Joop

Handelsoorlog tussen Verenigde Staten en EU lijkt aanstaande

  •  
31-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
7939473436_8c34a61261_z
De Amerikaanse president Donald Trump zal zijn eerdere dreigement, het invoeren van importheffingen voor de Europese Unie, ten uitvoer gaan brengen. Dit schrijft The Wallstreet Journal , op basis van wel ingevoerde bronnen. Volgens Trump zijn de Europese douaneregels te streng en zijn er teveel belemmeringen voor Amerikaanse producten.
In maart van dit jaar kwamen Amerikaanse voorstellen van 25 procent heffing op staal en 10 procent op aluminium op tafel. Hiermee stootte Trump China tegen het hoofd. Bevriende landen als Canada, Mexico, Brazilië, Australië, Argentinië en de EU kregen nog even een uitzonderingspositie toebedeeld, maar daar komt aan het eind van deze maand een einde.
Brussel zit ondertussen niet stil. Europees Commissaris van Handel Cecilia Malmström liet al weten terug te slaan als de Verenigde Staten daadwerkelijk overgaat tot het invoeren van heffingen. De Europese Unie zal in dat geval dezelfde tarieven gaan berekenen als de Verenigde Staten. Bovenop die maatregelen zullen producten als Harley Davidson, pindakaas en spijkerbroeken nieuwe, hogere tarieven krijgen. Malmström, in Brussel tegen de Guardian:
‘Een handelsoorlog kent geen winnaars. Maar als het gebeurt, zullen we maatregelen nemen om Europese banen te beschermen.’
Susan Danger zegt in een verklaring namens de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Europa, dat Amerikaanse bedrijven in Europa tegen de plannen van Trump zijn. Volgens Danger zouden importheffingen een gevaar kunnen vormen voor de wereldhandel.
Cc-foto: Dennis Hill
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (42)

korheiden2
korheiden21 jun. 2018 - 9:41

Trump gaat alweer zijn eigen gang. Veel Amerikaanse bedrijven zijn het met hem oneens. Ik vind het moeilijk in te schatten wat de gevolgen op de lange termijn zullen zijn. De Amerikaanse economie schijnt behoorlijk goed te draaien, men is exporteur van olie en gas geworden. Op de lijst van meest concurrerende economieën staat de VS op 1 en is Duitsland, de motor van Europa, gezakt van 4 naar 15. De realiteit lijkt me - helaas - ook, dat de EU mondiaal een middelgrote speler is en dat de opkomende landen als India, China en Brazilië (ik vergeet er vast een paar) een steeds grotere rol zullen spelen. Ook wat betreft de Brexit zijn de voorspellingen ongewis. Ook de UK zal zich meer gaan richten op de grote landen buiten Europa. De EU gaat enorme problemen krijgen met de Italianen. Kortom, het zijn turbulente tijden.

Geesteman
Geesteman1 jun. 2018 - 9:32

Als Europa echt een statement wil maken zouden ze de Amerikaanse droom om meer schaliegas naar Europa te exporteren moeten boycotten. Met pindakaas voer je geen oorlog.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin2 jun. 2018 - 4:29

Nu begrijp ik dat ze in Brabant naar schalies willen gaan boren. Ik hoop dat heel Nederland daar tezamen met de PS van Brabant tegen te hoop zal lopen.

dijkbewaker
dijkbewaker1 jun. 2018 - 9:27

Het gaat precies zoals ik voorspeld heb. De methode Trump werkt. China kiest eieren voor zijn geld en doet precies wat Trump wilde. Het was ook bizar hoe China de eigen markt beschermde tegen import. En feitelijk alle eigen producten zonder belemmering overal kon dumpen. De vrije wereldhandel bestaat helemaal niet. Nu pas komt China tot inkeer en snapt eindelijk dat de liefde niet van 1 kant kan komen.....De EU zit nog in de ontkenningsfase en denkt hard te kunnen onderhandelen. Vergeet gemakshalve de eigen extra hoge importheffingen die ze op Amerikaanse goederen legt te benoemen. De EU zit in een wurggreep en beseft het nog niet....De handel tussen de VS en China zal exponentieel stijgen terwijl de EU toe zal toe kunnen kijken hoe het werkt....ten kostte van de EU. Trump doet niets anders dan waarvoor hij gekozen is en de juiste man op de juiste plaats is... Slechte deals worden ontmantelt waarna er betere deals voor in de plaats komen. Beter voor de VS. Het geluid van de tegenstanders van Trump verstommen omdat zijn methode werkt. America First politiek werkt....

4 Reacties
madbako
madbako1 jun. 2018 - 12:13

Het geluid van de tegenstanders van Trump verstommen omdat zijn methode werkt. America First politiek werkt…. Inderdaad voor de VS werkt het kennelijk. Wat zou je denken dat er gebeurd als de rest van de wereld dat ook zou doen voor zichzelf?

Geesteman
Geesteman1 jun. 2018 - 13:23

[Nu pas komt China tot inkeer en snapt eindelijk dat de liefde niet van 1 kant kan komen] Dat heb ik anders begrepen. De inkeer kwam van de VS kwam nadat China duidelijk had gemaakt dat ze hun Amerikaanse spullen konden dumpen op die plek waar de zon nooit schijnt. Wij willen vanuit het westerse post-koloniale denken nog wel eens veronderstellen dat de rest van de wereld zonder onze bijna religieuze missie van het verspreiden van het consumentendom nog een reden van bestaan kan hebben. Dat is dus niet zo. Heel veel landen redden het prima zonder dat bijgeloof. Trump is ook zo'n denker.

Joe Speedboot
Joe Speedboot1 jun. 2018 - 15:04

'China kiest eieren voor zijn geld' Die gaan nu dubbel zo hard hoogwaardige technologie ontwikkelen. Hoeven ze straks bijvoorbeeld geen chips meer in te kopen in de VS.

Jonathan2
Jonathan21 jun. 2018 - 22:17

De VS onder Trump. https://www.theguardian.com/us-news/2018/jun/01/us-inequality-donald-trump-cruel-measures-un Of hoe moord ik mijn eigen bevolking uit. Miljoenen Amerikanen worden bewust de dood in gejaagd. Gematigd rechts, zullen we maar zeggen.

Poezenmens
Poezenmens1 jun. 2018 - 9:20

Trump wil geen Mercedessen, Audi’s en BMW’s in New York meer zien. Maar, hij is toch de man die banen wil creëren en behouden? Wat een idioot! https://www.trouw.nl/home/grootste-fabriek-bmw-in-vs-niet-meer-in-duitsland~a3ebc220/

2 Reacties
CM2
CM21 jun. 2018 - 11:20

Trump wil wel Duitse auto's in New York zien, mits gefabriceerd in de VS. Dat behoudt en creëert banen. Wat een sluwe vos!

Joe Speedboot
Joe Speedboot1 jun. 2018 - 15:06

'mits gefabriceerd in de VS. Dat behoudt en creëert banen. ' Dat doet BMW al slimmerik.

Bernie2
Bernie21 jun. 2018 - 7:08

Trump zoekt na een jaar presidentschap nu na China, Japan, Noord Korea, Rusland, Mexico etc. openlijk oorlog met de beste en oudste allies die de federatie heeft: Europa en Canada. Is deze hufter nog te stoppen? VS: waar zijn jullie in duivelsnaam mee bezig? Deze man maakt zoveel stuk. Zet olifant Trump die in de spreekwoordelijke diplomatieke porseleinkast rond stampt meteen opzij en installeer een échte president. Zo een die bindt en weet waar het qua diplomatie om draait.

2 Reacties
Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)1 jun. 2018 - 10:08

"Trump zoekt na een jaar presidentschap nu na China, Japan, Noord Korea, Rusland, Mexico etc. openlijk oorlog met de beste en oudste allies die de federatie heeft: Europa en Canada." Leuke zin, maar technisch gezien is Marokko de oudste bondgenoot die de VS heeft.

Bernie2
Bernie21 jun. 2018 - 11:10

:-)

sandervdakker
sandervdakker1 jun. 2018 - 5:44

Niemand lijkt meer in de gaten te hebben dat het door velen gevreesde EU USA vrijhandelsaccoord CEETA nu voorgoed, in elk geval voor lange tijd, van de baan is. Geen VS rotzooi te koop in de EU landen. Dan, protectionisme is nu meteen handelsoorlog. Trump lijkt mij goed de waanzin in te zien alles in het buitenland te laten maken, en te importeren, leuk voor bedrijven, maar minder leuk voor de VS belastingbetaler, die mag betalen voor het redden van de hongerdood van VS werklozen. Zoals eigenlijk altijd, onze media geven weer een genuanceerd objectief beeld. Tot slot, Trump had voor de verkiezingen beloofd de werkloosheid in de Rust Belt terug te dringen, hij doet wat hij heeft beloofd, uniek voor een politicus.

2 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen1 jun. 2018 - 6:54

Sinds wanneer creëren politici banen? Bedrijven zijn geen werkgelegenheidsprojecten, het moeten winstmakers te zijn. Als ze dat niet zijn gaan ze dicht. Voor het overige doen bedrijven er alles aan om alles te automatiseren of te "outsourcen" naar lage lonen landen. Dus wat Trump doet is het stimuleren van winstmaximalisatie van aandeelhouders en niets aan werkgelegenheid. Laat je niet neppen! Als hij het goed voor had met de werknemers dan voerde hij minimumloon in, zodat mensen geen 2 of 3 banen nodig hebben om rond te komen. Als mensen genoeg verdienen met 1 baan dan valt die andere baan open voor een werkloze....... Dat zou in heb belang zijn van de mensen....... De rest is uitsluitend in het belang van de aandeelhouders.

Nick the Stripper
Nick the Stripper1 jun. 2018 - 21:45

[ Tot slot, Trump had voor de verkiezingen beloofd de werkloosheid in de Rust Belt terug te dringen, hij doet wat hij heeft beloofd, ] De onder Obama ingezette stijgende trend zet nog even door. Vergeleken bij de landelijke trend blijven bedrijven en banen in de Rust Belt flink achterlopen. Het enige wat nog steeds stijgt in die hoek van het land is het aantal verslaafden.

Maghetweten
Maghetweten31 mei 2018 - 21:31

De EU moet de US treffen via de tech reuzen in California om zo het land te ontwrichten. Gewoon enorme importheffingen op Apple. Facebook via wetgeving het leven zuur maken tot ze huilend vertrekken uit de US

1 Reactie
JanB2
JanB231 mei 2018 - 23:12

Mijn idee.

TwoTone
TwoTone31 mei 2018 - 19:19

Dit is natuurlijk lastig: koop een nieuwe amerikaanse ford mustang gt 5.0 fastback in NL dan is die 35.000 voor belasting, je betaalt dan 73.000 bpm en ca. 7.000 btw waardoor die auto totaal 115.000 is inclusief belasting. Die 35.000 is al inclusief 10% invoerrecht dus totaal ca. 83.000 belasting op die auto. Koop een nieuwe mercedes 400 amg coupe in LA en die koop je voor $67.000 (€57.000) en je betaalt daarbij ca. $4.500 tax (hoogste lux/car tax in vs), de meeste staten zit je op 1% belasting. Wie doet er dan aan heffingen om de eigen industrie te beschermen ? Europa moet aan de bak inzake globalisering, je ontkomt er in die zin niet aan dat Brussel zijn 10% invoerheffing moet verlagen, zie ook de invoer van zonnepanelen........

1 Reactie
Jonathan2
Jonathan231 mei 2018 - 21:13

Dat doet iedereen. En als er sprake is van oneerlijke heffingen kan je naar het WTO, maar daar is geen sprake van. De EU houdt zich keurig aan de wetten voor internationale handel.

Purper Floyd
Purper Floyd31 mei 2018 - 19:13

So what ? Andersom is het geen haar beter. Probeer maar eens een US product te kopen, de douane weet er wel raad mee. Zo kosten US auto’s hier het dubbele van de lokale prijs.

4 Reacties
Jonathan2
Jonathan231 mei 2018 - 21:15

Lulkoek. De EU houdt zich keurig aan de internationale wetten voor de handel.

JanB2
JanB231 mei 2018 - 23:14

Zo kosten US auto’s hier het dubbele van de lokale prijs. So what. Wie wil er in zo'n ordinaire kwalitatief inferieure rotbak rondrijden?

Purper Floyd
Purper Floyd1 jun. 2018 - 5:08

Lulkoek Jonathan, de EU houdt zich nog niet eens aan de eigen wetten en regels. Bovendien is er vanuit de EU nauwelijks sprake van Fairtrade.

sandervdakker
sandervdakker1 jun. 2018 - 5:46

Bestel maar eens iets in de VS, als je alles hebt afgerekend inderdaad richting het dubbele.

Joe Speedboot
Joe Speedboot31 mei 2018 - 17:33

Wat wil je met een imbeciel als Trump aan de macht. Zo'n opperbaviaan die een kick krijgt van anderen tegen zich in het harnas jagen. De wereld als speeltje van een psychiatrisch patiënt. Deplorables bedankt!

3 Reacties
Johan eldert
Johan eldert31 mei 2018 - 19:17

tjsa trump denkt met een grote mond en idiote maatregelen, andere landen op de knieen te krijgen. bij kleine landen lukt dat nog wel maar EU is de grootste en meest robuuste economie van de wereld. [nog wel althans] ondertussen helpt trump de VS economie om zeep. de sukkel. de trump adepten zullen het nog zuur krijgen. Nu al blijken de belastingverlagingen voor bedrijven alleen maar tot meer geld voor aandeelhouders te leiden. de gewone burger aldaar merkt niets van de belastingplannen omdat de olieprijs te hard stijgt. en door een handelsoorlog zal de vs industrie zware klappen krijgen en dus veel baanverlies. De Reps zullen nog spijt krijgen

Joe Speedboot
Joe Speedboot31 mei 2018 - 19:40

' door een handelsoorlog zal de vs industrie zware klappen krijgen en dus veel baanverlies. ' Die 'eigen producten eerst' mentaliteit zal tevens R&D afdelingen lui gaan maken terwijl de rest van de wereld gewoon door zal blijven innoveren. Lees: voorsprong opbouwen.

JanB2
JanB231 mei 2018 - 23:16

Trump is fantastisch bezig. De grootste vijand van de VS zit nu namelijk in het Witte Huis. En dat gaan ze daar merken ook. Mooie tijden voor Europa.

Gewoon3
Gewoon331 mei 2018 - 17:23

Trump is gek, maar hij ( of in ieder geval zijn adviseurs ) weet dat dit het moment is om een handelsoorlog te beginnen met de EU. Door het gehele gedoe met Italië hangen, zowel de Euro als de EU al in de touwen en is het vertrouwen van veel burgers in de EU tot een dieptepunt gedaald. Daarnaast zal het Groot-Britannie een boost geven om nog sneller uit de EU te stappen en zich aan te sluiten bij de VS om op die manier juist de handel met de VS te versterken. Het zal niet lang duren voor de eerste scheurtjes zullen komen in de zo op het oog eensgezinde EU. Zeker als Trump de Duitse (auto) industrie hard weet te raken.

3 Reacties
Johan eldert
Johan eldert31 mei 2018 - 19:19

eu in de touwen hahahaha. EU economie staat er vele malen beter voor dan die van de VS ondanks italie. het zijn vooral de beurzen die schrikken maar daar is amper relevant op het moment.

Luneau
Luneau31 mei 2018 - 21:38

"Daarnaast zal het Groot-Britannie een boost geven om nog sneller uit de EU te stappen en zich aan te sluiten bij de VS om op die manier juist de handel met de VS te versterken." Juist niet. Ten eerste kan een trade deal jaren duren. In de tussentijd zou het VK er alleen voor staan te midden van een wereldwijde handelsoorlog. Niet echt een sterke positie. Ten tweede stelt de VS bepaalde eisen die onacceptabel zijn voor de meeste Britten. Niet zo vreemd, aangezien "America First" zich niets aantrekt van de belangen van de Britten. Ten derde zou het VK wel gek zijn als ze een afzetmarkt van 500 miljoen mensen van zich vervreemden zonder een viable alternative op korte termijn. https://www.newstatesman.com/politics/uk/2018/05/donald-trump-s-tariffs-uk-expose-brexiteers-trade-fantasies

JanB2
JanB231 mei 2018 - 23:18

Daarnaast zal het Groot-Britannie een boost geven om nog sneller uit de EU te stappen en zich aan te sluiten bij de VS om op die manier juist de handel met de VS te versterken. Forget it. Het britse bedrijfsleven raakt de hele Europese markt kwijt en de Britten gaan zich scheel betalen aan europese importgoederen. De VS heeft relatief weinig te bieden, zowel qua import als qua export.

Hannes  Achterhout
Hannes Achterhout31 mei 2018 - 17:18

Toch kan ik, gelet op Trumps primaire mindset en narcistische dadendrang, niet aan het idee ontkomen dat hij op deze manier Europa wil straffen voor niet mee willen doen aa

2 Reacties
Hannes  Achterhout
Hannes Achterhout31 mei 2018 - 17:19

Toch kan ik, gelet op Trumps primaire mindset en narcistische dadendrang, niet aan het idee ontkomen dat hij op deze manier Europa wil straffen voor het niet mee willen doen aan zijn op handen zijnde veldtocht tegen Iran.

JanB2
JanB231 mei 2018 - 23:22

En dat moet zo blijven ook. Zijn we straks lachende derde. Iran en de VS in een voor de VS ongetwijfeld weinig lonende oorlog (en dan druk ik me nog zacht uit, zie het geschifte avontuur in Irak) terwijl Europa rustig de eigen positie uit kan breiden. Ideaal.

Perezoso
Perezoso31 mei 2018 - 16:02

Schiet de gek zich weer in de eigen hoef? Verbaast me niks.

4 Reacties
JohnVKR
JohnVKR31 mei 2018 - 17:56

Tot nu toe heeft Trump succes met zijn strategie, omdat de landen die hij wil treffen toch met hem gaan onderhandelen. Ook Europa is dat gaan doen. En of het nu gaat om 'Parijs', Iran of staal, we laten Trump overal mee weg komen. Los van de al afgekondigde maatregelen, die de Amerikaanse economie overigens nauwelijks zullen raken, lijkt het me handig als Ierland en Schotland de drie Trump hotels en Golf resorts in hun landen gaan nationaliseren. En er moet uiteraard een importverbod komen op het modemerk van Ivanka Trump. Ik denk namelijk dat we eerst Trump maar eens persoonlijk moeten raken.

Johan eldert
Johan eldert31 mei 2018 - 19:20

JohnVKR 31 mei 2018 at 19:56 je bent bijster slecht geinformeerd. Natuurlijk blijft EU onderhandelen omdat ze oorlog willen voorkomen. maar als trump doorzet krijgt hij een koekje van eigen deeg, wat de VS economie wel degelijk hard gaat treffen.

JanB2
JanB231 mei 2018 - 23:23

Yep. Alleen beseft hij dat zelf niet. Hij is namelijk niet alleen gek maar ook weinig onderlegd.

JanB2
JanB231 mei 2018 - 23:25

@ JohnVKR Deze maatregelen gaan de amerikaanse economie wel degelijk raken. Het amerikaanse bedrijfsleven is niet voor niets faliekant tegen deze importbeperkingen.