Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Haal de Oostvaardersplassen uit hun isolement

  •  
23-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
11803573193_3dc5efa883_k

© cc-foto: Bart Jekel

Teleurstellend is het dat er zo verrekte weinig visie lijkt te zijn over de waarde die de Oostvaardersplassen voor een natuurrijk Nederland kunnen hebben
De Staten van Flevoland hebben in een roerige vergadering besluiten over de toekomst van de Oostvaardersplassen genomen. Wie de kranten leest denkt dat het alleen over de reductie van het aantal herten en paarden ging. Maar gelukkig gaan de besluiten verder dan dat.
Flevoland erkent dat de Oostvaardersplassen voor alles een belangrijk vogelgebied is voor met name moerasvogels en dat het met veel van die soorten niet goed gaat. Er komt meer ruimte voor moerasvogels in het gebied, door moerasontwikkeling in het nu droge deel én door herstel van dynamiek in het huidige moerasdeel. Dat laatste door tijdelijke drooglegging waardoor het moeras zich weer kan herstellen. Tot zover het positieve nieuws.
Weinig visie Teleurstellend is het dat er zo verrekte weinig visie lijkt te zijn over de waarde die de Oostvaardersplassen voor een natuurrijk Nederland kunnen hebben. Dat begon met het desastreuze besluit van toenmalig Staatsecretaris Henk Bleker in 2011 om de geplande verbinding tussen Oostvaardersplassen en het Horsterwolden op termijn de Veluwe te schrappen. Sindsdien beperkt de discussie zich tot wat er binnen de enge grenzen van de Oostvaardersplassen moet gebeuren. Er wordt naar gekeken als een geïsoleerd plekje, een kleine oase in een vreugdeloze woestijn.
Bloempotten Daarmee laten we grote kansen liggen voor het herstel van de bijzondere natuur die past bij onze delta. Een natuur met overal geleidelijke overgangen tussen zoet en zout, land en water. Waar vissen vrij van de zee naar de zoete wateren zwemmen en waar het miegelt van de vogels. Die natuur hebben we met dijken en kunstmatige waterpeilen teruggebracht tot wat bloempotten. Huidige technische middelen maken het echter steeds beter mogelijk om die bijzondere overgangen weer terug te brengen zonder de veiligheid in gevaar te brengen. We maken de vismigratie rivier tussen Waddenzee en IJsselmeer, de Haringvlietdam gaat op een kier en langs de Waddendijk zijn initiatieven om met gaten in de dijk de relatie zoet-zout te herstellen.
Zo kan het ook Dat kan bij de Oostvaardersplassen ook. Het zou een geweldige verrijking zijn als er een verbinding voor vis tussen Markermeer en Oostvaardersplassen komt en als geleidelijk overgangen de harde scheiding tussen Markermeer en Oostvaardersplassen doorbreken. Als we dan ook nog de plannen voor de verbinding tussen Oostvaardersplassen en Horsterwold afstoffen en uitvoeren creëren we een bijzonder lint van natuurrijke overgangen, waar otters en visarenden jagen op vis die op weg is naar de paaigebieden en ja waar ook edelherten meer ruimte hebben. Dat is de natuur die in onze delta hoort.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.