Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Han van der Horst: Denk wordt uitgesloten en oud-president Lula opgesloten

  •  
07-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
IMG_8003
In Joop Café praat Francisco van Jole deze week met Han van der Horst. De historicus laat in het Stedelijk Museum van Schiedam zijn licht schijnen over de explosieve situatie in Brazilië. De linkse ex-president Lula heeft zich daar verschanst in een gebouw van zijn vakbond terwijl justitie hem in de cel wil zetten. Gaat dit uitdraaien op een nationale confrontatie? En kan daardoor een Brazilliaanse versie van Trump aan de macht komen?
Update zaterdag 10 uur: Han is zo vriendelijk geweest om ons een update te geven van de situatie van Lula. Zie * onderaan.
Daarna praten de twee over de positie van Denk en dan in het bijzonder in Schiedam waar iets merkwaardigs gebeurd is. Van der Horst spreekt er schande van. De partij is in de stad, waar zij landelijk gezien de grootste overwinning heeft behaald, buiten spel gezet bij de collegevorming. Volgens Van der Horst is dat niet alleen onsportief, ondoordacht en onjuist maar schuilt er ook een enorm gevaar in. Hij ziet dat de VVD een politieke tegenstelling langs etnische lijnen creëert en schuwt daarbij geen grote woorden.
Beluister de podcast hierboven, via de site van NPO Radio 1 ( RSS-feed ). Of via iTunes en abonneer je.
* Op zaterdagmorgen Nederlandse tijd verschanste president Lula zich nog steeds in het hoofdgebouw van de door hem gestichte metaalarbeidersvakbond in São Bernardo dos Campos vlak bij São Paulo. Duizenden aanhangers van de ex-president hebben een menselijk schild gevormd. Lula is veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf omdat hij een appartement zou hebben aangenomen van een bevriende aannemer. Enkele dagen terug beval het Hooggerechtshof zijn arrestatie hoewel het hoger beroep nog loopt.
Lula wil het er niet op aan laten komen. Hij is bereid zich over te geven nadat hij een mis heeft bijgewoond ter herdenking van zijn echtgenote Maria Leticia, die op 3 februari 2017 overleed. Tegelijk doen zijn advocaten een laatste poging om uitstel van arrestatie te bewerken. In tegenstelling tot eerdere berichten zal zijn cel geen televisie of minibar bevatten.
Tijdens de mis worden twee iconische Braziliaanse evergreens gespeeld, Asa Branca en deixa a vida me levar. Asa Branca is uitgegroeid tot de hymne van de miljoenen Brazilianen die uit het arme Noordoosten naar de grote steden in het zuiden zijn getrokken op zoek naar een beter leven. Lula komt zelf uit zo´n familie en ze vormen de grote meerderheid in zijn vakbond.
Deixa a vida me levar is ook zo´n lied. Het bevat de passage: ¨Ik beken dat ik arm geboren ben maar ik heb een edel hart”
Het zijn allebei prachtige nummers. Beluister ze.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.