Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Gündogan kan bij Volt blijven, er zijn alleen werkafspraken nodig

  •  
16-03-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1342 keer bekeken
  •  
nilufergundogan

De contouren van het conflict bij Volt worden steeds duidelijker. De Telegraaf spoorde een paar klagers over Nilüfer Gündogan op. Ze doet grove uitspraken, drinkt veel, zit in een appgroep met een ranzige naam en heeft tegen collega-Kamerlid Marieke Koekkoek gezegd dat ze vaker moet douchen. NRC sprak ook wat klagers en kwam met het verhaal dat Gündogan een medewerker zou hebben geïntimideerd, ongepaste grappen maakt en op een feestje ongewenste seksuele avances maakte.

De sfeer op de Volt-fractie is al een tijdje slecht. Gündogan had zelf lijsttrekker willen worden, klaagde al tijdens de campagne over Laurens Dassen en al op dag één dachten sommige Volt’ers dat dit niet goed kon blijven gaan. Gündogan werd ondertussen het belangrijkste gezicht. Volop hypocrisie: Gündogan is een uitgesproken persoonlijkheid en Volt zocht haar daarop uit. Haar gedrag is in de Tweede Kamer echt geen uitzondering. Alleen bij Volt gelooft men dat niet. Praat eens met collega’s van andere fracties, zou je denken.

In NRC lezen we dat Dassen zich geen raad weet met de situatie en dat is eigenlijk altijd zo gebleven. De rechter vindt dat Gündogan terug moet in de fractie en Dassen bood daarop zijn excuses aan, maar tegelijk hangt er een hoger beroep in de lucht. Volt wil wel mediation maar dan moet Gündogan eerst haar aangifte tegen de klagers intrekken. Dat kan formeel helemaal niet. Koekkoek – normaal muisstil – zegt nu tegen journalisten dat Gündogan heel onprettig met mensen omgaat. Dat is natuurlijk geen begin van toenadering.

Een oplossing

Als men zo lang moet nadenken over een oplossing, is de enige conclusie dat men niet meer wil samenwerken. Zijn er meer opties dan een breuk? Is het mogelijk de gelederen weer te sluiten? Hier wreekt zich de onervarenheid van Volt: er is een beproefd recept voor politici die niet met elkaar door een deur kunnen maar toch in één fractie moeten samenwerken. Er zijn ook allerlei voorbeelden van, bijvoorbeeld in het Europees Parlement waar het bij zeker één Nederlandse fractie staande praktijk is.

Juist in de Tweede Kamer zijn er volop mogelijkheden om ‘samen te werken’ met mensen die je liever ontloopt. Dat is hier makkelijker te organiseren dan bij een gemiddelde winkel, school of krantenredactie. Geef ieder Kamerlid eigen medewerkers en een eigen portefeuille waar hij aan kan werken. In het geval van Volt betekent dat grofweg Europa voor Marieke Koekkoek, economie voor Laurens Dassen en de rechtsstaat voor Nilüfer Gündogan. Iedereen kan vervolgens zijn eigen gang gaan.

Er zijn maar een paar dingen nodig. Ten eerste moeten de Kamerleden het met elkaar eens zijn over de politieke lijn van de fractie. Wat wil het geval? Er is bij Volt helemaal geen inhoudelijk verschil van mening over de koers. Zo komen we bij een tweede eis: Kamerleden moeten elkaar met rust laten en dus de portefeuilles van hun collega’s ook echt bij hun collega’s laten. Dat zou prima moeten kunnen, want er zijn zoveel dossiers dat de kleine fractie van Volt ze sowieso niet allemaal kan bijbenen.

Gedroomde oplossing

Tel uit je winst: Gündogan krijgt haar eigen medewerkers en een paar thema’s waar ze zich mee bezig kan houden. De andere Kamerleden doen de rest van de portefeuilles en hebben eveneens hun eigen personeel. Ze moeten misschien hun kantoren nog wat herschikken en dan komen ze elkaar zelfs op de gang nog maar nauwelijks tegen. Eventueel wat extra thuiswerken. Stel een secretaris aan die voor de afstemming zorgt. Zo hoeven de Kamerleden niet eens meer direct met elkaar te communiceren.

Goed nieuws over de Gündogan-zaak: niet iedereen die met haar werkte is ontevreden en voelt zich geïntimideerd. Zo’n secretaris is dus echt wel te vinden en Gündogan zal ook geen problemen hebben met het vinden van haar eigen personeel. Het personeel dat kennelijk bang voor haar is, kan bij Dassen en Koekkoek terecht. Met een beetje flexibiliteit functioneert de fractie binnen de kortste keren beter dan ooit en is de buitenwereld vergeten dat er een conflict was.

Natuurlijk is dit niet hoe Volt zich deze Kamerperiode had voorgesteld, maar conflicten komen overal voor en met concrete werkafspraken is het mogelijk met mensen te werken die je niet mag. De meeste Nederlanders doen dit sowieso dagelijks. Als Dassen en Koekkoek geen verantwoordelijkheid willen dragen voor het personeel van Gündogan, is dat op te lossen. Als men ook geen alcohol meer schenkt, geen app-groepen meer gebruikt en stopt in de media over elkaar te praten, is het allemaal zo opgelost.

Er is maar één ding nodig: politieke wil. Het heeft er alle schijn van dat die ontbreekt.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Jan van Rongen
Jan van Rongen16 mrt. 2022 - 15:02

"heeft tegen ... Marieke Koekkoek gezegd dat ze vaker moet douchen. " Maar dat ontkent Koekkoek dan weer ("dat durft ze niet in mijn gezicht te zeggen"). Dus er klopt hier iets (helemaal) niet. Misschien is Gündogan moeilijk in de omgamg, maar dir is roddel en achterklap,

Dehnus
Dehnus16 mrt. 2022 - 14:17

En weer is bij deze meneer Volt de schuldige. De "Onervaren", normaal doe ik er lacherig over, omdat het mijn partij niet is. Maar heb zelf ook mensen als deze mevrouw mee mogen maken, die dachten dat ze constant maar konden treiteren om zo hun zin te krijgen. Ook heel oplopend, als ze eenmaal door hebben dat je hun probeert te vermijden en ze maar hun zin geeft om verder geschreeuw te voorkomen, je bent maar een "Autist" voor hun. Totdat het ter uitbarsting komt, en de klappen vliegen. En dan? Dan wat? Oh dan kan je nog "samenwerken in de tweedekamer!" volgens deze meneer? Dat werkt gewoon niet. Je moet ze of volledig scheiden (al dus naar de eerste kamer of EU raad), of de slachtoffers stappen gewoon op en mevrouw (dat soort types) vind weer nieuwe mensen om lekker te intimideren. Totdat het echt misgaat, zoals eerder, eentje die alles opvreet tot het tot uitbarsting komt. En dan, in echte Nederlandse Traditie, heeft het slachtoffer het gedaan want:"Die werd boos! Dat mag niet hoor!". Dat is hoe ik Nederland ken, je bek houden als je klappen krijgt, en als je het niet doet? Dan ben jij de "gemene dader!". Manmanman, ik weet dat je deze partij niet moet, en dat is je goed recht. Maar denk je nu echt dat je dit zelfde had geschreven als het uitkwam dat Mark Rutte met de plakband rol naar stagiaires had gesmeten en ze constant uitfoetert? Dan was je, terecht ook, boos geweest en was zijn positie onhoudbaar.

Greendutch
Greendutch16 mrt. 2022 - 13:56

goed voorstel van Aalbers, kopiëren en doorsturen lijkt me. bij de volgende verkiezingen zal het zich wel uitwijzen, wil men de directe confrontatie met nilüfer of de diplomatie met Dassen? wat/wie zal op de lange duur het meest effectief blijken?

Olav Meijer
Olav Meijer16 mrt. 2022 - 12:59

[Er is bij Volt helemaal geen inhoudelijk verschil van mening over de koers.] Er is dan ook zo weinig inhoud, dat verschil van mening erover heel knap zou zijn. (Allemaal managersreclametaal). Voor de rest: met recht een "gedroomde" oplossing van de schrijver. Het lijkt me niet meer zo realistisch dat de betrokkenen onder één vlag verder kunnen varen.

1 Reactie
Zandb
Zandb16 mrt. 2022 - 15:03

Olav Serieus? "Het lijkt me niet meer zo realistisch dat de betrokkenen onder één vlag verder kunnen varen." Dat stond bij u en bij Aalberts al vanaf dag één, onafhankelijk van de feiten, als en paal boven water. En onafhankelijk van de feiten is dat de schuld van de leiding van Volt. Ach, wat kun je ook verwachten van een partij die u kenschetst als inhoudsloos.

DaanOuwens
DaanOuwens16 mrt. 2022 - 12:17

Ik geloof niet zo in de oplossing van de schrijver. De diagnose is juist de onderlinge verhoudingen zijn verziekt, maar die situatie in stand houden is, ondanks de vele goede voorbeelden van schrijver, voor alle betrokkenen een ramp. Het creëert een situatie waarin mensen die een bloedhekel aan elkaar hebben toch met elkaar moeten dealen. Dat sloopt mensen zorgt voor burn outs en vreet bergen energie. Er moeten 3 mensen zitten desnoods 2 die samen Volt willen vertegenwoordigen.

1 Reactie
MG1968-2
MG1968-216 mrt. 2022 - 16:12

"Ik geloof niet zo in de oplossing van de schrijver." Na al zijn artikelen m.b.t. Volt en de insteek die telkens gekozen werd stel ik mijn vraagtekens bij ook maar de gedachte dat de schrijver dit zelf ook als zodanig ziet. Zijn belang t.a.v. volt -zo is mijn indruk- is niet puur journalistiek en dat hoeft ook niet want ze worden onder het kopje opinie door joop geplaatst. Het heeft voor mij ondertussen wel de consequentie dat ik de bijdragen waardeer door de bril die het hele oevre van hem hier op Joop weergeeft. En die toont wat mij betreft een niet uitgesproken agenda. Verborgen kan ik hem niet noemen, want hij blijkt wel.