Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

H E R K O Z E N

  •  
06-11-2012
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
Obama300_03.jpg
Update: Huffington Post: Begin van een nieuw Amerika ... Romney erkent verlies ... Overwinning Obama duidelijk na  binnenhalen Ohio ... Nek-aan-nekrace in swing states Ohio, Florida en Vermont ... Obama wint in New Hampshire en South Carolina ... Romney in Kentucky en verovert Indiana terug op Democraten
Barack Obama is herkozen als president van de Verenigde Staten. Om 5.15 uur Nederlandse tijd had hij het vereiste aantal van 270 kiesmannen behaald. Zijn conservatieve tegenstander Mitt Romney heeft in de swing states niet voldoende stemmen gehaald om de herverkiezing te voorkomen. Na het bekend worden van het resultaat twitterde Obama een foto waarop hij zijn vrouw Michelle omhelst.
RTEmagicC_A7EiDWcCYAAZT1D_01.jpg
Update 08.00
In Obama’s overwinningsspeech zegt hij dat het Amerikaanse volk zichzelf bijeen heeft geraapt en terug gevochten heeft tijdens moeilijke economische tijden. En dat ‘het beste nog moet komen’ voor de Verenigde Staten. Obama:
Maar de lange campagne is voorbij, en of ik jullie stem nu wel of niet heb gekregen, ik heb naar jullie allemaal geluisterd, en ik geloof dat ik daardoor een betere president zal zijn. Ik ben nog vastbeslotener. Ik ben meer geïnspireerd dan ooit.
Obama zei verder binnenkort met Mitt Romney aan tafel te willen om zijn plannen te bespreken. Hij wil bespreken hoe de twee kunnen gaan samenwerken. De president benadrukte dat hoewel de twee elkaar fel bestreden hebben, dat alleen is omdat ze beiden ontzettend veel van het land houden.
Rond half acht Nederlandse tijd heeft premier Rutte Obama gefeliciteerd met zijn herverkiezing. Hij benadrukte dat het een bijzonder spannende race is geweest. Rutte verheugt zich erop om de uitstekende samenwerking voor te zetten. Dat schrijft NOS. Ook benadrukte de premier het belang van handels- en investeringsrelatie tussen de Verenigde Staten en Nederland.
Update 7:05
Romney heeft na opvallend lang aarzelen zijn verlies erkend en Obama telefonisch gefeliciteerd met de overwinning, meldt de NOS.
Volgens een commentaar op de Huffington Post , tekent de overwinning van Obama een ‘nieuw Amerika’: “multiraciaal, multi-ethnisch, gericht met een blik op de rest van de wereld en voorbij eeuwenoude raciale, seksuele, huwelijkse en religieuze tradities”. De progressieve, immens populaire, site doelt daarmee op de inzet van de Republikeinen om zaken als abortus en homohuwelijk terug te draaien. De vooruitgang op maatschappelijke terreinen lijkt met de overwinning van Obama veilig gesteld.
De strategie van de Republikeinen, onder invloed van de Tea Party, om zich hoofdzakelijk te richten op blanke Amerikanen met een zeer conservatieve agenda heeft hopeloos gefaald. ‘Dit is de laatste keer dat we dit geprobeerd hebben, constateert een analist van de Republikeinen. De mormoon Romney is een exponent van die blanke, heersende klasse, constateert de HuffPost. De Democraten zijn veel breder vertegenwoordigd onder de bevolking en richten zich niet op een enkele etnische groep.
Update 6:50
Mitt Romney slaagde er niet in zogeheten swingstates te winnen in een verkiezing waarbij Obama gehinderd werd door een kwakkelende economie, een ongekend felle mediacampagne en een congres dat hem structureel tegenwerkt, constateert de New York Times. Obama heeft zijn overwinning voor een belangrijk deel te danken aan de stemmen van Hispanics, de latijnsamerikaanse bevolkingsgroepen. Romney keerde zich  in zijn campagne tegen die groepen. Hij beloofde met maatregelen te komen die zo hard zijn dat ze zouden leiden tot ‘zelf-deportatie’. Voor Romney is het extra poijnlijk dat hij verloor in Michigan, de staat waar hij opgroeide en zijn vader gouverneur was.
De situatie in Washington verandert niet ingrijpend. De Democraten behouden hun meerderheid in de senaat, de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden. Wel heeft Obama in zijn tweede termijn meer de vrije hand omdat het zijn laatste regeerperiode is.
Update 1:27 De eerste uitslagen zijn binnen. Zoals verwacht won Obama in New Hampshire,  Vermont en South Carolina. Romney won – niet geheel verrassend – in Kentucky en veroverde bovendien Indiana terug op de Democraten. Momenteel worden de stemmen geteld in de belangrijke swing states. In zowel Florida, Vermont als Ohio zijn de verschillen minimaal.
Eerder De afgelopen dagen trokken de beide kandidaten alle registers open om zich van een overwinning te verzekeren. Ook op deze verkiezingsdag zal nog volop campagne worden gevoerd, met name in de zogeheten swing states , waar het nog geen uitgemaakte zaak is wie de meeste stemmen binnenhaalt. Romney bezoekt vandaag nog Ohio en Pennsylvania. Een indruk van Romneys aanhang in Ohio geeft deze video. De volledige speech van Obama is hier te zien.
Nek-aan-nek
De Amerikanen kiezen dinsdag hun president voor de komende vier jaar. Daarmee komt er een einde aan een lange verkiezingscampagne die de twee kandidaten niet in de koude kleren is gaan zitten. 
Obama sloot zijn campagne maandagavond af met een speech in Iowa, waar zijn opmars ruim vier jaar geleden begon. De president raakte zichtbaar geëmotioneerd toen hij sprak over hoe dit zijn allerlaatste campagnetoespraak zou zijn. Zijn Republikeinse rivaal Mitt Romney sprak zijn aanhang nog één keer toe in New Hampshire en beloofde daar échte verandering. 
De media durven nauwelijks voorspellingen te doen over wie er uiteindelijk  met de winst vandoor gaat. Een nek-aan-nekrace wordt verwacht, omdat Obama en Romney de afgelopen maanden afwisselend aan kop gingen in verschillende peilingen.
Amerikakenner Arie Elshout analyseert dinsdag in de Volkskrant:
Dit weekeinde zei Romney: ‘We zijn twee dagen verwijderd van een nieuw begin.’ Hij heeft zich het hele verkiezingsjaar geconcentreerd op de slechte economie en probeerde kiezers te winnen met de belofte dat hij beter dan Obama weet hoe hij haar weer tot bloei kan brengen. Dat hij Obama zo dicht zou zijn genaderd op verkiezingsdag, was een maand geleden nog niet verwacht.
De Obama-campagne sterkt zich met de gedachte dat de president in belangrijke swing staten een licht voordeel heeft. Hij lag volgens de peilingen voor in Ohio en Nevada, terwijl Romney een voorsprong heeft in North Carolina. In Colorado, Florida, Iowa , New Hampshire, Virginia en Wisconsin liggen de twee kandidaten zeer dicht bij elkaar.
De president erkent dat de economische groei zwak is geweest, maar volgens hem kon dat niet anders gezien de ernstige crisis die hij erfde van voorganger Bush. We zijn van te ver gekomen om nu de weg terug in te slaan, is zijn boodschap. Hij heeft een grote voorsprong onder zwarten, Spaanstaligen en vrouwen.
Maarten Rabaey schrijft in de Belgische krant De Morgen dat Obama op deze laatste verkiezingsdag ‘de wind in de rug heeft’.  Van de 30 miljoen Amerikanen die al hun stem hebben uitgebracht koos een meerderheid voor de president:
Obama’s leiderschap tijdens en na de doortocht van orkaan Sandy heeft duidelijk de wind uit Romneys zeilen gehaald. De acht dagelijkse nationale peilingen die op de laatste dag voor de verkiezingen gepubliceerd werden, zijn duidelijk: Obama ligt op kop in vijf ervan, en in drie peilingen gaat het gelijk op. In twee van die laatste drie dagelijkse peilingen lag Obama een week geleden nog stevig achterop. Daarmee is de verkiezing nog niet gewonnen, maar de trend is duidelijk: Obama zet een stap richting winst.
De NOS meldt dat in de laatste peilingen Obama op voorsprong staat in swing state Ohio:
In de laatste peiling van Reuters/Ipsos heeft Obama een voorsprong van 4 procentpunten in Ohio. Obama staat daar volgens de peiling op 50 procent, Romney op 46 procent. Bij andere onderzoeksbureaus leidt Obama ook in Ohio, maar daar is zijn voorsprong gemiddeld zo’n 2 punten.
Volgens correspondent Eelco Bosch van Rosenthal rekent Romney op de “slapende reus”, Republikeinse kiezers die laat naar de stembus gaan en hem op het laatste moment toch de overwinning bezorgen.

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (100)

Jantje68
Jantje686 nov. 2012 - 9:17

Het is niet meer dan een schim van vier jaar geleden. Een zittend president die weg gestuurd wordt is een afgang van de bovenste orde. Romney is volgens mij ook een prima gematigde kandidaat afgezien van de retoriek die er nu eenmaal bij hoort. Je zou het wel hopen alleen al om de reacties van progressief Nederland

FransLenaen
FransLenaen6 nov. 2012 - 9:17

Volgens statisticus Nate Silver van de New York Times blog heeft Obama ca 92 kans op een overwinning. In zijn visie kan Romney alleen winnen indien de polls structureel verkeerd zijn.

QuosEgo
QuosEgo6 nov. 2012 - 9:17

De 'autoplay' van dit filmpje mag van mij toch echt wel even uitgeschakeld worden hoor. Het is nog net niet zo'n irritant midi geluidsbestandje op die jaren negentig websites. En verder kan ik mij weinig in beide kandidaten vinden. Wellicht liever gung-ho Romney dan knieval Obama.

ALangenkamp
ALangenkamp6 nov. 2012 - 9:17

De uitslag van de presidentsverkiezingen en die voor het Huis zijn niet al te spannend; het resultaat van de Senaatsverkiezingen is boeiender. Waarschijnlijk blijven de verhoudingen zoals ze zijn: Democraten het Witte Huis en de Senaat, de Republikeinen het Huis. De fiscale afgrond waarover iedereen zich zorgen maakt, zal wel vermeden worden. Echter, komende zomer of herfst doemt dan een volgende afgrond op. Dan kunnen de VS ook Europa meeslepen in de val. http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/16901_de_amerikaanse_fiscale_afgrond_is_in_zicht/

JoopSchouten
JoopSchouten6 nov. 2012 - 9:17

Begrotingstekorten van 1,1 biljoen dollar zijn natuurlijk niet meer serieus te nemen gezien de omvang. En wij worden er in meegesleurd. Het terugbrengen van onze staatsschuld is daarom onbegonnen werk en uit economisch oogpunt uitermate dom. Gewoon de reset button indrukken en opnieuw beginnen. Geld op zich stelt geen reet meer voor.

boswachter2
boswachter26 nov. 2012 - 9:17

Fox News maakt het helemaal bont: 168 minuten Romney, 27 minuten Obama. Dit is de kop van een artikel in de Volkskrant. Zet Nos journaal, Nieuwsuur en P&W maar op dan hoor je niets anders dan Obama. Dus Amerikanen moeten dan maar naar Nederlandse zenders overschakelen.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa6 nov. 2012 - 9:17

Obama is de enige verstandige witte president in het Witte Huis!

Rootman
Rootman6 nov. 2012 - 9:17

'Ik vind dat zowel Obama als Romney een goed verhaal hebben' Wat kan er nou nuttig zijn om big corporations, zoals Exxon Mobil, Goldman- Sachs, Koch enterprise, Coca cola etc. NOG lagere belastingen te laten betalen, en hun bovendien NOG meer invloed op het bestuur te geven (Supreme court benoemingen)????? Je overtreft jezelf in Neo-liberaliteit! Vergeet ook de Neo-con invloed niet: Romney betekent NOG meer oorlog, omdat hij de hele kliek die bij Bush-Cheney hoorde als adviseurs heeft overgenomen!

eeweew
eeweew6 nov. 2012 - 9:17

http://www.youtube.com/watch?v=y_mSjvLRIg8& Bananenrepubliek?

meijerlahn
meijerlahn6 nov. 2012 - 9:17

Als het een beetje tegen zit, is dit de achterlijke koekenbakker die de VS gaat leiden. Als het niet zo treurig was, is het om je te bescheuren, want dit is wat de mormonen geloven: "De wederkomst van Jezus gaat volgens onze kerk plaatsvinden in Jeruzalem. Het staat op verschillende plaatsen in de Bijbel: Christus zal verschijnen in Jeruzalem, hij gaat de Olijfberg splijten om de oorlog te stoppen. En in de duizend jaar die daarop volgen zal er geregeerd worden vanuit Missouri en Jeruzalem.' http://www.trouw.nl/tr/nl/7788/Verkiezingen-in-de-Verenigde-Staten/article/detail/3343412/2012/11/06/Op-de-valreep-Romney-ruziet-over-zijn-geloof.dhtml

rgeurtsen
rgeurtsen6 nov. 2012 - 9:17

Geweldig de service van de live-streams van de NOS. Check it out: http://nos.nl/dossier/317430-amerika-kiest-2012/tab/548/livestreams/

FKuipers2
FKuipers26 nov. 2012 - 9:17

Vermont gaat met een verschil van 35% procentpunten naar Obama, denk dat Colorado bedoeld werd? (niet dat het uit maakt, maar ziet er zo slordig uit)

Bernie2
Bernie26 nov. 2012 - 9:17

Erg goed nieuws voor de VS'ers én ook de hele wereld. Bijvoorbeeld voor de Israëliërs en Iraniërs. Want oorlogshitser Netanyahu stond zo'n beetje klaar om zijn bommen op Iran te smijten met alle gevolgen vandien. En ik denk met openlijke steun van hardliner Romney... Obama blijft aan het roer, geen droombaan in de VS aan het begin van de 21e eeuw, maar ik zie 'm graag zijn klus afmaken. Behalve een zwik zwaar verknipte reli-fanaten in de VS (voor wie hun God op de 1e plek komt, dan de president en dan pas vrouw en kinderen) wil de hele wereld dat erg graag geloof ik.

gt2012
gt20126 nov. 2012 - 9:17

...symbolisch heel erg belangrijk, niet alleen voor Amerika maar ook voor de rest van de wereld met o.a. Nederland!!! Laat Obama gewoon zijn karwei afmaken het komende vier jaar vooral wat betreft ObamaCare, het homohuwelijk enz..

LastShadowPuppet
LastShadowPuppet6 nov. 2012 - 9:17

Tsjonge, iedereen in mijn twitter timeline is helemaal lyrisch over de speech van Obama. Kennelijk is het op brallende toon voorlezen van ultrapatriottische teksten van een teleprompter tegenwoordig de norm voor een goede toespraak. Maar goed, we staan aan het begin van een nieuw Amerika begrijp ik van de Huffington Post. Hoe ik dat moet rijmen met dezelfde president als de afgelopen vier jaar blijft onduidelijk.

Blisss
Blisss6 nov. 2012 - 9:17

opluchting !!!

JoopSchouten
JoopSchouten6 nov. 2012 - 9:17

Alles is zal goed komen. GOP geeft de strijd op en nodigt Obama uit om een kopje Tea op hun Party te komen drinken. Gezellig.

neutralist
neutralist6 nov. 2012 - 9:17

Topnieuws op de woensdagmorgen!

Bagus
Bagus6 nov. 2012 - 9:17

Proficiat Mr. Obama! Door uw jeugdjaren in Hawai en in Indonesie en uw connecties met familie (van vaderskant) in Kenia heeft u een ruimere blik op de wereld dan de Amerika-centrische Romney. Misschien is dat voor vele Amerikanen geen pluspunt, voor de stabiliteit in de wereld is dat wel degelijk het geval!

HendrikQueynckenTollaert
HendrikQueynckenTollaert6 nov. 2012 - 9:17

Ik word wakker, zet mijn ouwe televisiebak aan, neem mijn eerste borrel, en denk: krijg nou wat! Goed nieuws, en vanuit mijn flatje zeg ik: hartelijk gefeliciteerd, Obama, en je hebt ook nog eens een lekker vrouwke! Je Jaap.

JanB2
JanB26 nov. 2012 - 9:17

Pffffffff. Een opluchting op de vroege ochtend! Het zit niet altijd tegen.

denmol
denmol6 nov. 2012 - 9:17

Ik begrijp dat voor veel white trash Amerikanen en daarbuiten een doorn in het oog is dat er blackman in the white house zit en ook nog eens herkozen is waarvoor mijn hartelijke felicitaties.

ALangenkamp
ALangenkamp6 nov. 2012 - 9:17

Hier onze kijk op de gevolgen van de uitslagen voor de Amerikaanse economie, de euro, de dollar en de rentes http://blog.ecrresearch.com/impact-elections-fiscal-cliff-euro-dollar-interest-rates/ De uitslagen maken de komende twee jaar de kans wat groter dat een compromis gesloten wordt voor de duurzame oplossing voor de fiscale problemen. Neemt niet weg dat mensen als Fukuyama al gewaarschuwd hebben voor de ingebouwde verlamming van het Amerikaanse politieke systeem.

Charta46
Charta466 nov. 2012 - 9:17

++drs. Zen, wo 07 nov 2012, 17.15 ++ Ik bedoelde meer de gekleurde medemensen zoals, latino's, negers, indianen etc. De stinkend rijke Romney's isoleren zichzelf, daar heb ik dus geen empathische gevoelens voor.

Miesje3
Miesje36 nov. 2012 - 9:17

Ik ben nog steeds aan het nagenieten van de overwinning van Obama. Ik denk werkelijk dat we zijn behoedt van een catastrofe. Anderzijds baart het me steeds weer zorgen dat die arrogante religieuze blanke Hillbillies het toch steeds weer zo ver weten te schoppen. Je moet goed begrijpen dat deze mensen geloven in een boek waar verhalen in staan over een onzichtbaar zogenaamd goddelijk persoon die er speciaal is voor hen en ongeacht hun asociale en hypocriete gedrag dit onzichtbare figuur ze van harte welkom heet in de hemel. En dan heb ik het nog niet over alle andere onzin verhalen die er in dat boek staan. Het zijn mensen die er volledig in geloven, mensen die denken dat ze de uitverkoren zijn, dat vrouwen ondergeschikt behoren te zijn en alles wat afwijkt van dat boek het liefst diep in de ravijn gegooid moet worden. Ze zijn gewend in onzin verhalen te geloven en ze verzinnen ze er in hun dagelijks leven genoeg bij. Die mensen leven in een bubbel (quote Bill Maher). Dat dat soort mensen aan de macht schijnen te kunnen komen in de wereld is uiterst zorgelijk, en ook al hebben die republikeinse raddraaiers verloren, er zijn er en hoop die op ze gestemd hebben. Ooit komt er weer een dag dat ze aan de macht zullen komen, moge het universum ons behoeden. Het betekend meer oorlog, meer verdeeldheid, meer racisme, meer haat, meer arrogantie, meer economische problemen, meer religieuze onzin, en ga zo maar door. Maar gelukkig mogen we eventjes nog 4 jaar normaal doen, tenminste, de republikeinen slijpen nu natuurlijk hun zwaarden en verklaren nu de oorlog aan de democraten. Republikeinen zijn namelijk mannetjes die het niet tolereren om door een donkere man ingehaald te worden, dat zit ze vooral dwars.. ook al zeggen ze van niet, want anders verliezen ze bij voorbaat al het debat. Het is dus wachten op de eerste aanval vanuit de republikeinse kant en die zal niet mild zijn. Ook kunnen we wachten op een redneck die het recht even in eigen hand gaat nemen. Dat Obama nu herkozen is, maakt ze alleen nog maar meer fundamentalistischer. De zorgen zijn dus totaal niet de wereld uit nu Obama herkozen is, in tegendeel. Maar het idee is heerlijk. Even die lange neus maken naar die republikeinen is in geen geld uit te drukken en gelukkig zijn er nog genoeg fatsoenlijk normaal denkende mensen in Amerika. Daar mag Amerika trots op zijn!!

HendrikQueynckenTollaert
HendrikQueynckenTollaert6 nov. 2012 - 9:17

Obama gaat winnen. Dat voel ik aan mijn water. En dank aan Bruce Springsteen, dat deed een mens goed, om die in actie te zien.

1 Reactie
JanB2
JanB26 nov. 2012 - 9:17

Dat water van jouw is goud waard. Moet je iets mee doen. Prima alternatief voor Maurice de Hond.

[verwijderd]
[verwijderd]6 nov. 2012 - 9:17

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
eeweew
eeweew6 nov. 2012 - 9:17

Ik kan niet begrijpen dat iemand wil beweren dat de republikeinen redelijk zijn. Ze doen de meest absurde uitspraken, over allerlei zaken. Vooral het abotusstandpunt is absurd. Ook zijn ze onder andere voor het stoppen met het financieren van onderwijs, en dar soort idiote zaken.

Gogol
Gogol6 nov. 2012 - 9:17

Jij hoort ook alleen wat je wilt horen, niet wat anderen echt zeggen. Luister jij ooit echt eens naar wat anderen zeggen? Ongelooflijk.

Nico de Mus
Nico de Mus6 nov. 2012 - 9:17

"Ik denk dat een combinatie wijs is: hogere belastingen voor rijken om de begroting sluitend te krijgen, lagere belastingen voor bedrijven en middeninkomens om de economie te stimuleren, " Wat gek hier ontspringen de echte rijken de dans en betalen de middeninkomens het gelag. Het feestje van de pvda

Meta Foor
Meta Foor6 nov. 2012 - 9:17

Romney heeft een goed punt over economie: laatste 4 jaar geen enkele vooruitgang in de VS... dat kan hem wel eens een nipte zege geven; obama is mij ook tegengevallen

1 Reactie
sam tosha
sam tosha6 nov. 2012 - 9:17

Na de VS 8 jaar lang onder maffioso Bush vrijelijk door financiële terroristen is leeg geroofd dunkt me dat Obama de vrije val van de Amerikaanse economie reete goed tegen heeft weten te houden.

meijerlahn
meijerlahn6 nov. 2012 - 9:17

Bizar land, waar mormoonse halve zolen zomaar president kunnen worden.

2 Reacties
dino_radja
dino_radja6 nov. 2012 - 9:17

ach... wij hadden balkenende, die is christen. net zo raar als mormoon.

Candide2
Candide26 nov. 2012 - 9:17

Mensen die geloven dat je over water kunt lopen, stemmen ook op een mormoonse zwabberaar. De wonderen zijn de wereld nog niet uit.

lancelot2
lancelot26 nov. 2012 - 9:17

Obama wéét het................... Zijn dagen zijn geteld, hij de verlosser gaat the WHITE house verláten.

5 Reacties
sam tosha
sam tosha6 nov. 2012 - 9:17

WHITE in kapitalen, mmmmmmm tsja het kan natuurlijk je mening over personen baseren vanuit een superioriteits-gevoel. Beetje infantiel en getuigend van een onderliggende hele dikke laag angst en frustratie, maar goed het kan.

JandeBoer2
JandeBoer26 nov. 2012 - 9:17

== "[Obama] gaat the WHITE house verláten" == .. dat weer met WHITE trash gevuld gaat worden.

JandeBoer2
JandeBoer26 nov. 2012 - 9:17

"Obama wéét het................... Zijn dagen zijn geteld, hij de verlosser gaat the WHITE house verláten."

Tom Meijer
Tom Meijer6 nov. 2012 - 9:17

"Obama wéét het................... Zijn dagen zijn geteld, hij de verlosser gaat the WHITE house verláten." Ik heb voor deze ene keer medelijden met je.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods6 nov. 2012 - 9:17

++ Zijn dagen zijn geteld, hij de verlosser gaat the WHITE house verláten. ++ >> Waarmee maar weer eens is aangetoond dat die glazen bol van jou niets meer is dan een reflectie van je eigen wishful thinking.

JoopSchouten
JoopSchouten6 nov. 2012 - 9:17

'Schokkende feiten over de presidentsverkiezingen en The American dream' De basiskennis van de VS-bevolking blijft ondermaats is. Enkele voorbeelden.: 57% weet niet dat de Republikeinen een meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden. 62% weet niet wie de premier is van het Verenigd Koninkrijk, de dichtste bondgenoot van de VS in Europa. 43% herkent Israël niet op een blinde kaart van het Midden-Oosten. 78% gelooft in het creationisme of het scheppingsgeloof tegenover 15% in de evolutietheorie. Een recent onderzoek onder boeren die getroffen zijn door abnormale klimatologische omstandigheden leverde het volgende op: 28% stelt dat er niet voldoende wetenschappelijke bewijzen zijn die de opwarming van het klimaat aantonen. Slechts 10% gelooft dat de klimaatopwarming vooral het gevolg is van menselijke activiteiten. 46% gelooft dat zij voor de toekomst niets hoeven te vrezen omdat ze beschermd worden door hun verzekering of andere programma’s. Bronnen: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/11/05/wist-je-dat-schokkende-feiten-over-de-presidentsverkiezingen-en-american-dream http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/11/06/wist-je-dat-schokkende-feiten-over-de-presidentsverkiezingen-en-american-dream-d ... Het blijft een asociaal dom land. Het maakt dus niet uit wie er wint.

1 Reactie
Nico de Mus
Nico de Mus6 nov. 2012 - 9:17

Hmm, Denk je dat de gem.nederlander het er beter vanaf brengt bij deze vragen?

Jantje68
Jantje686 nov. 2012 - 9:17

Ik zal blij zijn als deze kermis weer voorbij is. De helft van de Amerikanen gaat niet stemmen. Waar hebben we het over? Het wordt door de Nederlandse pers verschrikkelijk opgeblazen en veel te veel geld aan gespendeerd. Waarom moeten en 5 TV ploegen in Amerika zitten voor een nachtelijke uitzending waar niemand naar kijkt. En dan liggen ze ook nog eens achter achter met de uitslagen in vergelijking met de Amerikaanse media.

1 Reactie
jelius
jelius6 nov. 2012 - 9:17

Ik zet die kermis maar uit. Het idee schijnt te zijn dat ons leven afhangt van de VS. Over China, India, Brazilië, en de Sovjet Federatie, horen we vrijwel niets.

Patrick Faas
Patrick Faas6 nov. 2012 - 9:17

6. 56. Nederlandse tijd geeft Romney eindelijk zijn nederlaag toe, met woorden over zijn echtgenote: “She would have been a wonderful First Lady.” Gefeliciteerd allemaal. We hebben reden voor een feestje. De anti-Europese Tea Party fanaten hebben de Republikeinen zetels gekost. Legalisering van wiet en het homohuwelijk in verschillende staten! Nederland gaat even helemaal geen last hebben van de USA. Integendeel. Ze volgen ons voorbeeld. Laten wij dan maar snel voortmaken met voorlopen.

1 Reactie
hasp52
hasp526 nov. 2012 - 9:17

nou nou, laten we eerst maar weer proberen om bij de kopgroep aan te pikken. Door 2 jaar gedogen heeft Nederland heel veel aan geloofwaardigheid verloren.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman6 nov. 2012 - 9:17

Gelukkig! Amerikanen zijn gemiddeld gesproken dus toch veel verstandiger dan veel journalisten ons hadden voorgespiegeld ;-) Hoera voor Obama!

2 Reacties
Bernie2
Bernie26 nov. 2012 - 9:17

Gemiddeld :-) Inderdaad, maar het is toch eigenlijk redelijk idioot dat VS'ers zo'n 6 miljard (!!) dollar moesten ophoesten om een volslagen maffe en zwabberende mormoon uit het Witte Huis te houden. http://bit.ly/VSnkej (VK)

Nico de Mus
Nico de Mus6 nov. 2012 - 9:17

Ja dat is jou wereld ,waar woon je precies in amerika? veranderd er nu iets voor jou,voor mij in ieder geval niet want ik woon in nederland.

jelius
jelius6 nov. 2012 - 9:17

De hemel op aarde komt nu, als je de opwinding in de westerse media ziet. De afgelopen vier jaar toonden helaas aan dat er niets verandert in de VS. Obama kan dus doorgaan met wekelijks drone moord lijstjes te tekenen.

1 Reactie
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods6 nov. 2012 - 9:17

++ De afgelopen vier jaar toonden helaas aan dat er niets verandert in de VS. ++ >> Zwartgalligheid troef bij je. Obamacare is een revolutie in de VS!

Voice
Voice6 nov. 2012 - 9:17

Iedereen schreeuwt hier weer, dat Amerika weer goed gekozen heeft. Obama, moet Romney in de reet kruipen, want in de senaat, hebben ze niet genoeg stemmen, zoals ons kabinet of premier Rutte ook de PVV, CDA, D66 of SP moet pleasen om een meerderheid voor zijn plannen te krijgen. Amerika, zit nog steeds in dezelfde patstelling als vorige keer. Ik ben ook wel voor Obama, maar er is niet veel verandert, met de vorige verkiezingen. De politiek is daar nog net zo gepolariseerd als hier.

1 Reactie
Candide2
Candide26 nov. 2012 - 9:17

'Iedereen schreeuwt hier weer, dat Amerika weer goed gekozen heeft.' Schreeuwen?

Bernie2
Bernie26 nov. 2012 - 9:17

Positieve reacties vanuit de hele wereld komen nu binnen. Voor Romney moet het wel erg zuur zijn nu te moeten vaststellen dat Obama's doorstart met zoveel warmte door de hele wereld en haar leiders wordt omarmd...

1 Reactie
Nico de Mus
Nico de Mus6 nov. 2012 - 9:17

Denk je nu werkelijk dat als romney had gewonnen,hij niet door de hele wereld werd gelukgewenst?

Tom Meijer
Tom Meijer6 nov. 2012 - 9:17

Iedereen met een realistische kijk had dit al tijden zien aankomen. Er waren zoveel signalen dat Obama zou gaan winnen dat het op zielig zelfbedrog begon te lijken iets anders voor mogelijk te houden. Ik ben ervan overtuigd dat het ook zonder Sandy was gelukt. Dat wordt nu door anderen gebruikt om het verlies van de GOP te verklaren of zelfs goed te praten. Het is een feit dat Obama naar onze verhoudingen nog altijd erg rechts is, maar naar Amerikaanse verhoudingen is hij relatief links. Hij valt veruit te prefereren boven Romney. De GOP heeft zich in een doodlopende straat begeven en het is de vraag of ze daar nog makkelijk kunnen keren. Aan de andere kant wordt dit een soort van herhaling van de vorige regeerperiode. Obama zit weer opgescheept met een congres dat alleen maar tegenwerkt om het tegenwerken. Men zal daar toch iets de kiezer aan het verstand moeten peuteren dat het feit dat Obama weinig kan uitrichten toch echt aan de kiezer zelf ligt. Het is te hopen dat een omslagpunt naar een iets meer verlichte maatschappij is bereikt. Doorgaan met een GOP die de achterlijkheid in het vaandel heeft staan betekent toch echt de rand van de afgrond oversteken.

2 Reacties
MichelReiziger
MichelReiziger6 nov. 2012 - 9:17

***Iedereen met een realistische kijk had dit al tijden zien aankomen.*** Helemaal niet, maar dat zal de komende dagen wel duidelijk worden. Er waren nog nooit zoveel zwevende kiezers als deze keer. Dat is tevesn de reden dat beide kandiaten nog tientallen 'paniek' bezoeken brachten aan de swingstates de laatste 3 dagen. ***Dat wordt nu door anderen gebruikt om het verlies van de GOP te verklaren of zelfs goed te praten.*** Het gaat om de swingstates. Niet om de swimstate :-) ***Het is een feit dat Obama naar onze verhoudingen nog altijd erg rechts is, maar naar Amerikaanse verhoudingen is hij relatief links.*** Ik denk dat je het moeilijk kan vergelijken. Obama heeft amper de mogelijkheid om veel meer links te zijn vanwgee de politiek structuren in de VS. Obama is eigenlijk de minst slechte keuze voor de meerderhedi van de VS burgers als ook een groot gedeelte van de wereld. Veel VS burgers hebben de afgelopen weken ook aangegeven, "ik vind Obama niks, maar Romney is nog slechter" Andersom precies zo. Deze verkiezingen hebben ook laten zien dat 'Washington" in zijn geheel voor veel VS burgers niet deugt. ***Hij valt veruit te prefereren boven Romney. De GOP heeft zich in een doodlopende straat begeven en het is de vraag of ze daar nog makkelijk kunnen keren.*** Kijk nou eens naar Paul Ryan dat wordt gezien als HET intellect van de Republikeinse partij...daaa alleen al aan kun je zien dat de partij inhoudelijk weinig voorsteld, dat frustreert ook heel veel VS burgers. ***Aan de andere kant wordt dit een soort van herhaling van de vorige regeerperiode. Obama zit weer opgescheept met een congres dat alleen maar tegenwerkt om het tegenwerken. Men zal daar toch iets de kiezer aan het verstand moeten peuteren dat het feit dat Obama weinig kan uitrichten toch echt aan de kiezer zelf ligt.*** Vandaar ook mijn opmerking dat Obama niet veel meer 'linkser' (socialer) kan gaan. Hij wordt nu al gezien door velen als een marxist, door velen in zijn eigen partij als uiterst links. Ik denk ook dat het veiligheids niveau van de president een stapje of 3 hoger wordt gezet, Obama is een president die door vele rechts conservatieven echt wordt gehaat. ***Het is te hopen dat een omslagpunt naar een iets meer verlichte maatschappij is bereikt.*** Ik betwijfel het.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19476 nov. 2012 - 9:17

"Iedereen met een realistische kijk had dit al tijden zien aankomen. Er waren zoveel signalen dat Obama zou gaan winnen dat het op zielig zelfbedrog begon te lijken iets anders voor mogelijk te houden." Als hij niet gewonnen had had u het een 'complete verassing' genoemd maar had ik blijk gegeven van een 'realistische kijk'. Maar wat we hier doen is gewoon de koe in de kont kijken.

[verwijderd]
[verwijderd]6 nov. 2012 - 9:17

Ik denk dat met deze verkiezing uitslag ons een derde wereld oorlog bespaard is gebleven.

1 Reactie
Candide2
Candide26 nov. 2012 - 9:17

Die derde wereldoorlog is er al, alleen geografisch en in tijd uitgesmeerd.

[verwijderd]
[verwijderd]6 nov. 2012 - 9:17

Jammer.

3 Reacties
JongLinks
JongLinks6 nov. 2012 - 9:17

Ja zeker jammer dat zo'n groot deel van de Amerikanen voor een kandidaat heeft gestemd die het amerikaanse idee niet kent en die geen openheid nastreeft maar het wegzetten van groepen in de samenleving. Gelukkig heeft Obama gewonnen en niet Romney, die vrouwen, homo's en anders gelovigen niet accepteert.

Candide2
Candide26 nov. 2012 - 9:17

Het einde der tijden is wat uitgesteld, maar wellicht ziet u het al doemen ;-)

eeweew
eeweew6 nov. 2012 - 9:17

Jammer he, dat er geen mensen gaan verhongeren of dood gaan omdat ze hun zorgkosten niet kunnen betalen. Heel erg jammer.

trujac
trujac6 nov. 2012 - 9:17

Krijgen we nou beter weer?

2 Reacties
Candide2
Candide26 nov. 2012 - 9:17

'Krijgen we nou beter weer?' Leg die vraag even voor aan Geert Wilders en de SGP, die gaan daar over.

Nico de Mus
Nico de Mus6 nov. 2012 - 9:17

Een heel stuk,als ik de meeste hier mag geloven alleen zou ik niet weten op welk gebied.

[verwijderd]
[verwijderd]6 nov. 2012 - 9:17

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods6 nov. 2012 - 9:17

++ Erwin Lamme, wo 07 november 2012 11:23 ++ >> Nou Erwin, dan vraag ik me af hoe groot jouw dossierkennis is. De Amerikaanse overheidsuitgaven staan al jarenlang op een absoluut minimum, het leger, de politie en het gevangeniswezen uitgezonderd. Tegelijkertijd zijn de belastingen nog steeds schandalig laag in de VS. Je zult dus de belastingen wél moeten verhogen. Kijk naar Canada, waar men die boude stap heeft genomen een jaar of wat geleden (bijna verdubbeling van de sales tax door invoering van provincial tax naast state tax). Canada doet het nu uitstekend, in alle opzichten. De economie floreert als nooit tevoren, mede door het veel betere onderwijsstelsel dan in Amerika -- dat nog verder achteruit zou zijn gegaan als Romney zijn voorgenomen bezuinigingen daarop had doorgevoerd. Je hebt een rare definitie van 'middenpolitiek'.

[verwijderd]
[verwijderd]6 nov. 2012 - 9:17

Met het ongeremd geld bijdrukken ( ik las ergens 50 miljard per maand!!!) stort Obama ons in de volgende crisis. Volgens mannetjes als Bos raakt ons dat niet, maar de werkelijkheid heeft ons anders laten zien.

2 Reacties
Candide2
Candide26 nov. 2012 - 9:17

'Volgens mannetjes als Bos raakt ons dat niet...' Kun u met feiten komen, om dat te onderbouwen? Of heeft u gewoon een hekel aan mannetjes als Bos?

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods6 nov. 2012 - 9:17

++ Met het ongeremd geld bijdrukken ( ik las ergens 50 miljard per maand!!!) stort Obama ons in de volgende crisis. ++ >> Onzin. De crisis is veroorzaakt door de Irak-oorlog die Bush jr. startte en de volledige liberalisering van het hypothekengebeuren, ook door Bush jr. Het laatste maakte NINJA-hypotheken (No Income, No Job or Assets) mogelijk die zorgde voor de hypothekencrisis die zorgde voor de bankencrisis die zorgde voor de economische crisis waar we nog steeds in zitten. De oorlog zorgde voor een sterk verder oplopen van de Amerikaanse staatsschuld. Ga dus nou niet Obama zitten afkatten voor een crisis die door de Republikeinse politiek is veroorzaakt!!

meijerlahn
meijerlahn6 nov. 2012 - 9:17

Een super intelligente man met het hart op de goede plek en ook nog een mooie man als president. Wat kun je als land nog meer wensen.

5 Reacties
JongLinks
JongLinks6 nov. 2012 - 9:17

U moet niet vergeten dat een actie om het begrotingstekort terug te dringen zeker ook europa zal raken.

MichelReiziger
MichelReiziger6 nov. 2012 - 9:17

Een derde term? ;-)

JanB2
JanB26 nov. 2012 - 9:17

en ook nog een mooie man als president Nou, nou. Over onderbuik gevoelens gesproken.

SonnyBoliv
SonnyBoliv6 nov. 2012 - 9:17

Ik proef hier sarcasme? ;-)

Candide2
Candide26 nov. 2012 - 9:17

Politieke leiders die samen de schouders er onder zetten in plaats van elkaar het hok uit te vechten.

[verwijderd]
[verwijderd]6 nov. 2012 - 9:17

De Pakistaanse burgers zullen blij zijn dat ze niet in een keer door een andere president gebombardeerd gaan worden.

1 Reactie
Candide2
Candide26 nov. 2012 - 9:17

Welke Pakistaanse burgers van de ruim 190 miljoen bedoelt u?

anton59
anton596 nov. 2012 - 9:17

of romney als president wat zou zijn geworden dat weet ik niet maar waarom iedereen euforisch is over obama is voor mij volkomen onduidelijk want hij heeft in zijn eerste ambtstermijn de staatsschuld meer op laten lopen dan alle presidenten voor hem toen bush irak binnen viel was het land te klein maar obama heeft precies hetzelfde gedaan in libie door khadaffie aan de kant te schuiven en toen was van die dezelfde hypocriete huichelaars de stilte oorverdovend

1 Reactie
JongLinks
JongLinks6 nov. 2012 - 9:17

U vergelijkt dingen die niet te vergelijken zijn, de situatie in Libie was toch totaal anders dan die in Irak. Mensen zijn blij met Obama omdat hij wezenlijke dingen zegt en stappen neemt richting een Amerika waar nog geleefd kan worden. Deze man steekt zijn nek uit voor homo's, vrouwen, migranten, niet-christenen en voor de normale man (obamacare).

kraland
kraland6 nov. 2012 - 9:17

Het is een drama voor Amerika en voor de rest van de wereld. Met open ogen tuimelen jullie in de val van een leuke glimlach. Obama zal door middel van Ben Bernanke geld blijven pompen totdat de boel compleet instort. Maar ja, dat is natuurlijk de natte droom van elke socialist, lekker geld uitgeven wat er niet is.

2 Reacties
Michiel Online
Michiel Online6 nov. 2012 - 9:17

jaja de socialisten hebben de laatste jaren flink uitgepakt hé! ...

Candide2
Candide26 nov. 2012 - 9:17

'Maar ja, dat is natuurlijk de natte droom van elke socialist, lekker geld uitgeven wat er niet is.' Marx Goldman Sachs en Friedrich Leeman Brothers dus. Nooit gedacht.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa6 nov. 2012 - 9:17

Nu het Witte Huis mag van van mij het Zwarte Huis genoemd worden. Lang leve Obama.

1 Reactie
lancelot2
lancelot26 nov. 2012 - 9:17

Paint it black.

Charta46
Charta466 nov. 2012 - 9:17

Gelukkig heeft Obama gewonnen. Die Romney is een gevaar voor de wereldvrede, want hij is voorstander om Iran te bombarderen. Ook is hij er voorstander van om bepaalde bevolkingsgroepen in de USA te isoleren.

1 Reactie
Candide2
Candide26 nov. 2012 - 9:17

'Ook is hij er voorstander van om bepaalde bevolkingsgroepen in de USA te isoleren.' U bedoelt de hemelschatrijke Romney's?

[verwijderd]
[verwijderd]6 nov. 2012 - 9:17

Gelukkig hebben de republikeinen in de senaat nog wel wat macht zodat ze Obama's rampzalige beleid gedeeltelijk kunnen stoppen.

2 Reacties
Candide2
Candide26 nov. 2012 - 9:17

'Gelukkig hebben de republikeinen in de senaat nog wel wat macht zodat ze Obama's rampzalige beleid gedeeltelijk kunnen stoppen.' Daar ben ik ook blij om, want Obama is een verschrikkelijke dictator die door een staatsgreep aan de macht is gekomen. Stembusfraude alom.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods6 nov. 2012 - 9:17

++ Obama's rampzalige beleid ++ >> En dat uit de mond van iemand die de Republikeinen steunt, die door hun wél rampzalige beleid de hele crisis waarin we nu zitten veroorzaakt hebben. De -- totaal onnodige -- Irak-oorlog deed de Amerikaanse staatsschuld al tot recordhoogte stijgen. Vervolgens komt Bush jr., om de economie aan te jagen om zodoende de staatsschuld omlaag te krijgen, met een totale liberalisatie van de hypotheekverstrekking. Die echter 100% het tegenovergestelde effect had. Die liberalisatie maakte NINJA-hypotheken (No Income, No Job or Assets) mogelijk die zorgde voor de hypothekencrisis die zorgde voor de bankencrisis die zorgde voor de economische crisis waar we nog steeds in zitten. Ik zal het je nog sterker vertellen: gezien de smerige praktijken van de Republikeinen in het verleden in Midden- en Zuid-Amerika, in Vietnam en in vele andere delen van de wereld, moeten de Republikeinen als een hobby van de duivel gezien worden!

[verwijderd]
[verwijderd]6 nov. 2012 - 9:17

Ik acht de kans groot dat er een stemvervalsing heeft plaatsgevonden.

5 Reacties
JandeBoer2
JandeBoer26 nov. 2012 - 9:17

Zeer groot. De familie Romney heeft niet voor niks belangen in fabrikanten van stemmachines gekocht.

JongLinks
JongLinks6 nov. 2012 - 9:17

Ik acht de kans groot dat u dat vermoeden niet kunt onderbouwen en dus gewoon uit uw duim heeft gezogen.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods6 nov. 2012 - 9:17

++ Ik acht de kans groot dat er een stemvervalsing heeft plaatsgevonden. ++ >> 100% zeker: http://www.joop.nl/wereld/detail/artikel/16932_video_stemmachine_verandert_stem_op_obama_naar_romney/ .

eeweew
eeweew6 nov. 2012 - 9:17

Ah, wat zielig. De uitslag staat u niet aan dus is het fraude. Er zijn al maanden aanwijzingen van republikeinse fraude, en redelijk wat nieuws daarover. Maar wat doet meneer, de democraten beschuldigen van fraude. Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten... Ik krijg ondertussen het idee dat u een karikatuur bent.

Candide2
Candide26 nov. 2012 - 9:17

Zou u dat ook gezegd hebben als Ohne Romney gewonnen had. Inderdaad Mitt Romney's verlies is nog groter ;-)