Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hadden mijn omes destijds toch gelijk?

  •  
01-09-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
120 keer bekeken
  •  
50834914736_5d14d849b9_c

© cc-foto: Roel Wijnants

Door het vertrek van Cora van Nieuwenhuizen moet ik ineens weer aan ze denken
Ik moest denken aan een halve eeuw geleden toen op ome Koos na alle broers van mijn vader nog leefden. Op zijn verjaardag – 1 oktober – sneed mijn moeder worst en kaas. Ze haalde extra jenever, bier, advocaat en Coebergh in huis. Ze plaatste op tafel een stuk of zes wijnglazen met sigaretten, filter en zonder filter. ‘s-Avonds tegen acht uur verschenen de omes, samen met hun echtgenotes. Zo tegen negen uur raakte het gesprek op de politiek, tenminste voor zover het de omes betrof want de tantes hielden zich daar buiten. Zij schepten liever tegen elkaar op. “Politiek”, zei ome Gied, “Politiek is vuil”. “Zij zitten daar allemaal voor hun eigen eer en glorie”, beaamde ome Aad. Het was elke verjaardag weer hetzelfde. Het moment zou komen dat mijn vader verrees en zwijgend met zijn rechterhand op zijn broekzak klopte. Daarna ging hij weer zitten. Ome Henk was adjudant bij de gemeentepolitie en hield zich ook in familiekring verre van gezagsondermijning. Ome Anton, die geloof ik al voor de oorlog naar Den Haag was verhuisd, beperkte zich tot opmerkingen als: “Dat soort dingen staan in Het Vrije Volk maar die lezen wij gelukkig niet. Wij lezen Het Binnenhof”.
Van tevoren was ik door mijn moeder al gemaand me met dit soort gesprekken niet te bemoeien. Daar kwam alleen gelazer van. De omes konden bovendien denken dat ik me beter dan hen voelde omdat ik mocht studeren. Meestal kon ik het toch niet laten. Ik bracht naar voren dat in Nederland politici het over het algemeen goed meenden, dat de omes makkelijk praten hadden met hun goedkope kritiek en dat je de boel moest veranderen als je ontevreden was. Daarna begonnen de omes  te schelden op Nieuw Links. In latere jaren kwam ook de villa van Den Uyl in België erbij, een imaginair bouwwerk waar niettemin een groot deel van de Nederlandse bevolking vast aan geloofde. Mijn omes zeiden ook: “En dan moeten we straks zeker op jou stemmen ja, ja.”
Al deze herinneringen kwamen naar voren door het plotselinge vertrek van minister Cora van Nieuwenhuizen. Van de ene op de andere dag liet zij alles uit haar handen vallen. Ze wordt hoofd van een lobby-organisatie, Energie Nederland. Ze gaat cashen. Ze wordt beloond voor haar trouwe diensten. Ze zal er nog vele leveren door de vrienden en vriendinnen in Den Haag in te schakelen zodat de energiebedrijven winnaars blijven in het Nederlandse bestel. En ze is niet de enige bewindspersoon van de laatste tien jaar die het heel aardig voor zichzelf heeft geregeld.
De minister poetste de plaat te midden van de meest schandelijke kabinetsformatie uit de recente geschiedenis. Terwijl het land voor grote moeilijkheden en dilemma’s staat, nemen de politieke kopstukken de tijd voor spelletjes en rituele dansen. Ze waren zelfs niet bereid voor één keer hun reces op te offeren aan deze charade. Ze gingen lekker op vakantie na zoveel vermoeienissen. Het is moeilijk voorstelbaar dat deze clowns het landsbelang voor ogen hebben als ze maanden praten over de verdeling van de baantjes terwijl de inhoud van het toekomstig beleid op de lange baan wordt geschoven. Over het hoogst geheime praatstuk van VVD en D66 wordt immers niet onderhandeld. Daarvan mag het publiek alleen maar weten dat sommige politici er goede aanknopingspunten in zien en andere weer minder.
Mijn omes hadden het destijds over Piet de Jong, Barend Biesheuvel, Joop den Uijl of  Jelle Zijlstra. Dat waren natuurlijk personen van een ander statuur dan de huidige beeldbepalers in Den Haag. Toch had ik misschien toen al beter naar mijn moeder moeten luisteren. Mijn omes zitten in de hemel nu vast te grijnzen. Mijn vader helemaal.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (48)

frankie48
frankie482 sep. 2021 - 8:28

Ja je moeder had groot gelijk Han, zij en je tantes begrepen als huisvrouwen heel goed dat er werk bestond waar op neergekeken werd, daarom stond zij ook aan het aanrecht de kaas en het worst te snijden!

Paul!
Paul!2 sep. 2021 - 0:31

Je hebt wel gelijk, maar..... Morgen zijn we het weer vergeten. Jij misschien niet, ik misschien niet, maar het gros van de kiezers wel. Vroeger was er ook minder vertier dan nu, dus dan gingen gesprekken al snel over de politiek, nu heeft het veel minder de belangstelling. Op famillie-feesten hoor ik in ieder geval zelden nog iets over de politiek. Deels omdat het al snel tot onenigheid leidt. Deels omdat er zo overloos veel informatie tot ons komt dat een ander, minder gevoelig, onderwerp snel gevonden. De kardashians, Max Verstappen, de optredens de beste zangers van Nederland, you name it. Trouwens, wat betreft de vluchtigheid van de politiek, herinnert u zich deze nog nog nog.... Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout1 sep. 2021 - 12:08

` ze haalde extra jenever, bier, advocaat en Coebergh in huis....' Ja, zulke omes ken ik ook van verjaardags kringvisite jaren zestig. En na de borreltafel reden ze lichtelijk beneveld bij donker naar huis in hun Opels, Fordjes en Skoda's, met moeders de vrouw naast zich want die hadden uiteraard geen rijbewijs. Heb me altijd afgevraagd hoe er zonder ongelukken werd thuisgekomen dan.

Duralex
Duralex1 sep. 2021 - 11:06

Mooi verhaal! Zo'n lobby minister verbaast eigenlijk niet meer. Terecht spreek je er schande van, maar ik heb het gevoel dat de tijd dat dit niet kon, al even gepasseerd is. De wal had het schip allang moeten keren. Maar het gebeurt niet. Niet meer. Het laatste grote moment is ook gepasseerd zonder koerswijziging. Dat de verantwoordelijken van de toeslagenaffaire nog acceptabel zijn terwijl het geen incident was maar doctrine. Dat is het failliet en voor de samenleving is dat erger dan de affaire zelf. Dat lijkt de laatste weerstand die uit het systeem is gesneden en nu rest een zuiver opportunisme. Parlement is daarmee geaccepteerd als klapvee. En bestuurders als machiavellisten. Wij zijn slechts toeschouwers van een besloten feestje.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt1 sep. 2021 - 12:34

Ook dit vind ik een mooi verhaal. Ook treurig. Want waar.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland1 sep. 2021 - 11:01

Ik mis dat Iedereen bij opa en oma de heren in een heerlijke blauwe walm die het oneens waren over zaken - zaken waar nu niemand nog over praat want bij ons was het vaak de wereldpolitiek maar in tegenstelling tot bij han (want dat waren de jaren 70 en 80) werden onze politici zelf nog wel vertrouwd en had niemand het over de villa van joop maar bij ons lazen ze dan ook wel het vrije volk

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland1 sep. 2021 - 10:58

Ons systeem functioneert gewoon niet (meer) Politieke partijen zijn nu politieke bedrijven geworden . De doelen ervan lopen niet langen samen met die van het land . De politiek gedraagt zich als een akelige parasiet die het land ziek maakt . Mijn oplossing zou het invoeren van democratie zijn.

Ivan61
Ivan611 sep. 2021 - 10:01

Hoe zit dat met Timmermans Han? Hij verliet ook zijn post tijdens grote crisis. Zij zouden allemaal contract moet uitdienen zolang zij gezond zijn.

8 Reacties
Grietje Genot
Grietje Genot1 sep. 2021 - 10:29

En God dan? Die verraadde zijn Zoon.

Karingin
Karingin1 sep. 2021 - 11:40

Timmermans zit in Europa een minstens zo belangrijke politieke functie te vervullen, is toch ff wat anders dan in een lobbyclubje de belangen van het fossiele grootbedrijf te behartigen, vooral ook omdat die belangen nou niet direct maatschappelijk verantwoord zijn

Ivan61
Ivan611 sep. 2021 - 11:46

Nee er is geen verschil voor mij. Contract is contract toch?

vdbemt
vdbemt1 sep. 2021 - 12:41

@Sarajlija. Maar dan denk jij net zo als Cora van Nieuwenhuizen en al die andere VVDers. Het gaat om jou, jouw contract en wat je ermee verdient. Dat het contract dat je verlaat, inhield, in zou hebben moeten houden, dat je ten dienste van het Nederlandse volk stond, dat heeft geen meerwaarde. Het ging en gaat om jou. Dat is bij de wisseling van Timmermans toch anders. Hij zal goed verdienen. Het dunkt me dat van Nieuwenhuizen veel meer zal verdienen. Maar daar gaat het toch om. Een moraal van nul komma nul.

vdbemt
vdbemt1 sep. 2021 - 12:45

@Sarajlija. Ik trek mijn vorige commentaar terug. Ik heb te snel geconcludeerd. Ik weet dat je er anders in zit. Toch vind ik dat van Timmermans anders. Dat is een politieke, nog steeds dienstbare stap. Als 'contract contract is' mogen de huidige staatsecretarissen die de stap naar minister maken, als opvolger, dat ook niet.

Ivan61
Ivan611 sep. 2021 - 13:01

@ Vdbemt, Welke deel van mijn korte reactie begrijp jij niet? Nergens heb ik geld genoemd dat vul jij zomaar in. Het gaat om ambt en functie. Deze personen worden door ons gekozen om ons te dienen en zij zouden ons moeten vragen of zij weg mogen. Wie betaalt die bepaalt en wij betalen hun salaris. Ik zou persoonlijk verder gaan, Niet goed geld terug tot de laatste cent met rente bovenop. Of dat Cora is of Frans maakt geen reet uit.

Ivan61
Ivan611 sep. 2021 - 13:20

Grietje, Leuk dat jij in sprookjeswereld leeft maar ik heb over aardse zaken.

Ivan61
Ivan611 sep. 2021 - 15:01

@ Vdebemt, Rutte deelt de ministersposten en verkracht onze democratie als ware. Nu is dat zo ver dat sommige met verschillende petten overal zitten. In parlement en regering tegelijk als ik me niet vergis. Dat heeft niks meer met democratie te maken. En dan mogen staatsecretarissen hun contract ook uitdienen waarvoor zij aangesteld zijn. Zo eenvoudig is dat.

Joop den Uil
Joop den Uil1 sep. 2021 - 9:34

Op dergelijke kringverjaarsdagen had men nog principes die een levenlang meegingen. Ondenkbaar dat iemand in dergelijk gezelschap het lef zou hebben om voor te stellen dat een GL met PvdA zouden fuseren. Hoe tijden kunnen veranderen. Wie weet wat er ons in de sloffen wordt geduwd over 4 jaar als de linkerflank wanhopig is.

Paul250371
Paul2503711 sep. 2021 - 9:15

Leugenaars en corrupte misselijke puppets van het grootkapitaal.

Rechtvznraap
Rechtvznraap1 sep. 2021 - 9:15

Dit hoort bij de politiek denk ik. VVD doet het met het bedrijfsleven, Groenlinks bij activistische milieugroepen, D66 bij de media, rechtelijke macht en onderwijs en de PvdA in het landelijk bestuur. Niets nieuws maar voor allen geldt dat het verwerpelijk is.

1 Reactie
Karingin
Karingin1 sep. 2021 - 11:33

Het probleem is juist dat jij en blijkbaar vele anderen dénken dat dit bij politiek hoort

Break on through
Break on through1 sep. 2021 - 9:11

Goed verhaal man. Bij ons in huis ging het praktisch net zo. Al waren dat overwegend kleine ondernemers en een enkele arbeider, ambtenaar of leraar. Sigaretten op tafel. Toch was Nederland toen beter af met zn politici (behalve de VVDers) Zo stapten ze nog eens gewoon op als ze in opspraak kwamen Dat makkelijke schelden op links is gewoon een rechtse hobby geworden, door alle lagen op rechts heen. Alles is altijd de schuld van links.

2 Reacties
Karingin
Karingin1 sep. 2021 - 11:36

Er heerst massale cognitieve dissonantie op rechts. Hun beleid pakt steevast verrot uit, maar dat snappen ze niet, kan nooit hun schuld zijn, dus dan moet 't wel de schuld van links zijn

Break on through
Break on through1 sep. 2021 - 12:04

Klopt, het heet niet voor niets "dom rechts" gewoon omdat ze allemaal te stom zijn om voor de duvel te dansen. :)

Breuddwydiwr
Breuddwydiwr1 sep. 2021 - 9:05

Een prachtige omschrijving van de verjaardagsfeestjes destijds. Het behoeft wel een aanvulling. Ten eerste werden de stoelen in een kring gezet en iedereen bleef de hele avond op dezelfde stoel zitten. Ten tweede was er voor de dames na de koffie advocaat (met slagroom). Mijn vader was actief voor de PSP en hield ook dat soort betogen vooral buiten zijn verjaardagen om. Op een goede dag was er een bijeenkomst van de PvdA in Marcanti in Amsterdam (denk ik) en ik was daar als 14jarige bij. Ik was not te jong voor het hippiedom maar wel politiek geïnteresseerd. Ook Joop den Uyl was van de partij. Op een gegeven moment vroeg ik aan hem, in een volle zaal en aan de microfoon ‘wat is er nu zo socialistisch aan de PvdA?’ De zaal bulderde van de lach. Joop den Uyl begon toen een verhaal over de PSP op dezelfde manier als de omes van Han terwijl er geen jenever te bekennen was. Hij rookte wel, overal en altijd een sigaar en heeft mij op een liefdevolle manier gesloopt (ik was 14). Ik ben toe wat boeken gaan lezen over socialisme. Mijn vader zei altijd dat de PvdA was opgericht om de communisten buiten de deur te houden en sinds de val van de ‘muur’ zou dat zomaar waar kunnen zijn. Over de PSP en de rol van mijn vader zou ik een boek kunnen schrijven.

OpelGT69
OpelGT691 sep. 2021 - 8:44

Het gaat nooit meer om wat je kunt maar om wie je kent.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 sep. 2021 - 8:31

Hoe herkenbaar! Al konden wij Han vervangen door oom, gemeenteraadslid. Iedere keer probeerden de dames te voorkomen dat de gemoederen hoog zouden oplopen door het advies maar niet over politiek te praten. En iedere keer was het resultaat voorspelbaar, het likte nooit. Bij deze: https://www.nrc.nl/nieuws/2021/08/31/het-kabinet-zoekt-de-randjes-op-a4056668 In het artikel de citaten: “De vraag is niet alleen of Van Nieuwenhuizens stap net wél of net níét mag, zegt Voermans. „Het morele democratische kompas is zoek. En dat is een patroon. Het probleem van de huidige bestuurscultuur is dat Nederland gerund wordt als een bedrijf, waar het kabinet als boardroom functioneert en waar mensen in- en uitvliegen.” “ Het kabinet-Rutte III is, met andere woorden, een duiventil. Politiek én staatsrechtelijk zoekt het daarmee de randjes op, of gaat het er overheen, zegt oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. „De cultuur in de kabinetten-Rutte is dat bewindspersonen geen ambt vervullen, maar een soort kortverbandvrijwilliger zijn. Mark Rutte zelf noemde zijn ambt ‘een baan’. Dat is precies het probleem. Een baan zeg je op als je ergens anders iets leukers voorbij ziet komen, een ambt vervul je tot je tijd grondwettelijk voorbij is. Kabinetsleden hebben als dienaren van de Kroon een voorbeeldfunctie, maar handelen daar niet naar.”

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin1 sep. 2021 - 8:32

lukte

Karingin
Karingin1 sep. 2021 - 11:30

Zelfs het "ambt" in ambtenaar is een farce geworden weten we inmiddels, alle gewetensvolle mensen zijn dat apparaat ook allang ontvlucht

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 sep. 2021 - 6:10

Karingin Klopt!

Grietje Genot
Grietje Genot1 sep. 2021 - 8:29

Zo'n bloem van het kwaad laat je naar adem happen & je wordt er giechelig van: zoiets lelijks, & kils & de schaamte zóver voorbij, 't is om te schaterlachen. De VéVéDé staat bekend als een als politieke partij vermomde mantelorganisatie van de georganiseerde misdaad; - maar zelfs bij de maffia heb je erecodes, iets van een beroepsethiek, gevoel voor schoonheid. De moreel failliete VVD staat symbool alles wat er niet deugt in dit alsmaar corrupter wordende kikkerland.

8 Reacties
Grietje Genot
Grietje Genot1 sep. 2021 - 8:30

symbool voor alles..

Geen3
Geen31 sep. 2021 - 8:54

Grierje toch, denk an je bloeddruk

Paul250371
Paul2503711 sep. 2021 - 9:14

Inderdaad.

Grietje Genot
Grietje Genot1 sep. 2021 - 9:30

Lachen is gezond.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 sep. 2021 - 9:34

Geen Grietje is geen 'binnenvetter' die maakt van haar hart geen moordkuil.

Grietje Genot
Grietje Genot1 sep. 2021 - 10:40

Wat je kunt zeggen, kun je duidelijk zeggen.

Eid
Eid1 sep. 2021 - 12:08

@Grietje Ach ja tegenwoordig mag je alles uitkramen.

Grietje Genot
Grietje Genot1 sep. 2021 - 23:53

Ja, daar bof je bij

Eid
Eid1 sep. 2021 - 7:54

Maar Han, ik begrijp dat dit, zeker gelet de politieke kleur vd mevrouw, een hot topic is, maar het is natuurlijk veel breder, en niet 'ineens'. Het speelde bij woningbouwverenigingen; het speelt nog duiderlijker bij omroepen, bij de NPO, en soms is het nuttig dat die contacten en die 'overloop' bestaan, maar waar partijen er voor of erna niet meer objectief kunnen zijn en handelen wordt t een probleem. Zo ook bij Cora. Dus dat in z'n algemeenheid nog eens aan de orde stellen, meer dan oke, maar laten we nu niet doen of het er ineens is door Cora en de VVD...

3 Reacties
Stheno
Stheno1 sep. 2021 - 9:22

Het geheugen van HvdH is nogal kort en selectief. Nog geen 6 weken geleden is er een staatssecretaris opgestapt die toevallig per vandaag begint bij haar lobbyclub: Stientje van Veldhoven. Maar ja, die is niet van de VVD dus die zal niets verweten worden.

Grietje Genot
Grietje Genot1 sep. 2021 - 9:35

Voor wie niet weet wat drogredenen zijn: hier zijn er twee (Twee apologieën van de droevigste soort, bovendien).

Karingin
Karingin1 sep. 2021 - 11:27

Ja want een omroepbaas heeft precies dezelfde invloed als een minister, echt precíes hetzelfde

Norsemen
Norsemen1 sep. 2021 - 7:42

En dan is het in verreweg de meeste landen nog veel erger. Er moet uiteraard gestreefd worden naar verbetering, maar dit hoort nu eenmaal bij de politiek.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin1 sep. 2021 - 9:36

Norseman Zij erg is het al geworden, dat jij denkt dat dit' nu eenmaal' bij de politiek hoort. Blijkbaar is het ook al bij kiezers gaan horen!

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland1 sep. 2021 - 12:14

Nee, corruptie en hufterigheid zijn dan wel veel voorkomend het hoort helemaal niet

Bouwman2
Bouwman21 sep. 2021 - 7:18

Ik denk dat je mamma wel een puntje had. En een student moet natuurlijk gewoon op kamers en niet bij zijn ouders blijven tot op gevorderde leeftijd. Daar is ook een liedje over, yea yea yea. .

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin1 sep. 2021 - 9:47

Heeft hij het hier niet over verjaardagen?

Hanvander Horst
Hanvander Horst1 sep. 2021 - 11:01

Precies. Moest ik dan mijn oude vader op zijn verjaardag alleen laten? Fraaie dingen preek je, dominee!