Europese sancties treffen Rusland dit jaar voor 23 miljard en in 2015
voor 75 miljard … VS richt pijlen vooral op Russische bankensector ...
Tegenacties Poetin nog onduidelijk
Het begin van een jarenlange handelsoorlog met Rusland is begonnen. EU-leiders waren het erover eens dat er hard opgetreden moest worden na het neerhalen van vlucht MH17 door een raket van Russische makelij. En temeer omdat Rusland geen actie onderneemt om de wapenstroom naar Oekraïense separatisten te stoppen.
In Europa zal vanaf nu een verkoopverbod gelden van aandelen van Russische staatsbanken en investeringsfondsen. Er geldt een wapenembargo, een exportverbod voor goederen die ook geschikt zijn voor militair gebruik en een verbod op export van hoogwaardige technologie voor olieboringen. En ook zijn acht directe vrienden en kennissen van president Poetin op de zwarte lijst gezet. Datzelfde geldt voor drie bedrijven waarvan de namen later bekend gemaakt zullen worden. In totaal staan er nu 95 personen en 23 Russische bedrijven op deze lijst.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel speelde een nadrukkelijke rol in de onderhandelingen. De EU-landen waren flink verdeeld over de strategie. De pijn moest eerlijk verdeeld worden, maar naar verwachting zal Poetin er alles aan doen om gerichte tegenacties uit te voeren die Europa zal verdelen.
De schade die de Europese sancties Rusland zullen toebrengen worden dit jaar geschat op 23 miljard euro (1,5 procent van het bbp) en in 2015 op 75 miljard (4,8 procent van het bbp). Europa zal tegelijkertijd een tik krijgen van 50 miljard schatten Brusselse cijferaars in, maar omdat de tegenacties van Poetin nog helemaal niet duidelijk zijn, valt daar nog niet veel over te zeggen.
Volkskrant correspondent Marc Peeperkorn schat in dat Poetin niet snel om vergiffenis zal vragen en beterschap zal beloven.
De kans is groot dat de sancties komende tijd over een weer worden aangescherpt. Het pakket van dinsdag is de opmaat voor een handelsoorlog die jaren kan duren. Het wapenembargo tegen China dateert uit 1989. Voor de nabestaanden van de inzittenden van vlucht MH17 mag de tijd voorlopig stilstaan, dat ligt anders voor bedrijven die te maken krijgen met de sancties. Voor hen is tijd geld.
Ook de Amerikaanse president Obama maakt dinsdagavond sancties bekend vanwege het conflict in Oekraïne. De bedoeling is dat die vooral de bankensector zal treffen. De pijlen van Obama zijn gericht op de Bank van Moskou, de Russische Landbouwbank en de VTB Bank. Ook United Shipbuilding Corp, een scheepsbouwer uit Sint-Petersburg staat op de lijst van het Amerikaanse ministerie van Financiën.
Obama laat aan Rusland weten dat dit nog maar een begin van de sancties is als het Kremlin zo doorgaat.
Ruslands acties in Oekraïne en de sancties die we het land al hebben opgelegd maken van een zwakke Russische economie een nog zwakkere. De grote sancties die we vandaag aankondigen zullen de druk op Rusland blijven opvoeren, inclusief de kompanen en bedrijven die Ruslands illegale handelen in Oekraïne steunen.