Joop

Han van der Horst over zijn boek Nepnieuws

  •  
17-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
IMG_8003
In Joop Café praat Francisco van Jole met Han van der Horst over diens nieuwe boek ‘Nepnieuws, een wereld van desinformatie’. Daarna komen de gemeenteraadsverkiezingen ter sprake en de polariserende rol van de populistische partijen, zoals Denk die deelneemt in Schiedam, de woonplaats van de historicus.
Het gesprek vindt plaats op de zolder van het Stedelijk Museum in Schiedam terwijl beiden tegenover een schilderij van Karel Appel zitten. Tot slot vertellen Han en Francisco ieder kort hoe ze die Cobra-schilder hebben leren waarderen.
Beluister de podcast hierboven, via de site van NPO Radio 1 ( RSS-feed ). Of via iTunes en abonneer je.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Andreas J
Andreas J18 mrt. 2018 - 16:34

Nepnieuws, het nieuws wat we niet willen horen of wat sowieso van diegene komt die we als tegenstander zien

Bouwman2
Bouwman218 mrt. 2018 - 10:54

Ik waardeel CoBra ook wel, ik ben ook in de CoBra musea geweest. Ze verkopen daar van die vrolijk makende enorm grote CoBra koffiebekers en zelfs CoBra stropdassen maar die handel floreert niet echt heeft men me verteld. . .

Joop den Uil
Joop den Uil18 mrt. 2018 - 8:28

de (politieke) correctheid die je momenteel steeds meer ziet toegepast op het nieuws, vind ik ook een vorm van Nepnieuws. Het is al zo correct om ook dat soort ieuws niet te gaan melden dus te neppen. Dubbel nepnieuws dus.

Maar Mals
Maar Mals17 mrt. 2018 - 21:35

Is het ook nepnieuws als er niet gerapporteerd wordt over massaal misbruik, bijvoorbeeld omdat wel rapporteren populisten in de kaart speelt of een bevriende religie in een kwaad daglicht stelt?

3 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen17 mrt. 2018 - 23:40

Is het misbruik als er in een krant -als het AD- met grote regelmaat berichtjes verschijnen over grote merken, zoals Coca Cola, McDonalds, Samsung, Apple, terwijl het niet echt duidelijk is wat nu de nieuwswaarde van die berichtjes is? Zijn al die BN-roddels en Amerikaanse schandaaltje misbruik? Is Kim Kardashian nieuws of een nieuwsproduct? Gaat het misschien om sluikreclame en afleiding van de zaken waar het eigenlijk om draait? Kijk naar de video getiteld: "De stuitende hypocrisie van Fox News in één overzichtelijk clipje". Gaat het om nieuws, of gaat het slechts om meningen en politieke beïnvloeding? The manufacturing of consent? Als je al dat flauwekul-nieuws weg streept, hoeveel % echt nieuws houden we dan nog over?

Joyce Klassen
Joyce Klassen18 mrt. 2018 - 7:53

Oxfam !

CM2
CM218 mrt. 2018 - 9:04

Interessante bijdrage, MM. Want als het antwoord op die vraag bevestigend luidt -- ik zou zeggen: waarom niet? -- dan maakt de Nederlandse overheid, dus onze eigen overheid, zich ook schuldig aan het verspreiden van nep-nieuws.Het is duidelijk: nep-nieuws is van alle tijden, en het is overal, alle overheden maken zich er schuldig aan.

Nanno Zeegers
Nanno Zeegers17 mrt. 2018 - 21:27

Nepnieuws oftewewel bewust ter beïnvloeding van de publieke opinie t.b.v. politieke behoeftes is beslist niet in een te onderscheidende mate te onderscheiden tussen links en rechts of conservatief, progressief of liberaal. Wie anders doet voorkomen verspreidt om een van die politieke belangen nepnieuws en/of is gewoon naïef gecommitteerd. Bovendien is niet alles wat als nepnieuws of waar gebracht wordt sec waarheid of leugen.

4 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen17 mrt. 2018 - 23:15

"Bovendien is niet alles wat als nepnieuws of waar gebracht wordt sec waarheid of leugen." Zou je me die stelling eens wat beter kunnen uitleggen?

Ukkie3
Ukkie318 mrt. 2018 - 10:38

HM,.. dat is de "relativiteitstheorie ",...ook zo'n lang woord,.. hè?

Nanno Zeegers
Nanno Zeegers18 mrt. 2018 - 10:52

@HM van der Meulen Waar zou ik moeten beginnen? Er zijn legio voorbeelden waar er door media, instanties, of politieke, religieuze, levensbeschouwelijke of anderszins belangen hebbende organisaties al dan niet onder nvloed van elkaar zaken stellige als feiten of beweerd worden die later of direct aantoonbaar onwaar of in ieder geval met een korrel zout genomen mogen worden, en andersom zaken als leugen aangemerkt worden die gewoon waar blijken.

HM van der Meulen
HM van der Meulen18 mrt. 2018 - 15:30

Nanno schijnt niet aan de gedachte te kunnen wennen dat het kenmerk van nepnieuws is, dat het niet waar is en dat het regelmaat voorkomt dat echt nieuws als nepnieuws wordt weggezet, om de waarheid niet aan het daglicht te laten komen.