Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Guardian: Ecuador bereid tot samenwerking met Britten

  •  
16-08-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
assange300_10.jpg
Assange wil in de buitenlucht een openbare verklaring afleggen
Volgens de Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken, Ricardo Patiño, wil de Britse regering de ambassade in Londen aanvallen. Op die manier zou de regering de voortvluchtige Wikileaks-oprichter Julian Assange alsnog kunnen oppakken en uitleveren aan Zweden. Ambassades genieten volgens het internationaal recht immuniteit. Als Londen de ambassade inderdaad betreedt geldt dat als een zwaar vergrijp.
Update 22.33
Ecuador zou bereid zijn om met Groot-Brittannië samen te werken. Een bron beweert tegenover The Guardian dat een toezegging van Engeland om Assange buiten de VS te houden tot een nieuwe deal zou leiden.
Update 8:52
Julian Assange is van plan zondag onder meer de autoriteiten in Groot-Brittannië, Zweden en de VS te tarten met het afleggen van een openbare verklaring. De WikiLeaks-voorman wil dit buiten de Ecuadoriaanse ambassade doen waar hij verblijft.
Volgens AP heeft WikiLeaks geen verdere informatie gegeven, maar Assanges optreden vindt naar verluidt om drie uur in de middag plaats. Gisteren werd bekend dat Ecuador, tot afgrijzen van Groot-Brittannië, Zweden en de VS, asiel wil verlenen aan de verdachte in een Zweedse verkrachtingszaak.
De vraag is of de Australiër daadwerkelijk buiten het ambassadegebouw zal treden en daarmee Groot-Brittannië de kans biedt hem te arresteren. De uitspraak van Ecuador om hem asiel te verlenen heeft in elk geval niets afgedaan aan zijn internationale status: Interpol heeft laten weten dat de naam van Assange nog steeds op de most wanted-lijst prijkt.
De OAS, de Organisatie van Amerikaanse Staten, heeft een spoedzitting gehouden over de kwestie-Assange. Ecuador, dat lid is van de OAS, had hier om gevraagd. Ecuador hoopt dat de OAS het verzoek om een vrijgeleide voor Assange ondersteunt. Vrijdag zal worden besloten of er een uitgebreide vergadering over de kwestie komt, of niet.
Update 22.30
De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) komt vanavond in een spoedzitting bijeen om zich te buigen over de Assange. De Ecuadoriaanse autoriteiten willen dat OAS met een gemeenschappelijke verklaring komt over het conflict in Londen. De OAS is een organisatie van 35 staten in Noord-, Centraal- en Zuid-Amerika. 
Zondag 15.00 uur Nederlandse tijd zal Assange live een verklaring afleggen van vanaf de ambassade in Londen, meldt de Volkskrant
Update 18.30 uur In Zweden in de ambassadeur van Ecuador op het matje geroepen nu Ecuador heeft besloten Wikileaks-leider Julian Assange asiel te verlenen. Het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het onaanvaardbaar dat Ecuador zich mengt in een juridische kwestie.
Update 14.50:
De Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat Julian Assange in Ecuador asiel krijgt. Ecuador is dat overeengekomen na ‘extreme en zorgvuldige afweging’, aldus Patiño.
Patiño:
We kunnen stellen dat het risico bestaat dat hij politiek vervolgd zal worden… We vertrouwen erop dat het Verenigd Koninkrijk de nodige garanties zal bieden zodat beide overheden adequaat en juist kunnen handelen en de internationale rechten en het recht op asiel respecteren.”
Eerder:
Patiño zegt in een – boze – verklaring: ‘Wij zijn geen Britse kolonie.’ Verder verklaart hij dat Ecuador donderdag om 14.00 officieel bekend zal maken of Assange politiek asiel krijgt in het Zuid-Amerikaanse land. Als dat inderdaad zo is, heeft Assange alsnog een veiligheidspas nodig van de Britse overheid om het land te kunnen verlaten.
Voor de deur van de ambassade houden twee agenten de wacht. Bekijk de foto’s hier.
Assange zit al sinds 19 juni vast in de ambassade van Ecuador. Hij vluchtte daarheen nadat de rechter de uitlevering aan Zweden heeft goedgekeurd. De Zweedse justitie wil hem horen omdat hij tijdens een bezoek aan het land seks heeft gehad met twee vrouwen zonder daarbij een condoom te gebruiken. Dat kan in Zweden aangemerkt worden als verkrachting. Ook is hij bang dat Zweden hem zal uitleveren aan de Verenigde Staten waar hem mogelijk een zwarte straf te wachten staat omdat hij honderdduizenden vertrouwelijke diplomatieke documenten openbaar heeft gemaakt.
cc-foto: Acid Polly
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

Joeri2
Joeri216 aug. 2012 - 5:47

Ongewenst een souvereine ambassade binnen dringen... Hmm... Als ze dan maar geen gescheurd rubber dragen.

HanzChristian
HanzChristian16 aug. 2012 - 5:47

Assange doet weer wat hij normaal doet: de schimmige spelletjes van de machtigen der aarde blootleggen.

nautica
nautica16 aug. 2012 - 5:47

Ja wat moet je hier van denken....Ik denk dat Assange voor de VS inmiddels net een soort Bin Laden is en dat hij naar de States gebracht zal worden, by hook or by crook.

Florian2
Florian216 aug. 2012 - 5:47

Assange MOET en ZAL naar de VS worden uitgeleverd......en het gaat gebeuren....daar twijfel ik niet aan. Er bestaat niet zoiets als gerechtigheid....dit word gewoon even onderling geregeld en Assange verdwijnt voorgoed in een Supermax gevangenis.... Bah.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa16 aug. 2012 - 5:47

Muchas grasias Ecuador.

JoopSchouten
JoopSchouten16 aug. 2012 - 5:47

Ik verwacht dat hij over twee jaar wegvliegt. Het tunneltje naar Heathrow is al 100 yard gevorderd...

trujac
trujac16 aug. 2012 - 5:47

Logisch dat de gevestigde orde dit zo hoog speelt. Deze man is een gevaar voor iedereen die aan de touwtje trekt. Zulke figuren moeten kost wat kost om zeep geholpen worden. Als daarvoor de democratie en de vrije media moet wijken is dat geen probleem. Democratisch is voor politici vaak een operette.

Unweit
Unweit16 aug. 2012 - 5:47

Het blijft mij maar verbazen dat zowel in Zweden als in de VSA er nog steeds - na zoveel maanden - geen formele aanklachten konden worden geformuleerd tegen ASSANGE. Zeker in de Zweedse zaak waar sprake is van 2 aangeefsters behoeft het opstellen van een voorlopige verdenking toch niet moeilijk te zijn? Temeer daar ASSANGE aanbood om zich over deze zaak in London te laten verhoren. Nu Zweden daar uitdrukkelijk geen gebruik van heeft gemaakt vind ik ook dat men nu geen rechten meer zou kunnen doen gelden op uitlevering aangezien men eerder zelf niet meewerkte aan een eerder wel mogelijke praktische oplossing. Daarom ook ben ik vooralsnog erg voor deze asielverlening!!!

Michiel Online
Michiel Online16 aug. 2012 - 5:47

Ik hoop dat wereldhackers begrijpen wat de taak is die ze hebben. Assange heeft dat best mooi in de praktijk gebracht, hackers moeten het nu alleen maar overnemen. De VS moet Assange dankbaar zijn in plaats van in de verdediging te gaan. Assange heeft de VS in de knel. Wat wil de VS doen tegen deze onzichtbare vijand? Alweer een informatie-oorlog zoals destijds met Rusland? Want Assange pak je niet. Assange is de onzichtbare hacker.

Zjenny
Zjenny16 aug. 2012 - 5:47

http://nos.nl/nieuws/live/journaal24/pilot/ De persconferentie van Assange life.

BasVV
BasVV16 aug. 2012 - 5:47

De grote vraag is natuurlijk hoe hij in ecuador kan komen. Heeft iemand suggesties.

2 Reacties
Lucifer2
Lucifer216 aug. 2012 - 5:47

Met het vliegtuig.

Jerry3
Jerry316 aug. 2012 - 5:47

Gewoon een Hugo de Grootje doen in een kist gemarkeerd als diplomatieke post.

ColorHugo949
ColorHugo94916 aug. 2012 - 5:47

Klokkenluider "vogelvrij" verklaard. http://nl.wikipedia.org/wiki/Vogelvrij US drones vliegen af en aan in Afghanistan en Pakistan.... to kill some more... De brandschone overheid in oorlog.....

2 Reacties
Spelchecker2
Spelchecker216 aug. 2012 - 5:47

Hugo, In de prik! Helaas maakt, zelfs onder Obama, de US of A geen deel uit van de beschaafde wereld. Ik hoop van harte dat we Assange uit handen van die schurken kunnen houden.

dollen
dollen16 aug. 2012 - 5:47

harryvanbommel.sp.nl/weblog/2012/08/20/levensgevaarlijke-toename-amerikaanse-targeted-killings/#comments tja,was er ook geen sprake van dat het huidige kabinet? er wel belang in hadden/hebben straks me hele vijver verdelgt,bijkomende schade/collateral damage, en ik,maar ook me buren me blok me halve dorp. maar wees voorzichtig ze zijn al bezig met vliegertjes dat op insecten lijken,,dus zoemen om je hoofd kan ook zijn dat je gefilmt wordt.

[verwijderd]
[verwijderd]16 aug. 2012 - 5:47

http://www.amnesty.org.au/news/comments/26279/ Zeg straks niet dat je niet was gewaarschuwd

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger16 aug. 2012 - 5:47

Tut tut tut Truus toch. http://www.amnesty.org.au/news/comments/28280/ Moet je nog 400 andere VS gerelaterde links hebben inzake mensen rechten, het schenden ervan. Dan hebben we het nog niet eens gehad over oorlogsmisdaden

Zjenny
Zjenny16 aug. 2012 - 5:47

Ecuador, Bedankt!! Samen met Assange de inlichtingendiensten verhinderen opnieuw iemand te begraven. Goed gedaan!

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa16 aug. 2012 - 5:47

Over 20 jaar krijgt de president van Egaudor de Nobel prijs voor de Vrede en niet nu, schijnt altijd de norm te zijn om die prijs te bemachrigen!!

Lucifer2
Lucifer216 aug. 2012 - 5:47

Het spel is pas echt op de wagen als Ecuador hem ook naturaliseert en aanstelt als (onschendbaar) diplomaat. Dat maakt aanhouding ter fine van uitlevering een stuk lastiger. Een beetje Zweedse rechter zal al hetgeen volgt op een onrechtmatige aanhouding zien als 'fruits of a poisened tree' en hem in vrijheid stellen. En anders zal een beetje Zweedse rechter, na het vragen van diplomatieke garanties aan de USA, uitlevering aan de USA verbieden wegens een 'real risk' op een onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing in de USA.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen16 aug. 2012 - 5:47

[Het spel is pas echt op de wagen als Ecuador hem ook naturaliseert en aanstelt als (onschendbaar) diplomaat.] Dat kán natuurlijk helemaal niet, Groot Brittanie zal echt de diplomatieke status van Assange niet accrediteren hoor.

[verwijderd]
[verwijderd]16 aug. 2012 - 5:47

De WikiLeaks-voorman wil dit buiten de Ecuadoriaanse ambassade doen Denk niet dat hij dat doet ( zit niet in zijn aard) Ik denk dat het in de tuin van de ambassade plaatsvindt

1 Reactie
BasVV
BasVV16 aug. 2012 - 5:47

Of in de deuropening. Of op de trap. Die hoort waarschijnlijk ook bij het ecuadoriaans grondgebied.

[verwijderd]
[verwijderd]16 aug. 2012 - 5:47

" Interpol heeft laten weten dat de naam van Assange nog steeds op de most wanted-lijst prijkt." Vanwege 'verkrachting'?

2 Reacties
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos16 aug. 2012 - 5:47

Ja en het is zo stil in de nederlandse politiek daarover.

BasVV
BasVV16 aug. 2012 - 5:47

Nee. Vanwege het niet gebruiken van condooms. Wat kan een land zich toch ongelofelijk belachelijk maken. De bedoelingen liggen er zo duimendik bovenop dat dit echt niet meer te verdoezelen is.