Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Haagse Gangen: Bepalen peilingen de verkiezingen?

  •  
12-09-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
degidsfm.jpg
DeGidsFm gaat de Haagse Gangen na met Peter Kee, Peter Kanne, Sherlo Esajas en Francisco van Jole. Vandaag: hoe belangrijk zijn de peilingen?
Wie wil er in deze verkiezingstijd geen kijkje nemen in de Haagse wandelgangen? Wat wordt er bekokstoofd, wie wint er van wie in de peilingen of op de internetfora? En wie doet het straks met wie? DeGids.fm gaat tot aan de verkiezingen de Haagse Gangen na.
Op de dag dat Nederland naar de stembus gaat, praten ze bij Haagse Gangen over het belang en de impact van peilingen. Emile Roemer opperde zondag in Buitenhof een verbod op peilingen in de laatste weken voor de verkiezingen. Heeft hij een punt? Roemer deed het voor de start van de campagne goed in de peilingen. Samsom juist niet.
De afgelopen week hebben zij stuivertje gewisseld. Waren de peilingen daarbij een katalysator? 

- En elk verkiezingsprogramma heeft tegenwoordig een tweede scherm. Direct na een debat kan via de computer of smartphone worden gestemd op de winnaar. Doen tienduizenden mensen aan mee. Hoe representatief zijn deze peilingen?
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

rbakels
rbakels12 sep. 2012 - 12:02

het is nog erger: de peilingen doorkruisen ons staatsrechtelijke systeem. Maurice de Hond is er zelf trots op dat politici via zijn peilingen wekelijks "feedback" krijgen, in plaats van alleen bij verkiezingen. Dat lijkt mooi, maar het is net zoiets als dat een chef voortdurend op je vingers zit te kijken of je je werk wel goed doet. De cybernetica leert dat "feedback" systemen gemakkelijk instabiel kunnen raken, en met name kunnen gaan oscilleren - en dat is dan ook precies wat we zien. In vele landen zijn er (daarom) al beperkingen op peilingen.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman12 sep. 2012 - 12:02

De peilingen hebben zichzelf volkomen belachelijk gemaakt. Elke krant of tv-programma dat nu nog trots een peiling toont maakt zichzelf net zo belachelijk als een chef moordzaken die een team waarzegsters in dienst neemt.

wilmpas
wilmpas12 sep. 2012 - 12:02

Welke invloed de media heeft is aan de uitslag te zien, de links georienteerde media voor PvdA de rechtse meer voor D66/VVD en 50+ heeft MAX mee. De peilingen hebben de 2-strijd gestimuleerd, mensen stemmen graag op winnaars de inhoud wordt minder belangrijk. Het win-element gaat dan spelen. Het zgn tweede scherm wordt gewonnen door de partij die zijn aanhang goed weet te mobiliseren enm isschien is dat bij sommige peilingen ook wel.

1 Reactie
Heileeuw
Heileeuw12 sep. 2012 - 12:02

Gut, u geeft precies weer hoe het moet....