Joop

Halbe Zijlstra loog én hij verzon een eigen versie van het verhaal

  •  
12-02-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
37350963484_b7f4304959_k
Halbe Zijlstra heeft niet alleen gelogen dat hij bij een ontmoeting met Vladimir Poetin was, hij heeft wat bij die bijeenkomst werkelijk gezegd werd ook nog eens een compleet andere wending gegeven. Dat schrijft de Volkskrant na een verklaring van oud-topman bij Shell Jeroen van der Veer, oftewel de bron die door Zijlstra zogenaamd in bescherming was genomen.
Volgens Zijlstra had Poetin een verhaal afgestoken over een “Groot-Rusland”, waar ook de Baltische staten en Oekraïne toe zouden behoren. En volgens Zijlstra zou Poetin hebben toegevoegd dat Kazachstan ‘nice to have’ was. Voor Zijlstra onomwonden bewijs dat oorlog met Rusland dreigt. Op het VVD-partijcongres in 2016 waarschuwde Zijlstra: ‘Want Groot-Rusland is waar hij naar terug wil’.
Nadat de Volkskrant maandag die leugens ontkrachte gaf Zijlstra toe dat hij er inderdaad niet zelf bij was geweest, maar dat hij die van een bron had – Jeroen van der Veer dus – die hij in bescherming nam. De kern van Zijlstra’s verweer: ja, het was een leugen, maar dat geeft in dit geval niet want ‘de inhoud van het verhaal staat niet ter discussie’. Die mening deelde Mark Rutte die vond dat zijn minister van Buitenlandse Zaken gewoon kon aanblijven.
Nee, zegt Van der Veer zelf tegen de Volkskrant, de inhoud van dát verhaal staat wel degelijk ter discussie. Van der Veer geeft toe dat hij uitgebreid met Zijlstra heeft gesproken over de ontmoeting met Poetin en noemt het ook nog wel ‘logisch’ dat Zijlstra heeft geïnterpreteerd dat Rusland meer invloed wil. Maar Zijlstra zou daar vervolgens zelf een agressieve draai aan hebben gegeven. Poetin zou vooral over een Groot-Rusland hebben gesproken binnen de historische context. En het gedeelte over Kazachstan is zelfs helemaal niet afkomstig van Van der Veer.
Nadat de Volkskrant Zijlstra ontmaskerde , zou de VVD’er de krant hebben verzocht niet de naam van Van der Veer te onthullen, omdat zowel de oud-topman als Shell daarmee in de problemen zouden komen. Van der Veer zelf bevestigde dat hij inderdaad de bron was, maar vroeg de krant dit “off the record” te houden. Volgens de Volkskrant -hoofdredacteur Philippe Remarque is het aan Halbe Zijlstra te wijten dat de namen nu wel worden genoemd:
Nu minister Zijlstra zelf heeft onthuld dat de Volkskrant met de bron heeft gesproken, en ons contact met hem ook nog opvoert als bewijs dat hij Poetins woorden correct heeft weergegeven, zijn wij gedwongen alles openbaar te maken.
Dinsdag wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over de leugens van de VVD-minister.
Update 12.30 Zijlstra zou woensdag een bezoek brengen aan Moskou. Dat bezoek wordt volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken ‘overschaduwd’ door een ‘ongekende anti-Russische campagne in de Nederlandse media’. Het ministerie noemt verder geen voorbeelden, noch gaan het ministerie in op vragen van de Volkskrant over de leugens van Zijlstra.
VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff wil tot het debat in de Tweede Kamer niets zeggen over de kwestie. “Er is vanmiddag een debat en tot die tijd zeg ik niets”, aldus Dijkhoff. Premier en VVD-leider Mark Rutte stond in eerste instantie nog vierkant achter Zijlstra. Volgens Rutte kon Zijlstra gewoon aanblijven: dat hij had gelogen over zijn aanwezigheid was weliswaar “onverstandig”, maar de inhoud klopte volgens Rutte wel. Nu ook zijn uitleg niet blijkt te kloppen, is het de vraag of Rutte van mening verandert.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (84)

Dr. No
Dr. No13 feb. 2018 - 15:58

De verdediging die Zijlstra vanavond voert is al gelekt: 'ik praat nu eenmaal graag over ditjes en datsja's.'

OlavM
OlavM13 feb. 2018 - 13:58

Het te verwachten vervolg: https://nos.nl/artikel/2216927-russische-ambassade-uit-felle-kritiek-op-nederland.html

3 Reacties
OlavM
OlavM13 feb. 2018 - 13:59

Zie de tekst: http://content1a.omroep.nl/urishieldv2/l27m4432b49d5211f82d005a82ef35000000.c5c82f306e9c4ec2212655f9338c92ba/nos/docs/130218_ambassade.pdf

OlavM
OlavM13 feb. 2018 - 14:21

Elementair citaat: “The attempts to attribute to Russia “greatpower ambitions” and the desire to recreate “the Soviet Empire” do not hold up against any criticism. This can only be heard from those who are interested in presenting Russia as an enemy and who under the pretextof the notorious “Russian threat” keep pushing NATO military infrastructure eastwards, therefore consciously provoking military confrontation.”

bob b.
bob b.13 feb. 2018 - 15:19

Poetin zou Poetin niet zijn als hij deze kans liet liggen. Het is scoren voor open doel. Maar de boodschap is duidelijk, Zijlstra kan beter aftreden. Hij zal niet langer gezien worden als een geloofwaardige onderhandelaar. En dat klopt. Iedere hoop op een kleine draai, als is het maar achter de schermen, als het gaat om de overduidelijke rol van de Russen in het MH17 drama lijkt hiermee kleiner te worden.

Hiltermann
Hiltermann13 feb. 2018 - 13:55

Zijlstra kan feitelijk opruiing ten laste worden gelegd. Hij zet Nederland en andere landen op tegen Rusland. De inhoud van de toespraak van Poetin is door hem opzettelijk vervalst om een anti Russische stemming op te roepen in de beste traditie van de koude oorlog. Kan zo iemand Nederland in het buitenland vertegenwoordigen?

1 Reactie
bob b.
bob b.13 feb. 2018 - 15:48

Dat is weer het andere uiterste. En overduidelijk gekleurd. Idolaat bijna. Je hoeft echt niet anti Russisch te zijn om te zien wat Rusland doet: het verstoren van het machtsevenwicht. Waarom denk je dat ze Trump in de val hebben laten lopen door het opzetten van contacten tussen hem en de Russen? Dat was niet om hem aan de macht te helpen, dat deden anderen. Het was om hem te compromitteren. Waarom denk je dat Rusland Noord Korea helpt met de technologie en onderdelen voor raketten die door Joezjmasj in het door rebellen bezette Oost Oekraïne worden geleverd? Zou dat misschien een reden kunnen zijn dat Rusland zo graag vaste voet wilde hebben in dat deel van het land? Joezjmasj was vroeger de hofleverancier van de krachtige motoren voor de Russische raketten. En deskundigen zeggen dat het om dezelfde soort aandrijving gaat. Die raketten leveren Rusland natuurlijk veel geld op. En dat kunnen ze goed gebruiken nu de economie steeds verder op zijn gat ligt.

OlavM
OlavM13 feb. 2018 - 13:55

@ redactie Joop: [Dat bezoek wordt volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken ‘overschaduwd’ door een ‘ongekende anti-Russische campagne in de Nederlandse media’.] Het gaat hier natuurlijk om het RUSSISCHE ministerie van buitenlandse zaken!

Het zwarte Schaap
Het zwarte Schaap13 feb. 2018 - 13:48

Mijn God wat ben ik U dankbaar voor dit geschenk uit Uw Hemel. Als iedereen in Nederland nu nog niet wakker is en zich realiseert door welke liegende en duistere kliek wij al generaties lang worden geregeerd, dan zijn die werkelijk hersendood en verloren. Allereerst een ontiegelijk groot compliment voor de Volkskrant! Deze krant zou de Pullitzer prijs moeten krijgen voor de ontmaskering van het corrupte VVD imperium. Een Zijlstra die eerst nog als een psychopaat staat te liegen door te zeggen dat hij zij "bron" wil beschermen... En deze bron die vervolgens zelf naar voren treed en zegt dat Zijlstra andermaal dik staat te liegen dat ie barst en daarmee ook tegelijk aantoont dat Rutte zijn neus weer eens flink uit de kluiten groeit. Kazachstan werd helemaal niet genoemd door van der Veer immers. Ik heb niet veel op met multinationals maar vander Veer verdiend de warme douche van Tros Radar of geef hen ter plekke een lintje. Man wat is dit voer voor Youp van t Hek die alvast de complete conference van 2019 al kan schrijven op basis van het leugenverhalen van een stel VVD criminelen. Ik zou zeggen Openbaar ministerie pak die leugenaars op en zet ze voor tig jaar op water en brood

1 Reactie
OlavM
OlavM13 feb. 2018 - 15:33

@ Het zwarte Schaap: Een veer in de kont van Van der Veer lijkt me toch echt iets te veel van het goede. En het babylijkje was al lang begraven, ware het niet dat het alsnog uit de kast is komen vallen door Zijlstra’s eigen tomeloze ambitie om perse minister van buitenlandse zaken te worden.

Cliff Clavin
Cliff Clavin13 feb. 2018 - 13:48

Waarom zal Zijlstra niet aan kunnen blijven? - hierom: hij zal, mocht hij door een Godswonder de debatten kunnen overleven, dan nog drieëneenhalf jaar Minister van Buitenlandse zaken zijn. Hij zal dan nog vele keren dingen uit moeten leggen, verantwoording af moeten leggen, en vooral: verslag moeten doen van zijn ontmoetingen met belangrijke buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. En elke keer zal hij onwillekeurig zinnen beginnen met frasen als deze: "Tijdens mijn vertrouwelijke ontmoeting met president X zijn mij de volgende plannen duidelijk geworden... "Na mijn gesprek met minister Y kan ik U nu in detail uitleggen wat zijn kabinet als Nederlands handelspartner in gang wil zetten... "Door het onderhoud met staatssecretaris Z van defensie heb ik de zekerheid gekregen dat onze wapenexport naar het land jaarlijks fors kan groeien, omdat de aanwendingen van dat materiaal alleen in verdedigende zin gezien moeten worden." Of nog erger: hij moet de Kamer overtuigen: "Gelooft U me op mijn woord... "U kunt er staat op maken dat... "De waarheid gebiedt me te zeggen dat... En bij elk van mijn voorgegeven situaties zal driekwart van de Kamer besmuikt achter opgeheven hand lachen, of inwendig grinniken. Ik acht een slappe lach hier of daar zeker mogelijk. En op straat zullen de mensen hem achter zijn rug openlijk uitlachen.

2 Reacties
OlavM
OlavM13 feb. 2018 - 14:37

@ Cliff Clavin: [.....hij zal, mocht hij door een Godswonder de debatten kunnen overleven, dan nog drieëneenhalf jaar Minister van Buitenlandse zaken zijn.] Het past meer in de VVD-traditie dat hij dan over een volgende hobbel zou gaan struikelen. (Denk aan Opstelten, Teeven, Van der Steur, enz.]. En wat nog ernstiger is dan een "slappe lach" in de Tweede Kamer: al dan niet "besmuikte" opmerkingen van bewindslieden en diplomaten uit andere landen.

Cliff Clavin
Cliff Clavin13 feb. 2018 - 17:01

@ OlavM - goede opmerkingen. En ha ja, die buitenlandse gasten zouden hun lol niet opgekund hebben...

7anpau1
7anpau113 feb. 2018 - 12:30

Iedereen snapt dat het een enorm verschil maakt of je bepaalde wetenschap uit eigen waarneming hebt of van horen zeggen. Iedereen, behalve Zijlstra kennelijk. Dat maakt hem ongeschikt als minister.

OlavM
OlavM13 feb. 2018 - 11:51

Frits Bolkenstein, geciteerd in de Volkskrant vandaag: "Hij is een buitengewoon bekwaam minister, alleen past dit helaas niet in dat beeld." Tsja, de VVD is een buitengewone partij met een buitengewoon bekwame premier, alleen passen al die gedwongen afgetreden ministers en staatssecretarissen helaas niet in dat beeld.....(Zullen we maar zeggen).

1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin13 feb. 2018 - 15:26

@ OlavM - haha, mooi gezegd. Dat 'buitengewoon bekwaam' is er nog op geen enkele manier uitgekomen, waar Bolkestein dat op baseert is me een raadsel. Dus: welk voor beeld, eigenlijk? Er is helemaal geen beeld, meneer Frits. Die lui leven echt in dromenland. Eentje waarin alle VVD-notabelen altijd excellent zijn, de allerbesten in hun vak, ons land opstoten in de vaart der volkeren, altijd schijnt de zon bij deze partij, we hebben het over de helden van deze tijd. Alleen past er met zorgwekkend hoge frequentie heel veel heel ergs en heel onwettigs niet in dat beeld. Welk beeld?

HarryD2
HarryD213 feb. 2018 - 11:47

Pechtold: ‘Ik waardeer zijn openhartigheid. Ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet.’ Was dit niet de man die in het afgelopen landelijke lijsttrekkersdebat over Amsterdam samenwerking met FvD uitsloot vanwege racistische en discriminerende uitspraken? Ik vraag me af wat Pechtolds reacties waren geweest als Wilders vandaag zou twitteren: ‘ik moet de eerste Marokkaan nog tegenkomen die zijn eigen geld eerlijk verdient’. Of is racisme en discriminatie (en nepnieuws) alleen voorbehouden aan PVV en FvD?

Jan Willem de Boer3
Jan Willem de Boer313 feb. 2018 - 11:32

Begrijp ik het nu goed dat het Nederlandse buitenlandbeleid m.b.t. Rusland gebaseerd is op een verkeerde interpretatie van een hear say verhaal van de CEO van de Koninklijke? Dus naast een douceurtje van €1,4 miljard bepaald de Shell, of manipuleert want nooit de verkeerde interpretatie aangekaart, het buitenland beleid. Zijlstra weg, maar ook Rutte en Ollongren met hun foutieve uitspraken, ja maar het verhaal staat.

1 Reactie
Bobby de Bouwer
Bobby de Bouwer13 feb. 2018 - 12:02

Het is gelogen en het klopt niet, maar voor de VVD geldt: "het verhaal staat".

Dinglish
Dinglish13 feb. 2018 - 11:28

Onder Reagan werd Perception Management gecreeerd. Perception Management werd geperfectioneerd onder Blair en Bush. Momenteel is de rage "Fake News". Er wordt al decennia door politici heel bewust als beleid tegen burgers gelogen. Tot op heden hebben burgers alle leugens geslikt en af en toe een kleine politicus afgestraft. Pas wanneer burgers deze leugens, de grote zoals de illegale oorlog in Irak, tot de kleine, Zijlstra's aan of afwezigheid in Putin's dasja, niet meer accepteerd en verandering eist kan er pas heel voorzichtig de geloofwaardigheid in politiek opgebouwd worden. Dat deze geloofwaardigheid wordt opgebouwd is vooral nu essentieel. Deze documentaire van Adam Curtis laat perfect zien hoe lang en grof burgers nu zijn gemanipuleerd en toegelogen zijn. https://www.youtube.com/watch?v=9aLQPNPlK5M

1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin13 feb. 2018 - 12:43

@ Dinglish - dank voor je reactie. Het doet me goed dat Adam Curtis weer eens genoemd wordt, een begaafd documentairemaker.

Peterrr3
Peterrr313 feb. 2018 - 11:09

Ik hoop echt dat de VVD achter Halbe Zijlstra blijft staan. Hij heeft toch niets gedaan wat botst met de principes van de VVD?

1 Reactie
Libertain
Libertain13 feb. 2018 - 16:50

Dit optreden zal zeker binnen de VVD een erelidmaatschap voor Zijlstra opleveren.

Lucas Reinhoud
Lucas Reinhoud13 feb. 2018 - 11:04

Liegen , bedriegen, halve waarheden. Alles was geoorloofd om dat Oekraine verdrag erdoor te krijgen.

Paul Dijkstra2
Paul Dijkstra213 feb. 2018 - 10:47

Dat Putin gedemoniseerd wordt is een algemene houding in o.a. Nederland. Halbe vormt daarop geen uitzondering. Het gevolg van de leugens, niet onderbouwde beschuldigingen en het weglaten van de Russische kant van het verhaal leiden alleen maar tot meer oorlog in de wereld. Dat is mijns inziens hét punt in deze kwestie.

1 Reactie
Klaas Punt
Klaas Punt13 feb. 2018 - 11:50

Paul, dit is ook mijn angst.

Maghetweten
Maghetweten13 feb. 2018 - 10:39

De versie van vd Veer kunnen we in deze ook niet geloven. Hij heeft er alle belang bij de boel af te zwakken voor hem persoonlijk en voor voormalig werkgever Shell. Zij hebben alleen belang bij zo goed mogelijke verhoudingen met Rusland. Dus het verhaal zal wel kloppen maar Zijlstra was er niet bij.

1 Reactie
OlavM
OlavM13 feb. 2018 - 13:47

@ Maghetweten: [Dus het verhaal zal wel kloppen maar Zijlstra was er niet bij.\ Geen enkel bewijs voor, dus een slag in de lucht.

JanVG2
JanVG213 feb. 2018 - 10:17

Dit is wat ingewikkelder. Zijlstra heeft gelogen over zijn aanwezigheid. Feit! Van der Veer zegt dat Zijlstra's interpretatie (!!) van wat van der Veer hem verteld heeft niet klopt, naar ZIJN mening! Van der Meer zegt dat naar zijn mening Poetin sprak in "historische " zin, maar geeft vervolgens ook toe dat Zijlstra's interpretatie - op basis van wat van der Veer had gezegd - "logisch " was. Dus van der Veer geeft hier aan dat hij zelf dat "historische" element niet erg benadrukt heeft in zijn weergave van de Poetin uitspraken. Let ook op dat van der Veer bijvoorbeeld over Kazakhstan-uitspraak niet zegt dat hij het niet gezegd heeft, maar dat hij het zich niet herinnert - hij DENKT dat hij zoiets niet zou hebben gezegd. Bijkomstig probleem: van der Veer is een Shell-man. Shell en Poetin hebben een geschiedenis. Poetin heeft Shell miljarden gekost omdat Shell niet precies deed wat Poetin wou! Pas toen van der Veer zelf met de hand aan de pet excuses aanbood en beloofde braaf te zijn, kreeg Shell iets van zijn investeringen terug. De kans dat deze man iets negatiefs over Poetin publiekelijk voor zijn rekening wil nemen is klein, HEEL klein! Want de link met Shell is er nog steeds - ook in de ogen van Poetin -, ondanks dat hij geen topman meer is en niet meer in het bestuur zit. Kortom, Zijlstra loog over zijn aanwezigheid en zijn bron zegt dat hij het niet zo BEDOELD heeft als Zijlstra het vertelt, maar dat Zijlstra's versie wel logisch was op basis van wat hij had verteld ... De bron is ook niet onafhankelijk, maar indirect afhankelijk van Poetin en co. Ergo, wat er gezegd is door Poetin weten we niet. Wat van der Veer gezegd heeft weten we niet. Het enige dat we weten is dat Poetin over Groot Rusland mijmerde, in het verleden en wellicht meer ... Wat betekent dit alles voor Zijlstra? Hij is dom en een beetje te ijverig zichzelf op de voorgrond te plaatsen. Is het voldoende om ministers te ontslaan? Vroeger niet. Hedentendage denkt men veel meer zwart-wit. Je bent goed of je bent fout! Grijs bestaat niet meer - hoewel iedereen grijs is. Ik vermoed dat hij moet gaan. Wellicht kan hij bij Shell aan de slag :-)

4 Reacties
Muxje3
Muxje313 feb. 2018 - 11:59

Wat Poetin werkelijk gezegd heeft en wat van der Veer daar van maakte doet er niet eens zo heel veel toe. Dat Zijlstra deze informatie, die hij uit tweede hand heeft ontvangen en niet heeft kunnen controleren op waarheid, zo naar buiten heeft gebracht is buitengewoon onverantwoordelijk. Zeker omdat die informatie - volgens zijn eigen zeggen "een belangrijk geopolitiek verhaal" - mogelijk grote invloed op onze buitenlandse betrekkingen gehad zou kunnen hebben. Is dat voldoende om een minister naar huis te sturen? Ik ben er niet zo'n fan van om ze voor elk wissewasje de wacht aan te zeggen. Zijlstra heeft gelogen over een ontmoeting met een wereldleider, en negatieve informatie uit tweede hand over deze leider verspreid, met potentieel grote gevolgen. Als hij een andere portefeuille zou hebben zou dat er niet zoveel toe doen, maar in dit geval gaat het om een minister van buitenlandse zaken. In die hoedanigheid lijkt hij mij wel wat teveel beschadigd.

OlavM
OlavM13 feb. 2018 - 13:45

@ JanVG: [Is het voldoende om ministers te ontslaan? Vroeger niet.] Nou, liegen is door het parlement altijd al als een "doodzonde" beschouwd. Het hangt natuurlijk telkens van het concrete geval en de context af, hoe zwaar iets weegt. Mij dunkt, dat in dit geval de consequenties nogal ernstig zijn. (Zie verder hieronder mijn reactie op Onruststoker).

Hiltermann
Hiltermann13 feb. 2018 - 14:07

Wat kan de werkelijkheid na verloop van jaren toch merkwaardige vormen aannemen. Shell had een overeenkomst met Gazprom om olie en gasvelden te zoeken en te exploiteren in Rusland. Naar goed Russisch gebruik werd de lopende overeenkomst opengebroken door Gazprom en wel in het voordeel van Gazprom. Gazprom de opbrengst, Shell de kosten. Dan sta je als onderneming voor een patstelling. Weglopen betekent een totale afschrijving van de investering. De enige oplossing door middel van overleg met de |russen een compromis zoeken. Onderhandelen met een pistool op de borst gericht. Van der Veer had er toen als president directeur van Shell geen enkel belang bij de Russen tegen zich in te nemen. Dat zou schadelijk zijn voor Shell en voor hem. De kans dat hij zijn ontmoeting met Poetin zou hebben beschreven zoals Zijlstra die later bekend maakte is uitgesloten.

JanVG2
JanVG213 feb. 2018 - 16:19

@Hilterman Niet publiekelijk!, maar we hebben het hier over een privé-achtig gesprek. Daar is het aannemelijk dat van der Veer meer zegt dan in het openbaar - en dat hij ook in het openbaar dat min of meer zal ontkennen. Het is opvallend hoe omzichtig van der Veer spreekt over dat gesprek met Zijlstra. Nogmaals, wat er echt gezegd is weten we niet, zullen we nooit weten ...

Onruststoker
Onruststoker13 feb. 2018 - 9:33

"Halbe Zijlstra heeft niet alleen gelogen dat hij bij een ontmoeting met Vladimir Poetin was, hij heeft wat bij die bijeenkomst werkelijk gezegd werd ook nog eens een compleet andere wending gegeven" Het eerste klopt, het tweede komt uit een enkele bron, dat hoeft niet te kloppen. Aannemelijk is zelfs dat de topman van Shell, een belangrijke handelspartner van Rusland, een vriendelijker versie van het verhaal wil weergeven. Als we Zijlstra niet vertrouwen, waarom zeggen we dan op besliste toon dat Van der Veer wel te vertrouwen is? Ik zie het kamerdebat met interesse tegemoet, en ik denk dat Zijlstra er beter uit gaat komen dan de media nu hijgerig verklaren. Maar ik denk ook dat hij weg moet, dat wel. Een man als Lavrov maakt gehakt van Zijlstra.

2 Reacties
OlavM
OlavM13 feb. 2018 - 13:39

@ Onruststoker: Dat zijn ook alleen maar veronderstellingen van jou. Het is juist veel onaannemelijker, dat Poetin de beweerde agressieve uitingen überhaupt zou hebben gedaan tegenover een vooraanstaand westers persoon, zoals alle echte Ruslandkenners tot nu toe ook zeggen. Dus Van der Veer is geloofwaardiger dan Zijlstra. Maar eigenlijk doet dat er helemaal niet eens toe. Zijlstra heeft Nederland immers in een precaire positie gebracht: nepnieuws, MH17, en zo. Hij had natuurlijk nooit zo’n verhaal in de openbaarheid moeten ophangen. Als hij minister van putjesscheppen was geweest, was er niet zo veel aan de hand geweest, natuurlijk.

Onruststoker
Onruststoker13 feb. 2018 - 19:02

"Het is juist veel onaannemelijker, dat Poetin de beweerde agressieve uitingen überhaupt zou hebben gedaan tegenover een vooraanstaand westers persoon" OlavM, middels een veronderstelling vertel je mij dat ik alleen maar veronderstellingen doe.

Poezenmens
Poezenmens13 feb. 2018 - 9:04

Doet me denken aan puberaal stoerdoenerij https://youtu.be/Rr3iVS3sP2

1 Reactie
Poezenmens
Poezenmens13 feb. 2018 - 9:10

Deze dan: https://m.youtube.com/watch?v=Rr3iVS3sP2s&feature=youtu.be

Break on through
Break on through13 feb. 2018 - 9:00

Tjonge jonge. Zo werkt dat dus bij de VVD. Een verhaal verzinnen op basis van gesprek/geschiedenis. Er een lading aan geven die echt nergens op slaat maar waar je de rechtse (angstige) meute wel lekker bang mee maakt. En als het uit komt dat je een verzonnen verhaal hebt staan afsteken daar ook weer een eigen draai aan geven zodat je hier ook weer enigszins positief uit komt.... M.a.w. bij de VVD liegen ze net zo lang tot het onhoudbaar word. Met als ultieme uitvlucht een tv interview waar ze hun kinderen bij betrekken!

gravin2
gravin213 feb. 2018 - 8:55

ontkrachtTe

H.Witte
H.Witte13 feb. 2018 - 8:34

Een duidelijker voorbeeld dat rechts in binnen- en buitenland de koude oorlog wenst aan te wakkeren, ter eer en meerdere glorie van de heersende machten en krachten en in het belang van de verdeel en heers politiek kan niet gegeven worden. Dank aan domme Zijlstra. Misschien dat rechtse stemmers nu gaan door hebben dat daar waar het om ontspanning en wereldvrede gaat ze op rechts niks te zoeken hebben.

1 Reactie
spoorsloper
spoorsloper13 feb. 2018 - 11:33

"Misschien dat rechtse stemmers nu gaan door hebben dat daar waar het om ontspanning en wereldvrede gaat ze op rechts niks te zoeken hebben." Maar als je pvv stemt ben je een Poetin-lover...

msj_meijerink
msj_meijerink13 feb. 2018 - 8:29

Tja jochie: nu je ruggengraat en consequent vvd-gedrag tonen. Ybeltje moest gaan, Anouska moest gaan, Ivo moest gaan, Ard moest gaan, Fred moest gaan, Frans moest gaan, dus nu ook: Halbe gaat!

vdbemt
vdbemt13 feb. 2018 - 7:59

En dan met volle overtuiging bij een VVD-congres dat verhaal presenteren. Wat voor mens ben je dan?

4 Reacties
Bobby de Bouwer
Bobby de Bouwer13 feb. 2018 - 10:01

Ja inderdaad, gewoon rustig voor 400 man een gelogen verhaal vertellen. Die man is ziek in zijn hoofd.

Libertain
Libertain13 feb. 2018 - 10:50

neoliberaal politicus

Onruststoker
Onruststoker13 feb. 2018 - 13:50

Libertain, jij denkt dat liegen een exclusief "neo-liberale" eigenschap is?

Libertain
Libertain13 feb. 2018 - 16:51

Zijn VVD anders?

west012
west01213 feb. 2018 - 7:32

Intussen spreken coalitiepartijen nieuw verdedigingslijn af: "Oke Poetin heeft het niet gezegd maar hij had het kunnen zeggen."

1 Reactie
OlavM
OlavM13 feb. 2018 - 13:23

@ west01: Ja, en als hij het niet had kunnen zeggen, zou hij het zeker en vast hebben gedacht.....En als hij dat toch niet had gedacht, zou hij het zeker en vast hebben kúnnen denken..... :)

Libertain
Libertain13 feb. 2018 - 7:26

Zijlstra op de foto bovenop: " Ik keek hem recht in zijn ogen en hei zei..."

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 feb. 2018 - 7:24

Kunnen we niet meteen heel de VVD opdoeken? Bespaart een hoop energie!

mjansen2
mjansen213 feb. 2018 - 7:08

Zijlstra moet weg, totaal ongeloofwaardig geworden en moet ons vertegenwoordigen in het buitenland.... Allemaal erg onhandig, geen diplomaat waardig . Ik vind het zorgelijk dat het politieke klimaat zodanig is dat onze huidige politici (waaronder Zijlstra) blijkbaar zich vrij voelen om feiten te verdraaien om de publieke (en parlementaire) te manipuleren op zo'n naieve manier. Blijkbaar is men gewend dat iedereen alles maar voor zoete koek slikt! En het doel heiligt de middelen hier absoluut niet....Rutte kan wel vergoelijkend vertellen dat Zijlstra met zijn verhaal zijn bron wilde beschermen ;dit maakt het alleen maar erger....

Phil2
Phil213 feb. 2018 - 6:39

Hoe misselijkmakend dit allemaal is, is omdat de ene VVD-er (hete aardappel Jeroen vd Veer, ex-Shell topman) de andere (Zijlstra) in een verdacht daglicht stelt... Zou je zeggen: mooi. Maar reken maar dat het Shell met z'n miljardeninvesteringen in Rusland, totaal niet uitkomt dat de relatie met Poetin in gevaar komt met Zijlstra's koude oorlogstaal. Shell en BP riskeren al dat de Amerikanen investeringen in Russische energieprojecten op de blacklist zetten... Zijlstra moet weg, is totaal niet geloofwaardig meer. Wie weet waar Zijlstra's echte motieven vandaan komen? Mij vooralsnog een raadsel.

2 Reacties
Onruststoker
Onruststoker13 feb. 2018 - 9:35

Ik ben het helemaal met je eens, Phil, de media reageren bijzonder hijgerig, en velen lopen conclusies te trekken op onvoldoende gegevens.

OlavM
OlavM13 feb. 2018 - 13:11

@ Phil: Je kan niet zo maar beweren dat Van der Veer Zijlstra in een slecht daglicht stelt. Het is eerder zo dat Zijlstra hoe dan ook Van der Veer in een moeilijk parket heeft gebracht, want wat Poetin ook in werkelijkheid wel of niet in 2006 zou hebben gezegd, Zijlstra had natuurlijk nooit zo'n verhaal in de openbaarheid moeten ophangen.

Eric Minnens
Eric Minnens13 feb. 2018 - 3:24

34 gouden plakken in Sotsji? Van wie heeft Halbe dat horen zeggen? Zijstra, de zelfbenoemde diplomaat. Hij kwam, zag niks, en moet ze nu alle 34 inleveren.

[verwijderd]
[verwijderd]13 feb. 2018 - 2:00

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Zandb
Zandb13 feb. 2018 - 7:35

gerrit Daarin onderscheiden politici zich in niets van u of mij. Maar ik neem aan dat, wanneer u er achter komt dat ik benadeel door te liegen, dat u dan misschien niet zo verbaasd bent maar dat u dat niet accepteert. Maar ik kan me vergissen, natuurlijk.

Wat?
Wat?13 feb. 2018 - 9:06

Politici liegen dus waarom verontwaardigd zijn toch?

OlavM
OlavM13 feb. 2018 - 12:15

@ Wat?: De verontwaardiging gaat niet zozeer alleen om het feit van het liegen op zichzelf, maar om de precaire positie waarin Zijlstra Nederland hierdoor heeft gebracht. Je weet wel: nepnieuws en MH17 en zo. Als hij minister van putjesscheppen was geweest, was er niet zo veel aan de hand geweest, natuurlijk.

OlavM
OlavM13 feb. 2018 - 0:28

Het is een volslagen démasqué. Afgezien van de leugenachtigheid van Zijlstra, die hij tot op het uiterste heeft volgehouden (waardoor de Volkskrant zich dus genoopt zag volledig openheid van zaken te geven), is het volslagen gebrek aan vereist beoordelingsvermogen (met betrekking tot hoe ver je de waarheid kan verdraaien en de waarschijnlijkheid dat iets onder de pet kan blijven) op zich al een dwingende reden om hem zijn congé te geven, als hij niet uit eigen beweging opstapt. Nederland staat er weer eens gekleurd op.....

1 Reactie
Libertain
Libertain13 feb. 2018 - 7:24

Zorgwekkende ontwikkeling, gezien de professionele loopbaan van deze persoon. Je zou haast de conclusie ervan kunnen trekken dat zijn enige sterke punt, verzonnen verhaaltjes vertellen, naast hard op de partijdiscipline hameren - de enige basisvereiste is om in ons land op allerlei hoge functies terecht te kunnen komen.

Piet de Geus
Piet de Geus12 feb. 2018 - 23:53

"Poetin zou vooral over een Groot-Rusland hebben gesproken binnen de historische context." En dat Poetin zichzelf graag een grootse rol in die historie ziet krijgen, is bepaald geen nieuws. Zijn dromen op dat gebied zijn meer dan bekend. Dus als hij er zelf bij was geweest, dan was dat niet eens zo'n merkwaardige interpretatie van de woorden van Poetin. Alleen was Zijlstra er niet bij en dan moet je niet doen alsof jouw interpretatie hetzelfde is als de woorden van degene die er wel bij was.

4 Reacties
Uilenspiegel
Uilenspiegel13 feb. 2018 - 8:33

Piet kent Putin persoonlijk :)

Wat?
Wat?13 feb. 2018 - 9:12

Het is dus allereerst helemaal niet duidelijk wat Poetin wel of niet heeft gezegd. De verdraaiing van de leugen was zo erg dat de Volkskrant ook dat moest rechttrekken. Ook kan Poetin het ipv. in een historisch context in een economisch context genoemd hebben. Greater Russia kan misschien wel gewoon de handelssfeer zijn geweest waar Rusland zich het meest op focust. Poetin kan ook gedoeld hebben op een gebied waar de Russische cultuur domineert. Dit staat allemaal buiten kijf. We zijn een leugen aan het ontleden alsof het gezegde daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Dat is dus het gevaar van leugens, we gaan er mee aan de haal alsof er waarheid in kan zitten. Het gaat niet om wat Poetin wel of niet bedoeld kan hebben maar dat Zijlstra gewoon vier jaar lang heeft gelogen en daarbij mogelijk de banden met Rusland dan wel onze perceptie van Rusland en Poetin heeft aangetast.

OlavM
OlavM13 feb. 2018 - 12:07

@ Piet de Geus: Tot nu toe hebben, voor zover ik heb gelezen en gehoord, álle serieuze Ruslandkenners gezegd dat het buitengewoon onwaarschijnlijk, of zelfs praktisch onmogelijk is, dat Poetin zijn aan hem toegeschreven aspiraties openlijk zou delen met hooggeplaatste personen uit het westen. Dat is niet minder dan uiterst aannemelijk.

Piet de Geus
Piet de Geus13 feb. 2018 - 18:23

"dat Poetin zijn aan hem toegeschreven aspiraties openlijk zou delen met hooggeplaatste personen uit het westen" Tegelijkertijd interpreteren alle kremlinwatchers zijn woorden hetzelfde. Inclusief Van der Veer overigens, die herkende zich alleen niet in een bijzaak maar was het wel eens met de algemene interpretatie van Zijlstra.

Jaap12342
Jaap1234212 feb. 2018 - 23:31

Klonk al erg geloofwaardig. Poetin, n.b. voormalig KGB spion, ontvouwt z'n invasieplannen voor de komende jaren aan een VVD wethouder uit Utrecht, en verleent hem daar mee unieke (unieke hier in de zin van enige) buitenland ervaring, de enige basis voor z'n geschiktheid voor het ambt van minister van Buitenlandse Zaken.

1 Reactie
OlavM
OlavM13 feb. 2018 - 12:01

@ Jaap1234: VVD-wethouder? VVD-gemeenteraadslid! (Zijn vrouw is wel wethouder in Utrecht geweest).

Hanvander Horst
Hanvander Horst12 feb. 2018 - 22:20

Halbe Zijlstra brengt met zijn leugens nu ook Rutte in verlegenheid. Dit kost hem de kop. Bedrijfsleven kan hij ook vergeten nu hij Jeroen van der Veer net zo goed in moeilijkheden heeft gebracht.

4 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus13 feb. 2018 - 7:54

"Bedrijfsleven kan hij ook vergeten nu hij Jeroen van der Veer net zo goed in moeilijkheden heeft gebracht." Wij waren niet bij de gesprekken tussen Zijlstra en Van der Veer. Laten we er nu, for arguments sake, eens vanuit gaan dat Van der Veer niet de waarheid spreekt maar met hand en tand de belangen van Shell in Rusland verdedigd, want die zijn niet onaanzienlijk. Dus zodra de vinger niet op Zijlstra maar op hem gericht is, ontkent hij glashard wat hij Zijlstra heeft verteld over die bijeenkomst in de datsja van Poetin. Dan wordt Zijlstra toch mooi in het pak genaaid door een van de bedrijven die net nog 1,4 miljard per jaar cadeau hebben gekregen en wier belangen in Groningen zijn partij ook al heeft behartigd zolang dat kon.

MomentInFocus2
MomentInFocus213 feb. 2018 - 9:25

Het Teflonmannetje Rutte wist allang dat het een leugen van Zeilstra was: zoals iedereen die tot tien kan tellen weet dat een Utrechts gemeenteraadslid niet tot de burele van Poetin doordringt die hem vertelt over zijn droom van herstel van de voormalige Sovjet republieken. Maar Rutte loog mee door te zwijgen en hoe dom moeten de aanwezigen op het VVD congres niet zijn om het verhaal van Zeilstra te geloven. Nou ja de gehele VVD is een grote leugenmachine die af en toe op tilt slaat en gelukkig al enkelen van hun bewindspersonen hebben doen struikelen, maar hun Teflonmannetje lacht alles weer gewoon weg. Hoelang gaan die gasten nog door met Nederland schade toe te brengen.

Onruststoker
Onruststoker13 feb. 2018 - 9:37

Juist Piet, goed gezien, geheel ook mijn mening.

Piet de Geus
Piet de Geus13 feb. 2018 - 18:25

"ontkent hij glashard wat hij Zijlstra heeft verteld" Inmiddels is Van der Veer behoorlijk bijgedraaid. Of de Volkskrant was iets te gretig in de berichtgeving. Alleen in (de bewoording van) het 'nice to have' herkent hij zich niet.

groentje7
groentje712 feb. 2018 - 22:20

Wist Rutte dat de inhoud wél ter discussie stond? Heeft hij ook met Van der Veer gesproken? Om Rutte uit de wind te houden zal Zijlstra wel opgeofferd worden. Morgenvroeg, of misschien vannacht nog? Wie is de minister van buitenlandse zaken die morgenavond naar Moskou vliegt?

1 Reactie
MomentInFocus2
MomentInFocus213 feb. 2018 - 9:26

Sorry Zeilstra = Zijlstra

Siphra Spier
Siphra Spier12 feb. 2018 - 22:09

Maar de inhoud staat niet ter discussie, volgens Rutte en de rest van de coalitie ! En zo liegt de overheid ons dus voor. Wat moet je hier nu van vinden?

Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis12 feb. 2018 - 21:41

Ik denk dat we inmiddels bij de rand van het ravijn zijn aangekomen. Tijd voor de afdeling voorlichting om zich in alle bescheidenheid terug te trekken, zodat Halbe de laatste stap kan nemen.

5 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin12 feb. 2018 - 22:16

@ Pieter - je hebt, zoals vaker, het gelijk aan je kant. Halbe serveerde Ybeltje af, op de gekende, volmaakt onbeschofte wijze. Nu zal Halbe Z. zelf het volgende slachtoffer zijn van de neoliberale VVD-gehaktmolen. Morgenavond zal zijn lot bezegeld zijn. Wat rest hem dan nog? Ik weet het: dat van een immer goedgemutste participerende werkloze, die rondom de VVD-kantoren elke dag weer lege drankflessen, lege Marlboro-pakjes, en lege cocaïne-zakjes mag opruimen, in zakken doen, en naar de stort brengen. In een geel hesje, met het opschrift: De VVD Straft Zonder Pardon. Ik gun hem dat lot.

H.Witte
H.Witte13 feb. 2018 - 8:53

Beste Cliff (Frank) Je bijna poëtische reactie is weer fraai, zoals ik regelmatig kan genieten van je niet enkel inhoudelijk goede bijdragen, maar vooral toch ook de wijze waarop de opvattingen onder woorden wordt gebracht. Waarom geen column van jouw hand? Ik zie er, nu al gniffelend, naar uit.

H.Witte
H.Witte13 feb. 2018 - 8:54

worden gebracht.

Onruststoker
Onruststoker13 feb. 2018 - 10:43

"Ik gun hem dat lot." Nogal rancuneus. Jammer (voor je zelf) dat je geen emotionele afstand kunt nemen. Daarbij maakt het je reacties minder betrouwbaar omdat we weten dat emotioneel betrokken mensen minder goed en vaak ook bevooroordeeld waarnemen.

Cliff Clavin
Cliff Clavin13 feb. 2018 - 12:52

@ Henk Witte - veel dank voor deze mooie complimenten! Ik ben doende met het beginnen van een weblog, waarop ik meer rustig mijn gedachten kan ontvouwen over de zaken die me bezighouden. Ik heb een ander blog lopen, al jarenlang, dat over medisch-psychiatrische kwesties gaat. In het Engels. Daarvan heb ik geleerd dat je je onderwerpen van te voren goed moet afbakenen, en lijnen uitzetten, die de continuïteit waarborgen. Anders loop je het risico dat het allemaal dooreen gaat lopen, en dat je met veel losse einden (en soms ook noodzakelijke doublures van je eigen teksten) komt te zitten. Dat blog heeft me wel complimenten uit de Angelsaksische wereld opgeleverd, en dat geeft een grote voldoening. Mijn komende blog is wat de scheikundigen noemen: 'in statu nascendi'. Je zult er nog over horen.