Sfeerfoto van BNNVARA
BNNVARA
Wij zijn voor eerlijke huurprijzen en helpen je in de strijd.

Gun Roel van Duijn zijn recht!

  •  
14-11-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Van Duijn behoorde lange tijd tot de categorie meest staatsgevaarlijke personen, volgens de inlichtingendiensten dan. Tegenwoordig is hij 'liefdesverdrietconsulent' met een praktijk aan huis
Vandaag begin ik de actie ‘Gun Roel zijn recht!’ om mijn oud-collega gemeenteraadslid in Amsterdam, ex-provo en –kabouter, te steunen in zijn eis alle dossiers die er over hem zijn in te zien. Van Duijn heeft ze nodig voor zijn memoires. Van Duijn voert op dit moment een zaak voor de bestuursrechter in Den Haag om die openheid te krijgen. Ik roep iedereen op via petities.nl zijn eis te steunen. Om te beginnen vraag ik dat aan onze oud-collegafractievoorzitters van toen, waaronder de huidige burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan.
De vraag of iemand zijn dossier bij de inlichtingendienst AIVD mag inzien wordt beantwoord door de minister van Binnenlandse Zaken. Hij beroept zich daarbij op de wet die inzage beperkt in verband met de veiligheid van de Staat, de openbaarmaking van bronnen of het verkrijgen van inzicht in het werken van de inlichtingendienst. Dat zijn alleszins redelijke argumenten. Iedereen, ook Van Duijn en ik, hebben belang bij de veiligheid van de Staat. Als, zoals in het geval van de activiteiten van Van Duijn, er sprake is van zaken in een ver verleden dan is er weinig reden om niet bijna volledige openheid te geven. Mochten er in zijn dossiers namen staan van agenten die nu nog actief zijn dan kunnen die eenvoudig worden weggelakt.
Dat het bij Roel van Duijn niet om een bescheiden dossier gaat, blijkt wel uit het feit dat hij voorkomt op een zogenaamde interneringslijst. Bij ontwrichting van de Staat door oorlog of revolutie worden deze personen geïnterneerd zoals ook gebeurde met Duitsers die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog buiten Duitsland verbleven. Van Duijn behoorde lange tijd tot de categorie meest staatsgevaarlijke personen, volgens de inlichtingendiensten dan. Tegenwoordig is Van Duijn ‘liefdesverdrietconsulent’ met een praktijk aan huis. Dat hij verdienstelijk is voor de hedendaagse samenleving mag wel blijken uit het feit dat het hare majesteit in 2003 behaagde om hem te bevorderen tot ridder in de orde van Oranje Nassau. Van Duijn droeg de versierselen op zijn trui toen hij zijn zaak bij de rechter vorige week bepleitte.
Van Duijn heeft door de jaren heen last gehad van het werk van de inlichtingendiensten. Hij is van zijn 18e tot zijn 50ste gevolgd door agenten van de inlichtingendiensten. Er zaten spionnen in zijn vrienden- en kennissenkring. Hij is ontvoerd, vermoedelijk door rechts-radicalen, en ook daarover schijnen er berichten te zitten in zijn dossier. Het is niet alleen voor zijn memoires gewenst openheid te krijgen over al die dossiers. Ook gewoon als mens is het noodzakelijk de feiten uit je persoonlijke verleden te kunnen duiden. De Staat is het aan Van Duijn verplicht om daarom openheid van zaken te verschaffen.

Meer over:

opinie, leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Hiram
Hiram14 nov. 2010 - 16:40

Van staatsgevaarlijke anarchist tot ridder in de orde van Oranje-Nassau... Zouden die memoires een verklaring geven voor zulk smadelijk moreel verval?

BenJoosten
BenJoosten14 nov. 2010 - 16:40

Ja, zo gaat dat in Nederland. Toen de Berlijnse muur gevallen was, werden de stasi-archiven openbaar. Ik ben bang dat er hier nog heel wat meer muren moeten vallen wil de AIVD uit haar bastion komen. Zeker in het huidige tijdsgewricht waarin iedereen die ooit links was tot lang na zijn dood verdacht blijft. Natuurlijk ben ik het met Harry van Bommel eens. Maar voor wat de Nederlandse staat betreft, ben ik weinig hoopvol.

PietPaaltjes
PietPaaltjes14 nov. 2010 - 16:40

Ach, die Roel. Het was zo'n goeie jongen.

Irmaatje
Irmaatje14 nov. 2010 - 16:40

De petitie werkt nu, ondertekenen maar!

rgeurtsen
rgeurtsen14 nov. 2010 - 16:40

DE WOB is een wet tegen de openbaarheid van bestuur. Denemarken een voorbeeld voor de rechtse rakkers? Zweden een voorbeeld van openheid... zelfs de ministerraadnotulen zijn openbaar. Tekenen die petitie!

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs14 nov. 2010 - 16:40

"Tekenen die petitie!" Dat kan nog helemaal niet, want het is nog maar een concept. Van Bommel verschiet zijn kruit te vroeg.

Huibr
Huibr14 nov. 2010 - 16:40

Ik zat met Roel van Duijn van 1970 tot 1975 in de Amsterdamse gemeenteraad en ook even in het college van b&w. We waren het bijna nooit eens. En ik heb daar nog steeds geen (liefdes)verdriet over. Maar ik teken wel. In de periode van het kabinet Den Uyl vonden er provocaties plaats, waarbij de toenmalige BVD en/of zijn agenten betrokken waren. Zowel Roel als ik waren daarvan mikpunten. Dat zou heel goed de reden kunnen zijn, waarom aan van Duyn inzage wordt geweigerd.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs14 nov. 2010 - 16:40

"In de periode van het kabinet Den Uyl vonden er provocaties plaats, waarbij de toenmalige BVD en/of zijn agenten betrokken waren." Ik denk dat je er niet ver naast zit en dat de machinaties rond de Nieuwmarkt een van de redenen kunnen zijn om geen volledige openheid van zaken te geven. Toch merkwaardig dat juist antidemocratisch optreden van overheidsdiensten altijd onder het motto "staatsbelang" geheim wordt gehouden, terwijl het tegendeel natuurlijk waar is.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman14 nov. 2010 - 16:40

De url: http://petities.nl/petitie/gun-roel-zijn-recht

1 Reactie
Huibr
Huibr14 nov. 2010 - 16:40

Wat is dat nou voor een petitie die je niet ondertekenen kan? Vlug, maak 'm officieel!

objectivist
objectivist14 nov. 2010 - 16:40

Helemaal eens maar is er dan naast ' staatsgeheim' geen ander wettelijk argument zoals 'alle dossiers worden altijd pas na xx jaar geopend'. Want dan kan ik het wel begrijpen. We hoeven voor Roel geen uitzondering te maken. Het was geen lieverdje dus kom, dan kun je wat verwachten. Maar als die regel er niet is zeg ik: openen die dossiers.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs14 nov. 2010 - 16:40

"Het was geen lieverdje dus kom, dan kun je wat verwachten." Hoe kom je daar nou toch bij. Roel van Duijn zou nog niet over het gras lopen als er een bordje bij stond dat het niet mocht. Dus hoezo geen lieverdje?

[verwijderd]
[verwijderd]14 nov. 2010 - 16:40

Ik heb nul sympathie of eerbied of ontzag of waardering voor de BVD of hoe die tobbers tegenwoordig mogen heten. Maar voor gëintegreerde, ge-conformeerde ex hippies/ kabouters/ provo's/ anarchisten/ krakers als Roel van Duyn heb ik alleen maar meelij. Niet eens minachting want dat zou teveel credit zijn. Zo zielig en voorspelbaar. En dan ook nog te koop gaan lopen met een fokking Ridder Orde ! Hoe diep kun je zinken ?

1 Reactie
BenJoosten
BenJoosten14 nov. 2010 - 16:40

"Fokking Ridder Orde"... proef ik hier misschien een heel klein beetje jaloezie?