Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

GVB wil crisisheffing niet betalen

  •  
02-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
gvb.jpg
Bezwaar tegen aanslag vanwege hoge inkomen topman Schmeink... SP Amsterdam: 'niet zeuren, maar betalen'... GVB staat niet alleen...
Het Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB) is een van de bedrijven die bezwaar maken bij de Belastingdienst tegen de crisisheffing door het Rijk. Het Amsterdamse openbaar vervoerbedrijf vindt de aanslag op het inkomen van topman Bart Schmeink onterecht. Dat meldt Metro.
De crisisheffing is een eenmalige extra heffing van 16 procent die werkgevers moeten afdragen op inkomens boven de 150.000 euro. Het kabinet stelde deze in vanwege de economische crisis. GVB-topman Schmeink verdient jaarlijks 210.000 euro met een uitloop van bonussen tot 318.000 euro per jaar. Omdat dit boven de 150.000 euro is, moet het GVB daar dus 16 procent heffing over betalen aan het Rijk. GVB-woordvoerder Rob Hageman in Metro:
Maar het kabinet heeft verkeerde spelregels rond die heffing opgesteld. Alle bedrijven en instanties moeten dit namelijk met terugwerkende kracht over 2012 betalen. Wij hadden daar geen rekening mee gehouden en hebben nu een gat in onze begroting. Daarom maken we bezwaar.”
In juni werd al bekend dat zeker tienduizend bedrijven, waaronder de voetbalclubs Ajax en Feyenoord, een bezwaarschrift hebben ingediend. In Nieuwsuur vertelde Arjo van Eijsden van accountantskantoor Ernst & Young toen dat de bedrijven, net als het GVB, vooral verbolgen zijn over het feit dat de maatregel met terugwerkende kracht werd ingevoerd. Werkgevers zouden zich zo niet hebben kunnen voorbereiden op de extra heffing. Ook steekt het bedrijven dat alleen werkgevers worden getroffen en een eenmanszaak met miljoenenomzet buiten schot blijft.
De Amsterdamse SP vindt dat het GVB niet moet jammeren en wil dat het bezwaar wordt teruggetrokken. SP-leider Laurens Ivens in Metro:
Het GVB is een zelfstandig bedrijf, maar wordt betaald met geld van de overheid. Ook is de gemeente Amsterdam voor 100 procent aandeelhouder. Ze moeten niet zeuren en betalen. Wij willen dat de gemeenteraad zich uitspreekt tegen het gedrag van het GVB en eist dat het bezwaar van tafel gaat. Voor even zijn wij van de SP het dus eens met de regering. Instanties zoals het GVB moeten gewoon meebetalen aan de crisis over de topinkomens van hun bestuurders. Bovendien vinden we het salaris van Schmeink sowieso al veel te hoog.”
Volgens het GVB blijven de bezwaren nog even liggen. De rechter moet zich er over uitspreken. Vandaag praat de Amsterdamse gemeenteraad over het punt van de SP. Ivens:
Het GVB moet gewoon schuiven.”
De crisisheffing is een maatregel uit het Vijfpartijenakkoord van april 2012; er zou 500 miljoen euro mee opgehaald moeten worden. 
cc-foto: runneke1968

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

JAWEH
JAWEH2 okt. 2013 - 8:38

Ze hebben echt lef bij het GVB. De Amsterdammers hebben er voor gezorgd dat dit bedrijf niet in de klauwen van de commercie zijn geëindigdd, waardoor iedereen lekker zijn baantje heeft kunnen houden en nu gaan ze dwarsliggen ?

Andy40
Andy402 okt. 2013 - 8:38

"Het GVB moet gewoon schuiven" is wel een vreemde reactie. Ieder bedrijf heeft het recht om in beroep te gaan en de politiek moet zich tot die tijd onthouden van dit soort populistische uitspraken. De rechter bepaalt wel of ze moeten schuiven.

RobGeurtsen
RobGeurtsen2 okt. 2013 - 8:38

Briljante move van de SP, PvdA in gemeenteraad reageert te laat en te laks. Weer een paar stemmen minder in het volgend voorjaar. Wordt nou iemands eens een keer wakker?

Meta Foor
Meta Foor2 okt. 2013 - 8:38

de BalkenendeNorm gaat de geschiedenis in als de SchaamLap van het Milennium. Zoethoudertje voor de Linkse partijen en ze zijn er met zn allen ingestonken. Mooie naam voor een leeg ei. zo heeft de marketing afdeling nog veel meer termen bedacht die leuk klinken maar niets betekenen: sociaal akkoord, JSF, participatie, eerlijk verhaal, samen delen, et cetera

msj_meijerink
msj_meijerink2 okt. 2013 - 8:38

Iedereen in Overheidsland is natuurlijk gelijk, maar bij het hoofdstedelijke GVB zijn ze iets meer gelijk dan de rest!

MG1968-2
MG1968-22 okt. 2013 - 8:38

Een belastingmaatregel met terugwerkende kracht is principieel fout. En natuurlijk begrijpt de sp het gvb niet. Een principiële nee dient immers gevolgd te worden door leidzaam toezien ;)

dino_radja
dino_radja2 okt. 2013 - 8:38

gat in de begroting? ze kunnen toch ook boven de balkenendenorm betalen? Dat klinkt niet bepaald als een bedrijf dat geld tekort komt. En als er geld te kort is dan volstaat ontslag van de directeur via het UWV. is betrekkelijk snel geregeld en meneer krijgt geen ontslagvergoeding. Het is makkelijk genoeg om van werknemers af te komen in nederland.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai2 okt. 2013 - 8:38

318.000 ?? en waarom zouden we deze zakkenvuller niet plukken? Heb zelden een tram in Amsterdam gezien die fris schoon en op tijd was. Een rommelige dienstverlening verdient geen 318.000

Alila
Alila2 okt. 2013 - 8:38

Elders op deze site staat bij een ander artikel: "Zoals te verwachten bemoeit de politiek zich direct met deze kwestie, ook al gaan parlementariërs hier helemaal niet over." Gaan SP-gemeenteraadsleden wel over het recht van een bedrijf om in beroep te gaan tegen een opgelegde maatregel?

3 Reacties
nikita72
nikita722 okt. 2013 - 8:38

Mat, De gemeente Amsterdam is eigenaar van het GVB. De gemeenteraad mag dus bepalen of het GVB bezwaar maakt tegen een belastingaanslag.

nikita72
nikita722 okt. 2013 - 8:38

Amsterdam heeft, als eigenaar van het GVB, er natuurlijk belang bij dat het GVB het geld in eigen zak houdt. Het standpunt van de SP is principiëel, maar niet in het belang van Amsterdam (behalve als de rechtszaak bij voorbaat kansloos is). De vraag is wel waarom de directeur van het GVB meer salaris krijgt dan Mark Rutte. Da's nou niet bepaald in het belang van Amsterdam. Het argument dat bedrijven zich niet konden voorbereiden vind ik op zich juist, maar als de heffing over 2013 zou gelden, kunnen ze zich ook niet voorbereiden want salarissen mogen niet tussendoor verlaagd worden. Burgers kunnen zich ook niet altijd voorbereiden op hogere lasten. Overigens vind ik "éenmalige" heffingen een noodsprong, de overheid hoort zonder dergelijke noodgrepen de begroting rond te krijgen.

ratio2
ratio22 okt. 2013 - 8:38

Dat ligt eraan wie de eigenaar is van een bedrijf. Politici an sich hebben niks over een bedrijf te zeggen. Maar de eigenaar van het GVB heeft dat denk ik wel. En de gemeenteraad van Amsterdam is min of meer de eigenaar, via de gemeente, van het GVB.

[verwijderd]
[verwijderd]2 okt. 2013 - 8:38

Als de overheid het GVB met terugewerkende kracht belastingheffingen oplegt, moet het GVB ook met terugwerkende kracht alle abonnementshouders een aanvullende rekening kunnen sturen.

2 Reacties
toshiba
toshiba2 okt. 2013 - 8:38

Dan zal niet nodig zijn. GVB zal dat in de lopende begroting verwerken omdat daar t gat valt. Dus weer rare voorstelling van zaken blitskikker.

lembeck
lembeck2 okt. 2013 - 8:38

Dus van jou moeten de reizigers het loontje van de dikke deur maar betalen, als die een crisisheffing moet ophoesten, waardoor hij geen boterhammetje minder zal hoeven te eten? Wat een rare manier van denken heb jij toch?