Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Grunberg verlaagt zich tot Telegraaf en GeenStijl verslaggever

  •  
02-02-2013
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De Volkskrantcolumnist gaat naar de verkeerde Griekse stad
Arnon Grunberg schrijft prachtige romans. Van zijn journalistieke verhalen uit Irak en Afghanistan heb ik genoten. Waarschijnlijk omdat ik weinig van die landen weet. Bij het lezen van zijn stuk uit Griekenland vorige week zaterdag – vandaag komt het tweede – kreeg ik kromme tenen. Omdat ik dat land toevallig wel goed ken.
Zoals hij vanaf 2006 naar Afghanistan en Irak is afgereisd om ‘aanwezige oorlogen’ te bezoeken en te doorgronden, zo ‘moest’ hij nu naar Griekenland op zoek naar het epicentrum van de Europese crisis. Griekenland, niet als baarmoeder van de westerse beschaving, maar als embryo van de Europese crisis. Hij vertrok niet zozeer naar Hellas om te proberen de crisis te begrijpen (?), maar ‘om na te gaan hoe het er daar nou aan toe ging’. Hij had immers de meest afschuwelijke artikelen gelezen over Griekenland – Afrikaanse toestanden, verwoesting en ontwrichting, bijna burgeroorlog – en verlangde kennelijk naar empirische bevestiging.
De Grote Schrijver besloot niét naar Athene, maar naar Thessaloniki, de tweede stad van Griekenland, af te reizen. Daar had hij goed over nagedacht: ‘Vaak zijn dergelijke steden interessanter dan de hoofdstad, al was het maar vanwege het sluimerende minderwaardigheidscomplex dat daar kan worden aangetroffen. De hoofdstad geeft toch een ietwat vertekend beeld (…); als de waarheid onthuld wordt, dan in de periferie.’
Gebrek aan logica – dat ik dat ooit over Grunberg zou durven schrijven … –  en vooral onwetendheid.
Wat voor waarde een ‘sluimerend minderwaardigheidscomplex van een tweede stad’ heeft in een queeste naar de waarheid achter een crisis in een heel land, is mij een raadsel. Als iets een vertekend beeld zou kunnen geven, is het dat wel. Daar komt bij dat de bewoners van Thessaloniki van alles hebben, maar geen minderwaardigheidscomplex. Integendeel. Ze voelen zich beter en zijn beter af, in alle opzichten, dan Atheners. Die laatsten onderschrijven dat van harte, waardoor een eventueel minderwaardigheidscomplex van Thessaloniki-bewoners geen enkele reden van bestaan heeft.
Nee, het was iets dat De Schrijver zomaar,vanachter zijn bureau, met instemming van de Volkskrant, in Nederland had bedacht.
Maar dat is niet alles. Thessaloniki telt ongeveer een miljoen inwoners, Athene inmiddels bijna zes miljoen, in een land van twaalf miljoen. Met andere woorden: eerst heb je Athene, met bijna de helft van alle Grieken, dan een hele tijd niets, en dan Thessaloniki op een uitzonderlijke ‘tweede plaats’. De ellende is pijnlijk zichtbaar in Athene als je weet waar je naar toe moet – ik hou mijn hart vast voor Arnon áls ie daar ooit aankomt – en bijna onzichtbaar in Thessaloniki. Afgezien van het aantal inwoners en illegale immigranten in Athene: waarom? Thessaloniki is de poort naar Oost Europa, er wordt dwars tegen de crisis in levendig handel gedreven met voormalig Joegoslavië en Bulgarije.
Welnu, daar komt onze verslaggever dan ook achter. Al bij het eerste interview. Oeps.
Onze ontdekkingsreiziger begint zijn reportage na allerlei misplaatste filosofische overpeinzingen over ‘eerste en tweede steden’ op het vliegveld van Thessaloniki. Van een aantal passagiers, waaronder hijzelf, is de bagage niet aangekomen. (Zoals altijd, niet de fout van de Grieken, maar van JFK of Schiphol, hetgeen hij vergeet te vermelden.) Tot zijn verwondering zijn de Grieken niet melancholiek, woedend of gefrustreerd. Hij begrijpt uiteraard niet wat ze zeggen, maar die non-verbale gemoedelijkheid verbaast hem. Over vooroordelen gesproken. Zelf is hij veel meer opgefokt. Is hij meer Grieks dan de Grieken?, denk je dan. Toen ik de eerste keer in Griekenland kwam, dacht ik dat iedereen voortdurend ruzie maakte. Fout. Grieken discussiëren gepassioneerd. Hoe meer vreugde, hoe meer interesse in het onderwerp, des te meer ‘ruzie’. Wanneer Grieken écht heel boos zijn, zeggen ze heel subdued de meest verschrikkelijke dingen. (Ik generaliseer. Ik geef toe, soms ook geheel niet, dan spat het verbale geweld er van af. Maar die algemene-deler-tegenstelling heb ik altijd opmerkelijk gevonden.) Maar ja, of zijn lotgenoten nu werkelijk kwaad of juist niet waren, dat ontging onze reiziger, die geen woord Grieks spreekt en nog geen tolk had op de vlieghaven.
Vervolgens schrijft Grunberg dat hij in het centrum van Thessaloniki tijdens kerstmis overvolle cafés en restaurants aantreft en later zelfs een afgeladen casino. (En ja, beste Arnon, gokspelen neemt toe in tijden van crisis …)  Zijn  eerste indruk is die van een ‘vreugdevolle stad’. En alle vrouwen ‘zagen er verzorgd uit’. (Dat deed me denken aan Sarajevo in oorlogstijd: vrouwen strompelden dwars door sniper-alley’s met hoge hakken en zelfgefabriceerde rouge van gemalen bakstenen, met hun laatste mascara en prachtig opgestoken haar naar ondergrondse muziek-  of theater voorstellingen. Ja, die zagen er ook ‘verzorgd’ uit…)
Daarmee verlaagt hij zich tot de eerste beste Telegraaf en GeenStijl verslaggever, die verlekkerd dat soort onnozele dingen riepen, toen ze midden in de crisiszomer de chicste of meest toeristische buurt van Athene bezochten. In Nederland zie je ook niets van een crisis en voedselbanken als je naar de PC Hooftstraat gaat. En dan heeft onze globetrotter een intens gesprek met iemand van een ‘sociale groepering’. Grunberg: ‘Altijd een goed idee om eerst met de sociale groeperingen contact te zoeken.’
Hear, hear. De lezer wordt getrakteerd op een eindeloos relaas van een linkse activist die – terecht – uit de doeken doet hoezeer de Griekse politieke en industriële elite door en door corrupt is. Maar dat wisten we al.
Ondanks de uiterst gebrekkige berichtgeving in de Nederlandse media over ‘hoe het er nou werkelijk aan toe gaat’ in Griekenland is dát nu juist wel een van de weinige dingen die ad nauseam – terecht – is doorgedrongen tot de Nederlandse nieuwsconsument. Van Arnon Grunberg verwacht je dat hij niet het makkelijke en meer dan bekende gefulmineer van een anti-elite activist registreert, maar juist op bezoek gaat bij iemand die behoort tot die corrupte elite. Wat niet is, kan nog komen …
Afijn, ik kan zo nog wel een tijdje doorgaan, maar dat wordt saai. Het gaat niet om ‘Arnon-in Greece-bashing’. Daar is hij mij ook te dierbaar voor. Het gaat mij om wat er hier in Nederland journalistieke mode is geworden:
1)    De huidige funeste overtuiging, geïnstitutionaliseerd door oud-NOS-journaal hoofdredacteur Hans Laroes cum suis, dat verslaggevers in den vreemde ‘een frisse Nederlandse blik op het buitenland moeten hebben’. (Lees voor ‘frisse NL-blik’ , ‘gebrek aan (taal)kennis van’. )
2)    De ziekte dat overal BN’ers naar toe gestuurd moeten worden. (Ook al is de ‘frisse blik’ van een Arnon Grunberg beslist interessanter dan die van een Birgit Schuurman.)
Daarover een volgende keer meer. Ik denk veel aan Arnon Grunberg. En hoe het nu verder moet met zijn reis, op zoek naar De Waarheid achter de Griekse crisis. Ik heb allerlei tips, ook het telefoonnummer van een lokale top stringer-en-tolk. Arnon, je kunt me altijd bellen.
Ingeborg Beugel is oud-Griekenland-correspondent . Volg haar ook op Twitter

Meer over:

opinie, wereld

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

BasVV
BasVV2 feb. 2013 - 13:21

Goh. Krijgen we van Arnon eens iets positiefs over Griekenland te horen. Is het weer niet goed.

JoopSchouten
JoopSchouten2 feb. 2013 - 13:21

: ))) Top stuk.

RemusMcMillan
RemusMcMillan2 feb. 2013 - 13:21

Ach Mevrouw. Omdat u het niet aanstaat wil nog niet zeggen dat het niet goed is.

RuudHarmsen
RuudHarmsen2 feb. 2013 - 13:21

Wat is een stringer? Als ik dat niet weet, weet uiteraard bijna niemand het, zo arrogant ben ik dan ook wel weer. Dus ik ga het opzoeken. http://www.merriam-webster.com/dictionary/stringer "a : a news correspondent who is paid space rates" Weet ik nog niks. Wat zijn "space rates"? "b : a reporter who works for a publication or news agency on a part-time basis; broadly : correspondent" Iets duidelijker. Had Ingeborg Beugel dan niet beter 'correspondent' kunnen schrijven? Dat snapt bijna iedereen. http://dictionary.reference.com/browse/space+rate "a unit of compensation for written work, based on the amount of space that the submitted material occupies in print, and usually computed in column inches." Iemand die per woord betaald wordt, dus? Zo leer je nog eens wat. Bedankt.

RuudHarmsen
RuudHarmsen2 feb. 2013 - 13:21

"Arnon, je kunt me altijd bellen." O ja, nu snap ik 'm. Geweldig!

Tom Meijer
Tom Meijer2 feb. 2013 - 13:21

Ik kan mij de ergernis van Beugel heel goed voorstellen. Weer vooral opvallend zelfingenomen commentaren hier.

robvaniren
robvaniren2 feb. 2013 - 13:21

Ingeborg gaat nogal tekeer hierboven. Waarom precies is me een raadsel. De column van Arnon, die zijn werkelijk soms zo hol en voorspelbaar cynisch, die geven me een navrant kijkje in het zieleleven van de man. Scholieren vinden Tirza overigens ‘ziek’, waar ik me wel wat bij voor kan stellen. Ben het dus niet geheel eens met de adoratie van zijn schrijversschap, bovendien is de ruimte van een column ook te beperkt voor diepgang. Nu het epistel van Ingeborg. “proberen de crisis te begrijpen (?), maar 'om na te gaan hoe het er daar nou aan toe ging'. “ Vanwaar dat vraagteken? Klinkt als zout op slak. “De Grote Schrijver” Het dedain moet er wel vanaf spatten hè Ingeborg? “sluimerende minderwaardigheidscomplex dat daar kan worden aangetroffen. “ Kan, Ingeborg, kan. Dat woordje is je ontgaan, hij spreekt hier vanuit een vooroordeel, zeer logisch, dat doet ieder mens, vanuit bespiegelingen over een aantal bezochte hoofd- dan wel tweede steden. Wie ben ik/jij om dat te bestrijden? “Gebrek aan logica –“die zie ik hier dus niet. “waarde een 'sluimerend minderwaardigheidscomplex van een tweede stad' heeft in een queeste naar de waarheid achter een crisis in een heel land, “verkeerd gelezen Ingeborg, dat citeer je zelf zelf: “Hij vertrok niet zozeer naar Hellas om te proberen de crisis te begrijpen” “Al bij het eerste interview. Oeps.” Je suggereert met dat oeps heel wat, maar ik vat ‘m niet. Of t moet zijn, dat jouw grote adoratie, het bestaat, iets te durven schrijven over een land wat hij niet kent, en daar zelf godsbetere, de taal niet kent!!!!(die zonde word hem in je stuk op diverse plaatsen ingewreven). Wel, van de 35 landen die ik bezocht heb, bv. Thailand, kende ik maar 3 de taal. En dan zou ik op grond daarvan niets daarover mogen schrijven? Je schuioft hem een pretenmtie in de schoenen, die nou juist uit zijn artikel NIET blijkt, wat hem wel weer siert. “na allerlei misplaatste filosofische overpeinzingen” ah, komt het minderwaardigheidscomplex-spook weer voorbij… Dat de niet aangekomen bagage niet de schuld is van de Grieken “vergeet hij te vermelden”. Waarom moet dat dan, is er iemand die dat de Grieken WEL in de schoenen schuift? ‘gemoedelijkheid verbaast hem. Over vooroordelen gesproken.”Is het onlogisch, dat je na alle berichtgeving iets anders verwacht? “Zelf is hij veel meer opgefokt. Is hij meer Grieks dan de Grieken?, denk je dan. “Nee hij is zo hollands als de pest, ik kan het me helemaal voorstellen. “Maar ja, of zijn lotgenoten nu werkelijk kwaad of juist niet waren, dat ontging onze reiziger, die geen woord Grieks spreekt “ De een was kwaad, de ander niet, lees ik. Maar de angel zit weer in analfabetisme, begrijp ik. “En alle vrouwen ‘zagen er verzorgd uit’. (Dat deed me denken aan Sarajevo” Hoezo? Ingeborg legt zelf geduldig uit: ”De ellende is pijnlijk zichtbaar in Athene als je weet waar je naar toe moet - ik hou mijn hart vast voor Arnon áls ie daar ooit aankomt - en bijna onzichtbaar in Thessaloniki. “ Maar nee, Arnon begaat wel een erg grote zonde door in een dag of wat tijd, niet het inzicht te hebben gekregen dat Ingeborg zo ‘siert’. “gebrek aan (taal)kennis van’.”foeifoei toch Arnon, alweer, en nooit meer doen hoor!!! "Arnon, je kunt me altijd bellen.": Ruud snapt 'm.

Abraham2
Abraham22 feb. 2013 - 13:21

Arnon Grunberg schreef eens in een van zijn Voetnoten...de waarheid zit niet in de feiten maar in het beste verhaal...en vaak is dat zijn verhaal.

robvaniren
robvaniren2 feb. 2013 - 13:21

Arnon war daar dus niet als De Grote Schrijver, maar gewoon als Arnon Grunberg> Tja, waarom stuurt de krant dan niet een willekeurige jan Pet? Tja, zo werken de media nu eenmaal. verkoopcijfers, noodzaak.

bruces
bruces2 feb. 2013 - 13:21

Kijk naar Amsterdam, Berlijn, Brussel, etc.. In de hoofdsteden zijn de problemen gewoon groter dan in de rest van die landen. Is geen nieuws.

rgeurtsen
rgeurtsen2 feb. 2013 - 13:21

Grunberg maakte zich in het verhaal over Griekenland onsterfelijk belachelijk. De vraag is of het woord 'onsterfelijk' niet lichtelijk of zwaar overdreven is. Nee dus... Een reportage als die over Thessaloniki schaadt het aanzien van de schrijver als schrijvende reiziger - observator. Hiermee heeft hij zich voorgoed op grote achterstand gezet t.o.v. bijvoorbeeld Cees Nooteboom.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos2 feb. 2013 - 13:21

Ik zie het probleem allemaal niet zo. Er wordt van alles over Griekenland geschreven, het is een complexe situatie nu, dus alle 'blikken'zijn welkom. Ik kan me voorstellen dat het toontje van Grunberg wat vervelend is, wat oppervlakkig ook blijft, maar goed. Dat kan toch niet de kern van het probleem zijn? Of denkt Ingeborg Beugel dat zij wel de 'juiste' blik op het geheel heeft.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten2 feb. 2013 - 13:21

De kern moet de 'complexe' waarheid zijn en niets anders. De wrede werkelijkheid wordt hier in de media hier amper getoont. Vraag je jezelf maar eens af waarom dit zo is en wie daar de hand in hebben ...

neutralist
neutralist2 feb. 2013 - 13:21

We hebben allemaal een eigen subjectieve waarneming. De auteur van dit stuk en Grunberg. Een waarheid is er niet. Geen reden voor opwinding dunkt mij.

1 Reactie
BasVV
BasVV2 feb. 2013 - 13:21

Er zijn heel veel waarheden. Het is ongetwijfeld waar dat als je in de krochten van de armoede kruipt je intense armoede tegen zult komen. Maar een straat verderop kan rijkdom en bourgondisch leven de de graadmeter zijn. Beiden zijn waar. En dan nog gaat het erom met welke blik je er tegenaan kijkt. Veel illegalen zullen welicht de armoede in delen van Athene als relatieve rijkdom ervaren.

neeroeter
neeroeter2 feb. 2013 - 13:21

Ik ben zomer 2012 in Thessaloniki geweest en zéér zeker zijn daar sporen te zien van een land in grote problemen. Er is veel verval: wie goed kijkt ziet zwervers die niet voldoen aan het archetype van de alcoholistische "bum" maar er voor iemand die op de stoep leeft er eig. nog best netjes uitzien. Winkelruimtes zonder huurder, vervallen in aanblik. Veel Afrikanen die rondhangen en zigeuners met een sloot kinderen achter zich aan. Maar...ook nog exorbitant uitgedoste jongeren, alle designers zijn vertegenwoordigd in soms onsmakelijke combinaties. Goede smaak, neuh...Veel Russen die richting dat deel van Griekenland vliegen voor een beetje zon en flink wat, vooral Bulgaarse nummerplaten. Ik heb wel wat met Griekenland en de Grieken. Zeer gastvrije mensen met een optimistische kijk op leven.

2 Reacties
robvaniren
robvaniren2 feb. 2013 - 13:21

'Winkelruimtes zonder huurder, vervallen in aanblik." Veel Afrikanen die rondhangen "en zigeuners met een sloot kinderen achter zich aan.' Beste Dirk, die tref je in elke hoofdstad, maar inderdaad sporadisch in NL of scandinavië. "Veel Afrikanen die rondhangen' ook die tref je in alle zuideuropese landen, waar het s winters overdag niet te kil is om schijnbaar doelloos rond te hangen. "en zigeuners met een sloot kinderen achter zich aan.' en ja ach, die zigeuners toch weer, doen ze wel iets anders? fokken en hangen, denk ik soms ook in mn meest kleingeestige buien.

robvaniren
robvaniren2 feb. 2013 - 13:21

aanvulling: ik bedoel in iedere grote stad, i.p.v. hoofdstad.

[verwijderd]
[verwijderd]2 feb. 2013 - 13:21

Het is toe te juichen dat BN-ers kritisch worden gevolgd door mensen die meer bekend en vertrouwd zijn met de situatie ter plekke, waarover bercht wordt. Hoewel dat niet wil zeggen, dat het argument 'je moet er geweest zijn ' of ' je moet er wonen' de zekerheid geeft een meer waarheidsgetrouw beeld voorgeschoteld te krijgen. Interview maar eens een verstokte Griekse liberaal of een Griekse 'sociaal aktivist' en je konstateert twee totaal verschillende werelden. Als waarnemers en veslaggevers hebben BN-ers en ook BV-ers(Vlaamse) een voorsprong op de gewone ervaringsdeskundigen door hun bekendheid. Maar zij kunnen mij ook mateloos ergeren door hun onbekendheid met het onderwerp waarover het gaat. Zo verkondigde de Vlaamse seksuologe Goedele Liekens in een programma van P&W over vrouwelijk serxtoerisme in Gambia, dat ze er in zoverre sympathiek tegenover stond, omdat het hier niet ging om sextoerisme met minderjarige meisjes 'zoals in Thailand het geval is' . Daarmee bevestigt ze als 'deskundige' een stom generaliserend vooroordeel . En iedereen slikt het als zoete koek om de reden dat ze als deskundige is opgevoerd en als BV-er. Overigens heeft ze haar sporen verdiend op het gebied van het bespreekbaar maken van sex in Vlaanderen en niet alleen als miss Belgie. Daarvoor alle lof!

1 Reactie
robvaniren
robvaniren2 feb. 2013 - 13:21

'stom generaliserend vooroordeel .'wil je beweren dat het vooroordeel, dat mannen (bij voorkeur) naar Thailand gaan met dat doel, onjuist is?

[verwijderd]
[verwijderd]2 feb. 2013 - 13:21

"De hoofdstad geeft toch een ietwat vertekend beeld (…); als de waarheid onthuld wordt, dan in de periferie.' Gebrek aan logica - dat ik dat ooit over Grunberg zou durven schrijven … - en vooral onwetendheid." Aron Grunberg kiest voor de tweede stad van het land, Mevrouw Beugel komt met de grove bevolkingsaantallen (Wikipedia-feitje) en presenteert ze als echte Griekenland-expert. Ik ben er niet van onder de indruk. En let maar op, Grunberg kan goed genoeg observeren dat zijn "onwetendheid" waarschijnlijk best mee zal vallen (of tegen als u kwaadaardig denkt). En een minderwaardigheidscomplex is niet enkel afhankelijk van economische rijkdom, vaker ook bestuurlijk niveau en cultuur/toerisme. In Venlo is het ook economisch beter dan in Maastricht, ondanks dat is er nog steeds een culturele achterstand te slechten. "Hear, hear. De lezer wordt getrakteerd op een eindeloos relaas van een linkse activist die - terecht - uit de doeken doet hoezeer de Griekse politieke en industriële elite door en door corrupt is. Maar dat wisten we al." De corruptie is een in Griekenland der mate verweven cultuurverschijnsel dat Aron het toch zeker mag benadrukken. En zeker gaat opzoeken. Heeft mevrouw Beugel zelf zo'n door-en-door corrupte industrieel opgezocht? Ik heb zo'n stil vermoeden dat Ingeborg Beugel te veel compassie heeft met de zich benadeeld voelende bevolking dat al haar aandacht -en dus aan ons opgedrongen- vooral naar deze 'gewone' man moet gaan. Inmiddels weten we dat fiscaal frauderen daar een volkssport is, dan zou het wel zo kritisch wezen eens met deze 'gewone' man een hartig woordje daar over te spreken.

1 Reactie
robvaniren
robvaniren2 feb. 2013 - 13:21

nee, ze zegt alleen: wisten we al.