Joop

Haarlemse bieb trekt verbod Palestijnse foto-expositie in

  •  
24-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
olijfgroen_300.jpg
Directeur vreesde 'eenzijdig beeld' van menselijk drama
Bezoekers van de gemeentebibliotheek van Haarlem mogen toch kennis nemen van de erbarmelijke omstandigheden waaronder Palestijnse olijfboeren hun werk moeten verrichten. De bekroonde tentoonstelling werd vorige week nog verboden verklaard door de directeur omdat de informatie een ‘eenzijdig beeld’ zou geven.
Door redactie Joop
De bibliotheek is tot andere inzichten gekomen omdat het verbod tot commotie leidde, schrijft het Haarlems Dagblad. SP en D66 maakten bezwaar tegen de censuurmaatregel waarna het college van B&W zich met de kwestie bemoeide. Sympathisanten van de Palestijnse olijfboeren kondigden aan zaterdag een demonstratie bij de bibliotheek te houden.
Directeur Lotte Sluijter, die vindt dat politiek niet in een bibliotheek thuishoort, heeft nog wel voorgesteld dat ze een ‘tegen-tentoonstelling’ bij de foto’s wilde plaatsen. Het Breed Platform Palestina (BPP), dat de expositie verzorgt wees die suggestie af.
In de tentoonstelling van  Cris Toala Olivares , die wordt ondersteund door Cordaid, IKV, ICCO, Pax Christi en YMCA Nederland, is onder meer te zien hoe de olijfboeren alleen onder toezicht van buitenlandse waarnemers hun oogst kunnen binnenhalen. Zonder die internationale bescherming worden ze aangehouden of aangevallen door Israëlische militairen of kolonisten.
RTEmagicC_511617212_4445b89502.jpg
Eerder werd er druk uitgeoefend op een wijkcentrum in Amstelveen. Daar werd de tentoonstelling na een week verwijderd na klachten van joodse bezoekers, meldt Plant een Olijfboom.
Hoewel het wijkcentrum het standpunt van deze bezoekers niet deelt, heeft het toch tot verwijdering besloten, omdat het centrum niet de aangewezen plek is voor discussie. De medewerkers waren niet opgewassen tegen de niet mis te verstane manier waarop de klagers hun ongerief uitten.
Een deel van de  foto’s is te zien bij de IJmuider Courant  De tentoonstelling in de bibliotheek is nog te zien tot 3 april.
cc-foto: Michael Ramallah. Israëlische soldaten hinderen Palestijnse olijfoogst in bezet gebied, 2006

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

KeesCor2
KeesCor224 mrt. 2010 - 15:43

Het waren 'slechts' foto's en dankzij de bibliotheekdirectrice werd het politiek. Knappe prestatie van dame in kwestie. Buuuhh

ErnsTT2
ErnsTT224 mrt. 2010 - 15:43

Het blijft opvallend hoe Israel zijn heile welt propaganda zonder enige tegenwerking in het nieuws krijgt, hoe ze palestijnse hotels opblazen om hun illegale woningen op *die* plek bouwen, en ieder spoortje van kritiek op hun onmenselijk handelen, wegdrukken met gelobby dat meer neer komt op pure intimidatie, zoals bij de stemming voorde ziekteverzekeringswet van Obama. Maar owee als de ellende die ze de palestijnen aandoen in de publieke spotlights komt, dan word er gelijk grove pressie gebruikt om die werkelijkheid weggecensureerd te krijgen. Wanneer komen we eens zover dat er een tweezijdige berichtgeving mogelijk word, als zelfs de Ban Ki Moon er schande van spreekt is het toch wel heel erg wrang dat sommige mensen in Nederland de werkelijkheid proberen te ontkennen?

bobbono
bobbono24 mrt. 2010 - 15:43

Tuurlijk maar in deze kwestie zijn de verhoudingen al decennia lang scheef. De vs en het westen houden al jarenlang israel de hand boven het hoofd dmv het tegenhouden van VN-resolutie's !! Iets wat voor nederland een aanleiding was om het eens te zijn met de inval in Irak!? Daarnaast houd israel al decannia lang gebieden of delen van gebieden bezet die aan de palestijnen toebehoren (Gaza en de Westelijke Jordaan oever en oost jeruzaleM) en schenden ze hun rechten !! Wij reageren vanuit een luxepositie en oordelen over de Paletsijnen dat ze de terroristen zijn, maar ik zou wel eens willen weten wat wij zouden willen doen als wij zo zouden worden behandeld door onze buurman en de rest van de wereld vind het allemaal ok!? Ik denk dat ook wij op een bepaald moment bereid zouden zijn om dan maar de wapens op te pakken. In een tijdsbestek van 60 jaar heeft het nu in deze situatie uitgemond. De huidige jeugdige generatie Palestijnen heeft een uitzichtloze toekomst en zal dus bereid om van alles te doen. Hoe ver dat gaat hangt weer af van wat isarel hun gunt!! En wat wij daarvan vinden en van daaruit israel beschermen of daar eens me stoppen en kritiek durven te tonen aan het land met een grote legermacht. Een van de modernste van de wereld tegen wat eigenlijk?! De Palestijnen mogen niet eens een eigen leger hebben van de rest van de wereld !!

a.doorgeest
a.doorgeest24 mrt. 2010 - 15:43

Dit gebeurt te vaak tegenwoordig: tentoonstellingen die ontmanteld worden omdat men meent dat iemand er aanstoot aan zou kunnen nemen. Nu weer in de Bibliotheek in Haarlem. Het gebruikte argument vind ik zwak, trouwens. Een zogenaamd eenzijdige tentoonstelling kan artistiek-inhoudelijk buitengewoon geslaagd zijn. Nodig de "tegenpartij" uit te zijner tijd ook een expositie te leveren. Die mag dan even eenzijdig zijn. Maar inhoudelijk wel op niveau. Je hoort tegenwoordig te vaak dat er kunstwerken van tentoonstellingen worden verwijjderd. Als organisator moet je achter je oorspronkelijke keuze blijven staan. Als die zorgvuldig is geweest en zuiver, is er geen enkele reden werken later te verwijderen. Vrijheid van meningsuiting, weet u nog. Eén van dè hoekstenen van onze samenleving. Wou ik graag zo houden.

[verwijderd]
[verwijderd]24 mrt. 2010 - 15:43

"Directeur Lotte Sluijter, die vindt dat politiek niet in een bibliotheek thuishoort" daaar heeft ze een punt

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen24 mrt. 2010 - 15:43

Alsof de keuze maken dat foto's laten zien van de werkelijkheid in Palestina geen politieke keuze is!

ReneeO
ReneeO24 mrt. 2010 - 15:43

O? Is er dan ook geen afdeling boeken en andere informatiedragers over politieke vraagstukken in haar bibliotheek?

pedens@numeo.fr
pedens@numeo.fr24 mrt. 2010 - 15:43

fijn dat dit aandacht krijgt. Ben 2 x langdurig in het M-O geweest. Het zijn allemaal mensen, ook de miltairen. allemaal produkt van hun omgeving en......LEIDERS. (indoctrinatie) Mijn ervaring is dat het overgrote deel vd beide volkeren naast elkaar kan leven, en dat men concessies wil doen, om in vrede te leven. Maar ook hier zijn het de leiders die onwrikbaar zijn. Maar vrede ligt daar waar de mogelijkheden en macht liggen, dus in Israel en de USA. En we moeten niet vergeten dat de wereldgemeenschap dit probleem in het zadel heeft geholpen sinds 1947 (zie geschiedenis) maar aangezien de diverse lobbys in de USA sterk zijn doet de rest vd wereld het in de broek. Voor mij is de israelische politiek (niet de populatie!) ronduit misdadig, à la apartheid. Niet dat de Palestijnen onschuldige engeltjes zijn, maar .......De haat blijft tot op vandaag nog sterk gevoed. Hopelijk kan Obama iets veranderen, waar daar ligt de enige opening. Tenzij de rest vd wereld een vuist maakt.

1 Reactie
daniel565
daniel56524 mrt. 2010 - 15:43

"Maar ook hier zijn het de leiders die onwrikbaar zijn" Oh ja? Begin zei nog dat ie in de Sinai zou gaan wonen, maar gaf de Sinaï terug aan Egypte. Rabin zei dat ie nooit zou onderhandelen met de PLO of Yasser Arafat, en dat een Palestijnse staat onacceptabel zou zijn. Netanyahu wees zolang hij in de oppositie zat de Oslo akkoorden af maar tekende toen hij eenmaal premier was wel de Wye Plantation accords waarmee Hebron gedeeltelijk onder Palestijns bestuur kwam. En Ariel Sharon, held van de kolonisten, liet Israel uit Gaza vertrekken. Deze zogenaamde 'rechtsextremist' voerde in feite de politiek uit die de Vrede Nu beweging 10 jaar eerder wenste. Ariel Sharon werd Vrede Nu en hij was onwrikbaar? De enige die onwrikbaar zijn zijn de Palestijnen want hun eisen zijn altijd hetzelfde gebleven: 1) Israel moet terug naar de grenzen van 1948 2) Alle Palestijnse vluchtelingen moeten terug naar Israel. Dan pas is er vrede, maar natuurlijk ook geen joodse staat. Israel buigt zich in allerlei bochten, veranderd van positie, geeft dingen op die eerder nog ondenkbaar waren en krijgt te horen dat haar posities onwrikbaar zijn. Wat is er mis met je geheugen?