Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gruwelijk protest tegen dierenleed in ‘vegavriendelijk’ Barcelona

  •  
25-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
carne_humana
Activisten zoeken graag de grenzen van het acceptabele op om duidelijk te maken wat hun punt is en dat levert soms schokkende acties op. Zoals deze week in Barcelona. Daar werd een actie gehouden waar de rillingen van over je rug lopen. Activisten van de Spaanse dierenrechtenbeweging Animaturalis gingen naakt de straat op, maar niet zo maar naakt. Midden in het centrum van Barcelona deden ze alsof ze zelf als vlees verpakt waren. Ze hadden zich gedrenkt in nepbloed en laten verpakken in plastic op een levensgrote versie van de welbekende piepschuimen vleesbakjes uit de supermarkt. Op de verpakking zat een grote sticker met de tekst ‘mensenvlees’.
Doel van de actie was voorbijgangers te prikkelen na te denken over vegetarisch eten en mensen bewust te maken van het feit dat als je vegetarisch eet, je niet meedoet aan de uitbuiting van dieren en het doden en martelen van dieren.
De actie werd op een opmerkelijk moment gehouden, want de stad Barcelona heeft zichzelf in maart net uitgeroepen als ‘ de eerste vegavriendelijke stad ter wereld ’. De stad wil allerlei dingen gaan doen om vegetarisch eten te promoten, zoals het uitbrengen van een speciale gids voor vegetarische restaurants. Maar volgens de activisten valt dat vega-vriendelijke gehalte nog vies tegen. Zij vinden dat de stad – en heel Spanje – wel wat verder mag gaan om vegetarisch eten onder de aandacht te brengen. Zo stellen ze voor dat de overheid één vleesloze dag per week moet gaan promoten.
Volgens Animaturalis worden er jaarlijks zestig miljard dieren geslacht en verpakt voor consumptie. Een dag minder vlees per week is dan wel het minste wat je kunt doen, vinden ze. Niet alleen voor de dieren zelf, maar ook voor de gezondheid van mensen en voor het milieu.
Of ze de inwoners van Barcelona met hun gruwelijke actie hebben geïnspireerd vegetarisch te gaan eten valt te betwijfelen. Vergeten doe je de beelden in elk geval niet gemakkelijk. Zijn de activisten te ver gegaan of was het juist goed dat ze hun statement zo maakten? Kijk en oordeel zelf.
 

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.