Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Halbe Zijlstra bewijst Zwarte Piet geen dienst bij Pauw

  •  
24-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
halbewtf
RTL laat geen Zwarte Piet meer zien op televisie. De keuze om definitief te kiezen voor een Piet met roetvegen deed veel stof opwaaien, omdat de omroep vorig jaar juist nog besloot het uiterlijk van Piet nadrukkelijk niet aan te passen. De NTR, producent van het Sinterklaasjournaal, wil nog niets zeggen over hoe Piet eruit gaat zien dit jaar. Anti-Zwarte Piet-voorvechtster Anousha Nzume gaat bij Pauw in debat met VVD-fractieleider Halbe Zijlstra, die de afschaffing van Zwarte Piet een drama vindt. Tegen RTL Nieuws zegt hij: “ Daarmee vermoordt RTL het sinterklaasfeest.
Eenmaal aan tafel bij Jeroen Pauw blijkt Zijlstra echter totaal niet in staat om uit te leggen wat er dan precies zo erg is aan de veranderingen die steeds meer gemeengoed worden, wat tragikomische tv oplevert:

Meer over:

vvd, zwarte piet, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (60)

L.Brusselman
L.Brusselman27 okt. 2016 - 3:04

Het maakt mij helemaal geen ruk uit wat kinderen van Zwarte Piet vinden. IK wil hem niet kwijt !!

jahoor2
jahoor226 okt. 2016 - 20:16

Zijlstra speelt weer even de PVV'er van de VVD. En PVV' ers kunnen zich nou eenmaal heel druk maken over zo iets kinderachtigs als Zwarte Piet. Je hebt als PVV' er de trein gemist en geeft vervolgens de trein de schuld. Je had ook zelf wat harder kunnen rennen. De wereld verandert, wen er maar vast aan.

1 Reactie
Dom Einen
Dom Einen31 okt. 2016 - 16:04

U scheert nu toch niet een grote groep mensen over een kam? precies dat wat de pvv verweten wordt?

Jaap2
Jaap226 okt. 2016 - 17:39

@kapitanliapost In Nederland wordt niet gediscrimineerd. Dat is verboden. Discriminatie is dus een gevoel. En helaas is dat gevoel te vaak terecht. Dus wat dat betreft heb je gelijk. @Joe Speedboot. Nee, je kunt niet in iemands anders hoofd kijken. Was dat maar zo. Zou A meer begrip hebben voor B en omgekeerd. Helaas kunnen we alleen maar uitgaan vanuit onze eigen gedachten. De enige mogelijkheid die we hebben. Is goed, zolang we er maar van uitgaan dat onze "waarheid" niet DE "waarheid" is. (Wellicht heeft Anoucha helemaal geen minderwaardigheidsgevoel!) @Zandb. Helemaal gelijk, ik doe dat ook zo!

Freek K.
Freek K.26 okt. 2016 - 14:39

Hotdamn, als er hier iets vemoordt wordt dan is het Halbe Zijlstra's reputatie wel xDxDxD. Shit is inderdaad tragikomisch.

Vuurrood
Vuurrood26 okt. 2016 - 8:09

Halbe Zijlstra de bliksemafleider van Rutte! Halbe lult zoals gewoonlijk weer eens een eind in de richting zodat niemand meer aandacht besteed aan de afleidingen van Rutte. Hoort iemand iets over hoe nu verder met proces MH17. Hoe verder met Oekraïne referendum etc.etc.

Wokkel2
Wokkel225 okt. 2016 - 21:24

Je kunt zien dat Pauw zelf geen kinderen heeft en zich ook niet kan inleven in hun denkwereld. Hij duwt ze weg naar 'ach, als ze maar cadeautjes krijgen...' Ook Sophie Hilbrand toont geen enkele empathie, maar wil haar eigen volwassen standpunt maken. Gelukkig zullen weinig kinderen kijken naar Pauw, maar ik vind dit nog al kwetsend voor een hele grote groep Nederlanders. Bijzonder ook hoe de toon zich draait: 'Waar maakt u zich zo druk om? Waarom zulke grote woorden? Waaarrr zit het gevaarrr?' , wordt laatdunkend gevraagd aan Halbe Zijlstra, weggezet als moeilijkdoener. Terwijl het vereenzelvigen van zwarte piet met racisme en daarover in grote woorden relschoppen, de laatste jaren wel serieus moest worden genomen rondom dezelfde talkshowtafel(s), want dan heet het debat. Spreken voor eigen parochie, dat is waar de ZP discussie nog steeds in blijft hangen. Dit Pauw fragment laat dat nog maar eens pijnlijk zien. En los van welke kant je staat, vanuit het kinderperspectief breekt de grote-mensen-wijsheid over zwarte Piet wel degelijk een traditie af.

2 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot26 okt. 2016 - 6:21

'vanuit het kinderperspectief breekt de grote-mensen-wijsheid over zwarte Piet wel degelijk een traditie af. ' Wat een flauwekul. Als je er een beetje spannend verhaal van maakt hebben kinderen geen enkel probleem met een verandering van piet. Kinderen zijn i.t.t. veel volwassenen flexibel.

MichelD
MichelD29 okt. 2016 - 14:00

Precies. De voorstanders van Zwarte Piet verliezen eigenlijk altijd, want zelfs als deze discussie nog jaren voortduurt dan is de Sinterklaas traditie kapotgemaakt. Mijn respect gaat in deze kwestie toch uit naar Halbe Zijlstra, hij had tenminste nog de moed om zich uit te spreken voor het behoud van ZP, tegen al die modieuze BN'ers in.

Jaap2
Jaap225 okt. 2016 - 17:00

Anoucha vindt bij Paul dat de huidige ZP een beetje dommig en slaafs overkomt. Is natuurlijk niet zo, maar in haar beleving wel. Ze projecteert haar gevoel op ZP. Vanuit dat minderwaardigheidsgevoel (ten onrechte, maar misschien begrijpelijk vanuit een maatschappij waarin jij de minderheid vormt) heb je het gevoel dat de ander superieur is (en voelt). Dat minderwaardigheidsgevoel verstop je vervolgens achter allerlei door jou veronderstelde denkbeelden zoals racisme, slavernij en discriminatie. Afschaffen van ZP zal daarom niet de oplossing zijn. Het zou beter geweest zijn van ZP een held zeg maar een “geus” te maken. Een ZP waar haar zoontje trots op kan zijn.

3 Reacties
kapitanlaipose
kapitanlaipose25 okt. 2016 - 17:34

- Je gaat vervolgens voorbij aan het koloniale stereotype beeld van Zwarte Piet. - racisme en discriminatie zijn gevoel. Je wordt gediscrimineerd. Je zegt toch ook niet tegen een Marokkaan die bij een sollicitatie geweigerd is vanwege zijn Marokkaan-zijn: "je voelde je gediscrimineerd" Nee hij wordt gediscrimineerd. Zelfde verhaal voor een donkere vrouw die achterin de bus moet zitten. Ze voelt zich niet gediscrimineerd maar ze wordt gediscrimineerd. Doe discriminatie niet af als alleen maar een gevoel

Joe Speedboot
Joe Speedboot25 okt. 2016 - 20:27

@Jaap 'maar in haar beleving wel. Ze projecteert haar gevoel op ZP.' Nogal banaal te veronderstellen dat je in iemands hoofd meent te kunnen kijken...

Zandb
Zandb26 okt. 2016 - 10:32

En als u nu zou vinden dat zwartepiet niet wat dommig en slaafs overkomt, is het dan niet in uw beleving zo? Projecteert u uw gevoel dan niet op zwartepiet?

ronald8
ronald825 okt. 2016 - 14:05

Halbe zit er naast en de verkiezingen staan blijkbaar voor de deur... Een roet Zwarte Piet is JUIST een zeer acceptabele oplossing om de traditie juist voort te zetten. De wijziging is beperkt, het verhaal over de roet bestond al, iedereen kan Zwarte Piet zijn en kinderen malen er niet om en het feest is weer voor iedereen. Laten we allemaal de roet Zwarte Piet omarmen!

Freeman2
Freeman225 okt. 2016 - 13:52

Halve Zijlstra is gewoon steeds in het overgang blijven steken. Voor sommigen is overgang een lange traditie.

Lozerech
Lozerech25 okt. 2016 - 13:04

Ik ben meestal nogal kritisch over de tv-show Pauw, maar dit is wat mij betreft het televisiefragment van het jaar. Vooral de gezichtsuitdrukkingen van Sophie Hilbrand en de twee zwijgende heren op de achtergrond leveren meer humor op dan vijf seizoenen Koefnoen bij elkaar. Maar er is ook nog een diepere laag. Halverwege het fragment moest ik ineens denken aan het film tweeluik Jean de Florette/Manon des Sources. De conservatieve, de moderne tijd wantrouwende plattelandsbevolking vertegenwoordigt door Halbe Zijlstra, de stedelijke vooruitgang en het omarmen van de toekomst door Anousha Nzume en Sophie Hilbrand. Aan het eind van het fragment kreeg ik een andere associatie: de psychiater uit Fawlty Towers die verzucht "there's enough material there for an entire conference".

1 Reactie
bob b.
bob b.25 okt. 2016 - 13:56

Mooie reactie. Over 'De conservatieve, de moderne tijd wantrouwende plattelandsbevolking vertegenwoordigt door Halbe Zijlstra,': dat wordt nog eens versterkt door dat knauwende Fries van hem. Halbe, Boertje van Buut'n.

Mark Huysman
Mark Huysman25 okt. 2016 - 12:08

Hier blijkt hoe zwak die Zijlstra eigenlijk is. Heeft ‘ie ’t er eerst over dat RTL het sinterklaasfeest ‘vermoordt’, want verpest, verknald of verziekt -wat logischer termen zijn bij een ongewenste verandering van een feest- zullen ze bij de VVD niet agressief genoeg hebben gevonden. De verandering van ZP moest geassocieerd worden met bloed, dood, misdaad, horror, moord. En dan zit ‘ie in een omgeving waar men er iets anders over denkt en dan komt ‘ie niet verder dan wat sneu gestuntel over z`’n zoontje. Wat een joker.

CharlesdeValois
CharlesdeValois25 okt. 2016 - 10:22

Wat betreft de schoorsteenpiet opmerking, wie herinnert zich nog de kolenboer? Als zelfs een kolenboer geheel zwart kon zijn zonder in de schoorsteen geweest te zijn, dan is een schoorsteenpiet dat helemaal. De makke is dat het net als een paard op het dak feitelijk een verzinsel is, en een spannend belevingsritueel van dit kinderfeest. Want daar waar een volwassenen zegt dat het helemaal niet kan en nog nooit gezien, dan doe je geen recht aan dit kinderfeest.

2 Reacties
bob b.
bob b.25 okt. 2016 - 14:06

Het is allemaal fantasie daarom is Piet gewoon alles wat we er van maken. Behalve een zwarte man door ras. Tenzij er een opstaat die het graag van die geschminkte witten wil overnemen. Maar die zijn we in al die jaren dat Sinterklaas gevierd wordt nooit tegengekomen. Dat moet toch iets duidelijk maken.

Zandb
Zandb26 okt. 2016 - 10:37

Charles: Als u denkt dat u kinderen kan overtuigen van het feit dat Sinterklaas en zwartepiet niet bestaan dan verwacht je iets waar normale kinderen niet aan kunnen voldoen: Ze zijn gewoon niet in staat om de werkelijkheid te ervaren zoals volwassenen dat doen.

Joost2
Joost225 okt. 2016 - 9:59

De hysterie omtrent ZP blijf ik mij over verbazen. RTL heeft een andere keuze gemaakt, er is niets verboden, andere bedrijven en in de privésfeer kun je het feest net zo invullen hoe je zelf belieft. Ben het op dit onderwerp voor de verandering eens met onze Minister-president dat dit geen staatszaak hoort te zijn. Vond Zijlstra in het verleden ook niet dat we verplicht paaseieren moesten gaan zoeken?

1 Reactie
Zandb
Zandb26 okt. 2016 - 10:38

Joost Juist

elaya
elaya25 okt. 2016 - 9:50

toch wel grappig dat zoveel volwassenen nog steeds in het st niklaas verhaal geloven terwijl er voor de kinderen allang geen lol meer voor is

Bert Vlierman
Bert Vlierman25 okt. 2016 - 9:19

Met Halbe Zijlstra kunnen nu ook de genuanceerde verdedigers van de zwarte Zwarte Piet hun biezen pakken. Met name Sophie Hilbrand maakte schaterend helder hoe totaal onzinnig de positie is (geweest) van de would-be verdedigers van traditie en tere kinderziel en van eigen schitterende onschuld. Ik ben benieuwd naar de ontwikkelingen in de standpunten van Van der Horst.

3 Reacties
Erik20
Erik2025 okt. 2016 - 11:58

Is al te lezen. Blijkbaar worden nu de pieten (vrijwilligers) gekwetst omdat ze zich niet meer zwart mogen schminken.... lachwekkend dat volwassen mensen zich hier zo druk over maken. Goeie afleiding van zaken die er echt toe doen zoals CETA.

Andy Capp
Andy Capp25 okt. 2016 - 12:33

Zwarte Piet gaat nooit verloren...

Zandb
Zandb26 okt. 2016 - 10:42

Erik: Volgens mag iedereen zich gewoon zwart schminken, als hij daartoe behoefte voelt. Iedereen mag zich er ook zo druk om maken als hij wil. En daar mogen anderen zich dan weer druk om maken. En dat heeft zeker invloed op belangrijker zaken in het leven.

RU486
RU48625 okt. 2016 - 9:05

Zal de politiek de politici nu warrig maken? Of moet je als politicus gewoon warrig zijn voor je het wordt? Denk zelf het laatste

rbakels
rbakels25 okt. 2016 - 8:53

Alsof politici niets belangrijkers te doen hebben. In elk geval hebben ze niets te zeggen over RTL (alleen de markt heeft wat over RTL te zeggen). Misschien komt al die ophef Zijlstra ook wel goed uit. Dan hoeft hij niet over CETA en TTIP te praten. Uiteindelijk gaat het allebei om multinationals. Die willen internationaal standaardiseren op cadeautjes onder de kerstboom (zoals overal elders gebruikelijk). Een apart Nederlands feestje op 5 december is inefficiënt.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen25 okt. 2016 - 8:44

Zo, na deze vergeefse poging om recht te kletsen wat krom is, is het tijd voor een nieuwe hype. Na deze vertoning is echt alles gezegd wat er gezegd kon worden. Nog even wat oprispingen uitzitten als het Sinterklaasjournaal met dezelfde veranderingen komt........ En daarna is is klaar ongeveer. Wat gaan we nu voortaan bestempelen als onveranderbaar cultuurgoed? Kunnen we daar elkaar weer over in de haren vliegen. Gezellig! Ik kijk er nu al naar uit. Ik vind intussen wel jammer dat ik niet meer via Facebook of mail wordt uitgescholden voor landverrader en "kutnegerknuffelaar" (ja echt!). Want zolang men dat deed voelde ik dat ik nog steeds op mijn eigen kompas voer. Dat voelt altijd beter..... dan op het kompas van de anonieme reaguurder. Ik ga het nog missen, deze dimensie van een "onschuldig kinderfeestje". Het is eigenlijk folklore geworden. Deze scheldtraditie verdwijnt ook met het verdwijnen van ZP. De beslissingen zijn genomen, en jawel, in Luxemburg. Want de Nederlandse publieke omroep was te laf om de knoop door te hakken. Eindelijk.....rust........ ;-)

ikdus2
ikdus225 okt. 2016 - 8:27

hoe bespeel je het PVV publiek.

truusbeek2
truusbeek225 okt. 2016 - 7:45

Verbinden ,samen en bruggenslaan is nog nooit zover weg geweest zeer zeker met de oogkleppen van de dames. Eerst iets creeren wat er niet is en daarna rucksichloos drammen en drammen desnoods met het verstoren van kinderfeestjes. Op naar volgend project van deze hoogst irritatie mensen. Nederland wordt een zuur en vervelend land.

6 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen25 okt. 2016 - 8:22

Ik begrijp helemaal niets van wat u hier schrijft. De politicus, toch niet de eerste de beste, roept wat.... de dames eisen uitleg, want vrijwillig komt ie er niet mee..... en u noemt het drammen? Is dat het? Eindelijk werd een politicus eens doorgevraagd op wat hij beweert. Ik zou zeggen hulde dames! Dat Zijlstra vervolgens geen verhaal heeft is toch niet de dames aan te rekenen? Hij heeft gewoon wat geroepen dat ie niet hard kon maken. Mooi toch, zo'n ontmaskering? We hebben niets aan politici die maar wat roepen en niks kunnen waarmaken. Daar zijn er al genoeg van die achter een geblondeerde leider aanlopen. Of bevalt het u niet dat Zijlstra gewoon geen verhaal hield wat u graag wilde horen? Want dat kan ook.

ikdus2
ikdus225 okt. 2016 - 8:29

ja vooral als tegenstanders racistisch bejegend worden. de redelijke mens wil niet geassocieerd worden met dat soort volk. de zwarte pieten vereerders hebben het aan zichzelf te wijten.

Arie Roos
Arie Roos25 okt. 2016 - 10:12

[ Eerst iets creeren wat er niet is ...] Tuurlijk, Truus ... racisme bestaat helemaal niet. Net als slavernij; dat is ook zo'n verzinsel van linkse gutmenschen.

Zandb
Zandb25 okt. 2016 - 10:32

Er was toch van begin af aan geen begrip voor elkaar, Truus? Of werkt zoiets maar één kant uit?

truusbeek2
truusbeek225 okt. 2016 - 19:05

Nogmaals Piet heeft niets met racisme te maken. Maar goed dat item is in de discussie gigantisch geframed en twee dames zijn vertegenwoordigers van die groep drammers. Maar goed in vervolg kan een creolse surinamer dus niet meer ZP spelen, over discriminatie en racisme gesproken zullen we over 20 jaar wel weer een kul discussie over krijgen dat deze mensen worden uitgesloten

Zandb
Zandb26 okt. 2016 - 10:48

En waarom Truus, kan een zwarte Creoolse Surinamer geen zwartepiet meer spelen? Ik neem maar aan dat u ook meent, dat anderen dan Creolen en Surinamers maar wel "zwart" geen zwartepiet kunnen spelen? En hoe denkt u over "bruine mensen" als "zwartepiet"? Verder wijs ik u nogmaals op het woord "elkaar" dat u volkomen ten onrechte gebruikt als u beweert dat er vanaf het begin (?) van deze discussie al geen begrip getoond werd voor elkaar!

gilles2
gilles225 okt. 2016 - 7:16

Ik denk dat het heel simpel is, bij Sinterklaas hoort een Piet Zwart van roet. Voor mij is, dank zij de anti Piet hetze, de lol helemaal van het Sinterklaas feest af. Dat de anti zwarte pieters niet kunnen inzien dat ze voornamelijk zichzelf in de voet schieten, dat is misschien het ergste.

3 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen25 okt. 2016 - 8:17

In de eigen voet geschoten? Leg eens uit?

Dunya2
Dunya225 okt. 2016 - 9:54

De lol van het sinterklaasfeest is bedoeld voor kinderen en niet voor volwassen.

truusbeek2
truusbeek225 okt. 2016 - 19:00

Dunya Dan heb je er nooit iets van begrepen. laat ik je vertellen dat het als ouder onvoorstelbaar leuk was in de tijd dat de kinderen klein waren.

Dubbeldenker
Dubbeldenker25 okt. 2016 - 6:57

Zijlstra is toch van de VVD, partij Voor Voortzetting Discriminatie? Alles om maar in de smaak te vallen bij de PVV kiezers. Bijna Trumpiaans, deze reactie van Halbe. Vooral de woordkeuze: vermoordt. Nog even iets verder overdrijven, dan wordt het afschaffen van Zwarte Piet bij de VVD officieel "genocide".

Donostia2
Donostia225 okt. 2016 - 6:47

Hier had Halbe even beter over moeten nadenken. Omdat hij toch al in Amsterdam was, schoof hij aan bij Pauw. Ik vond zijn verhaal over zijn zoon aandoenlijk, maar hij moet zijn privémening niet zo bij de Vara uiten. Gelukkig kon men er uiteindelijk wel om lachen. Dat is eigenlijk de mooiste emotie in deze nationale klucht.

JohnVKR
JohnVKR25 okt. 2016 - 6:37

De winst van deze uitzending is: omdat Zijlstra door ongeveer alle aanwezigen werd weggehoond, werd hij gedwongen met enige regelmaat te vertellen dat de verandering van Zwarte Piet geleidelijk moest gaan. Dat was natuurlijk pure winst, want tot op heden heeft Zijlstra nog nooit gezegd dat Zwarte Piet kan veranderen. Wat ook grappig was: volgens Zijlstra moest eventuele verandering VANUIT DE SAMENLEVING komen, waarmee hij dus feitelijk aangeeft dat RTL en hun medewerkers volgens hem GEEN ONDERDEEL VAN DE SAMENLEVING uitmaken. Het is moeilijk om een uitspraak van een politicus te vinden die absurdistischer is dan deze.

1 Reactie
ikdus2
ikdus225 okt. 2016 - 8:33

hoe geleidelijk zou het moeten gaan dan. de verhoging pensioenleeftijd en leenstelsel gingen in een half jaar in. niks geleidelijkheid bij de VVD.

Molly Veenstra
Molly Veenstra25 okt. 2016 - 6:32

Zou Zijlstra heimelijk een fel tegenstander van Zwarte Piet zijn? Door zich zo krampachtig te verzetten met irrelevante argumenten pleegt hij feitelijk een laffe sluipmoord op een mooie traditie. De snelheid waarmee een nieuwe Piet ontstaat doet er natuurlijk helemaal niets toe. Wat verloren gaat door Piet niet meer zwart te schminken is dat hij ontdaan wordt van zijn mysterie. Sinterklaas wordt niet langer vergezeld door een onherkenbare grappenmaker die heel in de verte iets bekends heeft. Het is gewoon de buurman die voor de gelegenheid wat vegen op zijn gezicht heeft gesmeerd. Daar zal zelfs het kleinste kind niet meer intrappen.

4 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen25 okt. 2016 - 8:27

Goh, die tijd die ze niet meer nodig hebben om zwart te verven kan men nu gebruiken voor een plakneus, snorretje, wenkbrauwen en een brilletje. U weet wel, dat heet schminken. Heel gewoon hoor, dat schminken. Maar eigenlijk zegt u dat Sinterklaas ook altijd wordt herkend door de kinderen, want die is ook niet zwart gemaakt. Maar dat zal dan wel weer anders liggen ofzo......

ikdus2
ikdus225 okt. 2016 - 8:58

regenboogpiet kan de mystiek terug brengen

StevigeMening
StevigeMening25 okt. 2016 - 9:38

Exact

Contramine
Contramine25 okt. 2016 - 13:40

"Daar zal zelfs het kleinste kind niet meer intrappen." Het is al meer dan dertig jaar geleden dat Toon Hermans er in een conference op wees dat hij als kind in zwarte piet een familielid herkende. Dat zal bij heel veel kinderen zo zijn geweest, maar dat heeft de lol in het feest nooit in de weg gestaan. In dit opzicht gaat er weinig veranderen. Het ene ongeloofwaardige verhaal wordt vervangen door een ander ongeloofwaardig verhaal, meer niet.

Demotje
Demotje25 okt. 2016 - 6:21

Iedereen praat hier over minderminderminder alsof het de normaalste zaak van de wereld is!

richarrd
richarrd25 okt. 2016 - 6:13

Wat een waardeloze politiek leiders zijn de VVD'ers. Het is onvoorstelbaar hoe kinderachtig deze mensen zich gedragen.

1 Reactie
Donostia2
Donostia225 okt. 2016 - 16:32

De VVD kent geen "politiek leiders", Halbe Zijlstra is fractievoorzitter van de Tweede Kamer fractie van de VVD.

JStokx
JStokx25 okt. 2016 - 4:41

Oh ik dacht dat hij duidelijk maakte dat het nogal verwarrend kan zijn als Zwarte Piet er ineens niet meer is, maar dat zal dan wel aan mij liggen.

1 Reactie
richarrd
richarrd25 okt. 2016 - 6:29

Hij zegt dat de roetveegpiet geleidelijk moet ingevoerd worden, terwijl de zwarte pietendiscussie al ongeveer 50 jaar duurt. Hoe langzaam moet de roetveegpiet dan ingevoerd worden? Zo langzaam dat de Nederlander er nooit iets van merkt zeker? Zo langzaam dat de roetveegpiet helemaal niet de kans krijgt om voeten aan de grond te krijgen. Eerst zegt Zijlstra dat het een chaos is met allemaal verschillende pieten, en daarna zegt hij dat hij vindt dat de roetveegpiet langzamerhand ingevoerd moet worden.

Piet de Geus
Piet de Geus25 okt. 2016 - 0:32

De mooiste bijdrage aan de discussie kwam van Kruiswijk en Gesink: hun stille spel is werkelijk goud waard!

Tirieur
Tirieur25 okt. 2016 - 0:20

Pauw gaat ervan uit dat als je blank bent je geen discriminatie of racisme kan tegenkomen, dat is dus racistisch en discriminerend tegelijk. Je kan wel merken uit welk miliieu Pauw komt.

joke1975
joke197524 okt. 2016 - 22:51

En voor al die mensen de om deze reden VVD willen stemmen; zelfs Halbe Zijlstra geeft aan dat het wel veranderd mag worden. Het gaat hem alleen te snel. Ik denk trouwens dat zijn zoon er na een paar pepernoten en een leuk cadeautje wel overheen is. Maar Halbe moet nog even wennen. En waar hij de boot mist (woordgrapje); dat er volgens zijn logica nooit een goede tijd voor verandering zou zijn. Een verandering waar hij wel voor is. Maar elk jaar zijn er kinderen die het jaar daarop verbaast zouden kunnen zijn over de verandering. Elk jaar komen er nieuwe gelovers bij.