Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Halbe Zijlstra opent aanval op Nederlandse moslims

  •  
19-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
151 keer bekeken
  •  
halbe zijlstra
De verkiezingscampagne lijkt nu echt uitgebroken. In een opiniestuk  probeert VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra de PVV de loef af steken met het stimuleren van een negatieve houding ten opzichte van moslims. Hij schrijft terrorisme en religieus extremisme niet zoals een liberaal betaamd toe aan individuen maar aan hele bevolkingsgroepen. De VVD’er zet Nederlandse moslims neer als onverdraagzaam en intolerant:
"De afgelopen eeuwen kwamen mensen naar Nederland die vaak hun land waren ontvlucht, op zoek naar de vrijheid en waarden van ons land. Zij vonden bijna automatisch aansluiting bij onze samenleving, omdat ze de waarden waarop onze samenleving is gebaseerd al deelden. Dit is veranderd met de komst van migranten uit vooral Islamitische landen in de jaren ’60 en ‘70. In veel gevallen kwamen zij hier niet naartoe vanwege de waarden en de vrijheden die we hebben, zij kwamen veelal vanwege het betere economische perspectief. Zij hadden dan ook geen vanzelfsprekende aansluiting bij onze samenleving en de waarden en vrijheden waar die voor staat. Deze mensen hebben een ander normenkader, dat zij baseren op de Islam. Dat normenkader laat simpelweg niet toe dat een ander – of geen – geloof wordt beleden, of dat een ander waardenpatroon wordt aangehangen. Met als gevolg dat onze waarden niet worden begrepen en regelmatig worden geminacht of zelfs ondermijnd."
Zijlstra wil onder meer af van de beschermde status die religieuze genootschappen hebben. Die status is ooit ingevoerd om te verzekeren dat de staat zich niet met de inhoud van religie mag bemoeien. Volgens Zijlstra, die tegelijkertijd pleit voor een sterke scheiding tussen kerk en staat, bemoeilijkt die bescherming de aanpak van ongewenste religieuze opvattingen.
De VVD-leider keert zich ook tegen de opvatting dat het beste wapen tegen terreur het continueren van het normale leven is en jaagt de angst onder burgers juist aan.
"We zien directe aanvallen vanuit islamitisch extremistische hoek, zoals de aanslagen in Parijs. Aanslagen die zorgen voor een groot gevoel van onveiligheid. Dit maakt ons bang en belemmert ons in onze vrijheid. We worden bang om naar een theater of voetbalwedstrijd te gaan of in een trein te stappen."
In een begeleidende video stelt hij dat de samenleving bedreigd wordt.
Zijlstra verklaarde vorig jaar dat oorlogsvluchtelingen naar Nederland komen voor gratis borstoperaties. Later nam hij dat terug. Het lijkt een bewuste tactiek om met uitspraken tegen minderheden de media te halen.

Meer over:

vvd, politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.