Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Geweldsorgie van agrarische testosteronbommen bij huis minister

Politie staat machteloos tegenover overmacht fundamentalistische boeren
Joop

Hamsters zijn geen rotzooi

  •  
20-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
hamster

© cc-foto: metalboy25

Het lijkt wel alsof we echt helemaal niets willen leren van de crisis waar we nu middenin zitten.
“Hongkong ruimt tweeduizend hamsters vanwege coronarisico.” Toen ik deze kop las dacht ik: weer dat vreselijke woord ‘ruimen’. Ze gaan de dieren doden. Benoem het dan ook zo. Het is geen rotzooi die je opruimt maar het zijn dieren met gevoel. En waarom kunnen deze hamsters niet in quarantaine, net zoals wij mensen? Waarom toch altijd het zogenaamde ‘zekere voor het onzekere nemen’ en daarom maar alles doden?
Net toen ik mij vreselijk boos over aan het maken was moest ik de rest van het artikel nog lezen. De hamsters blijken uit Nederland te komen. Serieus? Ja hoor, wij exporteren hamsters naar een dierenwinkel in China. En het gaat niet om een paar, maar om honderden hamsters die verkocht worden in The Little Boss pet store in Hongkong.
Aan alle winkels en eigenaren van hamsters is gevraagd hun dieren in te laten slapen. Het gaat om hamsters die na 22 december zijn gekocht. En als we dan toch bezig zijn, dan uit voorzorg ook maar alle andere kleine knaagdieren in de dierenwinkel doden, ook al zijn ze negatief getest. In totaal gaat het om 2.000 dieren, waaronder chinchilla’s en cavia’s. Overigens spelen volgens de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC dieren geen grote rol in de verspreiding van het coronavirus, maar dat terzijde.
Bij het feit dat het diep triest en volstrekt onethisch is dat wij dieren naar alle uithoeken van de wereld verslepen, is het ook een van de oorzaken van de steeds destructievere uitbraken van zoönosen, ziekten die overgaan van dieren op mensen. Het lijkt wel alsof we echt helemaal niets willen leren van de crisis waar we nu middenin zitten. We kunnen blijven praten over vaccins, 2G, 3G, IC-capaciteit en nog heel veel meer, maar als we de oorzaken van deze problematiek niet aanpakken, dan kan ik je garanderen dat we straks terugkijken op deze periode als een eerste, lichte crisis, vergeleken met alles wat ons nog te wachten staat.
Hoe wij met dieren omgaan is desastreus voor ons mensen, andere dieren en voor de planeet. Wij mensen maken met onze 0,01 procent van het leven op aarde alles, maar dan ook alles zeer gestructureerd stuk. En dus zou het nieuwe kabinet vandaag moeten beslissen om het industrieel houden, fokken en exporteren van dieren per direct te stoppen. Of dat nu over dieren in de vee-industrie gaat of huisdieren, dat maakt niets uit. Want ik ga je voorspellen: deze hamsters zijn nu heel even nieuws. En dat de dieren moeten worden gedood wordt over het algemeen geslikt als ‘het is niet anders’.
En over een maand, als de storm is gaan liggen, exporteren we gewoon nieuwe hamsters, want wij helpen mensen in dit soort situaties natuurlijk graag. Denk maar aan die afschuwelijke varkenspest in China. De beelden van duizenden varkens die levend vanuit vrachtwagens in een kuil werden gestort en vervolgens levend begraven zijn gingen de hele wereld over. Het gegil van de dieren ging door merg en been. En de aanblik van de dieren die probeerden uit de kuil te komen, maar genadeloos door de graafmachine werden teruggeduwd, daar heb ik geen woorden meer voor.
En dan is er ineens de marktwerking: er valt wat te verdienen! Die arme mensen daar aan de andere kant van de wereld hebben geen varkens meer. En dus draagt ook Nederland graag een steentje bij. We exporteren gewoon even 500 ‘supervarkens’ via Frankrijk naar China. De beren gaan gebruikt worden om uiteindelijk weer 20 miljoen varkens te kunnen produceren en te slachten. Op een makkelijke en effectieve manier de voorraad aanvullen noem je dat. En ondertussen steken we onze kop in het zand voor de afschuwelijke hoeveelheid vogels die hier in Nederland worden gedood. We zitten middenin de grootste uitbraak van vogelgriep die we ooit in Europa hebben meegemaakt. En wat doen wij na zo’n ‘ruiming’? We vullen de stallen gewoon weer met nieuwe dieren, alsof er niks aan de hand is. De economie moet draaien. En dus heeft ook dit virus alle gelegenheid zich aan te passen, tot een variant ontstaat die zich ook gaat verspreiden tussen mensen onderling.
En ik geef je op een briefje: zoals het er nu naar uitziet komt ons kabinet pas in actie als de IC’s weer vol liggen en helaas zou het dan wel eens te laat kunnen zijn.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9321 jan. 2022 - 16:25

Heb me laten vertellen door Chinese vrienden dat het Mandarijnse woord voor 'dier' zich letterlijk vertaald naar 'bewegend object'. In het algemeen geldt dat hoe beter mensen het hebben hoe beter dieren het hebben. In Oost-Azië en met name China lijkt helaas af te wijken. Dit is een goed en helaas triest voorbeeld.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen21 jan. 2022 - 10:17

Ik heb nooit begrepen waarom mensen een nachtdier, wiens enige activiteit het is in een piepend molentje rond te rennen wanneer je slaapt, als huisdier nemen. Maar eigenlijk is het hele concept huisdier natuurlijk totaal onzinnig en meestal mishandeling.

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 jan. 2022 - 10:38

Honden namen vermoedellijk zelf het initiatief bij de domesticatie al zo'n 40.000 jaar geleden.

LaBou
LaBou 21 jan. 2022 - 11:21

Katten ook. Maar dat komt omdat ze geen duimen hebben want anders...

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen21 jan. 2022 - 11:24

40.000 jaar geleden waren er nog geen flat's en steden waar ze hun troosteloze leven moesten slijten. Ook werden er nog geen gedrochten als bulldog's en chihuahua's gefokt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 jan. 2022 - 14:36

Voor flats zijn hamsters inderdaad geschikter.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9321 jan. 2022 - 16:31

Een hamster in een klein kooitje is hardstikke zielig omdat het best actieve diertjes zijn. Je hebt tegenwoordig ook een nieuw begrip genaamd 'hamsterscaping' met grotere, mooiere en natuurlijkere verblijven. Dit is al een stuk minder zielig. Het geeft mensen ook wat te doen en een stukje verantwoordelijkheid om voor een levend dier te zorgen. Hetzelfde natuurlijk voor vissen al zijn die overdag wel actief. Maar goed als je niet om 9 uur naar bed gaat dan zijn er zeker nog wat uurtjes om de activiteit te zien.

Eric Minnens
Eric Minnens21 jan. 2022 - 7:21

Ik ga een heel cynische reactie plaatsen. Gewoon, omdat de wereld zo in elkaar steekt. Gezocht op 'hamster recept' kwam ik terecht op zekere site: forum.fok.nl. G-spotter2001, reaguurder aldaar, kwam met het volgende: ------------ Gevulde Hamster met lente-ui Ingrediënten: 3 lente-uitjes 1 hamster 25 gr. boter 0.1 l. slagroom 1 el. abrikozenjam 2 el. sherry, medium 1 plakje achterham 1 tl. sojasaus Zout Peper Benodigdheden: Benodigde materialen: cocktailprikkers, een braadpan met deksel, aluminiumfolie en voorverwarmde borden. Bereidingswijze: Maak de lente-uitjes schoon en snijd het losse groen eraf. Snijd de hamster in de lengte tot op 1 centimeter in en klap hem open. Vermeng de jam met de sojasaus en bestrijk de binnenkant van de hamster ermee. Halveer het plakje hams en leg de helften in elkaars verlengde op de hamster. Snijd overhangende randjes weg. Leg de lente-uitjes erop. Klap de hamster weer dicht en steek het vast met cocktailprikkers. Wrijf de hamster in met zout en peper. Verhit de boter in een braadpan en bak de hamster rondom bruin. Braad de hamster met de deksel op de pan in circa 15 minuten zachtjes gaar. Neem de hamster uit de pan en houd het warm onder aluminiumfolie. Roer de sherry en room door het braadvocht en kook dit circa 2 minuten in tot een licht gebonden saus. Snijd de hamster schuin in dunne plakjes en rangschik deze dakpansgewijs op de warme borden. Schenk de saus erlangs. Lekker met gebakken krielaardappeltjes en een frisse salade. ------------ Waarom deze crue reactie? Wel, ik vroeg me af of hamsters ook als voedsel dienden, en wat ze er eventueel in Hongkong mee zouden doen... Zelf verafschuw ik het eten van vlees steeds meer, en eet ik bijna alleen nog maar 'vegetarische' vleesproducten. Het merk Garden Gourmet kan ik aanbevelen. Hun 'Balletjes' zijn bijvoorbeeld zo lekker dat je ze eigenlijk het liefst al rauw achter elkaar naar binnen zou willen werken. Het lijkt me haast onbegonnen werk om 8 miljard mensen aan dit soort balletjes te krijgen, en daarom respecteer ik het werk van mensen als Karen Soeters ook zo! Ondanks dat onbegonnen werk toch blijven doorzetten. Ik hoop dat Karen mij het plaatsen van dit recept vergeeft, maar de bedoeling is eigenlijk om onze vleesetende huisdierliefhebbers te shockeren.

2 Reacties
Jean-Baptiste L'Allemand
Jean-Baptiste L'Allemand21 jan. 2022 - 9:46

Tja, het eten van een hond wordt als schokkend ervaren. Het eten van een varken niet. Wanneer een wolf schapen aanvalt staat het land op zijn kop. Over de ca. 10.000 aanvallen van honden per jaar hoor je niemand. Huisdieren zijn heilig.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 jan. 2022 - 9:48

Waar het bij de hamsters om gaat is het tot ding maken van dier. Af en toe levert de fabriek een product af met een foutje. Inleveren en vernietigen. Niks aan het handje.

AlexanderVolken
AlexanderVolken21 jan. 2022 - 6:12

Het wordt tijd dat de Partij voor de Dieren zich uitspreekt tegen het houden (en fokken) van huisdieren.

5 Reacties
nikita72
nikita7221 jan. 2022 - 10:23

Zullen we maar beginnen door niet duizenden huisdieren van Nederland naar Azië te vervoeren?

vdbemt
vdbemt21 jan. 2022 - 10:31

Is dit je serieus? Of is dit een poging de PvdD te bashen? Wel klagen over de veeteelt maar niet over huisdieren? OOK voor een fatsoenlijk leven van huisdieren zet de PvdD zich in: https://www.partijvoordedieren.nl/vragen/vragen-over-de-handhaving-van-het-coupeerverbod-voor-honden-en-paarden https://denhaag.partijvoordedieren.nl/nieuws/pvdd-pak-dump-huisdieren-aan

AlexanderVolken
AlexanderVolken21 jan. 2022 - 10:52

Het uitspreken van een standpunt, lijkt mij eenvoudiger dan het aanpakken van een industrie. Dat laatse moet zeker gebeuren. Het helpt daarbij als het fokken van huisdieren stopt. De Partij voor de Dieren is helaas altijd zo stil als het om huisdieren gaat.

AlexanderVolken
AlexanderVolken21 jan. 2022 - 12:27

@vdbemt Natuurlijk zet de PvdD zich in tegen een aantal misstanden. Waaronder ook het houden van dieren in dierentuinen. Echter, wat is het verschil tussrn het houden van dieren in dierentuinen en het houden can huisdieren? Beide dienen alleen ter vermaak van de mens. Wasrom mag een vogel niet in een kooi in de dierentuin zitten, maar wel in een kooitje in een huuskamer? De PvdD durft dit standpunt echter niet te bezigen uit angst voor de hypocriete achterban

vdbemt
vdbemt22 jan. 2022 - 11:43

@Alexander. Jammer voor je. Maar je zit er helemaal naast: https://www.medemblikactueel.nl/2021/06/02/konijn-alleen-in-een-hok-vogel-alleen-in-een-kooi-vanaf-2023-mag-dat-niet-meer/ Dit samengevat: De Partij voor de Dieren heeft een amendement zien worden aangenomen (het initiatief lag dus bij de PvdD) waarin wordt opgeroepen om vanaf 2023 dit te verbieden.

Loet2
Loet221 jan. 2022 - 1:58

Het "lijkt" niet alsof we niets willen leren van deze crisis, het IS zo dat we niets ervan willen leren. Door alle lagen van de samenleving, hoogopgeleid of niet, "links" of "rechts"; niemand gaat zijn leefwijze aanpassen, op geen enkele substantiële manier, we wijzen naar van alles behalve onszelf en kibbelen sinds dag één van deze crisis over symptomatische bijzaken (wel of geen "mondkapjes", zus- en zoveel-G, "intelligente lockdowns", enz. enz. De ergste virusvariant, dat zijn wij zelf. Niemand wil de overduidelijke links leggen, terwijl deze ons al tijden recht in het gezicht aanstaren. Tot zover de ge-wel-dige "kroon der schepping" Mens: fakkels zwaaien, rossen met je trekker, vliegreisjes, dieren eten en koopjesjagen/terrashangen maar, met z'n allen. Fuck de ander, fuck de planeet. Omdat het kan.