Joop

Haarlems bedrijf daagt staat: gedupeerd door deal met Sywert van Lienden

  •  
07-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1244 keer bekeken
  •  
vanlienden

Een Haarlemse importeur van zorgproducten daagt de staat voor de rechter. Het bedrijf NIHW vermoedt dat het naast een order heeft gegrepen als gevolg van de dubieuze mondkapjesdeal die de overheid sloot met Sywert van Lienden en consorten, schrijft de Volkskrant.

NIHW, dat een vestiging heeft in China, had al mondeling en per mail al een akkoord bereikt over de levering van mondkapjes toen de afspraak op het laatste moment werd afgeblazen. Dat gebeurde precies op het moment dat pandemieprofiteur Van Lienden zijn megaorder kreeg, ontdekten de Haarlemse ondernemers recent. De Jonge had kort daarvoor aangedrongen op afspraken met de pandemieprofiteur Van Lienden omdat het beter zou zijn om hem “pissing out dan pissing in” te hebben.

Volgens het RIVM waren de door NIHW aangeboden mondkapjes van uitstekende kwaliteit. In de door Van Lienden geleverde mondkapjes bleek later grafeen te zitten – volgens het RIVM een “onacceptabel gezondheidsrisico”. De tientallen miljoenen mondkapjes van Van Lienden bleven grotendeels ongebruikt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Rechtse   Bal
Rechtse Bal7 apr. 2022 - 16:20

De pandemie gaat de geschiedenis in als de grootste geldgenerator ooit. Iedereen probeert er het zijne van in te pikken. Dikke Van Dalen zal er wel een Sywert uitdrukking van maken.

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens8 apr. 2022 - 7:24

@Rechtse Bal "Dikke Van Dalen zal er wel een Sywert uitdrukking van maken." Van Dale maakt zelf geen uitdrukkingen. Geeft slechts nieuwe uitdrukkingen weer die in de media e.d. beklijven. Bij mijn weten zijn er i.v.m. de affaire Sywert nog geen gezegden in omloop. Of ken jij er één?

FredD2
FredD27 apr. 2022 - 14:10

Misschien is het verstandig om bij dit soort fouten die eigenlijk geen fouten zijn, maar bewuste "foute" keuzes de staat niet meer verantwoordelijk te houden, maar de minister. Dit is natuurlijk niet per ongeluk, dit is een criminele actie en vooral de burger is hier slachtoffer. Als de staat wordt aangeklaagd, dan mag de burger dubbelop betalen. Met dit soort bewuste criminele acties van de minister mag hij best wel hoofdelijk worden aangeklaagt, de boete en het geld betalen en in de gevangenis gegooid worden.

1 Reactie
Zandb
Zandb8 apr. 2022 - 6:18

Volgens mij geeft u nepinformatie. Wanneer mensen (ook al is het een minister) er bewust voor kiezen het zo fout te doen, dat er sprake is van een criminele actie, dan is daar m.i. juridisch gezien wel degelijk iets aan te doen.

a.doorgeest
a.doorgeest7 apr. 2022 - 12:08

Je vraagt je natuurlijk wel af waarom de inkoop en levering van de genoemde mondkapjes door Van Lienden niet langs heldere lijnen wordt afgewikkeld. Van Lienden heeft klaarblijkelijk ondeugdelijk materiaal geleverd met verborgen gebreken, die dusdanig ernstig waren dat de geleverde partij de toets der kritiek niet kon doorstaan. In een normaal land - maar goed, dat zijn wij allang niet meer - wordt de overeenkomst dan ontbonden en neemt de leverancier de gehele partij terug onder terugbetaling van de ten onrechte in rekening gebrachte kosten. (Er bestaat zoiets als een wet productaansprakelijkheid die hier wel eens van toepassing zou kunnen zijn). De leverancier zou zich dan weer tot diens Chinese toeleverancier kunnen wenden om daar de zaak - wederom langs heldere lijnen - af te wikkelen. Er is een kat in de zak gekocht, en de deal zal dus ontbonden en verrekend moeten worden. De overheid in ons land is ondertussen kennelijk dusdanig ondoelmatig georganiseerd, dat het meest simpele niet meer wordt uitgevoerd en opgebracht. Vooral dat geeft te denken. Smijten met overheidsgeld is al zonde, wordt er sprake van het klakkeloos wegsmijten van geld zonder de intentie te repareren, dan ben je helemaal diep gezakt. Maar goed, de cursus Liegen, manipuleren en windowdressen voor gevorderden is door alle hotemetoten weer met goed gevolg afgerond... Dat het bedrijf dat door al dit gedoe een grote opdracht is misgelopen, gecompenseerd wil worden, is waarschijnlijk zeer billijk.

Karingin
Karingin7 apr. 2022 - 11:08

Ja dat zat erin natuurlijk

Martin van der Linde
Martin van der Linde7 apr. 2022 - 11:02

Heel terecht, zou ik ook doen als ik door vriendjespolitiek én misleiding een belangrijke order kwijt zou zijn geraakt.