Landelijk toetsen voor 'kernvakken', docenten moeten allemaal minstens 'master' zijn. Studentenvakbond vreest bureaucratische rompslomp ... Oppositie is wisselend enthousiast
Het moet allemaal anders in het hoger beroepsonderwijs vindt Staatssecretaris Halbe Zijlstra. Hij is daarom bereid om wel 8 miljoen euro uit te trekken voor hervormingen. Zo moeten er landelijke examens komen voor ‘kernvakken’ in het hbo, moeten docenten minstens een mastergraad hebben behaald en worden controles op het onderwijs verscherpt. Dat meldt de Volkskrant.
De Volkskrant citeert de staatssecretaris na afloop van de ministerraad vrijdagmiddag:
Er is twijfel gerezen over ons onderwijsstelsel en dat moet met wortel en tak worden uitgeroeid.”
Volgens de bewindsman heeft het stelsel dat de kwaliteit van en het toezicht op het hbo regelt, niet gewerkt zoals het zou moeten. “Krachtig ingrijpen is dus nodig.”
De voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVB), Sander Breur, reageert eveneens in de Volkskrant. Hij is niet positief:
Als de staatssecretaris aankondigt dat hij landelijke toetsen gaat invoeren voor kernvakken, dan zien wij alweer veel nieuwe bureaucratische rompslomp op het hoger beroepsonderwijs neerdalen. Er zijn ongeveer 1000 opleidingen. Het wordt een gigantische klus om dat voor elkaar te krijgen. Bovendien wordt de docent op afstand gezet. Dat werkt niet echt motiverend. Het valt ons op dat de staatssecretaris de maatregelen afkondigt voor álle hbo-opleidingen. Hij zegt er in feite mee dat alle hbo’s kwaliteitsproblemen hebben. Terwijl tot nu toe altijd werd gesteld dat de problemen alleen bij een aantal opleidingen speelden.”
Update 18.30
De oppositie is blij dat Zijlstra de noodzaak ziet om in te grijpen, maar of de nieuwe maatregelen de kern van het hbo gezond maakt, betwijfelen sommige partijen.
SP-Kamerlid Jasper van Dijk is blij met de landelijke toetsen, maar vraagt zich daarbij wel af of het ‘accreditatiecircus’ niet opgeheven kan worden.
“Met landelijke toetsen waarborg je de kwaliteit van het hoger beroepsonderwijs. Daarmee wordt de speciale accreditatie volgens mij overbodig. Ik zal dat dinsdag ook aangeven in het debat. Die discussie durf ik wel aan.” Van Dijk vindt dat Zijlstra’s aanpak goede aanknopingspunten heeft, maar hij mist de schaalverkleining in zijn aanpak.
Wil je de kwaliteit van het onderwijs waarborgen, dan ontkom je daar niet aan. Het is belangrijk dat docenten, studenten en directie elkaar kennen. Daarom moet bijvoorbeeld een school als Inholland worden opgeknipt.
GroenLinks Kamerlid Jesse Klaver is blij dat Zijlstra docenten beter wil opleiden en dat de toezicht en accreditatie wordt aangescherpt, maar het is volgens hem nog maar één deel van het verhaal.
De kwaliteit van onderwijs verbeter je niet door controles achteraf. De kwaliteit van onderwijs ontstaat in de collegezaal. Studenten en docenten zijn de mensen waar het om gaat. Die moeten weer een centrale rol gaan spelen in het onderwijs. Graag zou ik daar een impuls aan geven. Vandaar dat ik een onderzoek voorstel uit het perspectief van studenten en docenten. Welke misstappen de inspectie en de NVAO ook hebben begaan, het probleem is ontstaan bij de hogescholen. Daar moeten we ook de oplossing zoeken”, meldt de Gooi en Eemlander.