Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Halsema: coronaregels voor jongeren zijn te zwaar

  •  
11-02-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
femkehalsema

© UTRECHT - Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam vertrekt na het Veiligheidsberaad. De burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's spraken over de handhaving van de coronabesluiten van het

De gevolgen van de coronamaatregelen voor jongeren zijn te zwaar. Dat schrijven de Amsterdamse burgemeester en zes andere prominenten, onder wie voorzitter Jet Bussemaker van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving en voorzitter van de Sociaal-Economische Raad Mariëtte Hamer, in een manifest. Zij vinden de geestelijke gevolgen voor jongeren inmiddels onverantwoord. Nieuwsuur meldt :
"Ze komen met een oproep: de coronamaatregelen moeten meer gericht zijn op de maatschappelijke gevolgen van de pandemie. De komende weken en maanden moet het kabinet “verantwoorde risico’s” durven nemen. “En als er nieuwe vrijheid ontstaat dan moeten jongeren vooraan staan.”"
De opstellers van het manifest wijzen op cijfers waaruit blijkt dat veel jongeren het niet meer zien zitten. De meerderheid voelt zich vaak eenzaam, een op de drie studenten geeft het leven nu een onvoldoende. “De mentale en sociale impact van de lockdown is voor jongeren hevig en tast ook het welzijn van onze samenleving aan”, concluderen zij.
Zij pleiten voor het inzetten van sneltesten zodat jongeren met een negatieve uitslag weer naar school, de universiteit, sportclubs of buurthuizen kunnen. Ook willen ze dat jongeren tot 25 jaar weer in georganiseerd kunnen buitensporten. Nu ligt de leeftijdsgrens op 18 jaar.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (100)

Paul Spijkers
Paul Spijkers12 feb. 2021 - 23:12

De regering levert wanbeleid dus het volk is verdeelt. Levert wanbeleid zodat het volk verdeelt is. Zodat de regering geen fatsoenlijk werk hoeft te doen.

Norsemen
Norsemen12 feb. 2021 - 19:21

Een hoop mensen die moeite met dit initiatief hebben snappen volgens mij niet dat welke aanpak je ook kiest, het er altijd op neer komt dat een bepaalde groep prioriteit krijgt.

7 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin13 feb. 2021 - 9:25

Prioriteit is nooit een alleenstaand woord maar heeft altijd betrekking op iets, staat altijd in verhouding tot iets, staat nooit op zichzelf. Nu gaat zij als politica op de stoel zitten van de medici. Zij stelt geen prioriteit zij vaardigt maar vast uit, oordeelt en gaat op de stoel van anderen zitten. Zij vraagt niet zij domineert en zegt maar meteen wat er moet gebeuren. Zij is geen gekozen volksvertegenwoordiger. Zij is een benoemde bestuurster van Amsterdam nl. burgemeester, Niets anders verwacht van de ooit door de JOVD benoemde liberaal van het jaar vanwege haar koers; de hervorming van de verzorgingsstaat.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 feb. 2021 - 9:26

Van anderen = deskundigen en politiek.

Norsemen
Norsemen13 feb. 2021 - 12:31

Ze gaat helemaal niet op de stoel van de medici zitten. Prioriteit heeft inderdaad betrekking op iets, je kunt het ook leggen op ouderen, of economie, of sterfte. Allemaal prima verdedigbaar. Halsema kiest voor de jongeren, en ik ga daar in mee.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 feb. 2021 - 17:09

Voor jongeren is een jaar zonder normale contacten psychisch zwaar.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 feb. 2021 - 6:12

Niet alleen betrekking op jongeren en/of ouderen, het gaat om veel meer nl. de algehele volksgezondheid en de gevolgen voor ook derden, alle derde, voor bedrijven als het fout loopt etc.. Zij heeft de mogelijkheid dit kenbaar te maken binnen het regionaal overleg of via andere wegen. Amsterdam is geen eiland.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 feb. 2021 - 6:12

DanielleDefoe Ik geloof niet dat ergens ontkend te hebben.

LaBou
LaBou 14 feb. 2021 - 6:19

En voor ouderen stelt het niets voor, aldus DD. Want zo is zo'n tekst dus ook te lezen.n

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde12 feb. 2021 - 16:21

Terechte opmerkingen van Halsema en cs. Jongeren hebben een zware tijd. Laten we opschieten met die prikken dan kunnen we weer terug naar een normaal leven.

1 Reactie
LaBou
LaBou 13 feb. 2021 - 11:30

Het is natuurlijk wel zo dat ouderen de ervaing hebben oogedaan dat je moet leren leven met tegenslagen. Het wordt tijd dat die jongeren dat ook gaan doen anders staat ze een leven van lijden te wachten.

Jaap8
Jaap812 feb. 2021 - 15:03

"Ze komen met een oproep: de coronamaatregelen moeten meer gericht zijn op de maatschappelijke gevolgen van de pandemie. De komende weken en maanden moet het kabinet “verantwoorde risico’s” durven nemen. “En als er nieuwe vrijheid ontstaat dan moeten jongeren vooraan staan" Helaas worden bij deze uitspraken nooit genoemd wat we nog "verantwoorde risico"s vinden : Hoeveel extra doden moet kunnen. Hoeveel extra leed op IC's, Hoeveel extra leed binnen families waar die doden vallen. Hoeveel extra jongeren mogen ten prooi vallen aan Corona. Want ook zij kunnen in ernstige mate ziek worden. Hoeveel risico willen we lopen op gevaarlijke mutaties bij oplopende besmettingen. enz. enz. Hm dat laten we graag aan een ander over, die we vervolgens verantwoordelijk stellen als het mis gaat.

3 Reacties
Dick Roelofsen
Dick Roelofsen12 feb. 2021 - 15:37

"Helaas worden bij deze uitspraken nooit genoemd wat we nog “verantwoorde risico”s vinden : Hoeveel extra doden moet kunnen. Hoeveel extra leed op IC’s, Hoeveel extra leed binnen families waar die doden vallen. ' Veel, minstens 22000 per jaar, anders was roken al lang verboden. "Hoeveel extra jongeren mogen ten prooi vallen aan Corona. Want ook zij kunnen in ernstige mate ziek worden." Die kans is uiterst gering als je naar de cijfers van het RIVM kijkt.

Kilted
Kilted12 feb. 2021 - 17:25

Jaap, we nemen dagelijks "verantwoord" risico's waarbij we ons ook niet afvragen hoeveel slachtoffers er vallen. We laten ook treinen rijden terwijl we weten dat er X mensen per jaar voor springen. Dat is geen reden te trein af te schaffen. Paracetamol is gewoon in de supermarkt te koop. Als je maar genoeg ervan inneemt leg je vanzelf het loodje, desnoods aan leverschade, enz., enz. Ergens binnen dat hele lockdown-, avondklokverhaal komt een punt waarop het middel erger wordt dan de kwaal. Op een zeker moment moet je terug richting normaal, anders wordt de schade aan de economie, de mentale gezondheidsschade van mensen, de ontwikkelschade aan jongeren, en nog een aantal secondaire en tertiaire gevolgen gewoonweg te groot.

Meneer Kruk
Meneer Kruk13 feb. 2021 - 20:20

Ze moeten inderdaad meer gericht zijn op de maatschappelijke gevolgen van de epidemie. En dat had een half jaar geleden ook al wel gekund. Want als we eerlijke cijfers voorgeschoteld zouden krijgen en die dan ook eerlijk kunnen duiden dan is het belang van bescherming van ouderen een prioriteit en blijkt dat een groot deel van de bevolking verantwoord verder had gekund. Als je dit weet https://nos.nl/artikel/2367971-duits-ministerie-schakelde-wetenschappers-in-om-corona-angst-op-te-wekken.html dan besef je dat het heel anders had gekund...

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen12 feb. 2021 - 14:07

Och, aan alle solidariteit komt natuurlijk vroeg of laat een einde en als ik zo de reacties van de risicogroepers hier lees en hun gedrag in de publieke ruimte zie stellen ze er ook al weinig prijs op dat de jongeren nog langer rekening met ze houden.

Buitenstaander
Buitenstaander12 feb. 2021 - 13:15

Sneltest.... een moment opname. daar hebben ze 'goede' ervaringen mee: Op het moment negatief twee dagen later zet het ineens door...Dus je mag ongeveer wekelijks blijven testen, om de 3-5 dagen minimaal. Daarnaast: Laatst vernam ik dat 80% vd jongeren tegen een crisis aanzit.... volgens de -logen en -gogen, en daar hebben weer langzamerhand wel (te) veel van. Maar ja, ook dat is brood. Jekan geen talshow meer zien, of ' we hebben het zo zwaar'; 'we kunnen er niet meer tegen'. en ze komen op onoverbrugbare achterstand etc. Nou ik zal t maar niet overde Tweede Wereld oorlog hebben, want dat mag blijkbaar bij dit onderwerp niet, terwijl het bij alle andere onderwerpen altijd een geliefd in te brengen argument lijkt te zijn.... Maar goed, ook Halsema zit blijkbaar in de verkiezingsstrijd...

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot13 feb. 2021 - 16:14

'Nou ik zal t maar niet overde Tweede Wereld oorlog hebben, want dat mag blijkbaar bij dit onderwerp niet' Vergeleken Auschwitz valt immers alles wel mee.. 'ook Halsema zit blijkbaar in de verkiezingsstrijd' Lekker goedkoop! Halsema is burgemeester en trouwens niet de enige die die brief heeft ondertekend.

Bouwman2
Bouwman212 feb. 2021 - 12:39

Het s waar, hoogleraar Hans Boutelier zegt het net als Femke, de burgemeester: . . Het is een nooit gekende rottijd voor de jongeren en dus niet voor degenen die iets ouder zijn. Leve de polarisatie maar weer eens? . . .

4 Reacties
Tom7
Tom712 feb. 2021 - 13:47

Best Bouwwman, hier ga ik met je mee, vind het verschrikkelijk dat dit op deze manier geopperd wordt en steun krijgt uit de Tweede kamer, ziekmakend eigenlijk. Regel 6 uit de F- schaal van Adorno -Autoritaire onderwerping, onderwerping aan overheden en gezagsfiguren; "Substitutie en stereotypen, bijgeloof, clichévorming, hokjesdenken en fatalistisch determinisme." "Amor Fati" en dat met z,n allen zou leidend horen te zijn.

Tom7
Tom712 feb. 2021 - 13:53

En regel twee dus, Autoritaire onderwerping, onderwerping aan overheden en gezagsfiguren. en regel 8, Destructivisme en cynisme, veralgemeende vijandigheid en genoegen om anderen naar beneden te halen. Een regel die uit deze manier van denken ontstaat, terug te vinden in de reacties.

Joe Speedboot
Joe Speedboot13 feb. 2021 - 16:15

'Het is een nooit gekende rottijd voor de jongeren en dus niet voor degenen die iets ouder zijn.' Dat verzin jij erbij.

HappyBuddha
HappyBuddha13 feb. 2021 - 17:05

@Bouwman 12 februari 2021 at 13:39 Het s waar, hoogleraar Hans Boutelier zegt het net als Femke, de burgemeester: . . Het is een nooit gekende rottijd voor de jongeren Kunnen ze alvast wennen aan wat er wellicht nog meer komen gaat.

MG1968
MG196812 feb. 2021 - 12:23

"De gevolgen van de coronamaatregelen voor jongeren zijn te zwaar." Er wordt ook nogal wat van de jongeren gevraagd. Ik geef ze dan ook hartstikke gelijk als ze nu in deze tijd waarin het lijkt dat degene waarmee ze zelf solidair moeten (en ook willen) zijn steeds meer vrijheden voor zich zelf in woord en daad lijken op te eisen onder het mom van: 'als je gevaccineerd ben moet het voor mij toch zeker weer mogen', reageren met 'ja ho effe'. Als versoepelingen niet algemeen kunnen zijn maar alleen voor beperkte groepen kunnen worden doorgevoerd dan zijn de jongeren als eerste aan de beurt. Kan dat niet dan óók geen versoepelingen voor andere groepen. Nu wordt van de ouderen solidariteit met de jongeren gevraagd want vergeet niet dat andersom al een jaar geleverd wordt.

1 Reactie
MG1968
MG196812 feb. 2021 - 16:13

Ps. Met mijn leeftijd val ik niet onder de jongeren. Maar begrijp ze heel goed.

khuat
khuat12 feb. 2021 - 11:49

Wie gelooft die van de hak op de tak springende Halsema nog? Ze zou de ideale partner van Rutte zijn. Twee mensen die het uitsluitend om invloed - lees macht- gaat. Buurthuizen, een oneigenlijke concurrent van de horeca, weer open voor jongeren. Maar dan wel om 21 uur dicht of krijgen de vrijwilligers in die buurthuizen en sportkantines ook vrijstelling? De rest van Nederland kan 's avonds thuis nog niet met de buurman het glas heffen of een sportwedstrijd kijken. Overdag wordt het zelfs afgeraden om een bevriend echtpaar te ontvangen. En de jeugd, die communiceert al sinds jaar en dag uitsluitend via het mobieltje.

AloysTemple
AloysTemple12 feb. 2021 - 10:49

Mij valt op hoeveel mensen geen sociaal leven hebben en dus ook geen begrip hebben voor de lockdown klachten. Voor mij is een weekend alleen thuiszitten kwelling, voor vele is dat wat ze het liefst doen. Dan is het ook niet zo gek dat een helft zoiets heeft van “dit begint ondraaglijk te worden” en de andere helft “wat zeuren ze nou? lekker rustig op straat, mensen blijven uit je buurt, dit is heerlijk”.

2 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander12 feb. 2021 - 13:19

@Aloys Er zijn ook mensen die graag op vakantie gingen, een mooi sociaal leven hebben, maar niet liggen te miepen, en er het beste van maken, ipv elke keer te roepen hoe zwaar het is. Ik doe met kuntst en vliegwerk m'n mantelzorg, en breng zo bij diegeenn die te vaak alleen zijn nog wat vreugde en en bloemetje, en zo slaan we ons er doorheen. Kijk niet wat je niet kan; kijk wat nog wel kan...

rvb2
rvb212 feb. 2021 - 15:05

@Norm: wat nog wel kan? Op vakantie gaan kan en mag nog gewoon, in binnenland of buitenland. Voor veel mensen zijn is de realiteit dat niets wat ze deden nog kan of mag. Mensen die hun hele leven hebben opgegeven, en als dank wordt ze toegebitst dat ze niet mogen zeuren. Toon eens wat dankbaarheid in plaats van te miepen over wat anderen zoal fout doen.

Rick Hofland
Rick Hofland12 feb. 2021 - 10:35

Ach... op dit forum is er al vanaf maart bij een groot deel van de reageerders een flinke afkeer richting de jongeren. Het ene na het andere verhaal over hoe erg het in de tweede wereldoorlog hier Nederland wel niet was voor jongeren, of voor jongeren die nu ergens anders in de wereld in een oorlogssituatie leven. Nou weet ik zeker dat degenen die dat schrijven zelf geen 16 of 20 waren tijdens de tweede wereldoorlog en dat zij ook nog nooit in een andere oorlogssituatie hebben geleefd. Er zijn hier gewoon iets te veel babyboomers, de meest egoïstische nog levende generatie, toen ze jong waren en ook nu ze zelf grijze haren hebben. Alleen maar een leven met vooruitgang gekend, fijn jarenlang kunnen studeren zonder grote schulden te hoeven maken, lekker een gezinnetje gehad waarbij 1 fulltime baan voldoende was om het gezin te onderhouden en na 17:00 doordeweeks of in het weekend geen baas die bij je aanklopte over werk, uitzicht op een vroeg pensioen vaak al ver voor hun 65e, lekker genieten van de welverdiende pensioen vakantie. Al die azijnpissers van 60+ zaten voor Corona ook al iedere dag voor 21:00 binnen en gingen niet meer naar sociale evenementen, wat hebben die nou in moeten leveren aan vrijheden afgelopen jaar? De jeugd van nu heeft o.a. last van depressies omdat ze wijzer zijn dan de aso babyboomers en zien in dat er een toekomst voor hen ligt waarbij de bomen niet tot in de hemel groeien. Qua kansen op carrière, qua huisvesting, qua studie zonder schulden en een grote schuldenlast die heden dagen wordt gemaakt, qua gegarandeerde betaalbare medische zorg, qua verandering van het klimaat en de lijst is nog langer, veel langer. Maar volgens heel veel reageerders hier is dat allemaal onzin en moeten de jongeren van nu maar eens kijken naar hoe het in de tweede wereldoorlog was…… alsof die boomers daar weet van hebben.

6 Reacties
Miss Piggy
Miss Piggy12 feb. 2021 - 11:00

Spijker op de kop, Rick Hofland! Steeds weer die oorlog die er met de haren bij worden gesleept. En als Generatie X-er kan ik zeggen dat er werkelijk geen ergere generatie bestaat dan de Babyboomers. Zoveel kansen om daadwerkelijk de samenleving goed in te richten, maar nu voornamelijk trappen op de jongere generaties en zorgen dat de schaapjes op het droge zitten.

Marth2
Marth212 feb. 2021 - 12:18

Een generatie bestaat uit mensen die uitsluitend met elkaar gemeen hebben dat ze ongeveer in dezelfde periode geboren zijn. Het is bizar dat er over generaties wordt gesproken alsof het personen zijn, die goed of kwaad in de zin kunnen hebben en allerlei snode plannen kunnen smeden om anderen pootje te lichten of op te kunnen lichten. Een generatie bestaat uit individuen, en ieder individu is uniek. Mensen die over generaties spreken alsof het personen zijn, die al dan geen slechte intenties kunnen hebben, snappen er helemaal niets van.

LaBou
LaBou 12 feb. 2021 - 12:33

Toen ik het verhaal van hofland las barste ik spontaan in tranen uit. Zoveel leed voor één persoon, het moest niet mogen. Helaas gaf hofland in zijn tranentrekker ook blijk van een ernstig tekort in zijn opvoeding. Ik bleef overigens wel huilen, maar dat was van het lachen om zoveel onzin.

Jim De boer
Jim De boer12 feb. 2021 - 12:55

Beetje pot verwijt de ketel reactie. 60+ stond geen winkels leeg te roven. WO2 is een beetje ver weg maar goed neem Syrië, of een ander recente oorlog, de jeugd hier heeft het echt beter dan daar, waarom zouden ze ook immers vaak naar hier willen emigreren of vluchten? WO2 is zo’n slechte vergelijking lijkt mij. Om babyboomers egoïstisch te noemen is nog al wat, deze sociale jeugd met hun 1000 “vrienden” op Facebook onderhouden daarmee echt alleen in naam een sociaal netwerk. De generatie 60 plus heeft mede meegeholpen de welvaartsstaat te voeden waar nu subsidies en toelages van betaald kunnen worden. De generatie 60plus gaan ook echt nog wel graag weg, al was het maar om op vakantie te willen wat nu niet meer kan. Ook zij moeten trouwens gewoon nog werken en betalen de hoofdprijs qua belasting of betaald een scholier van nu ook 55,5% belasting over zijn vakantiegeld? Opleidingen van de babyboomers hadden een doel, de HBO studie vrijetijdsbesteding bestond namelijk nog niet. Nederlanders werden bewonderd om hun kennis van talen etc. Een MBO opleiding stond ergens voor, tegenwoordig bestaat MBO1/2 ook. En noemen deze scholieren zich tegenwoordig “student”. Jongeren krijgen gewoon bij een laag loon maar laten we aannnemen dat u echte jongeren “studenten” bedoeld een goed gedeelte zorgkosten gewoon vergoed door het rijk. En dat is ook weer afhankelijk van de inkomsten tot wel weer een 95% van de totale kosten. De babyboomers gingen of een goed betaalde baan doen na een studie of je werd arbeider, jongeren nu willen een kantoorbaan, laptop en leaseauto met het liefst een jaarinkomen van bovenmodaal (waarna de socialistische gedachte als sneeuw voor de zon verdwijnt). Nee ik ben geen jongere, klopt. Maar ben ook geen babyboomer. Wel realistisch en minder afgunstig naar wie dan ook.

Jaap8
Jaap812 feb. 2021 - 15:10

Yep Rick, je hebt wel een beetje gelijk. Het is de schuld van de babyboomers die hun kinderen teveel verwend hebben zodat ze nu ten onder gaan, omdat ze niets gewend zijn.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 feb. 2021 - 8:31

LaBou Intussen slaan ze elkaar niet zelden de hersens in om de erfenis!

Grozny
Grozny12 feb. 2021 - 10:13

Helemaal mee eens. Jongeren worden disporportioneel getroffen door de maatregelen. Zij zullen ook weer de schuldenberg op hun dak krijgen.

4 Reacties
Daniel Blank
Daniel Blank12 feb. 2021 - 12:00

Klopt en daarnaast hebben zij de minste gezondheidsklachen

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 feb. 2021 - 13:57

Voorrang bij het inenten van thuiswonende 60plussers lijkt mij ook een goed idee. Merendeel is vitaal en mobiel en loopt de kans ziek te worden bij besmetting.

Grozny
Grozny12 feb. 2021 - 14:37

" Voorrang bij het inenten van thuiswonende 60plussers lijkt mij ook een goed idee." Ook helemaal mee eens.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 feb. 2021 - 9:12

Disproportioneel? T.o.v. wie?

Archie Bunker
Archie Bunker12 feb. 2021 - 9:18

Volledig eens met viroloog Jaap Goudsmit. Alle vaccins naar de 60 plussers en over een paar maanden de hele samenleving opengooien. Dat kan namelijk. Het virus zal dan nog steeds aanwezig zijn en mensen zullen elkaar besmetten, maar de meest kwetsbaren zijn dan beschermd tegen ernstig ziek worden. Dat er uitzonderingen zullen zijn nemen we voor lief. Het is niet anders.

HappyBuddha
HappyBuddha12 feb. 2021 - 9:07

In welke wet staat dat het jongeren zijn ophoudt bij 25? Iedereen heeft last van de maatregelen. Even doorbijten jong-en-lui.

5 Reacties
Norsemen
Norsemen12 feb. 2021 - 10:06

Tuurlijk iedereen heeft last, dus allemaal even erg. Als er een ernstig ongeluk gebeurt en de straat wordt afgezet waardoor ik om moet rijden heb ik last van het ongeluk, net zoals het slachtoffer die zojuist overhoop is gereden. Allebei slachtoffer, allebei even erg.

Joe Speedboot
Joe Speedboot12 feb. 2021 - 10:48

'Iedereen heeft last van de maatregelen.' Dat is waar, maar jongeren zitten i.t.t. ouderen wel in de opbouw van hun leven en voor hen zijn sociale contacten wat belangrijker dan voor mensen die ook zonder corona de avonden vrnl thuis op de bank doorbrengen.

HappyBuddha
HappyBuddha12 feb. 2021 - 17:21

@Joe Speedboot 12 februari 2021 at 11:48 ‘Iedereen heeft last van de maatregelen.’ Dat is waar, maar jongeren zitten i.t.t. ouderen wel in de opbouw van hun leven Gezien de levensverwachting van de jongeren hebben ze ook een jaar of 10 meer om hun leven op te bouwen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot13 feb. 2021 - 11:07

'Gezien de levensverwachting van de jongeren hebben ze ook een jaar of 10 meer om hun leven op te bouwen.' Ja en?

HappyBuddha
HappyBuddha13 feb. 2021 - 17:07

@Joe Speedboot 13 februari 2021 at 12:07 ‘Gezien de levensverwachting van de jongeren hebben ze ook een jaar of 10 meer om hun leven op te bouwen.’ Ja en? Dat schreef ik al: Hebben ze 10 jaar meer om hun leven op te bouwen.

pastafari
pastafari12 feb. 2021 - 9:02

Ik heb het manifest gelezen. Het begint zo "Vier weken geleden overleed de 14-jarige Pepijn. Volgens zijn ouders, ..., was de lockdown hem fataal geworden." Ja, dat is volgens zijn ouders. Ik heb het verhaal in de VK gelezen. Pepijn, kind van gescheiden ouders, heeft het zwaar tegen tijdens de lockdown (wie niet). Hij gaat in September naar de derde klas en begint dan te blowen en gaat al snel andere drugs proberen. Dus na een relatief normale zomer, niet tijdens de lockdown. Hij wordt in November van school gestuurd, ten tijde van de soft lockdown. Het artikel rept daar verder niet over, want in Januari 2021 gaat Pepijn dood en dat is triest (echt, ik heb kinderen en ik kan me inleven). En dat komt door de lock-down, dat is de conclussie. Een andere mogelijke oorzaak wordt niet genoemd. En nu nemen enkele bestuurders dit voorbeeld om de maatregelen te bekritiseren. Bestuurders die klakkeloos aannemen dat Pepijn dood is door de lockdown. Bestuurders die geen virologen zijn, of epdimiologen. Het zijn niet eens kinderpsycholgen. Toch menen zij te weten dat de maatregelen voor jongeren te ver gaan. Nou, mijn opa was een jongere in de oorlog. Er is toen nog gevraagd om voor de jongeren, te stoppen met schieten. Is niet gebeurd. Zoals ook het virus zich niet zal inhouden omdat de jongeren het zwaar hebben. Veel mensen hebben het over "meer-passende" maatregelen, terwijl ze bedoelen "mij-passende" maatregelen. Maar zie JanB hieronder, de maatregelen zijn bittere noodzaak. denk even terug aan Bergamo 2020, dan begrijp je het weer bijv: https://www.ad.nl/buitenland/wat-ging-er-mis-in-bergamo-bewoners-snakken-naar-antwoorden~aaa179e3/ Naar Han van der Horst Voor het overige ben ik van mening dat de toeslagenaffaire niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen. (Net als de aardbevingsschade in Groningen trouwens, en de mijnbouwschade in Limburg).

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -12 feb. 2021 - 8:47

GL denkt in hokjesgeest ; alles moet netjes in partjes en delen gesorteerd worden ... niet voor niets komt het woord ''democratie'' niet in de naam van al die hokjes-partijen voor ?

3 Reacties
Norsemen
Norsemen12 feb. 2021 - 9:42

Je bedoelt zoals PVV een partij is die echt voor vrijheid staat?

Norsemen
Norsemen12 feb. 2021 - 9:43

En dat FvD echt een partij is die democratie hoog in het vaandel heeft staan?

vdbemt
vdbemt12 feb. 2021 - 9:59

Jij wil toch niet beweren dat het woord 'democratie' in FvD, VVD en CDA énige betekenis heeft????

Norsemen
Norsemen12 feb. 2021 - 7:36

Ik ben het eens met Halsema. Jongeren moeten prioriteit krijgen in deze crisis.

12 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe12 feb. 2021 - 9:24

Ditto.

pastafari
pastafari12 feb. 2021 - 9:28

En waarom moeten de jongeren prioriteit krijgen?

Norsemen
Norsemen12 feb. 2021 - 11:48

@pastafari Luister naar Halsema, ze legt dat goed uit. En als je het niet van Halsema wil aannemen, luister naar experts/wetenschappers.

pastafari
pastafari12 feb. 2021 - 13:09

@Norsemen nee, dat doet ze juist niet. En dat kan ze ook niet, want ze heeft a) oogkleppen op voor 1 porbleem, en B) is ze geen deskundige. Ze zegt (of ze zeggen, er zijn er meer die dit Manifest schreven) "Als blijkt dat het vaccin niet alleen de ontvanger beschermt tegen het virus, maar ook de verspreiding ervan tegengaat, is het goed en logisch om in de volgende fase jongeren als eerste te vaccineren". Mij ontgaat die logica. Want de huisartsen, de zwaarlijvigen, de 40 plussers, zeggen hetzelfde. En bij iedere mening is er wel een expert te vinden, vooral als ze op TV komen Luister, ik heb alle begrip voor de jongeren, maar niet voor Halsema. Ik vind dat wat ze heeft gedaan hoogst ongepast.

Norsemen
Norsemen12 feb. 2021 - 14:21

@pastafari Voor welk probleem heeft ze oogkleppen op dan? Verder is Halsema een uitstekende burgemeester. Door haar handelen met de anti racisme demonstratie kan ze bij mij niet meer stuk. Ik wens iedereen zo'n burgemeester toe.

pastafari
pastafari12 feb. 2021 - 16:13

@Norsemen Halsema heeft oogkleppen op omdat ze alleen naar de jongeren kijkt. Er is een gigantisch corona probleem, veel groter dan haar probleem

Norsemen
Norsemen12 feb. 2021 - 18:21

Ze kijkt alleen maar jongeren? Wat is dat voor onzin.

Paul Spijkers
Paul Spijkers12 feb. 2021 - 23:16

Er word steeds geroepen dat deze en die en dan weer dat prioritiet moet hebben. Zo blijft iedereen elkaar bevechten en blijft de regering, die schuldig is aan het wanbeleid, lekker buiten schot.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 feb. 2021 - 8:36

Halsema heeft zelf kinderen in die leeftijd toch?

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 feb. 2021 - 9:13

Tweeling van 17 begrijp ik?

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 feb. 2021 - 17:14

Dat Halsema zelf kinderen heeft doet niet terzake.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 feb. 2021 - 6:15

DanielleDefoe Zou niet ter zake moeten doen inderdaad. Al zou ik zelfs begrijpen dat dat het wel doet. Mensen zijn geen robots.

Thuru
Thuru12 feb. 2021 - 7:06

Voor iedereen is het zwaar, niet alleen jongeren.

7 Reacties
Rolandb Gilead
Rolandb Gilead12 feb. 2021 - 8:25

Dat is zo, maar voor jongeren is het nog eens extra zwaar. Zelf heb ik bijvoorbeeld geen last van de avondklok omdat ik toch al nooit de deur uit ging 's avonds. Maar jongeren kunnen nu niet meer uitgaan of andere leuke dingen doen. Om over het gemis aan school, sociale contacten en sporten maar te zwijgen. Ik ben het volledig eens met mevrouw Halsema.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 feb. 2021 - 9:25

Het is niet voor iedereen even zwaar.

Jozias2
Jozias212 feb. 2021 - 9:53

@Thuru Ook al zou het voor jong en oud net zo zwaar zijn. Wat ik niet denk als je kijkt naar de generatie in algemene zin en niet naar individuele uitzonderingen. Dan nog is het belang verschillend. Ouderen ondergaan de maatregelen in het belang van de eigen gezondheid, jongeren uit solidariteit met de ouderen. In dat licht bezien is het eerlijk om bij versoepelingen eerst te kijken naar de jongeren.

KM2
KM212 feb. 2021 - 10:00

Rolandb, Jongeren kunnen prima zelfstandig leuke dingen doen. Er zijn meerdere projecten gaande bij ons thuis en ik sta soms van verbazing te kijken hoe creatief ze kunnen zijn. Een dezer dagen gaat er zelfs een zelf gemaakte rally-buggy uit onze garage rollen, de oudste (15) heeft de afgelopen maanden leren lassen en alles behalve het motorblok zelf gemaakt. De jongste heeft veel in de keuken gestaan en klusjes gedaan voor de buurman.

Norsemen
Norsemen12 feb. 2021 - 14:24

Wat een briljante opmerking van Thuru. De tweede wereld oorlog was ook voor iedereen zwaar. Niet alleen voor de joden, ook voor de mensen die hun fiets moesten afstaan.

Thuru
Thuru12 feb. 2021 - 22:32

Norseman. Jouw opmerking betreft WO2 slaat natuurlijk nergens op en dat weet jij ook dondersgoed.

Norsemen
Norsemen13 feb. 2021 - 12:43

@Thuru Jouw opmerking dat iedereen het zwaar heeft is totaal nutteloos en inhoudsloos. Ik hoop dat je dat snapt.

pastafari
pastafari12 feb. 2021 - 6:57

Toen het over het beschermen van de ouderen ging, had iemand het over dor hout. Zullen we de geestelijk instabielen ook maar dor hout noemen? Mensen die labiel zijn, die de samenleving in de toekomst meer zullen kosten dan op zullen leveren. Of zullen we sociaal darwinistiche theorien gewoon NOOIT toepassen?

Fredje3
Fredje312 feb. 2021 - 6:43

Ik denk dat als we meerdere onderzoeken doen dat dit niet alleen voor de jongeren geldt, zo gelden er voor andere groepen misschien nog wel veel meer problemen zoals bij zelfstandige/kleine ondernemers zoals kappers. Die zo klein zijn dat er geen kostenreductie mogelijk is en er een vergoeding is van vaak nog minder dan een kwart van de omzet zodat zij niet eens de kosten kunnen betalen. Mensen wiens complete sociale en gezinsleven kapot gaan. Of bekt dat niet zo lekker als "jongeren"?

JanB2
JanB212 feb. 2021 - 6:29

Een onzinnig betoog. Iedereen heeft last van de maatregelen, maar ze zijn bitter noodzakelijk. De problemen van jongeren zijn niet groter dan die van menig volwassene. Alleen hanteert de moderne jongere een set prioriteiten waar nu even geen plaats voor is. Als ik hoor dat Rutte een vraaggesprek met jongeren heeft gehad en de belangrijkste vragen die het journaal halen NIET zijn wanneer de universiteiten en andere onderwijsinstellingen weer onder normaal regime gaan opereren, maar wanneer men zichzelf weer op lowlands kan zien en wanneer het uitgaansleven weer op gang komt dan heb ik écht geen boodschap aan het geweeklaag. Totaal nul. Er zijn honderdduizenden mensen in kwetbare groepen die de deur niet meer uitkomen of hun activiteiten buitenshuis tot het absoluut noodzakelijke beperkt hebben. En iedereen heeft sociaal ingeleverd het afgelopen jaar. Dat we nu nog steeds in deze shit zitten komt bovendien voor een groot deel door de verspreiding van het virus door met name jongeren die in de zomermaanden de remmen los lieten en zo het virus tot in alle hoeken en gaten van de samenleving hebben weten te verspreiden. Dat daar nu de rem op staat was en is bitter nodig. En totdat er sprake is van groepsimmuniteit is er GEEN ENKELE ruimte voor experimenten. Alleen dán is er de mogelijkheid van een geleidelijk normalisering (in stappen) gedurende de 2e helft van dit jaar. Zo niet dan loopt men het risico dat door nieuwe mutatie's de zaak weer van voor af aan begint en we over een jaar op hetzelfde punt zitten als in februari 2020. Dus niet lullen maar poetsen nu!

16 Reacties
west012
west01212 feb. 2021 - 8:14

Ik ben het hier roerend mee eens. Wat de jeugd het meest mist is hun pilletje in het weekend en bij muziekfestivals. Hoe moet je dit ongemak uitleggen tegen tienduizenden vluchtelingen die in bittere kou of ondragelijke hitte al jaren in tenten opgesloten zitten aan de zuidgrenzen van ons mooie Europa. Mensen die geen enkel uitzicht hebben op een normaal leven.

Jozias2
Jozias212 feb. 2021 - 9:57

@Jan Het leven voor een jongere ziet er in zijn algemeenheid normaal gesproken anders uit dan voor een oudere of iemand van middelbare leeftijd die gesetteld zijn. Overigens zijn de meeste besmettingen al tijden in de leeftijdsgroep 50-59 jaar. Ook al zou het voor jong en oud net zo zwaar zijn. Wat ik niet denk als je kijkt naar de generatie in algemene zin en niet naar individuele uitzonderingen. Dan nog is het belang verschillend. Ouderen en kwetsbaren ondergaan de maatregelen in het belang van de eigen gezondheid, jongeren uit solidariteit met de ouderen. In dat licht bezien is het eerlijk om bij versoepelingen eerst te kijken naar de jongeren.

Joe Speedboot
Joe Speedboot12 feb. 2021 - 10:51

'De problemen van jongeren zijn niet groter dan die van menig volwassene. ' De cijfers mbt mentale klachten bij de diverse leeftijdsgroepen door corona spreken je tegen.

Miss Piggy
Miss Piggy12 feb. 2021 - 10:53

Wat een verzuurde oude mannen hier (ik ga er maar even van uit dat dit mannen zijn) De jeugd snakt niet zozeer naar festivalletjes en pillen, maar naar contact en perspectief. Hoe naar dit virus ook is, dit is niet de builenpest waar bijna de helft van de Europese bevolking bezweek. We hebben de samenleving op slot gezet om een heel klein percentage van de bevolking te beschermen. En -> "er GEEN ENKELE ruimte voor experimenten' Wat een kortzichtige gedachte. Het is nu JUIST tijd voor gecontroleerde experimenten. Om te kijken wat wel en niet kan.

Thuiszitter
Thuiszitter12 feb. 2021 - 11:12

Jan B was na z’n geboorte al volwassen, heeft geen puberteit mee hoeven te maken , heeft geen hormonenslag hoeven te maken . Jan B is van spacemountain , het is een half mens half robot ........

HappyBuddha
HappyBuddha12 feb. 2021 - 11:56

@Miss Piggy 12 februari 2021 at 11:53 De jeugd snakt niet zozeer naar festivalletjes en pillen, maar naar contact en perspectief. Ah, vandaar dat ze altijd met gebogen ruggetjess op hun telefoon zitten te kijken en spelen. Feacesboek, twitteren, whatsappen..Dat is pas contact hebben en perspectief. Zou best kunnen dat er zijn die tekort denken te komen. Dat is vaak zo als je alles hebt kunnen doen wat je wilt doen. Met mede dank aan babyboomers.. Kom op zeg, de huilerts worden straks 85 jaar. Hebben ze nog 60 jaar om hun achterstand in te lopen. Ruggengraten van een weekdiertje...Jankerds

Miss Piggy
Miss Piggy12 feb. 2021 - 13:21

Ah, HappyBuddha, je bewijst alleen maar mijn punt. Aan jouw reactie en die van JanB zou je denken dat jullie hoogstpersoonlijk de stranden van Normandië hebben bestormd of een paar jaar later klappertandend in de kou van de Koreaanse bergen de Chinese hordes hebben bevochten. Elke valide zorg van de jongere generaties is maar week gezeur. Enige empathie of ook maar creatief meedenken over alternatieve oplossingen moet wijken voor de lockdown. En wat betreft de Babyboomers, ik heb respect voor wat mijn ouders hebben bereikt. Maar deze generatie is wat betreft de verkwanseling van haar potentieel, het egoïsme en zelfingenomenheid de ergste generatie die het Westen ooit heeft gekend.

LaBou
LaBou 12 feb. 2021 - 17:15

"En wat betreft de Babyboomers, ik heb respect voor wat mijn ouders hebben bereikt. Maar deze generatie is wat betreft de verkwanseling van haar potentieel, het egoïsme en zelfingenomenheid de ergste generatie die het Westen ooit heeft gekend." En dan de vertaling: ik respecteer mijn ouders. De rest kan in de stront zakken want dat zijn egoistische krengen. En dan nog commentaar op "zure oude mannetjes"?

HappyBuddha
HappyBuddha12 feb. 2021 - 17:27

@Miss Piggy 12 februari 2021 at 14:21 Ah, HappyBuddha, je bewijst alleen maar mijn punt. Nee, jij bewijst je ontevredenheid terwijl je per saldo alles hebt gekregen wat je je maar wenste. De door jouw zo verguisde babyboomers hebben er hard voor moet knokken om op te bouwen wat zij hebben opgebouwd. De enigen die daar het meest van hebben geprofiteerd zijn de parasieten zoals generatie X

JanB2
JanB212 feb. 2021 - 18:13

Waar een paar mensen aan voorbij gaan is dat een uit de hand gelopen epidemie ook de jongeren treft. Nog los van de ziektegevallen in de groep, wat er in aantal gezien inderdaad relatief minder zullen zijn, krijgen ze ook te maken met verlies van familieleden, onderwijs dat uitvalt, zorg die minder toegankelijk wordt en de algehele stemming binnen een samenleving die kraakt in zijn voegen.

Norsemen
Norsemen12 feb. 2021 - 19:18

@JanB Ik had eigenlijk niet verwacht een verhaal zoals de jouwe tegen te komen. Vind het schokkend en gênant.

FromValue
FromValue12 feb. 2021 - 20:37

Beetje zuur verhaal - we kunnen hem ook omdraaien - De gemiddelde jongere moet al anderhalf jaar solidair zijn met dikke kerels van rond de 65 met onderliggende gezondheidsproblemen die direct gerelateerd zijn met een vrij onverantwoorde levensstijl. Om deze vadsige generatie overeind te houden, wordt de staatsschuld tot een astronomisch niveau opgepompt en de economie afgebroken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 feb. 2021 - 9:41

Die stranden heeft de jeugd van de zomer nog bestormd en hoe! Vandaar dat na al die feestjes de grond standaard bezaaid lag met lachgasballonnen. In de zomer de stranden vol lagen. In België waren ze er ook blij mee toch! Iets met zachte heelmeesters en stinkende wonden?

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 feb. 2021 - 6:29

JanB Je hebt gelijk. Ik begrijp de jongeren goed, maar dit is juist iets wat zo dadelijk ook tegen hen werkt. Sommige volwassenen denken niet verder dan de neus lang is. Des te sneller je dit onder de knie hebt en houdt, des te sneller kunnen maatregelen versoepelen, kunnen ze weer naar school, kan de omgang uitbreiden en de economie beter draaien, zodat zo dadelijk de deceptie ook wat dat laatste betreft niet nog groter wordt. Immers ook dat raakt hen. Bovendien vind ik het een ware deceptie te ervaren hoe mensen met elkaar omgaan, naar elkaar willen kijken, of moet ik zeggen juist niet. Dit ondanks wat je kon verwachten in deze maatschappij, komt het nu bijna schaamteloos naar buiten.

JanB2
JanB219 feb. 2021 - 7:04

De gemiddelde jongere moet al anderhalf jaar solidair zijn met dikke kerels van rond de 65 met onderliggende gezondheidsproblemen die direct gerelateerd zijn met een vrij onverantwoorde levensstijl. Dat cliché hebben we zo langzamerhand wel gehad. Het wachten is op deze manier op een mutant die ook jongeren vreselijk te grazen neemt. En die komt er als men zo doorgaat.

JanB2
JanB219 feb. 2021 - 7:10

@ Norsemen Ach, mijngeer is geschokt. Het zal me werkelijk jeuken. Heb zo onderhand wel genoeg van het gezeur en het gepamper. Mijn enige schrikbeeld is een mutatie die de vaccins onwerkzaam maakt. En die komt er geheid met dit gezeik van lieden zonder enige ruggengraat. In andere landen horen we dit overigens niet. Weet je wat genant is trouwens? Als 1e aan Rutte vragen bij een speciale jongerenontmoeting wanneer we weer naar lowlands kunnen. Dat zuig ik niet uit mijn duim maar dat is dus gewoon gebeurd. Dát is genant. Je zo te etaleren als een representant van een generatie uitvreters.

P Haan
P Haan12 feb. 2021 - 6:07

Handen omhoog van iedereen boven de 25 die de geestelijke gevolgen van de maatregelen niet zwaar vindt? Ik tel ehh... 1, 2? O nee, die moeten plassen. Ik tel geen handen. Om nu te verslappen in het zicht van de finish zou stupide zijn. Als het vaccin niet werkt, is dit een van de eerste dingen die we moeten doen, maar op dit moment zou ik koersvast blijven , en slngerend en stotterend ongeveer die kant op gaan ----> Al die valse beloften en loze hoop zetten geen zoden aan de dijk. Als het toch weer tegenvalt trek je de vrijheden weer in, en dan dondert iedereen in het volgende diepe gat. Het zou fijn zijn als die roeptoeters eens op zouden houden met zieltjes winnen en gewoon een verhaal volhouden. Slecht nieuws is niet leuk, dus vertel het maar gewoon dan stelt iedereen zich er op in. Of gaat in verweer, zoals nu met de ijspret te zien is.

Thuiszitter
Thuiszitter11 feb. 2021 - 23:54

Halsema heeft zeker een punt, het is zo langzamerhand niet te doen voor de jongeren. Ik praat mijn kinderen de moed in dat het einde inzicht is. 3-4 miljoen vaccins verder en de ic’s zullen het merken . ( dat hoop ik dan maar )

LBNB
LBNB11 feb. 2021 - 21:46

Ach dit is toch wat de meerderheid wil? De studenten moeten het niet meer pikken. De coronamaatregelen zijn dictatoriaal, onnodig en lachwekkend. Dat er überhaupt nog mensen zijn die in deze angsthypnose zitten.

3 Reacties
LaBou
LaBou 12 feb. 2021 - 8:18

Nee, dit is wat de schreeuwers willen. En ook al worden die door hun oorverdovende lawaai het meest gehoord, dat wil nog niet zeggen dat het de meerderheid is.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 feb. 2021 - 9:45

Bovendien dacht ik niet dat Halsema een gekozen volksvertegenwoordigster is, noch een epidemiologie deskundige, noch oud noch jong. Ze is een benoemde burgemeester van Amsterdam en gaat haar boekje ver te buiten.

vdbemt
vdbemt13 feb. 2021 - 13:35

@Minoes. Leg eens uit waarmee Halsema haar boekje te buiten gaat. Ze schrijft met zes andere prominenten, onder wie voorzitter Jet Bussemaker van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving en voorzitter van de Sociaal-Economische Raad Mariëtte Hamer, een manifest. Want zij vinden de geestelijke gevolgen voor jongeren inmiddels onverantwoord. Hoe ga je met het schrijven van een manifest, een oproep, je boekje te buiten? Zij is als burgermoeder verantwoordelijk voor het welzijn van de burgers in haar stad en constateert een probleem bij de jeugd. Mag ze dan geen oproep doen?

komputerhulp
komputerhulp11 feb. 2021 - 21:46

Als Rutte nog iets wil redden van zijn geloofwaardigheid (?) met die angststrategie, dan worden alle maatregelen na dit weekend opgeheven met een groots mea culpa. "Ik beken, dat ik fout zat, maar mutti Merkel zei dat het zo moest" Sorry! https://nos.nl/artikel/2367971-duits-ministerie-schakelde-wetenschappers-in-om-corona-angst-op-te-wekken.html