CM222 mrt. 2018 - 19:09

Haha. Trump voert Brussel bij de neus door de arena. Brussel kruipt voor hem. Trump is een straatvechter, de Brusselse demofoben kennen alleen de taal van de beleidsnota's. Bij kwesties als deze kun je je afvragen wat de meerwaarde van de EU is. Zonder EU was op bilateraal niveau immers hetzelfde bereikt.

Ukkie3
Ukkie322 mrt. 2018 - 18:08

De winst van dreiging is zo'n narcistisch impulsief figuur wel bekend. Kijken wat ie met de dreiging weet binnen te halen.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai22 mrt. 2018 - 18:04

De Europese Unie wordt toegevoegd aan een lijst met landen waarvoor de Amerikaanse importheffing op geïmporteerd aluminium en staal voorlopig niet gaat gelden. VS-vertegenwoordiger voor Handel Robert Lighthizer heeft dat donderdag bekendgemaakt in de Amerikaanse Senaat, zo meldt persbureau Reuters. Ook Australië, Argentinië, Brazilië en Zuid-Korea worden, in afwachting van de uitkomst van definitieve onderhandelingen, uitgesloten van de importtarieven.NRC Zo dat is even een ander verhaal, en dat van de koene ridder Juncker is natuurlijk enkel in de ochtend voor de lunch daarna is meneer dronken en loopt een ieder te zoenen. Heb maar dan ook helemaal niets met die brulaap uit de VS maar deze ondemocratische tragische dronkaard gaat niets voor elkaar krijgen. Maar als Agnes Jongerius Europarlementariër namens de PvdA Juncker als de redding aanhaalt berg je dan maar.

Dampert
Dampert22 mrt. 2018 - 17:11

Jean-Claude Juncker als koene ridder, dat vraagt flink wat verbeeldingskracht. En los daarvan, Trump ziet redelijkheid als zwakte. Je kunt niet over je heen laten lopen door dit soort bully's. Natuurlijk is het zaak om het hoofd koel te houden, maar je zult toch ook echt je eigen kracht moeten laten zien. Met alleen diplomatie ga je het niet redden, Trump heeft geen flauw idee wat dat inhoud.

Brenda T. Van der Velden-G.
Brenda T. Van der Velden-G.22 mrt. 2018 - 16:42

Dat een handelsoorlog alleen maar verliezers kent schijnt inmiddels zelfs tot Trump doorgedrongen te zijn. Na Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, Mexico en Zuid-Korea wordt nu ook Europa uitgezonderd van de maatregel. Het was dus weer een gevalletje gebakken lucht van de WIC (Windbuil in Chief). Blijven over als grote spelers die getroffen worden India en China en iets zegt mij dat ook daar bakzijl gehaald gaat worden want de mogelijke gevolgen van een handelsconflict met die partijen zijn economisch te veel in het nadeel van de VS om door te zetten.

Joyce Klassen
Joyce Klassen22 mrt. 2018 - 16:16

Trump weet dit ook allemaal wel. Hij volgt een tactiek : de EU eerst zo bang maken voor een handelsoorlog dat ze gaan instemmen met geamenlijke maatregelen tegen China (de echte valsspelers). Trump is een bluffer, zo heeft hij altijd zaken gedaan. Hij doet net alsof hij een dramatische maatregel gaat nemen tegen de EU, maar is die helemaal niet van plan te nemen. En zo probeert hij de EU te laten denken nou dan maar het mindere kwaad van iets anders wat we eigenlijk niet willen : EU-invoerrechten op Chinees staal. Zo bereikt Trump zijn uiteindelijke doel : invoerrechten op Chinees staal door zowel de EU als de USA. j

1 Reactie
Ukkie3
Ukkie322 mrt. 2018 - 18:20

gezamenlijke maatregel,... nice one.

Opa2
Opa222 mrt. 2018 - 15:57

nadat Trump zijn handelsrestricties ongeveer 3 weken en 2 dagen geleden openbaarde, had de EU alleen als tegenzet :''dan gaan wij dat ook doen, maar dan erger''.... vergetende alle administratieve rompslomp bij de EU landen die immense investeringen zouden vergen. Nu komt onze geachte PvdA (en dus links mogen we verwachten) met een opstel dat bol staat met achterhaalde feiten , aannames, vermoedens en vrees. Veel was allang breeduit beschreven, in buitenlandse kranten en uiteraard binnenlands, van Telgr via elsev tot volkskr en trouw. Wij noemen een dergelijk document: mosterd na de maaltijd, zwakte bod, en... , als je goed leest .... de onderdanigheid naar Juncker straalt er van af... Die heb zn schapies goed onder zijn dikke duim !!

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot22 mrt. 2018 - 22:48

'Wij noemen een dergelijk document: mosterd na de maaltijd' Blijkbaar gemist dat de Dow Jones 700 punten is gekelderd vandaag dankzij die sukkel van een Trump! Fijn voor de pensioenopbouw..