Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Halsema bedreigd omdat Ajax-huldiging niet in centrum Amsterdam kan plaatsvinden

  •  
10-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1476 keer bekeken
  •  
ANP-431641943

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is ‘bedolven onder bedreigingen’ nadat de gemeente bekendmaakte dat een eventuele huldiging van Ajax dit jaar niet in het centrum van de stad kan plaatsvinden. Dat melden het Parool en AT5. Op Instagram heeft Halsema een boodschap voor de dreigers: ‘Hou je in!’

Tot aan het aantreden van Halsema als burgemeester was het lange tijd al niet meer gebruikelijk dat de recordkampioen van het Nederlands voetbal in het centrum gehuldigd werd vanwege de vernielingen die daar geregeld mee gepaard gingen. In 2019 kwam Halsema tegemoet aan de vurige wens van de Ajaxsupporters om daar wat aan te veranderen en haalde de huldiging naar het Museumplein. Dat stond ook voor dit jaar op de planning, maar personeelstekorten bij beveiligingsbedrijven gooide roet in het eten. 

Halsema laat weten dat ‘talloze bedrijven’ zijn gebeld, maar dat het simpelweg niet lukt de beveiliging voor zo’n groot evenement in goede banen te kunnen leiden. Woensdag kan Ajax in eigen huis kampioen worden wanneer het van Heerenveen wint. In dat geval wordt de ploeg in de Johan Cruijf Arena gehuldigd, en zijn dus alleen de stadionbezoekers daarbij aanwezig. Op Instagram schrijft Halsema:

"Sinds wij dit bericht naar buiten hebben gebracht ben ik persoonlijk bedolven onder bedreigingen en gescheld. Daar reageer ik zelden op. Nu wil ik wel dringend vragen, hou je in! Ik ben ook voor het groots vieren van sportieve successen. We hebben de huldiging niet voor niets weer naar de stad gehaald in 2019. Ik begrijp de teleurstelling en hoop dat Ajax volgend jaar weer op het Museumplein staat. Maar hou het beschaafd en vriendelijk, beschadig onze stad en vooral onze club niet."

Minister van Justitie Dilan Yesilgöz heeft via Twitter gereageerd op de bedreigingen aan het adres van Halsema, die ze “bagger” noemt. Dat leidt tot meerdere verontwaardigde berichten vanwege de populistische toon die de minister aanslaat. Ook staat in het bericht van de Justitieminister niets over de strafbaarheid van de bedreigingen of wat ze als bewindspersoon van plan is te doen aan het bedreigen van een burgemeester. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (25)

Kuifje3
Kuifje313 mei 2022 - 9:41

Al die scheldpartijen en bedreigingen maken dat Halsema gewoon gelijk had met haar beperking van het feestje. De “fans” konden dat niet duidelijker maken dan op deze wijze. Ik ben pakweg 25 jaar geleden voor het laatst naar een kampioensfeest van Ajax geweest met mijn zoontje. Levensgevaarlijk! Steeds weer knalde er vuurwerk vlak naast ons en we voelden ons bepaald niet veilig. Beter hou je dat feest binnen het stadion waar je ook nog eens gewoon kan zitten. Goed gedaan Halsema!

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout10 mei 2022 - 12:33

Dat rechtse rapaille rekent zich al rijk met een zege voor Ajax. Ik hoop dat Heerenveen wint morgen.

1 Reactie
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert10 mei 2022 - 17:18

@ Hannes Achterhout (13:33u) - ha! Goed gesproken, en nu we het er toch over hebben, dus 'by the way': het zou gevoelskundig gesproken heilzaam zijn als de Friezen Ajax eens met beide (nu ja, alle 22) benen op de grond konden zetten. Er is nog zoveel meer dan die uit geheel uit de natuurlijke verhoudingen gegroeide, dus misvormde, grootstedelijke Molochen. Wie denken ze wel dat ze zijn, die arrogante kosmopolieten? De toekomst is aan aarde, klei, oerbossen, normale vegetatie, bedreigde dier- en plantsoorten, schone lucht en zuiver water, en ons aller gezondheid; niet aan al die kinkels uit de 'urban jungle', die geloven dat de hele wereld aan hun voeten ligt. Also Sprach Queyncken Tollaert.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen10 mei 2022 - 11:52

Ik heb er altijd bewondering voor hoe beheerst Halsema op dit soort dingen reageert. Terwijl ze zoveel bagger over zich heen krijgt. Niet alleen politiek, want daar moet je (tot op zekere hoogte) tegen kunnen, maar ook persoonlijk.

3 Reacties
Peterrr3
Peterrr310 mei 2022 - 17:31

En dan zal ze vast zelf niet deze beslissing genomen hebben, maar is dit in samenspraak gegaan met de diverse betrokken partijen!

vdbemt
vdbemt11 mei 2022 - 12:37

@Peterrr3. Nee. Want stel je voor dat een linksmens, vrouw nota bene, zelf tot zoiets goeds in staat is. Zij voert immers alleen maar uit wat anderen bedenken. Toch?

vdbemt
vdbemt12 mei 2022 - 9:19

@Peterrr3. En dat is omdat.....?? Ze van GRL is? Of vrouw? Of beide? Of gewoon alleen Femke Halsema? In al deze gevallen kun je niet zo goed en verstandig zijn als burgemeester. Maar beslissen eigenlijk anderen?

Sonic2
Sonic210 mei 2022 - 11:41

Halsema is niet Geert Wilders, dus dit zal de "rechtse" media niet bereiken. Want het is niet erg, want ze is van Groenlinks. Het is totaal schandalig hoe deze vrouw wordt gedemoniseerd. Eerst door agressief en zeer onfatsoenlijk rechts. En ook door de media in die kringen. En daarna door voetbal supporters die zich weer eens niet kunnen gedragen. Ik hoop dat Halsema wel goed beveiligd wordt. Met al dat gedemoniseer rond haar persoon. En met alle desinformatie die de rondte gaat. Halsema had vanuit haar persoonlijk perspectief bekeken nooit burgermeester moeten worden. Ze is vrouw en ze is links en dat is reden genoeg voor allerlei volk met een IQ van een eierwekker om zich zeer ernstig te misdragen. Blijf veilig Femke. Stay safe. Ik maak hier persoonlijk al mee hoe onfatsoenlijk je tegenstanders zijn. En zij moet dat op nog veel grotere schaal mee maken.

Martin108
Martin10810 mei 2022 - 10:45

Zoals Marcel van Rosmalen net op de radio zei: degene die die bedreigingen uiten zijn dezelfde klaplopers voor wie al die bewakers nodig zijn. Het idee dat ze zichzelf in de voet schieten is te hoog gegrepen voor dat soort idioten.

tinekea2
tinekea210 mei 2022 - 10:23

Zullen we dat voetballen dan maar niet gewoon afschaffen?

2 Reacties
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert10 mei 2022 - 16:27

@ tinekea2 (11:23u) - kijk, dat is een voorstel dat mij aanspreekt. Praktisch, uitvoerbaar, en spotgoedkoop. Het komt ten goede aan het klimaat, de natuurlijke leefomgeving, en de zo noodzakelijke rust in onze stedelijke gebieden. We kunnen het missen als kiespijn: al die overlast, het lawaai, dat gevaarlijke vuurwerk, het eeuwige gezuip, geboer, en gerochel van die Neanderthalers, hun geweld, alle kosten voor beveiliging, het beslag op de ziekenzorg achteraf; stel je voor: burgemeesters die niet meer teksten toegezonden krijgen à la 'ik weet waar je huis woont' en 'ik weet waar jouw bed slaapt', plus 'dit wordt de dag die je wist dat zou komen!'. Die barbaren die mw. Halsema bedreigden moeten in een kampement ergens in de polder een lange en zware heropvoeding krijgen, ze zijn dat zelf schuld. Wie aan Femke komt, komt aan drs. H.C. Queyncken Tollaert, gesnopen! Mijn schitterende visie op deze kwestie betreft voor nu alle vormen van betaald voetbal, door profs en amateurs. Zijn we goddank ook meteen van een hele gokindustrie verlost. (Tollaert zijn gedachten zijn hun gewicht in goud waard.)

Peterrr3
Peterrr310 mei 2022 - 17:32

Laten we dat gewoon doen, dan gaan al die mensen die zich nu misdragen zich vast héél goed gedragen.... tuurlijk.

Thuiszitter
Thuiszitter10 mei 2022 - 9:42

Huldiging in het stadion lijkt mij voldoende . De halve stad wordt anders gesloopt, de supporters hebben deze maatregel aan hun zelf te danken. En natuurlijk moeten de goeie onder de kwaden lijden. Volgens mij is trouwens de beveiliging van dit soort evenementen in handen van opgeleide agenten , zo zou het moeten zijn .

Ivan61
Ivan6110 mei 2022 - 9:08

Halsema kan voor andere optie kiezen. Geen beveiging geen politie en kijken wat er gaat gebeuren. En opsporingdiensten kunnen de mensen voor de rechter brengen.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt10 mei 2022 - 12:33

DAT zou de Telegraaf principiële beschimper van Halsema, heel leuk vinden. Chocoladeletters op de voorpagina. Maar het is natuurlijk een volstrekt onrealistische gedachte.

Peterrr3
Peterrr310 mei 2022 - 17:35

De gasten die lopen rellen zijn vaak onherkenbaar, dus weinig kans dat opsporingsdiensten ze voor de rechter kan brengen. Laten we dit dus maar niet doen. Ik zou er ook niet voor kiezen om op een willekeurige zaterdagavond geen beveiliging en geen politie Amsterdam het centrum van insturen, dat is eveneens vragen om problemen...

Zandb
Zandb11 mei 2022 - 6:27

Sarajlijla Als je verantwoordelijk bent voor de rust en veiligheid in de stad, lijkt het mij lastig om 'het' er maar op aan te laten komen. Want zou dat misschien niet net zo iets zijn, als dat u de keus zou hebben om een heel risicovol feestje van uw kinderen gewoon door te laten gaan?

Break on through
Break on through10 mei 2022 - 8:57

Wat zegt het eigenlijk dat je beveiligingsbedrijven moet inhuren tegen de supporters bij een huldiging van hun club?

8 Reacties
Bert van der Neut
Bert van der Neut10 mei 2022 - 9:24

Dat op zich zegt niets, er zijn zoveel bijeenkomsten waar beveiligers worden ingehuurd. Dat ze daar niet normaal kunnen doen is wat anders. Ik heb niets met Halsema, maar hier heeft ze 100% gelijk. Lekker in het stadion houden die malloten. Anders helemaal geen huldiging.

Eric Minnens
Eric Minnens10 mei 2022 - 9:52

Misschien beter een baggerbedrijf inhuren.

Paul250371
Paul25037110 mei 2022 - 9:55

Als er minstens 10.000 mensen ergens zijn is er standaard beveiliging nodig.

Karingin
Karingin10 mei 2022 - 11:45

🤣@eric

vdbemt
vdbemt10 mei 2022 - 12:35

Het zegt dat, zoals ook nu blijkt op defensie onder Rutte teveel bezuinigd is, dat ook bij de politie het geval is.

Peterrr3
Peterrr310 mei 2022 - 17:36

Dat zegt dat als je (te) veel mensen bij elkaar hebt zonder 'gezag' dat je zeker weet dat het uit de hand loopt.

Break on through
Break on through11 mei 2022 - 15:00

Dank voor de bijdragen. Er zit veel positieve reacties bij. Tijdens Woodstock kon men met 300.000+ bezoekers, drie dagen zonder ordedienst toe. Dus die redenatie gaat heel slecht op helaas.

vdbemt
vdbemt14 mei 2022 - 10:35

@Break on through. De reacties zijn nogal verschillend van aard. Dus: WELKE redenatie gaat slecht op? De vergelijking met Woodstock is trouwens een slechte. Het type mens daar was (en is nog bij grote muziekfestivals) totaal anders dan het type voetbalsupporter. In de tijd van Woodstock hadden we ook de rellen (liep behoorlijk uit de klouwen) rond het huwelijk van Beatrix en Claus.