Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Hagelbuien verwoesten wijnoogst Bordeaux

  •  
27-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
wijnkerkhof
Extreme hagelbuien hebben een verwoestend effect gehad op wijngaarden in de beroemde Franse wijnstreek ten noorden van Bordeaux. Wijnranken werden gesloopt door hagelstenen ‘zo groot als duiveneieren’. Niet alleen de knoppen die volgende week in bloei zouden komen zijn kapot, maar ook nieuwe takken zijn beschadigd, waardoor de oogst voor volgend jaar er eveneens somber uitziet.
Delen van het gebied waren vorig jaar ook al het slachtoffer van een zeer strenge vorst. De regio’s Bourg, Blaye en Sud Médoc lijken het zwaarst getroffen door het noodweer. De totale omvang van de schade moet nog worden vastgesteld.
Afbeelding: screenshot Twitter @iljagort

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Cliff Clavin
Cliff Clavin28 mei 2018 - 10:56

Dit bericht stemt me melancholiek - hoewel: hier treffen de gezelligheidsdrinkers van Joop elkaar om troost en hoop te bieden. Even weg van die dividendbelasting, de aanvallen op mensen met arbeidsbeperkingen, en de gemene voornemens van die schurk Dijkhoff. Om de stemming erin te houden, is hier een klassieker van Dean Martin, die zich tot God wendt opdat er gewone regenbuien in Californië mogen komen - met welk doel? Nou, lees vooral ook de bijgevoegde 'lyrics': https://www.youtube.com/watch?v=xnw44stPDg4 Daar proosten we vanavond op.

Nick the Stripper
Nick the Stripper27 mei 2018 - 23:54

Ik ben zelf meer van de druivensappen uit de Nieuwe Wereld. Maar dit is toch wel heel erg treurig. Ik mag hopen dat de EU de gedupeerde vignerons ruimhartig ondersteunt. Dat is toch waar de EEG ooit voor is opgericht? ( En nee, dit soort hagel eind mei is geen normaal ondernemersrisico )

5 Reacties
Poezenmens
Poezenmens28 mei 2018 - 7:50

@JanB Ja, in het voorjaar is de oogst in de Provence naar de gallemiezen gegaan door de vorst.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 mei 2018 - 8:46

Het is ook weer zo krankzinnig warm.

Piet de Geus
Piet de Geus29 mei 2018 - 0:35

"dit soort hagel eind mei is geen normaal ondernemersrisico" Klimaatrisico's horen nu eenmaal bij de wijnbouw en zijn dus wel degelijk ondernemersrisico. Of wilde je misschien een uitzondering maken als de oorzaak door mensen veroorzaakte klimaatverandering een rol speelt? En wat voor reden zie je dan om de kosten daarvan te collectiviseren?

Nick the Stripper
Nick the Stripper29 mei 2018 - 7:59

Piet de Geus 29 mei 2018 at 02:35 [ Of wilde je misschien een uitzondering maken als de oorzaak door mensen veroorzaakte klimaatverandering een rol speelt? ] Eigenlijk vind ik dat helemaal niet zo'n gekke gedachte [ En wat voor reden zie je dan om de kosten daarvan te collectiviseren? ] In het algemeen: klimaatverandering wordt collectief veroorzaakt en het is dan ook reeel de kosten collectief te dragen. Idealiter laat je de grootste vervuilers meer betalen, uiteraard. Wat de wijnbouw betreft: dat is niet alleen een economische activiteit, het is ook cultuurgoed: zowel wat betreft het landschap dat het oplevert als de hele cultuur rond het produkt, de wijn. Juist die culturele meerwaarde maakt de wijnbouw extra beschermwaardig, in mijn ogen.

Piet de Geus
Piet de Geus29 mei 2018 - 22:23

"In het algemeen: klimaatverandering wordt collectief veroorzaakt en het is dan ook reeel de kosten collectief te dragen. Idealiter laat je de grootste vervuilers meer betalen, uiteraard." Met die laatste toevoeging zeg je het zelf al: zo collectief gaat dat veroorzaken niet. Dus hang liever een prijskaartje aan de bijdrage die iedereen aan de klimaatverandering levert. "Wat de wijnbouw betreft: dat is niet alleen een economische activiteit, het is ook cultuurgoed: zowel wat betreft het landschap dat het oplevert als de hele cultuur rond het produkt, de wijn." Vooralsnog lukt het prima om dat te verdisconteren in de prijs per fles. Dat is nu juist het bijzondere van wijn: hoe lager de opbrengst per hectare en hoe minder je spuit, des te hoger is de prijs die je kunt vragen. Wijndrinkers betalen graag voor hun bijdrage aan de 'cultuur': tot en met het voor de zon schijnt met de hand plukken van de druiven.

JanB2
JanB227 mei 2018 - 23:48

Is de oogst in de Provence dan ook naar de galemiezen?

3 Reacties
JanB2
JanB227 mei 2018 - 23:48

PS @ Merel

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 mei 2018 - 8:42

Ik hoop van niet maar zolang het nog goed gaat in de Elzas is er nog hoop.

Poezenmens
Poezenmens28 mei 2018 - 9:38

Ik doelde op het voorjaaar van 2017. Dus deze zomer weinig rosé (de lekkerste van alle rosés) uit de Provence.

Poezenmens
Poezenmens27 mei 2018 - 12:09

Geen rosé uit de Provence en geen Bordeauxwijn voor de komende tijd in de schappen. C’est une grande catastrophe pour La France et pour moi.

1 Reactie
Hank Nozemans
Hank Nozemans27 mei 2018 - 22:08

Er zijn gelukkig nog wel wat meer jaren dan 2018. Niet alle regios zijn geraakt. Saint Julien is gelukkg gespaard. Ik ben niet op de hoogte van problemen in de Provence?