Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Halbe Zijlstra loog over rol bij doordrukken omstreden granulietstort in natuurgebied

  •  
24-09-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
535 keer bekeken
  •  
zijlstra

© cc-foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Topambtenaren van Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Milieu schonden alle integriteitsregels bij het besluit tot de omstreden granulietstort in natuurplas Over de Maas. Dat concludeert hoogleraar integriteit Rob van Eijbergen na onderzoek van Zembla op basis van 1500 Wob-documenten over de kwestie. Van Eijbergen noemt de cultuur binnen Rijkswaterstaat ‘verziekt’. Op basis van de interne documenten van Rijkswaterstaat concludeert hij: “In dit dossier wordt op alle niveaus niet de waarheid gesprokken. Dat vind ik schokkend. Dit schendt alle integriteitsregels die je kunt bedenken. Dat zou in Wit-Rusland kunnen gebeuren, maar dit verwacht je niet in Nederland.”
Granuliet is een restproduct dat vrijkomt bij de bewerking van stenen voor de asfalt en wordt geproduceerd door Bontrup. Dat bedrijf is marktleider en levert onder andere aan VolkerWessels, de wegenbouwer waar Halbe Zijlstra voor werkt. Zijlstra is oud-minister van Buitenlandse Zaken en voormalig fractieleider van de VVD in de Tweede Kamer. De VVD’er moest zijn ministerspost opgeven nadat bleek dat hij had gelogen over zijn contacten met de Russische leider Poetin.
Met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) kreeg Zembla 1500 interne documenten in handen over het politiek gevoelige granulietdossier. De 9.000 pagina’s aan e-mails, onderzoeken en WhatsApp-berichten tonen onder meer aan dat de rol van de invloedrijke oud-politicus cruciaal is geweest om het granuliet gestort te krijgen. In het Kamerdebat over granuliet (12 mei 2020) bagatelliseerde minister Van Nieuwenhuizen de rol van haar partijgenoot nog door te stellen dat hij wel aandacht voor de zaak vroeg, maar geen invloed heeft gehad. Nu ontdekt Zembla dat Halbe Zijlstra vanaf de zomer van 2019 tot aan de eerste stortingen van het granuliet, eind oktober 2019, zich intensief met het dossier heeft bemoeid. Hij voerde gesprekken op het ministerie, mailde, appte en telefoneerde met topambtenaren en oefende druk op hun uit.
De oud-minister van de VVD vraagt de hoogste baas van Rijkswaterstaat, directeur-generaal Michelle Blom, om in te grijpen op het moment dat handhavers van Rijkswaterstaat een onderzoek naar verboden stoffen in het granuliet starten. En als vergunningverleners van Rijkswaterstaat de granulietstort afkeuren zet hij via WhatsApp druk op Blom. Hij schrijft: ‘de granulietzaak leek opgelost, maar ettert nog steeds door’.
Blom komt daarop in actie tegen de eigen vergunningverleners en appt terug: ‘betrokken partij krijgt vandaag nog te horen dat hij vergunning krijgt’. Hoogleraar van Eijbergen: “Zijlstra gaat de integriteitsgrens over door op grond van zijn oude contacten als bewindspersoon mensen heel erg onder druk te zetten en daar vervolgens niet de waarheid over te spreken.” Dat directeur-generaal Michelle Blom vervolgens toegeeft aan de druk van Zijlstra noemt hij ‘buitensporig’.
Uit de interne documenten blijkt dat het belang van de asfaltindustrie een grote rol speelde bij het besluit om granuliet toe te staan in het natuurgebied Over de Maas. Aanvankelijk concluderen specialisten de stort van het afval af te wijzen. Hierna start producent Bontrup een fanatieke lobby, waarbij wordt gedreigd dat de wegenbouw stilvalt als granuliet niet mag worden gestort. De Wob-stukken laten zien dat de lobby werkt en dat Rijkswaterstaat zich zorgen maakt over de wegenbouw. Zo noemt een topambtenaar in een e-mail ‘het risico voor de asfaltproductie’ als belangrijk punt. Oud-milieuofficier van justitie Gustaaf Biezeveld: “Wat je in de Wob-stukken ziet is dat er allemaal lijntjes lopen tussen het bedrijf en het ministerie (…) Die ambtenaren stellen zich op ten dienste van het bedrijf.”
Met hulp van Halbe Zijlstra zoekt het bedrijf het hogerop, waarna topambtenaren van Rijkswaterstaat en ministerie besluiten dat het granuliet toch gestort mag worden door het in strijd met de adviezen aan te merken als toegestane grond. Van Eijbergen: “Het lijkt alsof er een soort huiskamergesprek heeft plaatsgevonden tussen mensen hoog in de organisatie, die niet ter zake kundig zijn, die zeggen: we hebben nog eens naar het bedrijf Bontrup en Halbe Zijlstra geluisterd en we komen tot de conclusie: Het is toch grond. Dat is bijna Kafka. Uiterst oninteger en absurd. Het kan niet de bedoeling zijn dat de Nederlandse overheid zo functioneert.”
VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen ontkende op 12 mei in de Tweede Kamer dat het belang van de asfaltindustrie een rol heeft gespeeld. Volgens hoogleraar integriteit Van Eijbergen liegt de minister: “Dat is gewoon niet waar. Dat asfalt spuit er in het dossier aan alle kanten uit. De minister spreekt hier niet de waarheid.” Voormalig milieuofficier Biezeveld: “Als ze toegeven dat het asfaltbelang doorslaggevend is geweest boven het milieubelang dan handelen ze in strijd met het besluit bodemkwaliteit, dat is bedoeld om water en bodem te beschermen.” Hoogleraar privaatrecht Chris Jansen benadrukt dat het granuliet de overheid ook heel veel geld kan kosten: “Als we bereid zijn het afvalprobleem op te lossen, dan zullen we daar via die wegenbouwbedrijven en de leverancier voor moeten gaan betalen. Dat verklaart de druk op het dossier.”
Zembla onthulde eerder dat de top van Rijkswaterstaat de eigen vergunningverleners overrulede door de stort van granuliet in natuurplas Over de Maas onder de noemer ‘grond’ toe te staan. Volgens deskundigen binnen én buiten de overheid is granuliet geen grond, onder meer doordat er een chemisch bindmiddel aan wordt toegevoegd. Daarnaast maken deskundigen zich zorgen dat er een kankerverwekkende stof vrijkomt als het bindmiddel in het water terechtkomt. Zembla heeft betrokken partijen gevraagd om een reactie. Rijkswaterstaat en het ministerie laten weten dat het belang van de asfaltindustrie bekend was, maar geen doorslaggevende rol heeft gespeeld bij het besluit over granuliet. Daarnaast stelt de overheid dat Halbe Zijlstra het besluit alleen heeft bespoedigd, maar dat hij geen invloed heeft gehad op het besluit zelf. Halbe Zijlstra blijft erbij dat hij niet meer gedaan heeft dan het leggen van contact tussen betrokken partijen en dat er geen enkele sprake van druk is geweest.
Zembla – ‘De afvaldump door Rijkswaterstaat, deel 2’. Donderdag 24 september om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO2
Bron: Zembla
cc-foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (55)

watgebeurthier
watgebeurthier17 jan. 2023 - 21:51

Wat er gebeurt (is) bij natuurplas Over de Maas is toch gewoon een milieudelict?Betrokkenen zouden toch juridisch kunnen worden vervolgd?

Break on through
Break on through25 sep. 2020 - 3:04

Hebben we nog niet genoeg asfalt in dit land? Typisch dat Zijlstra in twee jaar tijd tegen de lamp loopt wegens vreselijk liegen. Vind deze overigens op z´n mist net zo erg. Verknallen van leefgebieden en bederven van (drink) water... Knap staaltje overrulen van handhavers ook. Goed dat er zaken zijn als email, whatsapp etc.... Zo zie je maar dat we lobbien voor het grote bedrijfsleven in dit land eigenlijk gewoon helemaal moeten verbieden. Gewoon weer terug naar de staat die een job heeft te doen en daar kunnen ondernemingen (groot en klein) dan gewoon op inschrijven.

Aart van de aap
Aart van de aap25 sep. 2020 - 0:01

https://www.krapuul.nl/nieuws/2751035/corrupte-vvd-er-du-jour-halbe-zijlstra-wie-kent-hem-nog/ De corrupte VVDer van de dag is ( tromgeroffel ) Halve Dweilstra !

Piet Helmons
Piet Helmons24 sep. 2020 - 15:11

Halbe Zijlstra zal niet door VolkerWessels zijn aangesteld vanwege zijn grote kennis van wegenbouw. Oud politici worden aangesteld vanwege hun netwerk in Den Haag en de korte lijnen tot de politici, die de beslissingen nemen. Logisch dus dat Zijlstra zijn invloed gebruikt voor een voor zijn werkgever gunstige beslissing. Wat veel erger is dat de ambtenaren hier vatbaar voor zijn en dat een minister ontkent dat Zijlstra dit heeft gedaan.

2 Reacties
Pater
Pater25 sep. 2020 - 1:38

Precies. Ontstellend hoe makkelijk de ambtelijke top, die van de materie zelf de ballen verstand heeft, voor wat chantage bezwijkt en de eigen regels aan de kant schuift. En je slaat nog iets over: de ambtelijke top heeft de ministers helemaal niet geïnformeerd. Dat is geen excuus voor de leugens van de ministers ook na geïnformeerd te zijn, het is wel een heel kwalijke ontwikkeling, die steeds breder zichtbaar wordt. Het functioneren van de overheid moet een kernpunt worden voor een volgende regering: iedereen mag fouten maken, maar dit gaat richting een onbetrouwbare overheid.

frankie48
frankie4825 sep. 2020 - 8:39

Beste Piet, Hoogstwaarschijnlijk niet, maar die lijntjes zijn vaak nog veel korter, en er zijn altijd maar een paar partij die tegen verandering van de bestaande regels zijn als het om corrupt gedrag binnen deze beroepsgroep gaat. https://www.trouw.nl/nieuws/bolkestein-stopt-lobbywerk-msd~b0206e1f/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

ton14024
ton1402424 sep. 2020 - 15:00

Laat Halbe daar een rondje zwemmen. Aardige ???? kans dat hij zich niet verder kan voortplanten.

Lilian Emma
Lilian Emma24 sep. 2020 - 10:51

De VVD is een criminele partij. Lidmaatschap dient strafbaar te worden gesteld.

Phil2
Phil224 sep. 2020 - 10:19

Sorry hoor, het zal niet de laatste keer zijn dat een oud-bewindspersoon druk uitoefent... Maar wat voor overheidsorganisatie en wat voor ambtenaren heb je in dienst als je je onder druk LAAT zetten door nota bene een ex-minister die Den Haag moest verlaten omdat ie een jokkebrok is?? Driewerf BAH!

Aart van de aap
Aart van de aap24 sep. 2020 - 10:15

Halbe Zijlstra liegen ? Nee, dat kan niet. Dat had ik nooit verwacht van een VVD politicus

harmmeijer
harmmeijer24 sep. 2020 - 10:06

Ook een stokpaardje van de VVD: de publieke omroep minimaliseren. Je snapt natuurlijk wel waarom.

5 Reacties
JasDon
JasDon24 sep. 2020 - 11:11

Te kort door de bocht, de kritiek op de NPO gaat vooral uit naar de entertainment activiteiten.

PVDB2
PVDB224 sep. 2020 - 19:44

Jasdon: Actuele onderwerpen worden vaak op een satirische wijze neergezet zodat het makkelijker word en niet te zwaar. Je kan dit als amusement zien. Als de NPO te succesvol word (kijk naar de kijkcijfers die vooral vooral in het voordeel van de NPO zijn terwijl het juist daar bij de commerciële om draait) en te informatief dan kun je als gevaar gezien worden. Knap eigenlijk gezien het feit dat er keer op keer bezuinigd werd. Wie betaalt bepaald zeggen ze. Zo best eens kunnen dat als je te veel de draak steekt met de VVD bijvoorbeeld dat men vind dat er best nog wat af kan bij de NPO. Geef het volk brood en spelen, niet te veel negatieve informatie over de overheid, bedrijven, politiek. Daarom zijn programma's als Zembla een belangrijk journalistiek programma. Maar ook Zondag met Lubach c.s. die dit soort zaken naar buiten kunnen brengen. Maar ook Medialogica, Radar etc. Wat betreft de echte amusementsprogramma's; daar heb je gelijk in laat dat oppervlakkige gebeuren lekker aan de De Mol en co over. De soaps, de real life shows, talentenshows en welke BN'er nu weer heeft gepoept. Mooi tussen de reclames door. Als dat verplaatst word inclusief presentators en het ingevuld word door programma's die (voormalige) politici en lobbyisten die er dubieuze zaken op na houden en er dus een groot publiek belang is dat het naar buiten komt (want het een roepen, het ander doen of ontkennen) dan is dat een voordeel.

JasDon
JasDon24 sep. 2020 - 21:35

@PVDB Waar zeg ik dat ik Lubach pure entertainment vind? Daar zit ook onderzoeksjournalistiek in. Niks mis mee. TROS pleinfeest editie 43 daarentegen... Voor de rest vind ik je stukje vooral een vertoning van verachtelijk superioriteits denken: "Geef het volk brood en spelen, niet te veel negatieve informatie over de overheid, bedrijven, politiek. " Man man, wat weet jij goed wat het volk nodig heeft.

harmmeijer
harmmeijer25 sep. 2020 - 8:19

@ Jas “Geef het volk brood en spelen,” Deze uitdrukking is een vertaling van een Latijnse uitdrukking: panem et circenses. De bedenker is de Romeinse schrijver Juvenalis (ca. 60-140 n.Chr.). HIj verwees ermee naar gratis voedseluitdelingen en gratis voorstellingen in het circus of in het amfitheater. Juvenalis gebruikte de term brood en spelen sarcastisch. Hij wilde ermee aangeven dat het Romeinse volk oogkleppen ophad voor het verval van het Romeinse Rijk. Zolang er maar brood werd uitgedeeld en spelen werden georganiseerd, was het volk tevreden, en keek het niet verder dan zijn neus lang was. Bron: genootschap Onze Taal

JasDon
JasDon29 sep. 2020 - 7:40

Merel, Ik ken de referentie en lees toch duidelijk de intentie van PVDB in zijn stukje.

Kuifje3
Kuifje324 sep. 2020 - 10:04

Zijlstra loog... de rest heb ik maar niet gelezen. Er staat ergens een deur open, kom we trappen hem nog verder open. Rutte is zijn beste vriend. Dat is dan weer geen leugen.

Snakepit
Snakepit24 sep. 2020 - 9:33

Zijlstra heeft een integriteitsprobleem, eerst liegen over ontmoeting met Poetin en nu dit weer.

1 Reactie
Libertain
Libertain24 sep. 2020 - 14:30

("Zijlstra heeft een integriteitsprobleem") Dan maar meteen die met een burgemeesterschap gaan belonen?

vdbemt
vdbemt24 sep. 2020 - 9:08

Een beetje wegenbouwer heeft in deze tijd, met al die aandacht voor het milieu, een goede en daadkrachtige leugenaar nodig. Daar hebben ze met Halbe Zijlstra een goede aan. Als het uitkomt, kan hij ook zo mooi huilen (dan alleen omdat hij zijn baan kwijt is, niet omdat hij er echt spijt van heeft). Cora van Nieuwenhuizen zal in die sector straks ook een goede baan kunnen krijgen. Zij is een nog betere leugenaar. Zij liegt de noodzaak van de groei van de luchtvaart, met bij herhaling ondeugdelijke MER's en andere onderzoeken, en Luchthaven Lelystad bij elkaar. En is nog altijd in functie.

3 Reacties
Bouwman2
Bouwman224 sep. 2020 - 10:06

Nu heb ik je toch op een jokkentje betrapt, bemt. Je zegt dat Lelystad niet open gaat. Zullen we eens afspreken bij meeting point in de aankomsthal? Je kerkent me aan de bijbel die ik mee heb en waar ik mijn vinger gelegd heb bij de passage over Thoas, je weet wel, de wantrouwende discipel. .

vdbemt
vdbemt24 sep. 2020 - 12:21

Die Bouwman toch. Wáár zeg ik dat Luchthaven Lelystad niet open gaat? Ik zeg dat Van Nieuwenhuizen, om Lelystad maar open te krijgen, de boel bij elkaar liegt en laat liegen. Punt. Meer zeg ik niet. Logischerwijze zou Lelystad niet open moeten gaan. De argumenten klopten al niet vóór Corona. Met Corona zit de zo (wars van de klimaatdoestellingen) door het kabinet gewenste groei er voorlopig helemaal niet in. Het mag duidelijk zijn dat ik zou willen dat de luchthaven niet opengaat. Eerlijkheidshalve (maar daarvoor moet je niet bij de VVD zijn) moet die luchthaven dicht blijven. Maar daar heb ik met geen woord over gerept. Dan nog iets. Van mannen die een bijbel omhooghouden en daar stom naar gaan staan wijzen, krijg ik (ook) een heel misselijk gevoel.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden24 sep. 2020 - 15:04

Bouwman: "Je kerkent me aan de bijbel die ik mee heb... " In Nederland val je daar gelukkig weer mee op. In Brazilië niet, maar het heeft wel een voordeel. Je weet gelijk: die tilt de zaak en stemt op Bolsonaro, dus daar moet je verre van blijven. Als ze goed in het pak zitten moet je sowieso voorzichtig zijn, want dan zijn het meestal politici of ze werken bij justitie en dan ze dus ook corrupt, maar die met de bijbel onder de arm zijn de ergsten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 sep. 2020 - 8:23

Mensen die gemakkelijk liegen doen dat vaker!

Libertain
Libertain24 sep. 2020 - 8:14

("Halbe Zijlstra loog over rol bij doordrukken omstreden granulietstort in natuurgebied.") Blijkbaar was Zijlstra voor de zoveelste keer gewoon in de datsja-stemming die kenmerkend voor hem en zijn VVD Is.

Bert de Vries
Bert de Vries24 sep. 2020 - 8:14

Zijlstra is een vertrouweling van Rutte. Een man op wie je kunt bouwen.

1 Reactie
tomaatnet
tomaatnet24 sep. 2020 - 11:53

Met granuliet

Dehnus
Dehnus24 sep. 2020 - 8:07

En weer een VVDer heh, ja of CDA als het een herenboer was geweest. En Nederlanders maar wijzen naar zuid Europese landen om "corruptie!". Witwassen, vastgoed Mafia en corruptie is in Nederland schering en inslag! Voeg daar wat racisme aan toe, en het electoraat slikt het als koek. Maar goed dit wist elke oude communist wel, deze types zaten vroeger, in den gouden tijden van de herenboer en industrialist, in de kerk al de koek te verdelen met vadertje staat en ome dominee/pastoor. Is niks nieuws aan en was in elk dorp hetzelfde. Tot werkkampen aan toe! Ziehier uw vriendjes SP, tegen de dreiging van het zuiden! Waar je mee omgaat word je besmet!

Tolvandewelvaart
Tolvandewelvaart24 sep. 2020 - 8:06

Een VVDer. Quote Halbe Zijlstra: "We rule this country" Vergeet niet dat het huidige VVD de koers vaart van Ruttes Ronald Reagan.

Satya
Satya24 sep. 2020 - 7:59

Zijlstra vervolgen samen met een paar topambtenaren anders stopt dit nooit. Geen fopstraf maar een jaar of 8. Corruptie moet hard bestreden worden.

8 Reacties
erikbos
erikbos24 sep. 2020 - 8:49

Ik vraag me af wat onder druk zetten in dit geval behelst. Zijlstra mag op zich lobbyen voor zijn bedrijf, of hij iets strafbaars heeft gedaan haal ik niet uit dit verhaal. De rol van de topambtenaren vind ik veel kwalijker, je eigen deskundigen overrulen op deze manier is duidelijk een teken dat je niet thuis hoort op die positie.

Sam V
Sam V24 sep. 2020 - 9:20

@ Satya Wellicht dat uw beeld van dhr Zijlstra al niet positief was, maar waarom hem vervolgen? Welke overtreding/misdaad heeft hij volgens u begaan?

Aart van de aap
Aart van de aap24 sep. 2020 - 10:16

Hij krijgt een boete van tweeduizend euro en word dan op een andere positie geplaatst. Hij krijgt gewoon een ander baantje dan. Nederland, een soort corrupt post soviet unie oostblok land.

Dehnus
Dehnus24 sep. 2020 - 10:18

Gaat niet gebeuren, om het "VOLK!!!!11122EEEN!!!" tegemoet te komen gaan ze wel naar een vluchteling wijzen en hard "OOOOOOOOooooh, zien jullie dat... OOOoooh en dan die Spanjaarden.. oooooh". Maar deze jongens krijgen hooguit een "mag niet hooooor, niet meer doen", terwijl je als uitkeringsgerechtigde or andere midden tot lagere klasse persoon HELE dikke boetes krijgt of gewoon kapot gemaakt word. Zie de hele toeslagen affaire. Die mensen wachten nog steeds o hun geld, en sommige hebben nog steeds de boetes (die hun kapotmaakten) niet terug gekregen. Zo rolt de VVD, SGP en het CDA: Calvinisme.. God haat de armen!

Hakkepuf
Hakkepuf24 sep. 2020 - 15:17

Dit is zo ongeveer precies hetzelfde wat er gebeurde in het Pikmeer. Het beroemde Pikmeerarrest is hier het gevolg van. Hier wordt niemand voor bestraft.

Satya
Satya24 sep. 2020 - 15:59

"De oud-minister van de VVD vraagt de hoogste baas van Rijkswaterstaat, directeur-generaal Michelle Blom, om in te grijpen op het moment dat handhavers van Rijkswaterstaat een onderzoek naar verboden stoffen in het granuliet starten. En als vergunningverleners van Rijkswaterstaat de granulietstort afkeuren zet hij via WhatsApp druk op Blom. Hij schrijft: ‘de granulietzaak leek

Satya
Satya24 sep. 2020 - 16:01

Erik en Sam Dat is aanzetten tot corruptie. Dat lijkt mij voldoende reden voor vervolging.

erikbos
erikbos24 sep. 2020 - 19:53

@Satya "Dat is aanzetten tot corruptie" Zover ik het nu kan beoordelen vraagt hij iets aan de hoogste baas van Rijkswaterstaat, zolang hij daar geen beloning tegenover zet mag hij vragen wat hij wil. Alleen dat de hoogste ambtenaar hem niet direct terugstuurt naar de ambtelijke afdeling die de zaak behandeld, maar die zelfs gaat overrullen is natuurlijk zeer kwalijk. Die ambtenaar moet uit functie worden gezet.

van Dale
van Dale24 sep. 2020 - 7:49

Zo gaat dat in de hoogste kringen. In Wit Rusland is het allemaal zichtbaar als dit wordt bekonkeld en in Nederland doen ze het op een verfijnde manier.

3 Reacties
Tampert
Tampert24 sep. 2020 - 9:59

Denk maar niet dat het in de EU beter is. De lobbyisten lopen de deur plat bij Europarlementariërs om steun te vragen voor de belangen van hun werkgevers. Dat er in de EU nog geen grote restricties zijn opgelegd aan de distributie van tabak en alcohol en voedingsmiddelen met een hoog aandeel vet en suiker die de volksgezondheid in hoge mate aantasten is daar een flagrant voorbeeld van.

Bouwman2
Bouwman224 sep. 2020 - 10:20

Toe maar, doe maar fink. Belarus is een dictatuur en Nederland niet, hoor. Elke vergelijking gaat hinkend verder. Wie vandaag wordt gevierd wordt morgen gekruisigd. E het mgekeerde kan ook. Wees waakzaam, wat je niet verwachten zou komt en wat je verwacht gebeurt niet. Gebruik de toets op jet toetsenbord, helemaal rechts onder aan- naast de SHIFT- eens, die zit er niet voor niets.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden24 sep. 2020 - 14:45

Bouwman: "Belarus is een dictatuur en Nederland niet, hoor." Je vergeet dat Alexander Lukashenko met een meerderheid van 80% is gekozen en het zou me niets verbazen als Trump binnenkort ook, dus waarom Rutte niet? In een democratie blijkt alles mogelijk.

Buitenstaander
Buitenstaander24 sep. 2020 - 7:46

Nou de toon is al gezet met "de VVDer moest zijn..... " Maar los van het feit dat er wel een interpretatie verschil zit tussen 'mensen bij elkaar brengen' en ' druk uitoefenen', waar blijkt dan uit dat hij of VWS daarover per definietie liegen?

8 Reacties
Dehnus
Dehnus24 sep. 2020 - 8:08

Het zijn toch ook altijd VVDers!

Zandb
Zandb24 sep. 2020 - 8:41

Norm Ik citeer: "In dit dossier wordt op alle niveaus niet de waarheid gesproken." "Zijlstra gaat de integriteitsgrens over door op grond van zijn oude contacten als bewindspersoon mensen heel erg onder druk te zetten en daar vervolgens niet de waarheid over te spreken." "Dat is gewoon niet waar. Dat asfalt spuit er in het dossier aan alle kanten uit. De minister * spreekt hier niet de waarheid." * Van Nieuwenhuizen "Zembla onthulde eerder dat de top van Rijkswaterstaat de eigen vergunningverleners overrulede door de stort van granuliet in natuurplas Over de Maas onder de noemer ‘grond’ toe te staan. Volgens deskundigen binnen én buiten de overheid is granuliet geen grond, onder meer doordat er een chemisch bindmiddel aan wordt toegevoegd." "Rijkswaterstaat en het ministerie laten weten dat het belang van de asfaltindustrie bekend was, maar geen doorslaggevende rol heeft gespeeld bij het besluit over granuliet." "Halbe Zijlstra blijft erbij dat hij niet meer gedaan heeft dan het leggen van contact tussen betrokken partijen en dat er geen enkele sprake van druk is geweest." Waarom zou je mensen bij elkaar moeten brengen, wanneer er geen druk hoeft te worden uitgeoefend? Wanneer er 'aanvankelijk dit' werd besloten en naderhand 'dat'?

NoahAmber
NoahAmber24 sep. 2020 - 8:46

@Norm 24 september 2020 at 09:46 Nou de toon is al gezet met “de VVDer moest zijn….. ” Wat is daar mis mee dan? Het is toch een vvd-er

Bert de Vries
Bert de Vries24 sep. 2020 - 9:03

Norm, voor de VVD is integriteit per definitie geen criterium. Bewijzen te over. De daar ooit na de nodige kwesties ingestelde integriteitscommissie heeft na jaren nietsdoen de handen in de schoot gelegd.

vdbemt
vdbemt24 sep. 2020 - 9:09

Misschien uit het uitgebreide rapport, dat jij niet gelezen hebt.

Buitenstaander
Buitenstaander24 sep. 2020 - 13:12

@Zandb Dus in al uw 'opsommerij' wat blijkbaar direct naar Zijlstra moet verwijzen, maar veel meer zegt over VWS, is het enige 'feit;' dat Zijlstra beweert dat het mensen bij elkaar brengen is, terwijl blijkbaar geconsteerd wordt dat het druk uitoefenen is. Nou dan lust ik er nog wel een paar: Wat denk je dat NGO voorzitters doen bij GL of bij ambtenaar vriendjes, of heet dat dan ineens wel 'bij elkaar brengen'. Nee, Zijlstra is voor links NL gefundenes fressen, en dat zie hier ook: Bij de naam Zijlstra en de tekst over de VVD is het subject zonder verdere kennis vd inhoud per definitie schuldig.

Zandb
Zandb24 sep. 2020 - 16:04

Norm Op zijn minst is feit, bijvoorbeeld wat Zijlstra gezegd heeft en wat niet strookt met wat in dit onderzoek geconstateerd is. Bijvoorbeeld: "De oud-minister van de VVD vraagt de hoogste baas van Rijkswaterstaat, directeur-generaal Michelle Blom, om in te grijpen op het moment dat handhavers van Rijkswaterstaat een onderzoek naar verboden stoffen in het granuliet starten." Hoe moet dit nou onder de definitie van "mensen bij elkaar brengen zonder druk uitoefenen" passen? Ik snap dat u Zijlstra blijkbaar graag wilt verdedigen maar het is een onbegonnen zaak, in dit geval. En dat u zich dan nog zwakker maakt wanneer u zichzelf tegenspreekt: "Wat denk je dat NGO voorzitters doen bij GL of bij ambtenaar vriendjes, of heet dat dan ineens wel ‘bij elkaar brengen’, dan kunt u beter de eer aan u zelf houden en met de staart tussen de benen afdruipen.

Karingin
Karingin24 sep. 2020 - 16:57

Er is nogal een verschil tussen het lobbyen door buitenstaanders of door een oud-minister. Als je dat niet ziet, heb je weinig begrepen van de menselijke aard.

Bouwman2
Bouwman224 sep. 2020 - 7:27

Halbe Zijlstra is inmiddels huilend vertrokken en sindsdien spoorloos. Alle pogingen hem te vinden, zoals bladzijden aan bomen zijn op heden mislukt.

Phantom3
Phantom324 sep. 2020 - 7:12

VVDers bewijzen elke keer weer niet te vertrouwen zijn. Toch blijven we massaal op de VVD stemmen.

2 Reacties
Aart van de aap
Aart van de aap24 sep. 2020 - 10:17

Is dat zo ? Of word er met stemmen gesjoemeld ? Ik kijk nergens meer van op. Noem me maar 'conspiracy gekkie' dan. Ik zeg je alleen, ik zou er niet vanop kijken, ik zo niet zo verbaasd zijn als dat ooit aan het licht komt

tomaatnet
tomaatnet24 sep. 2020 - 11:56

De overheid=vvd, heeft toch een voorbeeldfunctie? =slecht voorbeeld doet slecht volgen. Foei.