Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Halsema heeft wet klaar voor openheid van partijgelden

  •  
23-11-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
halsema-wilders.jpg
Aanleiding is rookgordijn rond donaties aan PVV
Fractieleider Femke Halsema van GroenLinks dreigt een initiatiefwet in te dienen die politieke partijen verplicht om transparant te zijn over hun partijdonaties.
Daarmee zet Halsema druk op minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken die al enige tijd belooft om dit bij wet te regelen, maar dat tot nog toe niet heeft gedaan. Halsema noemt langer wachten onverantwoord. “De nieuwe regels voor openbaarheid van financiën moeten van kracht zijn vóór de komende verkiezingen”, noteert De Pers. In tv-programma De Wereld Draait Door zei ze zelfs dat haar wetsvoorstel al helemaal klaar is.
Volgens het wetsvoorstel van GroenLinks moet een politieke partij die in aanmerking wil komen voor overheidssubsidie, giften van 1000 euro of meer publiceren. Ook mogen giften boven 25.000 euro niet worden aangenomen en moeten deze worden teruggestort. De regels gelden niet alleen voor politieke partijen, maar ook voor bewegingen en organisaties die parlementaire vertegenwoordiging nastreven. Zo hoopt de partij te voorkomen dat personen of bedrijven invloed inkopen op politieke besluitvorming.
Het zit Halsema hoog dat de PVV van Wilders heel geheimzinnig doet over wie aan de partij geld doneert. Vrij Nederland en het Nederlands Dagblad hebben eerder geschreven over vermeende banden van Wilders met conservatieve organisaties in de VS.
Zie ook Vrij Nederland: Wie betalen Wilders?

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.