Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden: kans op kernoorlog in 60 jaar niet zo groot geweest

Ernstigste waarschuwing voor Armageddon tot nu toe
Joop

Halsema moet zich verantwoorden voor die button met 1873 erop

  •  
02-06-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
HalsemainOp1

© Screenshot: Op1/BNNVARA

Het is voor burgemeesters blijkbaar een controversiële opvatting om tegen slavernij te zijn
Heel wat luitjes zijn sinds pakweg eind dinsdagochtend nogal gefascineerd door de button die Femke Halsema tijdens de demonstratie op de Dam droeg. Daar stond het getal 1873 op. Dat gaat ze nog opbreken meende menig observator van het soort dat Thomas Fricke van het Institute for New Economic Thinking in New York aanduidt als Welterklärungsclowns. De burgemeester, die alle Amsterdammers vertegenwoordigt, heeft daarmee politiek kleur bekend. Dat mag niet. Het is strijdig met het burgemeestersambt om controversiële standpunten uit te dragen.
1873 is een jaartal dat met de geschiedenis van de slavernij te maken heeft. Op 1 juli 1863 werden alle slaven in de West-Indische koloniën vrij verklaard, een gebeurtenis die jaarlijks met keti koti tegelijk wordt herdacht en gevierd. Niet de vrijgelatenen maar hun voormalige eigenaars kregen per persoon compensatie. In Suriname was dat driehonderd gulden en op de Antillen tweehonderd gulden, kennelijk omdat men ervan uitging dat de slavenbezitters op de Antillen minder profijt trokken van hun slaven dan die in Suriname en dus ook maar genoegen moesten nemen met een lagere schadeloosstelling. Ik geef deze opvatting overigens graag voor een betere.
De bezitters op Sint Maarten kregen slechts 150 gulden per vrijgelaten slaaf. Dat had de volgende achtergrond.
In 1848 schafte Frankrijk op heel zijn grondgebied de slavernij af, dus ook op het Franse gedeelte van Sint Maarten. De slaven aan de Nederlandse kant eisten toen ook de vrijheid. Anders zouden ze de grens oversteken wat op het kleine eiland niet tegen te houden viel. Daarop kwam men tot een typisch Nederlandse oplossing. De eigenaren zouden van hun eigendomsrechten in de praktijk geen gebruik maken terwijl de slavernij formeel bleef bestaan. In feite was de dwangarbeid vervangen door loonarbeid maar beide partijen hielden de schijn op dat ze meesters dan wel slaven waren. Daar gingen de slaven van het eiland voor de lieve vrede mee akkoord.
Dat hadden de zuinige ministers in Nederland goed in de gaten. Vandaar de geringe vergoeding. Hadden die eigenaren in 1848 maar op hun stuk moeten blijven staan.
Waarom stond er dan 1873 op de button van Halsema en niet 1863? De slaven werden in Suriname niet volledig vrijgelaten. Ze waren verplicht om als betaald landarbeider nog tien jaar voor hun voormalige eigenaars werkzaam te blijven. Pas in 1873 konden ze echt gaan en staan waar ze wilden. Daarom is de slavernij volgens hun moderne nazaten pas in dat jaar beëindigd. Ook daar kun je een vraagteken bij zetten. De Surinaamse plantage-eigenaren hebben nog geprobeerd aan nieuw personeel te komen door in India en op Java contractarbeiders te werven. Die waren strafbaar als zij voor de overeengekomen einddatum probeerden te vertrekken. Zo kwamen deze contractarbeiders in een situatie die heel erg veel op in tijd begrensde slavernij leek.
Dat is het verhaal achter het jaartal 1873 op de button van burgemeester Femke Halsema.
Blijkbaar is het in de ogen van velen een politiek statement als je op je kleding naar dit verhaal verwijst. Het is een controversiële opvatting om zichtbaar tegen slavernij te zijn.  Daar kun je als burgemeester niet zomaar mee te koop lopen. Dan krijg je de goegemeente achter je aan. Om met Geert Wilders te spreken: het moet niet gekker worden.
Lees hier en hier mooie stukken over de moeizame beëindiging van de slavernij in Suriname en op de Antillen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (130)

Jantje Beton2
Jantje Beton27 jun. 2020 - 20:10

Het punt is dat de opstelling van mevrouw Halsema (w.o. deze button) suggereert dat mevrouw Halsema op de Dam aanwezig was als demonstrant i.p.v. als burgemeester, die uit hoofde van haar functie ook nog op een aantal andere zaken moet letten. Als mevrouw Halsema dat had gedaan (Mondkapje, Oproep tot verspreiden) was die button geen issue geweest. Eerder het tegendeel.

Frits Jansen
Frits Jansen5 jun. 2020 - 8:55

"De burgemeester, die alle Amsterdammers vertegenwoordigt, heeft daarmee politiek kleur bekend. Dat mag niet. Het is strijdig met het burgemeestersambt om controversiële standpunten uit te dragen." In het artikel ontbreken de aanhalingstekens, maar ik hoop dat Van der Horst hier toch niet zijn eigen mening geeft. Al was het maar omdat bovenstaand citaat precies de mening van Wilders weergeeft. Ten eerste is niet gezegd dat een burgemeester geen politiek standpunt mag innemen. Dat geldt voor een rechter, maar een burgemeester pleegt te worden benoemd uit politieke kring. Van Halsema is genoegzaam bekend dat ze van Groen Links is. Dat betekent natuurlijk niet dat ze minachting voor pakweg VVD-stadgenoten aan de dag mag leggen, maar een standpunt mag best. Het tweede punt is eigenlijk absurd: is het controversieel als Halsema suggereert dat ze slavernij controversieel vindt? Nee natuurlijk. Wat ik wel vervelend vond toen ik in Amsterdam werkte is dat het "groene" gemeentebestuur een "groen" parkeerbeleid voerde. zodat mijn werkgever, gevestigd in de buitenwijken, de grootste moeite had voor voldoende parkeerplaatsen te zorgen. Omdat ik niet in Amsterdam woonde kon ik niet tegen dat al te groene beleid stemmen. Een "inclusief" gemeentebestuur houdt ook rekening met ambulante werknemers die snel bij een klant moeten zijn. Een klant met een kapotte computer barst uit zijn vel van woede als hij hoort dat de servicemonteur onderweg is in de tram.

1 Reactie
badgast
badgast6 jun. 2020 - 11:53

Lees ik nou zo slecht of doe jij dat? Wat Han naar voren brengt is dat het bizar is dat in het jaar 2020 in Nederland er nog steeds mensen zijn die vinden dat het een controversieel standpunt is om je tot tegenstander van slavernij te verklaren.

Marvin Fernandes
Marvin Fernandes4 jun. 2020 - 18:00

na 1873 moesten moeder-slaven nog jaren betaald voor de slaven-hollander werken om elk van hun kinderen vrij te kunnen kopen van van verplichte betaalde arbeid.

1 Reactie
badgast
badgast6 jun. 2020 - 11:54

Kan je een linkje geven naar de bron van die wijsheid?

Pater
Pater4 jun. 2020 - 1:25

Ik zou eigenlijk best graag gezien hebben dat Halsema die button expres door de demo had opgedaan. De werkelijkheid was, dat zij die nog op had na de herdenking van de afschaffing van de slavernij die middag, waar zij gesproken had.

1 Reactie
Marvin Fernandes
Marvin Fernandes4 jun. 2020 - 18:01

precies!

[verwijderd]
[verwijderd]3 jun. 2020 - 11:26

--- Dit bericht is verwijderd —

5 Reacties
vdbemt
vdbemt3 jun. 2020 - 12:43

Nee hoor, Oma. Want iedereen deed zijn uiterste best afstand te bewaren. Dat was alleen op een gegeven moment simpelweg niet mogelijk. Dan helpt zo'n button ook niet.

Joost Spits
Joost Spits3 jun. 2020 - 13:38

@vdbemt Oma-oeverloos heeft volkomen gelijk. " Want iedereen deed zijn uiterste best afstand te bewaren." Onzin! Als de situatie onverantwoord wordt, hadden mensen zich ook kunnen terugtrekken, en zich verwijderen.

Libertain
Libertain3 jun. 2020 - 15:09

@joost, ("Als de situatie onverantwoord wordt, hadden mensen zich ook kunnen terugtrekken, en zich verwijderen.") Dat hebben ze precies ook met het Carnaval in Brabant gedaan en daarom is het nooit het brandhaard van de pandemie in ons land worden, oeps...wacht effe, was het toch misschien anders, maar hadden we ze misschien onnodig intelligenter ingeschat.

vdbemt
vdbemt3 jun. 2020 - 15:39

@Joost Spits. Dat geldt alleen voor de mensen die aan de buitenkant staan. Anderen moeten zich dan wel eerst tussen heel veel mensen doorwurmen. Dat is slechter dan blijven staan tussen dezelfde mensen.

Marvin Fernandes
Marvin Fernandes4 jun. 2020 - 18:01

oma oeverloos kan dan maar beter op zo een zorgboerderij gaan wonen denk ik

Bart Houx
Bart Houx3 jun. 2020 - 10:27

Er is niks mis met een button. Daar gaat de discussie dan ook nauwelijks over. Er is wel iets mis met kritiekloos verdedigen van Halsema. Een burgemeester die haar taak verre van voorbeeldig uitvoert. En erger: elke kritiek daarop - ook die van haar coaltie genoten - wegwuift met een air van arrogantie en gebrek aan zelfkritiek. Zoals je schreef: een burgemeester vertegenwoordigt alle Amsterdammers. Juist daarom is een 100% neutrale uitstraling zo belangrijk. Maar Femke eet graag van twee walletjes: demonstrant met de demonstranten zijn en tegelijkertijd de vruchten van het burgemeesterspluche plukken. Dat gaat niet samen. En roept daarom wrevel op.

17 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens3 jun. 2020 - 10:59

@ Bart Houx Jij schrijft: Zoals je schreef: een burgemeester vertegenwoordigt alle Amsterdammers. Juist daarom is een 100% neutrale uitstraling zo belangrijk. Daarom kon zij ook als burgemeester bij deze demonstratie aanwezig zijn en deze button dragen. Vanwege corona was het wellicht niet verstandig maar in de doelstelling van de demonstratie en haar button is er niets mis mee. Dat de kritiek komt van de PVV en het FvD laat zien dat het doden van zwarte mensen en het afwijzen van slavernij binnen die clubs nog een punt van discussie is. Gezien jouw reactie ben jij er ook nog niet helemaal uit of dat wel of niet mag als witte. Maar de rest van de samenleving wel. Daarom waren er daar ook zo veel mensen.

NoahAmber
NoahAmber3 jun. 2020 - 12:32

@Bart Houx 3 juni 2020 at 12:27 Er is niks mis met een button. een burgemeester vertegenwoordigt alle Amsterdammers. Juist daarom is een 100% neutrale uitstraling zo belangrijk. Vindt je dit zelf ook niet bullshit van de 1ste orde. Mag die button nu wel of niet. De rest is gewoon het notoire geroeptoeter, 2 walletjes eten, pluch. Kinnesinne en geborrel vanuit je onderbuik.

vdbemt
vdbemt3 jun. 2020 - 12:46

"Juist daarom is een 100% neutrale uitstraling zo belangrijk. Maar....." Als er IETS uitstraalt dat je voor ALLE Amsterdammers bent, is het wel een button tegen racisme. Tégen zo'n button zijn is héél eng.

Bart Houx
Bart Houx3 jun. 2020 - 13:01

Ik ben niet tegen de BOODSCHAP van die button ... al willen jullie me blijkbaar in het enge kampje drukken (weinig sjiek). Een burgemeester hoort ten alle tijden neutraliteit uit te stralen. Dat symboliseert de ambtsketting. Halsema vindt het echter belangrijker om zich als 'een van de demonstranten' met button te profileren, dan als burgervader (burgermoeder) met ambtsketting. Je kunt geen twee rollen tegelijk vervullen. Elke professionele bestuurder, Halsema voorop, zou dat moeten weten. Juist door het vermengen van haar persoonlijke betrokkenheid en haar verantwoordelijkheid voor orde en organisatie, is het mis gegaan. Voor het eerste (en voor de camera's) had ze het meeste aandacht. Voor het tweede niet of nauwelijks. Niet eens een mondkapje. Was dat nou echt zo moeilijk geweest? Of was ze dat ook al vergeten ... zoals wel meer die dag. Ze is ongetwijfeld een goed mens. Maar duidelijk te licht om zo'n grote stad te besturen.

Libertain
Libertain3 jun. 2020 - 13:13

@boze, ("Ik neem aan dat Femke Halsema bij haar aantreden heeft gezegd dat ze burgemeester van álle Amsterdammers wil zijn.") Net als Markie, die toen bij zijn aantreden zei dat hij "Het Premier van alle Nederlanders wil zìjn", heeft hij ook vervolgens zeker bewezen het niet te zijn. Niettemin heeft deze feit hem niet belet om drie termijnen achter elkaar te slepen. Waarom steekt Femke Halsema zo hard in je (rechter) oog?

Hanvander Horst
Hanvander Horst3 jun. 2020 - 15:17

Ja, daar heeft Halsema met dat jaartal de voorstanders van de slavernij in Amsterdam mooi in de kou laten staan. Bedoelen jullie dat te zeggen?

DaanOuwens
DaanOuwens3 jun. 2020 - 15:18

@ Bart Houx Jij schrijft: Ik ben niet tegen de BOODSCHAP van die button … al willen jullie me blijkbaar in het enge kampje drukken (weinig sjiek). Een burgemeester hoort ten alle tijden neutraliteit uit te stralen. Als je niet tegen de boodschap bent wat zeur je dan? Als je problemen hebt met de boodschap hoor je thuis in het kampje. Dus linksom of rechtsom je hebt geen reden om jezelf te beklagen. Als Halsema een button draagt die aangeeft dat ze tegen slavernij is, is dat geen politiek statement. Dat vindt iedereen toch? Of niet?

NoahAmber
NoahAmber3 jun. 2020 - 15:27

@Bart Houx 3 juni 2020 at 15:01 Een burgemeester hoort ten alle tijden neutraliteit uit te stralen. Leg eens uit. Ze was niet neutraal volgens jou. Wie heeft ze dan benadeeld. De racisten?

vdbemt
vdbemt3 jun. 2020 - 15:35

@Bart Houx "Ik ben niet tegen de BOODSCHAP van die button …" .....Een burgemeester hoort ten alle tijden neutraliteit uit te stralen. Is er nog grotere neutraliteit dan laten zien dat je tegen racisme bent, anders gezegd: iedereen accepteert??????

Bart Houx
Bart Houx3 jun. 2020 - 15:56

@vandebemt Nee, daar is niets mis mee. Op voorwaarde dat je eerst de taken regelt die je vanuit je functie behoort te doen. Kwestie van prioriteiten. En die had ze duidelijk niet op orde. Ronduit amateuristisch was haar optreden. En zoals ik eerder las: een burgemeester van Amsterdam die zich laat 'overvallen' door een demonstratie, moet bij zichzelf te rade gaan. In plaats van naar anderen te wijzen.

vdbemt
vdbemt3 jun. 2020 - 18:01

@Bart Houx. Nou ga je duiken. Ze mag het wel uiten, maar alleen als ze haar zaken goed voor mekaar heeft. Dat zijn 2 verschillende dingen, jongen.

Bart Houx
Bart Houx3 jun. 2020 - 18:16

@vandebemt Als je niet wilt begrijpen dat een burgemeester eerst haar taken naar behoren moet uitvoeren (en daar hoort in deze tijd ook handhaving van het anderhalve meter beleid bij), voordat ze zich druk kan maken over het wel of niet dragen van buttons en mondkapjes ... dan houdt het helaas op. Maar blijkbaar kon ze niet wachten om lekker solidair tussen de demonstranten te staan. Prima, maar dan ben je dus geen goed bestuurder. Heeft ze inmiddels al uitgelegd waarom ze - in tegenstelling tot het overgrote deel van de demonstranten - GEEN mondkapje droeg? Net zo ijdel als Trump?

Libertain
Libertain3 jun. 2020 - 19:00

@Bart is gewoon een professioneel duiker.

Bart Houx
Bart Houx3 jun. 2020 - 21:27

@libertain Zelf heel laf een pseudoniem gebruiken, en dan een ander verwijten dat hij duikt. Beetje hypocriet.

Paul250371
Paul2503713 jun. 2020 - 21:38

Bart Houx Flikker op met je neutraliteit. Racisme is een misdaad.

vdbemt
vdbemt4 jun. 2020 - 9:36

@Bart Houx. Heb jij het nieuws wel een beetje gevolgd? Of doe je dat liever niet, want dan moet je je bevooroordeelde mening aanpassen? Die button is haar door een demonstrant opgespeld. Verder blijkt inmiddels dat de Driehoek, die de besluiten neemt, niet goed geïnformeerd is geweest. Het is onderweg in de informatie fout gegaan. Daarbij: is het niet alleen de racist die niet solidair wil zijn met anti-racisme/anti-slavernij?? .

Bart Houx
Bart Houx4 jun. 2020 - 20:59

Beter lezen: ze moet 'neutraal' zijn in de betekenis dat ze er als bestuurder moet staan om alles in goede banen te leiden. Met ambtsketting (en in dit geval ook met mondkapje) dus. Dan mag je ondertussen nog volop anti-racistisch zijn. Daar gaat ook niet om. Fout van Halsema is dat ze enkel voor dat laatste stond. En haar de taken van haar ambt uit het oog verloor. Als je dat als burgemeester niet beseft, ben je niet geschikt voor dat ambt.

jandebakker
jandebakker3 jun. 2020 - 10:18

soms moet je niet direct reageren en eerst een bakje koffie drinken. Anders had ik nu een verontwaardigde reactie getypt zonder door te hebben dat "Het is een controversiële opvatting om zichtbaar tegen slavernij te zijn. " dit uiteraard sarcastisch bedoeld is.

Rick Hofland
Rick Hofland3 jun. 2020 - 9:26

De button had ze bij de kleinschalige Keti Koti herdenking gekregen en er is helemaal niets mis mee dat ze die later op de dag ook nog droeg. De verontwaardiging over de slavernij in het verleden kan wat mij betreft niet vaak genoeg onder de aandacht komen en ik mag toch hopen dat iedereen in Nederland er hetzelfde over denkt. Het is net zoiets als dat het als normaal beschouwd mag worden dat we tot in het einde der dagen verontwaardigd blijven over de Holocaust, ook daarvoor mag iedereen die dat wil (ook burgemeesters) alle dagen van het jaar een button dragen die daar naar verwijst. Ik heb weldegelijk mijn bezwaren over het handelen van Halsema met de driehoek en dan voornamelijk in de magere voorbereiding, het ook niet tijdig handelen toen bleek dat er veel meer mensen kwamen en dat de burgermeester niet direct ’s avonds een mea culpa maakte dat dit niet goed is gegaan en in plaats daarvan allemaal redenen op heeft gevoerd om vooral zichzelf vrij te pleiten en reden van massale overtreding van de Corona voorschriften als gegronde reden opvoerde. Maar die button…. Kom op zeg, die mag ze van mij 365 dagen in het jaar dragen!

Jerry Bidet
Jerry Bidet3 jun. 2020 - 9:17

Mij kan het die hele button niet zoveel boeien, maar diegene de verwontwaardiging niet snappen: Wat zou de reactie zijn wanneer zij met een antifavlag liep te zwaaien of met een pegida-petje op loopt?

5 Reacties
jandebakker
jandebakker3 jun. 2020 - 10:16

Volgens mij is de vraag of Slavernij moet worden afgeschaft niet echt een heikel politiek onderwerp meer. Ik denk dat u die button beter kan vergelijken met een burgemeester die een krans legt tijdens dodenherdenking of bijv. een Britse politicus met een rode klaproos.

Jerry Bidet
Jerry Bidet3 jun. 2020 - 11:20

@Jan Persoonlijk vind ik het ook prima hoor, van mij mag ze. Maar er wordt verwacht dat een burgemeester boven de partijen staat, te allen tijde. Wat het doel van het protest ook is. Daar vallen bepaalde mensen over. Persoonlijk vind ik het niet zo'n punt, maar het is denk vooral in combinatie met protest wat uitgelopen is op een fiasco een extra stok om mee te slaan. Daarom nam ik deze extreme als voorbeeld.

NoahAmber
NoahAmber3 jun. 2020 - 12:35

@Jerry Bidet 3 juni 2020 at 11:17 Wat zou de reactie zijn wanneer zij met een antifavlag liep te zwaaien of met een pegida-petje op loopt? Wat zou de reactie zijn als Job Cohen dat zou doen. Kan je je voorstellen dat zij geen affiniteit heeft met de lijpo's die jij opnoemt. Op het moment dat ze demonstraties van Pegida of antifa gaat verbieden, dan zou je haar neutraliteit in twijfel kunnen trekken

Jerry Bidet
Jerry Bidet3 jun. 2020 - 13:38

@Noah Je onderschrijft ongewild mijn stelling, affiniteit of niet, een burgemeester hoort er boven te staan. Vandaar dat het niet tactisch was om met zo'n button rond te lopen. Nogmaals, persoonlijk vind ik het prima. Zie er geen kwaad in.

NoahAmber
NoahAmber3 jun. 2020 - 15:31

@Jerry Bidet 3 juni 2020 at 15:38 @Noah , affiniteit of niet, een burgemeester hoort er boven te staan. Waar moet ze dan boven staan> Je wil dus dat zij neutraal is omdat zij anders racisten tegen de schenen schopt.? Politiek moet zij als burgemeester neutraal zijn en staat zij boven de partijen. Maar sinds wanneer is racisme politiek.

Drostemannetje
Drostemannetje3 jun. 2020 - 9:01

Al had ze zich eigen helemaal volgehangen met buttons, ze had daar gewoon niet moeten tussen de mensen (binnen anderhalve meter en zonder mondkapje), maar gewoon aan de microfoon met het verzoek om gewoon weer naar huis te gaan omdat het gewoon te druk was. Ze heeft een voorbeeldfunctie en is verantwoordelijk voor de veiligheid voor alle mensen. Dit was weer duidelijk de activiste Femke Halsema wat we zagen. Ze snapt het niet of wil het niet snappen. Gezien haar uitlatingen achteraf denk ik het laatste.

tinus1969
tinus19693 jun. 2020 - 9:00

Ik zou de redenering van Van der Horst juist om willen draaien. Blijkbaar mag het sympathieke doel van de demonstratie (slavernij, politiegeweld, Trump, etc) gebruikt worden om af t leiden van het feit dat Halsema hier een hele rits van de fouten die Halsema heeft gemaakt op het gebied van Volksgezondheid, gelijke behandeling, en openbaar bestuur. Er waart een dodelijk virus rond (lees bv https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2020/slagveld-achter-gesloten-deuren~v386856/); er liggen richtlijnen mb anderhalve meter afstand en grote mensenmassa's (opgesteld door experts, vastgesteld door de overheid); die richtlijnen worden ook tamelijk systematisch gehandhaafd; en nu gooit Halsema die richtlijnen plots overboord? Zonder enige actie, zoals bv een oproep aan de organisatoren om te beëindigen? Sterker nog, ze loopt zelf rond bij de demonstratie, wat zonder meer een vorm van goedkeuring is. Dat is meer dan voldoende om Halsema te bevragen. Ze is blijkbaar niet werkelijk bereid om richtlijnen mbt volksgezondheid te handhaven, en om de belangen van bv ouderen en andere kwetsbaren, of iedereen die niet besmet mag of wil worden te behartigen. Of ze vindt de huidige 1,5 meter regels etc onzin - maar dan moet ze die discussie openlijk aangaan, dus in de gemeenteraad en met een oproep aan regering en OMT, en niet alleen voor een demonstratie maar ook voor mensen die in het Vondelpark zitten te zonnen,

vdbemt
vdbemt3 jun. 2020 - 8:53

Als anti-racisme als politieke kleur wordt gezien, is het daarmee geaccepteerd. Want dan is er ook een politieke kleur 'racisme' waarop je zou kunnen stemmen. Racisme is geen partijpolitiek. Racisme is misdadig. Erger nog. En iedereen, van elke politieke kleur, hoort tegen racisme te zijn. En iedereen van koning tot president, tot burgemeester tot burger mag met goed fatsoen met een antislavernij of antiracisme button lopen. Als je dat om reden van partijpolitiek niet wil accepteren, heb je gelijk laten zien wat je bent.

3 Reacties
Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof3 jun. 2020 - 9:32

Toch prettig om het eens volmondig met u eens te kunnen zijn.

NoahAmber
NoahAmber3 jun. 2020 - 12:37

Inderdaad vdbemt. Niet meer en niet minder.

vdbemt
vdbemt3 jun. 2020 - 12:48

@JL. Het doet mij ook deugd.

[verwijderd]
[verwijderd]3 jun. 2020 - 8:48

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Libertain
Libertain3 jun. 2020 - 10:23

Juist daarom! Het regel van de pluraliteit.

Dester2
Dester23 jun. 2020 - 8:38

Het is op zijn minst ongepast dat een burgemeester mee demonstreert in een demonstratie die niet volgens de regels verloopt. Ze was niet zomaar aanwezig, maar nam deel aan de demonstratie en had geen mondkapje op. Ik zit hier allerminst mee want wat maakt dan ene mondkapje nu uit. Maar ook hier geeft ze natuurlijk tegenstanders weer alle ruimte om hun persoonlijke vete met Halsema voorrang te geven op de discussie over hoe we racisme gaan afschaffen. 'Ze neemt de Corona-maatregelen niet serieus, schoffeert zorgmedewerkers en anderen die leed hebben gehad van de ziekte, staat niet boven de partijen en neemt geen onafhankelijke beslissing, etc, etc.' Of het nu waar is of niet, dat maakt niet uit. Ze creëert een beeldvorming die gewoon ontzettend dom is als burgemeester. Ook uit dit voorbeeld met de button blijkt weer, Halsema is gewoon helemaal niet geschikt als burgemeester, die moet weer lekker de politiek in.

Libertain
Libertain3 jun. 2020 - 8:35

Ach, kijk daar is weer onze polder schijnheiligheid in alle pracht te voorschijn gekomen - we wijzen de hele tijd als voorbeeld naar de VS waar elke politicus zeer duidelijk zijn politieke kleur profileert, terwijl in ons land zou een verbod voor linkse ideeën erop liggen. U ziet het goed - verbod enkel op progressieve ideeën, terwijl de tokkies van PVV en FvD mogen nog van alles gaan krijsen.

Bouwman2
Bouwman23 jun. 2020 - 8:26

Uniformen worden niet meer frequent gedragen. De dienstplicht is al lang geleden afgeschaft. En de minister dragen geen steek meer en de koning wordt niet eens gekroond. Dominee heeft aan wat iedereen draagt en de pastoor herken je alleen aan een heel klein kruisje op zijn kraag. Kindertjes met allemaal dezelfde geblokte schort aan die mekaar vasthoudend het museum bezoeken roepen vertedering en nostalgie op. Iedereen volgt de eigen smaak en conformeert zich naar eigen wens. De uniformiteit is vervangen door verschil. De mode dicteert, niet de hartstocht om te uniformeren. Een rechter draagt alleen zijn toga als symbool, niet als ie koffie drinkt of de krant leest. De burgemeester de ambtsketting alleen op feestelijke dagen. En alle dagen feest, de wereld een dansfeest, dat is literatuur. Dus vertelt u nu eens, meneer Van der Horst die zo veel weet en steeds de waarheid spreekt opdat mijn geloof vermeerdert, waarom zou mevrouw Halsema gewoon geen speldje op haar outfit mogen dragen? Waarom discussie over de lengte van heur haar? Haar vrijheid? Gewoon kort en krachtig, zonder het slavernijverleden er bij te halen? Als ik dat kan, dan kunt u toch beter?

1 Reactie
badgast
badgast6 jun. 2020 - 12:03

Lees het artikel nog eens

Markzelluf
Markzelluf3 jun. 2020 - 8:25

Laten we niet afdwalen en ons richten op de dingen waarvoor ze is aangenomen. De opkomst voor de demonstratie tegen de vreselijke gebeurtenissen in de VS was veel groter dan zij verwacht had (wat dat zegt over haar voelsprieten, laat ik even buiten beschouwing). Er ontstond een situatie die op twee manieren grote gevolgen kan hebben voor de volksgezondheid. Ten eerste voor de vaak jonge deelnemers zelf - al lopen die persoonlijk niet heel veel risico, denk ik - maar vooral voor kwetsbaren waarmee zij in contact komen. En die laatste groep is natuurlijk enorm, want die stijgt exponentieel. Ten tweede via haar argumentatie: mensen moeten het zelf weten, eigen verantwoordelijkheid. Maar juist in deze crisis leert de gezondheidszorg ons dat het individuele gedrag enorme gevolgen heeft voor anderen. Vandaar dat de overheid inzet op allerlei ingrepen in ons leven: scholen sluiten, sportgelegenheden, kroegen, werk; je mag er niet meer naartoe. Maar die boodschap heeft La Halsema niet begrepen. Sterker nog, ze ondergraaft hem persoonlijk. Dom, dom, dom.

Buitenstaander
Buitenstaander3 jun. 2020 - 8:18

Je kan je hooguit afvragen of je als burgermeester niet even wat meer moeite moet doen om 'boven de partijen' te staan. Nu een button dragen en bij de volgende protest demonstratie niet, laat je ook wel steeds je voorkeuren zien, terwijl je eigenlijke taak is het 'faciliteren' van een demonstratie mogelijkheid, en rust en orde bewaken. Maar misschien liet Halsema zich alles bij elkaar genomen te veel meeslepen door haar eigen gevoel bij het demonstratie topic, waardoor haar inschatting als eindverantwwordelijke ook wat beinvloedt werd. Waatschijnlijk was haar dat niet zo snel overkomen bij een 'rechtse' demonstratie, wie weet? Vond het daarom niet zo sterk, om vooral naar de verantwoordelijkheid van de demonstanten te wijzen, die zelf zo emotioneel bij het onderwerp betrokken zijn - soms moet je mensen daartegen beschermen- of te wijzen naar steeds de driehoek, de politie…. Misschien hebben we het, wat ze vroeger zo goed kon benoemen in de Tweede Kamer, over 'ministriele eindverantwoordelijkheid' …. Dan heb ik meer respect voor Krikke.

7 Reacties
Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker3 jun. 2020 - 8:50

Beste NORM, Zijn er dan nog partijen die slavernij aanhangen en streven naar de herinvoering? Trouwens als die er zijn, sta je met het dragen van zo'n button nog boven, in ieder geval die, partijen.Als die er niet meer zijn, hoef je wat dit betreft niet boven de partijen te staan.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof3 jun. 2020 - 8:55

@Norm, Hoewel bepaald niet mijn favoriet en ze een domme, bijna criminele daad heeft verricht dit weekend, laat Halsema juist zien dat ze boven de partijen staat door die button te dragen. Een button die aangeeft dat ze beseft hoeveel leed er ooit is aangebracht en nog steeds wordt aangebracht door mensen die denken dat huidskleur je menszijn bepaalt.

vdbemt
vdbemt3 jun. 2020 - 10:41

zie mijn opmerking 3 juni 10:53

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker3 jun. 2020 - 13:06

Beste vdbemt, is racisme hetzelfde als slavernij? U heeft het over racisme en dat er racisten zijn en partijen met een racistische inslag is bekend. ik heb het over slavernij. Er is mij niet bekend dat er een partij is die pro slavernij is. Die button verwijst naar slavernij.

vdbemt
vdbemt3 jun. 2020 - 15:46

@Ballonnedoorprikker. Op deze duik heb ik zitten wachten. Nee slavernij en racisme zijn niet 100% hetzelfde. Ze zijn wel onlosmakelijk aan elkaar verbonden. En ze zijn beide van dien aard dat ze niet in onze grondwet passen. Dat het dus geen partijpolitiek is, maar juist een uiting van respect naar iedereen. Het is knap bedenkelijk als je je niet in zo'n uiting van basisprincipes van je samenleving (die iedere politieke partij wordt geacht te steunen) kunt vinden.

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker3 jun. 2020 - 17:37

Beste vdbemt, Slavernij en racisme zijn niet onlosmakelijk met elkaar verbonden.Slavernij heeft eeuwenlang bestaan zonder dat het racistisch was. De oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen kenden slavernij, racisme kenden ze niet. Racisme is pas in de laatste jaren voor de afschaffing van de slavernij eraan verbonden. Dat ze allebei niet meer in onze huidige samenleving passen ben ik helemaal met u eens. Mij opmerking betrof de button die Halsema droeg. Die droeg zij om een andere reden dan waarom er werd gedemonstreerd. Haar werd verweten dat ze door het dragen van die button partij trok voor de demonstranten. En zelfs als die button een teken was van verzet tegen racisme en sympathie voor de reden waarom er werd gedemonstreerd. Dan nog staat het haar vrij om haar mening te verkondigen. De vrijheid van meningsuiting in dit land geldt ook voor burgemeesters.

vdbemt
vdbemt4 jun. 2020 - 9:39

@Ballonnendoorprikker. Hier heb ik, heel treurig, heel hard om moeten lachen: Slavernij heeft eeuwenlang bestaan zonder dat het racistisch was.

Bas2
Bas23 jun. 2020 - 7:37

Duidelijke uitleg waarvoor dank, maar Nou probeert u weer om tegenstanders van de keuze van Halsema weg te zetten als voorstanders van racisme. Heel zuur!

2 Reacties
Libertain
Libertain3 jun. 2020 - 8:28

Proost!

Jorah
Jorah3 jun. 2020 - 9:25

Een beproefde tactiek. Het werkt echter niet meer zoals gewenst zo te zien. Mensen laten zich niet meer voor van alles wegzetten en de mond snoeren.

NoahAmber
NoahAmber3 jun. 2020 - 7:21

Beetje vreemd wat ik hieronder her en der lees. Halsema mag zich dus kennelijk niet uitspreken over het feit dat ze tegen racisme is. Althans ze mag het niet laten zien in de vorm van een button. Als ze het zou zeggen, zoals vele burgemeesters en politici nu doen in de VS, dan is dat kennelijk een normale terechte zaak. Gooi naar haar met bagger als je dat n.a.v de beslissing om afgelopen maandag niet op te treden tegen de samenscholing als je daar behoefte aan hebt, maar vallen over het feit dat zij middels een button laat blijken tegen racisme te zijn siert haar dus gewoon

RaymondenJoop
RaymondenJoop3 jun. 2020 - 7:05

Ze is met afstand de slechtste burgemeester van de grote steden. Krikke is in Den Haag voor iets afgetreden wat totaal in het niet valt bij haar fouten. Maar uiteindelijk aftreden om een button gaat nergens om, het verbieden ve dergelijk politiek statement is ridicuul. Dat gezegd hebbende, weer wat geleerd van Han

1 Reactie
badgast
badgast6 jun. 2020 - 12:30

??? Scheveningen is millimeters verwijderd geweest van afbranden en ettelijke mensen liepen nare brandwonden op door de nalatigheid van mevrouw Krikke. Door de actie van mw Halsema is in elk geval vermeden dyart er vechtpartijen bij mogelijk gewelddadige ontruiming extra besmettingsgevaar opleverden.

Break on through
Break on through3 jun. 2020 - 7:04

Goed dat er even weer aandacht is voor de button van Halsema. Zo word er weer aandacht besteed aan ons eigen foute verleden. Worden foute elementen in dit land nu met de neus op hun eigen foute feiten gedouwd. Typisch iets voor ondernemers/werkgevers natuurlijk om te eisen dat mensen tien jaar (10!) verplicht voor je blijven werken "want anders ken het nie uit" Rot toch op.

6 Reacties
Jorah
Jorah3 jun. 2020 - 7:19

Ik ben geboren in 1981. Wat is er precies fout aan mijn verleden?

Middenman
Middenman3 jun. 2020 - 8:44

Prima om aandacht te besteden aan ons foute verleden. Maar welke gevolgen heeft dat voor het heden? Niet alleen m.b.t. racisme in ons eigen land, maar ook voor de slavernij die er nog steeds is en door ons in stand wordt gehouden? Ik zou willen dat daar net zoveel aandacht voor was. Voor de slavernij nu vandaag in Arabische landen, voor de werkkampen in Xinjiang, de fabrieken in Bangladesh en India. Hoeveel van de demonstranten droegen hun button op een goedkoop t-shirt gemaakt door moderne slaven? Hoeveel van de demonstranten hebben natuurstenen in hun tuin, gehakt door kinderen in India? Als onze fouten in het verleden niet leiden tot gedragsverandering die verder gaat dan protesteren tegen de USA en het bestrijden van racisme in eigen land, dan zijn we op zijn minst hypocriet.

Jorah
Jorah3 jun. 2020 - 10:34

Omdat ik niet zo in collectieve schuld geloof bij zaken waar ik nooit aan heb bijgedragen. Het lijkt inmiddels wel op de erfzonde, het begint religieuze trekken te krijgen. Dus nee ik ben niet verantwoordelijk voor de slavernij, niet voor het koloniale verleden, niet voor de mini oorlog tegen de Belgen, niet voor het onderdrukken van Drenthe veenarbeiders enzovoort enzoverder. Ik neem de Jappaners en Duitsers ook niets kwalijk mbt de tweede wereldoorlog. Het dient mijn levensvreugde niet om oude pijnlijke zaken krampachtig in leven te houden. Geschiedenis is een mooi vak maar het is wel het verleden, we kunnen er lessen uit trekken. Maar ga mij (en dus ook ons) niet aanspreken op zaken waar ik geen aandeel in heb of heb gehad.

Jorah
Jorah3 jun. 2020 - 13:15

Ikzelf, kom eens voor de verassing met een inhoudelijke reactie ipv een oneliner. Ik heb tijd genomen om mijn punt duidelijker te maken, wees dan zo netjes om dat ook te doen. Dom schreeuwen kunnen we namelijk allemaal wel. En ik ben een Nederlander met Indonesische achtergrond. Maar als dat voor jou wat uitmaakt dan zegt dat vrij veel over je eigen gebrek aan ontwikkeling.

NoahAmber
NoahAmber3 jun. 2020 - 15:34

@Jorah 3 juni 2020 at 15:15 En ik ben een Nederlander met Indonesische achtergrond. Ah, eigenlijk ben je dus gewoon een 'blauwe'. Ook erg racistisch. Hoe voelt dat nu

Jorah
Jorah3 jun. 2020 - 18:08

@Noah, laat jij jezelf even in de kaart kijken. Het doet mij niets hoor, want het zegt enkel iets over jou. @Ikzelf, draag jij dan maar mijn collectieve morele schuld. Ik schud het gewoon lekker van mij af en ga verder met mijn leven. Zonder racisme.

Dongen2
Dongen23 jun. 2020 - 6:30

Dat Femke Halsema politieke kleur bekend zal me een worst wezen. We weten allemaal dat ze een GroenLinks sympathisant is. Dat is haar goed recht. Wat erger is dat ze de problemen uit de VS blijkbaar belangrijker vindt dan een van de grootste problemen voor onze samenleving op dit moment, het coronavirus. Van mij mag ze honderd buttons dragen. Ze mag zelfs 1873 op haar voorhoofd tattoeëren wat mij betreft. Ze is tegen slavernij, wat een statement zeg. Geef mevrouw een applausje zodat we weer verder kunnen gaan tot de orde van de dag

1 Reactie
Autofiets
Autofiets3 jun. 2020 - 12:08

@Dongen Dank voor een van de weinige nuchtere reacties. Opmerkelijk hoe heden ten dage de arrestatie van een potentiële crimineel die volledig uit de hand loopt en waarbij mogelijk sprake is van een racistisch motief, 10.000km verderop in Amsterdam leidt tot discussie over de button van een burgemeester, waarbij die button ook nog eens nauwelijks verband houdt met hetgeen gebeurde in de VS.

P Haan
P Haan3 jun. 2020 - 5:37

Kijk aan, weer wat geleerd. Ik vroeg het me al af. Dit soort uitingen staat voor mij los van haar functioneren. Het is altijd wel wijs om de uitleg er bij te geven. Zo voorkom je verwarring en verkeerde signalen. Ik zie toch redelijk wat mensen in de demonstraties een white power vuist opsteken, ik kan me toch niet echt voorstellen dat dat de bedoeling is.

Frits Jansen
Frits Jansen3 jun. 2020 - 5:26

Dit bezwaar maakt wel heel duidelijk dat het doel is om Halsema te beschadigen. Dat een burgemeester niet een bepaalde groep uit de bevolking van haar stad mag voortrekken of achterstellen is duidelijk, maar dat is hier volstrekt niet aan de orde, en een burgemeester hoeft geen kleurloze figuur te zijn. Halsema maakt er allerminst een geheim van een supporter te zijn van Groen Links, de partij waarvan zij warempel politiek leider was. Of zijn er misschien nog voorstanders van slavernij die zich geschoffeerd voelen? Baudet, met zijn hang naar het verleden? 1873, dat wist ik niet. Het lijkt maar kort geleden. Het is het geboortejaar van mijn oudste grootvader.

2 Reacties
Jorah
Jorah3 jun. 2020 - 7:16

Halsema heeft zichzelf herhaaldelijk beschadigt en heeft met al die missers aangetoond niet geschikt te zijn als burgemeester. Dat is op zich niet erg, maar doe dan aan wat zelfreflectie en zoek gewoon een andere baan. Het doel is niet om haar te beschadigen maar om haar te vervangen door een burgemeester die wel capabel is.

Eric Minnens
Eric Minnens3 jun. 2020 - 11:38

@Frits Eens. @Jorah "met al die missers" Noem dan eens twee voorbeelden. Of, als dat te moeilijk is, één?

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty3 jun. 2020 - 5:16

Ik heb er persoonlijk geen enkel probleem mee dat Halsema de tijdens een "Keti-Koti"- bijeenkomst eerder op die dag opgespelde button niet heeft afgedaan. Maar ik begrijp de kritiek dat dit overkomt als een politiek statement om dat dit toevalligerwijs een link heeft met onderwerp van de demonstratie. Een goed bestuurder dient te allen tijde neutraliteit uit te stralen, dit is Halsema mede door onverbloemde sympathiebetuigingen voor de goede zaak waarvoor werd betoogd niet gelukt. Het gaat ook om beeldvorming, en dit opzicht staat Halsema er niet bepaald goed op. De indruk is ontstaan dat zij te "eager" was om te laten zien dat ze aan de goede kant van de geschiedenis staat en daarom maar een oogje heeft toegeknepen.

2 Reacties
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty3 jun. 2020 - 5:31

dit over komt

Ryder
Ryder3 jun. 2020 - 9:40

Ik begreep dat ze rechtstreeks van de Keti Koti bijeenkomst naar de Dam was gegaan om poolshoogte te nemen. Het is gebruikelijk dat de burgemeester (dus ook haar voorgangers) bij de opening van Keti Koti aanwezig is. Blijkbaar vinden sommigen dat je dus de speld die haar was aangeboden meteen weer moet afdoen zodra je de bijeenkomst verlaat. Maar ja, Femke Halsema ligt onder een vergrootglas en met een vergrootglas kun je brandplekken veroorzaken.

Greendutch
Greendutch3 jun. 2020 - 3:28

* Zondagavond voor de tv: beelden van de Dam met duizenden mensen in protest tegen racisme en onrechtmatig + onrechtvaardig discriminerend gedrag door politie tegen mensen met kleur >> was de 1e x in maanden dat ik me blij en opgelucht voelde omdat dit óók liet zien dat heel veel NL ‘ers -anders dan NOS en alle talkshows- naar de rest v.d. wereld kijken en vóór gelijkwaardigheid zijn en respect afdwingen. * Halsema heeft naar eer en geweten in goed overleg op de beste manier gereageerd en zoals altijd staan de beste stuurlui altijd aan wal! * Oneindig veel liever zie ik samenwerking, protest tegen geweld, respect, menslievendheid, aandacht voor gelijkwaardigheid, stille oproep tot eenheid, intelligent links in plaats van het tegenovergestelde dat door PVV en forumtegendemocratie gekrijt wordt. Ik ben niet bekend met het gevoel van trots , weet niet hoe dat voelt, maar denk dat het dat was wat ik voelde zondagavond en ook tijdens al de protestacties die nu wereldwijd plaatsvinden. Nu hopen dat dit alles werkt om de haatzaaiende oproerkraaier met de bijbel in de hand uit dat witte huis te werken want ik ben hem + al die stokers zó beu!

5 Reacties
Jorah
Jorah3 jun. 2020 - 5:22

Bijzonder wat jij zondagavond voor de tv allemaal gezien hebt. Aangezien de demonstratie op maandag plaats vond. Je kan wel op (extreem) rechts afgeven. Kijk dan ook even het kamerdebat van gisteren. Elke partij heeft zich uitgesproken tegen deze massa demonstratie inclusief Halsema's eigen GroenLinks.

NoahAmber
NoahAmber3 jun. 2020 - 7:11

@Jorah 3 juni 2020 at 07:22 Je kan wel op (extreem) rechts afgeven. Kijk dan ook even het kamerdebat van gisteren. Elke partij heeft zich uitgesproken tegen deze massa demonstratie inclusief Halsema’s eigen GroenLinks. Dat geeft wel te denken als de partijen zich uitspreken tegen een demonstratie tegen racisme. Je zou dan bijna kunnen concluderen dat deze partijen voor racisme zijn.

Tom Meijer
Tom Meijer3 jun. 2020 - 7:47

Jorah "Je kan wel op (extreem) rechts afgeven." Wat moet je anders??

Jorah
Jorah3 jun. 2020 - 8:05

Noah, politici (en mensen met gezond verstand) zouden tegen elke massa demonstratie moeten zijn waar de gezondheidsregels niet in acht worden gehouden tijdens een wereldwijde pandemie. Het onderwerp van de demonstratie doet er volstrekt niet toe.

NoahAmber
NoahAmber3 jun. 2020 - 15:49

@Jorah 3 juni 2020 at 10:05 Noah, politici (en mensen met gezond verstand) zouden tegen elke massa demonstratie moeten zijn waar de gezondheidsregels niet in acht worden gehouden tijdens een wereldwijde pandemie. Het onderwerp van de demonstratie doet er volstrekt niet toe. Jij begint aan het eind toen alles al een voldongen feit was Het begint echter bij de organisatoren die de opkomst al vreselijk onderschat hebben [300 man] Aan de hand daarvan besluiten Driehoek of en waar de demonstratie mag plaatst vinden. Dan merk je op dat er plotseling 300 zo'n beetje 5000 man richting Dam gaan. Dan kan je twee dingen doen. De demonstratie alsnog niet doorlaten gaan en de mensen terugsturen met als risico zoals dat in de VS is gebeurd er politie auto's op mensen gaan inrijden, Er met knuppels gezwaaid gaat worden, traangas in de menigte die zich in de zijstraten van de Dam verplaatsen, Mensen die boos worden en de Bijenkorf en omliggend uitbaters hun winkels gaan plunderen. Chaos dus. Het spul verhuizen naar P4 bij de Area [wel allemaal een mondkapje om in de metro] Je kan ze ook gewoon hun gang laten gaan met het risico dat de mensen besmet raken. Dat hadden de deelnemers aan de demonstratie ook kunnen bedenken en derhalve weg moeten gaan. Verder was het natuurlijk 2de pinksterdag, mooi weer om even te demonstreren en dan de stad verder te bezoeken. Het merendeel van de demonstranten was namelijk afkomstig van mensen van buiten de stad. Die dachten dus echt van: kom mamma, we gaan lekker naar Amsterdam even protesteren en dan kan ik nog even langs de hoeren en jij mamma kan wat exotische lingerie in de Bijenkorf gaan scoren. We maken er een leuk gezellig en nuttig middagje van.

EricDonkaew
EricDonkaew3 jun. 2020 - 1:15

Met het dragen van een button geeft mw. Halsema aan een mede-betoger te zijn in plaats van ordehandhaver. Ik zou het in haar situatie niet hebben gedaan.

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens3 jun. 2020 - 8:37

@ andere Eric Nee, met die button gaf zij aan blij te zijn met de afschaffing van de slavernij, net als iedereen. Vergelijkbaar met een button als 'Peace'. Medebetoger was ze geweest met een button als 'I can't breathe'.

Siphra Spier
Siphra Spier3 jun. 2020 - 0:45

Het ging natuurlijk helemaal niet om datt 1873 button - alsof de criteasters voor slavernij zijn - maar dat Halsema zich bij de demonstranten voegde en daarmee haar middelvinger opstak naar al degenen die zich in allerlei bochten moeten wringen om aan de coronaregels te voldoen.... Bedrijven, horeca, musea, verzorgingstehuizen, supermarkten, enz.en zoniet, daarvoor een vette bekeuring krijgen. Een middelvinger van Halsema naar hen die hun partner, ouder, familie of geliefde, in eenzaamheid heeft moeten laten sterven.

2 Reacties
Siphra Spier
Siphra Spier3 jun. 2020 - 0:58

En ik begrijp dat Halsema haar solidariteit wilde tonen, maar dit was niet de manier. Ze heeft de plank volledig mis geslagen. Een korte toespraak en verwijzing naar het coronabeleid had iedereen tevreden gesteld.

Jorah
Jorah3 jun. 2020 - 7:13

Mooi verwoord Siphra.

clara51
clara512 jun. 2020 - 23:22

Ik hoorde vanavond dat de burgemeester de button kort daarvoor had gekregen tijdens een andere bijeenkomst. En dat Nanninga, raadslid, statenlid en senator voor FvD de button het ultieme bewijs vindt dat de burgemeester van Amsterdam een GroenLinkse betoging bevoordeelt. Nanninga zal bij haar pleidooi om de burgemeester af te zetten dus aannemelijk moeten maken dat de burgemeester van Amsterdam een betoging die haar niet welgevallig zou zijn geweest, dinsdag wel zou hebben verboden. Ik wens haar daarbij veel succes.

Woeki Hypo
Woeki Hypo2 jun. 2020 - 23:12

Halsema moet zich verantwoorden voor die button met 1873 erop "Het is voor burgemeesters blijkbaar een controversiële opvatting om tegen slavernij te zijn" Het tegenwoordig dominante neoliberalisme (met globalisme) demonstreert, dat niet iedereen blij is met 1873. Dit neoliberalisme is een feodalisme en een fascisme (de stok), een Restauratie. Geen onderdeel van Verlichting en humanisme (seculier of religieus). Dit neoliberalisme wordt geaccepteerd door (hoogopgeleide) elites, hoogopgeleiden en financiers. Wanneer gaan de ogen bij hoogopgeleid links en een midden weer open? Woeki Hypo is gematigd liberaal.

5 Reacties
Jorah
Jorah3 jun. 2020 - 5:28

Volgens mij hebben er maar heel weinig bezwaar tegen een button met 1873. Waar mensen, van links tot rechts, bezwaar tegen hebben is dat Halsema haar burgemeestersrol niet goed of eigenlijk bar slecht verstaat. Een burgemeester behoort neutraal te zijn, boven de partijen te staan. Met die button geeft ze duidelijk aan dat ze dat niet doet of kan zeker in combinatie met haar ontzetten ongelukkig gekozen woorden waarom de demonstratie niet gestopt is toen bleek dat er veel te veel mensen waren met veel te weinig onderlinge afstand.

Frits Jansen
Frits Jansen3 jun. 2020 - 5:32

"Neoliberalisme" is een nogal inhoudsloze term die te pas en te onpas wordt gebruikt als universeel scheldwoord. Het is net zoiets als "links", een woord dat ooit stond voor socialistisch, maar nu ook een scheldwoord is voor mensen die het gore lef hebben vluchtelingen serieus te nemen, en de islam niet te zien als een virus dat bestreden moet worden.

Bert de Vries
Bert de Vries3 jun. 2020 - 7:56

Woeki, als Halsema in haar functie als burgemeester een politiek standpunt mag verkondigen, dan mag een burgemeester elders het standpunt verkondigen dat Pegida gesteund moet worden. Om die reden moet een burgemeester zich hoe dan ook neutraal, meningsloos, opstellen. Anders is het hek van dedam.

Eric Minnens
Eric Minnens3 jun. 2020 - 10:51

@Frits Jansen Ik ben het vaak met je eens, maar nu even twee keer niet. Hoezo is neoliberalisme een inhoudsloze term? De overheid in dienst van het bedrijfsleven. Duidelijk genoeg toch? En twee, je vindt ook de term links inhoudsloos, om vervolgens twee voorbeelden te geven waarmee je links inhoud geeft. Daarbij kun je optellen dat links, niet 'ooit', maar 'nog steeds' socialistisch betekent. Dus ook links heeft een duidelijke betekenis. Al zullen GL, PvdA en SP ieder hun eigen nuances aanbrengen.

Woeki Hypo
Woeki Hypo6 jun. 2020 - 14:43

@Bert de Vries, 3 juni 2020 at 09:56, Bert, ik zie dit anders. Ons huidige staatsbestel is niet politiek neutraal, maar mede gebaseerd op de Verlichting. Deze Verlichting staat door het tegenwoordig dominante neoliberalisme maximaal onder druk. Met de button-1873 verdedigt zij symbolisch een grondslag van ons huidige staatsbestel. In hoeverre zij (of GroenLinks) in de praktijk dit staatsbestel met zijn politieke waarden verdedigt, is een andere vraag, gezien het dominante neoliberalisme. Wie zich tegen de button-1873 keert, keert zich volgens mij eigenlijk tegen ons huidige staatsbestel en de Verlichting. Woeki Hypo.

Fons Wijers
Fons Wijers2 jun. 2020 - 23:04

De button suggereert dat het racisme van vandaag nog iets te maken heeft met de slavernij van lang geleden. Ik weet het niet. Ik denk dat, los van slavernij, sommigen niet gesteld zijn op degenen die niet op hen lijken en dat gevoel blijkt hier en daar geïnstitutionaliseerd. Op grond van uiterlijk of moeilijke naam worden velen aan de kant gezet. Absoluut treurig en onaanvaardbaar. Wat dat betreft alle reden tot actie. Racisme en ongelijke behandeling moeten krachtig worden bestreden. Alle respect voor iemand als bv. Sylvana Simons die zich daarvoor krachtig inzet. Eens moeten we die aanhoudende achterstelling toch achter ons kunnen laten. De button neem ik de burgmeester van Amsterdam niet kwalijk. Ze mag best tonen dat ze in het kamp van gelijkberechtiging staat. Maar die massa-demonstratie, dat had in corona-tijd niet gemogen. Daaraan voorafgaand was er beslist een ambtenaar die had gezegd: 'Misschien wordt het druk, wat doen we dan'. Dus een verrassing was het niet geweest. Een van de demonstranten zei met overtuiging: 'Deze demonstratie is zó belangrijk; even belangrijker dan mijn eigen gezondheid.' Toen dacht ik: Ja, als je het risico daartoe kunt beperken, prima, maar straks ontmoet je anderen, je ouders, grootouders. Accepteer je dat een van hen sterft vanwege het hoge ideaal dat je met de demonstratie hebt nagestreefd?

Folkert2
Folkert22 jun. 2020 - 22:48

Nah, Han. Je probeert alle kritiek op Halsema in het Geert Wilders hoekje te vegen en belachelijk te maken. Hoewel die 1873 button deed vermoeden dat ze niet onbevooroordeeld was, had dat meer met een ingetogen keti koti herdenking te maken die ook gisteren was. Nee, heel veel mensen zijn terecht een beetje boos. En er is heel veel goed onderbouwde kritiek geleverd. Ze had gewoon moeten zeggen, ik heb de situatie verkeerd ingeschat. Ik heb een fuck-up gemaakt als eindverantwoordelijke. Mea Culpa. Al het andere is gewoon ge***. BlackLivesMatterNL had nog even als organisatie kunnen zeggen dat ze de steun hartverwarmend vonden maar dat de drukte ook een klein beetje onverantwoordelijk was in plaats van iedereen voor racist uit te maken die kritiek op de grote mensenmenigte had. Ze hebben inmiddels een statement naar buiten gebracht dat ze hun best hebben gedaan om de 1,5m afstand te garanderen, maar too little, too late. Kampioen eigen glazen ingooien zijn ze.

1 Reactie
RuuDW
RuuDW3 jun. 2020 - 7:04

@ Folkert ...Ze hebben inmiddels een statement naar buiten gebracht dat ze hun best hebben gedaan om de 1,5m afstand te garanderen, maar too little, too late. Kampioen eigen glazen ingooien zijn ze. Dat kunnen ze zijn, maar te zien aan de reacties op dit forum en andere media over het handelen van Halsema zijn wij kampioen; van achteren kijk je de koe in de kont.

Jozias2
Jozias22 jun. 2020 - 22:44

Ik denk dat het geen probleem is dat een burgemeester tegen slavernij is. Maar als de burgemeester niet handhaafde waar ze dat anders wel doet omdat ze deze demonstratie ‘te belangrijk’ vond dan suggereer je dat je als burgemeester niet elke burger gelijk behandeld. Als ze dan ook tijdens deze demonstratie komt kijken met (toevalligerwijs) deze button op dan verbind ze (of wekt de schijn) zich aan het doel van de demonstratie. In combinatie met het eerste lijkt me dat niet handig als iemand die boven de partijen moet staan. Ook als is het doel nog zo nobel.

Middenman
Middenman2 jun. 2020 - 22:04

Zoals Dijkhoff vanavond zei; als de demonstratie verlopen was zoals in Den Haag of Groningen had niemand het over die button gehad. Als zelfs een VVD-er geen probleem maakt van die button dan klopt het verhaal van Han :)

Eric Minnens
Eric Minnens2 jun. 2020 - 21:42

Een burgemeester moet boven de partijen staan, maar ook tussen de mensen. Zij moet de boel bij elkaar houden en mag daarbij best de kleur van haar omgeving aannemen, als een kameleon. Mét hoofddoekje hee drinken met moslima's bijvoorbeeld. En dan nog... Iedereen is toch blij met 1873? Of is er in Nederland nog iemand te vinden die de slavernij liever in stand had gehouden? En iedereen is toch ook nog steeds blij met het Kinderwetje van Van Houten? Nou dan. Het was een mooi jaar. De button siert haar.

Gerrit338
Gerrit3382 jun. 2020 - 21:11

Het is zo simpel. Mw. Halsema was uitgenodigd om te gaan praten bij de aftrap van de Keti-Koti maand (zie https://www.at5.nl/artikelen/202340/live-de-aftrap-van-de-keti-koti-maand ). Of ze geweest is of niet, dat weet ik niet. Maar ze had gewoon alvast voor die bijeenkomst de 1873 button op gedaan en in alle consternatie is ze vergeten om die weer af te doen. Heeft dus niets met de demonstratie op de Dam te maken, maar alles met Keti Koti herdenking.

Phantom3
Phantom32 jun. 2020 - 20:51

Een button of niet, Halsema denkt dat zij en de stad Amsterdam verheven is boven de rest van Nederland.

Paul250371
Paul2503712 jun. 2020 - 20:49

Informatieve column, "Heel wat luitjes zijn sinds pakweg eind dinsdagochtend nogal gefascineerd door de button die Femke Halsema tijdens de demonstratie op de Dam droeg" Wie zijn dat dan?

1 Reactie
Paul250371
Paul2503712 jun. 2020 - 20:51

Het zou mij niet verbazen maar welke mensen, fora vinden dat dan?

Jacob2
Jacob22 jun. 2020 - 20:29

Demonstratie met belangrijk thema, uitvoering en handling vanuit gemeente( Halsema) matig gezien Corona. Dus dan kan je kritiek verwachten en terecht ook. En weer door.

Bert de Vries
Bert de Vries2 jun. 2020 - 20:16

Halsema had die button niet mogen dragen. De vraag die er toe doet is niet, hoe ze tegenover slavernij staat. Ze moet zich van elke meningsuiting onthouden. Wie dat niet begrijpt, begrijpt niet hoe onze democratie functioneert. Want voor je het weet staat een FvD-burgemeester met een Pegida-button bij een neo-fasciatische demonstratie. Als het één moet kunnen, mag het andere ok. En een beroep op redelijk is onzinnig, want niet redelijkheid maar absolute onpartijdigheid is hier het criterium.

1 Reactie
Krek
Krek3 jun. 2020 - 6:58

Hoewel uw opmerking terecht is, vind ik die button niet zo spannend. Het gaat me meer om die opgestoken middelvinger naar de nabestaanden van de vijfduizend achthonder en zestig mensen die door Corona zijn overleden. Om het achteloze negeren van al die mensen die onder Corona te lijden hebben gehad, door ziekte, verlies, of die hun bedrijf te gronde zien gaan. Om het negeren van al die mensen in die zorg die rond de klok hebben gewerkt om levens te redden. En dan dat gebral van "mensen in de zorg zijn hélden!" en al dat andere geblaat wat er uit die veelal linkse keeltjes komt... Ja ja, totdat er een nieuwe demonstratie komt die in het straatje past.. dan is weer even keihard duidelijk hoe lang en hoe ver de empathie van die lui reikt. Morgen is er weer een ander thema. Guttegut, kijk hen even een momentje deugen. Dit soort lui zijn niks meer dan trendvolgens, mensen die tuk zijn op een uitje om het eigen ego te bevredigen. Dan heb ik het vooral over de demonstranten. Voor wat betreft Halsema, ik vond haar vroeger een bijzonder goede politica, maar als burgemeester slaat ze de plank keer op keer mis. En dan nog niet eens een excuus aan de nabestaanden van de Corona-slachtoffers, maar een 'ach ja, maar deze demonstratie was wel heel belangrijk'. Laat dat mens gauw op het dak gaan zitten.

Indisch4ever
Indisch4ever2 jun. 2020 - 19:56

Is het jaar 1873 herdenken op de Dam een omstreden politieke daad ? Oei.. ik zag Femke laatst op de Dam vooroplopen in een herdenking.. 4 mei ... ook een herdenking van een racistisch dieptepunt . Ik krijg de indruk dat foute lieden het protest tegen racisme willen afstraffen. Hetzelfde nationaal-neurotisch gedrag als in de zwartepietoorlog.

Rutger Groot
Rutger Groot2 jun. 2020 - 19:50

Een terrechte demo tegen racisme en politiegeweld, wat moet je dan als burgemeester tijdens deze demo met een button die het einde van de slavernij aanduidt? Halsema staat kennelijk niet boven de partijen, dat wordt nog interessant in de Adamse gemeenteraad...

1 Reactie
Indisch4ever
Indisch4ever2 jun. 2020 - 20:10

Geen enkele polticus staat buiten en boven zijn eigen partij. Femke was pas echt aan herdenken op 4 mei, aldaar op de Dam... Trok ze partij ? Jazeker..... zo hoort het ook

JaapBo
JaapBo2 jun. 2020 - 19:23

Juist goed dat Halsema zo’n button op had! Je kunt terecht kritiek hebben op haar gebrek aan optreden, maar moeilijk doen over die button vind ik onzin.

chutzpah chutzpah
chutzpah chutzpah2 jun. 2020 - 19:20

Ach Han, ik denk dat de mensen die net hun ouders begraven hebben het geen ene moer kan schelen wat voor button de burgemeester van Amsterdam op haar lijf heeft.

1 Reactie
Paul250371
Paul2503712 jun. 2020 - 20:58

En de mensen die niet kunnen zitten omdat ze last hebben van aambeien hebben ook andere issues. Dus?

Quint2
Quint22 jun. 2020 - 19:12

Wat heeft slavernij in godsnaam te maken met de demonstratie op de dam?

10 Reacties
ton14024
ton140242 jun. 2020 - 20:48

Wat heeft slavernij in godsnaam te maken met WIC? Wat heeft slavernij in godsnaam te maken met racisme? Wat heeft slavernij in godsnaam te maken met plantages? Wat heeft slavernij in godsnaam te maken met zwarte piet? Wat heeft slavernij in godsnaam te maken met de demonstratie op de dam? Zulke demonstraties zullen er zijn zolang mensen zulke vragen stellen.

Paul250371
Paul2503712 jun. 2020 - 20:54

Wat heeft de vlinder in godsnaam te maken met een rups.

Paul250371
Paul2503712 jun. 2020 - 20:56

Wat heeft gebrek aan educatie in godsnaam te maken met jouw stelling!!!

Ciliax
Ciliax3 jun. 2020 - 0:39

Dat hypocrite gepraat de hele tijd over het slavernij verleden,alsof men het zelf aan den lijf ondervonden zou hebben. Proberen de huidige blanke bewoners een schuld gevoel aan te praten over zaken waar niemand wat meer mee te maken heeft of mee te maken gehad heeft. Kijken/proberen of er nog geld uit gehaald kan worden door op de schuld gevoelens te gaan spelen die feitelijk bij niemand meer te vinden is. Maar zich absoluut niet druk maken om het hedendaagse slavernij gebeuren in de Arabische landen. Neem noord Afrika waar migranten die naar Europa willen in de klauwen komen van Arabische/islamitische clans en ze als vee opsluiten en verhandelen. Neem de rijke oliestaten,Oman,Qatar,UaE,etc etc waar arme Indiërs,Filipinos,Sri Lankezen,etc etc als slaven worden behandeld,voor hongerlonen werken,paspoorten worden ingenomen door hun"meesters"/"meesteressen" zodat ze niet weg kunnen wanneer ze dat willen. Maar nee daar hoor je ze niet over want daar heeft ons hypocrite verontwaardiging geen effect en de kans dat er schuldgevoelens gaan opspelen is al helemaal nihil laat staan dat er uberhaupt ooit nog eens een vergoeding uit zal komen. Ga eens voor een Arabische ambassade demonstreren als het zo "gevoelig" is die slavernij,kaart dat nu eens aan wat hedendaags nu aan slavernij nog steeds gaande is,maar daar is men te schijterig voor om deze hedendaagse slavernij aan de kaak te stellen.

Mickeymouse2
Mickeymouse23 jun. 2020 - 5:03

@Ton14024 Of tot iemand de vraag beantwoord?

EmC2
EmC23 jun. 2020 - 6:23

@Quint: demonstratie was tegen: de boze blanke (o sorry witte) man, of 'white privilege'. De demonstratie aanvraag:'tegen politie geweld' is omschrijving voor verkrijgen vergunning. Op basis van die vergunningen kan je dus al die punten linken. Een andere vergunning aanvraag was wellicht niet goedgekeurd of te omstreden. Ivm mogelijke escalatie. @Ton1... Asssociaties verbinden met Begrippen, kan natuurlijk bij alles. Beter proberen mensen te begrijpen.

Hanvander Horst
Hanvander Horst3 jun. 2020 - 6:44

Ciliax, wat is de url van je actiegroep?

Ciliax
Ciliax3 jun. 2020 - 9:42

HanvanderHorst , Zo is het hoe ik en velen er over denken. Die actie groepen bestaan al allemaal maar richten zich op het verleden maar niet op het heden Gaan we ons druk maken wat de Spanjaarden ons hebben aan gedaan in het verleden? Gaan we ons druk maken wat de Vikingen de mensen aan deden? Gaan we ons druk maken over de Romeinen? Zo kunnen we nog wel even door gaan over het verleden. Wij hier in Europa hebben ons beseft dat slavernij moet stoppen en dat het onmenselijk is. Waarom de Europeaan dat slavernij schuldgevoel aan praten terwijl het nog steeds gebeurt hedendaags op grote schaal. Daarom zijn al die slavernij clubjes zo hypocriet als de neten,slachtoffer spelen,geld los peuteren etc etc. We hebben een mooie samenleving waar iedereen gelijke kansen krijgt,dus niet met verhalen komen hoe slecht je voorvaderen zijn behandeld 200 jaar geleden maar hoe slecht nu mensen worden behandeld en dat onder de aandacht brengen maar dat is te lastig voor ze.

vdbemt
vdbemt3 jun. 2020 - 12:52

@Ciliax. "maar daar is men te schijterig voor om deze hedendaagse slavernij aan de kaak te stellen." Wat zijn ze wereldwijd aan het doen dan? Al die demonstraties. Met het risico Corona-besmet te raken. Dat heet: wereldwijd aan de kaak stellen

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout3 jun. 2020 - 13:55

@Ciliax Whataboutism (soms vernederlandst tot whataboutisme, ook bekend als whataboutery) is een drogreden waarmee iemand de beschuldiging van een misstand niet weerlegt, maar zijn of haar opponent er met een retorische vraag "What about ...?" (Hoe zit het met ...?) van beticht schuldig te zijn aan een minstens zo ernstige misstand. Het gaat om retorische technieken van het type tu quoque (Latijn: jij ook), een jij-bak waarmee op kritiek wordt gereageerd zonder er inhoudelijk op te antwoorden, vooral bedoeld om die kritiek te relativeren. https://nl.wikipedia.org/wiki/Whataboutism