Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Handboek voor haatzaaiers

  •  
24-11-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
Complottheorieën worden steeds populairder dankzij sociale media. Bizarre samenzweringsfantasieën over bijvoorbeeld ‘omvolking’, waarbij een elite er op uit is de bevolking te vervangen door andere volkeren, sijpelen zo door naar het maatschappelijk debat.  Hoe werkt dat en reageert de journalistiek daar wel goed op? Medialogica ging op onderzoek uit. Met onder meer Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, die regelmatig doelwit is van haatcampagnes op sociale media.
Na afloop van de uitzending barstte – hoe verrassend – op Twitter een tegenoffensief van de Nederlandse alt-right en andere rechtse krachten in binnen- en buitenland los.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (64)

Gerard von Berlichingen
Gerard von Berlichingen27 nov. 2019 - 1:24

Helaas; Dit programma mag niet bekeken worden vanaf jouw locatie (33).

OlavM
OlavM25 nov. 2019 - 21:39

Degenen die hier klagen over "eenzijdigheid" van deze Human-documentaire maken alleen maar slagen in de lucht. Van begin af aan gaat de documentaire immers expliciet over verspreiding van extreem-rechtse denkbeelden via internet, en met name "alt-right", welke term zelf bedacht is door rechtsextremisten. (Niet toevallig met een Duitse component). Schelden, haatverspreiding en (doods)bedreigingen zij daarbij standaard.Alleen al het verlenen van hulp aan vluchtelingen maakt je een doelwit van dat naargeestige., kortzichtige, agressieve en racistische slag mensen. Met name Steve Bannon en zijn Breitbart-site hebben, zoals algemene bekend, een stuwende rol gespeeld. Universitair docent Jelle van Buuren wijst terecht op de verschijnselen van verhullend taalgebruik (b.v. "rasrealisme") en z.g. "hondenfluitjes" (b.v. "boreaal".). Tegenwoordig vormt vooral de complottheorie van "omvolking" de "ideologische lijm". Niet onbelangrijk is de waarneming, dat dit volk zich naar buiten minder extreem uit dan als ze zich "onder ons" wanen. (Expliciet wordt gestreefd naar een witte etnostaat). FvD-adepten en soortgenoten kunnen zelf een dergelijk programma maken over wat zij als "links" beschouwen. Maar dat wordt niks, en dat weten ze heel goed.

1 Reactie
Recht door Zee
Recht door Zee26 nov. 2019 - 6:36

@OlavM Door alleen maar de "rechterkant" te belichten vertel je maar de helft, en schets je dus bewust een bepaald beeld, van alle voorbeelden die je geeft zijn er zat soortgelijke voorbeelden te vinden vanuit de "linkerflank". Er is vaak dat die zogenaamde "hondenfluitjes" totaal overdreven zijn, zoals bijvoorbeeld met het "OK"????handgebaar, of "it's ok to be white" pamfletten. Over complottheorieëngesproken....

Jonathan2
Jonathan225 nov. 2019 - 21:14

@Soms..., ik be de kwaadste niet, dus hier nog een paar linkjes waar je nog wat kunt nalezen. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/hoe-alt-right-online-jodenhaat-verspreidt~b1714693/ https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/8chan-de-plek-waar-alles-hoe-verwerpelijk-en-extremistisch-ook-bespreekbaar-is~bf978cda/ https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/alt-right-in-nederland-hoe-erkenbrand-zich-opmaakt-voor-de-strijd-om-een-blanke-natie~b84d2136/ https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/journalist-eist-rectificatie-van-thierry-baudet~be324171/ https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/extreem-rechts-werkt-ook-aan-stille-overname~b05b1c7b/ https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/zo-maakt-thierry-baudet-uiterst-rechts-gedachtegoed-salonfahig~b181e8c0/ Schandalig om te denken dat er zoiets als een alt-right in Nederland bestaat, en dat Baudet, Niemoller en Karstens daar deel van uitmaken.

3 Reacties
Sanka
Sanka27 nov. 2019 - 12:50

tja, als je enige bron De Volkskrant is,.. die vinden alles rechts van de PVDA al extreem rechts..

Jonathan2
Jonathan227 nov. 2019 - 15:20

@sanka, Je vergeet erbij te meldden dat deze frame van je alleen gebruikt door extreem-rechts, in hun Bruine Hol. Doe ik het even voor je.

Somsweetikhetbeter
Somsweetikhetbeter27 nov. 2019 - 19:09

Poeh! Harde bewijzen. Werkelijk staal- en flinterhard! Wel een beetje eenzijdig uit een medium geplukt dat - op zijn minst - niet buitengewoon vriendelijk is tegenover alles wat (Sanka heeft een punt) maar een tikkie rechts van de PvdA helt. En opinies? Tsja... Die heb ik ook. Niet echt geloofwaardig en alles behalve overtuigend dus.

Jonathan2
Jonathan225 nov. 2019 - 18:51

Vervolg op O, waarvoor dank. En op speciaal verzoek van mijn fanclub, Somsweetikhetbeter&Recht door Zee. Hier een quote van Niemoller, die om een omroep te beginnen alle medewerking krijgt van bijna de gehele media. Criminelen zijn crimineel omdat ze een laag IQ hebben. En zwarten hebben gemiddeld een laag IQ. Ze hebben trouwens wel meer testosteron dan blanken, en zéker meer dan Aziaten. Vandaar dat verkrachtingen onder zwarten ook vaker voorkomen.’ Joostje geen alt-righter, mannen?

4 Reacties
Somsweetikhetbeter
Somsweetikhetbeter25 nov. 2019 - 19:18

Leg eens even uit wat hier 'Alt-right' of - brrr…- 'Nazi' aan zou zijn... Ben benieuwd!

Jonathan2
Jonathan225 nov. 2019 - 19:43

@Soms....... Is dit serieus? De rassenleer zegt je niets? Je weet hopelijk dat bovenstaande citaat volkomen onzin, al moet hierbij gemeld worden dat de verklaring voor IQ een genetische was van Niemoller. Dat het genetisch bepaald is dat zwarten crimineler dan blanken zijn, en een lager IQ hebben is volstrekte onzin. Alt-Right = blanke superioriteit Nazi = genetisch bepaalde blanke(Arische ) superioriteit.

O3
O325 nov. 2019 - 19:51

@Somsweetikhetbeter De Alt-Right en nazi's zijn het op dit punt eens met de redenering van Joost Niemöller. Ben jij het hierover ook eens met zijn redenering?

Karingin
Karingin25 nov. 2019 - 21:27

Niemöller is het schoolvoorbeeld van extreem-rechts. Als je dat niet ziet, dan zit je inderdaad zelf waarschijnlijk ook in die hoek.

O3
O325 nov. 2019 - 18:24

@Somsweetikhetbeter & Recht door Zee Omroep Ongehoord Nederland van Arnold Karskens & Co zal rechtse opiniemakers zoals publicist Joos Niemöller een podium bieden. De publicist plaatste op 28 april 2018 een Tweet, die hij snel weer verwijderde. Niemöller op Twitter: “Deze posters hangen overal in Amsterdam. Ze worden betaald door de Nederlandse belastingbetaler. Ze promoten inter-etnische voortplantingsideologie. Maar posters met moslima die Joodse jongen kust, mogen niet, want ‘kwetsend voor minderheid’.” Joost schrijft dit naar aanleiding van een museumaffiche waar een blank en blond meisje met een Marokkaanse jongen op de foto staat. Wat zo’n ‘inter-etnische voortplantingsideologie’ is, weet niemand behalve hij zelf. Of verwijst Joost ons naar de vermeende ‘omvolking’? https://mobile.twitter.com/haralddoornbos/status/990255904938516480

3 Reacties
Somsweetikhetbeter
Somsweetikhetbeter25 nov. 2019 - 19:04

Ja, en? Ik heb talloze lieden aan de linkerkant van het spectrum ook wel eens een onhandige tweet zien verwijderen. Dus dit moet de maat geven? Cheap...

O3
O325 nov. 2019 - 19:40

@Somsweetikhetbeter Weet jij wat Joost Niemöller bedoelt met het begrip 'inter-etnische voortplantingsideologie'?

Recht door Zee
Recht door Zee26 nov. 2019 - 6:43

@ allen Ik ben voor vrijheid van meningsuiting en houdt van het "marketplace of ideas" concept en vind dat mensen mogen zeggen wat ze willen. Je hoeft er niet naar te luisteren of te kijken en je hoeft het er ook zeker niet eens mee te zijn, je mag je zelfs beledigd voelen, maar ze mogen het wel zeggen. De grenzen met wat je kan zeggen staat gewoon netjes in de wet, ga je daar overheen moet je aangepakt worden. Dus bedreigingen en/of aanzetten tot geweld.

Jonathan2
Jonathan225 nov. 2019 - 14:00

Zie dat ze ook bezig zijn met een omroep voor de alt-right in Nederland, Ongehoord, door bekende alt-right'ers als Karskens en Niemoller. Gratis reclame voor deze neonazi's op het AD.

5 Reacties
Somsweetikhetbeter
Somsweetikhetbeter25 nov. 2019 - 16:40

Erg hè? Afwijkende geluiden. Moet je niet willen in een democratie! En graag even hard maken waarom Karskens en Niemöller Alt-right en - je zou je moeten schamen... - neo-nazi zijn. Zo lang *kuch* 'links' zich van dit soort dooddoeners bedient, blijft het reddeloos verloren. Oh. Vandaag lid geworden van die neo-fascistische, Alt-rechtse, nazistische, Hitler-en-Mussolini-vererende, xenofobe, Islam-hatende, Moslims-bashende, extreem rechtse bruinhemdenclub. Al was het alleen maar om alle Jonathans in dit land een beetje schrik aan te jagen...

Recht door Zee
Recht door Zee25 nov. 2019 - 17:58

Aannames en generalisaties. De omroep bestaat net 2 sec en jij zet het nu al weg als alt-right.... hou eens op met dat labelen. Dit soort opmerkingen polariseer je alleen maar, en ben je deel van het probleem.

Jonathan2
Jonathan225 nov. 2019 - 18:13

@Rechtdoorzee. Dadelijk ga je nog beweren dat neonazi's niet bestaan. Maar geef de eer aan wie ze toekomt, en dat zijn Karskens en Niemoller, want ze zijn geheel zelf verantwoordelijk voor hun woorden en daden, en die passen weer geheel binnen de denkwijze van de alt-right, waar ze een flinke vriendenkring hebben opgebouwd.

Jonathan2
Jonathan225 nov. 2019 - 18:31

Somsweetikhetbeter. Je gaat nu over de rooie om wat kritiek op een omroep voor de alt-right. Je schijnt maar moeilijk om te gaan met wat andere geluiden dan die van jezelf. Nou, schamen om een nazi een nazi te noemen doe ik niet. Hier de gevraagde quote. 'Criminelen zijn crimineel omdat ze een laag IQ hebben. En zwarten hebben gemiddeld een laag IQ. Ze hebben trouwens wel meer testosteron dan blanken, en zéker meer dan Aziaten. Vandaar dat verkrachtingen onder zwarten ook vaker voorkomen.’' Van wie was deze Niemoller of Karskens? En welke Amerikaanse terrorist pleegde met dezelfde verklaring een aanslag op 'zwarten' in een kerk? Gezien je verschijnselen, lijkt mij dat je al een tijdje langer lid bent.

Somsweetikhetbeter
Somsweetikhetbeter25 nov. 2019 - 19:15

Pardon? ik ga 'over de rooie'? Waar haal je dat vandaan? Of is elke kritiek op jouw bijdragen hier direct rechts-onderbuik-gereutel? Ik kan heel best met 'andere geluiden' omgaan - wat heet: ik vind ze noodzakelijk - maar mensen wegzetten als 'neo-nazi'? Da's de limit. Zou je die quotes eerst even in de context willen plaatsen? Dank je. Pas dan heeft het zin om 'Raden maar' te gaan spelen. Ja! Ben al meer dan twee jaar lid van FvD. Nadat ik jarenlang SP-lid was. Wat zou aanleiding voor die switch zijn geweest, denk je? Omdat ik door Jonathans als een 'racist' en 'neo-nazi' wordt weggezet, misschien??? Verder natuurlijk al een jaar of 40 hartstikke actief op het Alt-right darkweb. Heerlijk racistische porno. Moet je echt eens kennis van nemen!

Jonathan2
Jonathan225 nov. 2019 - 13:54

Dit is veel langer bekend. Hier hoogleraarsgeschiedenis aan Universiteit van Yale , Timothy Snyder, gespecialiseerd in dit onderwerp en aanverwante zaken. Het gaat trouwens al veel verder, maar de media is ziende blind geweest voor deze zaken. Dat onder de bekende alt-right trollen nu wat paniek is, kunnen we waarnemen uit uitspraken dat wetenschappers nu complotdenkers zijn geworden, en meer van deze waanzin. Hier een link naar Timothy Snyder, die hier al veel langer voor waarschuwt. https://www.youtube.com/watch?v=6rRW7EvWqZk&t=1530s

1 Reactie
O3
O325 nov. 2019 - 15:18

Hartelijk dank voor de link, Jonathan.

O3
O325 nov. 2019 - 12:22

Ik heb het nogmaals bekeken. Het blijft schokkend. Mensen die vluchtelingen helpen of die strijden tegen vrouwenhaat bedreigen met grof geweld. Zo gaat extreemrechts op het internet dus om met andersdenkenden.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai25 nov. 2019 - 10:42

Beslist onverstandig deze bijdrage van HUMAN, zie hier heel veel voer in voor de luis in de pels van het NOB de heer Bosma. Ze maken het hem wel heel erg gemakkelijk. De verruwing van standpunten en het drammerige ervan vindt plaats aan beide zijden van het politieke firmament en het is beslist een journalistieke blunder om maar enkel de niet welgevallige partijen er uit te lichten. Het verlaag deze bijdrage tot het niveau waar ze tegen willen waarschuwen.

9 Reacties
Jonathan2
Jonathan225 nov. 2019 - 14:58

Dit is een stereotype reactie uit die hoek. Ga in de slachtofferrol, en verwijt ze dat ze geen kritiek leveren op andere groepen. Want zijn we allemaal niet even erg, 1 groep wil een genocide, de andere mensenrechten voor iedereen. Laten we de 'middenweg' kiezen. Leg even uit waar het linkse equivalent van Breibart en de alt-right te vinden is, of 4chan waar ze terroristische aanslagen promoten en bejubelen en de democratie willen afschaffen.

tempest
tempest25 nov. 2019 - 15:32

@Jonathan Wel heel erge stropop redenatie. Als mensen voor een strenger asielbeleid pleiten, pleiten ze niet voor een genocide. In de documentaire zag je ook zo'n mooie lijst van alles wat iemand "Alt-Right" maakt: de hele basket of deplorables werd opgenoemd en er werden nog tien andere punten bijgezet. Als iemand van de "Alt-Right" aan al die punten zou moeten voldoen, dan spreek je letterlijk over maximaal een handje vol mensen. En dan het gepraat over dat de bepaalde tekens en woorden een "achterliggend" signaal zouden zijn, alsof er overal een grote samenzwering achter zit. Maar wel lekker makkelijk: iemand anders interpreteert zou woordkeuze en gebaren en concludeert dat je dus wel een Nazi moet zijn: "Want de intentie van iemand kan je nooit zeker weten" en dus moeten we altijd van het allerergste uitgaan, aldus deze complotdenkers. Over totaal zieke omgangsvormen gesproken... De docu legt goed uit hoe de interactie tussen media, publiek en activisme werkt, maar met hun duiding van "Alt-Right" tonen ze zich eerder een parodie van zichzelf.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai25 nov. 2019 - 15:34

@Jonathan 25 november 2019 at 15:58 Of u kunt niet analyserend lezen en kwakt maar wat op het papier anders zou ik uw reactie niet kunnen verklaren geachte Jonathan. Nergens maar dan ook nergens geef ik aan ook maar enige sympathie te hebben voor extreme groepen aan welke kant dan ook. Geef enkel aan dat dit niet de juiste mannier van journalistiek bedrijven is, en dat het koren op de molen is van welbespraakte rechtse heren als Bosma. Lezen geachte Jonathan zo moeilijk was mijn inbreng nu ook weer niet.

Jonathan2
Jonathan225 nov. 2019 - 16:59

Tempest. Wel handig om mij geen woorden in de mond te leggen, en dingen te laten beweren die in niet beweerd heb. Ik heb het overduidelijk over het besproken onderwerp in de doc. The alt-right. En ja, dat zijn neonazi's. Dus niet om kritiek op immigratie. Dat verzin je geheel zelf. @Kraai, blijf achter mijn woorden staan. Je plaatst ze in de slachtofferrol doordat ze onevenredig worden bekritiseerd in deze docu. Wat een lachwekkende reactie als eindelijk eens keer extreem-rechts wordt aangepakt en hun propagandatactieken worden blootgelegd. Net alsof je dat alleen mag doen als je dan gelijktijdig alle andere extreme vormen aanpakt. Je hebt in ieder geval zo veel sympathie voor ze dat je speciaal hier op Joop komt zeuren over de aanpak van deze 'vey fine people'. Dus je begrijpt je eigen reactie niet.

Jonathan2
Jonathan225 nov. 2019 - 17:05

Tempert. Heb net nog even gelezen wat voor je beweerd. Je hebt gelijk. De wetenschappers die dit hebben blootgelegd, zijn deel van 1 groot complot om deze 'very fine people' van de alt-right in het verdachtehoekje te plaatsen. Nu weer terug naar Breibart, ok.

Jonathan2
Jonathan225 nov. 2019 - 17:07

Verbetering. Heb net nog even gelezen wat je allemaal verder beweerd hebt.....

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai25 nov. 2019 - 19:38

Jonathan 25 november 2019 at 17:59U bent niet in staat te lezen en gedachten van anderen tot u te nemen, jammer denk dat ik niet verder in gedachtewisseling aan ga met u, het is me eerlijk gezegd te platvloers.

Jonathan2
Jonathan225 nov. 2019 - 20:42

@hansindetoren. Je zet het op een lopen, niet overdreven sterk 'argument' op een discussieforum om aan te geven dat je niet tegen kritiek kunt. Succes, met je zoektocht naar een verheven moraalkikker zonder argumenten, die jou wel gelijk geeft. Maar mijn argumenten zijn duidelijk en begrijpelijk en als ze makkelijk te weerleggen zouden zijn, lijkt het mij wat slimmer om dat te doen. Vind zelf dat ik daar best wel goed in.

Jonathan2
Jonathan225 nov. 2019 - 20:47

Ben ben vergeten.

O3
O325 nov. 2019 - 10:20

Niet normaal. Wat een geweldagheid. Een vrouw die voor vluchtelingenhulp werkt, wordt een social media bedreigd met een kogel en steniging. Die vrouw helpt vluchtelingen nota bene in hun regio. In de Verenigde Staten en in Duitsland worden dit soort aggresieve figuren extra in de gaten gehouden. Ik hoop, dat de Nererlandse veiligheidsdiensten de rechtsextremisten ook in het vizier houden.

de Boer2
de Boer225 nov. 2019 - 8:58

Best in orde dat HUMAN aandacht besteed aan informatie vervuiling en daartegen waarschuwt. Net speciaal gericht op de Boer natuurlijk, want die weet wel iets van naïviteit af.Als je zelf pastinaken verbouwt op een stukje grond voor vergeten groenten die nu weer helemaal actueel zijn len je echt wel het verschil tussen een knol en een citroen. Dat sociale media eenzijdig zijn is hem genoegzaam bekend, dus het laatste twitter account is al een hele tijd geleden verwijderd. Nu zul je vast denken dat de Boer niet met z'n tijd is meegegaan, dat ie de bijbel leest bij kaarslicht. En dat is dus ook zo, je hebt het goed. De Boer beseft heel goed dat de bijbel net zo bewegelijk is als . de menselijke geest, dat niet alles statisch is. Dat je sceptisch moet zijn en elke passage goed moet afwegen en vertalen. Dat je niet alles en allen zo maar op hun ogen kunt geloven. Dat heeft ie geleerd op de landbouwschool. Een eenvoudige opleiding waar de Boer als boerenjongen leerde onderscheid te maken, te discrimineren. Dat staat ook in de bijbel van em: Onderzoek alles, maar behoud het waardevolle. Het is dat iemand al eerder de tekst "Alles van waarde is weerloos" heeft bedacht want anders had ie die tekst in led licht op het dak van de boerderij aangebracht. Maar Tineke Ceelen, die krijgt vandaag meteen een extra donatie voor haar werk. Een sterke vrouw, wie zal haar vinden? Nou de Boer dus.

Somsweetikhetbeter
Somsweetikhetbeter25 nov. 2019 - 8:03

Mijn hemel... Heet dit journalistiek??? Betaald, nota bene, van mijn belastingcenten? Veeg wat complotdenkers-op-links bij elkaar en laat ze zonder weerwoord en kritische vragen leeglopen. Werkelijk compleet waardeloos. En - nu we het er toch over hebben - 'framend'. Want iedereen die vraagtekens zet bij bijvoorbeeld bij de huidige migratiepolitiek - of het gebrek daaraan - is een potentiële fascist die maar wat graag bereid is de wapens op te nemen om zijn of haar 'Boreale' werkelijkheid te verdedigen? En die - luister naar mevrouw Wu - door middel van wetten de mond maar moet worden gesnoerd? Want niet 'fatsoenlijk' en - vooral - niet conform haar eigen wereldbeeld? Doodeng... Eenzijdigheid troef, deze 'documentaire'. Waarom geen tegengeluiden aan het woord? Waarom niet de vinger gelegd bij de tactieken op extreem links? Daar valt me dunkt ook voldoende te halen: met name in de VS waar Antifa en aanverwante clubs op universiteitscampussen - en elders - vrolijk aan het intimideren zijn? En het is me wat: media die aandacht besteden aan geluiden buiten de 'main-stream'? Dat moeten natuurlijk niet willen, debat! Zonde van dat half uurtje kijktijd. Had achteraf denk ik toch meer gehad aan een minuut of 36 bladeren in mijn handboek voor Alt-right...:-)

11 Reacties
tempest
tempest25 nov. 2019 - 9:33

"Waarom geen tegengeluiden aan het woord? " Als je er echt meer over wilt weten, is er online genoeg te vinden. Zie het maar als een (gekleurde) introductie over de wisselwerking social-media, activisme en main-stream-journalistiek. Ik vind het toch wel nuttig, want hoeveel mensen internet en media berichten nog te serieus nemen is verbazingwekkend. Zeker goed voor het oudere, minder internet-behendige NPO publiek.

madbako
madbako25 nov. 2019 - 9:46

Ik weet waar je huis woont mafketel. Kom ik jou en je familie wel even opzoeken. Die reactie van mij op jouw bijdrage keur jij kennelijk goed?! Moet kunnen toch. De mensen uit de documentaire schetsen wat er gebeurd. En dat noem jij framen.

Somsweetikhetbeter
Somsweetikhetbeter25 nov. 2019 - 10:59

Sorry, tempest. Maar je spreekt jezelf tegen. Waar vindt 'ouder, minder internet-behendig publiek' tegengeluid op deze documentaire? Dat had dus in die documentaire zélf moeten zitten. Dan was er sprake geweest van een verantwoord, afgewogen journalistiek product. Nu helt dat product opzichtig één kant op. Ik red me online prima. En weet zin wel van onzin te scheiden. Medialogica draait de doelgroep die jij benoemt een kwalijk, eenzijdig rad voor de ogen. @Madbako. Wat hersenlozen op recht én links twitteren; het zij zo. En ik keur het van beide kanten af. Maar dat is voor mij geen aanleiding om mensen bij wet de mond te snoeren, zoals die enge mevrouw bepleit.

DaanOuwens
DaanOuwens25 nov. 2019 - 11:45

@ Somsweetikhetbeter Jij schrijft: Werkelijk compleet waardeloos. En – nu we het er toch over hebben – ‘framend’. Want iedereen die vraagtekens zet bij bijvoorbeeld bij de huidige migratiepolitiek – of het gebrek daaraan – is een potentiële fascist die maar wat graag bereid is de wapens op te nemen om zijn of haar ‘Boreale’ werkelijkheid te verdedigen? Dit kwam nu net aan de orde in de documentaire. De huidige migratie politiek. Het zogenaamde omvolken. Alleen al het feit dat je denkt dat er een politiek is maakt jou alt right. Er is namelijk geen omvolkingsbeleid. Maar er zijn mensen die het idee over omvolken gebruiken om tot een beleid te komen van alle grenzen dicht, allemaal dezelfde mensen bij elkaar in een mono culturele samenleving. 1 land, 1 volk enz. Jij beweert hier dat je extreem links en extreem rechts kan scheiden, maar je realiseert je zelf niet dat je op de uiterste rechter flank staat. Dat maakt die uitspraak erg ongeloofwaardig.

Somsweetikhetbeter
Somsweetikhetbeter25 nov. 2019 - 13:18

@Daan Ouwens. Waar beweer ik dat ik het eens ben met het begrip 'omvolken'? Wijs je me dat even aan? Of suggereer je zo maar wat ins Blauen hinein? Dus: kritiek op migratiebeleid = instemmen met de omvolkingstheorie? Vind je dat zelf ook niet een beetje heel erg kort door de bocht? En als jij vindt dat ik op 'de uiterst rechtse flank' sta: so be it. Wordt er niet warm of koud van. Niet zo verrassende reflex vanuit bepaalde kringen. En gelukkig weet ik zelf beter!

Jonathan2
Jonathan225 nov. 2019 - 13:42

Wetenschappers worden complotdenkers, radicale groepen worden extreem en daarmee gelijkgesteld met extreemrechts, verder lieg je over de inhoud van de reportage,nergens wordt kritiek op immigratie gelijkgesteld met het gedachtegoed, propaganda en oplossingen van de alt-right. Ironie, het nieuwe propagandatrucje van de alt-right. Zonder dat je erin gebladerd hebt, schijn je het behoorlijk onder de knie te hebben.

kweenie2
kweenie225 nov. 2019 - 13:45

@DaanOuwens Leg je Somsweetikhet beter nu geen woorden in de mond? Hij heeft het over ' de huidige migratiepolitiek – of het gebrek daaraan'. Jij vertaalt dat in: "Het zogenaamde omvolken. Alleen al het feit dat je denkt dat er een politiek is maakt jou alt right." Hij noemt niet het woord omvolken. Hij zegt niet dat een migratiepolitiek is, sterker nog, hij suggereert vrij sterk dat hij vindt dat er een gebrek is aan migratiepolitiek (en migratiepolitiek is een containerbegrip volgens mij, daar kun je alles in scharen tussen 'open grenzen' en 'muur bouwen'). Dat is allemaal migratiepolitiek. Dus vragen om migratiepolitiek is niet hetzelfde als vragen om open grenzen, en het is ook niet hetzelfde als vragen om een muur.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde25 nov. 2019 - 14:33

Somsweetik...., het lijkt wel of je boos bent hoe extreem rechts hier wordt ontmaskerd. Ik vraag me af welk weerwoord je bedoelt. Mensen die dit alles relatieveren door te zeggen dat er een aanleiding is om zo te denken en anderen te bedreigen? Die de slachtoffers tot daders bombarderen omdat ze de aanleiding zouden zijn van zoveel gerichte haat. Het item gaat over extreem rechts en hun mediastrategie. Maakt het gegeven dat er ook zoiets als extreem links bestaat extreem rechts minder erg? Lijkt me niet.

Somsweetikhetbeter
Somsweetikhetbeter25 nov. 2019 - 15:46

@Jonathan, Die link wordt in de documentaire wél gelegd. Door Baudet en Niemöller - beiden kritisch op ongebreidelde immigratie - te associëren en te framen als extreem-rechts. Volg emeritus hoogleraar demografie aan de UvA, Jan Latten, bijvoorbeeld eens. Of Dr. Jan van de Beek. Deze wetenschappers kun je op geen 'extreem rechtse' uitspraak betrappen maar ze constateren wel dat er in zekere zin sprake is van 'omvolking' en dat dat op de lange termijn wel degelijk aan de orde kan komen. Zo gek - of 'rechts' - is het begrip dus niet. Had Medialogica ook een beroep op kunnen doen. @Martinvander.... Een veronderstelde mediastrategie. Waarvan het ook nog maar zeer de vraag is of die überhaupt werkzaam is. Daarop gaat de 'documentaire' niet in. En ik boos? Troost je. Want er wordt helemaal niks 'ontmaskerd'. Zo. Nu weer verder bladeren in mijn favoriete handboek!:-)

Jonathan2
Jonathan225 nov. 2019 - 17:26

@Somsweetikhetbeter. Even cv van Baudet. Inmiddels 183 keer of meer gelinkt naar, op foto's met of ontmoetingen met nazi's gehad. Politieke denkaders geheel passend binnen het fascisme, maar dan ontbreekt toch het homeopathisch verdunnen, de boreale werelden en de uilen om het een nazi te noemen.? Antwoord lijkt mij duidelijk. Zal wel toeval zijn dat je per ongeluk al die alt-right propaganda gebruikt om kritiek op de alt-right te 'weerleggen'. Is dat je punt? Natuurlijk ga je hier niet over ontvolken praten, dat doen de alt-right-vrienden slechts onderling. Zie onderzoek Volkskrant. In het openbaar volgen ze 'jouw' redenatie, van intimidatie van 'extreem-links', van wetenschappers complotdenkers maken etc. Nu weer naar je bruine holletje.

Somsweetikhetbeter
Somsweetikhetbeter25 nov. 2019 - 18:58

Yep, Jonathan! Allemaal lekker anoniem in ons bruine hemd - runentekens all over, wat denk je! - digitaal zeiken over omvolking, moslims, Onze Onafscheidelijk Vriend Hitler, zijn Onvoorwaardelijke Opvolger Baudet en diens Propagandachef Joost (Joseph!) Niemöller op ons hoogstpersoonlijke dark-web. Verder goed gezond daar in het roze-rode hol?

Frits Jansen
Frits Jansen25 nov. 2019 - 6:11

De opkomst van internet is vergeleken met de uitvinding van de boekdrukkunst ruim 500 jaar geleden. Die brak de macht van de kerk, en luidde renaissance en Verlichting in. De vraag is nu of democratie bestand is tegen internet. Populisten tonen pijnlijk aan dat het electoraal loont om de kiezer knollen voor citroenen te verkopen.

Katootje2
Katootje225 nov. 2019 - 2:11

Ik heb trouwens gelezen dat het Forum van Democratie een speciale groep heeft die zich hierop richt, die de afdeling "hasbara" van het Israëlische ministerie van Buitenlandse zaken als voorbeeld heeft genomen. Weet iemand daar iets meer van?

1 Reactie
Katootje2
Katootje225 nov. 2019 - 2:16

Helaas kan ik het artikeltje niet meer terugvinden, dus ik weet niet zeker of ze zelf dat bericht naar buiten brachten, of dat het een links clubje was, dat het Forum van Democratie in diskrediet wilde brengen.

Recht door Zee
Recht door Zee24 nov. 2019 - 22:15

Kritisch zijn op een uitzending Medialogica en gelijk weg worden gezet als Alt-right en dan niet zien hoe dat deel van het "probleem" is...

3 Reacties
madbako
madbako25 nov. 2019 - 9:49

@Recht door Zee 24 november 2019 at 23:15 Kritisch zijn op een uitzending Medialogica en gelijk weg worden gezet als Alt-right Somsweetikhetbeter 25 november 2019 at 09:03 Zonde van dat half uurtje kijktijd. Had achteraf denk ik toch meer gehad aan een minuut of 36 bladeren in mijn handboek voor Alt-right… Dit schrijft iemand boven je. Is het dan zo vreemd die opmerking>

Recht door Zee
Recht door Zee25 nov. 2019 - 11:55

@ madbako Ja, kritisch ergens op zijn zegt niets over of je tegen of voor bent, al is dit helaas wel hoe het de laaste wordt opgevat, en er daardoor geen "normale" gesprekken meer kunnen plaatsvinden. "Als je niet voor bent, ben je tegen" mentaliteit. En dan nog het verschil tussen iets letterlijk of figuurlijk opvatten. Sarcasme blijft lastig, je ziet toch hopelijk wel in dat Somsweetikhetbeter hier een grapje maakt. Zo nee, dan kan ik je helaas niet helpen.

Somsweetikhetbeter
Somsweetikhetbeter25 nov. 2019 - 13:37

Ach, Recht door Zee... Links en humor? Dat is al zo lang geleden..:-) En wat je zegt: dat rücksichtslos, ongefundeerd wegzetten is deel van het probleem. Dank je!

Franchyna
Franchyna24 nov. 2019 - 22:02

Haatzaaien is altijd slecht. Wel vind ik dat je problemen, als die er zijn, moet kunnen benoemen en aankaarten. Maar dat kan altijd op een nette, fatsoenlijke en keurige en humane manier.

1 Reactie
Recht door Zee
Recht door Zee25 nov. 2019 - 12:03

@ Franchyna Dat is het moeilijke aan hele het woord "haatzaaien" en de definitie ervan, laat staan er regels voor maken. Haatzaaien is interpretabel, wat de één haatzaaiend vind hoeft dat voor een ander niet zo te zijn. Soms kan je iets zeggen wat niet kwetsend bedoeld is maar wel zo opgevat kan worden. Voorbeeld: Ik kan iemand een klootzak noemen, in de ene situatie wordt de persoon boos in de andere situatie lacht die persoon erom.

tempest
tempest24 nov. 2019 - 21:55

Dat er een reactie “van de alt-right” op Twitter komt is niet raar, de docu laat een serieus probleem zien, maar belicht deze eenzijdig wat betreft politiek. Merendeel van de technieken worden ook door andere activisten gebruikt of zijn simpelweg algemene propaganda methoden. De documentaire kopieert kritiekloos de duiding die main-stream democratisch Amerika aan dingen als gamergate, Trump en de Alt-Right geven, zonder ook maar iemand met een andere opvatting het woord te geven. En dat is best jammer, al snap ik dat je het simpel probeert te houden als je wilt uitleggen hoe bepaalde technieken werken aan de niet-internet generaties.

5 Reacties
Paul250371
Paul25037125 nov. 2019 - 0:07

" zonder ook maar iemand met een andere opvatting het woord te geven" Welke opvatting is er dan anders? Wat valt hier tegen in te brengen volgens jou? En jij denkt dat Baudet hier op zou reageren om een andere opvatting te geven?

prgrssf
prgrssf25 nov. 2019 - 7:27

Ik zit ook op Twitter, en de trending topics worden wel degelijk gedomineerd door rechtsisten, met heel veel extreme tweets.

tempest
tempest25 nov. 2019 - 8:44

@Paul250371 Nee, Baudet aan het woord laten is inderdaad niet nuttig. Maar de duiding van Gamergate ligt veel complexer en ook de oorzaak van Trump is veel breder dan “the basket of deplorables” (hun definitie van wat Alt-Right zou zijn) Het idiote is dat links met dit soort documentaires over “the-alt-right” precies doet wat het recht verwijt: complottheorieën verspreiden. Natuurlijk zijn er rechtse gekkies bewust met media en propaganda strategieën bezig, maar dat is activistisch links net zo. De documentaire had ook ander voorbeeld kunnen geven over de zieke interactie is tussen activisten, media en publiek. De Covington kinderen bijvoorbeeld, waar links op Twitter leugen na leugen verspreidde en welke door de linkse Amerikaanse media gretig werden overgenomen.

tempest
tempest25 nov. 2019 - 9:44

@prgrssf Zou me niets verbazen, maar ik gebruik Twitter zelf niet. Ik krijg alleen Tweets via de main-stream-media en andere social-media media mee. Twitter is wereldwijd helemaal niet zo groot en ook in Nederland is het een kleinere speler, al is Nederland relatief groot op Twitter. Wel heb ik de indruk dat Twitter een stuk politieker is geworden en juist daardoor ben ik niet geneigd het het nog een keer te proberen. De discussie is hier altijd wel vriendelijk en leuk, Twitter is me veel te ruw en ongenuanceerd.

Elias Unique
Elias Unique25 nov. 2019 - 10:23

@Paul250371: Een tegenwerping zou kunnen zijn dat een handsignaal vaak niet meer dan dat is. In de betekenis van OK, zoals gebruikt door duikers wereldwijd. En geen hondenfluitje voor iets verwerpelijks. Het wegen van woorden en gebaren op vermeende dubbele bodems is de kern van een samenzweringstheorie, exact hetgeen men alt-right in de schoenen schuift.