Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Haat in de ogen, schuim om de mond

  •  
20-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2921 keer bekeken
  •  
explosie

Terwijl ik op een zachte ochtend halverwege oktober met een uitgeslapen hoofd richting supermarkt wandel, stel ik mezelf, naar aanleiding van het overal ter wereld oplaaiende geweld, onwillekeurig twee gesloten vragen. De eerste is: ‘Raymond, je leeft statistisch gesproken nog veertig jaar, denk je dat er in die periode een oorlog plaatsvindt op Nederlands grondgebied?’.

Door de uitgeslapenheid komt het antwoord van mijn innerlijke stem glashelder door. U kunt daar lacherig over doen, zo van: ‘waarom schrijft die vent dat op in een artikel?’, maar dan gaat u eraan voorbij dat mijn ambitie niet hoger reikt dan wat orde scheppen in de dagelijkse gedachten-waterval in mijn kop, en deze met een beetje geluk zelfs verwerken tot eindproduct, bijvoorbeeld een column.

Het is niet mijn schuld dat mijn stukjes worden geplaatst en dat u ze leest, wil ik maar zeggen.

Goed, oorlog in Nederland. ‘Nee, echter de kans is niet nul’, antwoordt mijn innerlijke stem met een kalmte en autoriteit die me verleiden tot vraag twee: ‘Valt nog tijdens mijn leven ergens de atoombom?’. ‘Ja’, zegt de stem zonder toelichting, blijkbaar kan ik zelf bedenken dat conflicten soms een gevoelstemperatuur bereiken waarbij de ratio dienst weigert.

Waarschijnlijk stel ik mezelf de vraag naar aanleiding van recente beelden uit het Midden-Oosten, waarop het lijkt alsof niemand nog controle heeft. We zien de Amerikaanse president, ooit de machtigste man op aarde, schipperen en schutteren tussen vuren waarvan iedereen elkaar als aanstichter beschouwt. Verder dan een beetje sussen en dreigen komt de president niet.

Uiteindelijk wint misschien de publieke opinie. Wanneer we allemaal genoeg schuim om de mond en haat in de ogen hebben – volkomen begrijpelijk overigens wanneer onschuldige mensen worden afgeslacht – , drijven we vanzelf richting het ultieme kookpunt. In ieder geval is het sinds de uitvinding van kernwapens nog nooit zo heet geweest.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

Volrin
Volrin20 okt. 2023 - 12:14

"Het is niet mijn schuld dat mijn stukjes worden geplaatst " Als u ze schrijft, laat staan inzend, worden ze ook niet geplaatst.

Poeh, poeh
Poeh, poeh20 okt. 2023 - 12:13

Als je de beelden ziet van welk leed de bevolking in Gaza moet ondergaan, heb je de neiging om de oorzaak ervan maar uit te schakelen en hopen, smeken dat het recht op (over)leven boven alles gaat. Helaas, de oorzaak zit diep gefundeerd in een getergde groep die de bevolking van Gaza in haar macht heeft en er alles aan gelegen is die te gebruiken voor een strijd die zij op deze manier nooit kunnen winnen. Israël van de kaart vernietigen is hun eeuwige droom en tergt dat land des te meer Hamas tot op het bot weg te vagen. Wat nu gebeurt zorgt voor een humanitaire ramp waarbij je hoopt dat overredingskracht aan Arabische zijde Hamas ontmanteld. Het zou Israël vervolgens sieren om erkenning van ook anderen in dit 'heilige' gebied zonder beperkingen van eigen rechten te accepteren.

1 Reactie
Milaanoo
Milaanoo21 okt. 2023 - 7:53

Zolang geloofsfanaten aan beide zijdes aan de macht zijn zal dit niet echt opgelost worden. Met de hand op de Bijbel Thora en Koran wordt daar al 1000 jaar oorlog gevoerd en landjepik gedaan . Het onderbelichte in dit huidige conflict vind ik de rol van andere landen zoals b.v Iran die over de ruggen van de Palestijnen een proxy oorlog voert . Egypte die zijn grenzen potdicht houdt en zelfs een hulpkonvooi over de grens sturen gaat al moeizaam. Wat mij ook verbaasd is dat weldenkend links accepteert en soms zelfs aanmoedigt dat ook in ons land geloofsfanaten voet aan de grond krijgen. Als ik de demonstraties zo bekijkt met verschillende vlaggen en symbolen is dit nou het resultaat van strijden in de jaren 70 en 80 voor de scheiding kerk geloof en staat of hebben we het dan alleen over het christelijk geloof ? In Europa lopen we het risico dat dit een probleem gaat worden als het dat al niet is. Ik hoop echt dat onze linkse politici een plan gaan maken om hiermee goed om te gaan en het beestje bij de naam gaat noemen.

FelixFlex
FelixFlex20 okt. 2023 - 10:42

Tja als in NL demonstraties voor de Palestijnen vlaggen van de Taliban worden getoond (die witte vlag Utrecht), dan ben ik ook niet zo positief over het uitblijven van conflicten in EU... En neen, voor de onwetenden of ontkennenden onder ons, deze witte vlag is niet "een vlag met een islamitische geloofsbelijdenis", maar die is van de Taliban die op de internationale terroristenlijst staat. In FR word je daarvoor terrecht opgepakt. https://kennisbankterrorisme.nctv.nl/organisaties/taliban

3 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine20 okt. 2023 - 12:11

@FlexiFlex, ik zag op X inderdaad foto's langskomen van hippe westerse dames die aan het protesteren waren onder de vlag van de Taliban. Geen idee waarschijnlijk.

FelixFlex
FelixFlex20 okt. 2023 - 13:54

Sunshine, en dat is idd even stompzinnig als de 'queers for Palestine'... kippen demonstreren toch ook niet voor meer KFC?

android1984
android198421 okt. 2023 - 9:36

@A little bit of sunshine al in juli 2014 liep er een pro IsIs (Daesh) demonstratie door de schilderswijk in Den Haag. Die wilden de vrijlating van Oussama C., alias Abou Yazeed die in Den Haag zorgde voor het ronselen voor de gewapende strijd in Syrië. er werd "dood aan joden" geschreeuwd. In september van 2013 was de eerste. Maar daar is weinig meer van te vinden dan dat ze met isis vlaggen in het arabisch aan het demonstreren waren. Maar goed, Dat heeft toen alleen geleid dat de telegraaf weer eens als islamofoben werden bestempeld. En een paar kamervragen die wegens verkeerde afzender eveneens tot "polariserend" werden weggewuift. De nette moskeeen en moslims zitten zichzelf opvretend toe te kijken omdat ze weten dat niet serieus ingaan op exstremisten. Uiteindelijk als gevolg heeft dat henk en ingrid denken dat islamisme een universeel onderdeel is van de moslimgemeenschap. Daar laat de nederlandse bestuurslaag echt wel steken vallen. Die ene talibanvlag moet je gewoon net zo behandelen als die ene deen die op het annefrankhuis loopt te projecteren. Is dat nou zo moeilijk?

Joop  den Uil
Joop den Uil20 okt. 2023 - 10:28

Voor de een haat en schuim, voor de ander -ik - dus: woede en standvastig verbeten

Pindaklaas
Pindaklaas20 okt. 2023 - 8:41

De kans is zeker niet nul. Sterker, ik denk dat de kans hierop steeds groter wordt. Biden die zegt dat het van uiterst belang is voor de VS dat Oekraïne en Israel winnen. De meeste EU-landen hebben bijna al hun defensieve materialen naar Oekraïne gestuurd. De VS pompt geld rond alsof ze meer geld dan schaliegas hebben. De EU pompt geld rond alsof er ergens een verborgen geldboom staat waar zij de lageloonplukkers hebben gestald. Ooit houdt het een keer op. En als dat moment er is, als alle geldstromen eindigen, dan zien alle vijanden van de VS, kans om toe te slaan. Dan zullen alle vluchtelingen naar Europa komen. Hier is namelijk nog van alles te winnen en te vinden. Burgeroorlogen, oorlogen tussen landen. EN daar zal Nederland ook aan meedoen ja.

1 Reactie
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine20 okt. 2023 - 10:36

@Pindaklaas, "bijna al hun defensieve materialen", een fractie, en niet eens de modernste spullen.

de passie preker
de passie preker20 okt. 2023 - 7:55

“ In ieder geval is het sinds de uitvinding van kernwapens nog nooit zo heet geweest.” ik sluit niet uit dat de atoombom gaat vallen , maar tijdens de Cubacrisis van 1962 zaten we er dichterbij. Er zijn nu enkele vreselijke oorlogen aan de gang , maar tijdens de eerste Wereldoorlog sneuvelden er soms 50.000 soldaten op 1 dag, dat vergeten we wel eens.

2 Reacties
LaBou
LaBou 20 okt. 2023 - 10:16

https://thebulletin.org/doomsday-clock/current-time/. Het heeft er alle schijn van de preker ongelijk heeft.

Gerygrr
Gerygrr20 okt. 2023 - 12:56

Met het wegbezuinigen van veel ouderen is de jeugd de zaken gaan beheersen. Oud en afgedankt of grijze plaag, dor hout genoemd. Geen respect meer voor die oudjes, die hun tijd wel hebben gehad. Wij leerden van onze opa’s en oma’s en ouders. Het ontzag voor alle slachtoffers van de wereldoorlogen zat er bij de ouderen nog in. Ik zie dat niet bij de jeugd. Zij denken het beter te weten. Op elk gebied en sluiten de ogen voor de gevolgen van al het stoken waar ze aan meedoen. Slachtoffers van de ander.

Hagen Samuels
Hagen Samuels20 okt. 2023 - 7:39

Deze reactie is verwijderd

2 Reacties
LaBou
LaBou 20 okt. 2023 - 10:18

Onzin. We moeten ons zorgen maken om beide partijen en niet proberen één partij als zorgwekkend weg te zetten en op die manier het uand3l3n van de andere partij goed te praten.

LaBou
LaBou 20 okt. 2023 - 10:53

uand3l3n = handelen.

Radio-Head
Radio-Head20 okt. 2023 - 6:42

"Uiteindelijk wint misschien de publieke opinie. Wanneer we allemaal genoeg schuim om de mond en haat in de ogen hebben – volkomen begrijpelijk overigens wanneer onschuldige mensen worden afgeslacht – , drijven we vanzelf richting het ultieme kookpunt." Het is op een cynische wijze fascinerend te zien, hoe o.a. door de leegheid van hun bestaan, mensen gedreven door Big Tech algoritmes en aangejaagd door de media- kapo,s van de deze tijd, als digitale hoeren gevangen in hun frontale hersenkwab, halfdood en gedachteloos gemaakt, hun laatste restje eigenwaarde aan het zelfvernietigen zijn. Joy Division (Warsaw) - No Love Lost HD (live) https://www.youtube.com/watch?v=vld3Qgt4ECs "So long sitting here, didn't hear the warning Waiting for the tape to run We've been moving around in different situations Knowing that the time would come Just to see you torn apart Witness to your empty heart I need it"