Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Haalbaarheid uitvoering klimaatplannen Rutte IV wordt door grootste werkgeversorganisatie sterk betwijfeld

  •  
01-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5150 keer bekeken
  •  
ANP-467908719

Nederland gaat spannende tijden tegemoet.

Ingrid Thijssen, een vooraanstaand D66-lid gaf als voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW in het tv-programma WNL op Zondag een glasheldere uitleg over veel knelpunten in de huidige samenleving en in het bedrijfsleven, die de haalbaarheid van de uitvoering van de ambitieuze plannen van D66-klimaatminister Rob Jetten sterk in twijfel trekken. Een verspilling van vele miljarden euro’s dreigt dan ook van deze voor Nederland te voortvarende klimaataanpak van het kabinet. Vanwege onhaalbare doelstellingen afgezet tegen de tijd waarin die doelen gehaald moeten worden.

Het is bij de kabinetten-Rutte al vaker fout gegaan met  wetten en voorstellen die vooraf niet of slecht op uitvoerbaarheid waren getoetst. Dat heeft onder meer de toeslagenaffaire ons wel geleerd. In Nederland zijn zoveel complexe dossiers zolang vooruitgeschoven zonder het hebben van een visie hoe Nederland er in de toekomst uit zal moeten zien, dat de gevolgen daarvan  Nederland thans flink gaan opbreken. 

Het klimaat verslechtert in rap tempo. Daarover is vriend en vijand het eens. Maar ambitieuze plannen maken en die ook kunnen uitvoeren met een breed draagvlak is de kunst. Een kunst waar bewindspersonen op een aantal belangrijke ministeries kennelijk weinig kaas van hebben gegeten.

De praktijkvoorbeelden van knelpunten en kritische factoren die het D66-lid Thijssen als voorzitter van de grootste werkgeversorganisatie in Nederland aanhaalde over de onhaalbaarheid van de gestelde klimaatdoelen, logen er niet om. Zoals bijvoorbeeld de huidige doorlooptijd van het kunnen verkrijgen van een simpele vergunning, tot het nu al nijpende tekort aan voldoende elektriciteitscapaciteit. Om nog maar te zwijgen over de minimale omvang van het huidige aanbod van tweedehands elektrische auto’s waarvan het aanbod voorlopig om verschillende redenen met zekerheid niet wezenlijk zal groeien.  

Nederland gaat spannende tijden tegemoet. Zullen de ambitieuze klimaatplannen van het kabinet, waarvoor zoveel extra geld wordt vrijgemaakt, ook binnen het gestelde tijdpad gerealiseerd kunnen worden? In het bevestigende geval kan echt van een wonder gesproken worden.

Als je niet in wonderen gelooft is het beter om als overheid de klimaatdoelen in de tijd niet vast te zetten op onhaalbare tijdstippen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (27)

BasTrom
BasTrom1 mei 2023 - 19:59

De oplossing ligt immers voorhanden....belasten, belasten, belasten, zodat een alternatief 'aantrekkelijk' wordt. Zelfde onzalig plan om verplicht iedereen aan de warmtepomp te doen in 2026. Stroom is straks niet meer te betalen. Maar gelukkig kunnen we gas enorm belasten, zodat stroom opeens weer een 'aantrekkelijk' alternatief wordt. Bedrijven belasten komt er op neer dat je de mensen indirect belast. Gelukkig pleit Kuiken al voor een loon-tsunami.

vdbemt
vdbemt1 mei 2023 - 17:53

Nederland gaat zeker spannende tijden tegemoet. Inderdaad zal het met de vergunningenverlening anders moeten. En zullen er slimme snelle, maar ook blijvende oplossingen voor de stroomcapaciteit moeten komen. Gaan die werkgevers voor die oplossingen alleen maar wachten? En op de aloude manier van produceren verder? Of nemen ze ook zelf verantwoordelijkheid om hun productieprocessen te verbeteren naar wat nodig is, impliciet wellicht een eigen oplossing voor hun eigen stroomcapaciteit. Dit lijkt erg op excuses zoeken voor het niet gaan veranderen.

GeenProbleem
GeenProbleem1 mei 2023 - 16:49

We zien hoe een failliet kabinet eigenhandig de middenklasse om zeep gaat helpen. Afstraffen die handel.

r v b
r v b1 mei 2023 - 15:37

En veel van die "werkgevers" (eufemisme voor het grootkapitaal) doen er al jaren alles aan om het onmogelijk te maken de klimaatplannen, die er veel te laat zijn, te frustreren.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal1 mei 2023 - 15:18

Och ... bij het volgende kabinet worden alle regels weer teruggedraaid of aangepast. Afdeling energie eerst, gevolgd door de bouw en daarna defensie en natuur. NB - maar dat is een persoonlijke observatie-: opvallend hoeveel d66 (prominente) leden een bestuurlijke functie hebben weten te bemachtigen en daar nog mee lopen te pronken ook.

Pietje Puk139
Pietje Puk1391 mei 2023 - 15:06

Alles wat nu op fossiel draait, kan ook op waterstof draaien. Onze regering zet vol in op elektriciteit, geproduceerd door ons zelf. Dat laatste vanwege ongewenste afhankelijkheid van andere landen. Maar al bouw je de hele Noordzee vol molens en leg je op alle daken en parkeerterreinen zonnepanelen, dan nog kom je een groot deel energie tekort. Waterstof kun je overal produceren waar de zon schijnt en de zee dichtbij is. En het wordt steeds goedkoper. Als de productie wordt gespreid over Afrika, Z-Amerika, Australië enz, kun je een land dat problemen veroorzaakt (Rusland-gas), afsnijden van het systeem en de productie in de rest van de plekken een tandje hoger zetten. Er is een onderneming die bezig is om zo snel mogelijk Nederland vol te bouwen met voldoende tank mogelijkheden voor waterstof. Inmiddels zijn er al 3 merken auto´s die rijden op waterstof. Een cv ketel kun je ombouwen, zodat hij op waterstof draait. De leidingen liggen er al. Hoge temperaturen haal je niet met elektra, maar wel met waterstof (Tata). Er is maar 1 probleem. De ondernemingen staan te wachten op elkaar. En de liberale regeringen in het rijke westen zijn van mening dat de overheid zich daarmee niet moet bemoeien. En dus legt D66 de burgers en de ondernemingen alleen maar regeltjes op, maar werkt de regering zelf niet mee aan de oplossing. Want als de overheid en de grote ondernemingen samen zouden werken, dan kan alles geregeld worden. In zeer korte tijd.

1 Reactie
TheunT
TheunT1 mei 2023 - 16:17

Productie van groene waterstof gaat momenteel gepaard met 50% energie verlies..

PVDB2
PVDB21 mei 2023 - 12:24

Het is vaak niet kunnen maar niet willen. En waar juist de nodige incentive voor geboden worden en prijsprikkels. Dan kan in eens heel veel mogelijk zijn.

1 Reactie
GeenProbleem
GeenProbleem1 mei 2023 - 14:17

Straffen, verbieden en prijsprikkels. Links in een notendop.

WillemdeGroot
WillemdeGroot1 mei 2023 - 11:29

Niet verrassend: bijna eenieder beziet het probleem door de eigen gekleurde bril. Terwijl de keiharde realiteit toch duidelijk mag zijn, staat te vaak eigenbelang, vertaald in materie, voorop. Zo ook bij deze vertegenwoordiger van het (groot)kapitaal.

1 Reactie
Robbin_T
Robbin_T1 mei 2023 - 14:49

Waar het vooral misgaat is als politici met een alfa achtergrond om politiek idealistische redenen allerlei uitspraken gaan doen en doelen gaan stellen. Sommige mensen hier zullen zich misschien nog wel herinneren dat het een aantal jaar geleden ontzettend populair was om als lokaal politicus te roepen dat jouw gemeente in 2030 energieneutraal zou zijn. Dit alles zonder enig besef van hoe dit te behalen en wat de consequenties zouden zijn. Ik kan je verzekeren dat er geen enkele gemeente in Nederland dit doel haalt, gewoonweg omdat het niet mogelijk is in dit tijdsbestek. Het is grappig als een gemeente zoiets sulligs doet maar niet als dit gebeurt op landelijke schaal waar de bedragen en gevolgen er wel toe doen.

GeenProbleem
GeenProbleem1 mei 2023 - 10:54

Het meest genante was nog toen Jeroen Wollaars bij Nieuwsuur zich bijna moest gaan verontschuldigen aan Rob Jetten toen hij vroeg of de klimaatplannen wel effect gaan hebben...

2 Reacties
Rob12342
Rob123421 mei 2023 - 12:22

Dat is met name gênant voor de NPO. Het is echt van de zotte dat wij miljarden weggooien in doelen die slechts 0,007 % effect hebben op de mondiale uitstoot. 1 kolencentrale in India/China open en al onze moeite is voor niets. En ze openen er de komende jaren honderden..

Robbin_T
Robbin_T1 mei 2023 - 14:43

@Rob12342 Ik kan het je nog sterker vertellen. Duitsland die om ideologisch politieke redenen de laatste kerncentrales uitzet veroorzaakt daarmee evenveel CO2 uitstoot als alle off-shore windparken van NL en D samen besparen.

Sonic2
Sonic21 mei 2023 - 10:49

"Het is bij de kabinetten-Rutte al vaker fout gegaan met wetten en voorstellen die vooraf niet of slecht op uitvoerbaarheid waren getoetst" De toeslagen affaire kwam door decennia lang ontmenselijken van mensen in de sociale zekerheid. Die zijn vernederd en geschoffeerd. En door neoliberaal en ultra rechts en door het hoogverraad van een deel van links schandalig behandeld. De heksenjacht naar de Bulgaren fraude deed de rest. Mensen die je niet meer menselijk maakt kun je inderdaad zonder goede argumentatie hun huis uitzetten en hun leven vernietigen. Iedereen die fatsoenlijk is stemt sowieso niet op neoliberaal en ultra rechts en twijfelt bij een groot deel van links. En voor de rest is het probleem met het klimaatbeleid dat het wordt uitgevoerd door vooral D66. En dat is een partij die vooral sociale praatjes heeft, maar voor de rest een neoliberale dwaallichten partij is. Die het beste haar laatste zetels aan wat meer authentiek links mag geven. Waar ik ook de PvdA en GL toe beschouw. Tijd om D66 op te heffen. Kunnen ze samen doen met al die ultra rechtse clubjes.

1 Reactie
Rob Matthijssen
Rob Matthijssen1 mei 2023 - 13:07

Sonic, welke partij(en) zijn links genoeg volgens jou? Alleen partijen noemen die ook zelf bereid zijn te regeren.

Gerygrr
Gerygrr1 mei 2023 - 10:35

De liberale oplossing was toch marktwerking? De vaste leveringskosten op energie en opslag duurzame energie zijn door ons toch met een reden betaald? De investeringen in meer opslag en capaciteit moeten nu afgedwongen worden. Wie niet levert krijgt een boete. De aandeelhouders hebben al genoeg geprofiteerd.

2 Reacties
Robbin_T
Robbin_T1 mei 2023 - 12:19

"De investeringen in meer opslag en capaciteit moeten nu afgedwongen worden. Wie niet levert krijgt een boete." Leuke antikapitalistische take maar er worden miljarden geinvesteerd. De werkelijkheid is helaas complex en we verhogen de capaciteit niet zomaar eventjes.

Gerygrr
Gerygrr2 mei 2023 - 13:43

Robbin, Er worden miljarden geïnvesteerd, door wie? Indertijd deed ik al wat de Jonge nu voorstelt. Koop een warmtepomp, verplichting komt eraan. Je investering verdien je terug. Dat was 5 jaar geleden. Sindsdien heb ik uitsluitend groene stroomcontracten plus waterpomp. Waar betaal ik voor? Grijze stroom en dus op gasprijs gebaseerd. En verder zijn het voor de particuliere zuinige klant om vaste tarieven! De grootverbruiker krijgt alles goedkoop. En uiteraard gaat er btw naar de schatkist over het totaalbedrag. Wie moet nu gaan investeren?

Joop  den Uil
Joop den Uil1 mei 2023 - 10:31

Prognoses over groei op ELK gebied zijn tot nu toe allemaal fout gebleken. Niet enkele procenten maar 10-tallen dat dit Kabinet ernaast zat. En dat alles met een foute voorstelling van zaken naar ''het volk'' (en naar ik aanneem ook naar de 2e kamer). En we staan erbij en doen niets.

Willem D2
Willem D21 mei 2023 - 10:30

Op NOS teletekst stond voor het weekeinde juist het bericht dat iedereen tevreden was met de plannen van Jetten. Ik was toen wel enigszins verbaasd, maar misschien was de wens de meester van de gedachten, al paste het bericht wel goed in het D66 narratief……..

1 Reactie
Rob12342
Rob123421 mei 2023 - 12:24

Hmm, wie is iedereen?

omaoeverloos
omaoeverloos1 mei 2023 - 10:16

De afgelopen tijd heeft geleerd dat huishoudens zonder enige gevolgen 20% aan energie konden besparen. Maar helaas komen de klimaatplannen er op neer dat wanneer er maar meer geconsumeerd wordt we de co2 uitstoot terug kunnen brengen. Nieuwe auto's, meer laadpalen, meer accu's, meer zonnepanelen, meer windmolens, meer warmtepompen, consumeren maar! Alsof we de honger in de wereld uit willen bannen door meer te vreten.

2 Reacties
itsme3
itsme31 mei 2023 - 12:20

De verwarming op 16 omdat je het anders niet meer trekt met je AOW, at is maar wat je zonder gevolgen noemt.

Gerygrr
Gerygrr1 mei 2023 - 12:45

Maar dat bezuinigen heeft ons niets opgeleverd. Oma, kijkt u eens naar uw jaarafrekeningen en bereken welk deel van de rekening naar de aandeelhouders en naar de belastingdienst zijn gegaan? U schrikt van uw geringe aandeel luchtvervuiling. Dat hogere verbruik doen andere verantwoordelijken met uw geld!

Robbin_T
Robbin_T1 mei 2023 - 10:08

Wat betreft de elektriciteitsvoorziening heb ik recentelijk van goed ingelichte bronnen bij één van de grotere netbeheerders gehoord dat we dicht op totale congestie zitten. Dat betekend dus over een paar jaar geen nieuwe en/of zwaardere aansluitingen meer want het net is vol. Dus geen nieuwe woonwijken en bedrijven en geen verzwaring van je eigen aansluiting naar 3x25A voor je warmtepomp en elektrische auto. Het kan niet meer. Ondertussen wordt er hard gewerkt aan uitbreiding van de capaciteit maar alles is traag vanwege vergunningen en als er vergunningen zijn is er geen materieel (bestel maar eens een paar duizend nieuwe hoogspanningstrafo's) en er zijn gewoon bij lange na niet genoeg gekwalificeerde mensen om het allemaal aan te leggen. Ongeveer 20% van onze energievraag wordt nu geleverd door elektriciteit en willen we in de toekomst meer verduurzamen zal dat enorm moeten toenemen. Dat kan allemaal prima maar de gestelde termijn wordt never nooit niet gehaald en kost klauwen met geld dat niet aan andere zaken besteed gaat worden. We moeten ons zeer serieus gaan afvragen of het magisch wensdenken van politici dat ons miljarden euros gaat kosten en niet gaat lukken terwijl het ondertussen ook welgeteld praktisch niets bijdraagt aan het afwenden van de klimaatapocalyps de juiste weg is. Als het miljarden kost en alsnog in de soep loopt en niets oplost voorspel ik een aankomend premierschap voor Caroline (of equivalenten).

2 Reacties
Rob12342
Rob123421 mei 2023 - 12:26

Kan niet wachten totdat dit zooitje wat regering heet valt. Eindelijk een goede kans om met uitstekende nieuwe partijen, aangevuld met een paar gekooide partijen, een nieuwe regering over rechts te maken.

Nejras
Nejras1 mei 2023 - 14:27

@rob12345 Beste, We hebben reeds een rechts kabinet. Wat bedoelt u precies? Nog ietsje rechtser dan rechts? Op een gegeven moment word dat extreem rechts. Dat een rechts kabinet, beleid maakt (of juist niet) wat niet naar uw zin is: is vervelend genoeg. Maar niet doen alsof we een links kabinet hebben. Dat is ideologisch, en qua economisch en sociaal beleid zeker niet het geval. Het lijkt wel een reflex: Vind ik het beleid stom? Schuld van links. Terwijl we al decennia geen links kabinet meer hebben gehad. Ons huidige kabinet is rechts genoeg (mij al teveel) en men maakt er sport van om winsten te privatiseren en kosten te socialiseren. Om vervolgens een socialere ideologie daar de schuld van te geven. Grove leugens die zullen leiden tot krankzinnige taferelen.