Joop

Handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China escaleert in rap tempo

  •    •  
18-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
31896668935_782ae10542_z
De Amerikaanse president Donald Trump weet van geen ophouden. Maandagavond laat maakte hij bekend nog eens 200 miljard dollar aan extra importtarieven te heffen op chinese producten. Dit komt bovenop eerdere sancties ter waarde van 50 miljard dollar. Trump zei zelfs bereid te zijn de totale som aan heffingen nog eens te verdubbelen als China niet tegemoet komt aan zijn eisen. Dat Amerikaanse bedrijven meer toegang zouden moeten krijgen tot de Chinese markt, is daarvan de belangrijkste.
Tussen alle dreigementen door worden Amerikaanse bedrijven indirect ook geraakt door de heffingen. Het fabriceren van leren banken, een hoeksteen van veel Amerikaanse interieurs, is volledig afhankelijk van import van ruw leer uit China. Als de kosten oplopen komen veel leer verwerkende bedrijven in de problemen. In hoeverre dat voor Trump van belang is, zal de toekomst uitwijzen. Een eind in het economisch wedstrijdje ver plassen lijkt voorlopig niet in zicht. Yang Weimin, een van de belangrijkste adviseurs in het adviserend orgaan van de Chinese Communistische partij, liet zondag al weten niet te willen praten als de Verenigde Staten China onder druk probeert te zetten.
Cc-foto: Roy Luck
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (42)

Britta van Rees
Britta van Rees19 sep. 2018 - 7:56

Het is goed dat China eindelijk wordt gestraft voor haar oneerlijke handelsbeleid. De EU moet gewoon meedoen met Trump en China ook dwingen tot beleidsaanpassingen door middel van strafhefffingen. Eerlijke wereldhandel is prima, oneerlijke wereldhandel niet. Iedereen moet zich aan de regels houden, ook China.

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen19 sep. 2018 - 14:36

Volgens mij had Trump zich in dat geval tot de WTO moeten richten, waar zowel China als de VS zich bij aangesloten hebben. Door dat niet te doen houdt Trump zich niet aan de regels.

Frans_Cobben_Halsteren
Frans_Cobben_Halsteren18 sep. 2018 - 16:38

Kijk naar de slechte onveilige arbeidsomstandigheden in veel fabrieken in de volksrepubliek China(vooral in het binnenland), de meeste consumenten in de USA en de Europese Unie willen veel goedkope producten kopen, Deze zotte handelsoorlog zal vooral gewone werkers treffen en pijn doen, niet de rijken in de USA en Oost-Azie.

[verwijderd]
[verwijderd]18 sep. 2018 - 16:27

--- Dit bericht is verwijderd —

8 Reacties
Robert Follon
Robert Follon18 sep. 2018 - 18:21

[Amerikaanse economis groeit met 6%!] Het gaat inderdaad behoorlijk 'economis' op deze manier...

Johan eldert
Johan eldert18 sep. 2018 - 21:23

nee sukkel. de groei is geannualiseerd 4,1%. Je mag kwartaal groei cijfers niet optellen. is altijd een annualisatiecijfer. en belangrijkste reden is de geldpers die trump heeft aangezet. hij laat begrotingstekort enorm oplopen om zijn idiote plannen te realiseren, zoals bouwen van een domme muur. dus economisch is hij net zo'n domme nitwit als bush jr en bush sr. ps: zijn eigen bedrijf moest uit zijn klauwen worden gered door de RvB die zijn bevoegdheden hebben teruggeschroeft. die vent heeft nog nooit, maar dan nog nooit een winstgevend deal afgesloten.

HM van der Meulen
HM van der Meulen18 sep. 2018 - 21:41

De groei van de Amerikaanse economie in de jaren van Bush was voornamelijk gerelateerd aan de oorlog in Irak. Als de kosten van de gezondheidszorg stijgen en de farmaceutische industrie groeit als kool, dan is de economische groei. Het is al sinds mensenheugenis mode om economische groei gelijk te stellen met een hogere welvaart. Is dat wel zo? En is die groei het bewijs dat Trump weet wat hij doet? Het is de gewoonte om een zakenman te beoordelen naar de winst die hij weet te verwerkelijken en wat zijn werknemers ervan vinden komt pas op de derde plaats; Walmarkt is daarvan een goed voorbeeld. Maar voor een politicus is juist het belangrijkste wat zijn kiezers ervan vinden. En de grote vraag is natuurlijk of het wel de "American Dream" is, om met z'n allen bij Walmarkt te werken, eten te kopen bij Walmarkt en een huis van Walmarkt te huren?

Henk Joh
Henk Joh18 sep. 2018 - 22:43

@H.M van der Meulen 23:41. Dat -wat zijn kiezers vinden hoe het gaat in relatie tot de economische ontwikkelingen- is wel gewijzigd. https://news.gallup.com/poll/242189/record-low-cite-economic-issues-top-problem.aspx Although Americans clearly recognize today's improved economic situation, as evidenced by a record-low percentage who say the economy is the nation's top problem, their satisfaction with the way things are going in the U.S. remains much lower than at a previous time of economic prosperity during the dot-com boom. The recent history of highly polarized expressions of satisfaction, in which the political group not allied with the president pulls down the overall average....

Piet de Geus
Piet de Geus19 sep. 2018 - 1:47

"Op het gebied van zaken doen schat ik hem hoog in." Dat is tamelijk dom. Als hij zijn erfenis op een renterekening had gezet had hij een hoger rendement gehad. Zakelijk gezien heeft Trump er werkelijk niets van gebakken. Pas toen hij optrad als het hondsbrutale boegbeeld voor anderen ging het hem op dat vlak voor de wind. En dan nog is hij qua inkomsten afhankelijk van wanprestaties en het vervolgens kapot procederen van wie daarover klaagt.

Joe Speedboot
Joe Speedboot19 sep. 2018 - 9:40

'Op het gebied van zaken doen schat ik hem hoog in.' Proest! Jij hebt je duidelijk net zo slecht ingelezen als de deplorables en oppersukkel Trump zelf.

Nick the Stripper
Nick the Stripper19 sep. 2018 - 10:49

JosvanEwijk 19 september 2018 at 05:11 [ Kunt het niet verdragen dat ik iets anders te melden heb? ] U meldt niet 'iets anders'. U beweert iets dat niet klopt, daarmee illustrerend dat u - net als vele andere Trumpaanhangers - geen idee heeft waar u het over heeft.

DaanOuwens
DaanOuwens19 sep. 2018 - 17:10

@ JosvanEwijk De jaarlijkse groei in China was vaak meer dan 10%. https://nl.wikipedia.org/wiki/Economie_van_de_Volksrepubliek_China Dat is ongekend, dus ik denk dat die Chinezen weten wat ze doen.

punt2
punt218 sep. 2018 - 14:27

Begrijpelijk van Trump, misschien een klein voorbeeld : wanneer ik nieuwe ledlampen nodig heb bestel ik deze in China via een Amerikaanse site en dan zijn de verzendkosten 0,00, bestel ik dezelfde ledlampen via dezelfde site bij een Amerikaanse leverancier zijn ze ten eerste duurder maar er komt een aanzienlijk bedrag aan vrachtkosten bij. Wanneer ik onderdelen bestel voor mijn Amerikaanse auto ( koplampen origineel) via dezelfde site bij een Amerikaanse leverancier betaal ik het dubbele voor dezelfde materialen (Made in China en toch OEM) als wanneer ik deze via dezelfde Amerikaanse site deze koplampen in China bestel (bij dezelfde fabrikant en dus ook OEM, waar er ook nog eens geen vrachtkosten (a 45 dollar bij de Amerikaanse leverancier) bij zitten. Nu hoorde ik dat de vrachtkosten gesubsidieerd zijn door de overheid van China(weet absoluut niet of dat zo is) waardoor er een zeer onterechte concurrentiepositie is met o.a. de VS. China koopt daarmee marktaandeel ten koste van de Amerikaanse markt ( die ze zelf van producten voorziet)

1 Reactie
Robert Follon
Robert Follon18 sep. 2018 - 18:23

Ik denk niet dat je weet hoe een importheffing werkt. Die wordt niet betaald door de EXporteur (in dit geval China), maar door de IMporteur (een Amerikaans bedrijf dus) en daarmee indirect door de Amerikanen zelf...

Zandx
Zandx18 sep. 2018 - 12:22

Een zegen voor de planeet! Minder handel over en weer en dus minder CO2 uitstoot van al dat transport over de grote oceaan. Wie kan daar tegen zijn? Natuurlijk niet de totaal oplossing voor klimaat verandering, maar samen met windmolens en zonnepanelen komen we er wel. Volgende stap is hogere tarieven tussen EUropa en VS en China. Kunnen we de nieuwe Maasvlakte teruggeven aan de natuur over 10 jaar.

6 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens18 sep. 2018 - 13:16

@ Zandx Jij schrijft: Een zegen voor de planeet! Helemaal waar. Maar ook een werkloosheid van 15 %, niet iedereen een auto, toename ziekte en stress, minder huishoudelijke apparaten, minder geld voor ouderenzorg, hogere ziektekosten premies, bezuinigen op onderwijs, bezuinigen op politie, meer criminaliteit, minder vakanties, meer polarisatie en haat, minder investeringen in research. En ga maar door. Ik hou niet van vissen, maar dat kan je dan op de Maasvlakte doen. Ik begrijp dat jij erg gelukkig wordt van dit idee. Ik denk dat velen er een ander gevoel bij hebben.

Marc2406
Marc240618 sep. 2018 - 13:36

Niet iedereen een auto is dan misschien wel weer goed voor ons allen. (De planeet zal het verder een worst zijn uiteraard, vooral omdat de planeet er zelf helemaal niets van kan vinden) Het probleem waar wij gezamelijk kampen iset de gevolgen van een economisch systeem die door de premisse van oneindige groei ons laat functioneren gelijk een (kwaadaardige) tumor. Het tweede grote manco van het huidige economische systeem is dat het ons zeer slecht in staat blijkt de grondstoffen en hulpbronnen eerlijk te verdelen, waardoor de nog steeds veel te grote vormen van ongelijkheid leiden tot erg vervelende effecten, zoals honger, oorlog, migrantenstromen (voor de wat meer bekrompen types onder ons een ZEER vervelend effect) en ga zo maar door. De oplossing is niet verder gaan op de huidige toer en niet meer willen gedragen als een tumor (dooroneindig te willen groeien) maar om tot eek eerlijker (en stabieler) systeem te komen. Economie moet weer gaan betekenen wat het oorspronkelijk in het Grieks betekent. In plaats van winst en koopkrachtcijfers zou het moeten gaan over huishouden (ecos=huis, nomos=kunde), waarbij het huis onze planeet is. Ironisch genoeg is de handelsoorlog die Trump begonnen is onbedoeld misschien juist wel prima. Het dwingt ons te herzien waar wij in vredesnaam allemaal mee bezig zijn.

DaanOuwens
DaanOuwens18 sep. 2018 - 21:27

@ Marc2406 Jij schrijft; Economie moet weer gaan betekenen wat het oorspronkelijk in het Grieks betekent. In plaats van winst en koopkrachtcijfers zou het moeten gaan over huishouden (ecos=huis, nomos=kunde), waarbij het huis onze planeet is. Ik vind de gedachte sympathiek. Maar geloof er niet in. Een ruime meerderheid van de burgers hecht aan dit systeem. Overigens als ik mij probeer voor te stellen hoe jou wereld er dan uit zou zien, spreekt het ook mij persoonlijk weinig aan. Volgens mij sympathiek maar niet realistisch. Alleen uitvoerbaar op kleine schaal met een groep mensen die je ideologie delen. Een soort utopia.

HM van der Meulen
HM van der Meulen19 sep. 2018 - 2:02

Een wereld waarin niet iedereen een auto heeft en minder huishoudelijke apparaten, meer vakanties, minder ziekte en stress, lagere ziektekosten en minder criminaliteit, Ja, dat lijkt me wel wat.

De gewone nederlander
De gewone nederlander19 sep. 2018 - 8:50

Waarom niet gewoon minder mensen. Dan blijft het milieu bespaard en kunnen we nog allemaal een 'normaal' leven leiden. Overbevolking is het grootste probleem van alles.

HM van der Meulen
HM van der Meulen19 sep. 2018 - 20:09

"Overbevolking is het grootste probleem van alles." Misschien in Nederland, maar waar ik woon hebben ze daar helemaal geen last van. Begin een nationaal euthanasieprogramma als je dat dwars zit. Voor immigranten natuurlijk ook: twintig jaar, daarna soilent green.

JanBakker2
JanBakker218 sep. 2018 - 12:16

Los van de hele discussie of deze maatregelen goed zijn was natuurlijk de mogelijkheid die ge creëren was om door china goederen te dumpen terwijl dat niet wederzijds kon ook niet een juiste. Europa is daarin ook fout geweest.

Bernie2
Bernie218 sep. 2018 - 12:09

Ik zou het geen handelsoorlogen tussen de VS en andere landen willen noemen Joop. Trump is de agressor en voert eenzijdige oorlogen uit tegen China, Canada, Japan, Europa etc. Feit is wel dat de kwestie erg snel escaleert en natuurlijk reageren -in dit geval China- snoeihard met tegenmaatregelen. Erg slechte zaak voor de wereldmarkt. Maar het blijven eenzijdige uithalen van amateur Trump, niet gehinderd door kennis van welk economisch systeem ook. Het wachten is op Trump's nieuwste bedreigingen richting staten die wel gewoon zaken met China etc. blijven doen. Zoals de smeerlap ook handelspartners van Iran onder hufterige druk heeft gezet. Hoogste tijd dat de VS en de rest van de wereld van deze vernielzuchtige en boosaardige man wordt bevrijd.

2 Reacties
Thijs Schokland
Thijs Schokland18 sep. 2018 - 13:04

China zet buitenlandse bedrijven voor het blok: of je bedrijfsgeheimen delen of anders geen toegang tot China. Tegen Google: censureren of anders wegwezen. Internationale arbitrage rondom Chinese zee: geen boodschap aan. Chinese bedrijven overnemen: dacht het niet. Andersom: Chinese bedrijven wordt geen duimbreed in de weg gelegd, noch in Europa, noch in de VS. Chinese iIntimidatie tegen iedereen die het lef heeft om Taiwan als onafhankelijek staat aan te merken. Wie is hier nou de aggressor?

Bernie2
Bernie219 sep. 2018 - 6:16

Mee eens, de Chinese dictatuur is naast mensenrechten, ook qua handel met- en veroveren van het buitenland (protectionistisch) erg fout bezig. Buiten kijf. Ik haal hier China aan, maar wat betreft de grove agressie die Trump naar buitenlanden tentoon spreidt is deze staat natuurlijk inwisselbaar met Canada, Europa etc. Trump is de agressor die de dictatuur ipv. een diplomatieke benadering voor oplossingen van geschillen op termijn, nu verbaal aan flarden schiet.

Joop den Uil
Joop den Uil18 sep. 2018 - 11:28

EO is lachende derde , en NL opportunist VNO/MKB zal eerst de subsidies voor Brexit compensatie opstrijken en vervolgens met de Chinezen nog strakkere banden aanhalen .. hoppa … kom maar op met de handelsmissies. We mogen Trump wel dankbaar zijn …

1 Reactie
LaBou
LaBou 18 sep. 2018 - 14:04

de EO? zit die nu ook al in de politiek?

Thijs Schokland
Thijs Schokland18 sep. 2018 - 11:24

Wel goed toch dat iemand de Chinezen eens lik op stuk geeft? Buitenlandse bedrijven worden in China aan banden gelegd, terwijl Chinese bedrijven hier en in de VS vrij baan krijgen. je kunt twisten of Trump's aanpak effectief is, dat het hoogste tijd werd niet.

3 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens18 sep. 2018 - 13:33

@ Thijs Schokland Jij schrijft: Wel goed toch dat iemand de Chinezen eens lik op stuk geeft? Nee dat is niet goed. handelsconflicten los je nooit op met lik op stuk beleid. Die los je op door te zoeken naar oplossingen waaraan beide partijen voordeel hebben. Jij schrijft: buitenlandse bedrijven worden in China aan banden gelegd, Dat klopt, maar in het algemeen is dat niet uniek. En er vind een soort liberalisering plaats. China is niet hetzelfde als de EU en er gelden te strakke regels maar dit lost niets op. En je schrijft; terwijl Chinese bedrijven hier en in de VS vrij baan krijgen. Het is niet zo dat Chinese bedrijven hier vrij spel krijgen. Op het gebied van milieu, verkeersrechten, winstafdracht en productkwaliteit enz enz worden er hier tal van regels aan Chinese bedrijven opgelegd waarvan ze in China niets begrijpen. En je schrijft; je kunt twisten of Trump’s aanpak effectief is, Nee dat kan je niet. Trumps aanpak is gebleken niet effectief. Er is een handelsconflict ontstaan dat escaleert. Dat kan je zelf ook constateren dus er valt geen discussie meer te voeren over dat feit. En je schrijft: dat het hoogste tijd werd niet. Daar kan je dus over twisten. Waarom niet eerst praten en dan maatregelen. Waarom niet eerst praten over de maatregelen. Waarom niet optrekken met de EU, India en Brazilië. Waarom niet eerst in de G 8? Kortom veel stof om et twisten.

Thijs Schokland
Thijs Schokland19 sep. 2018 - 7:27

@Daan Ouwens. Praten? Dat doen ze al 20 jaar met China, ook via de WTO. Heeft niets opgeleverd, dat wil zeggen, het jatten van intellectuele eigendom door China is gewoon doorgegaan en is het handelsoverschot buitenproportioneel. Vandaar dat het goed is dat iemand eens man en paar noemt en 'enough is enough' uitspreekt. Kennelijk verstaat China alleen de taal van de sterke spierballen.

DaanOuwens
DaanOuwens19 sep. 2018 - 17:08

@ Thijs Schokland Jij schrijft: Praten? Dat doen ze al 20 jaar met China, ook via de WTO. Heeft niets opgeleverd, Dat praten levert aantoonbaar veel op. Dat handelsoverschot is de laatste 10/15 jaar ontstaan. En in die periode is China opener geworden en neemt het deel aan mondiale overleggen. China streeft zelfs naar het realiseren van de klimaatdoelen. En je schrijft: Kennelijk verstaat China alleen de taal van de sterke spierballen. Blijkbaar sla je ook hier de plank mis want er ontstaat een handelsoorlog. Dus de spierballen leiden niet tot onderling begrip of een andere opstelling van China.

Fred444
Fred44418 sep. 2018 - 10:45

Trump doet alles in een poging om zijn finale demasqué te voorkomen. Die kerel is volledig gewetenloos immoreel en ueberheblich. Een psychopathische maffia.

DaanOuwens
DaanOuwens18 sep. 2018 - 10:36

Dat kan uitlopen in een volgende economische crises. Hoewel de economische situatie in veel landen goed is, heeft dit een negatief effect op de wereldhandel. Het gaat er niet om dat de VS geen argumenten heeft om met China te praten over de economische relatie. Europa heeft dat ook. China ontwikkelt zich razend snel van een productie land waar eenvoudige lowtech producten worden gemaakt tegen zeer lage kostprijs tot een economisch hightech grootmacht. China kan niet blijven produceren voor de rest van de wereld zonder de eigen markt open te stellen. Zat om te bespreken dus. Maar omdat de VS geen president hebben, maar een idioot, worden deze problemen nooit opgelost en escaleert het conflict.

7 Reacties
Nico de Mus
Nico de Mus18 sep. 2018 - 13:50

!!Dat kan uitlopen in een volgende economische crises!! De volgende economische crisis is al lang in de maak ,met de rente al veel te lang op bijna 0% Onverantwoorde leningen die bij een verhoging van de rente veel leners (en dan bedoel ik geen particulieren) in grote problemen brengen.

DaanOuwens
DaanOuwens18 sep. 2018 - 15:44

@ Nico de Mus Jij schrijft; De volgende economische crisis is al lang in de maak ,met de rente al veel te lang op bijna 0% Landen die veel te veel lenen, zoals Turkije bijvoorbeeld, zijn dat zelf gaan doen. Dat heeft weinig te maken met 0% rente. Kortom je kletst uit je nek. Maar stel dat je geen onzin schreef. Dan blijft het nogal dom om in een potentieel explosieve situatie een idioot met een grote doos lucifers te laten rondlopen. Kortom je commentaar is vermoedelijk bedoeld om de domme acties van Trump te bagatelliseren, maar is nogal doorzichtig.

Nico de Mus
Nico de Mus18 sep. 2018 - 16:18

@DaanOuwens 18 september 2018 at 17:44 Lucht het op? Men waarschuwde daar al voor voordat Trump president was, Maar jij schijnt alles ,om het even welk onderwerp het beter te weten.

RaymondenJoop
RaymondenJoop18 sep. 2018 - 20:54

@Daan Dat heeft weinig te maken met 0% rente Zeker wel. 0% maakt dat geld in overvloed beschikbaar is en Turkije te makkelijk kan lenen

DaanOuwens
DaanOuwens18 sep. 2018 - 21:23

@ Nico de Mus Jij schrijft: Lucht het op? Zeker En je schrijft: Men waarschuwde daar al voor voordat Trump president was, Maar jij schijnt alles ,om het even welk onderwerp het beter te wete Alles is betrekkelijk. Ik weet het beter dan jij. Maar jij probeert dan ook de missers van Trump te ontkennen. Dat doe ik inderdaad niet. @ RaymondenJoop Jij schrijft: Zeker wel. 0% maakt dat geld in overvloed beschikbaar is en Turkije te makkelijk kan lenen Zeker niet. Want zelfs als de rente negatief is, zoals de kortlopende rente bijvoorbeeld voor Duitsland is dat voor een verstandige regering geen aanleiding om extra te lenen. En dat doet Duistland dus ook niet. Conclusie: de hoogte van de rente heeft geen relatie met het al dan niet lenen.

Nico de Mus
Nico de Mus19 sep. 2018 - 7:16

@DaanOuwens 18 september 2018 at 23:23 !!Conclusie: de hoogte van de rente heeft geen relatie met het al dan niet lenen.!! Rare conclusie, Duitsland heeft een overschot van 48,1 miljard ...en dan hoeven ze geen geld te lenen.

DaanOuwens
DaanOuwens19 sep. 2018 - 18:26

@ Nico de Mus Jij schrijft: Rare conclusie, Duitsland heeft een overschot van 48,1 miljard …en dan hoeven ze geen geld te lenen. Jouw bijdragen zijn illustratief voor een serieus maatschappelijk probleem. Mensen hebben wel een mening maar geen kennis. Ik kan daar echt niet bij. Blijkbaar besef je niet dat ook Duitsland een staatsschuld heeft van ongeveer 60 % van het BNP. Per saldo dus een stuk groter dan die van Nederland. Volgens mij zijn wij uitgepraat.

Rick Hofland
Rick Hofland18 sep. 2018 - 10:20

Is er iemand die hierover wat meer harde data ter beschikking heeft? Als berichten over dit onderwerp lees krijg ik vaak maar weinig informatie over wat het ongenoegen van de VS richting China is. Ik heb de data niet, maar als China onredelijke hoge import eisen aan Amerikaanse bedrijven stelt en andersom de Chinese bedrijven wel eenvoudig en tegen lagere tarieven naar de VS kunnen exporteren, dan begrijp ik wel dat de VS hier verandering in aan wil brengen. Maar goed, ik heb de data niet, dus als iemand die wel heeft dan zie het graag.

1 Reactie
Hiltermann
Hiltermann18 sep. 2018 - 15:34

Trump heeft niet helemaal ongelijk met zijn bezwaren tegen China en de EU maar hij slaat veel te wild om zich heen. Er zijn tariefverschillen in het nadeel van de VS maar die bedragen in de meeste gevallen niet meer dan 5%, in enkele gevallen zijn de verschillen iets groter. Helaas overziet Trump de gevolgen niet van de importheffingen. Er is al opgemerkt dat de import van leer uit China nu zo duur wordt dat Amerikaanse bedrijven die het leer gebruiken in de meubelindustrie hun productie moeten staken. Voor het Chinese leer is geen alternatief te vinden in de VS. Trump is bezig de VS in een geïsoleerde positie te manouevreren. Export van Amerikaanse producten wordt wereldwijd moeilijker. Deze politiek kent alleen maar verliezers.