Update: Huffington Post: Begin van een nieuw Amerika ... Romney erkent verlies ... Overwinning Obama duidelijk na binnenhalen Ohio ... Nek-aan-nekrace in swing states Ohio, Florida en Vermont ... Obama wint in New Hampshire en South Carolina ... Romney in Kentucky en verovert Indiana terug op Democraten
Barack Obama is herkozen als president van de Verenigde Staten. Om 5.15 uur Nederlandse tijd had hij het vereiste aantal van 270 kiesmannen behaald. Zijn conservatieve tegenstander Mitt Romney heeft in de swing states niet voldoende stemmen gehaald om de herverkiezing te voorkomen. Na het bekend worden van het resultaat twitterde Obama een foto waarop hij zijn vrouw Michelle omhelst.
Update 08.00
In Obama’s overwinningsspeech zegt hij dat het Amerikaanse volk zichzelf bijeen heeft geraapt en terug gevochten heeft tijdens moeilijke economische tijden. En dat ‘het beste nog moet komen’ voor de Verenigde Staten. Obama:
Maar de lange campagne is voorbij, en of ik jullie stem nu wel of niet heb gekregen, ik heb naar jullie allemaal geluisterd, en ik geloof dat ik daardoor een betere president zal zijn. Ik ben nog vastbeslotener. Ik ben meer geïnspireerd dan ooit.
Obama zei verder binnenkort met Mitt Romney aan tafel te willen om zijn plannen te bespreken. Hij wil bespreken hoe de twee kunnen gaan samenwerken. De president benadrukte dat hoewel de twee elkaar fel bestreden hebben, dat alleen is omdat ze beiden ontzettend veel van het land houden.
Rond half acht Nederlandse tijd heeft premier Rutte Obama gefeliciteerd met zijn herverkiezing. Hij benadrukte dat het een bijzonder spannende race is geweest. Rutte verheugt zich erop om de uitstekende samenwerking voor te zetten. Dat schrijft NOS. Ook benadrukte de premier het belang van handels- en investeringsrelatie tussen de Verenigde Staten en Nederland.
Update 7:05
Romney heeft na opvallend lang aarzelen zijn verlies erkend en Obama telefonisch gefeliciteerd met de overwinning, meldt de NOS.
Volgens een commentaar op de Huffington Post , tekent de overwinning van Obama een ‘nieuw Amerika’: “multiraciaal, multi-ethnisch, gericht met een blik op de rest van de wereld en voorbij eeuwenoude raciale, seksuele, huwelijkse en religieuze tradities”. De progressieve, immens populaire, site doelt daarmee op de inzet van de Republikeinen om zaken als abortus en homohuwelijk terug te draaien. De vooruitgang op maatschappelijke terreinen lijkt met de overwinning van Obama veilig gesteld.
De strategie van de Republikeinen, onder invloed van de Tea Party, om zich hoofdzakelijk te richten op blanke Amerikanen met een zeer conservatieve agenda heeft hopeloos gefaald. ‘Dit is de laatste keer dat we dit geprobeerd hebben, constateert een analist van de Republikeinen. De mormoon Romney is een exponent van die blanke, heersende klasse, constateert de HuffPost. De Democraten zijn veel breder vertegenwoordigd onder de bevolking en richten zich niet op een enkele etnische groep.
Update 6:50
Mitt Romney slaagde er niet in zogeheten swingstates te winnen in een verkiezing waarbij Obama gehinderd werd door een kwakkelende economie, een ongekend felle mediacampagne en een congres dat hem structureel tegenwerkt, constateert de New York Times. Obama heeft zijn overwinning voor een belangrijk deel te danken aan de stemmen van Hispanics, de latijnsamerikaanse bevolkingsgroepen. Romney keerde zich in zijn campagne tegen die groepen. Hij beloofde met maatregelen te komen die zo hard zijn dat ze zouden leiden tot ‘zelf-deportatie’. Voor Romney is het extra poijnlijk dat hij verloor in Michigan, de staat waar hij opgroeide en zijn vader gouverneur was.
De situatie in Washington verandert niet ingrijpend. De Democraten behouden hun meerderheid in de senaat, de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden. Wel heeft Obama in zijn tweede termijn meer de vrije hand omdat het zijn laatste regeerperiode is.
Update 1:27 De eerste uitslagen zijn binnen. Zoals verwacht won Obama in New Hampshire, Vermont en South Carolina. Romney won – niet geheel verrassend – in Kentucky en veroverde bovendien Indiana terug op de Democraten. Momenteel worden de stemmen geteld in de belangrijke swing states. In zowel Florida, Vermont als Ohio zijn de verschillen minimaal.
Eerder De afgelopen dagen trokken de beide kandidaten alle registers open om zich van een overwinning te verzekeren. Ook op deze verkiezingsdag zal nog volop campagne worden gevoerd, met name in de zogeheten swing states , waar het nog geen uitgemaakte zaak is wie de meeste stemmen binnenhaalt. Romney bezoekt vandaag nog Ohio en Pennsylvania. Een indruk van Romneys aanhang in Ohio geeft deze video. De volledige speech van Obama is hier te zien.
Nek-aan-nek
De Amerikanen kiezen dinsdag hun president voor de komende vier jaar. Daarmee komt er een einde aan een lange verkiezingscampagne die de twee kandidaten niet in de koude kleren is gaan zitten.
Obama sloot zijn campagne maandagavond af met een speech in Iowa, waar zijn opmars ruim vier jaar geleden begon. De president raakte zichtbaar geëmotioneerd toen hij sprak over hoe dit zijn allerlaatste campagnetoespraak zou zijn. Zijn Republikeinse rivaal Mitt Romney sprak zijn aanhang nog één keer toe in New Hampshire en beloofde daar échte verandering.
De media durven nauwelijks voorspellingen te doen over wie er uiteindelijk met de winst vandoor gaat. Een nek-aan-nekrace wordt verwacht, omdat Obama en Romney de afgelopen maanden afwisselend aan kop gingen in verschillende peilingen.
Amerikakenner Arie Elshout analyseert dinsdag in de Volkskrant:
Dit weekeinde zei Romney: ‘We zijn twee dagen verwijderd van een nieuw begin.’ Hij heeft zich het hele verkiezingsjaar geconcentreerd op de slechte economie en probeerde kiezers te winnen met de belofte dat hij beter dan Obama weet hoe hij haar weer tot bloei kan brengen. Dat hij Obama zo dicht zou zijn genaderd op verkiezingsdag, was een maand geleden nog niet verwacht.
De Obama-campagne sterkt zich met de gedachte dat de president in belangrijke swing staten een licht voordeel heeft. Hij lag volgens de peilingen voor in Ohio en Nevada, terwijl Romney een voorsprong heeft in North Carolina. In Colorado, Florida, Iowa , New Hampshire, Virginia en Wisconsin liggen de twee kandidaten zeer dicht bij elkaar.
De president erkent dat de economische groei zwak is geweest, maar volgens hem kon dat niet anders gezien de ernstige crisis die hij erfde van voorganger Bush. We zijn van te ver gekomen om nu de weg terug in te slaan, is zijn boodschap. Hij heeft een grote voorsprong onder zwarten, Spaanstaligen en vrouwen.
Maarten Rabaey schrijft in de Belgische krant De Morgen dat Obama op deze laatste verkiezingsdag ‘de wind in de rug heeft’. Van de 30 miljoen Amerikanen die al hun stem hebben uitgebracht koos een meerderheid voor de president:
Obama’s leiderschap tijdens en na de doortocht van orkaan Sandy heeft duidelijk de wind uit Romneys zeilen gehaald. De acht dagelijkse nationale peilingen die op de laatste dag voor de verkiezingen gepubliceerd werden, zijn duidelijk: Obama ligt op kop in vijf ervan, en in drie peilingen gaat het gelijk op. In twee van die laatste drie dagelijkse peilingen lag Obama een week geleden nog stevig achterop. Daarmee is de verkiezing nog niet gewonnen, maar de trend is duidelijk: Obama zet een stap richting winst.
De NOS meldt dat in de laatste peilingen Obama op voorsprong staat in swing state Ohio:
In de laatste peiling van Reuters/Ipsos heeft Obama een voorsprong van 4 procentpunten in Ohio. Obama staat daar volgens de peiling op 50 procent, Romney op 46 procent. Bij andere onderzoeksbureaus leidt Obama ook in Ohio, maar daar is zijn voorsprong gemiddeld zo’n 2 punten.
Volgens correspondent Eelco Bosch van Rosenthal rekent Romney op de “slapende reus”, Republikeinse kiezers die laat naar de stembus gaan en hem op het laatste moment toch de overwinning bezorgen.