Joop

Han van der Horst: Denk wordt uitgesloten en oud-president Lula opgesloten

  •    •  
07-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
IMG_8003
In Joop Café praat Francisco van Jole deze week met Han van der Horst. De historicus laat in het Stedelijk Museum van Schiedam zijn licht schijnen over de explosieve situatie in Brazilië. De linkse ex-president Lula heeft zich daar verschanst in een gebouw van zijn vakbond terwijl justitie hem in de cel wil zetten. Gaat dit uitdraaien op een nationale confrontatie? En kan daardoor een Brazilliaanse versie van Trump aan de macht komen?
Update zaterdag 10 uur: Han is zo vriendelijk geweest om ons een update te geven van de situatie van Lula. Zie * onderaan.
Daarna praten de twee over de positie van Denk en dan in het bijzonder in Schiedam waar iets merkwaardigs gebeurd is. Van der Horst spreekt er schande van. De partij is in de stad, waar zij landelijk gezien de grootste overwinning heeft behaald, buiten spel gezet bij de collegevorming. Volgens Van der Horst is dat niet alleen onsportief, ondoordacht en onjuist maar schuilt er ook een enorm gevaar in. Hij ziet dat de VVD een politieke tegenstelling langs etnische lijnen creëert en schuwt daarbij geen grote woorden.
Beluister de podcast hierboven, via de site van NPO Radio 1 ( RSS-feed ). Of via iTunes en abonneer je.
* Op zaterdagmorgen Nederlandse tijd verschanste president Lula zich nog steeds in het hoofdgebouw van de door hem gestichte metaalarbeidersvakbond in São Bernardo dos Campos vlak bij São Paulo. Duizenden aanhangers van de ex-president hebben een menselijk schild gevormd. Lula is veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf omdat hij een appartement zou hebben aangenomen van een bevriende aannemer. Enkele dagen terug beval het Hooggerechtshof zijn arrestatie hoewel het hoger beroep nog loopt.
Lula wil het er niet op aan laten komen. Hij is bereid zich over te geven nadat hij een mis heeft bijgewoond ter herdenking van zijn echtgenote Maria Leticia, die op 3 februari 2017 overleed. Tegelijk doen zijn advocaten een laatste poging om uitstel van arrestatie te bewerken. In tegenstelling tot eerdere berichten zal zijn cel geen televisie of minibar bevatten.
Tijdens de mis worden twee iconische Braziliaanse evergreens gespeeld, Asa Branca en deixa a vida me levar. Asa Branca is uitgegroeid tot de hymne van de miljoenen Brazilianen die uit het arme Noordoosten naar de grote steden in het zuiden zijn getrokken op zoek naar een beter leven. Lula komt zelf uit zo´n familie en ze vormen de grote meerderheid in zijn vakbond.
Deixa a vida me levar is ook zo´n lied. Het bevat de passage: ¨Ik beken dat ik arm geboren ben maar ik heb een edel hart”
Het zijn allebei prachtige nummers. Beluister ze.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

Piet de Geus
Piet de Geus8 apr. 2018 - 2:13

Het blijft mal om over uitsluiting te spreken als partijen een voorkeur hebben voor andere partijen waarmee ze samen willen werken en een afkeur van partijen die op alle basale gebieden diametraal tegenover hun basiswaarden staan, zoals de Erdoganapologeten die zich Denk durven te noemen. Dat soort verwijten komen uit het universum van Fortuyn en Wilders: heel hard roepen dat je wordt uitgesloten en gedemoniseerd terwijl je werkelijk alles hebt gedaan en doet om in die positie te komen. Calimero met een donkerbruine hoed op.

1 Reactie
Auslander
Auslander8 apr. 2018 - 20:37

@ Piet de Geus “Erdoganapologeten” Zolang Denk niet toegeeft deze te zijn, zolang je het op basis van feiten (en geen meningen/interpretaties) niet bewezen heb en zolang je Denk een etnisch karakter geeft, sluit je Denk en haar achterban racistisch uit.

BartP2
BartP27 apr. 2018 - 21:54

Waarom zit de PVV niet in de regering? Zelfde verhaal in feite. Niemand wil met ze in een coalitie.

Sonic2
Sonic27 apr. 2018 - 18:47

Een van de zeldzame keren dat ik het niet met Han eens ben. DENK heeft vooral gepolariseerd en zich tegen andere partijen afgezet. Een bewuste strategie die ze hebben gekozen om stemmen te winnen, maar dan moet je ook de gevolgen kunnen accepteren. Geen medelijden dus met DENK. Net als ik dat niet met Leefbaar Rotterdam, FvD en PVV heb. Gewoon een keer de gevolgen onder ogen zien die je eigen polarisatie en geschop tegen andere partijen veroorzaken. Partijen als DENK, PVV, FVD willen alleen maar uitdelen en eisen en verwachten dat ze dan zomaar even mogen aanschuiven. We moeten ook stoppen om de "outsider" partijen zielig te blijven vinden. Om ook hun kiezers als zielig of als buitengesloten te ervaren. Als je wil polariseren en gek wil doen dan mag dat allemaal. Verwacht niet dat andere partijen dan met je gaan samenwerken en erken het eens en jank er vooral niet zo over. Dat is wat DENK, PVV en FvD non stop doen. Ik heb in 2006 SP gestemd en toen ging mijn stem ook na 1 kop koffie tussen het CDA, SP en PvdA in de papierversnipperaar. Ik heb er van geleerd en stem geen SP meer tijdens 2e kamer verkiezingen. Elke normale partij en elke normale achterban zou ook zo redeneren. Je regelt als partij immers maar dat de stem van je kiezers in het bestuur wordt vertolkt. Alleen bij compleet kritiekloze achterbannen zoals die van DENK, PVV en FvD kom je weg met het zielige Calimero verhaal. Het geeft het niveau van die achterbannen goed weer wat mij betreft.

De gewone nederlander
De gewone nederlander7 apr. 2018 - 18:04

Ik heb Han nooit horen klagen over dat de PVV of leefbaar Rotterdam wordt uitgesloten. Bij DENK is het nu ineens wel een probleem. Overigens heeft de Belgische islamitische partij (Islam) aangegeven vrouwen en mannen apart in het OV te willen laten reizen en het eind-streven is een islamitisch België. Natuurlijk ligt België ver weg en kun je de situatie niet vergelijken..... Ben benieuwd wat Han en de gewone linkse kiezer van deze plannen vindt?

1 Reactie
Sonic2
Sonic28 apr. 2018 - 9:26

Ik ben het daar compleet niet mee eens. Overigens heeft het Belgische equivalent van Groenlinks er zich al tegen uitgesproken. https://twitter.com/kristofcalvo/status/982626720053432321 Je kunt overigens prima uit strategische redenen voor (strategisch) samenwerken met DENK zijn. Ook trouwens met PVV en Leefbaar Rotterdam. Ik ben zelf niet van het uitsluiten van partijen, maar links moet de kiezers wel duidelijk maken dat een samenwerking tussen links en de PVV en FvD hetzelfde is als een fusie tussen Ajax en Feyenoord. Het ligt compleet niet voor de hand en het wereldbeeld ligt nogal uit elkaar. Nu geef je radicaal rechts de mogelijkheid om in de slachtoffer rol te kruipen. Geen idee op basis waarvan ze dat doen. Als GL wordt uitgesloten van de formatie is geen enkele PVV"er of Fvd'er in tranen. Geloof me. Dan hoor en lees je hun nergens. Alleen omdat ze er zelf slachtoffer van zijn is het opeens heel ondemocratisch en onterecht en onfatsoenlijk. Laat ze zich eerst eens in retro perspectief uitspreken over het uitsluiten van de PvDA in de jaren 70 en 80 na fop gesprekjes en na een compleet theater stuk in 1977. Dat vind ik namelijk pas echt erg. Ik vind uitsluiten vooraf een vorm van eerlijkheid. Dat is veel eerlijk als wat van Agt toen deed. Hij wist dat er een meerderheid CDA en VVD was en heeft gewoon de formatie net zo lang gefrustreerd tot hij zelf premier kon worden. Als het CDA de keus heeft tussen de PvDA en de VVD kiezen ze altijd voor VVD.

Albert Borsje2
Albert Borsje27 apr. 2018 - 17:52

De twaalf jaar en een maand gevangenisstraf voor een appartement die Lula heeft aangenomen is pas de eerste stap in nog vier andere zaken de volgen, eigenlijk nog maar een magere vis ten waarde van 1 miljoen. Lula wordt gezien als de grote leider in de coruptie schandalen. Het lijkt er op dat het spelletje van tijdrekken om zich zelf op een onschendbare positie te manuvreren nu is afgelopen daar waar velen hem zijn voorgegaan en nog velen in de toekomst zullen volgen moet hij nu ook naar de cel, velen geloofde er al niet meer en waren bang dat het touwtrekken zou leiden tot verjaring vd uitspraak. Lula heeft de eer de meest geliefde ex president te zijn daarnaast heeft hij ook de eer de meest corupte ex president te zijn. Alleen al gezien de vele zaken die tegen hem lopen vraag je je af of het voor een partij wel verstandig is om iemand als kandidaat naar voren te schuiven, daar waar in andere landen met een slok op al een einde van een politieke cariere betekend kan hier iemand met een veroordeling dus rustig kandidaat worden. Brazilië zet zich zo internationaal enorm voor schut

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen7 apr. 2018 - 22:24

"daarnaast heeft hij ook de eer de meest corupte ex president te zijn." Je laat zien dat je niets weet van de geschiedenis van Brazilië, noch van de huidige situatie: In het begin van de jaren '90 werd Collor afgezet wegens grootschalige corruptie en de huidige president Temer is zonder enige twijfel veel corrupter dan Lula. Aangenomen dat Lula corrupt was, want velen twijfelen aan de bewijsvoering.

OlavM
OlavM7 apr. 2018 - 17:31

Wat er ook zij van de beschuldigingen tegen Lula -die lijken inderdaad politiek ingestoken, maar dat is van hieruit moeilijk te veroordelen-, hij behoort zeker tot de beste presidenten die Brazilië ooit heeft gehad, en heeft enorm veel betekend voor het armste deel van het volk en een groot deel daarvan een beter bestaan geboden. Het cynische is, dat de huidige president Temer -die op listige wijze de vorige president Dilma Rousseff (ook van Lula's Arbeiderspartij) heeft doen afzetten- hoe dan ook veel en veel corrupter is dan Lula ooit heeft kunnen zijn, en bovendien inmiddels al voorwaarden heeft geschapen om weer een rechts militair bewind aan de macht te helpen. Ik houd mijn hart vast voor het prachtige volk en land van Brazilië.

1 Reactie
OlavM
OlavM7 apr. 2018 - 17:33

Herstel{ in tweede regel moet "veroordelen" zijn: beoordelen.

Auslander
Auslander7 apr. 2018 - 17:16

“Denk wordt uitgesloten” Ne zoals zijn achterban die overal uitgesloten worden komt Denk ook hetzelfde over. Dus geen wonder. Het was ook van tevoren te verwachten. Het is ook eigenlijk de tak van migranten partijen om de uitsluiting en uitsluitingsmechanismen van de witte meerderheid bloot te leggen en laten zien dat voor migranten geen plek is onder de witte democratie, althans als migrant!

2 Reacties
Davy ????
Davy ????8 apr. 2018 - 15:16

PVV, FvD, LR worden ook uitgesloten, zij zijn over het algemeen "wit" hoe werkt dat in een witte democratie?

Auslander
Auslander8 apr. 2018 - 20:31

@ Davy “hoe werkt dat in een witte democratie?” Dat is ook uitsluiting, maar heeft geen raciaal karakter. Ik zou ook de uitsluiting van Denk als een politiek partij doodnormaal vinden binnen een democratie. Dat zolang (de witte) men Denk als vertegenwoordiger van Turken ziet alvorens hen uitsluit, is het niks anders dan raciaal discriminerende uitsluiting!

simpson_jr
simpson_jr7 apr. 2018 - 16:17

Dat politieke partijen langs de zijlijn gezet worden is nu eenmaal onderdeel van onze democratie en heel eerlijk gezegd ben ik zelfs blij dat het met partijen als pvv en Pvd gebeurt, jij niet Han?

Thuru
Thuru7 apr. 2018 - 16:16

Bij college formatie heb je altijd dat partijen buiten de boot vallen. Laten we maar hopen dat DENK niet in college komt, want dat wil je echt niet!!! Beste lijkt me een college in Rotterdam met LF. Hoe die college uit eindelijk er uit zal zien kan me niet boeien, tenslotte woon ik niet in die stad. Geld idem ook voor Schiedam waar de waardeloze partij DENK te veel zetels krijgt. Ja ik weet dat die zetels rechtvaardig zijn vanwege aantal stemmen op die partij, maar jammer kan je dat zeker noemen.

geronimo3
geronimo37 apr. 2018 - 15:52

Denk is een partij waar ik niet veel van moet hebben, vermoedelijk is dit een partij die voortkomt uit onvrede en wel iets met emancipatie te maken heeft dus alleen maar negatief zie ik het niet, vond dit gesprek tussen van der Horst en van Jole trouwens niet erg interessant maar dat kan aan de onderwerpen liggen natuurlijk.

dickser
dickser7 apr. 2018 - 13:49

Een paar dagen geleden was er een artikel over dat leefbaar door een linkse coalitie buiten het college van Rotterdam wordt gehouden, ondanks dat het daar de grootste party is, gewoon democratie, Dat denk buiten het college wordt gehouden is dus ook niets meer of minder dan gewoon democratie. Wie hier het geval met denk een schande vindt is zijn inzicht in ons politiek systeem naar mijn idee een beetje kwijt

1 Reactie
Sonic2
Sonic27 apr. 2018 - 19:15

Ik kan me nog goed 2012 herinneren. Het ongekende hysterische geschreeuw vanuit (radicaal) rechts toen de SP hoog stond in de peilingen. Ik heb ook de reacties door gelezen over Groenlinks toen die won in Amsterdam. De Amsterdamse kiezer was oerdom en onwetend. De stad was kapot en dat alleen maar omdat Amsterdam een partij koos die een heleboel rechtse radicalen niet zag zitten. Het uitsluiten is vooral erg omdat PVV en FvD daar het "slachtoffer van zijn". Als we trouwens de theorie van een heleboel FvD en PVV aanhangers zouden volgen dan zou onze politieke geschiedenis er heel anders hebben uitgezien. Den Uyl was vanaf 1971 tot 1981 onafgebroken premier geweest en vanaf 1982 tot en met 1986. Als je de PVV logica van vorig jaar had gebruikt dan hadden de cijfers er nog anders uitgezien. Als ook de 2e partij verplicht mee had moeten doen had de PvdA van 2003 tot en met 2017 sowieso geregeerd. Afgezien dus van het ramp kabinet met de LPF er in. Ik hoor geen enkele DENK'er, PVV'er of FvD'er er over klagen dat het anders is gelopen. Het lijkt er meer op dat DENK, PVV en FvD dictatoriaal hun plek opeisen. Dat is een betere samenvatting. Ze zijn een minderheid en hebben zich daar maar naar te conformeren. Dat ze dat niet erkennen moet al ernstig te denken geven.

punt2
punt27 apr. 2018 - 11:59

Denk wordt uitgesloten en dat is onsportief en gevaarlijk, maar wanneer andere partijen worden uitgesloten is dat terecht ... Het uitsluiten van de grootste partij is per definitie onterecht en onsportief, je sluit in één keer een grote groep uit.

1 Reactie
Sonic2
Sonic27 apr. 2018 - 19:02

Onzin natuurlijk. Je sluit pas een groep mensen uit als je geen enkele motie van een partij steunt. Dat partijen niet staan te springen om met radicale partijen te gaan regeren, lijkt me niet meer als logisch. Als je in een college of regering samen werkt moet je ook verantwoordelijkheid dragen voor uitspraken van andere partijen of partijleiders. Overigens doen partijen als DENK,PVV en FvD er om. Hun achterban steunt doelbewust dit soort politieke partijen die niet constructief zijn. Dat is namelijk een onderdeel van het coalitie stelsel in Nederland. Als je dat niet wilt of niet kunt of dat uit electorale redenen niet van plan ben dan redt je het niet. Ik vind uitsluiten vooraf trouwens eerlijker als hoe VVD en CDA bijvoorbeeld GL behandelen of hoe FvD en PVV dat doen. VVD en CDA wilde duidelijk de CU en hebben alles gedaan om GL uit te roken. Ik moest schaterlachen toen FvD kiezers tekeer gingen tegen GL om niet met hun samen te werken. Groenlinks is eerlijk en zegt dat het met FvD nooit lukt. Ieder mens ziet dat. Radicaal rechts( Fvd,DENK en PVV) liegen alleen maar en bedonderen het volk. Leefbaar Rotterdam met PvdA is belachelijk. Je doet de democratie ernstig geweld aan als je dat probeert. Compleet ongeloofwaardig is dat. PVV en GL ook samen. Ik snap serieus na het lezen van dit soort reacties dat VVD en CDA niet al te veel kiezers in spraak willen. De kiezer wil dus dat niemand elkaar vooraf uitsluit, maar straft wel partijen af als tegenpolen met elkaar samenwerken. Bij het minste of geringste draaien partijen of verloochenen ze hun idealen voor de macht. Niemand mag elkaar uitsluiten, maar als daardoor de formatie extreem lang duurt, zijn het allemaal prutsers in Den Haag. DENK, PVV en Fvd zeggen de meest vreselijke dingen over links, maar eist wel samenwerking met die partijen als er een meerderheid nodig is. Als FvD, PVV en DENK zichzelf in een hoek schilderen is het hun probleem. De Speld verwoorde het prima. https://speld.nl/2017/01/30/wilders-sluiten-geen-landverrader/ Stop eens met die zielige spelletjes en doe niet alsof de kiezer zo dom is. Leefbaar Rotterdam met GL en PvDA is belachelijk en voor de vorm een gesprek houden is de kiezers bedonderen.

Luitzen Brouwer
Luitzen Brouwer7 apr. 2018 - 11:19

Denk wordt uitgesloten??? Denk is het die polariseert, anderen uitsluit, vooral in geval van andere Turkse Nederlanders die hen en de Turkse regering onwelgevallige meningen hebben en daarom door hen "ontmaskerd" worden wat neerkomt op intimidatie en zelfs reëel gevaar. Dan is het in reactie uitsluiten van een dergelijke partij voor een coalitie me dunkt niet meer dan een logisch gevolg op het eigen uitsluitende karakter. Dat iemand er moeite mee hebt dat Lula veroordeeld is vanwege corruptie, en zich daarin niet onderscheidt van al zoveel machtige vooral populistische politici die in Zuid- en Midden-Amerika meer regel dan uitzondering zijn, kan alleen verklaard worden doordat het voor sommige mensen uitmaakt of een politicus populistisch links of rechts is. Mij maakt dat niet uit.

4 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen7 apr. 2018 - 18:00

Ik heb moeite met de veroordeling van Lula omdat het overtuigend bewijs allerminst is geleverd en de veroordeling is uitgesproken door rechters die zelf -op zijn minst ten dele- corrupt zijn. Het probleem in Brazilië is nu juist dat de meerderheid van de politici en de rechterlijke macht corrupt is.

Luitzen Brouwer
Luitzen Brouwer7 apr. 2018 - 22:10

Dan moet je aanvaarden dat geen enkele veroordeling van een linkse of rechtse politicus er overtuigend is of dat ooit is geweest.

HM van der Meulen
HM van der Meulen8 apr. 2018 - 17:33

Waarom zou je dat moeten aanvaarden?

HM van der Meulen
HM van der Meulen8 apr. 2018 - 21:12

Het schijnt dat sommigen zich niet kunnen voorstellen dat rechters ook corrupt kunnen zijn, maar de vraag in Brazilië is eerder wie het ergste corrupt is, de politie, de politici of de rechterlijke macht? Ik moet het antwoord helaas schuldig blijven; ik weet alleen dat ver in de meerderheid zijn, in ALLE staatsorganen.

Tom3
Tom37 apr. 2018 - 9:32

Ik heb nog een ander deuntje voor jullie, een Requiem, dat wel, maar misschien ooit.... Allende last speech.... BBC docu 1.56min Allende last speech. https://www.youtube.com/watch?v=10RCHQ2ruko&ab_channel=Okhlopkov

1 Reactie
Tom3
Tom37 apr. 2018 - 13:16

Historisch gezien een piket paal in de route richting het ravijn denk ik. Zoals nu Puigdemont en Lula op één of andere manier lijken te moeten verdwijnen.