Joop

Grote zorgen over oplaaiend geweld in Noord-Ierland

  •  
09-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
Geen video? Klik hier.
De Amerikaanse regering roept de partijen en bevolking van Noord-Ierland op hun kalmte bewaren nu er al een week lang sprake is van gewelddadige protesten. Een woordvoerder stelde dat het van belang is dat het vredesproces overeind blijft en een welvarende en veilige toekomst voor alle inwoners wordt gegarandeerd. Donderdagavond werd een waterkanon ingezet tegen rellende jongeren in het westen van Belfast. Woensdag ging een dubbeldekkerbus in vlammen op.
Geen video? Klik hier.
In 1998 werd door protestantse en katholieke, respectievelijk unionistische en nationalistische, leiders het Goede Vrijdag akkoord getekend dat een einde maakte aan een dertig jaar durende burgeroorlog die in de kern gaat over de vraag of het gebied bij Ierland hoort of bij het Verenigd-Koninkrijk.
In september vorig jaar waarschuwde Joe Biden, toen nog presidentskandidaat, al voor een heropleving van het geweld als gevolg van de Brexit. “We kunnen niet toestaan dat het Goede Vrijdag Akkoord dat vrede in Noord-Ierland bracht slachtoffer wordt van Brexit. Ieder handelsakkoord tussen de VS en VK moet in overeenstemming zijn met respect voor dat akkoord en de terugkeer van een harde grens voorkomen. Punt.” Biden is een nazaat van Ierse immigranten. Overigens ligt aan de huidige onlusten een reeks van factoren ten grondslag, naast de politieke ook drugshandel en onvrede over corona-maatregelen.
De Ierse premier Micheál Martin heeft het geweld veroordeeld. “De enige weg voorwaarts is het adresseren van punten van zorg via vreedzame en democratische middelen.”
De Noord-Ierse premier tracht het geweld te depolitiseren, schrijft de VRT , in een artikel waarin het complexe conflict uiteen wordt geet:
"De Noord-Ierse premier Arlene Foster zei in een tweet: geweld valt niet goed te praten. Het moet ophouden. Dit is geen protest, voegde ze eraan toe, dit is oproer en poging tot moord. Volgens Foster vertegenwoordigen de relschoppers “noch de unionisten noch de loyalisten”. Met andere woorden, iedereen die er het oplaaien van het aloude conflict in zou willen zien, ziet dat verkeerd. Dat is de lezing van de feiten die ze de bevolking wil voorhouden. Want het verleden heeft geleerd dat eens de geest uit de fles is, hij er heel moeilijk weer in te krijgen valt… "
Geen video? Klik hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

[verwijderd]
[verwijderd]11 apr. 2021 - 11:57

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens11 apr. 2021 - 13:06

@ Kees Jij schrijft: En nu is het dan zover, relschoppers laten zich verleiden door EU profiteurs. Het zijn jouw arbeiders die naar geweld grijpen. Jij bent tallozen malen op deze voorspelbare complicatie gewezen. Op deze site onder je vele verschillende namen. Je hebt ontkent dat dit probleem zich kon voordoen. Je hebt weggekeken en gedaan als of er niets aan de hand was. Het is de kortzichtigheid die ook jij hier hebt uitgedragen die de oorzaak is van dit probleem. Het ligt dus niet aan de EU maar aan mensen zoals jij.

P Haan
P Haan10 apr. 2021 - 5:00

Men is het geweld blijven koesteren, de haat blijven voeden en nu heeft de jeugd de toekomst. Mooi man, religie.

7 Reacties
LaBou
LaBou 10 apr. 2021 - 10:28

Vergeet die religie maar. Het gaat gewoon om macht. En nalopers heb je altijd en overal, dat is nog nooit anders geweest.

Rolandb Gilead
Rolandb Gilead10 apr. 2021 - 11:12

Dit heeft met religie niets te maken, meneer de Haan. Men noemt het een conflict tussen katholieken en protestanten, maar de kern van het conflict ligt niet in het geloof, maar in de vraag of Ulster bij Ierland of Groot Brittannie moet horen. Daarin speelt mee dat de Ierse Republiek vooral katholiek is, en de Noord- Ierse karholieken - die zich achtergesteld voelen - zich daar meer bij thuis voelen en daarom afscheiding van GB willen. Dan vraag je je af waarom men zich daar zo druk om maakt. Om dat te begrijpen moet je ver teruggaan in de geschiedenis. En dan kom je tot de conclusie dat het geloof zelf geen enkele rol speelt, maar wel de maatschappelijke achterstelling van de katholieken. Dit is een conflict wat helaas steeds opnieuw de kop op zal steken. Het zit heel diep bij alle partijen.

The Apple
The Apple10 apr. 2021 - 16:11

Pluskat - Tegenwoordig doet de VVD dat.

DaanOuwens
DaanOuwens10 apr. 2021 - 17:08

@ Rolandb Gilead Jij schrijft: dan kom je tot de conclusie dat het geloof zelf geen enkele rol speelt, maar wel de maatschappelijke achterstelling van de katholieken. Dus speelt het geloof een rol. Zoals je zelf concludeert. Katholieken worden immers vanwege hun geloof achter gesteld. Niet omdat ze allemaal rood haar hebben. Dat maakt dat je een nogal merkwaardige tekst aflevert. Je begint te beweren dat het niets met religie te maken heeft en vervolgens draag je allerlei argumenten aan waarmee je aantoont dat het alles met religie te maken heeft.

Rolandb Gilead
Rolandb Gilead10 apr. 2021 - 18:59

@Daan : het conflict dateert al uit het begin van de 17e eeuw, toen grond van katholieke Noord-Ieren werd gegeven aan pro-Britse protestanten. De typeringen worden vooral gebruikt om de verschillende groepen te duiden, en hebben an sich met het geloof niets te maken. De katholieken worden niet achtergesteld vanwege hun geloof, maar omdat zij feitelijk zijn gekoloniseerd door de Britten, die de pro-Britse bevolkingsgroepen (de protestanten) die zich vaak pas later in Ulster vestigden privileges hebben gegeven. De onvrede daarover heeft geleid tot het ontstaan van de IRA en daarmee tot de "troubles."

Zandb
Zandb11 apr. 2021 - 5:54

Pluskat U weet dat 'ze' ook allerlei andere zaken gebruiken of kunnen gebruiken om de massa dom te houden. En u weet, dat de massa dom is, wanneer die zich dom laat houden? Uw onnozele vraag aan Apple overigens, laat zien dat u het slachtoffer bent van religie.

DaanOuwens
DaanOuwens11 apr. 2021 - 7:23

@ Rolandb Gilead Jij schrijft: De typeringen worden vooral gebruikt om de verschillende groepen te duiden, en hebben an sich met het geloof niets te maken. Natuurlijk heeft dat met het geloof te maken. Dat is het kenmerk van deze typeringen. Op basis van het geloof onderscheiden deze groepen zich. Het geloof is de oorzaak de achterstelling van katholieken is het gevolg.

John Conrie
John Conrie9 apr. 2021 - 17:58

Blijft een probleem daar. Noord Ierland hoort gewoon bij Ierland. Bevalt het niet ga dan naar de UK

1 Reactie
Juppé🎗
Juppé🎗9 apr. 2021 - 19:13

« Noord Ierland hoort gewoon bij Ierland. Bevalt het niet ga dan naar de UK@....Beide niet. Laat ze onafhankelijk worden en binnen de EU. Eigen probleem oplossen.

Joop den Uil
Joop den Uil9 apr. 2021 - 17:45

Biden heeft geen notie wat er buiten de USA aan de hand is ; zijn enige kennis is nog steeds over de Oekraine. Amerikanen hebben wat met hun ''roots'' , maar dat is meer gespreksstof dan emotie. Overigens: wanneer zullen nu eens alle US ambassadeurs vervangen worden ? Of is Biden nog steeds bezig met zijn kiezerscampagne (hij schijnt nogal langzaam van begrip te zijn en loopt soms wat achter op de feiten)

1 Reactie
Cave Canem
Cave Canem10 apr. 2021 - 5:37

U bent te laat. De dagprijs voor de meest lachwekkende inzending is enkele jaren geleden al afgeschaft.

Ryan2
Ryan29 apr. 2021 - 16:31

Tja.. Het staat hier: "Volgens Foster vertegenwoordigen de relschoppers “noch de unionisten noch de loyalisten”.". Waarmee ze duidelijk aan geeft, dat het wel uit die hoek komt. Wel moedig van een Noord Ierse bestuurder, om dat durven te zeggen.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman29 apr. 2021 - 17:53

Jongeren laten zich altijd opjutten, hun brein is nog niet volledig uitgerijpt. De meeste mensen worden ouder en groeien wijzer. Bij een klein aantal gaat dat niet, die blijven steken. die blijven altijd kind.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen9 apr. 2021 - 13:58

Zorgwekkend. Er zijn natuurlijk altijd wel jongeren die ervoor in zijn om een potje te rellen. En er zijn natuurlijk altijd wel wat radicalen die de vrede nooit geaccepteerd hebben, en die een kans om die jongeren op te stoken niet aan zich voorbij laten gaan. Die grens in de Ierse zee biedt natuurlijk een mooie aanleiding. Maar de vraag is: dooft dit na een week of wat vanzelf weer uit of moeten we echt bang zijn voor een heropleving van de troubles? Eigenlijk een vraag voor iemand met wat meer kennis van de huidige verhoudingen tussen de bevolkingsgroepen in N.-Ierland.

DaanOuwens
DaanOuwens9 apr. 2021 - 12:34

Dit probleem is talloze malen aangedragen tijdens de brexit maar de voorstanders van de brexit stelden keer op keer vast dat er niets aan de hand was en de situatie in Noord-Ierland helemaal niet explosief was. Het idee van een grens tussen Noord Ierland en de rest van het VK komt ook bij Johnson vandaan. Hij heeft destijds die oplossing bedacht, laat hem nu ook de problemen oplossen die als gevolg van zijn oplossing zijn ontstaan.

2 Reacties
Ryan2
Ryan29 apr. 2021 - 16:51

Het was al meteen duidelijk dat Boris Johnson met vuur aan het spelen was. En het interesseert hem niet eens.

DaanOuwens
DaanOuwens10 apr. 2021 - 9:05

@ Ryan Jij schrijft: Het was al meteen duidelijk dat Boris Johnson met vuur aan het spelen was. Dat ben ik met je eens. Maar er zijn enorme aantallen mensen die het niet zo duidelijk zagen. Ik denk inderdaad dat Johnson het inzag maar het geen probleem vond. Zo dom kan je als politicus niet zijn. Hoewel Johnson zeker geen grote briljant is. Maar de mensen die voor de brexit hebben gestemd en tijdens de verkiezingen op Jonhson hebben gestemd hebben dat niet zo duidelijk gezien. Die hebben zich zelf dom en doof gehouden. Deze problemen zijn niet alleen de schuld van Johnson, een groot deel van de britse bevolking heeft gekozen voor dit probleem. Er zijn waarschuwingen genoeg geweest.

Sam V
Sam V9 apr. 2021 - 12:34

Ja hoor. Trump weg en de VS gaat zich weer overal mee bemoeien. Waar zullen de troepen in de ambtstermijn van Biden naar toegestuurd worden? Kunnen jaren later de linkse Europese vrienden weer zeggen dat het de schuld van de VS zelf is dat er overal terroristen opduiken.

6 Reacties
Mohawk2
Mohawk29 apr. 2021 - 17:00

Dit heeft 0,0 met Trump noch Biden te maken. De hele Amerikaanse Senaat (Reps & Dems samen unaniem) heeft onder Trump al diverse malen lang en breed aan BoJo & zijn Brexitiertjes nadrukkelijk medegedeeld dat er ivm het GFA géén harde grens tussen NI en de ROI mag komen. Er is in de VS over weinig zaken "bipartisan" overeenstemming, maar over het GFA bestaat wat de VS geen enkele twijfel in beide politieke kampen: dat verdrag moet geëerbiedigd worden. Daar maakt de VS, als een van de initiators van dat verdrag, zich hard voor. In het geval BoJo daar geen acht op zou slaan dan hoeft BoJo niet te rekenen op een handelsovereenkomst tussen de VS en post-Brexit GB... dat is al jaren de boodschap uit de VS richting GB sinds Brexit. Dat BoJo unilateraal terug is gekomen op het Northern Ireland Protocol ( = EU grens in de Ierse Zee, nota bene zijn eigen voorstel!!!) met de EU, nadat Biden president werd in de VS, is niet de schuld van Biden. Onder Trump zou de reactie van de VS hetzelfde geweest zijn... namelijk GB aan het GFA houden of anders geen handelsverdrag met de VS. Richt je pijlen en verontwaardiging liever op BoJo en zijn Conservatieven. Want zij zijn het die, louter uit opportunisme & eigen belang, geen reet geven om stabiliteit en vrede in (Noord) Ierland... zoals de Tories in Westminster dat nog nooit gedaan hebben in al die honderden jaren van Engelse inmenging en onderdrukking in Ierland. Punt!

The Apple
The Apple9 apr. 2021 - 18:02

Als de USA Noord-Ierland zou bezetten, om die rechtse nationalisten te helpen om een aansluiting bij de rest van Ierland te voorkomen, dan kun je daar wel op rekenen. Wat bij Engeland hoort, moet bij Engeland blijven. Weg met die paapse fundamentalisten. Of was het nou omgekeerd? Maakt niet uit, we moeten ze gewoon helpen.

Sam V
Sam V9 apr. 2021 - 18:36

@ Mohawk Maar u vergeet te melden wie de aanjager van dit standpunt is. https://www.theguardian.com/politics/2020/sep/17/angry-tory-mps-reject-joe-biden-comments-uk-eu-brexit-talks

Mohawk2
Mohawk210 apr. 2021 - 8:33

Biden is geen aanjager van dit standpunt. Hij is een uitvoerder. Het standpunt van de VS - nogmaals - bestond al voordat hij een van de presidentskandidaten werd. Begin december 2019 nam het Huis van Afgevaardigden unaniem (!) een resolutie aan waarin onder andere wordt gesteld dat: "any UK-US trade agreement must meet the obligations of the Good Friday Agreement." https://www.bbc.com/news/uk-northern-ireland-50658187

Mohawk2
Mohawk210 apr. 2021 - 13:39

En voor de duidelijkheid, bovengenoemde resolutie van december 2019 is een herbevestiging (!) van eerder ingenomen standpunten van de VS aangaande Brexit en het GFA.

Mohawk2
Mohawk210 apr. 2021 - 13:47

Deze "stance" van de VS kan dus op geen enkele wijze als een verrassing koud op het dak gevallen zijn van welke Brexiterende Torie dan ook... BoJo zelf niet in de laatste plaats!

Norsemen
Norsemen9 apr. 2021 - 12:33

Mooi dat we ons 'eigen' Midden-Oosten hier in Europa hebben. Elkaar om de meest onzinnige dingen de hersens willen inslaan is geen religie vreemd.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman29 apr. 2021 - 17:47

Dit gaat maar in beperkte mate over religie. Het gaat over wie Iers is, de Ieren zelf op hun eiland of Engeland aan de overkant. Een geruststellende gedachte is dat . de meeste Ieder niet op het territorium wonen maar ze hebben een positie elders.