Joop

Halsema bezorgd over extreemrechtse dreiging

  •    •  
24-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
Burgemeesters praten over voetbalschermen en versoepelingen

© JEROEN JUMELET

Femke Halsema is bezorgd over de toegenomen extreemrechtse dreiging. De afgelopen maanden waren zeker vijf moskeeën in de hoofdstad doelwit van intimiderende acties, meldt Het Parool. Ook deden verscheidene Amsterdammers aangifte vanwege intimidatie door sympathisanten van het extreemrechtse platform Vizier op Links.
Volgens Halsema kan de toename van extreemrechtse dreigementen niet los worden gezien van de normalisering van extreemrechts gedachtegoed in de politiek en het publieke debat. De Amsterdamse burgemeester schrijft in een brief dat de gemeente via de Persoonsgerichte aanpak radicalisering inmiddels twee rechtsradicalen in de gaten houdt.
De inlichtingendienst AIVD en Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) waarschuwen ook al enkele jaren voor de opleving van extreemrechts in Nederland. Eerder dit jaar schreef de AIVD in haar jaarverslag dat extreemrechts door de pandemie de wind in de zeilen heeft gekregen. Demonstraties tegen de coronamaatregelen zijn populair bij rechtsradicalen die tijdens de protesten zieltjes proberen te winnen voor hun bruine gedachtegoed.
De acties van rechtsextremisten richten zich volgens de inlichtingendienst vaker tegen de ‘elite’: politici, wetenschappers, journalisten, ambtenaren, maar bijvoorbeeld ook medici die een streng coronabeleid voorstaan.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (76)

frankie48
frankie4825 jun. 2021 - 16:56

Behalve dat gebedshuizen doelwit van extreemrechtse groepen zijn geweest, zou ik ook veel aandacht willen gaan vragen voor het probleem dat rechts-extremistische groeperingen tijdens de lockdownmaatregelen in onze stad hele winkelstraten in hun bezit hebben gekregen.

1 Reactie
Zandb
Zandb26 jun. 2021 - 15:56

frankie Nou. Dat hebt u dan bij deze gedaan.

Freddy2
Freddy225 jun. 2021 - 12:39

Momenteel is het verschil tussen (extreem) rechts en (extreem) links hoe we de acties benoemen. Als (extreem) rechts iets doet, dan noemen we dat intimidatie en als (extreem) links (ongeveer) hetzelfde doet, dan noemen we dat ludiek.

3 Reacties
Jaap12342
Jaap1234225 jun. 2021 - 14:49

Extreem inks bestaat niet. In de huidige politieke omstandigheden kun je niet links genoeg zijn.

Satya
Satya25 jun. 2021 - 16:35

Ja hoor Freddy. Blijf lekker in je bubbel.

Piet Helmons
Piet Helmons25 jun. 2021 - 20:59

Neen Freddy, wanneer er dreiging is van rechtse mensen dan is dit extreem rechts, dreiging van linkse mensen wordt veroorzaakt omdat ze verward zijn.

Break on through
Break on through25 jun. 2021 - 10:09

"Volgens Halsema kan de toename van extreemrechtse dreigementen niet los worden gezien van de normalisering van extreemrechts gedachtegoed in de politiek en het publieke debat." Helemaal eens met Halsema. Zolang VVD en CDA extreem rechtse clubs als JA21, FvD en PVV als optioneel achter de hand houden om mee te regeren worden ze natuurlijk ook allemaal veel legitiemer. Maar alles is natuurlijk geoorloofd om maar niet met dat verschrikkelijke links te hoeven regeren.

Buitenstaander
Buitenstaander25 jun. 2021 - 8:26

@zandb Mee eens, als rechtsextremisme toeneemt: Benoemen en bestrijden. Geen twijfel. En laten we dat benoemen dan ook consequent toepassen op al extremistische acties met geweld en of dreiging. Ik krijg alleen wel de indruk dat links extremisme sneller afgedaan wordt als 'voor de goede zaak' ; als burgerlijke ongehoorzaamheid of als correctie op het beleid van regeringen. Laten we het ajb breed bekijken; het een is niet ineens meer geoorloofd dan het andere..

1 Reactie
Zandb
Zandb26 jun. 2021 - 16:07

Buitenstaander Heb ik ooit anders beweerd dan? Wanneer u meent dat het niet het geval is, dan hoop ik dat u met argumenten/bewijzen komt. Ik vind het overigens niet juist, dat wanneer ik een artikel zou schrijven over een rechtsextremisme dat toeneemt, ik daarmee automatisch zou beweren dat het dan met andere soorten extremisme wel mee zou vallen. Dat u een indruk heeft, dat kan maar die hebben zo veel mensen.

mea maxima culpa
mea maxima culpa25 jun. 2021 - 5:48

Terecht dat er gewaarschuwd wordt tegen extreem rechts, maar dus wel een verkeerde focus. Bij extreem rechts geweld denk ik aan asielzoekers die in elkaar worden geslagen of homo's (met dank aan Orban), verheerlijking van gaskamers, hoofddoekjes die worden afgerukt, molotov cocktails door zaken van buitenlandse mensen, etc. Nu staat er in het artikel van het Parool dat het aantal rechts-extremisten in Amsterdam is toegenomen tot....2! Als ik dan ook nog lees waar deze 2 zich mee hebben beziggehouden schijnt dat vooral gericht tegen moskeeën te zijn: "Drie van hen kregen in april een luier en spotprenten door de brievenbus geduwd, bij de Westermoskee ging eind vorig jaar een steen door de ruit.". Tsja, volstrekt verwerpelijk natuurlijk, maar als een luier en een sportprent in je brievenbus al telt als extreem rechtse gewelds- of terreurdaad dan lust ik er ook nog wel een paar. Voor de duidelijkheid, in ben Amsterdammer en voel me ontzettend veilig in Amsterdam en heb nog nooit groepjes kaalgeschoren neo-nazi's op straat zien lopen. Sterker nog; niet eens een enkeling.

1 Reactie
Libertain
Libertain25 jun. 2021 - 10:02

Inderdaad NVU (Nederlands Volks Unie) heeft nooit door de straten van Amsterdam of andere grote steden durven lopen. Nationalistische extreem-rechtse boertjes die xenofobie alle kanten spreiden durven niet de confrontatie in de kosmopoliete steden. Ze voelen zich best onder het groep ons-kent-ons. Daar vaart een en zelfde geest erdoor heen. Doch moesten ze toen het steun van de politie-chef van Doetinchem hebben, die adviseerde de Burgemeester om de parallelle progressieve demonstratie tegen de rabiate NVU xenofobie te verbieden om zodanig de vrije loop aan de NVU te mogen garanderen. Waar zouden we voortaan de extreem-rechtse kenmerken moeten gaan zoeken?

Paul Spijkers
Paul Spijkers25 jun. 2021 - 0:12

Word Nederland weer een NSB landje? De VVD verkoopt al jaren de sociale staat. Daar komt verdeeldheid en conflict van. Waar de VVD dan weer profijt uit kunnen trekken. Stuk voor stuk stemmen die rechtse bewegingen sociaal economisch VVD.

1 Reactie
Libertain
Libertain25 jun. 2021 - 10:04

Eigen-volk-Eerst, toch?

Greendutch
Greendutch24 jun. 2021 - 19:12

hoog tijd dat burgemeesters (en andere bestuurders) zich over dit onderwerp uitlaten en vragen om effectieve bestrijding ervan, dat legt gewicht in de schaal.

Ivan61
Ivan6124 jun. 2021 - 17:21

Dat is terecht, extreme mensen krijgen te veel ruimte en aandacht. Nu nog namen van organisaties die dat doen openbaar maken. Ook van politieke partijen.

3 Reacties
Zandb
Zandb25 jun. 2021 - 7:11

Sarajlijla Wat kan u nu tegenhouden om die namen van organisaties en politieke partijen openbaar te maken? Zou dat - die die organisaties en politieke partijen niet openbaar gemaakt worden - misschien iets te maken kunnen hebben met onze vrijheid en met de daaruitvolgende verplichting dat er keiharde bewijzen moeten komen, wil je openbaar kunnen maken welke organisaties en politieke partijen regels/wetten overtreden? Er zijn feiten: Moskeeën hebben last van intimiderende acties. Wanneer Halsema zou weten, wie - in persoon en in organisatie - daarvoor exact verantwoordelijk is, waarom zou ze dat dan niet openbaar maken? Ze meent dat de wijze waarop in vrijheid over allerlei problemen gepraat kan worden, verholen op kan roepen tot intimiderende acties. Dat is namelijk een nadeel van vrijheid, dat je die ook kan misbruiken.

Ivan61
Ivan6125 jun. 2021 - 9:16

Waar reageer jij eigenlijk op?

Zandb
Zandb26 jun. 2021 - 16:17

Sarajlijla Ja, ik heb ook geen idee. Ik lees wat u beweert en dan verzin ik maar wat, joh. De hoeveelste keer is dat nu al, dat u dit flikt? Dat u blijkbaar niet weet wat u zelf beweert? Extreme mensen krijgen te veel ruimte en aandacht, zegt u, tenminste dat staat er. En de namen van organisaties en politieke partijen die dat doen, moeten openbaar gemaakt worden, zegt u ook, tenminste dat staat er. Nou, als u nu geen namen kunt noemen, hoe weet u dan dat er organisaties zijn die extreme mensen te veel aandacht krijgen? Dan bent u toch een enorme lullemeier! Dus vandaar de vraag: Wat kan u nu tegenhouden om die namen van organisaties en politieke partijen openbaar te maken?

Salama.
Salama.24 jun. 2021 - 15:07

Halsema kan beter bezorgd zijn over iedere uiting van extreem gedachtengoed, of dat nou rechts, links of anderszins is. Anders wordt er beleid gevoerd met oogkleppen op en dat brengt de oplossing van het probleem niet dichterbij.

8 Reacties
vdbemt
vdbemt24 jun. 2021 - 15:48

Het gaat niet om 'slechts' uitingen. Het gaat om concrete dreigingen. Dan dien je natuurlijk dreigingen vanuit iedere hoek, rechts, links of anderszins, serieus te nemen. NU gaat het om de toegenomen extreemrechtse dreiging. Die wint het van andere.

Filipe Maazel
Filipe Maazel24 jun. 2021 - 16:03

"Die wint het van andere." Wie heeft jou dat wijsgemaakt buiten dat je denkt dat anderen wijs te maken? Extreem rechtse dreiging neemt toe maar is nog steeds incidenteel en ongeorganiseerd. Dat is het daarover vastgestelde feit volgens recent onderzoek m.b.t. Nederland. Extreem linkse dreiging is meestal goed georganiseerd er nog steeds van nooit weggeweest maar is wel minder vaak gewelddadig, milieu-extremistische dreiging was er al, even georganiseerd, en is zeker niet minder geworden, en boven alles is er het moslim-extremisme.

vdbemt
vdbemt24 jun. 2021 - 17:12

@Filipe. "Extreem linkse dreiging is meestal goed georganiseerd er nog steeds van nooit weggeweest maar is wel minder vaak gewelddadig," Om dat laatste gaat het toch? Dat is nou net het verschil. En in feite geef je toe dat rechts-extreem gewelddadig is. In dit land mag je protesteren, georganiseerd protesteren en een eigen mening hebben. Maar dreiging en geweld daarbij is niet de bedoeling. En dat is nu net het probleem in Amsterdam bij extreemrechts.

Norsemen
Norsemen24 jun. 2021 - 17:33

@Felipe Moslim extremisme is rechts extremisme.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin24 jun. 2021 - 17:42

“Wie heeft jou dat wijsgemaakt buiten dat je denkt dat anderen wijs te maken?” Wat dacht je van de AIVD en de NCTV, boeren die provinciehuis deuren aan gort rijden, politici bedreigen, online bedreigingen komen voornamelijk van rechtse rakkers.. “Extreem rechtse dreiging neemt toe maar is nog steeds incidenteel en ongeorganiseerd. Dat is het daarover vastgestelde feit volgens recent onderzoek m.b.t. Nederland.” Dat dachten ze ook in de VS tot 6-1-21, dat rechts extremisme verspreidt zich als een kwaadaardig gezwel over de aardbol, ineens is er ook een Qanon in Europa, maar gaat u rustig slapen, wel te rusten. “en boven alles is er het moslim-extremisme.” Natuurlijk, en je dacht dat ze niet in de gaten worden gehouden waardoor dagelijks burgers worden onthoofd?

Joe Speedboot
Joe Speedboot25 jun. 2021 - 7:24

'Extreem rechtse dreiging neemt toe maar is nog steeds incidenteel en ongeorganiseerd. ' Vandaar de vele goedgeorganiseerde internetgroepen, de bestorming van het Capitool etc. Lego, je armoedige pogingen het gevaar van extreem rechts te bagatelliseren zijn wel erg doorzichtig.

Zandb
Zandb25 jun. 2021 - 7:34

Salama Waarom denkt u, dat Halsema zich in het algemeen geen zorgen maakt over extreem gedachtegoed? Zij beweert iets over een specifieke toename die ze in dat gevaar van dat extreme gedachtegoed ziet. En ze ziet een verband met de wijze waarop er in de openbaarheid over zaken gesproken wordt en wat, volgens haar dan, daarvan de gevolgen zijn. Filipe Inderdaad, zoals u onder -tig namen al duidelijk maakte: overal vinden we extreme vormen. En we kunnen die ene vorm - omdat daarbinnen ineens een stijging plaatsvindt - heel goed bespreken, zonder dat je al die andere vormen ook benoemt. Die ene boef (met een bepaalde achtergrond) die gepakt wordt, kan heel goed besproken worden, zonder dat je boeven (met een andere achtergrond) ook moet bespreken.

Buitenstaander
Buitenstaander25 jun. 2021 - 8:19

@Norsemen Misschien komt het u goed van pas, maar ook de AIVD weet nog heel goed onderscheid te maken tussem moslimextremisme en rechtsextremisme.

Zwerfstein
Zwerfstein24 jun. 2021 - 13:55

Wilders twitterde dat Nederlandse Marokkanen een enkele reis Marokko kunnen boeken en daar is nauwelijks ophef over. Dan moet je inderdaad niet verbaasd zijn dat extreemrechts zijn kans schoon ziet.

2 Reacties
Libertain
Libertain25 jun. 2021 - 6:29

("Wilders twitterde dat Nederlandse Marokkanen een enkele reis Marokko kunnen boeken en daar is nauwelijks ophef over.") Inderdaad Wilders (PVV) en zijn xenofobe tokkies hitsen al 20 jaren de samenleving op met racistisch-xenofoob uitspraken en handelingen onder het welluikend oog van VVD en CDA. Uiteindelijk preken ze voor eigen parochie daarom haast geen ophef in de media. Tussendoor zorgen VVD en CDA gestaag voor dat de sociale sfeer in ons land steeds verder naar ultrarechts verschuift, maak maar je borst nat voor het intrede van Teflon IV.

Kuifje3
Kuifje33 jul. 2021 - 17:52

Ach, ook Wilders weet natuurlijk dat als je een enkeltje de ene kant uit koopt je net zo gemakkelijk een enkeltje de andere kant uit kan kopen. Waarom zou er ophef hierover nodig zijn?

Satya
Satya24 jun. 2021 - 13:04

Dat extreemrechts op dit forum reageert wordt weer duidelijk gemaakt door de vele maar hun dan reacties. Extremisme is altijd gevaarlijk, uit welke hoek dan ook. Alleen extremisten zoeken rechtvaardiging in opmerkingen als kijk naar hun. Extreemrechts is de laatste jaren Europees gezien erg actief. Dat rechtvaardigen met maar in het verleden of hun dan is echt bespottelijk. Ik zie de noodzaak tot de reacties ook niet. Iedereen wil extremisten bestreden zien, het is duidelijk dat veel reacties de boel van zichzelf willen afleiden. Dit onderwerp gaat niet over Islam maar extreemrechts.

5 Reacties
Sam V
Sam V24 jun. 2021 - 13:53

Ik weet niet of extreemrechts reageert op dit forum, u blijkbaar wel. Wat ik wel begrijp zijn de reacties waarin deze dreiging in perspectief wordt geplaatst. Dat is in mijn ogen niet wegkijken of bagatelliseren, maar benodigd om met een open objectieve blik naar zaken te kunnen kijken. Een onevenwichtige focus leidt alleen maar tot meer onvrede en onbegrip aan alle kanten. Laat de feiten spreken, niet de emotie of de politieke agenda.

Satya
Satya24 jun. 2021 - 15:38

Sam "Halsema bezorgd over extreemrechtse dreiging" Lijkt me een vrij duidelijk onderwerp hoor. Niets om in perspectief te plaatsen.

Frans Kwakman
Frans Kwakman24 jun. 2021 - 15:53

Je hebt gewoon gelijk Satya. Voor sommigen zal het nooit duidelijk worden maar dat een burgermeester waarschuwt lijkt mij goed als zij gevaar ziet waar we ons allen van bewust moest zijn. Lijkt mij bij haar taak horen.

Buitenstaander
Buitenstaander24 jun. 2021 - 18:01

@Satya Ik begrijp dat als mensen niet automatisch roepen "oh wat erg deze 'opmars' van extreem rechts" dat ze dan zelf in uw boekje bij extreem rechts worden bijgeschreven. Jammer, het zegt veel over uw visie op de mensheid. Het perspectief is, zonder dat we de dreigingen van extreem rechts wegmoffelen, dat nog steeds het meerdendeel, sterker nog; blijkbaar 46 mensen in de gaten moeten worden gehouden, en dat dit 90% blijkt te zijn vh totaal. Misschien is het zinvol om dat even aan te halen (in dit bericht) om een beetje perspectief te krijgen, want in de gaten houden betekent meestal niet dat ze contant op weg zijn naar de koorvereninging

Satya
Satya25 jun. 2021 - 7:13

Buitenstaander Als mensen afleiden van het onderwerp over extreemrechts plaats ik ze daar. Lijkt me volkomen terecht gezien de wijze waarop extremisten zichzelf rechtvaardigen. Bij extremisten is het maar zij een vast gegeven in hun denken.

[verwijderd]
[verwijderd]24 jun. 2021 - 12:58

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde24 jun. 2021 - 14:30

Ben, klopt. Moslimterrorisme is extreem rechts. Het gaat net als fascisme uit van het eigen onfeilbare gelijk dat ze het ideologische recht geeft anderen met geweld te onderwerpen. Moslimextremisten en mensen als Breivik of Conings zijn twee handen op dezelfde buik. Daarom heen fladderen de inspirators die hun handen schoon proberen te houden. Mensen als Wilders, Baudet en Eerdmans, die weer gesteund worden door hun achterban. Zij staan met hun handen in hun zakken en laten anderen het vuile werk opknappen. En als het uit de hand loopt zeggen ze dat ze nergens van wisten.

Buitenstaander
Buitenstaander25 jun. 2021 - 10:06

@Martin Als 'onfeilbaar gelijk, met een ideologisch recht om' een criterium voor u is dan zou ik daar toch wel heel voorzichtig mee zijn. Immers, mn aan de linker kant van extreme actie spectrum speelt het eigen ideologisch gelijk meestal een grote rol. Wat dacht u van de aggressieve acties tegen bontfokkerijen; erf- en stal bezettingen, rotsblokken dumpen in visserij gebieden?

wisdomwij
wisdomwij24 jun. 2021 - 12:49

Helaas geen ruimte meer voor je suis charlie. Het zijn de moskeeën die doelwit zijn.niet de joodse restaurants of mensen die enigzins kritisch zijn over geloofszaken.

Duralex
Duralex24 jun. 2021 - 12:33

Je hoeft geen Lale Gül te zijn om te zien uit welke hoek hier de intolerante discriminerende wind waait. Kennelijk is dat aanleiding voor sommigen om extremisme vanuit rechts simpelweg te ontkennen of te bagatelliseren. Schijnbaar zonder enig historisch besef. Dat mag en moet worden gecorrigeerd. Bij deze. Dank burgemeester, laat het een waarschuwing zijn voor een ieder die er naar neigt dit weg te kijken of goed te praten. En zorg dat de daders worden gepakt. Kunnen we ons da ondertussen ook richten op het aanpakken van homohaat, anti semitisme achterstelling van vrouwen, machoisme. En er voor zorgen dat islamkritiek nou eens niet leidt tot persoonsbeveiliging, simpelweg omdat daar in onze maatschappij een grens ligt waar we koste wat kost binnen moeten blijven. Kortom ons richten op zaken die in een westers land vanzelfsprekend moeten zijn maar dat dankzij intolerantie vanuit islamitische hoek, nu niet zijn.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt24 jun. 2021 - 14:40

" Kortom ons richten op zaken die in een westers land vanzelfsprekend moeten zijn maar dat dankzij intolerantie vanuit islamitische hoek, nu niet zijn." Zoals intolerantie voor homo's, nu extreem aan de orde in Hongarije met de discriminerende wet die daar is aangenomen. Een wet waartegen in de 2e Kamer met een motie de regering verzocht is deze schending te veroordelen. Wie stemden hier NIET voor? PVV, JA21, FVD en SGP. Ofwel: intolerantie, hier in NL, vanuit extreemrechtse hoek.

Norsemen
Norsemen25 jun. 2021 - 8:24

Wat vanzelfsprekend zou moeten zijn voor een vrij land is dat de inwoners van die landen snappen dat JA21, FvD, PVV en SGP foute partijen zijn die helemaal niets met die vrije westerse waarden en normen hebben. En de onzin die Baudet en Wilders uitkramen is geen islamkritiek maar dom extreem rechts gelul.

Duralex
Duralex25 jun. 2021 - 18:08

@vdbemt, die is raak. Helemaal eens. Op rechts is de wereld te klein als de homohaat uit islamitische kring komt (en terecht!) Maar als Orban het zelfde totaal verwerpelijke gedachtegoed voorstaat dan is er opeens niets aan de hand en wordt rechtgepraat wat krom is. De rechtstaat in Polen is er ook zo een. Niet goed te praten wat er gebeurt maar omdat Polen op ramkoers ligt met EU vindt het sympathie op rechts. In en in triest. Je kunt dit soort hypocrisie haast niet overbelichten. Hoe meer aandacht ervoor hoe beter. Het is de hypocrisie die we helaas aan beide kanten zien en mijn hoop is dat het uitvergroten ervan er aan bijdraagt dat we de inhoud van de problematiek weer centraal stellen in plaats van de frame of de spin. Of simpelweg nog verder polariseren op basis van antipathie zonder enige rationele grondslag.

Libertain
Libertain24 jun. 2021 - 12:11

("Volgens Halsema kan de toename van extreemrechtse dreigementen niet los worden gezien van de normalisering van extreemrechts gedachtegoed in de politiek en het publieke debat.") Na 20 jaren extreem-rechtse PVV-terreur heeft mevrouw Halsema uiteindelijk het licht gezien. Beter laat dan nooit.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt24 jun. 2021 - 14:41

En zo is dat.

Rutger Groot
Rutger Groot24 jun. 2021 - 15:22

Precies, eindelijk dringt tot links door dat homohaat, antisemitisme, vrouwenonderdrukking etc. uit een andere extreem rechtse hoek komt.

Joop den Uil
Joop den Uil24 jun. 2021 - 11:49

Ik mis nog de komma van toespraak Halsema, gevolgd door '' ...en het is niet een kwestie van wie maar van wanneer ....!'' Waar bestaat die dreiging eigenlijk uit ? wat ik lees in Parool valt het toch wel mee en komt het vnl uit 1 hoek: Daar valt toch wel op korte termijn hulp aan te bieden? ""Binnen de bestaande Persoonsgerichte aanpak radicalisering, houdt de gemeente momenteel 46 mensen in de gaten. Vorig jaar rond deze tijd waren dat er 54. Mensen met jihadistische denkbeelden vormen nog altijd de hoofdmoot van deze groep, 90 procent. Het aantal rechtsextremistische radicalen in de groep is toegenomen tot twee.''

1 Reactie
vdbemt
vdbemt24 jun. 2021 - 14:45

Dan hebben die 2 het druk gehad: "De afgelopen maanden waren zeker vijf moskeeën in de hoofdstad doelwit van intimiderende acties, meldt Het Parool. Ook deden verscheidene Amsterdammers aangifte vanwege intimidatie door sympathisanten van het extreemrechtse platform Vizier op Links." Of zouden het er toch meer zijn?

Filipe Maazel
Filipe Maazel24 jun. 2021 - 11:32

De extreem-rechtse dreiging is tegenwoordig ook toenemend reden tot zorg, maar zeker niet meer dan de al veel langer bestaande grotere extreem linkse dreiging, of die van milieu-extremisten, en helemaal die van extreem-islamitische zijde.

6 Reacties
vdbemt
vdbemt24 jun. 2021 - 14:49

Jij kunt vast wel een serie voorbeelden noemen van die extreemlinkse dreiging en van die andere extremisten die je noemt. Dat moet niet moeilijk zijn. Want die dreiging is, volgens jou, vele malen groter.

Buitenstaander
Buitenstaander24 jun. 2021 - 18:08

@vdbemt Misschien even kijken wie die 46 zjn die ook in het oorspronkelijke bericht stonden, of niet gelezen?

vdbemt
vdbemt25 jun. 2021 - 8:56

@Buitenstaander. Ik lees hier in de column niets over 'die 46'. Jij weet meer. Dat wil je vast wel vertellen.

Buitenstaander
Buitenstaander25 jun. 2021 - 10:12

@vdbemt Dat klopt. Dat is er ook uitgelaten. Maar misschien helpt de hele AIVD briefing. Kleine moeite groot plezier, en kijk dan ook voor het perspectief wat dan -zonder dat ik rechts extremisme wil bagatelliseren, geenszins- die dreiging en acties precis waren en vergelijk dat eens met het geweld van andere extreme groepen...

vdbemt
vdbemt25 jun. 2021 - 10:17

@Buitenstaander. Ik heb inmiddels gezien waar 'die 46' vandaan komt. De gemeente houdt 46 mensen in de gaten. Die houden zich kennelijk vrij rustig. Waar de gemeente wel concreet mee te maken heeft, is dit: "De afgelopen maanden waren zeker vijf moskeeën in de hoofdstad doelwit van intimiderende acties, meldt Het Parool. Ook deden verscheidene Amsterdammers aangifte vanwege intimidatie door sympathisanten van het extreemrechtse platform Vizier op Links. "

vdbemt
vdbemt25 jun. 2021 - 15:00

@Buitenstaander "-zonder dat ik rechts extremisme wil bagatelliseren, ......" Daar doe je anders wel erg veel moeite voor, voor dat niet bagatelliseren van rechts extremisme.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen24 jun. 2021 - 10:53

Die ongevaccineerde extreemrechtse viruswaanzinnigen, daar zijn we met die Delta plus variant binnen een paar maanden vanaf.

2 Reacties
Daniel Blank
Daniel Blank24 jun. 2021 - 11:56

Dan is die Delta wel heel dodelijk.

Filipe Maazel
Filipe Maazel24 jun. 2021 - 14:07

Volgens mij en diverse anderen die er onderzoek naar hebben gedaan zijn die coronawappies zeker niet minder vaak alternatief georiënteerd met de van hun bekende samenzweringstheorieën en alternatieve waarheden en kijk op de geneeskunde.

DvanDattum
DvanDattum24 jun. 2021 - 10:38

Wie is er eigenlijk nog extreem rechts? Nu ook de PVV voor extreem links is uitgemaakt door niemand minder dan onze premier, zijne exellentie de heer Rutte..?

2 Reacties
Zandb
Zandb24 jun. 2021 - 10:51

D Wat een idiote vraag: extreem rechts zijn bijvoorbeeld mensen/groepen/partijen die veroorzaken dat moskeeën doelwit worden van intimiderende acties.

Karingin
Karingin24 jun. 2021 - 11:27

Excellente leugenaar bedoel je...Wilders is gewoon een VVD-er met een nog bruiner randje

[verwijderd]
[verwijderd]24 jun. 2021 - 10:28

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Zandb
Zandb24 jun. 2021 - 10:57

teun U hebt volgens mij geen idee waar u het over hebt, want hoezo hangt de baan van Halsema aan een zijden draadje? Een burgemeester staat boven de partijen en die kan maar niet zo - en al helemaal niet door de gemeenteraad - weggestuurd worden.

Zandb
Zandb25 jun. 2021 - 7:23

teun Klets. Wat u stelt, dat geldt voor elke burgemeester - en niet alleen burgemeester. Dus hangt het leven van elke burgemeester - of wie ook - aan een zijden draadje! Wat zou dan hier, als het om Halsema gaat, bijzonder aan zijn? Wat u stelt is dus al niet zo heel simpel. Natuurlijk, als dit, als dat..... Maar mensen zijn niet gek. En politieke partijen die zo overduidelijk op een dergelijke idiote manier - zonder dus dat er werkelijk heel zwaarwegende redenen zijn om je zo op te stellen - mee doen aan het besturen van en gemeente, die zullen daarvoor de tol niet zo heel snel willen betalen.

Jerry Bidet
Jerry Bidet24 jun. 2021 - 10:23

Ik begrijp Halsema wel, een steiging van 100% is niet mals. Uit het artikel: Binnen de bestaande Persoonsgerichte aanpak radicalisering, houdt de gemeente momenteel 46 mensen in de gaten. Vorig jaar rond deze tijd waren dat er 54. Mensen met jihadistische denkbeelden vormen nog altijd de hoofdmoot van deze groep, 90 procent. Het aantal rechtsextremistische radicalen in de groep is toegenomen tot twee.

3 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman24 jun. 2021 - 11:00

@Bidet Als je dat artikel gelezen hebt dan zou je moeten weten dat het niet alleen om die "Persoonsgerichte aanpak radicalisering" gaat: “De afgelopen maanden werden zeker vijf lokale moskeeën doelwit van intimiderende acties.” “Ook is dit voorjaar vijf keer aangifte gedaan door Amsterdammers die een sticker van het platform Vizier op Links”. Verder waarschuwt Halsema “dat er in het publieke debat en de politiek een normalisering lijkt plaats te vinden van rechtsextremistische denkbeelden”. En daar is natuurlijk niks aan gelogen gezien de sterke aanwezigheid van extreemrechtse partijen in het parlement. Eenzelfde normalisering geldt niet voor het jihadisme.

Zandb
Zandb24 jun. 2021 - 11:00

Jerry Die 'steiging' waar u op doelt, is van een geheel andere orde. Ook daar maakt Halsema zich waarschijnlijk zorgen om, alleen dan weer op een andere manier.

Karingin
Karingin24 jun. 2021 - 11:25

En nog zo eentje!

Joap oet Oskerd
Joap oet Oskerd24 jun. 2021 - 10:17

En Wilders is bezorgd om bedreigingen vanuit de diametraal andere hoek. Erg verrassend allemaal…

6 Reacties
Joap oet Oskerd
Joap oet Oskerd24 jun. 2021 - 10:22

Oh ja, nog even het volgende opgezocht: de gemeente Amsterdam houdt in het kader van een radicaliserings-monitor as we speak 46 mensen in de gaten, 44 daarvan is van jihadistische huize, de rest is extreem rechts. Nu kun je die jihadisten volgens mij ook redelijk (religieus) rechts noemen maar dit geheel terzijde…

ton14024
ton1402424 jun. 2021 - 10:32

Wat bedoel je met ´redelijk´?

Zandb
Zandb24 jun. 2021 - 11:05

Jaap Waarom wilt u appels met peren wilt vergelijken? Omdat u dat beter uitkomt? Het gaat hier om twee verschillende zaken: Om mensen die in de gaten gehouden worden en om daadwerkelijke want intimiderende acties gericht op moskeeën. U hoeft het er niet mee eens te zijn. Maar kom dan met argumenten, waarom die zorg voor die intimidatie van rechts, gericht tegen moslims, niet terecht is.

Karingin
Karingin24 jun. 2021 - 11:25

De reden dat dit als nieuws naar buiten komt, is omdat mensen zoals jij Joapie - en dat zijn er nogal veel - het gevaar van extreem rechts altijd bagatelliseren. And see, point made

Joap oet Oskerd
Joap oet Oskerd24 jun. 2021 - 14:20

@ Iedereen Wie slaan de boel kort en klein als er weer ergens een economische top van wereldleiders wordt gehouden? Niet de jongens van Wodan hoor!

Mokker
Mokker25 jun. 2021 - 5:00

Joap: Dank voor de cijfers, waar zijn die te vinden? Geeft wel een aardig perspectief over waar de gemeente Amsterdam daadwerkelijk de meeste problemen verwacht.