Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Haags ziekenhuis huurt extra beveiligers in na bedreigingen op corona-afdeling

  •  
01-10-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
49779409618_df244f4227_o

© cc-foto: Roel Wijnants https://flic.kr/p/2iQQuc5

Het Haagse ziekenhuis HMC ziet zo’n toename aan agressie tegen medewerkers dat het extra beveiligers inhuurt. Dat Weerd woensdag gemeld aan de Haagse gemeenteraad door Annette de Boer, directeur Publieke Gezondheid bij de GGD Haaglanden. In de regio Haaglanden is het aantal patiënten met corona de laatste weken zo goed als verdriedubbeld. Dat leidt er toe dat patiënten moeten worden overgebracht naar andere ziekenhuizen in het land. Patiënten en familieleden verzetten zich daartegen en dat loopt soms uit op agressie. Omroep West meldt :
"Op de verpleegafdelingen in de regio Haaglanden lagen twee weken geleden nog 17 coronapatiënten, een week geleden waren dat er al 39 en inmiddels zijn er 47 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Op de intensive care is het aantal patiënten opgelopen van 6 twee weken geleden naar 9 vorige week en inmiddels liggen er 12 patiënten met ernstige coronaklachten. Tientallen patiënten moeten worden verplaatst buiten de regio, en dat gaat niet altijd van harte. ‘Waar we ook mee worden geconfronteerd, bijvoorbeeld in het HMC Westeinde, is dat veel patiënten en hun familie zich tegen overplaatsing verzetten’, zegt De Boer. ‘Daarvoor moet veel extra beveiliging worden ingezet.’"
De stroom van coronapatiënten groeit gestaag. Iedere avond en nacht worden er tussen de vijf à tien zieken opgenomen. Daarom worden overdag patiënten naar andere ziekenhuizen verplaatst. Dat kan ook betekenen dat iemand uit Den Haag naar Groningen wordt overgebracht. NRC doet uit de doeken welke incidenten leidden tot het inschakelen van extra beveiligers:
"Het grote stadsziekenhuis, dat drie locaties heeft, loopt vol en heeft alweer drie aparte corona-afdelingen. Aanleiding voor de extra beveiliging, vertelt Ingrid Wolf, voorzitter van de raad van bestuur, waren twee incidenten in het weekeinde bij de overplaatsing van coronapatiënten naar ziekenhuizen buiten de regio. „Een familie was zo boos dat hun familielid zou worden verplaatst, dat ze de verpleegkundigen bedreigden. Bij een andere coronapatiënt stond opeens een advocaat op de afdeling. Om te eisen dat de patiënt niet zou worden verplaatst.”"
In een enkel geval zijn de dreigementen beloond en werd afgezien van de voorgnomen verplaatsing van de patiënt. Wolf zegt tegen de krant dat mensen veel minder begrip tonen dan tijdens de eerste golf in het voorjaar. Tegenover NRC verklaart een woordvoerder van het Amsterdamse OLVG dat daar ook sprake is van een toename van agressie.
Vorige week werd uit een raadpleging van vakbond NU ’91 duidelijk dat zorgpersoneel ook in de eerste golf al met veel agressie te maken kreeg, zo berichtte onder meer RTL Nieuws.
"Tijdens de coronacrisis ontstonden er ook nieuwe vormen van agressief gedrag, zo blijkt, zoals het met opzet in het gezicht hoesten. “Tegen mensen die dagelijks met passie voor die patiënten staan”, zegt woordvoerder Michel van Erp van NU’91. “Soms met te weinig beschermende kleding.” Volgens Van Erp zijn de aanvallen, die meestal ontstaan wanneer mensen op coronaregels in het ziekenhuis worden gewezen, voor sommige medewerkers aanleiding om de zorg te verlaten. Ze kunnen de bedreigingen niet meer aan. “Mensen reageren gepikeerd”, weet Van Erp. “Hebben een grote mond. Hardwerkend personeel wordt bedreigd met teksten als ‘ik weet waar je kinderen wonen’.”"
cc-foto: Roel Wijnants
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (23)

quatsch
quatsch2 okt. 2020 - 17:27

In de afgelopen jaren werden vele regionale ziekenhuizen door de VVD gesloten. Als je al je ongenoegen over de gang zaken wilt laten blijken, zoek dan de VVD politici op.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin3 okt. 2020 - 10:56

Of laat ze bij de verkiezingen rechts liggen!

Haz
Haz2 okt. 2020 - 11:49

Onacceptabel dat er bedreigingen worden geuit richting personeel. Dat mensen boos worden als hun zieke familielid ver van huis wordt veplaatst snap ik wel. Ik zou het ook niet fijn vinden als mijn partner 200 km verder geplaatst zou worden, want het liefst houd je je geliefden zo dichtbij als mogelijk, vooral als ze ernstig ziek zijn.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen2 okt. 2020 - 11:27

Tja, het land is overgenomen door incapabele ambtenaren, 200km reizen voor een coronatest of om je stervende partner te bezoeken wordt door dit soort oogkleppers heel normaal gevonden. Verbaal minder kundige mensen kunnen dan wel eens een vuistje ballen.

Jan Lubbelinkhof2
Jan Lubbelinkhof22 okt. 2020 - 10:03

Ik heb zero geduld met dit soort mensen. Het lijkt me vrij simpel, of je laat je helpen op de wijze die wij (als ziekenhuis) verantwoord vinden of je vertrekt en zoekt het zelf maar uit. En bij agressie zou het altijd moeten zijn: “daar is het gat van de deur, niet tot ziens...”

Libertain
Libertain2 okt. 2020 - 7:28

Gelet op het feit dat vele landen op deze wereld onder druk van COVID-19 liggen, is er een onderzoek geweest of agressie in vergelijkbare mate jegens medisch personeel ook in andere landen zo vaak voorkomt?

1 Reactie
MG1968
MG19682 okt. 2020 - 14:11

Vind ik een interessante vraag? Weet iemand meer?

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 okt. 2020 - 6:53

Houd me ten goed maar in het voorjaar was de nood ook vele malen groter en werden enkel IC patienten verplaatst als het ergens helemaal vol lag. Waarom van het ene deel van het land naar het andere uiterste deel? Ik begrijp wel het onbegrip, niet iedereen kan als familie zomaar naar het andere uiterste deel van het land reizen en/of ergens hun intrek nemen. Als je ziek bent ben je graag in je eigen omgeving met familie om je heen. Dat begrijp ik best. Wat agressie betreft en/of bedreigingen daar zal ik geen begrip voor opbrengen. Echter mensen zijn geen handelswaar.

9 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin2 okt. 2020 - 7:08

Je doet weer precies als waar ze zeggen zo'n moeite mee te hebben gehad gedurende de eerste golf, Corona patiënten scheiden van hun familie.Toen ging het niet anders wat b betreft de IC en het totaal vol liggen van andere ziekenhuizen, al ging het niet van harte vanuit de ziekenhuizen. Waarom kan dat niet op z'n minst binnen de regio gehouden worden? Dat is een vraag die me al langer op de lippen brandt. Nogmaals, mensen zijn geen handelswaar.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 okt. 2020 - 7:09

goede

Dehnus
Dehnus2 okt. 2020 - 9:12

Omdat er meer mensen ziek zijn dan jouw familie, en we ook andere afdelingen? Zoals de kinderafdeling, willen behouden? Of is alleen Minoes, Tuin & Familie belangrijk? Je kunt gewoon op bezoek en Groningen is ook weer niet zover hoor. Serieus die Hollanders altijd met hun "Boven Zwolle houdt Nederland op!" denken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 okt. 2020 - 11:41

Dehnus Over agressie gesproken. Je vult nogal wat in voor anderen. En heeft Minoes en Tuin het hier over zichzelf? Spreekt Minoes en Tuin hier dan een oordeel uit over Groningen? Spreekt Minoes en Tuin zich überhaupt ergens anders over uit dan dat ik wel begrip heb voor mensen en hun situatie....maar nooit voor agressie? Dat heb ik dus voor uw agressieve reactie evenmin.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 okt. 2020 - 11:44

Minoes en Tuin heeft het hier over afstand en of dar niet gerichter kan.... niet over Groningen als provincie.....

FromValue
FromValue2 okt. 2020 - 14:28

Dit is en blijft een capaciteitsprobleem. Oplossing is spreiding. Het is nu eenmaal eenvoudiger en efficiënter om patiënten naar bijvoorbeeld Groningen te verplaatsen dan een complete intensive care afdeling inclusief personeel van Groningen naar Den Haag. Ook vanuit het oogpunt van zorg kwaliteit lijkt het mij beter om landelijk te streven naar bezettingen die overal op hetzelfde (werkbare) niveau liggen, om zodoende zorgkwaliteit te borgen en inzet van personeel te optimaliseren. Dan moet de 'dikke ik' even opzij en komt het belang van de samenleving voorop te staan.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 okt. 2020 - 18:21

Het gaat voor de goede orde ook over verpleegafdelingen. Dat gezegd hebbend, lezen schijnt moeilijk te zijn. Ik zeg nergens dat ik niet begrijp dat er gespreid moet worden op enig moment. Ik vraag me enkel af of die spreiding soms niet beter/anders geregeld kan worden, naar een ander ziekenhuis wat dichterbij bijvoorbeeld en vraag me af of men daar rekening mee houdt. Ik spreek enig begrip uit voor de teleurstelling en angst van mensen die zich misschien uit in boosheid over de grote van de afstand indien die voor hen hen onmogelijk te overbruggen is, het gevoel van... Nergens heb ik ook maar gezegd dat mensen hun boosheid/teleurstelling/angst mogen botvieren op een ander en zeker niet met bedreiging. Dit is nl. de tweede keer in korte tijd dat ik zie dat een patiënt letterlijk helemaal van de ene naar de andere kant van het land wordt gebracht..Ik heb geen ander insteek gehad dan deze. Maar goed ik zie dat enig begrip voor de teleurstelling en angst van mensen i.v.m. mogelijke omstandigheden hier meteen uitgelegd wordt als dikke ik. Ik zeg helemaal nergens dat ik bedreiging goedkeur noch het afreageren van boosheid op een ander en daar begrip voor heb. Ik zie hier wel gezonde mensen met een heel kort lontje reageren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 okt. 2020 - 18:26

over de grootte van de afstand.

webmaatje
webmaatje2 okt. 2020 - 20:36

Minoes&tuin Nog erger: mensen zijn de corona zat. Geen baan meer of homeoffice, kinderen thuis digitaal school, vele sociale contacten al een half jaar beperkt, enz. En velen waren voor corona al op de grens van een depressie of burnout. Als dan nu nog een partner of familielid ver weg moet, kan dat voor velen teveel zijn en laten zij de opgekropte spanningen de vrije loop. Ik houd mijn hart nu al vast voor de donkere kersttijd als corona nog steeds heerst. Vele mensen zullen die vast niet meer mee willen meemaken onder de huidige maatregelen Een totale lockdown zal vooral dan totaal catastrofaal zijn..

Fredje3
Fredje32 okt. 2020 - 3:21

Dat je geirriteerd raakt, is misschien wel logisch, maar dat je agressie toont naar mensen die je willen helpen Is gewoon.... nee ongewoon achterlijk.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin2 okt. 2020 - 7:25

Je mag ook gerust boos worden. Je hebt het recht om voor jezelf op te komen. Ik heb ook weleens het idee dat men tegenwoordig iets erg snel agressie noemt. Waarom 236 km.ver iemand naartoe verhuizen. Ik moet zeggen dat ik dat ook niet begrijp en niet oké vind.

marcelhermus
marcelhermus1 okt. 2020 - 20:47

Ik vraag me soms af waarom we de corona zorg niet meer centraliseren. Nu liggen er op allerlei plekken mensen met corona klachten. Overal moeten mensen beschermd werken en kunnen andere zorghandelingen misschien niet doorgaan. Vooral voor de randstad zou dit makkelijk te realiseren zijn op 1 of 2 plekken. De andere ziekenhuizen houden zo grotere capaciteit voor andere werkzaamheden.

Rutger Groot
Rutger Groot1 okt. 2020 - 20:08

Onaccetabel gedrag en bizar dat advocaten hiervoor worden ingeschakeld en aan meewerken. In Den Haag is dus een piek waar te nemen maar ik snap werkelijk niets van de paniek rond ziekenhuiscapaciteit in het algemeen. Immers, met landelijk 39k ziekenhuisbedden en 1500 IC plekken moeten we die 691 ziekenhuis bedden voor coronapatienten en 151 corona IC patentien toch makkelijk kunnen verwerken?

Redmule
Redmule1 okt. 2020 - 19:42

Mensen reageren gepikeerd”, weet Van Erp. “Hebben een grote mond. Hardwerkend personeel wordt bedreigd met teksten als ‘ik weet waar je kinderen wonen’.” En dan heeft de overheid en OM een grote broek aan over zero tolerance. Wanneer beginnen we nu gewoon eens zulk volk minimaal 1 jaar de bak in te flikkeren. En dan niet janken hoe het moet met je familie, kinderen en je baan in dat jaar. Had je maar moeten nadenken toen je er de kans voor had.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin2 okt. 2020 - 11:50

Bedreigingen zijn tegenwoordig schering en inslag, dat was zelfs voor Corona al. Denk maar eens aan ambulance-medewerkers. Het wordt met de dag erger.