Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Grotere kans op armoe bij arme jeugd

  •  
31-08-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
144 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
SCP: Armoede ontstijgen kan, maar is voor degenen die in armoede zijn opgegroeid moeilijker
Uit een onderzoek van het Sociaal Planbureau (SCP) blijkt dat wie in armoede opgroeit een grotere kans heeft als volwassene ook arm te zijn. Hoewel Nederland geen ‘armoedecultuur’ heeft waaraan geen ontsnappen mogelijk is, blijft 15 procent van de degenen die langdurig in armoede zijn opgegroeid hangen. Van jongeren die niet arm zijn opgegroeid eindigt slechts 4 procent in armoede.
De Volkskrant schrijft:
“Van de jongeren die niet in armoede opgroeiden, is 4 procent als volwassene arm. De groep is twee keer zo groot (7 procent) voor degenen die in hun jeugd kort in armoede opgroeiden. De groep verdubbelt opnieuw, tot 15 procent, voor degenen die langdurig in armoede opgroeiden.”
Het SCP definieert armoede als ‘niet genoeg geld hebben voor minimale uitgaven aan voedsel, kleding, wonen en ‘sociale participatie’ – sport, vakantie, verjaardagen.
In 1985 lag de armoedegrens op een inkomen van 6.230 euro per jaar. Nu is dat 11.532 euro.
Wees niet arm van geest: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (25)

Dehnus
Dehnus31 aug. 2011 - 7:59

NeoConModus:Ja maar dat stimuleert meer om harder te werken. Deze haat richting ouders die de kinderen niet kunnen verzorgen zal het kind goed doen!

BasVV
BasVV31 aug. 2011 - 7:59

Waarom zo negatief. 85% weet zich blijkbaar uit armoede te ontworstelen. Geweldig.

wowiemina
wowiemina31 aug. 2011 - 7:59

Er zijn genoeg mensen die arm geboren zijn, maar d.m.v. educatie hun weg door het leven wel vinden en een goeie carrière opbouwen. Ik ben trouwens al 2 jaar niet op vakantie geweest en vorige maand had ik een huurachterstand. Afgelopen zondag had ik geen geld voor shag en moest ik mot roken. Ben ik ook arm?

elgringo2
elgringo231 aug. 2011 - 7:59

Tja, het is maar hoe je het benadert....Op teletekst las ik gisteren dat we in Nederland volgens het SCP geen armoedecultuur hebben, omdat de meeste jongeren de armoede weten te ontsnappen. Zo slecht hebben we het hier dus niet. Maar goed, een vetpot zal het ook niet zijn, dat besef ik ook terdege. Als je rijk geboren wordt heb je nu eenmaal meer kansen in het leven. Dat is van alle tijden en dat zal ook altijd zo blijven, hoeveel de overheid ook probeert te nivelleren.

nikita72
nikita7231 aug. 2011 - 7:59

Als van arme kinderen, 85% later niet meer arm is, vind ik dat een mooi resultaat. Maar deze cijfers gelden voor mensen die zo'n 25 jaar geleden arm waren. Intussen is studeren een stuk duurder geworden.

x.x
x.x31 aug. 2011 - 7:59

Grappig. Dagblad De Pers schrijft: Dubbeltjes worden kwartjes. En: In Nederland is GEEN 'armoedecultuur' (pagina 2 -> 31-08-2011)

WendyB2
WendyB231 aug. 2011 - 7:59

Weer een beetje eigenaardig verhaal van het SCP: Het SCP legt de armoedegrens zo ongeveer op bijstandsnivo. Dus als die 85% meer inkomen heeft dan bijstandsnivo wil dat nog helemaal niet zeggen dat die mensen zelfs maar minimumloon verdienen. Er wordt ook niets gezegd over hoe stabiel dat inkomen is, hoe de perspectieven zijn op langere termijn. Iemand die in 1985 10 jaar was is nu 36 jaar en is na z'n 40ste misschien wel kansloos op de arbeidsmarkt. Bovendien, al die mensen die onder die armoedegrens zitten hebben per definitie ook geen uitkering. Dat zijn dus 'werkende armen' of 'NUG'-gers in het jargon. Over die groep is heel weinig bekend omdat geen enkele instantie daar gegevens over bijhoudt. Zo kan je dus met wat herdefiniëring van begrippen en creatief rekenwerk het probleem vanzelf wegdefinieren.

JoopSchouten
JoopSchouten31 aug. 2011 - 7:59

Dit CPB-onderzoek lijkt wel promotie voor armoede ! Het percentage van 'dubbeltjes' die alsnog 'kwartjes' worden gaat straks gewoon weer flink omlaag als de crisis voelbaar begint te worden en dit kabinetsbeleid wordt opgedrongen. Ik ben benieuwd hoe het CPB de cijfers dan gaat interpreteren.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos31 aug. 2011 - 7:59

Selectief conclusies trekken heet zoiets met zo'n kop. Joop toch. In het artikel staat juist dat men verrast is dat veel kinderen in arme gezinnen de armoede juist ontstijgen, want 15 procent is niet zo veel. Dat haalt het idee namelijk grotendeels onderuit dat armoede wordt doorgegeven. Dat is dus niet zo.

JoopSchouten
JoopSchouten31 aug. 2011 - 7:59

Opmerkelijk: 'Optelsom bezuinigingen treft zwakkeren extra hard' 'Ik ken heel nette, rechtse mensen die dit niet op hun geweten willen hebben' Lodewijk Asscher http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2824/Politiek/article/detail/2880820/2011/09/01/Optelsom-bezuinigingen-treft-zwakkeren-extra-hard.dhtml

JoopSchouten
JoopSchouten31 aug. 2011 - 7:59

Nog een: 'Betaling zorgpremie leidt bij steeds meer mensen tot problemen' Steeds meer verzekerden hebben grote moeite hun zorgpremie te betalen. Zorgverzekeraars krijgen dagelijks honderden verzoeken voor een betalingsregeling. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/2881703/2011/09/01/Betaling-zorgpremie-leidt-bij-steeds-meer-mensen-tot-problemen.dhtml ... Gaat wel lekker in dit rechtse ballenlandje, vind je ook niet?

EpiktKtistec
EpiktKtistec31 aug. 2011 - 7:59

Duidelijk tendentieus geschreven. Als 93% (wat ik begrepen had, maar 85% is ook goed) van de kinderen van ouders die (enige tijd?) in armoede leefden, zich boven die armoedegrens weten uit te werken dan doen we het hier beter dan in vele, misschien wel alle, landen in de wereld. Dat de kans dat die kinderen groter is dat ze gemiddeld minder verdienen dan kinderen uit meer bemiddelde gezinnen is ook helemaal niet gek. Ze kunnen minder rekenen op hulp bij het huiswerk als de ouders zich minder ontwikkeld hebben. Daarnaast zullen kinderen vanuit een onbewuste solidariteit de lat ook minder hoog leggen dan anderen, of eisen de ouders minder daar ze die lat zelf niet zo hoog hadden liggen, door onvermogen of door te weinig inzet. De 93% kinderen mogen desondanks trots zijn op hun verworven stijging op de economische ladder, en hun kinderen zullen het procentueel ook weer beter doen. Kortom dit is zeer positief stemmend nieuws en dus is de valse rouwrand van de opstellers van dit bericht op Joop een lechte zaak.

1 Reactie
José
José31 aug. 2011 - 7:59

Dat is jouw verklaring. Dan nu de verklaring van het SCP: 1. In arme gezinnen zijn meer materiële tekorten, waardoor de sociale participatie van kinderen (basisschool en voortgezet onderwijs) achterblijft. Dit blijkt een van de factoren te zijn waardoor arme kinderen een lagere opleiding afronden. Die lagere opleiding beïnvloedt hun arbeidsmarktkansen als volwassene: ze zijn vaker werkloos, langdurig arbeidsongeschikt, en hebben als dertiger minder vaak een vaste baan. 2. Kinderen die opgroeien in armoede hebben vaker gezondheidsproblemen, die een negatieve invloed hebben op het opleidingsniveau dat ze bereiken. Ook als volwassene hebben ze nog steeds vaker gezondheidsproblemen dan mensen die niet in armoede zijn opgegroeid. Volgens het SCP zijn gezinsomstandigheden van minder belang.

[verwijderd]
[verwijderd]31 aug. 2011 - 7:59

Nederlandse kinderen - ONTSNAPPEN - aan armoede 30-08-11 16:38 uur update In Nederland is nauwelijks sprake van een 'armoedecultuur'. Bijna alle kinderen die in een arm gezin opgroeien, weten later aan de armoede te ontsnappen. Dat blijkt uit onderzoek dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vandaag presenteerde aan staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken. Toch vergroot armoede in de kindertijd de kans dat mensen op latere leeftijd in armoede leven. Kinderen die in een arm gezin opgroeien, hebben 7 procent kans dat ze het later weer met te weinig geld moeten rooien. Bij andere kinderen is die kans 4 procent. Opleiding Dat verschil wordt mede veroorzaakt doordat arme kinderen gemiddeld een lagere opleiding volgen, waardoor zij minder vaak een vaste baan hebben. De kans is dus groter dat zij op volwassen leeftijd afhankelijk zijn van een uitkering. Het SCP vindt het wenselijk dat de regering, maar ook maatschappelijke instellingen aandacht besteden aan armoede bij kinderen. 'Bij de beperkte groep kinderen die er op latere leeftijd ook door getroffen wordt, is immers sprake van een structureel probleem', aldus het SCP. Het onderzoeksinstituut interviewde krap duizend mensen tussen 32 en 36 jaar over de voorafgaande 25 jaar van hun leven. Ook baseert het SCP zich op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. (ANP/Redactie)

1 Reactie
EpiktKtistec
EpiktKtistec31 aug. 2011 - 7:59

"Het SCP vindt het wenselijk dat de regering, maar ook maatschappelijke instellingen aandacht besteden aan armoede bij kinderen. " Waarvan akte: Dit én het vorige kabinet hebben er door nieuwe prikkels te creëren werk van gemaakt mensen met een uitkering weer sneller aan het werk te krijgen, en hebben er tevens hard op ingezet om vroegtijdige schooluitval en het niet behalen van startkwalificaties te voorkomen. Hoe goed het ook al gaat, het kan altijd beter.

[verwijderd]
[verwijderd]31 aug. 2011 - 7:59

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
JanJansen17
JanJansen1731 aug. 2011 - 7:59

Als ze maar niet onderweg naar school woren aangereden en voor het leven gehandicapt raken. Want dan houdt de maatschappij de armen voor de borst gekruisd: " sorry, voor jou is in deze samenleving geen plaast meer"

JoopSchouten
JoopSchouten31 aug. 2011 - 7:59

...Als er werk is.

maclofty
maclofty31 aug. 2011 - 7:59

Dan staat de maatschappij ze met open armen op te wachten en verdienen ze een goed salaris en zijn ze zinvol bezig voor de maatschappij.==== Hoeveel werkelozen zijn er ook alweer??? Ontsnappen uit de armoede is, zeker voor jonge kinderen, " an hel of a job" Het is niet alleen armoede, maar je wordt door je omgeving uitgesloten en dat kan in de huidige "kudde maatschappij" je voor eeuwig tekenen. Denk daar niet te luchthartig over, ik spreek uit ervaring.

stijnvanachter
stijnvanachter31 aug. 2011 - 7:59

Joop: "Grotere kans op armoe bij arme jeugd" Trouw: "Nederlands kind weet later meestal uit armoede te komen" Dit komt nogal tegenstrijdig over. Vanwaar deze kop van Joop vraag ik me dan af? Is het overigens niet een open deur dat iemand die uit een arm gezin komt een hogere kans heeft om arm te eindigen? Van rijk naar arm komt logischerwijs minder vaak voor dan van arm naar arm.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten31 aug. 2011 - 7:59

Stijn: "Grotere kans op armoe bij arme jeugd" Dit is een feit. Trouw: "Nederlands kind weet later meestal uit armoede te komen" Dit is ook een feit. De dubbeltjes en kwartjes hebben twee zijdes.

José
José31 aug. 2011 - 7:59

Over opgroeien in armoede schreef enkele jaren geleden een toen 16-jarig meisje het volgende: Mijn moeder is een held. Zij zorgt voor ons en geeft ons te eten. In het weekend iets lekkers erbij. Zo gauw de kinderbijslag er is, krijgen we nieuwe kleren, en schoenen als die nodig zijn. Mijn moeder is een held. Ze is veel onderweg om koopjes te zoeken en ze vindt altijd wel weer iets uit. Laatst nog had ze een cadeaubon van haar vrijwilligerswerk gekregen. Daar had ze iets van gekocht bij Blokker; dat bracht ze de volgende dag weer terug en kreeg er tien euro contant geld voor. Daarvan konden we extra boodschappen doen bij de Aldi. Ze nemen er namelijk geen cadeaubonnen aan. Toen hebben wij wel gezegd dat ze iets lekkers voor zichzelf moest kopen, want het was toch haar extraatje geweest. Mijn moeder is een held. Ze heeft op mijn roze blouse van vorig jaar een paarse bies gestikt. Nu hoor ik er helemaal bij. Mijn moeder is een held. Laatst nog heeft ze het geld dat we kregen van de gemeente om ons te laten sporten, gebruikt om de huur te betalen, want de woningbouw deed moeilijk. Toen heeft ze het betalen van de energie twee weken opgeschoven om de sport te betalen. Met het geld uit Groningen voor onze schoolkosten heeft ze toen Essent betaald, toen daar een dreigbrief van kwam, en de school heeft ze gevraagd te wachten tot de kinderbijslag binnen is. En nu is alles weer rond. Knap hè? Mijn moeder is een held. Zij heeft een prachtige smoes verzonnen waardoor ik niet mee hoefde op schoolreis. Nu hoeven we gelukkig niet meer na te denken over de aanschaf van een paspoort, toilettas met spullen, zakgeld, pyama, ondergoed dat door iedereen gezien kan worden, een fotocamera, de verzekering, vervanging zoeken voor mijn krantenwijk, en het geld van twee keer oppassen mislopen. Mijn moeder is een held. Maar ik kan niet over haar opscheppen, omdat ze niet wil dat iemand weet dat we zo weinig geld hebben. (Bron: Armoede heeft een gezicht gekregen. De armoedesituatie in Limburg)

1 Reactie
zegmaarmark
zegmaarmark31 aug. 2011 - 7:59

ze zou natuurlijk ook gewoon dankbaar kunnen zijn dat de gemeenschap op dit moment (nog) de opvoeding van haar kinderen financiert

addystoker
addystoker31 aug. 2011 - 7:59

Om uit de armoede te komen zou het een stuk schelen dat de arbeidsmarkt mogelijkheden biedt op eerlijk betaald werk. De liberalisering van de arbeidsmarkt zorgt vooral voor flexwerk, uitzendbanen en slecht betaald deeltijd werk. Zo houdt je mensen in de onderkleren. Er is in ons land een offensief voor eerlijk betaalde arbeid nodig, zo is de mening van ons als Verenigd Links

1 Reactie
JochemBos
JochemBos20 okt. 2023 - 0:55

Wat een rare opmerking. Iemand die ambitie heeft en creatief genoeg is kan zelf voor inkomen zorgen, of iets bedenken waar geld mee te verdienen valt. Als iedereen zichzelf afhankelijk zou stellen van een arbeidsmarkt of een overheid die niet in staat is om het in goede banen te leiden allemaal, dan zou er ook niemand zijn die banen creëert voor anderen. Alleen maar kunstmatig gecreëerd werk door de overheid, waar niets mee gecreëerd wordt maar alleen maar geld mee uit de staatskas geschept wordt. De Nederlandse handelsgeest is systematisch kapot gemaakt. Als die gestimuleerd en beloond zou worden, dan zou iedereen erop mee kunnen liften.