Joop

Groundhog Day in de polder

  •  
08-07-2021
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
210 keer bekeken
  •  
groundhog

© cc-foto: Stefaan Van der Biest

2021 als kopie van 2020, op bijna alle vlakken.
In de afgelopen maanden werd het Nederlandse volk een grote versoepeling beloofd. Dankzij de vaccinaties en warmer weer kunnen bijna alle beperkingen worden opgeheven. In ronkende termen werd gesproken over een “festivalzomer” en de “Summer of Love”. Het kabinet waande zich Sinterklaas en de bevolking zich John Travolta.
Maar al in juni viel op dat de krantenkoppen wel heel erg leken op die uit juni 2020, terwijl maar heel weinig mensen zullen hebben genoten van de afgelopen herfst en winter. Nu ook de infecties weer snel stijgen valt op dat de herhaling van zetten zich tot in de puntjes afspeelt. Of het nou de communicatie vanuit de overheid is, of de berichtgeving in de media, of de geluiden uit de Tweede Kamer: er ontstaat een sterk gevoel van Groundhog Day, de Amerikaanse komedie over een eeuwige herhaling van zetten. Alleen valt hier niets te lachen.
De juichsfeer in het kabinet is als in 2020, maar ook het verloop van de besmettingen. Na een lange periode van pijnlijke maatregelen en mede met behulp van het mooiere weer daalden de besmettingen in mei en juni gestaag. Veel mensen dachten in 2020 én in 2021 dat dit duurzaam zou zijn. Maar in tegenstelling tot (of eigenlijk mede dankzij) de hoopvolle woorden van ministers zijn ze weer gaan stijgen, en snel ook. Het is goed mogelijk dat de vaccinatiecampagne nog maandenlang de ziekenhuizen vrij van chaos houdt. Maar bij stijgende besmetting en vlotte mutatie van het virus krijg je uiteindelijk weer de ziekenhuizen vol. En dan de maatschappij weer op slot.
Een andere herhaling van zetten is de reactie vanuit de politiek en media. Die bestaat uit een mengsel van meejuichen en misplaatste zorgen over details. Een prominente rol speelt D66-Kamerlid Jan Paternotte, die vroeg om vliegverboden nadat de Delta-variant van het virus al vrij rondging in Nederland. Hij blijft ook vragen wat het kabinet gaat doen tegen de verspreiding van die gevaarlijker variant, terwijl het antwoord helder is: niets totdat de ziekenhuizen vol gaan zijn.
Integendeel, de overhaaste opening van de scholen eind mei en de onzin die het RIVM vertelt (“Delta-variant is maar een beetje besmettelijker en groeit niet, en het VK prikt langzamer”) doen vermoeden dat het kabinet besmettingen onder jongere mensen nog steeds verwelkomt. En nu het RIVM stelt dat ze de opleving altijd zagen aankomen , blijft de gehele Kamer stil over het feit dat ze bedot zijn. Sterker nog, de briefings van Van Dissel zijn, net als in 2020 , een verzameling bijzondere uitspraken zoals “Duitsland doet niet aan ventilatie” en “De R is rond of onder de 1” (op de dag dat infecties van 2.200/dag naar 3.700/dag gingen).
De kranten en talkshows houden ook stug vast aan hun bewust gekozen weinig kritische rol , door ook nu weer mee te gaan in het denken dat opgebouwde immuniteit door infectie een goede investering is geweest, door stemmen voor weinig Covid af te schilderen als “lockdown-lovers” en door te doen alsof afremmen geld kost, in plaats van juist de maatschappij duurzamer openhoudt. De Financial Times berichtte deze week al dat de angst voor een nieuwe chaotische winter het economisch herstel tegenzit.
De stelselmatige desinformatie van het kabinet wordt nog steeds niet als zodanig benoemd, zelfs niet als de demissionaire minister Hugo de Jonge het presteert te zeggen dat jongeren na een Janssen-prik meteen beschermd zijn en dat het OMT ermee akkoord is. Niet alle Corona-onzin die vanuit het kabinet en RIVM komt is meteen te duiden als naakte leugen, maar dit was het wel. En ophef bleef uit.
Nederland is ook even immuun voor internationale druk als voorheen. WHO-directeur Mike Ryan noemde recent het verspreidingsbeleid nog “moreel leeg” en “ epidemiologisch stupide ”. De grenzen sluiten zich de komende weken weer nu Nederland weer rood wordt op de kaart van Europa, terwijl de strategie gekozen werd “omdat we als open land geen eiland zijn”. En ook achter de schermen moet onze internationale reputatie en samenwerking flink lijden onder de voortdurende stroom virus uit ons land, en onze positie als perfect laboratorium voor gevaarlijke virusmutaties: een derde geprikt, een derde deels geprikt en een derde niet geprikt, plus hoge viruscirculatie die niet tegengegaan  wordt.
Het kabinet is net als in 2020 bezig controlemaatregelen te ondermijnen. Toen waren mond-neusmaskers “niet bewezen werkzaam” en “ schijnveilig ”, nu zingt een minister op TV een kinderliedje waarin het einde van de maskerplicht wordt gehuldigd. Een volstrekt onverantwoordelijke daad die ons land nog in de staart gaat bijten als (wanneer) nieuwe maatregelen nodig zijn. Dan zal blijken dat de goedkoopste ingrepen (maskers en het nu afgebouwde systeem van testen, contactonderzoek en quarantaine) minder goed werken. En dan kom je al gauw op de ontwrichtende maatregelen uit, zoals dichte winkels en scholen. En ook dat is als voorheen, want omdat in Nederland scholen vrijwel onbeschermd waren bleven winkels en toen ook scholen langer dicht dan in veel andere landen.
De reden dat 2021 zo op 2020 lijkt is omdat de strategie niet is veranderd. Het kabinet remt besmettingen alleen als de IC’s vol dreigen te raken, en hoopt door infecties vooral onder jonge mensen te laten plaatsvinden ouderen te beschermen. Een strategie die tot nu toe alleen maar problemen opleverde, en heel weinig bescherming voor “kwetsbaren”, maar zolang er uit de media of politiek geen tegengas komt gewoon doorkachelt.
Het is nog steeds goed mogelijk dat de komende winter geen kopie van 2020/2021 wordt, want de vaccins zijn krachtig en zouden 6 maanden lockdown kunnen helpen voorkomen. Maar die kans is wel een stuk kleiner zolang het kabinet vasthoudt aan de “beproefde” aanpak van zo min en zo laat mogelijk remmen voor mooie opbouw van groepsimmuniteit door infectie. En ook als chaos in de zorg uitblijft zullen zoveel mensen besmet raken dat langdurige ziekte door “Long Covid” nog meer slachtoffers zal maken, in de tienduizenden of meer.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Pater
Pater10 jul. 2021 - 2:27

het is zonneklaar dat de regering niet voor het eerst totaal de fout in ging en dat het RIVM zich teveel mee liet slepen door de sterke wens onder bevolking en politiek naar meer vrijheid. Het is zo jammer dat Blok dat onderbouwt met zijn gebruikel;ijke diversiteit aan leugene en leugentjes. Zoals: "de overhaaste opening van de scholen eind mei en de onzin die het RIVM vertelt (“Delta-variant is maar een beetje besmettelijker en groeit niet, en het VK prikt langzamer”) doen vermoeden dat het kabinet besmettingen onder jongere mensen nog steeds verwelkomt." De opening van de scholen heeft niet geleid tot een toename van de besmettingen. De link die Blok hier geeft vertelt nu juist, dat het RIVM al heel vroeg de deltavariant op een versnelling van de besmettingen van 50% schatte. "...Hugo de Jonge het presteert te zeggen dat jongeren na een Janssen-prik meteen beschermd zijn en dat het OMT ermee akkoord is." Inderdaad een ongekende stupiditeit van de Jonge. Maar in de link die Blok geeft staat nu juist letterlijk: "Het OMT heeft hierover overigens niet specifiek geadviseerd, erkent de minister." Dan heb ik het nog niet over de gewoonte van Blok voor onderbouwingen te verwijzen naar ... eerdere artikelen van Blok zelf. De regering heeft haar fout ingezien, de grootste brandhaarden: feesten, dancings, de nachtelijke café-uren, worden al weer tegen gegaan. het is me eerlijk gezegd een raadsel waarom het mondkapje in openbare ruimtes binnen niet terugkeert, maar het is onzin nu al te gaan spreken over zes maanden lockdown. De meest kwalijke gevolgen van de fouten van de regering zijn m.i. andere dan die Blok noemt: het is onvermijdelijk dat er weer een golf naar de ziekenhuizen komt. En daar is men niet alleen druk met het inhalen van uitgestelde zorg, die mensen moeten ook hoognodig royaal op vakantie!

The Apple
The Apple8 jul. 2021 - 18:09

Natuurlijk verloopt het proces dit jaar een beetje anders. Aangezien het oudere deel van de bevolking gevaccineerd is en de jongeren minder snel in het ziekenhuis belanden en de overheid dus minder snel tot ingrijpen bereid zal zijn, zal het aantal jongeren dat te kampen krijgt met langdurige gevolgen dus ook exponentieel stijgen, temeer daar een groot deel van die groep niets eens weet wat het woord "exponentieel" inhoudt. Nu ben ik enerzijds buitengewoon liberaal -bijvoorbeeld in mijn standpunten inzake seksueel verkeer met en onder jongeren-, maar anderzijds ben ik mij er zeer goed van bewust dat het de taak van volwassenen is om jongeren door opvoeding en onderwijs -geen moraal bij te brengen, maar- een risico-inschatting te leren maken. Zolang ze dat niet kunnen is -naast uitleg- een verbod helaas noodzakelijk.

2 Reacties
The Apple
The Apple8 jul. 2021 - 18:12

Overigens krijg ik door de reacties regelmatig de indruk dat ook veel volwassenen niet in staat zijn om een logische risico-inschatting te maken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 jul. 2021 - 17:35

The Apple "Overigens krijg ik door de reacties regelmatig de indruk dat ook veel volwassenen niet in staat zijn om een logische risico-inschatting te maken." Dat op zich is een juiste risico-inschatting!

Ewout Pool
Ewout Pool8 jul. 2021 - 16:37

Hoewel ik visie van Dhr. Blok niet deel. (En blijkbaar velen met mij, want behalve op Joop en zijn eigen site hoor je er nooit wat over ) ben ik het wel met hem eens dat het huidige kabinet geen visie heeft. Noch een duidelijk stel parameters waarmee je besluit wat wel of niet kan. Persoonlijk ben ik alle maatregelen meer dan zat en vind ik dat als de vaccinaties voltooid zijn er voldoende hebben gedaan om de samenleving te beschermen. Mensen die daarna overlijden aan Covid-19 hebben domme pech. Net zoals dat mensen die voor een tram lopen pech hebben. En pech is jammer genoeg niet geheel uit te sluiten. Maar ik ben geen politicus dus ik kan me voorstellen dat ie er anders over denken. Maar wat ik nu eindelijk wel wil is een duidelijk beleid met een duidelijke indicator. Waar sturen we op? De zorg, de besmettingsgraad, de reproductiefactor? Maak nu onderhand eens keuze en hou je daaraan! En kom niet met appjes en routekaarten vervolgens in de prullenbak flikkert omdat dat je beter uitkomt. En hou maatregelen niet vast om opportunistische redenen.

1 Reactie
Mark Huysman
Mark Huysman9 jul. 2021 - 6:31

[Persoonlijk ben ik alle maatregelen meer dan zat en vind ik dat als de vaccinaties voltooid zijn er voldoende hebben gedaan om de samenleving te beschermen.] Dus als er nieuwe varianten komen waar de vaccins niet tegen bestand zijn dan gooien we wat jou betreft de kwetsbaren voor de bus. Omdat jij de maatregelen ‘persoonlijk zat’ bent?

nikita72
nikita728 jul. 2021 - 11:55

Het lijkt erop dat de huidige regering belangrijker vindt dat de cafés weer open kunnen, dan dat straks de scholen open kunnen. En de problemen in de zorg zijn - voor zover mogelijk - opgelost door de medewerkers in ziekenhuizen e.d., dus daar maakt de regerlng zich ook geen zorgen over.

1 Reactie
Jozias2
Jozias28 jul. 2021 - 15:23

Waarom zouden de scholen niet open kunnen. De stijging is niet veroorzaakt door de opening van de scholen. De leraren en ouders zijn gevaccineerd. De middelbare schoolleerlingen in september ook.

EenMening
EenMening8 jul. 2021 - 9:31

Het verschil met vorig jaar zijn inderdaad de vaccins. Steeds meer mensen zijn volledig gevaccineerd of hebben tenminste 1 prik gehad. (33% heeft een prik gehad, 40% is volledig gevaccineerd). Opgevallend genoeg is het aantal inentingen sinds zondag onder de 200.000 gedaald, dat is zorgelijk. Gezien de besmettelijkheid van de delta variant is het zaak om de basiscoronamaatregelen te handhaven en om bijeenkomsten en festivals met veel publiek te verbieden.

Middenman
Middenman8 jul. 2021 - 8:55

Wat een raar artikel. Het grote verschil met 2020 is de vaccinatie. Maar wat ook ontbreekt is de waarheid over het gedrag van mensen; ze horen wat ze willen horen en geven er hun eigen draai aan. De basisregels leeft bijna niemand meer na. Jongeren frauderen massaal met QR codes en toegangstesten. Jongeren die na een feest positief zijn houden zich willens en wetens niet aan de quarantaine maatregelen. Maar ja, blijkbaar is naar de regering en het RIVM wijzen makkelijker.

4 Reacties
Karingin
Karingin8 jul. 2021 - 10:52

Ja inderdaad, omdat wijzen naar die jongeren geen enkele zin heeft. Als je weet dat mensen zich misdragen, is het dus aan de overheid om maatregelen in te stellen en te handhaven. Zo werkt dat nou eenmaal. Het is dom om uit te gaan van individueel verantwoordelijkheidsgevoel. En dat geldt niet alleen in het geval van dit virus

nikita72
nikita728 jul. 2021 - 11:54

De overheid moet sturen met regels die hij kan handhaven. "vrijwillige karantaine" heeft geen effect, want niemand hoeft zich eraan te houden. Een avondklok valt wel te handhaven, want elke agent kan zien of iemand buiten is. Mondkapjes in de trein zijn ook te handhaven. En bij cafés en evenementen? de overheid kan een steekproef houden om te zien of de portiers hun werk goed gedaan hebben. En anders een flinke boete en/of de tent een week sluiten.

Middenman
Middenman8 jul. 2021 - 14:07

@Karingin - het gaat me niet alleen om jongeren. Van de volwassenen gaat bijvoorbeeld het merendeel (75%) gewoon niet in quarantaine als ze uit een 'rood' land terugkomen. Nederlanders stellen alles ter discussie, weten het altijd beter, maar vinden wel de overheid verantwoordelijk. Heel vreemd. Voor mij is er maar één maatregel die werkt; hoge boetes. En dan echt hoog. Zoals in Zwitserland waar je minimaal 5.000 frank betaalt als je je niet aan de quarantaine houdt. Af en toe pakken ze iemand en meten dat breed uit in de pers. Reken maar dat dat werkt.

Mark Huysman
Mark Huysman8 jul. 2021 - 19:40

@Middenman We weten al sinds vorig jaar zomer dat vrijblijvende regels en adviezen niet werken als er niet streng gehandhaafd wordt. Rutte en De Jonge kiezen er keer op keer voor om de boel op z’n beloop te laten. Zij zijn verantwoordelijk voor het feit dat het hier keer op keer uit de hand loopt.

Uw Psychiator
Uw Psychiator8 jul. 2021 - 8:38

Dank aan Mick Blok voor een goed, prikkelend essay - we leven in een tijd van chaos en onzekerheid. Op dit moment staat vast dat er wereldwijd ruim 4 miljoen mensen overleden zijn aan Covid-19. Een immens getal is dat. En er is nog geen eind gekomen aan deze tragedie. Maar. Maar het aantal mensen dat alweer zorgeloos aan het feesten is, zonder acht te slaan op de nog altijd geldige voorzorgen en gedragsadviezen, dat aantal is ook bijzonder groot. En dan staan er nog tallozen in de startblokken om zich binnenkort te kunnen overgeven aan onbekommerd pretgedrag. Je hebt de 'Summer Of Love' (ook genoemd de 'Slut Summer', zo veelzeggend), en de 'Sportzomer'. Dolle zomerfun in alle soorten en maten is een plicht geworden. En dus maken de burgers zich dit eigen: ze beschouwen al dat vermaak ook als een recht, ze maken aanspraak, ze eisen op. Dat moeten ze van zichzelf, anders horen ze 'er' niet meer bij. Ik waag me niet aan voorspellingen voor het najaar; ik volsta met te zeggen dat de voortekenen nu niet gunstig zijn. ------- En in dit grote spanningsveld is een stukje als dat van Mick Blok nodig. ------- Nog even over 'Groundhog Day': dat virus, dat kan nog altijd denken: 'I Got You Babe', elke dag weer.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin9 jul. 2021 - 17:32

Uw psychiator Ik heb daar niets aan toe te voegen, helemaal met je eens!

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen8 jul. 2021 - 8:07

De vaccinatie wordt gemakshalve maar even buiten de Groundhog Day vergelijking gehouden, waardoor deze op mij als totale onzin overkomt.

4 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew8 jul. 2021 - 9:00

@Dick Roelofsen -------------------------------------- Ik ben het volledig met je eens. Een typisch stuk weer van deze auteur.

Mark Huysman
Mark Huysman8 jul. 2021 - 12:52

[De vaccinatie wordt gemakshalve maar even buiten de Groundhog Day vergelijking gehouden, waardoor deze op mij als totale onzin overkomt.] Dat is niet waar. Dit is wat de auteur schrijft: “Het is nog steeds goed mogelijk dat de komende winter geen kopie van 2020/2021 wordt, want de vaccins zijn krachtig en zouden 6 maanden lockdown kunnen helpen voorkomen.” Hij vreest echter dat de stijgende besmettingen tot mutaties leiden waar de vaccinaties niet tegen bestand zijn. En dat er onder de niet-gevaccineerde of half-gevaccineerde jongeren grote gezondheidsproblemen ontstaan, zoals long-covid. Ik ben net in Duitsland geweest en daar gaat men veel voorzichtiger om met de versoepelingen. In supermarkten en restaurants geldt b.v. nog de mondkapjesplicht.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen8 jul. 2021 - 13:25

Mark, het geinige van Groundhog Day is natuurlijk dat het elke keer op exact dezelfde wijze verloopt. Dus met vaccinaties geen Groundhog Day.

LaBou
LaBou 8 jul. 2021 - 16:21

Als je het verhaal volgt zie je dat er wel degelijk dagelijkse veranderingen zijn.