Guardian: Ecuador bereid tot samenwerking met Britten
• 16-08-2012
• leestijd 3 minuten
Assange wil in de buitenlucht een openbare verklaring afleggen
Volgens de Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken, Ricardo Patiño, wil de Britse regering de ambassade in Londen aanvallen. Op die manier zou de regering de voortvluchtige Wikileaks-oprichter Julian Assange alsnog kunnen oppakken en uitleveren aan Zweden. Ambassades genieten volgens het internationaal recht immuniteit. Als Londen de ambassade inderdaad betreedt geldt dat als een zwaar vergrijp.
Update 22.33
Ecuador zou bereid zijn om met Groot-Brittannië samen te werken. Een bron beweert tegenover
The Guardian dat een toezegging van Engeland om Assange buiten de VS te houden tot een nieuwe deal zou leiden.
Update 8:52
Julian Assange is van plan zondag onder meer de autoriteiten in Groot-Brittannië, Zweden en de VS te tarten met het afleggen van een openbare verklaring. De WikiLeaks-voorman wil dit buiten de Ecuadoriaanse ambassade doen waar hij verblijft.
Volgens AP heeft WikiLeaks geen verdere informatie gegeven, maar Assanges optreden vindt naar verluidt om drie uur in de middag plaats. Gisteren werd bekend dat Ecuador, tot afgrijzen van Groot-Brittannië, Zweden en de VS, asiel wil verlenen aan de verdachte in een Zweedse verkrachtingszaak.
De vraag is of de Australiër daadwerkelijk buiten het ambassadegebouw zal treden en daarmee Groot-Brittannië de kans biedt hem te arresteren. De uitspraak van Ecuador om hem asiel te verlenen heeft in elk geval niets afgedaan aan zijn internationale status: Interpol heeft laten weten dat de naam van Assange nog steeds op de most wanted-lijst prijkt.
De OAS, de Organisatie van Amerikaanse Staten, heeft een spoedzitting gehouden over de kwestie-Assange. Ecuador, dat lid is van de OAS, had hier om gevraagd. Ecuador hoopt dat de OAS het verzoek om een vrijgeleide voor Assange ondersteunt. Vrijdag zal worden besloten of er een uitgebreide vergadering over de kwestie komt, of niet.
Update 22.30
De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) komt vanavond in een spoedzitting bijeen om zich te buigen over de Assange. De Ecuadoriaanse autoriteiten willen dat OAS met een gemeenschappelijke verklaring komt over het conflict in Londen. De OAS is een organisatie van 35 staten in Noord-, Centraal- en Zuid-Amerika.
Zondag 15.00 uur Nederlandse tijd zal Assange live een verklaring afleggen van vanaf de ambassade in Londen, meldt de
Volkskrant.
Update 18.30 uur In Zweden in de ambassadeur van Ecuador op het matje geroepen nu Ecuador heeft besloten Wikileaks-leider Julian Assange asiel te verlenen. Het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het onaanvaardbaar dat Ecuador zich mengt in een juridische kwestie.
Update 14.50:
De Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat Julian Assange in Ecuador asiel krijgt. Ecuador is dat overeengekomen na ‘extreme en zorgvuldige afweging’, aldus Patiño.
Patiño:
We kunnen stellen dat het risico bestaat dat hij politiek vervolgd zal worden… We vertrouwen erop dat het Verenigd Koninkrijk de nodige garanties zal bieden zodat beide overheden adequaat en juist kunnen handelen en de internationale rechten en het recht op asiel respecteren.”
Eerder:
Patiño zegt in een – boze – verklaring: ‘Wij zijn geen Britse kolonie.’ Verder verklaart hij dat Ecuador donderdag om 14.00 officieel bekend zal maken of Assange politiek asiel krijgt in het Zuid-Amerikaanse land. Als dat inderdaad zo is, heeft Assange alsnog een veiligheidspas nodig van de Britse overheid om het land te kunnen verlaten.
Assange zit al sinds 19 juni vast in de ambassade van Ecuador. Hij vluchtte daarheen nadat de rechter de uitlevering aan Zweden heeft goedgekeurd. De Zweedse justitie wil hem horen omdat hij tijdens een bezoek aan het land seks heeft gehad met twee vrouwen zonder daarbij een condoom te gebruiken. Dat kan in Zweden aangemerkt worden als verkrachting. Ook is hij bang dat Zweden hem zal uitleveren aan de Verenigde Staten waar hem mogelijk een zwarte straf te wachten staat omdat hij honderdduizenden vertrouwelijke diplomatieke documenten openbaar heeft gemaakt.
Volg Joop op
Twitter , vind Joop leuk op
Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.