Joop

Hallo Buma, ik ben ook een gewone Nederlander

  •  
05-09-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
33338629550_5b75a9c237_k

© cc-foto: European People's Party

Een land dat bestuurd wordt door politici, in plaats van volksmenners die gebruikmaken van iedere borrel in de onderbuik, zijn we met deze lezing definitief kwijtgeraakt
Sybrand Buma verzorgde maandag de H.J. Schoolezing en kaartte daarin het probleem aan van een ‘verstoord evenwicht’ dat veel mensen aan het hart gaat. Volgens Buma draait het om ‘de grondslag van de samenleving’, de vraag op basis waarvan wij samen in dit land wonen. De CDA-leider ziet een kloof ontstaan door enge buitenlanders die onze banen in komen pikken en onze cultuur komen verwateren. Dit alles wil hij nu gaan oplossen door flink te knuffelen met de Nederlandse vlag en het gezamenlijk inzetten van het volkslied.
Zijn analyse van de oorzaken van het probleem zijn xenofoob. Zijn voorgestelde oplossingen zijn lachwekkend. Maar we kunnen zijn betoog niet gelijk integraal in de prullenbak sodemieteren, want op één punt moet ik Buma namelijk gelijk geven: veel mensen hebben het gevoel niet meer dezelfde kernwaarden te delen met anderen in onze maatschappij.
De ‘gewone Nederlanders’ zijn volgens Buma iets kwijt geraakt: een gemeenschap, hun identiteit, het gevoel thuis en geborgen te zijn. Daar moet ik hem gelijk in geven. Alleen vermoed ik dat de invulling die ik geef aan het begrip ‘gewone Nederlander’, en aan wat we verloren zijn geraakt, heel anders luidt dan die van de heer Buma.
Voor mij zijn ‘gewone Nederlanders’ mensen die in Nederland wonen. Mensen die hier het beste van hun leven proberen te maken. Of ze nu eerste, tweede, derde, of 80 e generatie Nederlander zijn maakt me geen donder uit. Ik kwam in hier wonen toen ik anderhalf was en heb een dubbel paspoort. Ik vind mezelf een hele gewone Nederlander. Ik ben net zo Nederlands als Buma is. En hij heeft gelijk, ik en een heleboel andere ‘gewone Nederlanders’, zijn de afgelopen vijftien jaar een heleboel dingen kwijtgeraakt.
Een land dat bestuurd wordt door politici, in plaats van door volksmenners die gebruikmaken van iedere borrel in de onderbuik, zijn we met deze lezing bijvoorbeeld definitief kwijtgeraakt. We hebben het zien gebeuren dat de tweede grootste partij van ons land wordt bestuurd door een veroordeelde racist. We zijn het vertrouwen kwijtgeraakt dat onze regeringsleiders respect hebben voor de grenzen van de rechtsstaat, voor internationale verdragen, of ik noem maar eens een absoluut minimum: mensenrechten. We hebben het geloof verloren, dat onze politici inhoudelijk weerwoord weten te geven aan populisten.
Ons zorgstelsel, een van de beste ter wereld, is voor onze neus afgebroken. Arbeidsrelaties tussen werkgevers en werknemers, waarbij je kon rekenen op een fatsoenlijk salaris, zekerheden, en een vast contract, zijn dingen waar wij normale Nederlanders alleen nog maar met heimwee aan terug kunnen denken. De gemeenschappelijke identiteit die we hadden als Nederlanders, van een tolerant, progressief polderend land, daar is niets meer van over.
Op basis waarvan wonen we samen in dit land, is de vraag die Buma zich stelt. Ik ben opgegroeid met het idee dat we wonen in een land waarin we solidair zijn met de zwakkeren, waarin we ervoor zorgen dat er een vangnet is. Ik dacht dat we woonden in een land waarin onze leiders kaders schiepen waarin iedereen, maar dan ook iedereen, de mogelijk had om het allerbeste uit zichzelf te halen. Ik dacht dat de basis waarop we met zijn allen samenwoonden was dat er niemand buitengesloten werd. En als dit wel het geval was, dat dit dan aangekaart en opgelost kon worden, in plaats van dat mensen worden weggehoond door schreeuwende meutes en het woord ‘jankneger’. Ik dacht dat we beter waren dan dat.
Heb ik nog steeds het gevoel dat dit onze identiteit is als Nederlander? Heb ik het gevoel dat mijn regering deze gemeenschappelijke basis nog met me deelt? Nee. Al jaren niet.
Ik en vele andere gewone Nederlanders, hebben niet het gevoel ‘thuis en geborgen’ te zijn. We kunnen onze kinderen niet naar school brengen zonder dat er racisten met bivakmutsen op het dak staan. We kunnen onze laptop niet aanzetten zonder haatberichten te lezen. We kunnen niet naar het nieuws kijken, zonder dat Tweede Kamerleden staan uit te leggen waarom sommige Nederlanders minderwaardig zijn. Onze premier zegt dat onze buren moeten ‘oppleuren’. Ik weet niet hoe zij nog het gevoel moeten hebben thuis en geborgen te zijn.
Hoe wil Buma gaan zorgen dat ik, en alle andere gewone Nederlanders, ons weer gehoord voelen? Denkt hij dat we weer vertrouwen krijgen in onze regering als we iedere dag verplicht staand op school het volkslied moeten zingen? Denkt hij dat hij een gemeenschapsgevoel kan herstellen door iedereen met een ander geloof dan het zijne buiten te sluiten? Dat de kloof in Nederland, het verstoorde evenwicht, weer in balans komt door nog meer angst en haat te zaaien? De bitterheid van de grap is, dat Buma zelf meewerkt aan de verdeeldheid waar hij zo bang voor is. Hij verwatert de identiteit van mijn tolerante, open, progressieve Nederland waar hij bijstaat.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (104)

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 sep. 2017 - 14:14

Mooi betoog!

omaoeverloos
omaoeverloos7 sep. 2017 - 10:06

Je merkt pas dat je Nederlander bent als je een tijd in het butenland verblijft.

3 Reacties
Haastig
Haastig7 sep. 2017 - 10:39

Precies !

Josef K
Josef K7 sep. 2017 - 11:49

Dat merkte ik ook op maar toen bleek dat ik geen Nederlander meer was :-)

Haastig
Haastig7 sep. 2017 - 12:39

Josef K 7 september 2017 at 13:49 ????

Pater
Pater7 sep. 2017 - 1:35

De kernwaarden die ik bereid met met volle inzet te verdedigen zijn o.a. vrouwen- en homorechten, scheiding van kerk en staat, scheiding van de trias politica, parlementaire democratie, vrijheid van meningsuiting en organisatie, verbod op racisme. Dat zijn meer universele waarden dan nationale. Dus ik weet niet wat Buma bedoelt. Zwarte Piet? Oranje ?

1 Reactie
Pater
Pater9 sep. 2017 - 2:36

@Zedje Fijn dat je mijn probleem zo haarscherp aanvoelt. Die fundamenten staan gelukkig in de grondwet, zeker, zijn het daarmee geen universele waarden? Wat is daar moeilijk aan? Dat geldt niet voor Zwarte Piet. Ik ben zeker van mening dat Zwarte Piet een racistische achtergrond heeft (heeft rond 1850 de huidige vorm gekregen, in een tijd dat algemeen werd aangenomen dat zwarten dichter bij de apen stond dan blanken) en in de klassieke vorm vernederend is voor zwarte kinderen. Die hadden we toen niet, nu wel, logisch dat we onze gewoonten aanpassen. En ik ben beslist republikeins, maar weer vóór het Wilhelmus. En voor je gaat antwoorden: besef dat ik die discussie níet verder met je ga voeren, dat wordt dagenlang gezeur heen en weer. Ook jij kunt je tijd vast en zeker beter besteden.

Josef K
Josef K6 sep. 2017 - 9:12

Grappig dat verschillende reageerders hier claimen geen Nederlander te zijn, zich te voelen of überhaupt niet weten wat een Nederlander is. Terwijl hun reacties alleen uit het toetsenbord van originele hardcore Nederlandse zeurpieten kunnen komen. Gedachten experiment: zet Greer, Buma en een willekeurige Italiaan op een rijtje, laat ze een paar dingetjes zeggen (met spraak computer) en vraag, bv een Amerikaan welke in het rijtje niet thuishoort? Zo pik je in een Internationaal gezelschap de Nederlanders er ook feilloos uit. Moraal van het verhaal: als je ergens met je neus bovenop zit lijken de verschillen groot, maar een afstandje, met meer vergelijkingsmateriaal vallen de verschillen geheel weg.

14 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens6 sep. 2017 - 16:08

@ Josef K Jij schrijft: Grappig dat verschillende reageerders hier claimen geen Nederlander te zijn Je begrijpt het blijkbaar niet. Jij bent geen Nederlander maar wij wel, wij claimen Nederlander te zijn maar hebben geen verwantschap met jou. Nederlanders zijn geen kortzichtige racisten. Zijn geen mensen die denken dat het land een monocultuur heeft. Zijn ook geen mensen die tradities van 100 jaar oud willen bewaren maar willen het land vorm geven met de mensen die er nu wonen. Tradities zijn per definitie tijdelijk. Als je jou, Buma en Greer op een rij zet wijzen ze Greer aan als de Nederlander en jou en Buma als bewoners van een wat achter gebleven christelijk stadje in de VS. Snap je nu ook wat wordt bedoeld?

Zandb
Zandb6 sep. 2017 - 16:44

Josef Geen idee wat u bedoelt. Ik ben niet zo thuis en wie waarom een Nederlander is, die het predicaat Nederlander dan ook werkelijk mag dragen. U helpt me graag uit de brand?

FransAkkermans1947
FransAkkermans19476 sep. 2017 - 17:04

@Daan Ouwens Waarom ben ik geen Nederlander als ik oude tradities wil bewaren? Wat is dat toch voor discriminatie.

vonTaugeniz
vonTaugeniz6 sep. 2017 - 17:27

@ DaanOuwens Afkomstig uit Nederland, en inmiddels nieuwe Belg, moet ik Jozef K gelijk geven. Het opgeheven vingertje van het eigen morele gelijk, het verbeter de wereld en begin bij je buurman principe. Gebrek aan tact en fijngevoeligheid. Geen leven en laten leven, maar een ik sta jou toe om anders te zijn opvatting van tolerantie. Brutaliteit verwarren met assertiviteit, onbeschoftheid met lef, ja, dat is een hollander.

DaanOuwens
DaanOuwens6 sep. 2017 - 19:36

@ FransAkkermans1947 Mensen die van mening zijn dat tradities belangrijker zijn dan mensen horen niet in Nederland thuis. @ vonTaugeniz Lijkt mij het beste voor jou om inderdaad in België te wonen. Anders zou jij jezelf moeten omschrijven als: Iemand met het opgeheven vingertje van het eigen morele gelijk, het verbeter de wereld en begin bij je buurman principe. Met gebrek aan tact en fijngevoeligheid. Geen leven en laten leven, maar een ik sta jou toe om anders te zijn opvatting van tolerantie. Brutaliteit verwarren met assertiviteit, onbeschoftheid met lef. Ik weet echter zeker dat je dergelijke mensen ook in België tegenkomt. Ik ben benieuwd waar je dan naartoe verhuisd. Hou me op de hoogte.

Josef K
Josef K6 sep. 2017 - 19:52

Leuke bevestiging van mijn stelling Daan! Hartelijk dank.

vonTaugeniz
vonTaugeniz6 sep. 2017 - 20:12

@DaanOuwens Ik ga niet verhuizen, maar bedankt voor je interesse over mijn verblijfplaats. Inderdaad heb je met je copy-paste volkomen gelijk. Zoals gezegd, ik ben van Nederlandse afkomst dus dat opgeheven vingertje is hardnekkig. Maar gezien ik me echt probeer te integreren, en ik schijnbaar te tactloos was en niet fijn gevoelig voor je hollandse zieltje, hoop ik dat je mijn excuses wilt aanvaarden. Ik wilde alleen maar duidelijk maken dat het, onder Nederlanders bepalen wat Nederlander zijn is, iets anders is, dan wat buitenlanders daarover bepalen. Voor de volledigheid: Ik ben het dus met de titel van het artikel volledig eens.

Zandb
Zandb7 sep. 2017 - 7:10

Daan geeft jullie slechts koekjes van eigen deeg. En die smaken jullie duidelijk niet. Maar helaas hebben jullie dat niet door. Ik ben niet zo "koekjes van eigendegerig" ( wat u niet wilt dat u geschiedt........) maar van hypocrisie moet ik nog minder hebben.

Verwijdert
Verwijdert7 sep. 2017 - 9:39

"Multiculturaliteit kan alleen maar bestaan als mensen vast houden aan traditie`s. Tradities vormen een cultuur." Wij hebben in Nederland een Multiculturele samenleving. Oftewel een samenleving gebaseerd op meerdere culturen. Als tradities een cultuur vormen hebben we dus verschillende tradities van verschillende landen in onze multiculturele samenleving. "Nou, dan kan je 70% van NL wel uitzetten want heel veel mensen hechten nog steeds waarde aan bepaalde traditie`s." Je kan 100% van NL uitzetten want iedereen heeft een eigen cultuur en tradities die samen meedragen aan de multiculturele samenleving. Ik ben het gewoon een keertje eens met DaanOuwens en Zandb. Deze opmerking van Daan is dan ook erg toepasselijk: "Nederlanders zijn geen kortzichtige racisten. Zijn geen mensen die denken dat het land een monocultuur heeft. Zijn ook geen mensen die tradities van 100 jaar oud willen bewaren maar willen het land vorm geven met de mensen die er nu wonen. Tradities zijn per definitie tijdelijk."

DaanOuwens
DaanOuwens7 sep. 2017 - 11:00

@ Zandb Je had het vermoedelijk snel door. Maar blijft raar dat mensen het niet zien als ze geconfronteerd worden met hun eigen standpunten. Zorgelijk wellicht.

Haastig
Haastig7 sep. 2017 - 11:09

@Josef "Moraal van het verhaal: als je ergens met je neus bovenop zit lijken de verschillen groot, maar een afstandje, met meer vergelijkingsmateriaal vallen de verschillen geheel weg." Inderdaad, hoe mensen gegroepeert worden, wisselt sterk binnen en buiten de eigen landsgrenzen (en groepen). De "African American" is het buitenland echt alleen maar "American". Bij de jongen van N-Afrikaanse origine uit Molenbeek denk je zodra hij z'n mond open trekt "Belg". En Indonesië lachen ze hartelijk om indo's die indo zeggen te zijn, want, nee, ze zijn gewoon Hollander. Ik vind het inderdaad ook opvallend hoe vaak het zichtbaar is of iemand, Nederlander, Frans of Amerikaan is als je door bv Singapore loopt.

DaanOuwens
DaanOuwens8 sep. 2017 - 12:34

@ Z_edje Het grootste deel van je tekst is flauwekul, maar enkele opmerkingen zijn correct. Zoals: Dat klinkt aardig, de praktijk is echter dat dit geen homogene meltingpot is maar eerder een verzameling etnische groepen die naast elkaar de Nederlandse samenleving bevolken. Helemaal correct en helemaal mooi. Een homogene meltingpot is geheel ongewenst en gelukkig ook onhaalbaar. Verschillende culturen naast elkaar en met respect en tolerantie voor elkaar is het doel. En je schrijft: Of het een probleem is weet ik eerlijk gezegd dan ook weer niet. Neem maar van mij aan dat het geen probleem is. Dus laat Buma ophouden met het gezamenlijk zingen van het volkslied. En dan nog : Los van de erbarmelijk hoge pretentie die achter deze gedachte zit wordt dat gezwaai met normen juist zo de splijtzwam waar Buma juist in deze topic billenkoek voor heeft gekregen. Daan heeft er geen enkele moeite mee dat de indeling in geode en slechte Nederlanders een splijtzwam is. Waarom zou je Nederlander willen zijn met mensen die "foute" opvattingen hebben? Ik constateer frequent dat er steeds minder algemeen gedeelde normen en waarden zijn. De consequentie daarvan is dat de typering "De Nederlander" iedere onderbouwing mist.

Josef K
Josef K8 sep. 2017 - 13:23

'Waarom zou je Nederlander willen zijn met mensen die “foute” opvattingen hebben?' Je hebt niets te willen in deze lijkt me. Het overkomt je. Ik constateer frequent dat er steeds minder algemeen gedeelde normen en waarden zijn. De consequentie daarvan is dat de typering “De Nederlander” iedere onderbouwing mist. Dan bestaan 'De Amerikaan, Rus, Chinees' etc ook allemaal niet en ontken je dus het bestaan van nationale identiteiten. Zeg dat dan.

DaanOuwens
DaanOuwens9 sep. 2017 - 12:31

@ Josef K Jij schrijft: Dan bestaan ‘De Amerikaan, Rus, Chinees’ etc ook allemaal niet en ontken je dus het bestaan van nationale identiteiten. Zeg dat dan. Ik zeg dat. @ Z_edje Jouw artikel? Je overschat de waarde van de tekstjes nogal. Maar je schrijft: Op die manier is elk vermogen tot een discussie waarin je nader tot elkaar kan komen natuurlijk bij voorbaat uitgesloten. Inderdaad is het volstrekt zinloos om te denken dat de discussie leidt tot nader tot elkaar komen. Persoonlijk zie ik jouw bijdragen vooral als een reden om zo ver mogelijk bij je vandaan te blijven. En uiteindelijk stelt een dergelijk mechanisme inderdaad de samenleving als geheel ter discussie. Maar dat gaat zeker niet leiden tot 17 miljoen ministaatjes, dat gaat er wel toe leiden dat niet alle mensen een gemeenschappelijke samenleving delen. Compromissen zijn zeker denkbaar maar niet tussen mensen zoals jij en mensen zoals ik. Ik ben benieuwd waar dat de komende 20 tot 30 jaar toe gaat leiden, maar Nederland in zijn huidige vorm heeft wel de langste tijd gehad.

Libertain
Libertain6 sep. 2017 - 8:14

Bij dergelijke toespraak verwacht je dat degene die het levert tenminste op de bühne in een pak van de nationale kleuren gekleed is en op klompen staat, mogelijk ook zwart gelakt, het perfect beeld van de nationalist wat Buma onmiskenbaar is. Wel is er positieve en tevens negatieve nationalisme. Blijkens dit betoog is Buma streng aanhanger van het laatste in de CDA traditie van de laatste jaren. Denk aan het mooi vernisje erover heen.

1 Reactie
vonTaugeniz
vonTaugeniz6 sep. 2017 - 19:36

Het zullen alleszins niet de Friese kleuren zijn, gezien de eerste brenger der joods-christelijke tradities in 754 bij Dokkum is vermoord.

Martinel
Martinel6 sep. 2017 - 6:59

Uitstekend artikel! Het wantrouwen van Buma naar de bevolking toe begint extreme vormen aan te nemen. Overigens niet alleen van hem, maar vele Kamerleden volgen dit wantrouwen zonder kritische noten.

Libertain
Libertain6 sep. 2017 - 6:28

("..daarvoor is voedingsbodem gecreeerd.") Het voedingsbodem is reeds tientallen jaren aanwezig en werd enkel door sluwe volksmenners als Bolkestein, Wilders opgebruikt om hun haatidees in het openbaar te doen spreiden.

1 Reactie
Marc2406
Marc24066 sep. 2017 - 11:53

Die voedingsbodem werd vooral gelegd en wordt onderhouden door Bolkenstein's partij (en haar Europese equivalenten) dankzij een neoliberaal economisch beleid die de economische verschillen en daarmee de breuklijnen in de samenleving tot een extreem zal uitrekken. De VS (op veel vlakken het grote voorbeeld voor de VVD) is in dat geval ons voorland, en kijkende naar hoe de samenleving daar van binnenuit aan het verbrokkelen is lijkt mij dat niet een prettig vooruitzicht...

Andrija
Andrija6 sep. 2017 - 5:17

Dat is wel jammer dat u zich alleen maar druk maakt om de reactie en niet om de actie zelf. Een Wilders is niet vanzelf gekomen, daarvoor is voedingsbodem gecreeerd. Daar heeft u het niet over. U wilt de vies smakende tomaten aanpakken, maar begrijpt niet dat u daarvoor de vervuilde bodem moet aanpakken en ik denk dat dat het grootste probleem hier in Nederland is.

4 Reacties
Zandb
Zandb6 sep. 2017 - 6:26

Andrija We leven in een democratie. Maar blijkbaar is dat dan niet meer, dan dat mensen als op "gecreëerde voedingsbodems" wortel schieten.

Libertain
Libertain6 sep. 2017 - 6:28

(“..daarvoor is voedingsbodem gecreeerd.”) Het voedingsbodem is reeds tientallen jaren aanwezig en werd enkel door sluwe volksmenners als Bolkestein, Wilders opgebruikt om hun haatidees in het openbaar te doen spreiden.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten6 sep. 2017 - 7:26

Wat bedoel je precies met die vervuiling?

Marc2406
Marc24066 sep. 2017 - 11:54

Die voedingsbodem werd vooral gelegd en wordt onderhouden door Bolkenstein’s partij (en haar Europese equivalenten) dankzij een neoliberaal economisch beleid die de economische verschillen en daarmee de breuklijnen in de samenleving tot een extreem zal uitrekken. De VS (op veel vlakken het grote voorbeeld voor de VVD) is in dat geval ons voorland, en kijkende naar hoe de samenleving daar van binnenuit aan het verbrokkelen is lijkt mij dat niet een prettig vooruitzicht…

Inspector Gadget
Inspector Gadget6 sep. 2017 - 4:38

Een heel goed stuk! Ik ben het volledig eens met Meredith.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak26 sep. 2017 - 4:31

"Denkt hij dat we weer vertrouwen krijgen in onze regering als we iedere dag verplicht staand op school het volkslied moeten zingen?" Als ik kinderen had die naar school gaan, dan ik direct om ontheffing vragen, desnoods via de rechter.

Kees Halt2
Kees Halt25 sep. 2017 - 22:39

Buma is op de goede weg. Hij doet een poging de oorzaak van de problemen te achterhalen. En dat is hard nodig om uiteindelijk een oplossing te kunnen vinden voor alle problemen waar onze pluriforme samenleving mee behept lijkt. Al te vaak worden oorzaak en gevolg omgedraaid. Dan gaat het weer over PVV Wilders en niet over de oorzaak waarom hij blijkbaar zo in de smaak valt bij zijn omvangrijke schare aanhangers. Dus oorzaak, iemand?

9 Reacties
Zandb
Zandb6 sep. 2017 - 6:43

Kees De verklaring is, dat Wilders slechts misbruik maakt van problemen waarmee onze samenleving "behept" is. U lijkt zich niet te realiseren, dat elke keuze die je maakt noodzakelijk gevolgen heeft. Alleen maar fixeren op die negatieve gevolgen (door te "verklaren" zoals u dat noemt), zonder zelf een betere keuze aan te bieden; dat is populistisch. Kiezen voor een democratische rechtsstaat bv is (naar ik hoop bewust) kiezen voor bepaalde problemen. Wil je die problemen "oplossen", dan zal je, zoals de PVV in feite wil, die vrije democratische rechtsstaat moeten afschaffen.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten6 sep. 2017 - 7:26

Kom maar jongen, zeg het maar.

DaanOuwens
DaanOuwens6 sep. 2017 - 7:38

@ Kees Halt Toch de allereerste keer dat je iets constructiefs schrijft. Het antwoord is volgens mij tweeledig. 1. Er is geen sprake van een homogene samenleving waarin belangrijke waarden gemeenschappelijk gedeeld worden. Niet alleen de allochtonen zorgen voor meer diversiteit. Maar ook de afstand tussen de stedelijke middenklasse en mensen in de periferie is vele malen groter geworden dan in de vorige eeuw. Dus de Nederlander bestaat niet. En dat gaat verder dan een losse kreet. Een traditie als dodenherdenking kan niet meer gezamenlijk plaatsvinden. Er is niet een volk met een gemeenschappelijk belang. Er is een grote verzameling individuen met tegenstrijdige belangen. 2. De economie is fundamenteel veranderd. Vluchtiger, geen grote bedrijven met een orderportefeuille die al 3 jaar vastlegt zoals destijds in de scheepsbouw maar kleine bedrijven met minder dan 100 werknemers die duidelijkheid hebben voor 1 jaar. Geen productie meer maar dienstverlening. Geen lokale markt maar een internationale markt. Ik weet dat jij denkt dat die ontwikkeling het gevolg zijn van doelbewust beleid. Maar ik denk dat gezien het feit dat ze overal plaatsvinden het een gevolg is van de steeds kleinere wereld en daarmee onvermijdelijk. Kortom Buma kan met zijn verhaal zijn eigen achterban gelukkig maken. Maar een oplossing heeft hij niet. Die komt pas binnen handbereik als wij allemaal constateren dat De Nederlander niet meer bestaat. Dan mag Buma wat mij betreft rond Assen de regio Buma-land beginnen. Met mensen die in hem geloven. Ik wil er niet eens op vakantie.

Josef K
Josef K6 sep. 2017 - 9:02

Daan zegt 'Dus de Nederlander bestaat niet'. De Amerikaan, de Italiaan, de gekleurde medemens, de Eskimo bestaan dan ook allemaal niet maar bij de kreet heb ik een verdomd goed en duidelijk beeld van wat er bedoelt wordt. En dat zien te behouden, is waar voor mij deze discussie om draait.

Zandb
Zandb6 sep. 2017 - 16:47

Josef Volgens Buma zijn er Nederlanders en Nederlanders die geen Nederlander zijn?

Josef K
Josef K7 sep. 2017 - 10:51

Ik denk dat Buma bedoelt (maar wie ben ik) dat je Nederlanders hebt en mensen met een Nederlands paspoort. Of die laatst genoemde ook Nederlander zijn in de eerste zin van het woord hangt van hen zelf af. Je kunt je afvragen, willen ze überhaupt wel Nederlander zijn? Er is aangetoond dat veel 'streepjes' Nederlanders zich in eerste aanleg verwant voelen met de nationaliteit 'voor het streepje'. Dis voor iedereen gelijke rechten en plichten maar ook het rechts vast te houden aan de eigen achtergrond en traditie. Waarbij ik aanteken dat ik de Nederlandse traditie koester en ook hoop dat die in Nederland dominant blijft.

DaanOuwens
DaanOuwens7 sep. 2017 - 15:34

@ Josef K Dan ben ik Nederlander met een Nederlands paspoort. Mijn voorouders wonen hier sinds 1650 of zo. Maar ik heb helemaal niets met jouw Nederlandse traditie. Dus zal ik voor jou wel geen Nederlander zijn. Overigens is het gebrek aan verwantschap geheel wederzijds want gezien je uitspraken hebben wij helemaal niets gemeenschappelijk. Dus jouw Nederlanderschap sluit mij uit en dat van mij jou. In ieder geval maakt het helder dat de Nederlander niet bestaat.

Josef K
Josef K7 sep. 2017 - 20:07

Daan, je hebt kennelijk nog steeds niet door hoe jouw uitspraken regelrecht terug te voeren zijn op de goede oude ouderlingen. Je bent gewoon een 100% hardcore NL zeurkous, ontkennen heeft geen zin.

DaanOuwens
DaanOuwens8 sep. 2017 - 12:36

@ Josef K Jij schrijft: Daan, je hebt kennelijk nog steeds niet door hoe jouw uitspraken regelrecht terug te voeren zijn op de goede oude ouderlingen Beetje jammer dat je deze op zich aardige discussie terug brengt tot dit soort flauwekul. Waarschijnlijk heb je geen zinnig argument meer.

[verwijderd]
[verwijderd]5 sep. 2017 - 21:32

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
Zandb
Zandb6 sep. 2017 - 6:52

Jan Zorgen maken is prima. Maar realiseert u zich wel, dat uit "zich zorgen maken" vaak ook hele slechte dingen voortkomen. Zoals u hier "het zorgen maken" omschrijft, lijkt het wel, dat u zich niet verantwoordelijk acht voor uw keuzes en de gevolgen; stel dat mensen misbruik maken van het feit dat u ( en zo veel mensen meer) zich zorgen maken? Ik ben niet van de loze vergelijkingen maar u mag wat mij betreft echt wel denken aan de situatie voorafgaand aan WOII, toen nog niemand werkelijk kon bevroeden wat de gevolgen zouden zijn, van hoe de zorgen die mensen zich toen maakten, uiteindelijk misbruikt werden.

Josef K
Josef K6 sep. 2017 - 9:03

Zandb: 'Ik ben niet van de loze vergelijkingen maar' en dan volgt een loze vergelijking. Wat moet je daar nu mee?

vonTaugeniz
vonTaugeniz6 sep. 2017 - 21:57

En nu is het al bijna donderdag. Er is geen complot, en we spreken allemaal met accenten.

Zandb
Zandb7 sep. 2017 - 7:20

Jan Dat u zo'n ernstig "verwijt" zo luchtigjes opneemt, dat maakt dat mijn vergelijking nog serieuzer genomen moet worden. Wie zich namelijk niet realiseert dat de kans dat er slechte dingen voortkomen uit "zich zorgen maken" groter is, dan dat er goede dingen uit voortkomen, die speelt met vuur. Josef Ik noem zo'n vergelijking loos als het een Godwin betreft en dat betreft het hier niet; excuses voor de inderdaad onduidelijke wijze van formuleren.

Machiels**1993
Machiels**19935 sep. 2017 - 21:21

Buma heeft deels wel degelijk gelijk. De vrije open en tolerantie samenleving heeft zichzelf gesloopt. Onderzoek heeft namelijk herhaaldelijk aangetoond dat diverse samenlevingen minder cohesie hebben. Er is minder cohesie en meer frictie tussen de bevolkingsgroepen. Dit geld voor alle 'normale' Nederlanders uit alle groepen. Van solidariteit is daarom steeds minder sprake. Was laatst ook niet in het nieuws dat er minder vrijwilligers zijn? Niet onlogisch als een gemeenschapsgevoel ontbreekt.

3 Reacties
Zandb
Zandb6 sep. 2017 - 6:55

Machiels Het is zo simpel: Als "de vrije open en tolerantie samenleving" de oorzaak van de problemen vormt, moeten we die dus afschaffen. U redeneert als de gemiddelde islamextremist.

NooT2
NooT26 sep. 2017 - 16:24

@ Zand: Misschien bedoelt @Machiels de 'onvoorwaardelijke vrije open en tolerantie samenleving'? Dat is tenminste wat ik uit zijn/haar reactie proef. In dat geval plaatst hij/zij zich toch nog niet op één lijn met moslimextremisten? Integendeel lijkt mij.

Zandb
Zandb7 sep. 2017 - 7:30

NooT Misschien bedoelt hij nog wel heel iets anders; daarom ga ik maar af op wat hij zegt. En hij heeft het over "de vrije, open samenleving" en terecht want de "onvoorwaardelijk open, vrije samenleving", die bestaat niet. Het probleem is dan volgens Machiels ook niet dat de samenleving "vrij en open" is maar dat die vrij en open is naar alle bevolkingsgroepen toe. En dat maakt zijn redenering niet veel anders dan die van een islamextremist.

Dirruk53
Dirruk535 sep. 2017 - 21:06

Buma wil verbinden. Met de ketens van de religieuze en monarchistische geschiedenis. De verwarde mens was hem opgevallen in het nieuws en dat kon natuurlijk niets anders betekenen dan dat het om mensen gaat die zich uit de ketenen bevrijd hebben, maar daar helemaal niet mee overweg kunnen. Het narrenschip uit de middeleeuwen wordt door hem genegeerd. De verwarring is echter van alle tijden en qua zeldzaamheid, op dit moment, biedt onze tijd wellicht juist een enorme verlichting, waardoor zonde en boete in elk geval geen aanleiding meer hoeven zijn. Er waren toch tijden dat men massaal de bereidwilligheid toonde te creperen in de loopgraven, of hele bevolkingsgroepen uit te roeien, of al moordend koloniale belangen te verdedigen, om het vaderland te dienen. Hoe verward wil je het hebben?

rbakels
rbakels5 sep. 2017 - 20:17

Kom kom, niet zo somber. De meeste Nederlanders leven gewoon door als vanouds, want we zijn ook een nuchter volkje. Alleen heb je een kleine schare zonderlingen die zich met politiek bezig houdt. Te klein? Welnee, ons openbaar bestuur zou ook wetten kunnen maken helemaal zonder politici, al moeten die op den duur de boel wel een beetje controleren. Je denkt misschien dat het slecht gaat omdat alles geweldig wordt uitvergroot door media die ook in het complot zitten. Wat is Meredith een mooie naam, dacht ik toen ik u op TV zag. En ze spreekt accentloos Nederlands!

[verwijderd]
[verwijderd]5 sep. 2017 - 19:45

--- Dit bericht is verwijderd —

11 Reacties
Machiels**1993
Machiels**19935 sep. 2017 - 21:31

Feiten zijn relatief en het ligt volledig aan je situatie. Voor mensen als ik is Nederland een bijzonder asociaal land namelijk. Begin dit jaar gewoond in Singapore. Zeker niet een paradijs daar maar je krijgt wat je toebehoort. Hier ben ik een groot deel van mn leven kwijt met werken en woon werkverkeer. Verdien te veel ook maar iets te krijgen. Verdien te weinig om een fatsoenlijke en betaalbare woning te kunnen nemen. Anderen werken niet en zitten in de mooiste woningen. Waar doe je het voor denk ik vaak? Denk dag dit wel een grlter issue gaat worden nu met de afkalvende solidariteit. Verwacht dan ook niet anders dan dat de zorgstaat binnen afzienbare tijd kopje onder gaat.

JanB2
JanB26 sep. 2017 - 3:27

Anderen werken niet en zitten in de mooiste woningen. Die anderen "in de mooiste woningen" hebben gewerkt! En niet zelden heel wat meer dan jij. Het moet ook maar eens afgelopen zijn met die claimcultuur en die inhaligheid onder jongeren tot, pak' m beet, 35 jaar. Voor niks gaat de zon op is kennelijk aan deze generatie niet besteed. Eerst presteren dan pas profiteren! En niet als pas afgestudeerde meteen een huis een vette auto eisen en afgeven op iedereen die het beter lijkt te hebben. Het lijkt verdomme de PvdA in de jaren 70 wel! Laat eerst maar eens wat zien!

Klaas Vaak2
Klaas Vaak26 sep. 2017 - 4:26

We zijn zelfs zo rijk dat we gewoon tegen een half miljoen mensen kunnen zeggen dat we ze niet nodig hebben, omdat we anders meer produceren dan we kunnen kopen. En de vraag moet natuurlijk wel groter zijn dan het aanbod, want anders functioneert de markt niet meer. Stel nu dat je al die mensen huizen zou laten bouwen: dan zitten we met een overschot aan huizen en dan gaat de prijs dalen, -nou dat zou toch een ramp zijn.

Haastig
Haastig6 sep. 2017 - 12:15

@JanB 6 september 2017 at 05:27 "Anderen werken niet en zitten in de mooiste woningen. Die anderen “in de mooiste woningen” hebben gewerkt! En niet zelden heel wat meer dan jij" Nope. Ik heb als werkende tot m'n +- 34ste gewoond op een halve etage. Ik deelde de badkamer en wc met een buurvrouw (dus geen huursubsidie). Pas toen ik ziek werd (wao-bijstand) kon ik me een leuk appartement veroorloven...want, sociale huurwoning. Nederland, krom Nederland. Dat is voor mij één van de redenen geweest om "rechts" te stemmen. Ik vond/vind het werkelijk bizar dat werken, sparen etc zo wordt afgestraft en dat je in NL er op vooruit kan gaan als je werkloos, ziek oid wordt. Ik was en ben ongelooflijk blij dat ik in NL woon en dat er een vangnet was toen ik het nodig had. Maar vond en vind het nog steeds bespottelijk dat dat vangnet verbeteringen kan opleveren ten opzichte van de situatie van werkenden (zoals dat in mijn geval was). Ook heb ik grote moeite met de vele "perverse prikkels" in het systeem, waar IK in ieder geval niet socialer op ben geworden. Ik had gehoopt dat de combo VVD-PvdA iets zou doen aan de perverse prikkels: dat viel tegen. Als een partij binnen komt die de perverse prikkels aanpakt, zal dat een partij zijn waar ik vermoedelijk op stem. Nu zet ik nog even in op de VVD, maar vermoed dat ik een volgende keer ga stemmen op PvdA om de balans er weer in te brengen.

JanB2
JanB26 sep. 2017 - 16:58

Erg snugger ben je wellicht niet. Om als zieke rechts te gaan stemmen moet er echt iets goed mis zijn in het hoofd. Ik kocht mijn huis pas toen ik 35 was. Daarvoor in huurhuizen gewoond, in 2-kamer appartementen, in gastenverblijven etc. Dus wat zeur je nou. Het is niet meer dan normaal dat mensen pas na verloop van tijd binnen lopen. Een medisch specialist doet er nog veel langer over (met daarbij een gigantische werkdruk). En dat er een vangnet is voor mensen die dat niet meer kunnen is ook niet meer dan normaal.

Machiels**1993
Machiels**19936 sep. 2017 - 18:55

@JanB Dat is dus het hele punt dat ik wil maken. Ik eis niks en ben zeer zeker een voorstander van jouw "eerst presteren dan profiteren". Vandaar dat ik al sinds tiener bezig ben met bijbaantjes, studeren, investeren in mezelf en risico's nemen (studielening) een ook inmiddels een aantal jaar gewerkt. Over het resultaat (redelijk brutoloon voor mijn leeftijd) hoef ik niet te klagen. Mijn punt van bezwaar is, om ook terug te komen bij het topic, dat dit stelsel niet vol te houden is. Er is een grote groep werkende mensen die nauwelijks beter af is dan niet werkende mensen of zelfs mensen die nooit hebben gewoond. Nederland is echt een van de weinige landen waar werkenden niet zelden slechteraf zijn, zeker in relatieve zin. Gezien de afkalvende sociale cohesie en daarmee solidariteit zal je zien dat Nederland verrechtst en men steeds minder trek heeft in de vangnetten die hangmatten geworden zijn. Men wilt een socialer Nederland en stemt daarom rechts.

JanB2
JanB26 sep. 2017 - 22:14

Vandaar dat ik al sinds tiener bezig ben met bijbaantjes, studeren, investeren in mezelf en risico’s nemen (studielening) een ook inmiddels een aantal jaar gewerkt. Over het resultaat (redelijk brutoloon voor mijn leeftijd) hoef ik niet te klagen. Wat is het probleem dan? Dat er mensen zijn die niet kunnen werken en waarvoor een sociaal vangnet bestaat? Lijkt me niet meer dan terecht. En vergeet die telegraafverhalen over hangmatten en luilekkerland. Geen enkele sociale voorziening staat garant voor een écht riant inkomen. Dat het per definitie niet vol te houden is is ook een fabeltje. Zolang de schoorsteen rokend wordt gehouden komt er genoeg geld binnen waarmee, mits redelijk verdeeld, iedereen binnen boord gehouden kan worden. Het punt is wel dat die schoorsteen echter steeds minder rookt. Het aantal onrendabelen, in de vorm van mensen die al werkend en dus profiterend van een inkomen, toch niets bij weten te dragen is na 1990 onevenredig groot geworden. Nederland (en de andere westerse economieën) hebben de maakindustrie namelijk grotendeels zien verdwijnen door de globalisering (waarvoor neoliberalen en neocons binnen de besluitvormende organen de politiek/fiscale voorwaarden hebben geschapen). Wat er voor die maakindustrie in de plaats is gekomen is een "dienstensector" die van humbug en pep-talk aan elkaar hangt maar niets oplevert dat op de wereldmarkt verkoopbaar is. De zen-coach voor managers in de zorg mag dan in zijn directe omgeving emplooi vinden onder incompetente leidinggevenden die van wanhoop ook niet meer weten wat ze moeten, in Los Angeles en Shanghai heeft men geen boodschap aan mediteren onder de kersenbloesem om de chakra's in balans te brengen. Althans niet onder leiding van een zen-coach uit Amstelveen (men prefereert een lokale mafkees). De westerse economieën verarmen hierdoor. En daar zit de echte dreiging, niet in een verzorgingsstaat die voorkomt dat mensen buiten de boot vallen.

Haastig
Haastig7 sep. 2017 - 9:58

JanB 6 september 2017 at 18:58 "Om als zieke rechts te gaan stemmen moet er echt iets goed mis zijn in het hoofd. " Ja inderdaad Jan, ik was ziek in mijn hoofd. Maar ondanks die ziekte ik mijn hoofd maakte ik een bewuste beslissing die inderdaad niet uitging van mijn eigen belang. Of de wereld er beter uitziet als mensen alleen beslissingen nemen in eigen belang waag ik te betwijfelen, maar kennelijk vind je dat ik dat voortaan moet doen. En, inderdaad ik vind het volkomen normaal dat je nog niet "binnenloopt" aan het begin van je carrière. Maar ik vind het inderdaad wel bizar dat ik me alleen een leuk (compleet) appartement kon veroorloven OMDAT ik ziek was - in mijn hoofd, ja.

Haastig
Haastig7 sep. 2017 - 10:38

JanB 7 september 2017 at 00:14 "Wat is het probleem dan?" Armoedeval: er financieel slechter van af zijn door te (gaan) werken. Het heeft mij wel eens weerhouden (voor geld) te werken**. Afstraffen van mensen die niet onmiddellijk aanspraak (willen) maken van voorzieningen: bv. - boete op ww-uitkering als die niet gelijk wordt aangevraagd. - afwijzen van vrijstellingen en andere subsidies omdat een jaar eerder bv geen huursubsidie is aangevraagd. Redenen om niet gelijk beslag te leggen op collectieve middelen komen voort uit het idee dat je je nog kan bedruipen. Maar, ik heb geleerd: direct overal aanspraak op maken, ook als het op dat moment nog niet nodig is, want anders wordt je op een later tijdstip financieel afgestraft. Kortom: wees tijdig hebberig, want anders krijg je straf. Ik ben daar niet leuker op geworden, maar dat zijn consequenties van dergelijke regels. En zo nog wat dingen. Een vangnet is prima, ik ben er dankbaar voor. De perverse prikkels zijn niet prima, ze corrumperen. Niet alleen mij. ** Wat mij geholpen zou hebben is als ik mijn werkgevers had mogen vragen mijn verdiensten uit te betalen aan het UWV, waarna ik gewoon mijn vaste maandelijkse uitkerings-bedrag op de bank zou krijgen. Had niets meer hoeven zijn dan die uitkering (tenzij natuurlijk het salaris consequent boven het uitkeringsbedrag zou komen), maar nu werd het minder (bruto-netto verhaal) en extreme schommelingen die nauwelijks behapbaar waren. In ieder geval niet voor mij, met zaken die mis waren in mijn hoofd.

JanB2
JanB27 sep. 2017 - 19:27

@ Haastig De (reele) angst voor die armoedeval waar je het over hebt die mensen ervan weerhoudt om weer te gaan werken is juist een gevolg van de gedeeltelijke afbraak van de sociale zekerheid. Het ene vangnet is, zoals je zelf kennelijk ook weet, het andere niet. Proberen weer (gedeeltelijk) te gaan werken bij ziekte is bijvoorbeeld, zelfs voor mensen die gedeeltelijk hersteld zijn, geen optie. Als het mislukt (de kans is vaak groot, o. a. omdat wergevers niet op mensen met een rugzakje zitten te wachten) dan komen ze in een andere regeling terecht met inderdaad een armoedeval tot gevolg. Het rechtse roeptoeterbeleid heeft ook hier, zoals wel vaker, een kompleet averechts effect gehad.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 sep. 2017 - 18:07

Mijn familielid van 28 in Stockholm was al blij de sofa van een collega te kunnen verruilen voor een kamertje bij particulieren van 3 bij 4. Ik blijf het bizar vinden dat een net of nog niet eens afgestudeerde meent een heel huis te moeten kunnen betrekken. Maar als je 30plus bent vind ik het verlangen naar een betaalbaar apartement niet overdreven. PS Ik vond e ervaring van een noors studentenhuis met een gedeelde keuken leerzaam. Sommige (internationale) studenten waren zelfs te lui om de afwasmachine uit te ruimen en een nieuwe afvalzak te pakken als de vorige vol was. Zij zetten doodleuk de vuile borden tussen de schone en stapelden de afval op in het midden van de vloer. Toch blij met mijn nieuwe studentenapartement hier waarbij ik alleen de wasmachines deel.

JasDon
JasDon5 sep. 2017 - 19:16

"Arbeidsrelaties tussen werkgevers en werknemers, waarbij je kon rekenen op een fatsoenlijk salaris, zekerheden, en een vast contract, zijn dingen waar wij normale Nederlanders alleen nog maar met heimwee aan terug kunnen denken." De bomen groeien niet meer tot in de hemel, waar Chinezen eerst voor ons spullen produceerden concurreren ze nu keihard en meedogenloos met de Nederlandse werknemer. Deze zogeheten fatsoenlijke salarissen waren alleen maar mogelijk over de ruggen van anderen. We zijn 2/3 crises en ongeveer 15 jaar matige economische groei verder. 'Fatsoenlijke salarissen' zullen ons alleen maar eerder en dieper in de shit duwen, tot we zelf zo arm zijn dat we plastic speeltjes voor Chinezen in elkaar mogen zetten. Zogeheten topmensen, vooral in de zogeheten 'maatschappelijke sector' mogen ook wel aan inkomen inboeten. Maar daar lees ik op Joop weinig over.

3 Reacties
Alex Delarge
Alex Delarge5 sep. 2017 - 21:27

Uitstekende analyse hoor.

JanB2
JanB26 sep. 2017 - 3:34

‘Fatsoenlijke salarissen’ zullen ons alleen maar eerder en dieper in de shit duwen, tot we zelf zo arm zijn dat we plastic speeltjes voor Chinezen in elkaar mogen zetten. Dat je ook in kunt grijpen en die hele globaliseringsflauwekul keihard een halt toe kunt roepen door platvloers protectionisme (de Chinezen zijn er zelf heel goed in) ontgaat je kennelijk. Resultaat van 30 jaar neolib indoctrinatie. Mensen hebben geen idee meer hoe het anders kan. Welnu, het neoliberalisme is geen natuurlijk gegeven maar een product van graaiers die niet anders willen. Dáár wringt de schoen. Waar echter een wil is daar draai je de huidige vrije-markt orgie echter zo de nek om.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak26 sep. 2017 - 4:10

Je loopt wat te hard van stapel. Stel nu eens, bij wijze van gedachten-experiment, dat we een groot hek om Nederland zouden zetten en alleen nog maar voor elkaar zouden werken: de export reduceer je tot wat nodig is om de invoer van grondstoffen -voor zover nodig- te bekostigen. Zouden we niet een redelijk welstandsniveau kunnen bereiken door op die manier gewoon voor onszelf te zorgen? Dus waarom zouden we dan plastic speeltjes voor Chinezen in elkaar gaan zetten?

weggepest-op-joop.nl
weggepest-op-joop.nl5 sep. 2017 - 18:48

[Zijn analyse van de oorzaken van het probleem zijn xenofoob] Wel ja, kritiek direct afdoen als xenofoob. Om het toch maar weer een keer te stellen, als een Turkse man in een discussie roept "Jullie Hollanders...", wie is er dan xenofoob? We moeten ervoor gaan zorgen dat de parallel samenlevingen gaan verdwijnen en afkomen van het wij/zij-gevoel. We hebben in de periode '45-'70 de verzuiling van ons land aardig weten om te buigen. Helaas hebben we er een nieuwe voor terug laten komen. Laten we dat nu eens aanpakken.

4 Reacties
Klaas Vaak2
Klaas Vaak26 sep. 2017 - 3:57

Geen enkel probleem: onze cultuur is zo superieur, dat die parallel samenlevingen daar vanzelf in opgaan. Je moet nieuwelingen altijd eerst een beetje op hun gemak stellen, dan komt het vanzelf goed.

Inspector Gadget
Inspector Gadget6 sep. 2017 - 4:36

"Om het toch maar weer een keer te stellen, als een Turkse man in een discussie roept “Jullie Hollanders…”, wie is er dan xenofoob?" Wat is er xenofoob aan dit? In dit draadje kunt u bij meerdere reacties lezen hoe Hollanders in het algemeen zouden zijn. Waarom is dat anders als het van een Turkse, paarse of lange man komt? Kent u de definitie van xenofoob?

Libertain
Libertain6 sep. 2017 - 7:35

@annalist, we hebben zeker een superieur cultuur, toch?

Haastig
Haastig6 sep. 2017 - 12:55

Libertain 6 september 2017 at 09:35 "we hebben zeker een superieur cultuur, toch?" We hebben een cultuur waar ik in grote lijnen blij mee ben, ja. Dat andere mensen in andere landen hun eigen cultuur hebben is prima: in hun land is hun cultuur superieur. Zo hebben wij een beeld van "rare Amerikanen" met hun wapen-cultuur, en zien Amerikanen ons als rare Hollanders die de dag blowend doorbrengen, onderwijl bejaarden spuitjes gevend. Zo vind een Talib mij, met m'n blote armen, een onzedelijke hoer, terwijl ik hem een seksistische relifanaat vind. Ik gok zomaar dat jij neerkijkt op de cultuur waarin stierenvechten gewoon is. Het is handig een beetje in gelijkachtige groepen te verblijven, ik neem aan dat je ook zo je vrienden uitzoekt? Cultuur vertaalt zich ook in wetgeving. Ook daarom is het fijn om met mensen van zo ongeveer vergelijkbare cultuur in een land te wonen. Ik ben blij dat we relatief weinig SGP-ers in NL hebben. Reuze aardige mensen, maar ik vrees toch een beetje voor mijn rechten als ze niet 2 zetels maar 149 zetels zouden hebben. Bv doordat de halve bevolking van Texas naar NL zou vluchten. En ja, ik ben ook blij dat we hier in het algemeen: niet binnenshuis op de grond spugen, niet vrouwen als straf voor het een of ander stenigen, wel kinderen vaccineren, niet onze doden op straat laten liggen, geen albino's offeren, geen vuurwapens mogen dragen, een sociaal vangnet hebben en in ons land de inkomens redelijk gelijk verdeeld zijn, al mogen de salarissen wat dichter bij elkaar liggen, corruptie beperkt is. Dus ja, ik ben redelijk tevreden over onze cultuur en wil die liever niet teveel veranderd zien. Ik wil graag toegang tot zorg, scholing en werk behouden, en vind het prettig dat hier slechts beperkte corruptie is, dat we inkomen grotendeels nivelleren, en beperkte hiërarchische verhoudingen hebben. Dus ja, voor mij is deze cultuur superieur. Voor anderen, van andere culturen, is hun cultuur superieur. Tis maar wat je gewend bent en wilt, nietwaar? Nederland is mijn "huis", het huis waar ik moet samenleven met mijn huisgenoten. Het is prettig als mijn huisgenoten zo ongeveer dezelfde ideeën hebben over dat samenleven.

chwiedijk
chwiedijk5 sep. 2017 - 18:46

Als Buma duur wil doen, moet hij wel de goede klemtoon op Euclídes leggen.

1 Reactie
JanB2
JanB26 sep. 2017 - 3:39

Wat een afgang. Heb zelf niet de moeite genomen om het hele gezwets aan te horen (naar mensen als Buma kan ik niet langer dan 30 seconden luisteren) maar het geeft wel weer duidelijk aan met wat voor een volslagen nitwit we te maken hebben. Iets dat we al wisten overigens.

Ver Bazing
Ver Bazing5 sep. 2017 - 18:38

Al woon ik niet meer in Nl ik blijf een Nederlander. En deze Nederlander kan over het met passie geschreven opiniestuk alleen maar zeggen: bravo, bravo!. En los van de opinie van Meredith Greer vraag ik mij in gemoede af wat deze 'enge' (in letterlijke zin van het woord) visie van Buma op de mens en zijn leefwereld nog te maken heeft met de C in zijn partijnaam. Ik kan daar geen touw aan vastknopen. Het CDA zou eerlijker en duidelijker zijn als het voor het eigen(tijdse) gedachtengoed uitkomt door het CDA gewoon Conservatief Democratisch Appel te noenen.

2 Reacties
Klaas Vaak2
Klaas Vaak26 sep. 2017 - 3:52

"Al woon ik niet meer in Nl ik blijf een Nederlander." Nou, daar had ik al geen last meer van toen ik nog in Nederland woonde.

vonTaugeniz
vonTaugeniz6 sep. 2017 - 22:11

@ Klaas Vaak Idem. @ Dat riedeltje van christelijke normen en waarden hoorde ik sinds paars regelmatig opduiken. Populisme avant la lettre.

Richard555
Richard5555 sep. 2017 - 18:21

Top!!!

TwoTone
TwoTone5 sep. 2017 - 18:13

Uw verhaal en het verhaal van Buma komen 95% overeen, meer dan uzelf aangeeft. Zonder dat u het bewust doet is de kern van u exact overeenkomend met die van Buma. Kern: "Ik vind mezelf een hele gewone Nederlander. Ik ben net zo Nederlands als Buma is. " Hier ligt denk ik het probleem wat Buma een handje de goede richting in wil duwen: een aantal instromers wil zich helemaal geen nederlander voelen, ze komen hier om andere waarden te promoten. Voorbeelden genoeg, denk bijvoorbeeld aan de casus bij het brabantse Pukkemuk. Ik schat zo in dat Buma u hoog acht en alleen maar hoopt dat andere instromers zich net zo snel Nederlander voelen als het bij u is gegaan.

5 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens5 sep. 2017 - 19:28

@ TwoTone Wonderlijk dat je blijkbaar geen woord hebt begrepen van het hele betoog. Terwijl je letterlijk schrijft de kern is: Ik vind mezelf een hele gewone Nederlander. Ik ben net zo Nederlands als Buma is. Maar het ontgaat je blijkbaar dat Buma en Greer en bijvoorbeeld ook jij en ik niet dezelfde gewone Nederlander zijn. Greer schrijft zelf dat zij en Buma geen gemeenschappelijke waarden hebben. Ik concludeer dat jij en ik geen gemeenschappelijke waarden hebben. Ik stel dat vast op basis van deze zin uit je tekst: een aantal instromers wil zich helemaal geen nederlander voelen, ze komen hier om andere waarden te promoten Ik vind dat gelul, jij vindt het blijkbaar een universele waarheid. Ik ben het niet volledig met Greer eens. Ik vind bijvoorbeeld niet dat Nederland het beste zorgstelsel had. Ik denk dat het op dit moment namelijk beter is dan 30 jaar geleden. Daarover kan je van mening verschillen zonder niet de zelfde soort gewone Nederland te zijn. Die mensen die nieuw komen hoeven zich van mij helemaal geen Nederlander te voelen zoals u dat doet. Ik denk namelijk dat uw manier waarop u zich Nederlander voelt die nieuwkomers op voorhand uitsluit. Zij hoeven zich van mij ook niet op mijn manier Nederlander te voelen. Ik ben er tevreden mee als zij op hun eigen manier Nederlander voelen en zich houden aan de wet en de grondrechten van anderen respecteren. Meer hoeft niet. In feite komt het verhaal van Greer en Buma voor minder dan 5% overeen. Namelijk zij noemen beiden de gewone Nederlander, maar geven aan dat begrip een totaal verschillende inhoud.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak26 sep. 2017 - 3:46

"wil zich helemaal geen Nederlander voelen, ze komen hier om andere waarden te promoten" Jij loopt de waarden van "de gewone Nederlander" te promoten en laten dat nou toevallig jouw waarden zijn. Iemand die geen boerenkool eet, niks van zwarte piet wil weten en vrijdags naar de kerk gaat, kan net zo goed een gewone Nederlander zijn als jij. Wat gewoon is verandert met de dag en sneller dan je denkt.

TwoTone
TwoTone6 sep. 2017 - 23:05

@daan en @ klaas vaak - lezen wat er staat is blijkbaar erg moeilijk voor jullie. Ik promoot nergens een bepaalde vorm van nederlanderschap. Ik stel alleen dat er meer overeenkomsten zijn tussen de schrijfster en Buma dan ze stelt. Verder is het redelijk eenvoudig te beamen dat als iemand zich nederlander voelt diegene blijkbaar zijn/haar sociale draai heeft gevonden. Die draai vindt je alleen als je bereid bent je open te stellen voor datgene waarin je verzeilt bent geraakt. Een aan aantal instromers, vermoedelijk een minderheid, is dat blijkbaar niet. Dat is geen mening maar een onderbouwde stelling omdat dit is aangetoond met onderzoek(en). Het ontgaat mij volledig wat kool en zwarte piet met deze discussie te maken hebben. Het zou bijvoorbeeld Daan sieren als hij leert zonder vooroordelen te lezen, gezien de reacties van hem heeft hij zijn conclusies al klaar als hij hij fractioneel en subjectief de teksten van anderen tot zich heeft genomen. Het zou discussies naar een hoger plan kunnen brengen.

DaanOuwens
DaanOuwens7 sep. 2017 - 17:42

@ TwoTone Jij schrijft; Verder is het redelijk eenvoudig te beamen dat als iemand zich nederlander voelt diegene blijkbaar zijn/haar sociale draai heeft gevonden. Die draai vindt je alleen als je bereid bent je open te stellen voor datgene waarin je verzeilt bent geraakt. Gevolgd door: Het zou bijvoorbeeld Daan sieren als hij leert zonder vooroordelen te lezen, gezien de reacties van hem heeft hij zijn conclusies al klaar als hij hij fractioneel en subjectief de teksten van anderen tot zich heeft genomen Ik vind het altijd wat dom als mensen beweren dat ze niet goed worden begrepen omdat anderen niet goed lezen. De logische eerste vraag moet zijn heb ik misschien niet iets doms opgeschreven? Dat heb jij niet gedaan want ook je tweede tekst wordt er niet beter op. Het artikel dringt nog steeds niet tot je door. Greer beschrijft nergens dat zij tot dezelfde soort Nederlanders behoort als Buma. Zij beschrijft een inclusief Nederlanderschap. Buma en jij een exclusief. Nog even los van het feit dat er mensen zijn die nieuwkomers iedere dag duidelijk maken dat ze geen Nederlander kunnen zijn omdat hun familie hier niet al zeven generaties woont. Dit soort opvattingen van jou komen voort uit het idee dat De Nederlander bestaat. Dat doet hij niet. Daarvoor is er te veel diversiteit in regio's, sociale klassen en politiek maatschappelijke voorkeuren. Mensen leven, werken en vermaken zich in verbanden die elkaar niet of nauwelijks raken. Jij schrijft: Ik stel alleen dat er meer overeenkomsten zijn tussen de schrijfster en Buma dan ze stelt Terwijl zij dat zelf weerlegt en zij in haar tekst niets schrijft wat een dergelijke stelling kan onderbouwen. Zij zijn beiden mensen maar verder zijn er weinig overeenkomsten. Slechts jouw opvattingen of vooroordelen zijn het enige fundament onder deze stelling. Dat is nogal mager.

MollySweet3
MollySweet37 sep. 2017 - 18:09

'@daan en @ klaas vaak – lezen wat er staat is blijkbaar erg moeilijk voor jullie.' Tja, als je bij voorbaat al staat te trappelen om iets tijdens het lezen te vinden dat je kunt afkeuren, verwerpen en veroordelen, dan lees je nogal gekleurd en meestal niet erg goed, nee. En helaas leven sommige mensen om anderen te veroordelen en zichzelf op die manier goed te kunnen keuren. Ik zou zeggen dat psychotherapie wellicht dan een idee is, maar als je zo overtuigd bent van je gelijk als bijvoorbeeld Daan of Gerrit, dan dring je toch niet meer door. Zo'n hoofd is een vesting van meningen en veroordelingen. Sneu, maar goed: ik ben blij dat ik zo niet ben.

hamar2
hamar25 sep. 2017 - 18:00

Nederland niet tolerant??? Je kan in Nederland, ongeacht je kleur, afkomst of religie een kerk, moskee ( er zijn er meer als 450 in Nederland) of school beginnen. Het feit dat dat gebeurt hoeft de eenheid inderdaad niet ten goede te komen, maar kennelijk is er een groep mensen die liever dicht bij de eigen afkomst blijft. Niks mis mee, mag hier ook maar dan niet piepen dat je buitengesloten wordt. Nee dat doe je helemaal zelf. Jou keus. Je kan als dubbel paspoort bezitter gewoon burgemeester van Rotterdam of Arnhem worden niks mis mee. Alleen als ik dan het idiote protest van Pegida tegen Marcouch afzet tegen de verwensingen, beledigingen en hoon die hij en Aboutaleb uit zijn "eigen "achterban krijgt vraag ik mij af wie wie nou eigenlijk iets kan verwijten. Niet ontkennen dat de 2deling er al is en dan ook niet alleen naar rechts wijzen. Ik weet de oplossing ook niet maar weet wel dat iedereen racist of populist noemen die het aandurft om iets rechts van het midden te denken is geen goed begin van die oplossing.

JohnVKR
JohnVKR5 sep. 2017 - 17:52

Ergens anders las ik de volgende samenvatting van de visie van Buma: "De gewone Nederlander is (volgens Buma) de witte autochtone Nederlander die is opgegroeid in een joods-christelijke en (jawel) zelfs humanistische traditie; de ongewone Nederlander is de Nederlander met een migratieachtergrond, die er normen en waarden op nahoudt die inferieur zijn aan die van de witte autochtone Nederlander. De gewone Nederlander blijft daarom verweesd achter. Met deze ‘wij-versus-zij’-visie van Sybrand Buma in gedachten, is de vrees gerechtvaardigd dat de komende regering in versneld tempo doorgaat met de creatie van parallelle samenlevingen."

3 Reacties
Zephyr2
Zephyr25 sep. 2017 - 19:22

Moskeeën bouwen met geld uit Koeweit of Turkije maakt paralelle samenlevingen.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak26 sep. 2017 - 3:30

Moskeeën bouwen met geld uit Koeweit of Turkije maakt parallelle samenlevingen? Stel nu eens dat gelijk hebt, -en wat dan nog? We hebben door de eeuwen heen al zoveel parallelle samenlevingen overleefd: daar hebben we juist onze superieure cultuur aan te danken.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak26 sep. 2017 - 3:36

De staat mag natuurlijk geen parallelle samenlevingen creëren: voor de staat is iedereen gelijk, ongeacht met welke parallelle samenlevingen iemand zich identificeert

GekkeGerrit2
GekkeGerrit25 sep. 2017 - 17:38

Ons zorgstelsel en ons hele sociale zekerheidsstelsel is op termijn niet te handhaven met de huidige instroom van migranten. https://www.ad.nl/binnenland/stop-massa-immigratie-om-verzorgingsstaat-betaalbaar-te-houden~aae4b1cb/ Maar als de boodschap niet leuk is kunnen we onszelf permitteren om de kop in het zand te steken en tralalala te roepen. Of we leveren met zijn allen in of we modderen door en zien waar het schip start en hou verdomme eens op met dat links/rechts gehuichel. De tijd zal het uiteindelijk leren maar dan is het te laat!

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen5 sep. 2017 - 17:32

[Ik en vele andere gewone Nederlanders, ] Vele ander gewone Nederlanders en ik, dat is wat gewone Nederlanders zouden opschrijven, die begrijpen dat we dat in dit land in volgorde van belangrijkheid doen, geveinst of echt.

2 Reacties
Appie Mohamud
Appie Mohamud5 sep. 2017 - 18:50

Volgens u is een "ander" belangerijker dan "ik"? Ik denk eerder dat alle nedrrlanders eerst "ikke" dan de "ander" denken, wat dat betreft maakt deze zin je een echte Nederlander.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen9 sep. 2017 - 21:57

Ook jij behoort blijkbaar niet tot de "gewone Nederlanders" Je mist wat ik opschirjf "geveinst of echt". Het is een beleefdheidsvorm, het gaat er niet om of je het meent of niet, het gaat er niet om of het nodig is of niet, het is een beleefdheidsvorm. Net zoals het niet dragen van hoofdbedekking in gesprek met derden of het nu een bromfietshelm of een hoofddoek is een beleefdheidsvorm is. Daar hou je je aan, of je zeurt niet als je erop aangesproken wordt dat je er niet aan houdt, anders ben je op zijn best een "afwijkende Nederlander".

wilenbert
wilenbert5 sep. 2017 - 17:28

Meredith, Buma heeft nergens het woord enge icm met buitenlanders gebruikt. Graag wel even bij de feiten houden .

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart5 sep. 2017 - 17:14

Prima verhaal, puntgaaf ook. Kan in een lijstje. Het wachten is op de PVVCDA66'er die van achter de geraniums en met handen vol lijstjes triomfantelijk komt bewijzen dat we in de beste aller werelden leven. Good grief.

5 Reacties
rbakels
rbakels5 sep. 2017 - 20:27

U gelooft in een multiversum? Hoeveel werelden zijn er? Toelichting: Kosmologen en andere natuurkundigen filosoferen dat er misschien niet één universum is maar meerdere. Principieel niet waarneembaar. Iets dichter bij huis: het zorgstelsel op Mars hebben ze ook al afgebroken. U zegt dat er op Mars geen mensen leven? Ja dat is het gevolg!

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart6 sep. 2017 - 0:15

Dat we in de 'beste aller werelden leven' heeft Leibniz - (mede)uitvinder van de differentiaalrekening, groot logicus, en bedenker van de gonaden (een voorloper van 't multiversum in zekere zin) - bewezen. Voltaire vond dat waanzinnig en schreef d'r een beroemd geworden boekje (Candide) tegen.

JanB2
JanB26 sep. 2017 - 3:47

Principieel niet waarneembaar. Waarmee a priori het hele idee niet kán voldoen aan de vereisten om als wetenschappelijke hypothese door te mogen gaan.Oftewel: gewoon gelul. In meer dan 1 ruimte in dit geval.

Inspector Gadget
Inspector Gadget6 sep. 2017 - 4:40

Grietje zie boven. Lang hoefde je niet te wachten op die lijstjes. Of het zijn mensen die alleen het positieve kunnen zien, of ze zijn blind.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart6 sep. 2017 - 6:47

Yes, @Inspector, het was een schot voor open doel. Ze koekeloeren door de donker gekleurde bril van 'n ideologietje en zien dus noppes. (Hier helpt de blinde de Lamme)